PDA

View Full Version : Аlfа Rоmео нa FСА щe бъдaт пpoизвeдeни c изцялo eлeĸтpичecĸo зaдвижвaнe ЗА и ПРОТИВ

Pages : [1] 2

flipz
30-12-2020, 16:58
Moдeлитe нa Јеер, Fіаt и Аlfа Rоmео нa FСА "щe бъдaт пpoизвeдeни c нaй-мoдepнитe зaдвижвaщи cиcтeми, вĸлючитeлнo изцялo eлeĸтpичecĸo зaдвижвaнe", в зaвoдa в Tиxи cпopeд изявлeниe нa ĸoмпaниятa.

"Cъвpeмeннитe xибpидни и eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили нa Јеер, Fіаt и Аlfа Rоmео щe зaпoчнaт дa нaпycĸaт фaбpиĸaтa в Tиxи пpeз 2022 г.", нaпиca вицeпpeмиepът нa Πoлшa Яpocлaв Гoвин в Тwіttеr.

https://money.bg/auto/fiat-chrysler-investira-eur167-miliona-v-zavoda-si-za-elektromobili-v-nay-golyamata-ikonomika-v-iztochna-evropa.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar

ТОВА ДАЛИ Е ХУБАВО ????

El Caballero
30-12-2020, 17:30
Няма да стане нито до края на 21-ва, нито до края на 22. Гледал съм разни филмчета как се правят коли и не ми се вижда постижимо да преоборудват всичко за 1-2 години, а и какви инвестиции ще са нужни, невъзвръщаеми, особено за алфите. Просто изявления да не останат по назад. Най- много да пуснат до 25-та някоя ситна кола на ток.

flipz
30-12-2020, 17:39
Няма да стане нито до края на 21-ва, нито до края на 22. Гледал съм разни филмчета как се правят коли и не ми се вижда постижимо да преоборудват всичко за 1-2 години, а и какви инвестиции ще са нужни, невъзвръщаеми, особено за алфите. Просто изявления да не останат по назад. Най- много да пуснат до 25-та някоя ситна кола на ток.

VW "зaтвapя" ĸлючoв зaвoд зa ĸoнвeнциoнaлни ĸoли. И гo "oтвapя" caмo зa eлeĸтpoмoбили
Haчaлнитe cтъпĸи ĸъм пълнaтa пpoмянa ca нaпpaвeни c инcтaлиpaнeтo нa пъpвитe мoщнocти, ĸoитo тpябвa дa пoзвoлят дo cpeдaтa нa 2022 гoдинa дa излязaт и пъpвитe eлeĸтpoмoбили oт бaзaтa.

Какви елетромобили ще си купуваме на 10 години ..
Кола за 30к .. си е скъпичко при положение, че рязко влиза роботизацията .. ще има голяма безработица.

9 Most Advanced AI Robots - Humanoid & Industrial Robots
https://www.youtube.com/watch?v=Jky9I1ihAkg
https://www.youtube.com/watch?v=fn3KWM1kuAw&feature=emb_logo

El Caballero
30-12-2020, 17:53
Излез сега на терасата и погледни паркираните коли. Къде ще се зареждат и с какво тези коли. Никой не дава отговор на това. Масово електрически коли с батерии е утопия. Ако имаш къща с двор, може да имаш такава да си бръмчиш из града.
Паркирах в мола, всичко беше пълно, гледам свободно място, влязох, но видях че има станция за зареждане и се махнах, след мен там паркира глупак с 20 годишно БМВ. За целия паркинг на мола има една станция за зареждане

BO
30-12-2020, 20:23
Може да е имало една зареждачка, но пък е нямало и толкова за гориво. Включително и като изляза на терасата. :)
Всичко е възможно, само фокус и пари да се хвърлят.
Колелото е завъртяно, старите коли ще бъдат заменени рано или късно.

El Caballero
30-12-2020, 20:52
Може да е имало една зареждачка, но пък е нямало и толкова за гориво. Включително и като изляза на терасата. :)
Всичко е възможно, само фокус и пари да се хвърлят.
Колелото е завъртяно, старите коли ще бъдат заменени рано или късно.
Рано или късно ще излязат, но трябва по естествен път. Не са минали от карети с коне на автомобили защото политиците са ги принудили.-Имаш къща с двор, електрическа кола на батерии е идеалния избор за града. Но работиш на 150 км, имаш апартамент на 12 етаж - не е удобно. Все още не са напълно удобни електричките.

flipz
30-12-2020, 21:51
Малко хора могат да си позволят да я купят, нова.
Като я купиш с 1/2 от капацитета на батерията ... и не се знае в кой момент ще прикючи .. голям филм.
Може би тези коли ще са .. с 10-15 години живот и после за скраб.
Изглежда ми че само успелите ще имат личен автомобил.
С тази бурна роботизация .. ще има много безработни, както по време на механизацията.
Хубавото, но драматично е че след 15 години ще купим първата си 10 годишна ел. кола :) - живот и здраве

Бобби
30-12-2020, 22:43
Евалата форум...яката тема в точният раздел...:))
Поздрави за модераторите който липсват:
https://www.youtube.com/watch?v=r4jD4IvJHDA

п.п...колеги много е готино, че ги няма тези който ни слагаха бан....иначе казазно тинята нараства....и това ви го казва един от родоначалниците на блатото....лошо е, че сами не може да се конролирате...тая тема става за раздел алфа ромео и по малко за общи приказки... някой беше казал, че 159 е рядка кола у нас, ама не, това е най четеният раздел в момента с пълни глупости..:))

dimitar_vd62
30-12-2020, 22:55
Ся да питам, га ще видим Боинг 747 или А380 на батерии, да не говорим за Б52, Ф 35 Су-та Грипени и так далее....Щото тва са истинските зъмърсители, не колите.Освен това според неплатени еколози в момента зелената обвивака на планетата работи с 25 % от капацитета си, ма тях никой не ги публикува щото Грета Тунберг е по интересна..Същите са изчислили че производството на една батерия отделя толкова емиссии колкото една средно статистическа кола от 100коня за 15 години.До рециклирането не сме стигнали.Вероятно някой ден електричеството ще замени двг-то, но когато се намери надежден източник.Какво става със сегашните електрички ако да речем тръгнеш от Варна за Боровец на ски през зимата и вземе че те хване некое задръстване примерно във Върбишкия проход/да речем некъв тир се е лъзнал и трябват няколко часа до го разчистят/а пък вън е минус 10-12 градуса.Тока отиде за калорифера и после ко праим.А и никой не казва ако всички коли станат електрически откъде ще се вземе ток да се зареждат, щото нещата не свършват със колите ами трактори комбайни камиони и т.н, пък се и оказа че зелената енергие не е толкова зелена а и на нея не може да се разчита да задоволи всички нужди.Начи тая работа за момента е изнасилена от разни лобисти"еколози"и други утописти, които не знайно защо не виждат доста други замърсители, всички други технологии имаме, куца ни само източника на енергия.Но пък напредък няма да има ако бездействаме и чакаме да се появи от някой ентусиаст вездесъщата батерийка.Като за начало можем да спрем да се бомбардираме,всекидневно хиляди воении замърсяват въздуха с с учения и конфликти,не е необходимо един задник да се вози в двутонна кола с 500 коня дет вдига 300 за 5 секунди, щото и без туй няма де да ги вдигнеш а и не е разумно, но пък истрелва егото на 98-о ниво.Та понеже се отплеснах не съм против, но всяко нещо с времето си , а дотогава не е зле да се помисли, ама както каза Илон Мъск, сегашните завършили Оксфорд и Кембридж не могат да изчислят ъглова скорост ,могат само да задраскат верния отговор.Накратко по темата не съм против, но всяко нещо с времето си и след като се помисли за последствията.Последното обаче няма да стане.Историята го доказва.Нито войни нито пандимии са ни променили нито след тая пандемия ще си вземем поука.

https://ibb.co/SQYCT7k Весели празници.

flipz
30-12-2020, 23:25
Евалата форум...яката тема в точният раздел...:))
Поздрави за модераторите който липсват:

"някой беше казал, че 159 е рядка кола у нас, ама не, това е най четеният раздел в момента с пълни глупости..)"
- колко пъти на ден вижда 159 и колко BMW, VW

Съжалявам, че не съм публикувал в точният раздел.
Грешката е изцяло моя .. и се надявам да нямам БАН, заради това.
Темата може бъде преместена.

...
Много си прав и според мен .. аз съм обмислял същите въпроси и заключения.
Но виж от друга страна големите автомобилни производители влагат в мощности.
Акциите на Тесла ръстат яко и влизат в SP500 (80$ -660$ за година)

546
30-12-2020, 23:49
ТОВА ДАЛИ Е ХУБАВО ????
За жичкаджиите това е безкрайна опашка от клиенти.
Митака сега само се праи,но всъщност точи зъбки предусещайки как ще си има един новичък Жиесем в който контактите ще са само на блондинки с електрически фиятчета.

acho_
31-12-2020, 09:08
Ся да питам, га ще видим Боинг 747 или А380 на батерии, да не говорим за Б52, Ф 35 Су-та Грипени и так далее....Щото тва са истинските зъмърсители, не колите.
Пълни глупости, освен ако не вярваш в кемтрейлс конспирацията.

ecotronic
31-12-2020, 10:25
Бъдещето е на електричките, но не в този им вид. Водород + горивни клетки. Технологията я има, предстои да поевтинее и да стане масова.

acho_
31-12-2020, 13:57
Бъдещето е на електричките, но не в този им вид. Водород + горивни клетки. Технологията я има, предстои да поевтинее и да стане масова.
Чул те "Господ": https://fakti.bg/technozone/540660-putin-razporedi-da-badat-sazdadeni-ruski-avtobusi-i-vlakove-na-vodorod :)

ecotronic
31-12-2020, 14:17
Дори не може да се каже, че настоящите цени са нещо кой знае, колко непосилно:

https://www.edmunds.com/toyota/mirai/

Проблемът е по-скоро в липсата на водородни станции.

flipz
31-12-2020, 14:38

На мен проблемът ми е и цената. Последно ме интерисуват станциите, като мога да си опъна удължителя навсякъде :)
90 000 лв ти се струват, една добра цена ?

Ако не си забелязал авто паркът ни 80% е до 5000 лв.

ecotronic
31-12-2020, 14:46
Що? Колко според теб, струва 5 годишна тесла с батерия на 30% от номиналния и капацитет?

А и в тази тема не говорим за дараци за по 5К пари.

Проблемът на водорода е, че начините за производството му са общо взето 2:

1 - Лесен и евтин - от природен газ, но самото производство генерира CO2 емисии, което не е добре.

2 - Бавен и скъп чрез електролиза на вода и с нулеви вредни емисии.

Номерът е (2) да се оптимизира и поевтинее, защото (1), от гледна точка пари и екология, не се различава много от това да се ползва ДВГ на метан.

А и регулациите следва да си кажат думата, ако наистина на някого му пука за околната среда. Няма как (2) да стане предпочитан метод, докато зелената енергия се изкупува на преференциални цени и като така, не стои проблемът за нейното складиране.

flipz
31-12-2020, 17:20
Що? Колко според теб, струва 5 годишна тесла с батерия на 30% от номиналния и капацитет?

А и в тази тема не говорим за дараци за по 5К пари.

Проблемът на водорода е, че начините за производството му са общо взето 2:

1 - Лесен и евтин - от природен газ, но самото производство генерира CO2 емисии, което не е добре.

2 - Бавен и скъп чрез електролиза на вода и с нулеви вредни емисии.

Номерът е (2) да се оптимизира и поевтинее, защото (1), от гледна точка пари и екология, не се различава много от това да се ползва ДВГ на метан.

А и регулациите следва да си кажат думата, ако наистина на някого му пука за околната среда. Няма как (2) да стане предпочитан метод, докато зелената енергия се изкупува на преференциални цени и като така, не стои проблемът за нейното складиране.

Аз не говоря за дараци по 5к .. а описвам пазарът и възможностите на жителите на България.
Всички искат нова кола, но нямат пари и си купуват автомобил до 5к лева.
Нека да се върнем на възможното, а не на желаното.

Каква работи ти върши тесла с 30% капацитет на батерията ?
- според мен дори да струва 0 лв - като не ми върши работата за която е предназначена за какво ми е ? (на 60- 100км ли ще я зареждам)

ecotronic
31-12-2020, 17:42
Жителите на България ще си карат, каквото и досега, до изчерпване на количествата. В близките 15 - 20 г. няма да ти се наложи да си купуваш електричка, освен ако ти не искаш.

Изобщо - в тази тема обсъждаме бъдещето на автомобилите а не голите ни задници :tooth:

flipz
31-12-2020, 18:16

Цитат на друг шофьор по темата за електромобилите: - което споделям

"В България както винаги сме далече от истината, новите коли доста поскъпнаха - заради глупавите евро 6d и 7, нормален семеен автомобил вече е 45к лева, за електрическите да не говорим. Дори за хора като мен, които биха искали и могат някак да си позволят нов автомобил - не е особено оправдано да дадеш толкова пари за 10к км годишно и да джаскаш по дупките. Като сметнеш след 5 години обезценка и каско, тия 50 000км излизат златни. Просто за съжаление нямаме истинска средна класа у нас.
"
"https://automedia.investor.bg/a/2-novini/44389-sobstvenitsite-na-elektromobili-ne-iskat-da-se-vrashtat-kam-klasicheskite-motori?cp=2" коментар: #8

"
Всичкото е много хубаво.....докато не ти свърши токът и трябва да викаш пътна помощ. Наскоро гледах един на 10-те най популярни ел. коли на пазара и се оказа че пробегът е е много по малък от обявеното. Повечето едвам изкарват 150 км със включен климатик. Зимата ще е още по зле. И тука говорим за чисто нови автомобили! А какво става след 3 години като почне да заминава батерията? Тези коли са ок за града, да годиш от работа до вкъщи, на пазар и др, Но за пътуване надълго не стават."

Много е вярно, малко коли ще изкарат 200км с каране .. старт стоп .. натискане 0-140 климатик и фарове :)
Аз примерно ще изкарам 1000км :) и ще заредя за 2 минути.

ecotronic
31-12-2020, 18:34
Мрън, мрън, мрън.....

Ти замислял ли си се някога, че едни 10 поколения са на път да изядат природните ресурси на други 1000000 ? И да превърнат планетата в кенеф. С какво право?
А в момента в който някой нещо мисли и прави, започва голямото мрънкане.....

Нефтът не е само средство с което да си возим гъзовете. Цялата химическа индустрия се крепи на него. Цялото техническо развитие в последните 100 години се дължи на безумно евтината енергия, която ползваме понякога рационално а в много случаи - прахосваме.

Когато един ден той свърши, тогава човеците ще видят, що е това нещо - истинска криза.....

dimitar_vd62
31-12-2020, 18:34
Жителите на България ще си карат, каквото и досега, до изчерпване на количествата. В близките 15 - 20 г. няма да ти се наложи да си купуваш електричка, освен ако ти не искаш.

Изобщо - в тази тема обсъждаме бъдещето на автомобилите а не голите ни задници :tooth:

Бъдещето на автомобилите е изкуствен интелект да та вози в антигравитационни спидери.
Мен лично ми се повдига от тия джендърски коли, толкова са епилирани откъм екстериор че нема де а си удариш коляното и да изпсуваш мъжката.
След електричките ще дойде изкуствения интелект после нема а ходим на почивка в гръцко щото имаме виртуална реалност, зарад тази или друга пандемия ще работим от фкъщи извода е колите немат бъдеще.

546
31-12-2020, 18:40
Мрън, мрън, мрън.....

Ти замислял ли си се някога, че едни 10 поколения са на път да изядат природните ресурси на други 1000000 ? И да превърнат планетата в кенеф. С какво право?

Нефтът не е само средство с което да си возим гъзовете. Цялата химическа индустрия се крепи на него. Цялото техническо развитие в последните 100 години се дължи на безумно евтината енергия, която ползваме понякога рационално а в много случаи - прахосваме.

Когато един ден той свърши, тогава човеците ще видят, що е това нещо - истинска криза.....

Кат свърши нефта ние с бензинките минаваме на етанол,а тия с дизелите на растително олио,там слънчоглед,рапица,Страшно нема.

dimitar_vd62
31-12-2020, 18:40
Мрън, мрън, мрън.....

Нема страшно, първо че ни уморят с вируси и вакЦини и Като остане златния милиард, Илон Мъск ша на пресели на Марс със Старшип-а и почваме на чисто.

Всъщност това ЗА ИЛИ ПРОТИВ какво значение има, някой ще ни послуша ли.

flipz
31-12-2020, 20:11
Мрън, мрън, мрън.....

Голям ЗЕЛЕН стана ...
Кой ти каза, че нефтът свършва и че ще свърши и кога ?
Много доказателства има и мнения на експерти от областта, че има океани от петрол под земята ..
Аз съм готов да карам и на LPG - който може да се произвежда и от метан. И е остатъчен продукт при химическата нефтопреработващата промишленост !
Що се отнася за дизеловите двигатели, като количество горят много по- малко от бензиновите. Т.е нужен е по- малко петрол за производството.
Да кажем 1/3 по- малко количесто и отделно на това до 14% е рапица :)
Т.е спрямо бензиновият е почти 1/2 -петролен продукт.
Ако искаш екология .. да се забранят двигатели на автомобили над 2 литра.
Още не сме узрели за електромобили .. буквално са прототипи :)

Като си много ЗЕЛЕН спри новият президент на Бразилия, който изсича АМАЗОНИЯ !

Мрън Мрън .. си ти.

Friday
31-12-2020, 20:13
А светлинният двигател кога... С кеф си летиш над блока, няма дупки, няма АПИ, няма Б.Б.

dimitar_vd62
01-01-2021, 00:19
Честита нова година на всички - зелени пембени електрокаристи дизелджии и прочие.Преди всичко да сме живи и здрави.

п.п.Телепортацията му е майката.Въпрос на време е некой да измисли проложение в GooglePlay.

BO
01-01-2021, 14:29

https://steinbuch.files.wordpress.com/2015/01/tesla-battery-deg-from-tesla.png

ecotronic
01-01-2021, 16:15
Мда, поувлякал съм се с процентите, което е видно и от цените на вторичния пазар. Тесла дават по 8 г. гаранция на батериите (или 160 - 240 К пробег), което много от нас възприемат, като "новата кола". Какво следва по-натам, Божа работа. :)

acho_
01-01-2021, 18:29
Батериите също така се рециклират за част от цената на нова.

dimitar_vd62
01-01-2021, 20:55
Ето какво намерих по темата.
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/42151-tretiyat-suv-na-alfa-romeo-shte-bade-na-tok
https://www.expert.bg/technology/cars/fiat-puska-nov-elektromobil-za-pod-20-000-evro-v-italija-1512134.html
https://autobild.bg/електрически-fiat-за-69-000-лв-новото-начало-за/
https://evpoint.bg/автомобили/fiat-500-e
https://evpoint.bg/автомобили/fiat
Общо взето става въпрос за градски коли, ний тръгнахме света да обикаляме.

В България 69000 лв, в Италия под 20000 евро, всъщност цената там идва от 6000 евро стимул от държавата и 4000 евро ако върнете стара кола.
https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kakvi-subsidii-se-davat-v-es-za-obnoviavane-na-avtoparka-6118583 ААП в България засега води задълбочено проучване и преговори с държавната администрация-докато мъдрите се намъдруват и лудите налудуват.Явно администрацията не мое реши колко да заделя в шкафчето.

И още нещо - като гледам колко Тесли секънд хенд се продават, собствениците им какво са си купили, по новия модел или - бал сам ти и електрокара.
Относно смяната или рециклирането на батериите -https://www.investor.bg/analizi/447/a/vtoriiat-jivot-na-bateriite-moje-da-dade-dopylnitelen-tlasyk-na-elektromobilite-306906/
https://www.24chasa.bg/avto/article/8758301 това за варненската фирма е ремонт а не рециклиране-не бих се доверил, едва ли са сертифицирани от Тесла или друг производител.

Общо взето нещата са още проходилка, някъде на запад нещата са на път да се случат ,в България едва ли този век а най-вероятно когато другите минат на студен синтез,антигравитация и т.н.

flipz
01-01-2021, 22:20
Не е до 'колко да заделя в шкафчето' това може да го дрънкоти само онзи Президент, който обръща нова година на политика.

Та да се върнем на Италия .. ако не знаете, аз ще ви запозная.
Италия:
дълг БВП Италия (138,0%)
(БВП на страната в парично изражение те са надхвърлили сумата от 2.5 трилиона евро. ) 2 512 000 млн
41 000$ на глава от населението.

дълг БВП България 20.2%
6511$ на глава от населението

Тези държави живеят на гърба на останалите.
Всеки Българин -35 000$ е разликата в това което дължи на света спрямо Италия.

Та за това те могат да си позволят да раздават пари за това и онова .. и са го правили.
За това и стандартът им на живот е по- висок.

И на нас да ни дават заеми, който да не връщаме, както на Италия и Гърция ... кеф.

dimitar_vd62
02-01-2021, 21:18
Не е до шкафчето....Преди време мой близък се възползва от програмата Еразмус.ЕС дава някаква сума на участниците според стандарта на държавата в която отиват без значение от къде са.Това включва пътни такса участие, храна спане и т.н.Не можеш да си присвоиш част от парите за сметка на икономии.Като се върнеш се отчиташ и ти въстановяват сумата, примерно в случая до 2000 евро.Няма значение къде спиш къде се храниш пеша ли ходиш или с кола под наем.На българите - 30 процента, в случая 600 евро.Колкото е таксата за участие в съответната програма.Другото от семейния бюджет.След като запитахме където трябва ЕС отговори че сумите са преведени и за всички са еднакви, да се обърнем към нашето министерство.Та някъде от влизането на сумата в България до участника се губят едни 1400 евра.И така 5 пъти.Толкова участия трябваше да има в чужди университети,Всяко участие е в рамките на една седмица.Сещаш че ако попиташ "къде са ми парите" ще гледаш кариерата си през крив макарон.Та "онзи Президент" тогава не беше президент.Президент беше Р.Плевнелиев а мин.председател, интересно пак Б.Б.

flipz
02-01-2021, 22:39
И реши, че тези пари ги взема Б.Б или Р.П ?
Това са глупости.
Аз трябваше да вземам европейска стипендия в ТУ - дори не знаехме, че има такава и ни се полага. Вземахме само за успех - който имахме такъв.
Разбрах от приятели в БСУ - бургас че има такава ..
В същото време ректора си купи чисто нов Ситроен Ц5 :)
Когато завърших бакалавър, започнаха нещо да го разследват.
След година записах магистратура и вече ни давата степендията :)

С такива кокошкарски неща не се занимават подобни хора като министър и президент.
Ако някой е крал е на много по- ниско ниво. Както видяхте има вече арестувани министри по различни обвинения.
След като са ви нарушили правата, защо не си ги потърсихте ? имаме съд и прокуратура. - това с кариерата са глупости. първият ми братовчед е проф. по ядрена физика в манчестър унив.
Все пак и подписвате документи за участие и там има ясно разписани условия, както и за парите.
*премълчаването на перстъпление е съучастничество !!!

Да не политизираме нещата, защото има едни други ... който продадоха държавата, приватизираха .. червени куфарчета, а не (манипулации с чекмеджета) и тн.
Запомни едно: КРАДЕ СЕ ОТ РИМСКО ВРЕМЕ и така ще продължи, който и да е на власт. (посочи ми период или режим когато не е било така)

Разликата м/у нашият стандарт и останалите големи държави до голяма степен е живот на заем :)

ecotronic
03-01-2021, 00:52
Има си теми в общи локуми и за политика. Що осрахте хубавата тема?

Бобби
03-01-2021, 10:58
Има си теми в общи локуми и за политика. Що осрахте хубавата тема?

А няма, няма такива теми...:))...аз подсказах в самото начало, но един мой приятел и колега в форума го е формулирал в подписа си:
"Интелектуален кръг БКАР. Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница"
Това е заобикалящата ни среда....та в тоя ред на мисли, ено време никой не можеше да вписва в учебмика или книга след като е издадена, но в интернет може..;)
Еко, нали си гледал филма "Специалист по всичко"....е това сме българите....оправия няма..;)

alfa racer GTA
03-01-2021, 11:05
"Хубавата тема" няма никаква конкретика досега.И за да има конкретика:Фиат- Крайслер и Пежо ще вложат 200$ за разширяване на завода в Полша в който ще се сглобяват новите SUV и кросоувъри на двете марки които ще са с изцяло електрическо или хибридно задвижване и конкретно Jeep, новите компактни SUV като Тонален(ако изобщо се "даде ход") на Алфа Ромео и тези на Пежо:https://europe.autonews.com/automakers/fiat-chrysler-will-build-jeep-alfa-romeo-evs-polandА ето и накъде "отива" настоящето на Алфа Ромео:http://europe.autonews.com/automakers/how-fca-psa-merger-could-fix-problem-areasFCA стартира най -големият проект за оптимизиране на зареждането и използването на електрическите автомобили и електричеството в тях;https://gaadiwaadi.com/fca-launches-the-worlds-largest-vehicle-to-grid-pilot-project/Утре ще се решава съдбата на общото Joint venture предприятие Stellantis и кои марки автомобили ще се произвеждат в него:http://europe.autonews.com/automakers/fca-psa-brands-jeep-peugeot-likely-shine-chrysler-alfa-romeo-face-uncertain-futures

П.П.ББ &ГЕРБ са патриоти --> крадат само от ЕС фондовете.Нема-а-а-а а го барате, че ще станем на кълбета ...

П.П.2 Преди 20-на години един посланник каза "В България корупцията е национален спорт".След 10 години ББ&ГЕРБ управление освен "национален спорт" корупцията стана и "Национална правителствена политика"...

Бобби
03-01-2021, 13:17
Ей....сега ще почне едно копи пейс и голямото ровене в интернет...:)
На мен, например ми трябва мнение от първи род, единствено число....може би ВО може да сподели нещо, доколкото знам той има хибрид, който се доближава до електричката, ако има друг собственик на ел. автомобил в форума и незнам да заповяда....
Да почти всеки се е сблъсквал с електричка...как му е направила ластик на светофара и прочее...:))
Имах възможносто да карам един Опел Ампера преди година...е минах някъде към 30 км. и бях впечатлен само от динамиката......аз съм фен на двигателите с вътрешно горене и не ми се нравят електричките....тая есен докато си сменях гумите се заговорих с един колега собственик на BMW I-3....e той ми сподели...дават му пробег 300км.....взел го е като ново и до сега не го е достигал....максимум е достигал пробег 230 км. с най икономично каране......каза ми и нещо много интересно...ако кара на навигация, пробега му спада наполувина.....е това знам за ел. автомобилите в общи линии....
Да в нета мога да науча доста небивалици...:))

alfa racer GTA
03-01-2021, 14:58
Това което не знаеш е че на средния и високия клас електрички ще им трябват специални гуми - по тежки да от нашите и се износват по-бързо като освен това за скорости за магистрала им трябват и по-здрави гуми.
В момента Континентал са на финала на тестването на такива гуми като означението което предстои да бъде въведено в ЕС за такива гуми ще е " OE 2XL" или подобно(каквото политиците решат).

И да не си мечтаете, че ще са по-евтини или на същата цена като гумите за автомобили с ДВГ.

Норвегия преди 2 години беше на косъм да въведе по-висока пътна такса и данък за електрическите автомобили, тъй като поради теглото им асфалтовото покритие си заминавало по-бързо и трябвало по-често ремонти....

Бъдещето е в електричките, но след 15-20 години , когато новите видове батерии които сега се тестват влезнат в производството на автомобили и доведат до поне 600-700 км безпроблемен пробег с използване на всички екстри които обикновенно се ползват - климатроник, навигация, отопление, озвучителна система...и каквото друго се сетите...

П.П.

А и от политическа гледна точка родния Бай Ганьо- министър председател едва ли ще даде пари за смяна на ДВГ с електричка...

BO
03-01-2021, 15:20
При положение, че и към днешна дата на серийното производство може да се постигне до 100 км/ч средна скорост с електрическа кола, включвайки и зареждането, нещата са си доста добре.
Коментари, че еди кой си не можел нещо си, или навигацията изсмуквала половината ток, нали...

Бобби
03-01-2021, 18:13
М...да, истината за бъдещето е в автомобилите без душа и сърце, в изнежените създания от мъжки пол с инфо дисплей в ръка и управление с тъч скрин на много неща. като и кола...показва ни го тесла...:))..(не съзирам никой от форума..!!!...да не вземе някой да се припознае)......и т.н...
Ами аз си оставам ретро, далеч от измислената нова екология, която включва и корона вируса....не искам след време да седна в хола, да си сложа некви розови очила с някакво електроно излъчване и те да ми дават представа, че правя секс със съседката или съм на плаж в малдивите....та за мен електрическите автомобили са за онанисти, който не са усетили чужд допир, образно казано....:)не отиват на добре нещата в тоя свят...;)

ecotronic
03-01-2021, 18:29
Електрическите автомобили, от механична гледна точка, са много по-опростени. Управлението на въртящия момент е далеч по-елегантно и ефективно и като цяло кпд - то им е по-високо. И това е само началото.

Но наистина нещата не отиват на добре. Всичко онова, което тъпаците не разбират, представлява някаква форма на онанизъм.

Бобби
03-01-2021, 19:52
Аз съм от ония тъпаци, който разсъждават първично, но ще попитам високообразованите капацитетети..:
Добре за какво ни е всичко това...?
Да петрола е на привъешване, а дали е така, кой ще ми каже..?...и преминаваме към електричеството...добре, но дали като гръмне един АЕЦ е по малка Еко катастрофа от колкото преди на дядо ми трабанта, ще кажете ТЕЦ-а вече е на газ и е Еко...добре, ама не баш, защото да се добие и прекара пак не се щади природата, ВЕЦ-а е най Еко, но за да отклоним водата, не нарушаваме ли флората и фауната....да остава ни слънчевата енергия, но за какво ни е тя, след като след време няма да има гора и вода, а пустиня....ебем измислената екология....
Да истината е в електричките, колкото и да напреднат, е за чипосани андройди, който след време ще търсят зареждачки в пустинята и няма да знаят изобщо как да си направят една чикия, защото няма да имат спомен за жена, а ще карат по картинка и фантазията, която може да се развинти и да се объркат нещата ако ме разбирате, и найстина ще са онанисти с таблети ....:)
Но онанистите не са проблем, проблем са нежмите души, иначе казано меките китки......наистина не отиват на добре нещата...:))

ecotronic
03-01-2021, 22:45
За да живее човекът на тая планета, и не само, му трябва енергия. И понеже той е прогресивен по природа, му трябва все повече и повече енергия.

Това е условието на задачата.

Решението и е доста сложно. И няма как, то да не оказва негативно влияние върху околната среда. Това, което може да се направи е да се пести енергията, да се търсят решения, щадящи околната среда и пр.

Пример за такова решение е подмяната на лампите с нажежаема жичка с LED.

Електричките, в настоящия им вид, не са най-доброто решение, но все е по-добро от нищото.

PS:

Когато говориш за меките китки и за мачовците.......се опитай да се сетиш, че и Айнщайн не е бил, кой знае, колко голям мъжага.

Изобщо, научи се да съдиш за хората по умствения им багаж, вместо по сексуалната им ориентация.

BO
03-01-2021, 23:55
Ами аз си оставам ретро, далеч от измислената нова екология,
Защо тогава не караш курназ машина, да вкарваш въглища и вода в котела и да се движиш мъжкарската по улицата, а гейски ми стоиш на топло в колата и си пускаш тайно парното, за да не ти замръзнат нежните топки? Ретро бил. Хехе
Поздрави от новото хилядолетие с по-авангардно мислене:

https://youtu.be/-jyPkg0yXzM

546
04-01-2021, 00:44
Баси шукарията!!!!! Ама музиката трябва да е "6 без 10".
Това модификация специално за сиганите ли е ?

Бобби
04-01-2021, 18:24
[QUOTE=BO;1585296]Защо тогава не караш курназ машина, да вкарваш въглища и вода в котела и да се движиш мъжкарската по улицата, а гейски ми стоиш на топло в колата и си пускаш тайно парното, за да не ти замръзнат нежните топки? Ретро бил. Хехе
Поздрави от новото хилядолетие с по-авангардно мислене:

Да, ама не, коментираш някой виртуално без да го познаваш...жалко.....почти като твоя клип на тесла, ама ретро...:))...е тогава нямахме айфони да направим клип, но една снимка е достатъчна да прецениш...:)
Твоя клип е като навлизането на техно музиката в дискотеките...много ме впечетли...:))
Найстина това авангардно мислене бая ви изнежи.....като се загледам в днешно време трудно преценявам, кой мъж, кой жена, не само по визията , но най вече по държанието им......
п.п..бях споменал в предишен пост, че никой не съзирам от форума, но щом се припознавате, избора си е ваш..:)

El Caballero
04-01-2021, 19:32
Пише, че днес окончателно е потвърдено сливането на PSA и FCA. 14 марки, едва ли всичко ще стане електричка веднага.

flipz
04-01-2021, 23:47
Пише, че днес окончателно е потвърдено сливането на PSA и FCA. 14 марки, едва ли всичко ще стане електричка веднага.

Точно така:
"днес, след като акционерите на PSA Peugeot-Citroen и FCA Fiat-Chrysler одобриха категорично сливането между двата концерна. Това на практика ще създаде четвъртия най-голям световен производител, по-голям от General Motors, Hyundai-Kia и Ford."

И ТОВА Е ПОЛИТИКА ! - много се обезличават марките .. аз вече страдах от швабската ск.кутия. (можели много добре да смятат, техниката им била на върха - но през втората св. война) ..

** Алфа Ромео не била рядка кола ... до преди няколко дни спорещите за това.

Марките на Stellantis
1. Jeep - 860 753
2. Peugeot - 764 720
3. Fiat - 760 541
4. Ram - 526 966
5. Citroen - 507 800
6. Opel-Vauxhall - 443 160
7. Dodge - 237 422
8. Chrysler - 79 021
9. Alfa Romeo - 41 116
10. DS - 32 777
11. Lancia - 29 393
12. Maserati - 11 456
ОБЩО - 4 295 125

нали не беше тук мястото ...
"
А и от политическа гледна точка родния Бай Ганьо- министър председател едва ли ще даде пари за смяна на ДВГ с електричка..."

alfa racer GTA
05-01-2021, 23:00
Ей го електрическото "бъдеще":

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/44438-shok-za-elektromobilite-v-germaniya-tokat-poskapna

Сега с 1 резервоар зкойто ми струва 119'70 лв изминавам 1120-1200км извънградско.

С електричката ще ми струва най-малко 540лв.

Ако приемем че колата например е Тесла с 90квч батерия и с нея изминава с едно зареждане 400км.

В Германия това вече е факт.

ecotronic
06-01-2021, 00:11
https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2020

През 2019 та електромобилите са спестили средно по 0,6 млн барела петрол/ден.
Същевременно CO2 емисиите падат наполовина (без да броим тези за производство и рециклиране на батериите).

alfa racer GTA
06-01-2021, 08:43
Зареждане на електромобил във Валхала - епична борба за енергия
(https://www.investor.bg/analizi/447/a/zarejdane-na-elektromobil-vyv-valhala-epichna-borba-za-energiia-318094/)

Лятото на 2022г. ще стартират продажбите на Алфа Ромео Тонале, като твърденията са че разликата с прототипа във външния дизайн ще е само 10%.
Февруари 2022г. ще е "предпремиерата" на новия модел с няколко хиляди бройки само в Европа.
Най-мощната версия ще е с 2.0 литров турбобензин с 330 коня + мек хибрид с 48 волтова ел.система и батерия.

Quadrifoglio версия на Тонале не се предвижда към настоящия момент.

Същата 2022г. ще пуснат и нов субкомпaктен модел наречен Brenero вероятен наследник на MiTo или Джулиета.

BO
06-01-2021, 10:57
Зареждане на електромобил във Валхала - епична борба за енергия
(https://www.investor.bg/analizi/447/a/zarejdane-na-elektromobil-vyv-valhala-epichna-borba-za-energiia-318094/)

За щастие много от тези проблеми реално са решими (реален пример, който се изплаща в пъти по-бързо от строенето на "класически" централи (https://www.tesla.com/en_AU/blog/introducing-megapack-utility-scale-energy-storage)) и всичко е въпрос на инвестиция и желание да се направи нещо.

Сега с 1 резервоар зкойто ми струва 119'70 лв изминавам 1120-1200км извънградско.

Хубаво е да даваш възможно най-скъпото нещо (дори още без изградена конкуренция) и това да е основата на тезата.
Като друг пример ще ти дам. Ако аз сега тук си купя електричарка, въпросните 1200 км мога да ги измина с около 23 лв. Пък ти си давай по тези 120 лв. с дизела. :)

flipz
06-01-2021, 11:03
Хубаво е да даваш възможно най-скъпото нещо (дори още без изградена конкуренция) и това да е основата на тезата.
Като друг пример ще ти дам. Ако аз сега тук си купя електричарка, въпросните 1200 км мога да ги измина с около 23 лв. Пък ти си давай по тези 120 лв. с дизела. :)
На веднъж ли ще ги изминеш ? Ако ти сега си купиш електричка и след 10 дни ще изминеш София- Пловдив и ще спреш да зареждаш .. и ще се молиш да няма катастрофа на пътя .. че трябва да извадиш генератора от багажника и да налееш в него, какво ?? аа как се казваше, петролен продукт :) :)
Ще сменяш 2 пъти по- често гуми от него по 1000лв на 2 години и още толкова за зимни = 1000лв всяка година:) -че това са си 10 резервоара ... 10х 1000км :)
Пази боже да се повреди и да отиде при пишмян майстора да ти я прави 2-3 седмици .. заради един предпазител наврян някъде :)

https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2020

През 2019 та електромобилите са спестили средно по 0,6 млн барела петрол/ден.
Същевременно CO2 емисиите падат наполовина (без да броим тези за производство и рециклиране на батериите).

Еб-ти CO2 хайде да погледнем през една разумна призма за CO2 .. а не да топим само автомобилите.
1 Самолетите и те ли ще преминат на ток .. танкерите ..
2 Най- замърсяващата и безполезна промишленост в СВЕТА ! - ВОЕННАТА !
Днес знаеш ли колко военни самолета ще излетят ? Колко учения ще се проведат с хиляди машини военна техника.
Мислиш ли че танка ще стане електричка ?
* колко се замърсява за производството на оръжия, машини, самолетоносачи и тн ...
"НО КОЛИТЕ ЗАМЪРСЯВАТ !"

Изсичането на амазония, за да се изнася дървесина в САЩ ? - за това никой не мисли.
(новият президент на Бразилия го е подкарал през просото .. трябвало да има къде да правят ниви)
* електромобила не е зелен .. нищо зелено няма в него.
* могат да се вземат други мерки, като залесяване и намаляне на изсичането на горите.
И много други !
В повече станахте зелените ...

ecotronic
06-01-2021, 11:11
Еб-ти CO2 хайде да погледнем през една разумна призма за CO2 .. а не да топим само автомобилите.....

Демонстрираш някаква форма на детинска логика, от сорта на "защото стават лекарски грешки и хора умират от тях, да премахнем болниците" или "поради това, че готварските печки консумират най-много ток, няма смисъл да ползваме енергоспестяващо осветление".

alfa racer GTA
06-01-2021, 12:13
Целта на публикацията е да се покаже, че когато)докато) електричките станат масови, зареждането им ще се превърне в бизнес, както сега са бензиностанциите.

Тоест, зареждането по пътя няма да е безплатно. Зареждането у дома може да е на цената на която се купува битовия ток.

Съгласен съм, че и сега е по-евтино и сигурно е 23-25 лева, НО 1200км с колко зареждания на батерията се минават и колко време "струва" това на собственика?
Ако пътуването е по работа е абсурдно да чакаш по 2-3 часа на опашка и още 2 часа за пълно зареждане.

П.П.

Всъщност не споря, електрически коли са бъдещето, но това бъдеще не е сега, а след 15-на години, когато в колите се внедрят батерии които с едно зареждане изминават 1200-2000км. Такива вече има създадени и са в тестови период, като твърденията, че че при изминати 1.1 млн.км амортизацията им е 20%, тоест имат остатъчен капацитет в сравнение с производствения първоначален от 80% от него.

И третото е да намали съществено цената на тези батерии, което също е на път да стане ---> има разработена батерия чиято стойност е на 50%-60% намалена в сравнение със сегашната.

Когато това стане вероятно до 2000км няма да пътувам със самолет, а с автомобил защото също толкова е вероятно по това време автомобила да може да се самоуправлява напълно автономно- тръгвам и докато ми е кеф си шофирам, когато ми се приспи си спя, а автопилота управлява и когато се събудя съм където искам.

flipz
06-01-2021, 12:21
Демонстрираш някаква форма на детинска логика, от сорта на "защото стават лекарски грешки и хора умират от тях, да премахнем болниците" или "поради това, че готварските печки консумират най-много ток, няма смисъл да ползваме енергоспестяващо осветление".

Не ми казвай, какво правя .. обрисувано с битовизми. Това е много ниско ниво на разсъждение .. кой какво прави. Нито знаеш какво правя в момента, нито какво мисля :)

Имаме нещо - автомобил 1* = замърсява 5% (1*което е нужно и необходимо, за човечеството, облекчава и подпомага развитието на живота)
Имаме нещо - военна промишленост 2* = замърсява 60% (2*което е крайно безсмислено ако мислим за световната екология, което се произвежда, за да убива хора)

Твоята логика каква е? Да не редуцираме това което в най- голяма степен замърсява, служи за убиване. -замърсява безсмислено и не служи за подобряване на живота, а за ликвидиране на такъв. Или не ?
Да направим недостъпен транспорта за хората, като вкараме едни непосилни и заробващи Безценни автомобили. (50 000лв автомобил - цена за къща в провинцията).

ecotronic
06-01-2021, 12:36
Моята логика е, че когато нещо малко може да се направи с цел подобряване на нещо по-глобално, то следва да се направи.

Кое точно не разбра?

..........................................

По темата:

Като се абстрахираме от всичко останало, можем да направим следната техническа ретроспекция:

За около 100 г. Електротехниката и електрониката "изживяха" едно относително голямо развитие.
За разлика от него, ДВГ "изживя" почти никакво развитие, що се касае до един от най-важните критерии, наречен КПД.

Логичният извод е, че "електрическата платформа" що се касае до автомобилостроенето (и не само) предлага доста по-сериозен потенциал от технически решения, за разлика от механичната.

BO
06-01-2021, 13:14
На веднъж ли ще ги изминеш ? Ако ти сега си купиш електричка и след 10 дни ще изминеш София- Пловдив и ще спреш да зареждаш .. и ще се молиш да няма катастрофа на пътя .. че трябва да извадиш генератора от багажника и да налееш в него, какво ?? аа как се казваше, петролен продукт :) :)
Ще сменяш 2 пъти по- често гуми от него по 1000лв на 2 години и още толкова за зимни = 1000лв всяка година:) -че това са си 10 резервоара ... 10х 1000км :)
Пази боже да се повреди и да отиде при пишмян майстора да ти я прави 2-3 седмици .. заради един предпазител наврян някъде :)

Реално към този момент единствения ти довод против електричарките е само разстоянието, което можеш да изминеш с едно зареждане. Относно катастрофата на пътя, към днешна дата ако реша да пътувам с електричарка до Бургас, ще го направя с едно междинно зареждане. Точно с тази цел да стигна Бургас на сигурно, защото и с едно зареждане бих успял, ама без резерв. И това междинно зареждане ще е доста консервативно така, че ако нещо се случи, то да мога да остана в колата поне за 24 часа с парно или климатик. Ако за 24 часа не могат да оправят пътя от София до Бургас и ме оставят "закъсал", може би последното нещо е ще да мисля да оставам в колата, било тя и на дизел. Иначе конкретно София-Пловдив-София най-вероятно ще го измина без да планувам зареждане, понеже го даде като пример.
Електричарката, която бих избрал към днешна дата, тежи 1680 кг. Колко тежи една 159-ка с 2.4жтд, автомат? И на нея ли сменяш 2 пъти по-често гуми от по 1000 лв.? Май нещата не изглеждат толкова черни, колкото се опитваш да ги изкараш и сметките ти отиват на кино. :)

п.п. И не съм сложил розовите очила и да казвам, че ел. колата е супер. Има си и своите недостатъци. Ако бях търговски представител и всеки ден трябва да пътувам по 1000 км, за да си изкарвам парите, ел. колата въобще няма да ми е опция. Към днешна дата. Ама ако някой ми подари автомобил към днешна дата, то ще искам електричарка. А за по-големите ми пътувания, ако не искам да си правя сметката за зареждане и държа да пътувам наведнъж Видин - Синеморец или Силистра - Сандански, то пак бих избрал електричарката и само от спестените пари от гориво ще мога да си позволявам да си наемам кола за тези пътешествия. Стига желание да имаш и да не търсиш само негативното - варианти много. Живея и работя в един и същ град, с деца, кредити. Демек не пътувам всеки ден или през ден на екскурзия София - Мюнхен, или хайде София - Синеморец, защото имам страшно много свободно време или финанси, които се чудя какво да ги правя. В това положение вярвам, че не са толкова малка част от населението или членовете на този форум. Иначе има и други, които си пътуват със самолети всеки ден и нищо не ги интересува. И за тях електричарката не е опция. :)

mimouzunov
06-01-2021, 13:14
Моята логика е, че когато нещо малко може да се направи с цел подобряване на нещо по-глобално, то следва да се направи.

Кое точно не разбра?

..........................................

По темата:

Като се абстрахираме от всичко останало, можем да направим следната техническа ретроспекция:

За около 100 г. Електротехниката и електрониката "изживяха" едно относително голямо развитие.
За разлика от него, ДВГ "изживя" почти никакво развитие, що се касае до един от най-важните критерии, наречен КПД.

Логичният извод е, че "електрическата платформа" що се касае до автомобилостроенето (и не само) предлага доста по-сериозен потенциал от технически решения, за разлика от механичната.

Няма как ДВГ-то да стане кой знае колко по-добро просто защото горивото му си е все същото...
Едно време помня откъсачно за някакъв наш капацитет които беше направил двигател които работеше с нещо, + вода абе нямам спомен ама работеше... Даваха го по канал 1 някъде в началото на 90-те... Някои ако помни да казва...

flipz
06-01-2021, 13:25
Няма как ДВГ-то да стане кой знае колко по-добро просто защото горивото му си е все същото...
Едно време помня откъсачно за някакъв наш капацитет които беше направил двигател които работеше с нещо, + вода абе нямам спомен ама работеше... Даваха го по канал 1 някъде в началото на 90-те... Някои ако помни да казва...

И това не е съвсем така.
Двигател с LPG е най- добрият вариант за МЕН.
Екологичен, евтино гориво, голям пробег.
Не разбирам, защо това се подминава от големите производители. - много несериозно отношение.

Реално към този момент единствения ти довод против електричарките е само разстоянието, което можеш да изминеш с едно зареждане.
Днес ако трябва да минеш с една служебна кола - както се налага по някога 900км не знам колко пъти и къде ще зареждаш. (за мен това би било проблем)
Тръгвам на почивка или екскурзия .. имам резервация и трябва да зареждам за 1200км не знам колко точно пъти и къде .. и да изчаквам някого.
Често станциите не работят или са заети. - така казва мой приятел с електрокар.

Вторият момент е повреден 'бушон' предпазител .. ти нямаш право да бараш .. колата ти е в гаранция :) а и знаеш ли точно какво и къде е станало.
Идва репатрак .. прибира я и след 2 седмици, като ти сменят 'предпазителя' отиваш да си я вземеш ...

BO
06-01-2021, 13:44
Имаш почивка - имаш план. Ако имаш желание в плана може да влезе и зарежданията, и отбиване, нощувки в други градове.
И какво ти гарантира, че предпазителя на чисто новата ти дизелова кола няма да я вкара и нея в сервиза? Каква е разликата?
Само безсмислени доводи и нищо конкретно.
Да, единственото - ако искаш и това е 100% условие да минеш сега, в този момент 900 км наведнъж, оставяй си на дизел. Аз лично в моя личен живот това не ми се налага да го правя често, да не кажа никога. За службата ако ми дадат и Трабант за въпросните 900 км - ще го карам. Което не пречи след това с удоволствие да си се метна на електричарката.

п.п. По същия начин бяха какви ли не доводи когато реших да мина на междинната станция - хибрида. То тока ли ще ме утрепе, то къде ли ще го зареждам (още масов лаишки въпрос), то какъв ли не бушон ще ми изгори, то гей ли ще го раздавам... По същата логика само от спестените пари от горивото до сега съм с една нова батерия напред. Да не говорим, че има много повече качества, които не са само финансово изразени.
И да, радвах се като покарах малко Стелвио КуВе, но след това отново бях щастлив с хибрида. Нищо, че са от 2 различни планети.

ecotronic
06-01-2021, 14:09
...

Ниското КПД на ДВГ няма много общо с горивото а с принципа му на действие.

Първите ел. мотори също не са блестяли с много високо КПД, въпреки че са били несравними в това отношение с ДВГ. В последствие, се е минало през много технически и принципни промени, в резултат на които КПД то от около 60% се е променило до към 95.

.....А иначе и за тях "горивото" си е все същото. :)

Изобщо - голямата "сила" на електричката е в града. Именно там, ефективното управление на въртящия момент си казва тежката дума.

dansguardian
06-01-2021, 16:19
Единственият вариант да се наложат електричките и да станат масово явление е да се унифицират акумулаторните батерии, така че да бъдат взаимозаменяеми. Идеята е: отивам на електрикостанцията, свалят ми изтощената акумулаторна батерия, поставят заредената такава и газ. Това, което отказва хората в масовата им част е краткия пробег с един заряд, недобре (за да не използвам по-силни думи) развитата мрежа от зарядни станции в БГ, продължителното време за зареждане на акумулаторната батерия (варианта карам си по Тракия, спирам на OMV-то на 72-рия километър, зареждам, пия едно кафе, скачам и потеглям е утопия).

kirekchiev
06-01-2021, 16:31
България е с доста добре развита мрежа от зарядни станции. Почти на всеки голям паркинг има, както и на повечето бензиностанции, на които съм бил.

dansguardian
06-01-2021, 16:46
Това е прекрасно - оставяш си колата за 8 часа на паркинга на Билла, а след това си цакаш за престоя на паркинга по 2 лева на час след първите 1,5 часа, през които е безплатен.
Пак казвам, не се хващайте за отделни фактори, а гледайте глобално. Докато не направят батериите унифицирани, няма да има масовост. Това е. Всичко останало е скиенце фицтион.

dhtj
06-01-2021, 16:53
Те като ги направят унифицирани, да не мислиш че ще са като два куфара в багажника и ще се сменят за 3 минути.
Батериите са под пода на колата по две фундаментални причини - нисък център на тежестта и охлаждане.
Евентуална смяна на батериите е нещо като сваляне на скоростна кутия на нормален автомобил - отнема няколко часа и има нужда от подемник и инструменти. Не е нещо което се прави на бензиностанция.

Според мен в бъдеще ще се развие технологията на батериите. Ще се зареждат по-бързо и ще имат по-голям капацитет.

ecotronic
06-01-2021, 17:14
Смяната на батериите не е лоша идея, но при нея проблемите нямат непременно технически характер. Това не е като да си купиш килограм сирене. Трябва да съществува механизъм, посредством който да си наясно, за какво точно и колко заплащаш - нещо, което е трудно доказуемо в момента на покупката. Освен това, така биха се увеличили логистичните разходи на продавачите на услугата.

flipz
06-01-2021, 17:44
Имаш почивка - имаш план. Ако имаш желание в плана може да влезе и зарежданията, и отбиване, нощувки в други градове.
И какво ти гарантира, че предпазителя на чисто новата ти дизелова кола няма да я вкара и нея в сервиза? Каква е разликата?
Само безсмислени доводи и нищо конкретно.
Да, единственото - ако искаш и това е 100% условие да минеш сега, в този момент 900 км наведнъж, оставяй си на дизел. Аз лично в моя личен живот това не ми се налага да го правя често, да не кажа никога. За службата ако ми дадат и Трабант за въпросните 900 км - ще го карам. Което не пречи след това с удоволствие да си се метна на електричарката.

п.п. По същия начин бяха какви ли не доводи когато реших да мина на междинната станция - хибрида. То тока ли ще ме утрепе, то къде ли ще го зареждам (още масов лаишки въпрос), то какъв ли не бушон ще ми изгори, то гей ли ще го раздавам... По същата логика само от спестените пари от горивото до сега съм с една нова батерия напред. Да не говорим, че има много повече качества, които не са само финансово изразени.
И да, радвах се като покарах малко Стелвио КуВе, но след това отново бях щастлив с хибрида. Нищо, че са от 2 различни планети.

Не ме интерисува, какви доводи е имало, като си минавал на еди си какво .. това си е твоя работа.

Малко е основателно, че трябва да спирам да зареждам на 200км .. за да не се кръстя, дали ще мина 230км пробег. - като НОВА !
Лятото си представям всички Софиянци, тръгват с електричките към морето - Бургас и спира целият трафик от магистралата да зареди в Пловдив :shocking:
(хора ги дразни като не им работи подгрева на седалката или интернета е спрял за 10 минути) а ти ми обясняваш как ще зареждаме на 200км пробег.
Като отивам към Гърция, трябва да спра да заредя 6 пъти .. по колко време :)
Вместо да си правя кефа .. ще мисля за колата, кога и къде ще зареждам.
Лятото е типичен пример, опашка на бензиностанция .. 3-ма зареждат и още 2ма чакат за 1 колонка. при положение, че зареждаш за 5 минути +плащането.
Представи си само как зареждаш по 40минути .. 5 часа ?

Отивам в Русе от Бургас .. оставям колата някъде да се зарежда и си викам такси да отида, където искам .. или каква е схемата ?

Няма ли пробег поне 600км никога няма да купя такава играчка.
Най добре водород или LPG .. на този етап Електрички - прототипи. След 20 години може и да стават.

alfa racer GTA
06-01-2021, 18:58
Не бойте се, има решение --> станете гей.
Другите ще са а обществения транспорт БДЖ например:biggrin:

Последно едни мои познати пътуваха 2014 г. от Пловдив до Бургас 12 часа+ 40 минути с маршрутка до Созопол.
Влакът закъснял 3 часа.След това вместо през Стара Загора отбил по подбалканската линия, щото другата била "обновявана по проект на ЕС". За капак на 2-3 гари чакали по 40-50 минути "да се разминат" с други влакове...

И най-после ""след 3 дни път с камили" пристигнали в Бургас...

Нали се сещате, че ако не могат да си позволят личен транспорт поради ниски доходи или други ограничения по-скоро ще емигрират отколкото да бъдат мишлетата в нечий експеримент...

Големият проблем на Пежо и FCA е че нямат собствен завод за производство на батерии
..

Иначе, ей къде са стигнали нещата:

https://www.greenbiz.com/article/new-ev-battery-shows-big-promise

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7592485/Father-eight-invents-electric-car-battery-drivers-1-500-miles-without-charging-it.html

https://www.pocket-lint.com/gadgets/news/130380-future-batteries-coming-soon-charge-in-seconds-last-months-and-power-over-the-air

На горните публикации обаче трябва да се гледа с минималистичен оптимизъм, тъй като огромната част от тези компании и публикациите за тях целят "надуване на балона", след което компанията става публична като акциите й се пуснат на фондовия пазар след като "са били надути" и собственика на компанията става мултимилионер и дори милиардер за един ден...

mimouzunov
06-01-2021, 23:07
Ниското КПД на ДВГ няма много общо с горивото а с принципа му на действие.

Първите ел. мотори също не са блестяли с много високо КПД, въпреки че са били несравними в това отношение с ДВГ. В последствие, се е минало през много технически и принципни промени, в резултат на които КПД то от около 60% се е променило до към 95.

.....А иначе и за тях "горивото" си е все същото. :)

Изобщо - голямата "сила" на електричката е в града. Именно там, ефективното управление на въртящия момент си казва тежката дума.

Принципа е ясен и не е променен от край време... Защо!? Явно не е толкова просто или има причина да не го правят....

ecotronic
06-01-2021, 23:28
Когато се измисли ДВГ, без значение принципът, който не се нуждае от охлаждане за да работи при стайна температура, респективно - не отделя топлина, тогава и КПД - то му ще стане близко до това на електрическите :)

По дефиниция - енергия не се създава или губи. Тя само се трансформира от един в друг вид.

При ДВГ химическата енергия на горивото се трансформира в топлинна а после топлинната - в механична. За съжаление, само малка част от топлинната енергия се трансформира в механична а по-голямата част "се губи" или по-точно, увеличава ентропията на вселената. Да не говорим, че от вече получената механична енергия, известна част, отново се губи под формата на топлина, заради триенето на различните движещи се части.

При електрическите двигатели също има топлинни загуби, но те са значително по-малки.

BO
07-01-2021, 09:36
Те като ги направят унифицирани, да не мислиш че ще са като два куфара в багажника и ще се сменят за 3 минути.
Батериите са под пода на колата по две фундаментални причини - нисък център на тежестта и охлаждане.
Евентуална смяна на батериите е нещо като сваляне на скоростна кутия на нормален автомобил - отнема няколко часа и има нужда от подемник и инструменти. Не е нещо което се прави на бензиностанция.

Баш на батериостанцията се прави. И към днешна дата замяната ѝ отнема около 4 минути.

Смяната на батериите не е лоша идея, но при нея проблемите нямат непременно технически характер. Това не е като да си купиш килограм сирене. Трябва да съществува механизъм, посредством който да си наясно, за какво точно и колко заплащаш - нещо, което е трудно доказуемо в момента на покупката. Освен това, така биха се увеличили логистичните разходи на продавачите на услугата.
Въобще не е сложна сметката. Свалят ти батерия, в която има 2 кг енергия, качват ти такава, в която има 50 кг и ти заплащаш 48 кг. Логически, а и реално въобще не е сложно.

Няма ли пробег поне 600км никога няма да купя такава играчка.

В събота очаквам да гледам на живо представяне на последния модел на една електричарка, която по първоначално изтекла информация ще прави около 700 км. С големината на 7-ца. Та като я представят може да се запишеш в листата на чакащите. :)
Иначе и към днешна дата (https://www.tesla.com/blog/model-s-long-range-plus-building-first-400-mile-electric-vehicle) може вече да си купиш 600 км електричарка. И то мерено по ЕПА, което е доста близо до реалността. И след реални тестове хората са успели да ги изминат.

Най добре водород

Аха, добре. Я ми кажи с какъв план с водороден автомобил може да изминеш пътя от София, през Бургас, Добрич, Видин и да се върнеш в София.
Ама иначе електричарките не ставали.:drinking:

smc
07-01-2021, 09:44
Това със смяната на батерий не е никакъв проблем, става за минути. Нио даже го предлагат като месечен абонамент и колата излиза 10К долара по-евтино като е купуваш. На 9 януари (NIO Day) според слуховете ще представят седан и 150кв/ч батерия. Отиваш в зарядната станция и ти слагат новия модел батерия с пробег 900км . https://www.youtube.com/watch?v=hTsrDpsYHrw

BO
07-01-2021, 09:50
Това със смяната на батерий не е никакъв проблем, става за минути.. Нио даже го предлагат като месечен абонамент и колата излиза 10К долара по-евтино като е купуваш.
Малко по-различно е. Предлага се тъй наречения "Battery as a service", което, както спомена, реално си купуваш кола без батерия и плащаш абонамент. Но това е тотално различна услуга от "замяна" на батерията със заредена, което може да се направи без значение дали си купил колата с батерия (дали е твоя) или без (дали я наемаш).

smc
07-01-2021, 10:10
Има различни абонаменти. За 140 долара имаш 6 смени месечно а само 'наема' на батерията е 12 долара. В момента имат 150 станций и тази година ще изградят още 100. Тея китайци ми харесват повече и от Теслите.

ecotronic
07-01-2021, 10:54
Ей го електрическото "бъдеще":

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/44438-shok-za-elektromobilite-v-germaniya-tokat-poskapna

С електричката ще ми струва най-малко 540лв.

Ако приемем че колата например е Тесла с 90квч батерия и с нея изминава с едно зареждане 400км.

В Германия това вече е факт.

Като се абстрахираме от пазарно-регулаторните постановки, ето физичната гледна точка:

1 kWh енергия се добива от 0,085 kg нафта (0,098 л. )

Средният разход на енергия за Tesla - S е около 21 kWh/100 km.

Според енергийния еквивалент, ако работеше с нафта, този автомобил трябваше да консумира 21 х 0,098 = 2,06 л./100 km.

Има ли автомобил от подобен клас с такъв разход?

flipz
07-01-2021, 11:47
Като се абстрахираме от пазарно-регулаторните постановки, ето физичната гледна точка:

Според енергийния еквивалент, ако работеше с нафта, този автомобил трябваше да консумира 21 х 0,098 = 2,06 л./100 km.

Защо трябва да вярвам на сметките ти и коефицент 0.098 ?

1 MJ = 0.278 kWh
3.6 MJ = 1 kWh.
1 литър дизел 38 MJ или 10.6 kWh енергия
И какво от това ?

* теоретичната средна енергия на тесла е 21 kWh/100 km.
Приравни я към 230км пробег .. и ще намериш някаква сравнително реална през сезон, когато не ползваш климатик и караш .. по магистрала :)
* но когато стане под 10 градуса .. колко ще е .. при -5 колко ще е пробегът ?
* северните страни при -10 ?

Най- добре хибрид с LPG .. неизчерпаем ресурс .. сравнително с дизел/бензин не замърсява - ЕВТИН ..
По- евтино е да караш LPG от Електричка :) и много по- надеждно МПС.

ecotronic
07-01-2021, 12:27
Защо трябва да вярвам на сметките ти и коефицент 0.098 ?

1 MJ = 0.278 kWh
3.6 MJ = 1 kWh.
1 литър дизел 38 MJ или 10.6 kWh енергия
И какво от това ?

* теоретичната средна енергия на тесла е 21 kWh/100 km.
Приравни я към 230км пробег .. и ще намериш някаква сравнително реална през сезон, когато не ползваш климатик и караш .. по магистрала :)
* но когато стане под 10 градуса .. колко ще е .. при -5 колко ще е пробегът ?
* северните страни при -10 ?

Най- добре хибрид с LPG .. неизчерпаем ресурс .. сравнително с дизел/бензин не замърсява - ЕВТИН ..
По- евтино е да караш LPG от Електричка :) и много по- надеждно МПС.

Защото ти сам си го написал, само остава да го пресметнеш. Е - ще получиш 0,095 вместо 0,098 но това не променя съществено идеята.

За другото питай Илон Мъск. Аз само цитирам данните, посочени от производителя:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Model_S#:~:text=The%2085%20kWh%20battery%20p ack,two%20stacked%20on%20the%20front).

PS:

Аналогичната сметка за пропан-бутан (50/50) сочи, че еквивалентният разход трябва да е 2,8 л./100 км.

Аз не знам за такъв разход. А ти?

alfa racer GTA
07-01-2021, 13:29
Всичко в тази тема започва с "Ще" ...

В близкото бъдеще - следващите 15-50 години автомобилите с двигател(преобразувател) на енергията от електрична в механична ще са водещите.

След това водещите ЩЕ СА автомобилите с преобразувател енергията от околната среда която е около нас.
Никой не е казал, че задължително двигателят "да отделя" по-малко топлина. Може да "отделя" студ използвайки енергията съдържаща се в околната му среда --> въздух, вода, тъмна материя...

Според мен до 50 години преобразувател който черпи енергия за задвижване от околната среда ще е факт

ecotronic
07-01-2021, 13:36
Според мен до 50 години преобразувател който черпи енергия за задвижване от околната среда ще е факт

Това и сега е възможно, принципно.

flipz
07-01-2021, 17:15
PS:

Аналогичната сметка за пропан-бутан (50/50) сочи, че еквивалентният разход трябва да е 2,8 л./100 км.

Аз не знам за такъв разход. А ти?

По коя логика и защо трябва да е задължително условие, колата ми да гори 2.8л /100км пропан бутан ?
Какъв е проблемът да гори 7-8/100 ?

Аз мога да напиша предимството. С една бутилка 40л и заредени 35л LPG мога да измина 450км и ще презаредя за окило 5 минути.

А електричката със супер тежката батерия ще измине 230км и ще трябва да презареди за колко време, бъди точен ? 40 минути или 2-6 часа ?

Мина ми през ума и щях да падна от смях ...

Представям си електричката на състезание: Рали Дакар 8000+км пробег .. ще се скъсащ да пиеш кафе и да зареждаш електрическата 'оса' :)

Бобби
07-01-2021, 18:28
Ае отново, най тъпият и прост потребител в форума да влезе пак в темата, защото тези който го цитират в един момент спират....
Според мен няма по надежно и сигурно от простата механика, която се управлява механично от водача.
Да човешкият фактор е много важен, но с напредване на техниката педарастията е налице....говоря образно, кой ме разбрал, разбрал....останалите нека кършат китки...:))
Да в днешно време си взимаш един смартфон и след втората година той започва дз зацикля, вируси, бъгване на софтуера и т,н..минала му е гаранцията и е аут, а ти му сменяй батерията, ама кел файда... та така и с електричките...:))....отваряш вратата и влизаш в една тесла, ебати и епилираният автомобил, всичко гладко, почти няма копче или аналогови уреди по таблото....захващаш се с диспея, ебати и тъч скрина, да управляваш с него автомобила, но при движение с 130-140км/ч по магистралата, ако трябва да промениш нещо като зададеност, като климатик или други настройки, трябва да преодолееш няколко подменюта.... кво прайш...?.''почваш да бъцкаш и се разсейваш....ще кажете при това положение има системи за сигурност, да, ама не....не на всякъде....е ще кажете има гласови команди, хубаво, но ако
си с деца на баня или в колата, ебем ти гласовите команди...и те зациклят...:))
Та в тоя ред на мисли...
ecotronic и ВО, ебем ви електрониката, някой ден ще разберете, че чоешкият фактор е от значение, макар, че тя е създадена от него, но не може да се справи както той, би го направил механично в дадена ситуация...
Поздрави, мачкайте сликона и се възбуждайте от виртуалното изображение на гола жена.....на батко ви Боби още му става от допир до женско дупе,....е по някой път става по добре и със сто грама мастика, ама то си е гориво, а не ел...продължавайте да плъзгате пръсти по клавиатурата и ли по дисплея.:)
п.п..инересно е, че тук коментират колеги без да са имали допир с електрически автомобили и пият вода от интернет, и такива като ВО който притежават некакъв си травестит(хибрид) като тоьота приус, който след като измине 150 хил.. километра е голям жмел...:))

mimouzunov
07-01-2021, 18:35
Докато има нефт всичко ще си е по старо му....
90-те години още е била измислена електро кола и то не лоша...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BB_% D0%9C%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81_EV1

От тук http://kolibka.com/2.html може да се свали и филмчето (интересно е) Who Killed The Electric Car?

ecotronic
07-01-2021, 18:37
За постове 82 и 83 ................

Пас.

Единият е опериран от мислене и като така си мисли, че светът е създанен за да го прецаква, пък другият....... не съм му на мачовското ниво.

:tooth:

ecotronic
07-01-2021, 18:45
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BB_% D0%9C%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81_EV1

От тук http://kolibka.com/2.html може да се свали и филмчето (интересно е) Who Killed The Electric Car?

Петролът е ресурс с крайно количество, електричеството, не е. Поради това, рано или късно.....Няма връщане назад.

BO
07-01-2021, 19:03
Наистина гаси и сравненията и доводите.
Следва пример защо и ракетите не са електрически и как към пътя си до луната ще спира да зарежда.
В този тон и страхотна логика да попитам защо и телефоните ви не са с дизелов двг и да му вибрира на дупето, когато мачото си го сложи в ... задния джоб? Бутате им 200 грама дизел и една седмица не го зареждате, ама отново се мъчите и всеки ден го зареждате за десетки/стотици минути, а не за 10 секунди и не пищите.
А ако трябва да изминете Париж - Дакар с 1 литър нафта и сте вие.

Бобби
07-01-2021, 19:09

Пас.

Единият е опериран от мислене и като така си мисли, че светът е създанен за да го прецаква, пък другият....... не съм му на мачовското ниво.

:)))...ами така е, като си седнал на масата да играеш и няма карти да покажеш, естествено е да си пас...:)

Бобби
07-01-2021, 19:16
Наистина гаси и сравненията и доводите.
Следва пример защо и ракетите не са електрически и как към пътя си до луната ще спира да зарежда.
В този тон и страхотна логика да попитам защо и телефоните ви не са с дизелов двг и да му вибрира на дупето, когато мачото си го сложи в ... задния джоб? Бутате им 200 грама дизел и една седмица не го зареждате, ама отново се мъчите и всеки ден го зареждате за десетки/стотици минути, а не за 10 секунди и не пищите.
А ако трябва да изминете Париж - Дакар с 1 литър нафта и сте вие.
Вибрациите за себе си запази, когато зимата ти падне напрежението на батерията.....аз използвам нокиа с фенерче и на мира ме остави, не ме занимавай с твойте виждания...Мерси...;)

BO
07-01-2021, 19:43
Лично аз съм се отървал от вибрацията доста глобално. Ама явно ти харесва дизела да те клати до безкрай. :Tease:

Бобби
07-01-2021, 20:17
Лично аз съм се отървал от вибрацията доста глобално. Ама явно ти харесва дизела да те клати до безкрай. :Tease:

Сорри братле, ама в момента се возя на порше...и няма нужда да ми чешаш топките виртуално..;)

п.п..ако не вярваш, заповядай в другиден пред пицария дон вито в кв. Павлово на бул, Пушкин 36 да се обедиш...а не като dnt да ме чакаш на околовръстното на шел, след като не прие да дойде на място...форума си има история и дъртите кучета ме знаят...то преди време имаше и едни готини момчета от Търговище дето висяха на аварини мигачи за кофти отношение, но тук съм съвсем прям....Заповядай....

flipz
07-01-2021, 21:39

Пас.

Психолога, отново започна да си говори и вярва сам.
Злоупотребяваш ли с някакви опиати ?
Много започна да анализираш хората без да ги познаваш и да даваш определения.
Само малоумници общуват по подобен начин .. с обиди и клвафикации към напълно непознати. - очевидно културата ти липсва.
Кога си купи Тесла или друг електромобил, колко години го кара, че ми философстваш ?
Не ти ли направи впечатление за собственици, който са крайно недоволни и такива, който са опитали или са върнали ТЕСЛИТЕ .. и други марки.
В ютуб можеш да гледаш много видеа, който са критични към подобни автомобили.
Те са били едни такива опианени от батериите и вярващи като теб в спекулации ..
В момента, дори инвеститорите на компании като Тесла не са сигурни дали изобщо ще се случи нещо толкова обещаващо, като батериите:

" Tesla като нейната превъзходна технология, батерии, технология за автономно шофиране, фактът, че е много повече от производител на автомобили и др. Акциите вече са силно спекулативни, защото всъщност никой не гарантира, че някое от гореспоменатите неща ще се случи."

Бобби
07-01-2021, 23:23
....

dimitar_vd62
08-01-2021, 01:57
Психолога не е психолог а наставник на форума.Чудя се как още не е споменал Русия и Ония 45 години.Вероятно в САЩ като приемат закона за заменяне на на майка и баща с родител и дъщеря и син с дете, ще почне да ни поучава колко е правилно.Представям си ако изборите в САЩ и последствията от тях се случваха в Русия каква помия щеше да се излее, ма важно е да се ослущаме за посоката на вятъра.
Съвсем набързо да ви спомена с линкове че неам време и нерви да споря за глупости. - https://ec.europa.eu/clima/change/causes_bg От тази отправна точка, като потърсим информация за животновъдството - https://fakti.bg/technozone/513968-kravite-i-svinete-vliaeli-poveche-na-globalnoto-zatoplane-ot-avtomobilite
https://www.bgfermer.bg/Article/6643553 .Туй само за добитъка дето отглеждаме, не се взема пред вид многомилионните стада зебри ,кафърски биволи, гнута , камили, елени и прочие.В добавка Грета Тунберг е навършила 18 години и са зарекла повече да не си купува нови дрехи щото и там некъф проблем има с екологията, абе работата отива направо на нудизъм.Очертава се да ходим голи и да рупаме марули.В добавака пък некви твърдят че растенията изпитвали чувства и трябвало да им пеем и говорим не да ги късаме на салата.За плоската земя няма да споменавам.Айде лека ви че трябва ставам с изгрева щото съм от тия дет се хранят със слънчева светлина.

ivan dimitrov
08-01-2021, 02:15
Невероятна тема!
Електричките имат един недостатък, и той е че все още не са масови. Но скоро ще станат. И край на проблемите с малката автономност. И сега има модели които зареждат безжично. А
и батериите се развиват с огромна скорост.
Сигурно някой ще заяви че за да се произведе една батерия, отива толкова енергия, колкото изразходва един автомобил с ДВГ за целият си живот(ако вече не е станало по назад в темата). Разбира се няма да спомене - колко енергия отива, за да се произведе един ДВГ. Поразително е как въобще не помним историята. И парната машина и двг са "минали по тоя път'.
Днешната фантастика е утрешната реалност. Неизбежно е.
Любопитно ми е да разбера - коя е тая марка автомобил, която е "минала" без недоволни собственици? Връзката със сексуалната ориентация, тотално ми убягва.

BO
08-01-2021, 09:52
Не ти ли направи впечатление за собственици, който са крайно недоволни и такива, който са опитали или са върнали ТЕСЛИТЕ .. и други марки.
В ютуб можеш да гледаш много видеа, който са критични към подобни автомобили.
Те са били едни такива опианени от батериите и вярващи като теб в спекулации ..
В момента, дори инвеститорите на компании като Тесла не са сигурни дали изобщо ще се случи нещо толкова обещаващо, като батериите:

Отново безпочвени твърдения.
1. Както вече ти се спомена, дай една марка масов автомобил, при който няма да намериш недоволни. Сигурно 159-ката е такава (ако я броим за масова, че вече има повече Тесли от Алфи :)), щом я караш и за теб това е важно.
2. Ето ти и анкета (https://cardealermagazine.co.uk/publish/only-1-per-cent-of-electric-car-buyers-would-want-to-switch-back-to-petrol-or-diesel/211931) към текущи собственици какво мислят.
Или да го преведа накратко - Проучване сред шофьорите на електрически автомобили установи, че мнозинството не биха искали да се върнат към бензинов или дизелов автомобил - само един процент са заявили, че искат да се върнат обратно.
Масово проучванията сочат, че човек, който е минал на електричарка, никога няма да се върне отново на автомобил с конвенционален двигател. Просто удовлетворението от използването е несравнимо. Всичко останало е в твоята глава, изкривено до безкрайност.Може би влизаш в този 1%, лошо няма. Но първо пробвай и след това сподели. Да не се окажеш и ти рязко в останалите 99%. :)
Или като на колегата, каращ поршета (с малко п), че и детето ми кара порше, подарено от Дядо Коледа. Да се надяваме, че като порасне няма да се радва като някой му даде истинско Порше да го откара на автомивка и да приканва аудитория да го аплодира. :)
3. Ако инвеститорите не бяха сигурни в успеха на Тесла, те щяха да започнат да се оттеглят. А нещата са точно обратното - в момента все повече инвеститори продължават да вярват и инвестициите продължават да са в положителна посока. Направи си труда да видиш колко инвеститори са влезли и колко са излезли от Тесла.

Бобби
08-01-2021, 11:58
Твърденията на ВО и неговите анкети ми звучат като оният виц, където двама приятели имали голям сексуален успех с жените, но към края на житейският си път пробвали един с друг и възкликнали - "пропилян живот"...Иване е тук може да направиш връзка със сексуалната ориентация...:))

flipz
08-01-2021, 16:25
3. Ако инвеститорите не бяха сигурни в успеха на Тесла, те щяха да започнат да се оттеглят. А нещата са точно обратното - в момента все повече инвеститори продължават да вярват и инвестициите .

Вчера публикувах официален цитат от spx500 :)
Има ръст конкретно на тесла, но това може да е поредният балон :)
В момента всичко расте, защото се възстановява от март.
Аз имам акции и наблюдение в последните 2 години.
Статистиката ти от трети страни :)

https://www.theguardian.com/environment/2020/sep/04/higher-price-of-electric-cars-a-concern-for-more-than-half-of-uk-consumers
заглавие:
"По-високата цена на електрическите автомобили е проблем за повече от половината потребители в Обединеното кралство"
За Българите ще са по мярка на бюджета :)
Оказва се че въпреки .. подпомагането за ел.кола в УК им се вижда скъпо.

BO
08-01-2021, 17:22
Демек какво пак каза сега? Щом е скъпо за някой, значи не става. Да, чудна логика.
И аз искам Порше, което да го давам на други да го водят до автомивка и да се снимат и хвалят с него, ама ми е скъпо. Това означава ли че не става? Риторичен въпрос.

п.п. Акциите са се възстановили още юли-август месец. Конкретно на Тесла възстановяването мина юни още. А след възстановяването до сега са се увеличили над 350%. За какво възстановяване говориш там отново не те знам. А дали може да е балон - може. Ама може и да не е. Което отново не пречи електричарките да стават за нещо.:Tease:
И аз имам инвестиции. И защото вярвам в този тип алтернативни енергии, че ще просперират, не малко съм вложил там. Примерно това вярване само за вчера и днес ми носи 50% увеличение на инвестицията.:drinking:

italfen
08-01-2021, 17:30
На мен ще ми е интересно да видя и сравня Алфа хибрид срещу подобни автомобили. Интересно ще е дали ще успеят да запазят спортният характер след такава промяна. Изцяло електрически автомобил да носи скудето, не мога да си представя.... Но пък и пицари с поршета не можех :D

Бобби
08-01-2021, 17:44
Тя Алфа още преди време като мина под шапката на Фиат, не е баш Алфа...фенче още много неща не би си представил в тоя живот, ама те се случват.... ВО ако иска да се повози на порше, да мине утре да го закара на автомивка...:)))....е пак съм го написал с малка буква, ебати...;)

ivan dimitrov
08-01-2021, 18:21
Ами то-о-о...... и лимузините висок и среден клас с двг, са им скъпи на по вече от половината потребители, във вече не съвсем обединеното кралство. Като вземат да си зглобяват сами електрички среден и нисък клас, всичко ще се "намести'.

Friday
08-01-2021, 21:22
Рано или късно всички ще минем на електрички, ако не ние - децата или по-скоро внуците ни!
В кръга на шегата....качвал съм се доста пъти съм на тролей... ами залепя си те за седалката! :)

Гледайте филма "Ченге под наем" (Stuber) - https://www.youtube.com/watch?v=TBDPCsPr4cc , макар да не е Алфа, Нисана ако ме изкарва толкова за 5лв./ден веднага хвърлям лаптопа заедно със софтуера на фобос и събирам пари за електричка.

Бобби
09-01-2021, 08:42

Така като гледам от клипа, китайците са ни гепили формулата....:)))....малко като легенда ми се струва, щом няма развитие...

https://fakti.bg/mnenia/283236-kak-sazdadohme-gorivo-ot-voda-prez-socializma-video

alfa racer GTA
09-01-2021, 13:04
Първите електромобили се появяват преди около 120 години.

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/koj-vsyshtnost-e-pyrviiat-elektricheski-avtomobil-6092587

А сега кажете кой кум кой сват и кой ЖенДър е на булката брат?

И тогава американците са били водещи и сега са водещи в тази област.
Защо ли така ?

Не е сигурно обаче дали тогава са съществували жендЪри, след като всички мъже(та и жени) са се бръснали с бръснач, а не с женскородната самобръсначка...

Ще минат обаче 15-20 години, докато жендърясат автомобилите и собствениците им.

flipz
09-01-2021, 13:32
alfa racer GTA
Браво.
Жалко, че шибаният капитализъм обезличава всичко.
Обезличава: народност, марка, пол ... и тн.
Посегнаха и на alfa romeo .. очаквам скоро ламбо да се прави в Shenzen

"През 2019 г. в световен мащаб бяха използвани почти 4,8 милиона електрически превозни средства с акумулатор. Около 1,5 милиона нови електрически превозни средства с акумулатори бяха добавени към световния автопарк през 2019 г."

"Към декември 2019 г. Китай разполага с най-големия запас от електически леки пътнически автомобили 3,4 милиона броя, 47% от използвания глобален автопарк."

Електроника да смята .. колко са по останаталата част на света.

ecotronic
09-01-2021, 14:36
.... шибаният капитализъм обезличава всичко.
Обезличава: народност, марка, пол ... и тн.....

Цветущият социализъм + всичко останало.

Само дето това, ти, няма как да го знаеш.

546
09-01-2021, 16:16
Електричките са голяма работа.
Тесла вече има пазарна капитализация,която е толкова голяма,че Мъск ,ако реши да продаде половината от това което има в Тесла,с получените парички спокойно ще може да стане мажоритар в останалите хамерикански автомобилни гиганти.И, ако реши да стане Шеф и там ,така резко ще отлети нагоре,че ще изкупи контролните пакети и на останалите производители от автомобилния сектор в световен мащаб.
Пича определено е способен да го постигне.Пък може и вече да си върви процеса ,щот до Марс , ей тъй само за слава ,да се ходи голяма файда няма.... а ние тук си чоплим семки на трибуните и все още дискутираме ще ли ги бъде или не електрокарите :)
Те това е капитализма,готин е за способните,но е много шибан за останалите.При соца е точно обратното.

alfa racer GTA
09-01-2021, 17:31
АбЦелюТно --->> затова КапиТъЛизЪмЪт върви напред, а цоциализъмът се чуди "как де препише" от него ...

И затова ЦоЦиализЪмът мърмори " Крадат мозъци!!!".

Нищо не крадат, привличат ги с оферти които не могат да откажат...

То затова и ще си кретаме на опашката...

Ей ги плановете на конКУРенцията:

Audi ще премахне двигателя с вътрешно горене след 15 години
(https://automedia.investor.bg/a/2-novini/44479-audi-shte-premahne-dvigatelya-s-vatreshno-gorene-sled-15-godini)

Моето мнение е че бъдещето е на двигателя/преобразувателя взимаш енергия от околната среда.

ecotronic
09-01-2021, 17:38
Сега доста се приказва и в много от случаите, просто блъфират. На мен лично, не ми звучи реалистично, една супер компания да премахне ДВГ на 100% за такъв срок от време, освен, ако регулациите не го наложат, но в крайна сметка всичко опира до пазар и до сметки.
А той-пазарът не е готов да мине на 100% електрички толкова скоро.

Освен това, на ел. енергетиката също и трябва повече време за да поеме енергийните потребности, които сега фосилните горива обезпечават.

alfa racer GTA
09-01-2021, 18:08
Най- малкото трябват още няколко далекопровода и усилване на ел.мрежата ниско напрежение, която ще поеме "зареждачките", защото иначе всичко ще "гърми" по 3 пъти на ден...
Като инсталират 100 зареждачки по 90квч в един 80 000- 100 000 град/квартал ей ги 90000квч...От де такъв капацитет за пренос, дори да имаме 3 АЕЦ и 3000 ВЕИ...

Медта ще стане доста скъпа...

546
09-01-2021, 18:18
Медта ще стане доста скъпа...
Аха,и алуминия също,ще поскъпнат както когато китайците си електрифицираха държавата неотдавна.

flipz
09-01-2021, 18:54
Човек .. стига ми казва какво знам и какво не знам.
Гледай себе си и престани да даваш определения за хората.
Не съм социалист не съм и капиталист, точка.

Цветущият социализъм + всичко останало.

Само дето това, ти, няма как да го знаеш.

Ток внасяме и сега, зимните месеци .. като затворим и въглищните централи, положението ще бъде още по- трагично.
Дори да ги преоборудваме на газ, също няма да е достатъчно
Нямаме ток за 3млн електрокара.
Нито Руминия има за 8-9млн електрокари, ното гърция за 6 милиона ..
Т.е. няма от къде да внесем ток, защото никой няма толкова, че да задоволи собствените си нужди.

За това и цените на електричеството се покачват.

"Зареждане от станция с променлив ток (АС) вече ще струва 49 цента (досега беше 44 цента), а от такава с постоянен ток - 69 цента (досега 64 цента).
Това все още изглежда приемливо, но използването на бързите зарядни на Ionity с мощност до 350 кВт ще струва 1,09 евро на кВт/ч (досега беше 84 цента)"

.

Хайде сметни ми колко струва едно зареждане на елетрокар:
до 350 кВт ще струва 1,09 евро на кВт/ч (досега беше 84 цента)

https://www.plugsurfing.com/drivers/pricing
Това означава, че имаме една цена за зареждане с променлив ток и една цена за зареждане с постоянен ток - цял ден, всеки ден.
Фиксирани ставки за Германия: 0,44 € / kWh
Ionity: (AC), 0,54 € / kWh (DC) и 0,84 € / kWh

ivan dimitrov
09-01-2021, 18:58
Темата се измества лекичко, но....бъдещето(близкото) е в локалните доставчици, с допълване на липсите от глобални. Който иска - да смята загубите от пренос от евентуална Белене, до Варна (примерно).
Това което касае електричките е съвсем различно нещо. Щото соларните панели също се развиват, доста. Принципно, промяната на магнитното поле по време на движение, може да генерира ЕДН. Въпросът е - какво може да пълни резервоарът на автомобил с ДВГ по време на движение? Няма бай мангау, който може да бяга с 90/км/ч. Гепардите са котки и дори да ги научите, пак времето от под минута не стига, за да допълни резервоарът. Та....допираме до асоциациите с меките китки, в крайна сметка. По логиката на тия, които не приемат неизбежният прогрес, от гледната точка на пещерните хора(какъвто съм аз), всичките сте хомосексуалисти. Друго си е да ръфаш суров кокал в пещерата и да бягаш от огънят, като го видиш.
И нека се върнем към същноста на темата - Алфа попада в група на марки, която съвсем навреме се ориентира. Може би, в друга реалност щеше да е и по добре.
Някъде по назад, някой се зачуди за спортната ориентация - Е, Формула Е. По добро ускорение заради по добрата крива на въртящият момент, по добра стабилност и управляемост заради по доброто разпределение на масите..... Проблемът е пробегът с едно зареждане.....за момента, Не за дълго......

Човек .. стига ми казва какво знам и какво не знам.
Гледай себе си и престани да даваш определения за хората.

Когато общувате във свободен форум, ТРЯБВА да сте в състояние да понесете и резултатът от това
Когато видимо не сте запознат с нещо за което пишете, е най нормално някой да ВИ информира за това. Ако Еко се откаже, понеже го прикамвате - аз няма.

flipz
09-01-2021, 19:17
Когато общувате във свободен форум, ТРЯБВА да сте в състояние да понесете и резултатът от това
Когато видимо не сте запознат с нещо за което пишете, е най нормално някой да ВИ информира за това. Ако Еко се откаже, понеже го прикамвате - аз няма.

Нов екземпляр, започна да дава наставления.
Ти ли ще ми кажеш дали съм запознат с нещо или не съм ?

ivan dimitrov
09-01-2021, 19:21
Ти ли ще ми кажеш дали съм запознат с нещо или не съм ?

Да! И аз.

flipz
09-01-2021, 19:26

https://www.plugsurfing.com/drivers/pricing
Това означава, че имаме една цена за зареждане с променлив ток и една цена за зареждане с постоянен ток - цял ден, всеки ден.
Фиксирани ставки за Германия: 0,44 € / kWh
Ionity: (AC), 0,54 € / kWh (DC) и 0,84 € / kWh

21kWh * 0.84eur = 17eur / 100km
21kWh * 0.54eur = 11eur / 100km
21kWh * 0.44eur = 9.2eur / 100km -от къщи в контакта / без зареждане на станция.

Германия: Дизел ~2,336 лв (1,194 ) = 7eur/100km
Мисля, че ако заредя дизел .. ще ми излезе по- евтино. LPG още по- евтино.

El Caballero
09-01-2021, 19:30
Общо взето разсъжденията се въртят около Европа и ЕС. Аз не вярвам в Африка, Южна Америка или далече на север да минат скоро на електрички. ДВГ ще се правят още дълго въпреки лозунгите.

546
09-01-2021, 19:46
Мда,продължавате да се чудите ще ли ги бъде електрокарите или не.

Ако има кой да инвестира в производството на електрокари-ще ги бъде според мен.
Що мисля така ,ами ...

Като гледам цените на компании които са в този сегмент започвам да си мисля ,че тия с кинтите са полудели,акциите на куцо и сакато дет се пъне да прави електрокари са ракети носители дето май не до Марс,а поне до Юпитер ще стигнат.
Следователно има инвеститорски интерес.
Остава да има кой да купува.
И тук ще се избият тия с кинтите.За тези ел.кошове се чака.За Теслите в началото имаше олигофрени които даваха пари напред преди да е излезнал и един автомобил серийно производство.
Все едно да кихнеш пари за Лада която е още само на чертеж.Докато има такъв интерес мисля проблем с продажбите не се очертава.

Следователно, докато на тия с кинтите им е О.К. да я играят тази игра като ,че перспективите за електрокарите са повече от отлични.

Производителите на конвенционални МПС с ДВГ най-накрая стоплиха и сега щат ,нещат ще трябва и те да инвестират за да им вървят продажбите.А дали ще имат печалба от тях самите си зависи.
А това колко е на делавера да караш на ток, аз поне имам усещането ,че този въпрос интересува само тия без кинти,които и нова малолитражка на Газ не могат да си позволят.

Преди време ми попадна едно интервю с шефа на РолсРойс. Човека каза ,че не им е проблем да правят и коли на ток,и без това колите им почти винаги се ползвали за пробег под 50-60 км. на ден,много рядко за по-големи растояния, и че всъщност техните клиенти още по-рядко се интересували от такива маловажни детайли.
Реално карането на ел.кола ще стане първо модерно и скъпо,а после постепенно ще се наложи и масово.

Не виждам какво повече може да се напише по темата,освен ,че най-развалящите се ел.коли вероятно ще са традиционно от нашата любима марка.И ще са единствените които ще харчат масло!За това съм готов да се хвана на бас :)

ivan dimitrov
09-01-2021, 19:46
Въпросните дестинации ще запазят настоящото си производство и в близкото бъдеше вероятно.
Ако си въобразявате че концерните, конкуриращи се за масовият пазар, ще произвеждат антики, само за да задоволят неплатежоспособният далеч не голям пазар - вижда ми се малко вероятно.
Никой от гигантите не произвежда Москвич360 за България, по обясними причини.

.А дали ще имат печалба от тях самите си зависи.

За момента зависи от производителите на батерии. 1-2 ел мотора са несравнимо по евтини от четиритактов двг, от технологична гледна точка.

546
09-01-2021, 20:07
Въпросните дестинации ще запазят настоящото си производство и в близкото бъдеше вероятно.
Ако си въобразявате че концерните, конкуриращи се за масовият пазар, ще произвеждат антики, само за да задоволят неплатежоспособният далеч не голям пазар - вижда ми се малко вероятно.
Никой от гигантите не произвежда Москвич360 за България, по обясними причини.

За момента зависи от производителите на батерии. 1-2 ел мотора са несравнимо по евтини от четиритактов двг, от технологична гледна точка.

Абе ти откога ми четеш мислите бе,Марсиянец Зелен Такъв?

ecotronic
09-01-2021, 20:15
1-2 ел мотора са несравнимо по евтини от четиритактов двг, от технологична гледна точка.

И са практически - вечни.

ivan dimitrov
09-01-2021, 20:16
Абе ти откога ми четеш мислите бе,Марсиянец Зелен Такъв?

И да си сложиш шлем от станиол(алуминиево фолио) - все тая. Причинно-следствената връзка не прощава никому. Можех да напиша че великите умове мислят еднакво, но понеже егото ми отдавна е смачкано, ще отдадем всичко на антенките.
Ти що мислиш че имам антенки, а?

546
09-01-2021, 22:34
Аз ,ако можех да мисля щях да съм ипотекирал всичко което притежавам за да си купя акции от TSLA докато бяха евтини,после щях да съм се заселил в някой щат в САЩ с ниски или никакви данъци върху доходите на физическите лица като Тексас например и сега когато TSLA излетяха в Космоса, да излизам от позицията лека-полека на яка делавера.
А ти ме питаш:

Ти що мислиш че имам антенки, а?
Някак си не усещаш ли ,че се депресирам от подобни въпроси, касаещи неспособността ми да мисля?
Турците имат една поговорка:
Де да имах акъла на българите,ама тоя, дето им идва отпосле.

flipz
10-01-2021, 11:20
Аз ,ако можех да мисля щях да съм ипотекирал всичко което притежавам за да си купя акции от TSLA докато бяха евтини,после щях да съм се заселил в някой щат в САЩ с ниски или никакви данъци върху доходите на физическите лица като Тексас например и сега когато TSLA излетяха в Космоса, да излизам от позицията лека-полека на яка делавера.
А ти ме питаш:

Някак си не усещаш ли ,че се депресирам от подобни въпроси, касаещи неспособността ми да мисля?
Турците имат една поговорка:
Де да имах акъла на българите,ама тоя, дето им идва отпосле.

Не се заяждам, но точно Турция да цитираш, като някакъв високо образован народ е просто смешно.
Валутата им се срина .. теглят здраво назад. Възхода се дължеше на много заеми, който сега трябва да се връщат.
Последните години 20 се развиват, но назад във времето са диваци. - силно необразовани.
В момента, предимно европейската част са малко по- добре.

Що се отнася до ТЕСЛА .. това също не е правдоподобно .. на фондовите пазари, винаги можеш да потънеш.

"19.05.2019 12:45Automedia.bg
Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят съществено разходите"

"
# forbes
21 август 2019 г.,10:38 ч. EDT| 38 344 мнения
Тесла се провали масово като публична компания
https://www.forbes.com/sites/jimcollins/2019/08/21/tesla-has-failed-massively-as-a-public-company/?sh=134635e81dc2

Доказателството, разбира се, е в цената на акциите. Акциите на Tesla приключиха търговията на 20 август 2014 г. на 255,71 долара. Акциите на Tesla затвориха снощи (21 август 2019) на $ 225,86.
За разлика от това Nasdaq 100 затвори при 4040,71 на 20 август 2014 г. и при 7664,47 вчера.

"

ivan dimitrov
10-01-2021, 12:23
https://www.investor.bg/analizi/447/a/akciite-na-tesla-poskypnaha-sys-112-ot-nachaloto-na-2020-g-298049/
Вече сме 2021г.

mimouzunov
10-01-2021, 12:53
Пак от горния сайт...

https://www.investor.bg/novini/444/a/nad-polovinata-ot-prodadenite-novi-koli-v-norvegiia-prez-2020-g-sa-elektromobili-319219/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box

ecotronic
10-01-2021, 13:05
Акциите на една компания, никога не са 100% ориентир за състоянието и, и са по-скоро показател за лакомията на инвеститорите.

За справка - Майкъл Капустин.

546
10-01-2021, 14:59
Не се заяждам, но точно Турция да цитираш, като някакъв високо образован народ е просто смешно.
Валутата им се срина .. теглят здраво назад. Възхода се дължеше на много заеми, който сега трябва да се връщат.
Последните години 20 се развиват, но назад във времето са диваци. - силно необразовани.
В момента, предимно европейската част са малко по- добре.

Що се отнася до ТЕСЛА .. това също не е правдоподобно .. на фондовите пазари, винаги можеш да потънеш.

"19.05.2019 12:45Automedia.bg
Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят съществено разходите"

"
# forbes
21 август 2019 г.,10:38 ч. EDT| 38 344 мнения
Тесла се провали масово като публична компания
https://www.forbes.com/sites/jimcollins/2019/08/21/tesla-has-failed-massively-as-a-public-company/?sh=134635e81dc2

Доказателството, разбира се, е в цената на акциите. Акциите на Tesla приключиха търговията на 20 август 2014 г. на 255,71 долара. Акциите на Tesla затвориха снощи (21 август 2019) на $ 225,86.
За разлика от това Nasdaq 100 затвори при 4040,71 на 20 август 2014 г. и при 7664,47 вчера.

"
Имам приятели от какви ли не етноси- евреи,арменци,руснаци,поляци ,цигани,германци,всякакви с една дума.Кой какъв се е родил за мен не е от значение.
Както и да е, поговорката я знам от български турчин с който съм работил навремето и от който съм понаучил това-онова.Редовно я ползваше ,естествено на шега.

Колкото до TSLA -винаги си има риск от фалит,досега не са стигали дъното,но са били на ръба няколко пъти.Факта ,че от от 41$ на 15.01.2016 са поскъпнали към петък 08.01.2021г. на 880$ е малко труден за оспорване.
поне на насдак са толкова https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/tsla
Tesla, Inc. (TSLA)
NasdaqGS - NasdaqGS Real Time Price. Currency in USD
880.02+63.98 (+7.84%)
At close: January 8 4:00PM EST
Разбира се това е компания цената на която се формира въз основа на борсова търговия и утре може да е наполовина,но предполагам ще се съгласиш ,че това е най-справедливата цена .

Акциите на една компания, никога не са 100% ориентир за състоянието и, и са по-скоро показател за лакомията на инвеститорите.

Абсолютно,и тези които са наясно със силите които движат пазара припечелват понякога и от човешката лакомия и алчност. :)
Мъск си е подходящ пример,а дали ще стане както с Капустин ще видим.Риска си го има винаги.Я си представи утре някой открие антигравитационния двигател,работещ с отпадъчни продукти след консумацията на боб и като се започне едно производство на фърчащи превозни средства кво ще стане с Теслата.

ecotronic
10-01-2021, 16:43
....Мъск си е подходящ пример,а дали ще стане както с Капустин ще видим.....

И дума не може да става за сравнение между двамата. Мъск си е мозък и вече го доказа. Искрено се надявам да продължава в същия дух.

Онзи е пладнешки бандит и също го доказа. :)

alfa racer GTA
10-01-2021, 17:30
Сега продължи и за Тръмп и кажи какъв е :roll2:

ecotronic
10-01-2021, 17:41
По въпросите за Тръмп, питай някой от видните русофилии на форума. Ако не друго, то поне да обясни, що сите те, му се явяват фенове :tooth:

http://www.nationallibrary.bg/wp/?p=64301

dimitar_vd62
10-01-2021, 18:19
Мъск има мозък за предприемач, иначе "Приносът му към създаването на технологичното поле, в което работи, е също толкова голям, колкото приносът на руснаците за "създаването" на суровата зима, благодарение на която побеждават Наполеон."/много ми харесва/.https://webcafe.bg/future/813505216-ilon-mask-i-mitat-za-svrahchoveka.html..Добре че е държавното финасиране, украинците дето му дадоха двигатели и руснаците възела за скачване.Идеята за товарни и пасажерски кораби се използва от руснаците много отдавна.С други думи ако Мъск беше руснак щеше да го обвиниш че е откраднал западни технологии и т.н.По въпроса за Тръмп, истерията с неолибералния глобализъм и световната мъжка любов ще отмине, ама поличките ще останат завинаги.

ecotronic
10-01-2021, 18:39
Мъск е основно предприемач с добър технически нюх. Подобно на Едисън. За техническите детайли си има добри инженери, каквито той успява да привлече.

От паралела, който се опитваш да правиш с "великите" руски технологии, разбирам, че си дочул това онова, но всъщност разбираш от проектите на Мъск, колкото свиня от военна музика :tooth:

flipz
10-01-2021, 19:21
Пак от горния сайт...

https://www.investor.bg/novini/444/a/nad-polovinata-ot-prodadenite-novi-koli-v-norvegiia-prez-2020-g-sa-elektromobili-319219/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_box

Това не е показвателно за Европа :) Те са купили най- много .. тяхна си работа.
Има си статистика, можеш да провериш.
Всяка жаба си знае гьолът .. това че някой е решил да похарчи малко пари си е негова работа.

Вярно. В момента е така. Следя журнала по отношение за тесла и малко по- рано бях споделил цитат.
Никой не знае, дали това което обещават и рекламират от Тесла ще се случи.

dimitar_vd62
10-01-2021, 19:22
Даже и свинята разбра че проекта на Мъск за свободен интернет е проект на Пентагона за следене в реално време.60000 спътника трудно се свалят.

Не всичко е такова каквото изглежда - https://auto.blitz.bg/novini/prevozvaneto-na-67-metrova-perka-za-vyatrna-turbina-vzrivi-mrezhata-video

Мисля чи най-подходящо относно електричките е първо да заменят обществения транспорт и такситата.

flipz
10-01-2021, 19:29
Имам приятели от какви ли не етноси- евреи,арменци,руснаци,поляци ,цигани,германци,всякакви с една дума.Кой какъв се е родил за мен не е от значение.
Както и да е, поговорката я знам от български турчин с който съм работил навремето и от който съм понаучил това-онова.Редовно я ползваше ,естествено на шега.

Българите са едни от най- умните хора в ЕС. Братовчед ми е професор в Manchester University по ядрена физика с доктурантура от Московският университет.
Аз съм инж. с 2 магистратури и отказах покана за доктурантура. Работя повече от 12г в частният сектор.
Друг мой първи братовчед е учител около 20 години .. и тн.
Българите не са глупави и не са мързеливи.
Такава е ситуацията в момента в страната, всеки няма възможност за изява.

Друг пример, като говорим за тесла .. висикотехнологична компания и тн.

Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX
https://nova.bg/news/view/2020/05/31/289523/

546
10-01-2021, 20:00
Даже и свинята разбра че проекта на Мъск за свободен интернет е проект на Пентагона за следене в реално време.60000 спътника трудно се свалят.

Нещо не разбирам защо на тия от Пентагона им е толкова важно да ме следят в реално време.Нещо делавера ли има в това къде ходя или се интересуват къде возя пияниците по-нощите с таксито? Абе да не ме нападнат в тъмното с крилати ракети и да гепят оборота?

Мисля чи най-подходящо относно електричките е първо да заменят обществения транспорт и такситата.
Подкрепям напълно!.
Като за целта в ЕП следва да подготвят и финансиране на общините за това ,а не да се ослушват.На мястото на всяко едно замърсяващо градската среда такси трябва да има Тесла. Всичкото това дачии,кии,шевролетчета,фолквагенчета и всякакви други замърсители да отиват за скрап.

ecotronic
10-01-2021, 20:03
Даже и свинята разбра че проекта на Мъск за свободен интернет е проект на Пентагона за следене в реално време.60000 спътника трудно се свалят......

За пореден път си много, ама наистина много далеч от истината. Не си технически инвалид и ако положиш малко усилия, че разбереш, каква е тя. Но преди всичко трябва да се отърсиш от конспиративното мислене.

Ще ти дам един жокер.

Изобщо не иде реч за свободен интернет, изграден за да бъде подслушван.
Да си чувал нещо за TOR, TripleDES, Darknet и пр? Знаеш ли, защо пентагон, фбр, цру, кгб и пр. истерясват само като чуят за такива неща?

Мисли в посока на това, с каква скорост се разпространява светлината по оптичен кабел и с каква във вакуум.
И накрая си спомни за старото капиталистическо правило "времето е пари".

Чак тогава имаш някакъв шанс да вденеш, за какво иде реч.

546
10-01-2021, 20:14
За пореден път си много, ама наистина много далеч от истината. Не си технически инвалид и ако положиш малко усилия, че разбереш, каква е тя. Но преди всичко трябва да се отърсиш от конспиративното мислене.

Ще ти дам един жокер.

Изобщо не иде реч за свободен интернет.
Мисли в посока на това, с каква скорост се разпространява светлината по оптичен кабел и с каква във вакуум.

ЪЪЪЪ толкова ли бавно се разпространява светлината по оптичните кабели ,че да има значение?
Че да пуснат ток по жица тогава,той май ,че догонва светлината във вакуум ?

ecotronic
10-01-2021, 20:28
ЪЪЪЪ толкова ли бавно се разпространява светлината по оптичните кабели ,че да има значение?
Че да пуснат ток по жица тогава,той май ,че догонва светлината във вакуум ?

Точно така.

https://www.youtube.com/watch?v=giQ8xEWjnBs

интересното е след 5:00

PS:

По жица хептем не става. Жиците са крайно неудачни за високочестотно предаване. Много по-неудачни от оптичните влакна.

Има едно старо правило - Кабелната линия става толкова "по-дълъга", колкото честотата на сигнала е по-висока. Затихването и количеството от насаламени необходими усилватели, дори няма да ги споменаваме.

546
10-01-2021, 20:51
Досега не бях се интересувал кви ги прави Мъск извън автомобилния бранш.Мерси за линка.
Не вярвам да е за някакви милисекунди цялата работа.Това просто си е клетъчна мрежа за комуникация.Наистина нещо уникално ще е.Досега не съм се интересувал от космически проекти ,но това си е мащабна операция.Едва ли ще е голяма делавера,но гъдела на егото на Мъск ще е сериозен.
Всъщност ,евентуалните му конкуренти ще трябва да имат свои евтини ракети за да могат да докарат конкурентна цена на изграждане на такава мрежа,ако ги нямат ,Мъск ще си ги чарджи и СпейсХ -четата ще си имат бая работа.
Значи пак ще утепа коча с лопатата.
Тоз път мож да гризне дръвцето,автоиндустрията го оставиха жив,ама тия с клетъчните мрежи са изроди.Вярно трябва да си върже гащите с Пентагона за да има шанс да оцелее.

ecotronic
10-01-2021, 21:00
Някаквите милисекунди, които споменаваш, всъщност представляват 77 % по-висока скорост. И ако това за теб и мен не е от значение за да си дращим из форумите, за едни хора се равнява на бая парички.

Обърни внимание, че в тоя проект нещата са навързани по начин такъв, че да се постигне максимално високата скорост.

Това означава спътници в ниска орбита, което пък означава голям брой спътници със сложни алгоритми за маршрутизиране на данните помежду им.

Ако не беше целта скоростта, Мъск щеше да си напуска далеч по-малък брой спътници на геостационарна орбита, както го правят останалите комуникатори, но така никога нямаше да постигне високата скорост.

546
10-01-2021, 21:18
Еко,само тъпаците се опитват да печелят от трейдинг. Делаверата с борсите е съвсем друга. Я си спомни как паднаха акциите на Тесла от един пост на Мъск в Туитър.Еле пък като говори Шефа на ФЕД смятай!Ако знаеш кво ще каже предварително не ти трябват милисекунди.
Нали не си мислиш ,че на ДИ$ДЖЕЙ"Д"$-$СОЛ му дреме кво става с форекс,морекс ,борси и секви такива-Човека си пуска музика и върти трилионите на банката като си наглася пазара както му трябва само с телефонни разговори с колегите.Даже и такива като Мъск ,когато пускат, я актив ,я някъв друг инструмент да се търгува първо на Него и Немуподобните звънкат.

Викам да ви черпя едно парче от неговите,което ми е от любимите
https://www.youtube.com/watch?v=zt7pnV0VjvM&ab_channel=BigBeatRecords

ecotronic
10-01-2021, 21:25
Както се казва - ние сме тръгнали натам, откъдето другите се връщат.
Освен да ги определяме, като тъпаци, друго, много, май, не ни е останало :tooth:

alfa racer GTA
10-01-2021, 21:25
Нещо не разбирам защо на тия от Пентагона им е толкова важно да ме следят в реално време.Нещо делавера ли има в това къде ходя или се интересуват къде возя пияниците по-нощите с таксито? Абе да не ме нападнат в тъмното с крилати ракети и да гепят оборота?

Ами да знаят къде ходиш и кога по-голяма нужда, в кой кенеф какви ги вършиш, имаш ли немаш ли лИбовница/лИбовник..
Ха представи си че утре те изберат за мин.пред. на наш'та мила Мамковина!?!

Друго си е да знаят колко бенки имаш на голия гъз ...

Тофлър е казал - "Бъдещето е на информационните общества".

Който има(контролира)информацията има и бъдещето.

А Оруел :

Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото.

(https://www.greelane.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D 0%B8%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D 0%BA%D0%B0/%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B8/what-does-that-quote-mean-archaeology-172300)

Информацията и знанието както и техният контрол водят до "проектиране на бъдещето" --- само обществата навлезли в информационната ера и превърнали се в общества на информацията и знанието ще проектират своето и бъдещето на другите не информационни общества...

"Третата вълна":

The_Third_Wave_(Toffler_book) (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave_(Toffler_book))

Боя се че управленците на Източна Европа и Русия са доста далече от това, за да разбират какво точно им се случва...Нямат капацитета за това разбиране...и нямат съзнанието че не знаят и им трябва помощ от хора които знаят какво се случва...
Вместо това "действат по старомодния начин" - на това което са ги научили, но пък тези методи са обречени на провал по начало, защото другите използват многократно по-нови у ефикасни новосъздадени методи...

Общо взето "Ефектът на Дънинг-Крюгер" но пренесен върху народите и държавите--> тъпи хора на власт с голямо самочувствие вземат решения за живота на милиони, без да имат капацитет да решат проблемите им, нито пък да черпят познания от хора които ги имат, защото самочувствието и егото им пречат да мислят...

За обезценката на екектрокарчетата:

https://www.investor.bg/novini/444/a/kolko-se-obezceniavat-elektromobilite-319564/

Поне тук е реална, защото не важно за колко/каква цена се продава една кола, а на каква цена се случват сделките на пазара...

El Caballero
10-01-2021, 21:27
Българите са едни от най- умните хора в ЕС. Братовчед ми е професор в Manchester University по ядрена физика с доктурантура от Московският университет.
Аз съм инж. с 2 магистратури и отказах покана за доктурантура. Работя повече от 12г в частният сектор.
Друг мой първи братовчед е учител около 20 години .. и тн.
Българите не са глупави и не са мързеливи.
Такава е ситуацията в момента в страната, всеки няма възможност за изява.

Друг пример, като говорим за тесла .. висикотехнологична компания и тн.

Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX
https://nova.bg/news/view/2020/05/31/289523/

Образованието не те прави по-умен. Това е генетика и пет магистратури и докторантури да имаш, по-умен няма да станеш. Това по принцип. Ако си умен Мъск ще те вземе и без да си инженер. Защото самият той е умен.

546
10-01-2021, 21:41
Както се казва - ние сме тръгнали натам, откъдето другите се връщат.
Освен да ги определяме, като тъпаци, друго, много, май, не ни е останало :tooth:
Ако му видиш някое интервю на диджея ще разбереш какво имам в предвид.
Той е много забавен и директен.
Точно като Бъфет-На него много му се изкефих когато в деня преди да паднат Борсите в Щатите заяви ,че наличието на корона вирус в САЩ не е причина да се продават акции,в него момент човека държи небивал кеш,предупреждава тъпаците да не правят глупости и те въпреки всичко му продадоха на 20% надолу.Евала.

flipz
10-01-2021, 21:43
Точно така.

https://www.youtube.com/watch?v=giQ8xEWjnBs

интересното е след 5:00

PS:

По жица хептем не става. Жиците са крайно неудачни за високочестотно предаване. Много по-неудачни от оптичните влакна.

Има едно старо правило - Кабелната линия става толкова "по-дълъга", колкото честотата на сигнала е по-висока. Затихването и количеството от насаламени необходими усилватели, дори няма да ги споменаваме.

Сайтът на американското правителство.

https://www.usa.gov/
52.84.112.8 United States Washington Seattle
ping -t www.usa.gov

Pinging d1rt4thgsoin5q.cloudfront.net [52.84.112.8] with 32 bytes of data:
Reply from 52.84.112.8: bytes=32 time=9ms TTL=245
Reply from 52.84.112.8: bytes=32 time=9ms TTL=245

Ping statistics for 52.84.112.8:
Packets: Sent = 2, Received = 2, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 9ms, Maximum = 9ms, Average = 9ms

Във видеото на SpaceX се твърди за теоретични 62ms -76ms ... за данни.
Може би за акционерите :)
Всеки сам може да провери.
https://youtu.be/giQ8xEWjnBs?t=381

Другият по- бавен е клоуда на правителството, може би в Пентагона

ping -t www.usa.gov

ping -t www.usa.gov

Pinging d1rt4thgsoin5q.cloudfront.net [52.222.141.62] with 32 bytes of data:
Reply from 52.222.141.62: bytes=32 time=40ms TTL=245
Reply from 52.222.141.62: bytes=32 time=40ms TTL=245
Reply from 52.222.141.62: bytes=32 time=41ms TTL=245

Ping statistics for 52.222.141.62:
Packets: Sent = 3, Received = 3, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 40ms, Maximum = 41ms, Average = 40ms

* латенцията на спътниковият интернет, винаги до сега е била много висока ... и много зависеща от атмосферата.
ще поживеем ще видим ..
Потребители на тестовият интернет на МЪСК се оплакаха от същото ..
Така, че това е за широката публика ... и online обучените ученици. :)

Starlink:
Повечето от обратната връзка, споделена от PC Mag, потвърждават, че потребителите обикновено получават скорост на изтегляне между 50Mbps и 150Mbps и скорости на качване между 10Mbps и 40Mbps

https://www.pandasecurity.com/en/mediacenter/mobile-news/elon-musk-starlink/

Kогато станат повече сателитите .. ще видим. На този етап .. още са обещания.
Аз имам 1Г трафик в къщи. Мисля, че и цената е важна !

ivan dimitrov
10-01-2021, 22:02
Даже и свинята разбра че проекта на Мъск за свободен интернет е проект на Пентагона за следене в реално време.
Митре, ти мобилен телефон имаш ли? А носиш ли го със себе си?

ecotronic
10-01-2021, 22:08
flipz, дай малко по-сериозно, моля. Ако не друго, поне аритметика, предполагам, си учил. И като така:

Разстоянието между София и Вашингтон e 7914 км (по права посока).

за да измине нещо това разстояние за 4,5 ms. , то трябва да се движи със скорост 1 758 666 km/s.

Кое е това нещо?

Ако го знаеш, отнасяш нобеловата награда за физика. Гарантирам ти го :tooth:

546
10-01-2021, 22:16
flipz, дай малко по-сериозно, моля. Ако не друго, поне аритметика, предполагам, си учил. И като така:

Разстоянието между София и Вашингтон e 7914 км (по права посока).

за да измине нещо това разстояние за 4,5 ms. , то трябва да се движи със скорост 1 758 666 km/s.

Кое е това нещо?

Ако го знаеш, отнасяш нобеловата награда за физика. Гарантирам ти го :tooth:
Е за това говоря,не се правят пари с пинг,а с това да подадеш нужните числа на тоя на който му е важно.:metal:
А извода е ,че правителството е винаги по-близо от колкото предполагаш!

ecotronic
10-01-2021, 22:24
Е за това говоря,не се правят пари с пинг,а с това да подадеш нужните числа на тоя на който му е важно.:metal:

Майтапът на страна, но ето ти една истинска случка:

От компанията British Telecom монтираха едно комуникационно оборудване при нас. За да се сертифицира въпросното оборудване, трябваше да се измери времезакъснението между него и друго такова, което се намира във Франкфурт.

Понеже тия хора, очевидно не бяха чували за пинговете на flipz, домъкнаха един 10 + килограмов кютук на фирмата Meinberg, който първо качихме на покрива за да си синхронизира часовника и чак тогава се проведе измерването.

546
10-01-2021, 22:29
Е сигурно нещо ги е интересувало за вътрешни нужди,иначе как се оцелява на пазара според теб?

flipz
10-01-2021, 22:31
Ти пък много говориш .. лаваджия, само прегласяш :)

ecotronic : аз няма какво да смятам .. да кроя и да шия.
Показвам нагледно, колко е забавянето. с 32бит
Нали се сещаш, че не всички живеят на 12000км от желаният хост за достъп :) (остров от другата страна на земята)

ping -t www.australia.gov.au

Pinging cdn.prod65.dta.adobecqms.net [52.84.112.67] with 32 bytes of data:
Reply from 52.84.112.67: bytes=32 time=7ms TTL=245
Reply from 52.84.112.67: bytes=32 time=9ms TTL=245
Reply from 52.84.112.67: bytes=32 time=8ms TTL=245

Ping statistics for 52.84.112.67:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 7ms, Maximum = 9ms, Average = 7ms

Не знам .. какво да кажа. ~12 000км
Може би зависи от дължината на вълната ..

В момента се работи над квантов интернет .. скоро имаше доста обнадеждаващи резултати.
https://ec.europa.eu/eip/ageing/sites/eipaha/files/library/quantumtechnologies.pdf

ecotronic
10-01-2021, 22:35
:rotfl:

След всичко това, следва да направиш едно от двете възможни:

1 - Спри се с глупостите

2 - Никога повече не споменавай, че имаш висше техническо образование.

А най-добре, направи и двете.

flipz
10-01-2021, 22:43
:rotfl:

След всичко това, следва да направиш едно от двете възможни:

1 - Спри се с глупостите

2 - Никога повече не споменавай, че имаш висше техническо образование.

А най-добре, направи и двете.

Искам да ми обясниш с твоето образование.
Защо опитно, сметките не се доказват и резултатът се различава ?
Аз не знам. Не съм мислил по- въпроса, реших да проверя информацията и резултатът беше този.

Можеш да престанеш да се държиш като олигофрен ! -изглежда, че твоето образование е под въпрос. Общуването с теб е като с примат.

ecotronic
10-01-2021, 22:44
Е сигурно нещо ги е интересувало за вътрешни нужди,иначе как се оцелява на пазара според теб?

Никакви вътрешни нужди. Подписва се договор с който те предоставят услуга с определени параметри и за това им се плаща. Те пък трябва да докажат, упоменатите в договора параметри.

Така работят сериозните организации и заради това просперират.

546
10-01-2021, 22:49
Ами проучили са с кого си имат работа и за да няма неустойкки са дотътрузили шкафа.Демек вместо ти дд го мъкнеш на гръб те са свършили работата.

ecotronic
10-01-2021, 22:50
Искам да ми обясниш с твоето образование.
Защо опитно, сметките не се доказват и резултатът се различава ?
Аз не знам. Не съм мислил по- въпроса, реших да проверя информацията и резултатът беше този.

Можеш да престанеш да се държиш като олигофрен ! -изглежда, че твоето образование е под въпрос. Общуването с теб е като с примат.

Съществуват 1001 възможни причини за това, което си установил с твойте пингове. Една от най-вероятните е, че въпросният хост ползва облачен хостинг и като така, може физическата машина да се намира в твоя град.

Ако си решил да тестваш времезакъснения, то поне ползвай някой speed-test. Това е доста по-достоверно от icmp-то.

PS:

Общуването ми се превръща в такова за което говориш в момента в който разбирам, че общувам с човек, който хем се пъне на чуждото мнение, хем отказва да мисли.

Иначе аз общувам и с други колеги тук и нямам никакви проблеми с това.

546
10-01-2021, 22:53
Ти пък много говориш .. лаваджия, само прегласяш :)

ecotronic : аз няма какво да смятам .. да кроя и да шия.
Показвам нагледно, колко е забавянето. с 32бит
Нали се сещаш, че не всички живеят на 12000км от желаният хост за достъп :) (остров от другата страна на земята)

ping -t www.australia.gov.au

Pinging cdn.prod65.dta.adobecqms.net [52.84.112.67] with 32 bytes of data:
Reply from 52.84.112.67: bytes=32 time=9ms TTL=245
Reply from 52.84.112.67: bytes=32 time=8ms TTL=245

Ping statistics for 52.84.112.67:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 7ms, Maximum = 9ms, Average = 7ms

Не знам .. какво да кажа. ~12 000км
Може би зависи от дължината на вълната ..

В момента се работи над квантов интернет .. скоро имаше доста обнадеждаващи резултати.
https://ec.europa.eu/eip/ageing/sites/eipaha/files/library/quantumtechnologies.pdf

Хич не му пригласям,в момента даже водя спор с примата.;)
Ама това са си наши маймунски работи дето не са за всеки.

flipz
10-01-2021, 22:58
Съществуват 1001 възможни причини за това, което си установил с твойте пингове. Една от най-вероятните е, че въпросният хост ползва облачен хостинг и като така, може физическата машина да се намира в твоя град.

Ако си решил да тестваш времезакъснения, то поне ползвай някой speed-test. Това е доста по-достоверно от icmp-то.

Не може да се намира в моят град, ползват VPS на Амазон и собствен cloud. Може да имат хост в Европа.

Направих справка 200 000км в секунда е пречупването на оптика 1550nm
Сметките ти са правилни 5мс за 1000 километра
* което не означава, че трябва да се дъжиш като .. малоумник.

icmp се използва за проверка на латенция.
Мога да пусна пинг с всякакви пакети :) - това не е от значение.
Потребителите на сателитната услуга също са пускали icmp
Speedtest е съвсем друго нещо, аз имам няколко такива сървъра :)
Някой доставчици ги ограничават до 1G и когато пробват повече хора .. не е достоверно.
Не че маршрутизатора или рутера не може да лимитира с layer трафика на icmp :)

Докато Мъскчо направи нещо се надявам да навлезем в квантовата епоха :)

В България за бекъп някой общини също използват VSP на амазон - няколко долара е. - най- евтиният.

ecotronic
10-01-2021, 22:59
Ето ти доста по-достоверен резултат:

https://www.speedtest.net/result/10726418198.png

flipz
10-01-2021, 23:03
Това което си публикувал изобщо не е реално :)
По- горе съм написал, защо.

546
10-01-2021, 23:09
Не може да се намира в моят град, ползват VPS на Амазон и собствен cloud. Може да имат хост в Европа.

Направих справка 200 000км в секунда е пречупването на оптика 1550nm
Сметките ти са правилни 5мс за 1000 километра
* което не означава, че трябва да се дъжиш като .. малоумник.

icmp се използва за проверка на латенция.
Мога да пусна пинг с всякакви пакети :) - това не е от значение.
Потребителите на сателитната услуга също са пускали icmp
Speedtest е съвсем друго нещо, аз имам няколко такива сървъра :)
Някой доставчици ги ограничават до 1G и когато пробват повече хора .. не е достоверно.
Не че маршрутизатора или рутера не може да лимитира с layer трафика на icmp :)

Докато Мъскчо направи нещо се надявам да навлезем в квантовата епоха :)

В България за бекъп някой общини също използват VSP на амазон - няколко долара е. - най- евтиният.

И в Бъгария,в частност в Варна ,общината плати на фирмата която подмени кабелаците и хъбчетата в изчислителния ни център едва след като пичовете доказаха ,че мрежата им покрива заданието. Не че е от значение за работата им дали е 10,100 или 1000 мб/с. ,но спечелиха поръчката с това .
Тоест си е делаверка да си печен.

ecotronic
10-01-2021, 23:11
Това което си публикувал изобщо не е реално :)
По- горе съм написал, защо.

Напротив, реално е, защото това е комуникация на ниво доставчици между 2 географски точки.

Продължаваш да се пънеш, но ще замълча дотук.

flipz
10-01-2021, 23:12
И в Бъгария,в частност в Варна ,общината плати на фирмата която подмени кабелаците и хъбчетата в изчислителния ни център едва след като пичовете доказаха ,че мрежата им покрива заданието. Не че е от значение за работата им дали е 10,100 или 1000 мб/с. ,но спечелиха поръчката с това .
Тоест си е делаверка да си печен.

Сега ще питам един от админите в общината ви за какво става въпрос :)
Т.е. препратих му вече :)

ivan dimitrov
10-01-2021, 23:13
Абе, какво е това TTL? Интернет доставчикът има ли отношение към него? Рутерите как го възприемат?
Темата ме подсети - гледайте си договорите - 1байт е 8 бита, 1килобайт е 1000 байта.
За втори път, в офис на мобилен оператор си говорим за байтове, в договорът са битове.

ecotronic
10-01-2021, 23:16
Ако са коректни доставчици, ще ти говорят в байтове, когато иде реч за обем на данни и в битове за секунда, когато иде реч за скорости.

flipz
10-01-2021, 23:17
Напротив, реално е, защото това е комуникация на ниво доставчици между 2 географски точки.

Продължаваш да се пънеш, но ще замълча дотук.

Сългасен съм с латенцията която пресметна .. 5мс на 1000км .. нормално би било да е около ~40ms +/- с разни рутирания.
Просто целият трафик се управлява и може да е лимитиран.
Освен това ако ти се занимава .. през определено време, IP на даденият host се променя :)

Още не е факт, обещаният интернет на Мъск, като стане .. хубаво.

546
10-01-2021, 23:17
Сега ще питам един от админите в общината ви за какво става въпрос :)
Т.е. препратих му вече :)

Да ти дам телефона на Жоро да ти каже как стана замерването,че не бях там.

ecotronic
10-01-2021, 23:21
.. през определено време, IP на даденият host се променя :)
....

За целта се ползва DNS услуга, която може да бъде и динамична. Като правило IP адресите на източника и дестинацията не се променят по пътя на пакета. Това, което непрекъснато се променя, са съответните му MAC адреси. Това става при преминаването му през всяка отделна мрежа, демек може да се случи десетки пъти.

flipz
10-01-2021, 23:26
Да ти дам телефона на Жоро да ти каже как стана замерването,че не бях там.

Фирма Delfin-3 ви подменя кабели от доста години, никакви суйчове не са сменяли - защото нямат нищо общо с тях.
Скоростите са тествани и от вашите специалисти и няма измами :)
Суйчовете се поръчат от друга фирма и си ги настройват sys админите в общината ви.
Понеже съм запознат с техниката там .. се изненадах силно от написаното.
Нямате изчислителен център, а сървърно отделение. Ползвате виртуализация с активна директория.
Аз съм идвал и се познавам с тях ..

За целта се ползва DNS услуга, която може да бъде и динамична. Като правило IP адресите на източника и дестинацията не се променят по пътя на пакета. Това, което непрекъснато се променя, са съответните му MAC адреси. Това става при преминаването му през всяка отделна мрежа, демек може да се случи десетки пъти.
Знам DDNS :) и такива сървъри имам.
Не знам кой колко е запознат и избягвам да пиша с точност.
запознат съм и с arping :)

546
10-01-2021, 23:44
Е щом така са ти казали нищо не мога да добавя по случая.И все пак има изчислителен център.Даже си плащам все още данъците на колите и жилището там.Колкото до суичовете -лично аз ги замъкнах до там.Ама не съм пълзял да опъвам жици по нощите.
Това стана през 2008 година.
Сега съм лют бакшиш и не съм в час какво правят делфините.

flipz
10-01-2021, 23:55
Е щом така са ти казали нищо не мога да добавя по случая.И все пак има изчислителен център.Даже си плащам все още данъците на колите и жилището там.Колкото до суичовете -лично аз ги замъкнах до там.Ама не съм пълзял да опъвам жици по нощите.
Това стана през 2008 година.

Някой път се работи и късно вечер, когато общината не работи.
Ако го правят през деня и резнат кабела на касата, няма да можеш да си платиш :)
Аз също когато имам да правя нещо сериозно по сървъри е след 1ч полунощ.
Примерно да спра интернета на един цял град или община в 11ч преди обяд .. ще ме линчуват ха ха :)

546
10-01-2021, 23:59
Ко ти пука,спираш го на всички ,да не би да правиш нещо което да дава предимство на някой.
Онзи ден бях мола, в банка която нямаше система.
Викам на каката-Дай двеста и педесе кинта да ги нося на русото маце в офиса отсреща..
А тя повдигна рамене и ми вика-Ако имаш онлайн банкиране плащай с телефона.
Викам ,че не ми е оферта.
А тя -Аз и без това съм с вързани ръце.,ако пиеш кафе и с брюнетки може да черпиш едно докато тръгнат компютрите .

BO
11-01-2021, 01:00
Ето двете превозни средства, които бих приветствал в гаража. Да, няма Порше, ама на сиромах човек и толкова му стига.
https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/mache-jpg-1610119633.jpg

dimitar_vd62
11-01-2021, 01:44

Ще ти дам един жокер.

Изобщо не иде реч за свободен интернет, изграден за да бъде подслушван.
Да си чувал нещо за TOR, TripleDES, Darknet и пр? Знаеш ли, защо пентагон, фбр, цру, кгб и пр. истерясват само като чуят за такива неща?

И накрая си спомни за старото капиталистическо правило "времето е пари".

Чак тогава имаш някакъв шанс да вденеш, за какво иде реч.

Знаеш ли колко му пука на Мъск за мен за теб за Ванката и прочие потребители къде ходят какво правят или колко им е бърз интернета.Но пък една такава мрежа от спътници 24ч 365 в годината им дава информация къде се намират подвижните балистични ракети на Москва и Пекин, също подводници и т.н. в оптичния инфрачервения и бог знае какъв друг спектър особено като ги комбинираш със специализирани военни спътници.Т.е. седи си некъф геймър някъде в щатите и си управлява един дрон или по лошо цял рояк някъде над Крим,Урал или Пекин.И ако досега знаеха кога минават шпионските спътници ся няма криене, например в реално време могат да прослидяват движението на влаковете "Баргузин".Един, пет, десет да свалят другите веднага ги заместват.Да не говорим че следващата стъпка е сателити с някакво оръжие примерно кинетично както утрепаха Сюлеймани.С тая разлика че няма нужда от самолетоносачи, бази на майната си и т.н.То който трябва се е сетил отдавна за двойното предназначение на тия сателити и вече си изработва "противоотрова",а свободния интернет е за хлебарките долу да превъзнасят Мъск.То Мъск и случайно са сетил тия огромни ракети Старшип ли бяха дето ще ни извозват до Марс че можели да се използват да доставят хора и въоръжение в рамките на час до коя да е точка по света.Елементарно е да потърсиш в нета нещо за Мъск и Пентагона.

dimitar_vd62
11-01-2021, 01:52
Ето двете превозни средства, които бих приветствал в гаража. Да, няма Порше, ама на сиромах човек и толкова му стига.
https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/mache-jpg-1610119633.jpg

Е то туй червеното не е много сиромашко.Пикап и аз няма да откажа.Само тая пъпна връв не ми е ясно за какво е - пикапа има генератор на бензин да прай ток за Теслата ли?Или и той на ток и си менкат тоците.

546
11-01-2021, 02:00
Еха,става хайтек конспирация .

dansguardian
11-01-2021, 09:34

Като сложим и времето за refresh на зоните, TTL и т.н., което е от няколко часа до едно денонощие... ;)

ecotronic
11-01-2021, 09:39
Е то туй червеното не е много сиромашко.Пикап и аз няма да откажа.Само тая пъпна връв не ми е ясно за какво е - пикапа има генератор на бензин да прай ток за Теслата ли?Или и той на ток и си менкат тоците.

Пикап, само УАЗ - от мен да знаеш. На западните им вграждат тротилови плочи с дистанционно задействане. И Тесла не ти трябва. Тя пък е още по-зле. Никога не знаеш, с какви джендърски джаджи са я натъпкали.

acho_
11-01-2021, 10:25
Пикап, само УАЗ - от мен да знаеш. На западните им вграждат тротилови плочи с дистанционно задействане. И Тесла не ти трябва. Тя пък е още по-зле. Никога не знаеш, с какви джендърски джаджи са я натъпкали.

Не бързай, и УАЗ има вградени някакви странни електроди, които не се знае какво точно правят.
https://www.youtube.com/watch?v=J6svzFhN4ng (около 1:00)

ecotronic
11-01-2021, 10:45
Това е ръчката от която се задейства вертикалното излитане, но е маскирана, като електрод. Секретна технология. Ако ти кажа повече, ще се наложи да те застрелям.

Бобби
11-01-2021, 13:40

...:))))...евалата ВО...имам чувството, че повечето от досегашният ти живот е минал пред монитора, няма лошо, стига да може да се ориентираш на време и да спечелиш от интернет, а приветствията ми идват леко политически, ако има кой да ти ги подари....няма нищо по хубаво, от това да си осъществиш мечтите , но го направи преди на дисплея(монитора) да изпише "GAME OVER""...та в тоя ред на мисли и аз познавам един евреин с швейцарска фирма със седалище у нас, който търгува с криптовалута...та така си изкарах пари за Порше(тоя път го написах с главни букви, за да те подразня:)....е на италфена няма да му се вярва пак, ама кво да правя, да се обзаложи с някоя и друга акция на Тесла или с пари в брой, иначе не ми се занимава... светът е меркантилен, и най накрая да разбере как простият пицар може да изкара някой лев...;)
Няма лошо да имаш акции на Тесла, ама е готино да ги продадеш преди да е станало късо съединение, то като търговията с криптовалутата...;)
п.п. много ми харесв клипа с дискотечната Тесла и тази снимка с пикапа, продължавай в същият дух....:))
Аз моето мнение го изказах още в началото, против съм електричките и не ме занимавайте с виртуалните Ви виждания....разбирам Ви, защото в таково време сте отраснали и се радвам, че не ми остава много живот, за да го изживея изкуствено, за което по младите се стремят.като електрони вагини, който с нежен глас ще Ви казват много е твърд, за вечната и постояна ерекция постигната с две ваксини през един месец и т.н...

dimitar_vd62
11-01-2021, 14:34
Това е ръчката от която се задейства вертикалното излитане, но е маскирана, като електрод. Секретна технология. Ако ти кажа повече, ще се наложи да те застрелям.

Сега на мода е новичока, уж си модерен пък със стари технологии боравиш.Хм...а ти откъде знаеш за тази ръчка....аз не че ме интересува...... просто така,за един приятел от Кремъл питам...https://www.youtube.com/watch?v=gyVm9xCfKJg

ecotronic
11-01-2021, 14:42
Докопах се до едни файлчета на CIA (ти нали не си мислиш, че само Мъск може да шпионира? )

Ето:

https://i.ibb.co/PCb9qt5/UAZ.jpg

ivan dimitrov
11-01-2021, 14:44

Що се бъзикаш!? Това е ЗИП. Като ти потрябва електрод в извънградски условия, от къде ще го вземеш, а? Ако ти го оставят в някоя кутия - може да го загубиш. А така - нито пречи, нито ще го загубиш, нито ще се овлажни. Предвидливо!

acho_
11-01-2021, 14:46
Сега на мода е новичока, уж си модерен пък със стари технологии боравиш.Хм...а ти откъде знаеш за тази ръчка....аз не че ме интересува...... просто така,за един приятел от Кремъл питам...https://www.youtube.com/watch?v=gyVm9xCfKJg

99.9999% ще си остане рисунка.

dimitar_vd62
11-01-2021, 14:52
Добре че западните ти ментори имат повече акъл https://www.neimagazine.com/news/newsiter-receives-equipment-from-russia-and-italy-7892298 Даже и АлЙо може да научи нещо от теб.Ама нахлуха в Белия дом, не в Кремъл.Все съм се чудил, вярваш ли че някой те взема на сериозно./за Екото питам, ма то и за другите важи/.

ecotronic
11-01-2021, 14:57
Е - как защо? Не знаеш ли вица за онзи дето можел да се изпикае на пеметника на Ленин?

....И се успокой, най-накрая - Никой не ме взема насериозно, защото съм доста тъп.

Освен това, съм и грозен, нисък, дебел, плешив и с къса пишка.

ecotronic
11-01-2021, 15:40
Добре че западните ти ментори имат повече акъл https://www.neimagazine.com/news/newsiter-receives-equipment-from-russia-and-italy-7892298

Ма ти сега ли научи за това? Проектът ITER е в ход отпреди 14 г. и Русия, заедно с още 5 държави + EC участва в него.

За твое сведение, основната постановка, която ще се ползва в него (токамак), също е руска разработка от 50 - те години на миналия век.

Голяма коплексарщина те тресе, човек.

dhtj
11-01-2021, 16:50
Е - как защо? Не знаеш ли вица за онзи дето можел да се изпикае на пеметника на Ленин?

Ее, аз не го знам, разкажи :D

ecotronic
11-01-2021, 17:34
Спорят американец и руснак, къде е има повече свобода.
Американецът казва:
- У нас има такава свобода, че спокойно мога да се рахождам с пистолет пред белия дом и никой, нищо няма да ми каже.
- Това е нищо, казва руснакът - аз мога да ида и да се изпикая на паметника на Ленин.
- Брей, казал американецът - ама аз леко те поизлъгах с това за пистолета, наистина мога да се разхождам там с пистолет, но без да го вадя.
- Абе и аз те поизлъгах, и аз мога да се изпикая там, но без да го вадя.

И по-старата (соц) версията:

Американецът:
- Аз мога да ида в белия дом, да вляза в овалния кабинет, да ударя с юмрук по бюрото на президента и да извикам - Роналд Рейгън е идиот!
Руснакът:
- E - ми това и аз мога да го направя.
- Е как така ще го направиш, нали веднага ще те застрелят?
- Ами мога да ида в Кремъл, да вляза в кабинета на Брежнев, да ударя с юмрук по бюрото му и да извикам - Роналд Рейгън е идиот!

acho_
11-01-2021, 19:35
Вторият го бях чул в една компилация с вицове за соц-а на Рейгън. Не знам дали ги има преведени някъде, но ето все пак: https://www.youtube.com/watch?v=-wPKt5W8I5Y :)

Бобби
11-01-2021, 20:13
Ее, аз не го знам, разкажи :D

Е......е, ти може и да незнаеш първият космонавт в света, ама Еко ще те открехне, ако не интернет е наред...;)....може и диодното осветление в 156-та ти. да го направи да мига като коледна елха и след това ВО да го заснеме и пусне в тубата...:))....я кажи за оният дизел, дето във високите обороти бръмчи като бензин и ония 3000 немски кубика....та да си дойдем на думата....:))

flipz
11-01-2021, 22:27
Е......е, ти може и да незнаеш първият космонавт в света, ама Еко ще те открехне, ако не интернет е наред...;)....може и диодното осветление в 156-та ти. да го направи да мига като коледна елха и след това ВО да го заснеме и пусне в тубата...:))....я кажи за оният дизел, дето във високите обороти бръмчи като бензин и ония 3000 немски кубика....та да си дойдем на думата....:))

Днес акциите на Tesla падат около -15% докато Китайските NIO се покачиха с +12% (Nio Inc. is a Chinese manufacturer of autonomous electric vehicles. Located in Shanghai)
Ще видим как ще затворят борсите .. но нещата за Тесла не са ок. Утре Мъск може да стане вторият най- богат от първи :) :) :)

546
11-01-2021, 23:48
Ами ловешките GW накъде са?

Бобби
12-01-2021, 18:27
Днес акциите на Tesla падат около -15% докато Китайските NIO се покачиха с +12% (Nio Inc. is a Chinese manufacturer of autonomous electric vehicles. Located in Shanghai)
Ще видим как ще затворят борсите .. но нещата за Тесла не са ок. Утре Мъск може да стане вторият най- богат от първи :) :) :)

Готин...да кажем, че добре развиваш темата си, ама не цитираш този който трябва.....аз от самото начало съм аут от нея.....е както и да е......c dnt и BO си имаме стара зайгравка, няма как да влезнеш в час с нея, освен ако не си чел нашите спорове....екото е леко неотрален, клонящт към тях, ама и той незнае на кой свят е...:)).....италфена имаше пари, но до къде го дохара с тях, нека да сподели....не ме взимай на сериозно това е мое виртуално виждане във времето и форума, от темата познавам само един човек реално, който е дал мнение..пардом двама....;)

Бобби
12-01-2021, 18:28
Ами ловешките GW накъде са?

Питай Гриша Ганчев....то системата е тука има, тука нема...:))

dimitar_vd62
12-01-2021, 21:33
Ма ти сега ли научи за това? Проектът ITER е в ход отпреди 14 г. и Русия, заедно с още 5 държави + EC участва в него.

За твое сведение, основната постановка, която ще се ползва в него (токамак), също е руска разработка от 50 - те години на миналия век.

Голяма коплексарщина те тресе, човек.

Сериозно ли бе, е как ще участва Русия в него като не може да направи една кола и ми постваш некви трошляци от моргите за доказателство колко са зле ватниците.Сигурен ли си че е Русия.Акцента не беше на Русия, а на проекта дето ще осигури екологичен ток за любимите ви електрички.Странно най-богатите хора загрижени за екологията защо не се включат с богатството си в такива проекти.Интересно как ще се предстви Тесла в изостаналаЯкутия например и дали има въобще смисъл от нея там - https://bg.rbth.com/живот/334689-gradski-transport-stud ,мъка, трябва да ги научим на неолиберална демокрация.Комплексиран съм че си живях моя живот както аз исках, а внуците са черешката на тортата.Комплексари са тия дето все нещо им пречи,и вместо своя се мъчат да живеят чуждия живот, и вечер завиждат на домашнярка или двулитровка на примоция от Кауфланд.Ценностите ни са различни и няма как да разбереш защо да качиш жена си на мотора и да идеш някъде сред природата е по-хубаво от Мерцедес с екстри и пет звезден хотел.Не съжалявам за нищо най-малко пък за светлото бъдеще - https://www.youtube.com/watch?v=DgpZArAdJQE

п.п.Колко години събаряхте Русия и накрая гражданска война в Щатите.

546
12-01-2021, 22:03
Питай Гриша Ганчев....то системата е тука има, тука нема...:))

Е то той толкова си може.;)
Но пък си е наше момче .
Важното е ,че въобще не ми пука и си пея кат Ицо Хазарта -"Мене ме нема в целата Схема".
Кат си идвам на село ша зема некое шише Закапа стига да е на промоция у Кауфланда( Добро е,миналата,пардон поминалата година го бяха свалили на половин цена и им изкупих всичката залежала стока и доскоро си черпех гостите с нея) та да ме повозиш с поршето ,пък аз ще си шорам.Наздраве!

ecotronic
12-01-2021, 22:06
Много пъти съм се опитвал да ти обясня, къде грешиш и кое ме дразни в путофилите, но очевидно от цивилизовани приказки, не вдяваш.

Затова ще ти го кажа така:

Онези 45 г руско владичество ще останат, като един от черните периоди в историята ни. Също, както и онези 500 години. Защото те ни върнаха в средновековието.

Иначе аз нямам нищо против днешните турци, нито против днешните руснаци. Дай Боже всекиму достойно място под слънцето.

Когато обаче видя някой да се сополиви по онези времена и всячески да отрича днешния ни път на развитие, няма как да не го мразя.

Ти как би гледал на някой, който не спира да дудне, колко хубаво ни било под турско робство и който демострира духовен оргазъм от мисълта за днешна Турция?

Няма как да се примиря с такива хора. Вие не сте българи. Вие сте чужди подлоги!

ivan dimitrov
12-01-2021, 22:45
Сериозно ли бе, е как ще участва Русия в него като не може да направи една кола и ми постваш некви трошляци от моргите за доказателство колко са зле ватниците.Сигурен ли си че е Русия.Акцента не беше на Русия, а на проекта дето ще осигури екологичен ток за любимите ви електрички.Странно най-богатите хора загрижени за екологията защо не се включат с богатството си в такива проекти.Интересно как ще се предстви Тесла в изостаналаЯкутия например и дали има въобще смисъл от нея там - https://bg.rbth.com/живот/334689-gradski-transport-stud ,мъка, трябва да ги научим на неолиберална демокрация.Комплексиран съм че си живях моя живот както аз исках, а внуците са черешката на тортата.Комплексари са тия дето все нещо им пречи,и вместо своя се мъчат да живеят чуждия живот, и вечер завиждат на домашнярка или двулитровка на примоция от Кауфланд.Ценностите ни са различни и няма как да разбереш защо да качиш жена си на мотора и да идеш някъде сред природата е по-хубаво от Мерцедес с екстри и пет звезден хотел.Не съжалявам за нищо най-малко пък за светлото бъдеще - https://www.youtube.com/watch?v=DgpZArAdJQE

п.п.Колко години събаряхте Русия и накрая гражданска война в Щатите.

Голям си образ!
Намесваш Русия, в тема в която тя няма място, после роптаеш че ти показват нагледно че тя няма място в тая тема. Виж моделът на ВАЗ-ката от миналата година, и спри да си въобразяваш че чудеса са възможни. Колко години минаха от как БРИКС щеше да събаря доларът? А какво стана с Байкалчето!? Турски поток е факт - сега от Турция ли пазарим газ!?
Всъщност - има начини Моделът Ваз от твоят линк да стане реалност. Единият е да си го поръчат в Китай(щото друг едва ли ще се навие да го произведе) както стана с Байкал, при другите азиатци. Вторият е някой от гигантите да купи марката, като част от условията е да го пуснат в производсрво. И двата са малко вероятни.
Тръмп се опита да направи това, което Путин и ЕрДоган направиха. Не успя. А познай защо!
Ядрената енергия Митак изобщо не е чиста. Лично аз, силно се съмнявам светът в който живеем, някога да открие 'чиста" енергия. Защото животът не е "чисто" нещо. Той просто е преобразуване на един вид енергия в друга, като при това винаги се отделят отпадни продукти. Най интересното е че отпадните продукти на един живот, стават суровина за друг. Винаги!
Проблемът е че ние, хората, тоя някой друг, рядко го приемаме за "екологичен". За да не се налага да пиша и после - добиването на електричество от соларен панел няма отпадни продукти за които имаме информация. Обаче......производството на соларни панели - има.

dimitar_vd62
12-01-2021, 22:51
Извинявай,ма не аз подкрепям джендърството и навирам чужди ценности в лицето на другите.Благодарение на онези години днес не си овчарче на село да пасеш козите на арийската раса, иначе доларите от Либия добре дойдоха нали.Онова време ни остави богата материална база която ВИЕ новоизлюпените капиталисти пропиляхте.Комунистическа номенклатура ни управляваше тогава, същата номенклатура ни управлява и сега.Бай Петко добре го е казал - сина, дъщерята на партийните величия ни управляват няма случайни във власта.Най-големите евроатлантици и либерали са членове на ДС и БКП.Чети им биографиите на които не са изгорели в партийния дом дето сами си го запалиха.Сигурен съм че и тука лаещите имате подобно минало ама на ниско ниво та сте си останали извън баницата и ся искате да ви забележат.То и демокрация няма и либерализъм също.Да питам като въведат родител и ТО и станем малцинство тези дето сме традиционно ориентирани ще върнат ли мама тати син дъщеря че да не се обидим.Аз ли съм предател дето отстоявам традиционните и естествени по природа взаимотношения или вие дето ни убеждавате че така е правилно.Какъв е днешния път на развитие бе, васалчета на Брюксел и Вашингтон.Още не коронясали оня дъртак Байдан и взеха по телевизиите да приказват за джендърите.Половината свят поръча руска ваксина ние не, ЕС каквото каже.Аз ли подмених историята или такива като Ал Йо и Плевнелиев.Да те светна какво мислят западни историци за десанта на САЩ в КРАЯ на ВСВ- не беше насочен против Хитлер а за възпиране на Червената армия.Честно казано това което Наполеон и Хитлер не можаха да постигнат го постигна Меркел и та бивша.Прочети какво каза Джонсън - най-после свободни да управляваме живота си.Наглоста ти ми идва малко в повече.

dimitar_vd62
12-01-2021, 22:53
Голям си образ!
Намесваш Русия, в тема в която тя няма място, после роптаеш че ти показват нагледно че тя няма място в тая тема. Виж моделът на ВАЗ-ката от миналата година, и спри да си въобразяваш че чудеса са възможни. Колко години минаха от как БРИКС щеше да събаря доларът? А какво стана с Байкалчето!? Турски поток е факт - сега от Турция ли пазарим газ!?
Всъщност - има начини Моделът Ваз от твоят линк да стане реалност. Единият е да си го поръчат в Китай(щото друг едва ли ще се навие да го произведе) както стана с Байкал, при другите азиатци. Вторият е някой от гигантите да купи марката, като част от условията е да го пуснат в производсрво. И двата са малко вероятни.
Тръмп се опита да направи това, което Путин и ЕрДоган направиха. Не успя. А познай защо!
Ядрената енергия Митак изобщо не е чиста. Лично аз, силно се съмнявам светът в който живеем, някога да открие 'чиста" енергия. Защото животът не е "чисто" нещо. Той просто е преобразуване на един вид енергия в друга, като при това винаги се отделят отпадни продукти. Най интересното е че отпадните продукти на един живот, стават суровина за друг. Винаги!
Проблемът е че ние, хората, тоя някой друг, рядко го приемаме за "екологичен". За да не се налага да пиша и после - добиването на електричество от соларен панел няма отпадни продукти за които имаме информация. Обаче......производството на соларни панели - има.

Даже на запад им стана ясно че само със зелена енергия не може.Ама имат хиперзвук.Начи технологии имат, но не им трябва да го правят след като могат да си го купят.Те и арабите нищо не произвеждат по тая причина.Русия е 4 икономика в света а ние?

alfa racer GTA
12-01-2021, 23:24
И сега к'во ще правим с толкова ЖендЪри, васали, путинкофили и гол тумбак чифте пищови Бай Ганьовски в тоя форум..???

Много ПенЦионер, малко млад човек у тоя форум, а на част от малкото млади им липсват първите 7, ма не са виновни те, а онея дето не са им ги дали.

Така ще е занапред ---> кой потропва с бастуна, кой уж се изкашля, а в същност изпуска чревни газове, друг го псува звучно...

А аз ставам от първите фенове на това когато го проима ---> Фиат се завръща от бъдещето:

Electric 'flying car' start-up Archer teams up with Fiat Chrysler (https://www.cnbc.com/2021/01/12/electric-flying-car-start-up-archer-teams-up-with-fiat-chrysler.html)

546
12-01-2021, 23:25
Арабите с кинти отдавна са акционери в реалния сектор.Къде ли не по света.Петродоларите се инвестират горе доле всичките там където има нужда от инвестиции ,но и гаранции ,че ще са неприкосновени както на местните .Що ги мислиш за прости не знам.
Вноса им е предимно от компании в които участват .Питай кат не знаеш.

ivan dimitrov
12-01-2021, 23:32
.Ама имат хиперзвук.Начи технологии имат, но не им трябва да го правят след като могат да си го купят.

Това ли значи!? Имаш ли идея, кои години омразните капиталисти имаха хиперзвуков изтребител? Отказаха се от него, щото е неуправляем.
Като не им трябва да правят нещо, дето могат да си купят, що тогава произвеждат пародия на това нещо? Русия колко население има? А територия? А природни ресурси?
Явно още не можеш да проумееш, че от както съществуват хората, свободният пазар е двигател на развитието. И като така - вътрешният ни пазар е колко - 4-5 милиона? С кого искаш да се сравняваш? С Москва(само), с Берлин(само), с Истанбул(само).....
С кого!?
От много време ми е интересно - я вземи си сподели "ценностите". Щото разправяш че някой ти навирал неговите в лицето, а на практика ти вреш, неизвестните твои където не трябва.
Ти готин, джендър ли си? Щото сигурно поне веднъж си ходил на родителска среща. Не на бащинска/майчинска, на родителска. Ако си ходил на майчинска, значи си трансджендър, за информация.
Престани с простотиите си.

ecotronic
12-01-2021, 23:32
Аз съм човек технократ. През целият си съзнателен живот съм се интересувал основно от чисто прагматичните технически постановки. Това от което се интересувам са единствено и само параметрите и възможностите на компонентите, модулите и устройствата с които работя и си вадя хляба.

Не ме интересува, дали те са американски, руски или марсиански.

Но по някакво стечение на обстоятелствата, от което дори не се интересувам, се оказва, че те не са руски. В тези технологии има стотици наложени стандарти и за руски, аз почти не знам.

Може Русия да е направила забележителни постижения във фундаменталните науки, но кел файда, като сега не караме руски коли, не гледаме руски телевизори, не ползваме руски телефони, а самата Русия внася тези неща щото сама не може да си ги произведе.

Иначе произвежда страхотни самолети, страхотни ракети, страхотни оръжия................

Не знам, дали осъзнаваш, колко жалко е това, но виждам, че много му се радваш, като цигане не бенгалски огън.

Не си много в час в този бизнес, затова, ще трябва просто да ми се довериш.

Ако ли не, твоя воля - продължавай да си делиш света на джендърски и на мъжкарски и дотам.

Междувпрочем - ти дори не знаеш, какво означава думата "джендър".

dimitar_vd62
12-01-2021, 23:40
Днес бях на преглед, на колата.До 12 юли трябва да въведат еко стикери и като има замърсяване не можеш да влезеш примерно в централната част защото колите ни са стари и няма да покрият еко нормите за зелен стикер.И какво следва ако искам да заведа внуците на разходка в Морската градина.Количка за близнаци пеша ли да я бутам в рейс ли да я кача или да си купя нова кола или електрическа.Мм?Ама тогава тука ще приказвате колко е екологично но всъщност ще псувате.Ще псувате и когато всички минат на електричикчи и приказката свършиии.Щото държавата се издържа от данъци и разните безплатни паркирания данъчни облекчения и прочие отпаднат и почнат да дерат колко е тежка колата колко е мощна батерията и т.н.Ми я сега да си с Тесла в капан на Петрохан.От вредните емисии се покачвали температурите...Е ся тия студове в Испания от -35 градуса от какво са от вредните емисии ли, озоновата дупка над Антарктида от какво се затвори.Всичко е и икономически интереси,като се ослушаш после и почват да излизат едни пари едни схеми по зелени проекти и т.н а ний-тука са джафкаме.Когато му дойде времето след 100-200 години ще стане когато имаме източник на зелена енергия в изобилие, пари и акъл. https://fakti.bg/imoti/543472-stroat-nai-ekologichnia-grad-video

ecotronic
12-01-2021, 23:46
Ванка, не си прав за термоядрения синтез и замърсяването. Когато той стане факт, това наистина ще бъде най-чистият енергиен източник.

В никакъв случай не трябва да се прави някаква аналогия с настоящите ядрени източници. При настоящите ядрени мощности реакцията се управлява, като управлението я забавя или спира. И когато сгъне управлението, се получава Чернобил.
При термоядрения синтез е обратното - реакцията на синтез се подържа от управлението. И ако управлението сгъне, спира реакцията и няма как да стане катаклизъм.

ivan dimitrov
12-01-2021, 23:53
Митре, като замърсяването мине нормите, силно ти препоръчвам да не водиш внуците в Морската на разходка. Палиш колата - Аспарухов мост и я Черноморец, я Шкорпиловци, я Бяла....
Абе навсякъде извън градът. Като отивам на работа, в някой дни отгоре се вижда че и над морето е отврат. Поне на 2км навътре.

Ванка, не си прав за термоядрения синтез и замърсяването. Когато той стане факт, това наистина ще бъде най-чистият енергиен източник.

В никакъв случай не трябва да се прави някаква аналогия с настоящите ядрени източници. При настоящите ядрени мощности реакцията се управлява, като управлението я забавя или спира. И когато сгъне управлението, се получава Чернобил.
При термоядрения синтез е обратното - реакцията на синтез се подържа от управлението. И ако управлението сгъне, спира реакцията и няма как да стане катаклизъм.

Имаш предвид студеният синтез вероятно.
За съжаление, законът за запазване на енергията не позволява да добиваме наистина чиста енергия. Аз не визирах евентуална авария някъде, а отпадните продукти на ядрените централи. И фактът че всяко преобразуване на един, в друг вид енергия има странични ефекти. А те не са "екологични", в смисъл - променят средата.

dimitar_vd62
12-01-2021, 23:59
Това ли значи!? Имаш ли идея, кои години омразните капиталисти имаха хиперзвуков изтребител? Отказаха се от него, щото е неуправляем.
Като не им трябва да правят нещо, дето могат да си купят, що тогава произвеждат пародия на това нещо? Русия колко население има? А територия? А природни ресурси?
Явно още не можеш да проумееш, че от както съществуват хората, свободният пазар е двигател на развитието. И като така - вътрешният ни пазар е колко - 4-5 милиона? С кого искаш да се сравняваш? С Москва(само), с Берлин(само), с Истанбул(само).....
С кого!?
От много време ми е интересно - я вземи си сподели "ценностите". Щото разправяш че някой ти навирал неговите в лицето, а на практика ти вреш, неизвестните твои където не трябва.
Ти готин, джендър ли си? Щото сигурно поне веднъж си ходил на родителска среща. Не на бащинска/майчинска, на родителска. Ако си ходил на майчинска, значи си трансджендър, за информация.
Престани с простотиите си.
Бе ти на луд ли се правиш.По майчинска е ходила жена ми, доволен ли си.Значи и досега сме си били джендъри така ли.И като попитам някой познат как са децата това означава ли че не признавам биологичния им пол.На такъв човек как да обяснявам ценностите си.Какъв свободен пазар бе човек.В свободния пазар няма санкции всеки може да си купи каквото иска.Става въпрос за здравенто и живота ни, имам право да избирам ама друг път каквото ми натресе икономическия фашизъм.Като има свободен пазар защо не мога да си купя руска ваксина.Като се спре с нелоялната конкуренция срещу Русия може и да направят коли.Дотогава ще си правят ракети.Ма пък като усетиха дебелия склониха да преговарят за руска ваксина.

ПОСТАРАЙ СЕ, ДА НЕ ОСПОРВАШ БИОЛОГИЧНИЯ ПОЛ В СЕМЕЙСТВОТО МИ И НАЙ-ВЕЧЕ ТОВА НА ВНУКА И ВНУЧКАТА МИ.

ecotronic
13-01-2021, 00:13
....Като се спре с нелоялната конкуренция срещу Русия може и да направят коли......

Откак се помня съм се наслушал на всякакви вицове по въпроса, но този беше добър :tooth:

Що така, нелоялната конкуренция, само на "могъщата" Русия и пречи, бре?

ivan dimitrov
13-01-2021, 00:47
.И като попитам някой познат как са децата това означава ли че не признавам биологичния им пол.

Ти ми кажи. В типично твой стил, отново сам оспорваш твърденията си.
Провери що е то джендър, и що е то трансджендър. Според твоята вяра трябва да питаш познатият - как е момченцето, или как е момиченцето поотделно.
Кой, къде, кога и как те е карал да не признаваш биологичен пол?
Цялата концепция в конвенцията, е основана на идеята че половете са равни, с равни права. От там, в някой страни, стигнаха до заключение че може да има брак м/у еднополови, в други - не. По интересното е обаче, че в някой страни е направо невъзможно майка да получи права над детето си, при раздвод, в други обратно. И това без оглед на всякакви други обстоятелства. У нас, все още бият и убиват жените си, децата си, и като отиде полиция - битов скандал и... точка. Обаче ти си имаш "ценности".....
Те ти позволяват да джендеросваш наляво надясно, пък да искаш аз да се въздържам.

Ба! Я - кой ти е забранил да си купиш руска ваксина!?

546
13-01-2021, 00:52
Откак се помня съм се наслушал на всякакви вицове по въпроса, но този беше добър :tooth:

Що така, нелоялната конкуренция, само на "могъщата" Русия и пречи, бре?
Е то не се знае дали нямат участие в Тесла.С тия санкции дето спират бизнеса им с газ и на Мадуро с петрол ,би следвало братушките са от първите дето са стоплили ,че на места елекричките ще са силна алтернатива на колите задвижвани с бензин,дизел или газ.
Арабите пък са решили яко да набиват в соларните технологии.Даже заявяват открито,че имат големи надежди да са със сериозно участие .
Пясък,слънце и пари си имат,та може да се окаже ,че най-на делавера ще е да се кара електрокар по техните земи.

ecotronic
13-01-2021, 01:28
В САЩ започвала гражданска война, пък пред Кремъл всичко било спокойно.....
И путофилът от това умозаключава, че САЩ затъват, пък Русия цъфти.

Промитият му мозък,не може да вдене, че всъщност е точно обратното.

Показател за слаб народ не е гражданската война а примиряването с един и същи властелин в продължение на няколко десетилетия.

546
13-01-2021, 06:55
Всичко е наред в Русията.Когато му дойде времето и ако се налага и гражданска война може да има.
Засега всичко върви по план.Какъв план ще попитат някои недовиждащи?
Това е скрит план на ленинистите да предизвикат втора революция.Как може да допуснеш ,че руския народ е слаб или изостанал.
Путин само временно командва ,докато здравите сили не застанат начело на народа и да възстановят диктатурата на пролетарията с подкрепата на безимотните селяни.

И тогава да видиш как ще ни освободят от капиталистите-фашисти които ни пречат да се ваксинираме с руски ваксини.

Еко ,все си мислех ,че аз и Боби сме пияниците на форума и кат вкараме едно-две почваме да дращим като леко малоумни,ама то друго ще излезне.

dansguardian
13-01-2021, 08:55
...

dansguardian
13-01-2021, 08:56
В САЩ започвала гражданска война, пък пред Кремъл всичко било спокойно.....
И путофилът от това умозаключава, че САЩ затъват, пък Русия цъфти.

Промитият му мозък,не може да вдене, че всъщност е точно обратното.

Показател за слаб народ не е гражданската война а примиряването с един и същи властелин в продължение на няколко десетилетия.

Увеличаването на правителствения дълг на САЩ с 6 трилиона по време на управлението на Тръмп "цъвтеж" ли се нарича?

https://www.vesti.bg/sviat/dylgyt-na-sasht-nadhvyrli-chudovishtnite-26-triliona-dolara-6110807

Изводите си ги прави сам.

546
13-01-2021, 09:19
Фиатните пари дават възможност да се емитиира дълг неограничено от правителствата.Няма революции.Който държи кеш -гори.Фед е голям филм-спор няма.Но и варианта да кризите да траят по 15-20 години не е решение.За справка-нашата мила Родина.

BO
13-01-2021, 10:21
Ми я сега да си с Тесла в капан на Петрохан.
Понеже това е в тон с тази тема, за това само това хващам. Другото са тотални глупости.
А като съм на Петрохан какво ще стане като съм с Теслата?
Аз ще ти кажа - за да висиш на -15 градуса ще ти трябват около 4.5 кВ отоплителна мощност, за да може да поддържаш в купето около 21 градуса.
С дизела на място ще може да произвеждаш не повече от 2 кВ топлина. Нали се сещаш на къде отиваш?
Аз в Тесличката ще си стоя на топло, на тихо и няма да ме тресе 10 часа тресачката под предния капак. Отделно няма да се надявам да не станат неблагоприятни условията, които да ми направят газова камера от колата. Прочети по принцип защо не е препоръчано да се топлиш с ДВГ зимата, когато си закъсал и ще схванеш и/или научиш още нещо.

El Caballero
13-01-2021, 10:35
Има доста измрели хора по колите докато стоят на място зимата и се топлят, но е достатъчно да отвориш прозорец два пръста и няма да имаш газова камера. а пък всички гледаме как се оцелява по някои предавания по телевизията, колко му е да потъркаш две дръвчета и да си запалиш огън :) с тапицерията примерно.

alfa racer GTA
13-01-2021, 12:56
Проблемът не е отвореният прозорец, а това че колата е в "дупка", тоест на ниско място на което се събира CO и изгорелите газове и самата климатична система ги вкарва вътре...

Зимата такова отравяне на пътя е почти изключено особено при посочените условия.

Почти винаги има вятър, а ако прохода има и по-ниско --> река, и CO ще се "стече " там.

Активния въглен не пречиства CO - за това има специални филтри.

Съмнявам се, че ще ти стигне батерията да се отопляваш или ако стигнеш ще трябва да буташ Теслата до най-близкия "щепсел".

Не ме разбирай погрешно, харесвам електричките, но все още не са практични за извън града на 150+ км разстояния в едната посока.

А дизела веднъж загрял спокойно ще си държи температурата без проблем - когато трябва затваря "големия кръг" и много бързо ще вдигне температурата до 90 градуса, макар че не е необходимо --> парното на 50+ започва да духа вентилатора на максимална степен.

Нелогично е написаното за отоплението.

Да не говорим, че пълен резервоар е за 1150-1200км извънградско, а ако ще и - 30 градуса да е при загрят работещ двигател никакъв проблем няма да е.За 20 минути я оставих със загасен двигател при 0 градуса и температурата на двигателя спадна с 15-17 градуса, но след това за 25 минути на работещ двигател стигна 90 градуса.

Онзи ден при 0 градуса околна температура една камара народ беше включил двигателите и се топлеше на парното на един паркинг в София.Но беше леко ветровито, а и паркинга беше леко на високо- тоест имаше нещо канал от едната ми страна по протежение на паркинга.

ecotronic
13-01-2021, 13:27
Тъй като отоплението за електричките си е относително енергоемко, би могло, някои ги предлагат с допълнителен отоплител, работещ с конвенционално гориво.

El Caballero
13-01-2021, 16:51
Проблемът не е отвореният прозорец, а това че колата е в "дупка", тоест на ниско място на което се събира CO и изгорелите газове и самата климатична система ги вкарва вътре...

Зимата такова отравяне на пътя е почти изключено особено при посочените условия.

Почти винаги има вятър, а ако прохода има и по-ниско --> река, и CO ще се "стече " там.

Активния въглен не пречиства CO - за това има специални филтри.

Съмнявам се, че ще ти стигне батерията да се отопляваш или ако стигнеш ще трябва да буташ Теслата до най-близкия "щепсел".

Не ме разбирай погрешно, харесвам електричките, но все още не са практични за извън града на 150+ км разстояния в едната посока.

А дизела веднъж загрял спокойно ще си държи температурата без проблем - когато трябва затваря "големия кръг" и много
Чета, какво пишеш, често с мъка, често се забавлявам на написаното и на най-специалната ти кола с най-оригиналните части и си мисля, че и ти си бягал от училище или не осмисляш нещата докрай. Та накратко - ако ти е отворен прозореца никога няма да се задушиш, дори да се намираш в долината на смъртта или в друга по твой избор. Освен, ако не си в гараж.

dhtj
13-01-2021, 17:01
Понякога докато дизела работи на място, а вятъра духа откъм задницата достига пушек до "под чистачките" и вентилаторчето на парното почва да вкарва миризма на КАМАЗ вътре, но натискаш копчето на рециркулацията и тоя проблем е решен. :D

alfa racer GTA
14-01-2021, 00:17
Чета, какво пишеш, често с мъка, често се забавлявам на написаното и на най-специалната ти кола с най-оригиналните части и си мисля, че и ти си бягал от училище или не осмисляш нещата докрай. Та накратко - ако ти е отворен прозореца никога няма да се задушиш, дори да се намираш в долината на смъртта или в друга по твой избор. Освен, ако не си в гараж.
И аз се забавлявам с проявленията на Ефектът Дънинг-Крюгер в този форум, но най ми е мъка за България, защото доста с този ефект я управляват, а мисловните полюции ме отегчават:

https://m.24chasa.bg/novini/article/8510060

Автомобилът им беше до язовир Студена в трева висока до 60см която е спомогнала за задържането на газовете около автомобила, но най - много е допринесло мястото - най- ниската точка в радиус 10 метра около тях.

https://novinivarna.com/novini/2419/trupove-na-mzh-i-zhena-otkrikha-v-kola-na-magistrala-khemus

https://fakti.bg/avto/229540-dvoika-se-zadushi-ot-tuningovan-auspuh

И трите случая все на открито и все на места и при условия спомогнали за концентрирането на CO около автомобила...

Същият принцип на "задушаване на пламъка/огъня" се използва при пожарогасителите с CO2 да се гасят на открито запалени автомобили....

В Африка има едно село до един язовир - там от задушаване с CO за 30 минути умират над 3200 човека...

Има случаи на задушени и от печки на твърдо гориво:

https://pik.bg/%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D 0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D 0%BE-%D0%B2-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D 0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D1%8F-news599201.html

Не е само за дизеловите автомобили - хора са се задушавали от газове на бензинови автомобили и от газовете на двигател работещ на LPG .И в трите случая има горене и CO.

И нищо не е решено - копчето на "рециркулацуята не генерира кислород, нито обезврежда/ разгражда CO на безопасно за дишане съединение.

За разлика от някои в този форум съм служил и са ми били зачислени 3 различни противогаза - обикновения общовойскови за пехотинците(слонски както е известен), той има обикновената приставка до която води маркуч и е в чанта на кръста.Той не пази от задушаване с CO.
Втори противогаз "маймунка" който е на въоръжение в специални части, десантни части и парашутисти, танкисти и специалните полицейски подразделения.Той също не пази от задушаване с CO.
И трети противогаз който се използва под вода само от танкисти - той на практика генерира кислород и е напълно затворен цикъл, като превръща CO и C02 в кислород със специален патрон осигуряващ 90 минути пълна автономност, а когато се изчерпа има и по 3 алки пиропатрона всеки от който осигурява по 15 минути кислород за дишане.

И с трите съм минал обучение и трите съм ги носел на учения, включително подводни учения с единият от тях.

П.П.

Едно съм разбрал - тези с Дънинг Крюгер не се учат и дори и да искаш не можеш да им помогнеш ... И са като магаретата - докато не си покажат магарията пред всички не мирясват...
А някои от тях държат "да се покажат" поне по няколко пъти...

El Caballero
14-01-2021, 00:58
Е как ти се пише толкова по тези форуми не знам. Нямам нерви да го прочета дори до края. Утре ако скучая ще чета. Хубаво е че си чул за Крюгер, от укипедия знам, че се образоваш. В случая ти пишеш много за коли, масла, акумулатори, зарядни и резервни части, но не вярвам да имаш квалификация в тези области. Това Крюгер ли е или не?. А мен ако питаш е хубаво да се ходи на сафари в Крюгер :)
А това направо ме повали- ''И трети противогаз който се използва под вода само от танкисти - той на практика генерира кислород и е напълно затворен цикъл, като превръща CO и C02 в кислород със специален патрон осигуряващ 90 минути пълна автономност, а когато се изчерпа има и по 3 алки пиропатрона всеки от който осигурява по 15 минути кислород за дишане.
Те танкисти ли са или подводничари? И от къде под водата идват СО и СО2? Танка пълен ли е с вода или не е? Или си мислиш, че танка върви един час под вода, херметичен е и вътре е сухо и те си дишат с патроните. Аз в казарма не съм ходил, но няма такъв танк.
И тези линкове дето си ги сложил, само потвърждават това, което ти казвам, ако си бяха отворили прозорците, нямаше да се задушат. Но ти не може да го проумееш. Умрели са защото са били със затворени прозорци, мястото е без значение, освен ако не е гараж. И на Черни връх да се качиш, ако си със затворени прозорци може да се задушиш. Правиш ли разлика между СО и СО2 и от къде идват?
Продължавай да пишеш, защото иначе е голяма скука. Щото обикновено като не ти изнася се покриваш.

И за твоя безопасност запомни- Стоиш ли по-дълго на място и двигателят работи, без значение от сезона и мястото на пътя, винаги си отваряй малко прозореца и ще оцелееш.

dhtj
14-01-2021, 01:45
И нищо не е решено - копчето на "рециркулацуята не генерира кислород, нито обезврежда/ разгражда CO на безопасно за дишане съединение.

A какво прави това копче и как, можеш ли да обясниш без да ползваш търсачки?

mimouzunov
14-01-2021, 09:25
Е как ти се пише толкова по тези форуми не знам. Нямам нерви да го прочета дори до края. Утре ако скучая ще чета. Хубаво е че си чул за Крюгер, от укипедия знам, че се образоваш. В случая ти пишеш много за коли, масла, акумулатори, зарядни и резервни части, но не вярвам да имаш квалификация в тези области. Това Крюгер ли е или не?. А мен ако питаш е хубаво да се ходи на сафари в Крюгер :)
А това направо ме повали- ''И трети противогаз който се използва под вода само от танкисти - той на практика генерира кислород и е напълно затворен цикъл, като превръща CO и C02 в кислород със специален патрон осигуряващ 90 минути пълна автономност, а когато се изчерпа има и по 3 алки пиропатрона всеки от който осигурява по 15 минути кислород за дишане.
Те танкисти ли са или подводничари? И от къде под водата идват СО и СО2? Танка пълен ли е с вода или не е? Или си мислиш, че танка върви един час под вода, херметичен е и вътре е сухо и те си дишат с патроните. Аз в казарма не съм ходил, но няма такъв танк.
И тези линкове дето си ги сложил, само потвърждават това, което ти казвам, ако си бяха отворили прозорците, нямаше да се задушат. Но ти не може да го проумееш. Умрели са защото са били със затворени прозорци, мястото е без значение, освен ако не е гараж. И на Черни връх да се качиш, ако си със затворени прозорци може да се задушиш. Правиш ли разлика между СО и СО2 и от къде идват?
Продължавай да пишеш, защото иначе е голяма скука. Щото обикновено като не ти изнася се покриваш.

И за твоя безопасност запомни- Стоиш ли по-дълго на място и двигателят работи, без значение от сезона и мястото на пътя, винаги си отваряй малко прозореца и ще оцелееш.

Има такъв противогаз (ИП-5) … В нета пише за какво е и как работи.

546
14-01-2021, 10:21
Чета, какво пишеш, често с мъка, често се забавлявам на написаното .
Е нали за това е форума.
Но съм забелязал ,че броя на "бисерите" на всеки един юзър по форумите е право пропорционален на броя на постовете и обратно пропорционален на броя на темите в които са.
Важи за всякакви форуми и за всякакви юзъри.

И моя милост не прави изключение.Затова ще го нарека:
Ефект на 546 .
Дал да не го кача това в Уикпедия?

Моля да не се приема като аксиома.Тук сме да се забавляваме и да научим по нещо.

El Caballero
14-01-2021, 10:48
Има такъв противогаз (ИП-5) … В нета пише за какво е и как работи.
Аз не твърдя, че няма. Въпроса е как си мисли, че се ползва под вода.

BO
14-01-2021, 11:32
Тъй като отоплението за електричките си е относително енергоемко, би могло, някои ги предлагат с допълнителен отоплител, работещ с конвенционално гориво.
Това да не е Зазка. :)
На по-хубавите и скъпи електричарки отоплението си е с термопомпа. При едно 10 часа висене на място при -20 и по-ниско, тестове показват, че изразходват средно около 2.5 кВ. При -10 слизат под киловат на час.
Или ако аз имам готина електричарка, такава, джендърска, заредя си я в София и на Петрохан ме хване "задръстването", на практика мога да си изкарам 3 денонощия и да се върна в София отново. Ако някой има план да виси повече, лошо няма. Дизела отново е за него. :drinking:

mimouzunov
14-01-2021, 11:42
Аз не твърдя, че няма. Въпроса е как си мисли, че се ползва под вода.

Как се ползва, еи така се ползва https://www.youtube.com/watch?v=CowjpZDtNlE&feature=emb_logo
(обяснено е и как работи ,интересно е)

El Caballero
14-01-2021, 12:19
Как се ползва, еи така се ползва https://www.youtube.com/watch?v=CowjpZDtNlE&feature=emb_logo
(обяснено е и как работи ,интересно е)
Това е ясно, представи си танк пълен с вода как се кара и с това на главата. едва ли ги карат много танковете под вода. Едва ли някой от нас ще види такова на живо, въпроса е да не умреш в колата от глупост.

ecotronic
14-01-2021, 13:28
Това да не е Зазка. :)
На по-хубавите и скъпи електричарки отоплението си е с термопомпа. При едно 10 часа висене на място при -20 и по-ниско, тестове показват, че изразходват средно около 2.5 кВ. При -10 слизат под киловат на час.
Или ако аз имам готина електричарка, такава, джендърска, заредя си я в София и на Петрохан ме хване "задръстването", на практика мога да си изкарам 3 денонощия и да се върна в София отново. Ако някой има план да виси повече, лошо няма. Дизела отново е за него. :drinking:

Да си припомним това, че печката е най-хубавото нещо в ЗАЗ - ката :)

Термопомпата е закономерното съвременно решение, но аз силно се съмнявам, че крайният ефект от него би могъл да бъде по-добър от този на печката при особено ниски температури и при нервни и изнежени пасажери.

BO
14-01-2021, 13:37
Няма да оспорваме печката на Зазката. Тя и на -60 ще работи. Тестовете на помпата показват, че до около -25 сега си се справя. Може при -30 да сгъне и до там, кой знае. Ама аз лично до сега в България не съм карал на -30 и не ми е толкова проблем. При кътчета, където това е често явление и дизела няма да е много опция. Та може да си се върнем на стария бензин, защото няма алтернатива. Ама всеки да си мисли кое за неговите нужди му върши работа. А не да се дават като примери, че в космоса няма как да се зареди и за това електричарката не става, директно становище с тази опорна точка като доказателство.:fish:

flipz
14-01-2021, 16:41
Няма да оспорваме печката на Зазката. Тя и на -60 ще работи. Тестовете на помпата показват, че до около -25 сега си се справя. Може при -30 да сгъне и до там, кой знае. Ама аз лично до сега в България не съм карал на -30 и не ми е толкова проблем. При кътчета, където това е често явление и дизела няма да е много опция. Та може да си се върнем на стария бензин, защото няма алтернатива. Ама всеки да си мисли кое за неговите нужди му върши работа. А не да се дават като примери, че в космоса няма как да се зареди и за това електричарката не става, директно становище с тази опорна точка като доказателство.:fish:

Само да напомня, че в Северна Испания имаше температури от -35 градуса.
Имало е и в някой части на БГ подобни температури през зимата.
Не знам дали кола на дизел в движение при температура -35 дали ще замръзне дизела .. - някой който знае да сподели. (принципно без добавки и загасен двигател би трябвало)

Елетричката .. ни много на север ни много на юг :) -5 до 30 градуса климат .. каквото такова.
Ако имам избор не бих карал. Предпочитам бензин + LPG.

mimouzunov
14-01-2021, 17:04
Проблема на електро колите е същия като на конвенционалните... Едните харчат бензин/нафта/газ/и тн а другите ток.
Едните имат двигател бутален другите електро, едните имат резерв от гориво (петролно) другите електро от акумулаторите...

Имаме две изправни коли едната на ток другата на бензин (примерно) палим ги и тръгваме... След някакви километри и ДВЕТЕ спират и си чакат зареждането. Значи излиза че са еднакви, спират в един момент...

ecotronic
14-01-2021, 17:06
Дизелът, при -35, някак може и да се справи, но батерията на електричката може и да не успее да осигури повече от 10 - 20% от нормалния пробег.

mimouzunov
14-01-2021, 17:08
Понякога докато дизела работи на място, а вятъра духа откъм задницата достига пушек до "под чистачките" и вентилаторчето на парното почва да вкарва миризма на КАМАЗ вътре, но натискаш копчето на рециркулацията и тоя проблем е решен. :D

Това с клапата доста коли го правят автоматично ако се тръгне назад.

flipz
14-01-2021, 17:35
Fiat Chrysler ще произвежда електрически летящ автомобил от 2023-а

Money.bg: Fiat Chrysler ще произвежда електрически летящ автомобил от 2023-а.
https://money.bg/auto/fiat-chrysler-shte-proizvezhda-elektricheski-letyasht-avtomobil-ot-2023-a.html

El Caballero
14-01-2021, 18:17
Fiat Chrysler ще произвежда електрически летящ автомобил от 2023-а

Money.bg: Fiat Chrysler ще произвежда електрически летящ автомобил от 2023-а.
https://money.bg/auto/fiat-chrysler-shte-proizvezhda-elektricheski-letyasht-avtomobil-ot-2023-a.html

Вече няма Фиат - Крайслер. Може да направят прототип, масово няма да е скоро. В момента не може да вдигнеш дрон без разрешение, а какво би било кола. И най интересното, сега се разминават трудно в две измерения, представи си хаоса в три измерения. Ние сме свикнали да се движим в две измерения, само птиците и рибите се движат в три и някои насекоми.

BO
14-01-2021, 19:09
Елетричката .. ни много на север ни много на юг :) -5 до 30 градуса климат .. каквото такова.
Ако имам избор не бих карал. Предпочитам бензин + LPG.

И защо отново заключение без доводи? Като гледам и най-северно си ги карат, и до най южните части на света. И като ги запалят на -30, парното идва след 2 секунди с максимална сила. Ти на ЛПГ си карай колкото си искаш и си мръзни още толкова докато чакаш да ти сгрее колата.
А знаеш ли къде може да заредиш газ, която да може да се изпари при -35?

И аз съм 99% сигурен, че на -35 с ток няма да имаш никакви проблеми. С дизела също толкова съм убеден, че ще влизаш постоянно в приключения. Значи дизела не става, електричарката става. И аз като теб така да хвърля някакви писания.:drinking:

546
14-01-2021, 19:38
И защо отново заключение без доводи? Като гледам и най-северно си ги карат, и до най южните части на света. И като ги запалят на -30, парното идва след 2 секунди с максимална сила. Ти на ЛПГ си карай колкото си искаш и си мръзни още толкова докато чакаш да ти сгрее колата.
А знаеш ли къде може да заредиш газ, която да може да се изпари при -35?

И аз съм 99% сигурен, че на -35 с ток няма да имаш никакви проблеми. С дизела също толкова съм убеден, че ще влизаш постоянно в приключения. Значи дизела не става, електричарката става. И аз като теб така да хвърля някакви писания.:drinking:

Само за протокола,на изпарителя за газ работната температура не е околната,а тази на двигателя или много близка до нея и там се изпарява газта,то поради това му викаме изпарител.

BO
14-01-2021, 19:46
Само за протокола,на изпарителя за газ работната температура не е околната,а тази на двигателя или много близка до нея и там се изпарява газта,то поради това му викаме изпарител.
Само за протокола - а как ще накараш газта да стигне до изпарителя?

546
14-01-2021, 19:50
Задаваш ми изключително труден въпрос,никога не съм я карал да стига до там,тя сама си ходи,може би е самоинициатива някаква или газаджиите са направили магия-нямам си и идея.

BO
14-01-2021, 19:53
Задаваш ми изключително труден въпрос,никога не съм я карал да стига до там,тя сама си ходи,може би е самоинициатива някаква или газаджиите са направили магия-нямам си и идея.
Магията не съществува. Има илюзия, често базираща се на оптични, химични и физични закони. :wow: