PDA

View Full Version : Термостат

flipz
03-01-2022, 18:17
Загрях колата на място до 78 градуса през цялото време макучът за радиатора беше студен спрямо този до термостата.
При достигане на 78гр термостата отвори и охлади до 75-76гр
На таблото в колата стрелката беше точно 0.5мм под 90гр преди да отвори
Дали проблемът е термостата или е датчика ?
* температурата до 78гр замерих с OBD и Torque
* началната беше около околната в гаража за това смятам, че е коректно измерена.
- този прибор в купето или е за красота .. или не разбирам какво е предназначението му.

BO
03-01-2022, 18:35
При положение, че Еко ти отговори за стрелката още в предишната комуникация, защо пак питаш?
Единствената логика да не ти е за смяна термостатът е датчикът да има точно 10 градуса изместване спрямо реалната температура. Ако искаш да си сигурен преди да смениш термостата, измери температурата с външен уред за съпоставка.

flipz
03-01-2022, 19:27
При положение, че Еко ти отговори за стрелката още в предишната комуникация, защо пак питаш?
Единствената логика да не ти е за смяна термостатът е датчикът да има точно 10 градуса изместване спрямо реалната температура. Ако искаш да си сигурен преди да смениш термостата, измери температурата с външен уред за съпоставка.

Питам защото това е ненормално. Обясни ми Еко

Направо ще сменя термостата с датчика, отказах се да се занимавам с измервания.
Имам подходящ тернометър, но ще вземе да бликне и да се сваря :) - вчера си мислих да го направя.
Сега ще намеря точният номер за колата и ще поръчам нов.

Умишлено е направено така, че стрелката да стои, като закована на 90 гр. Деленията над и под тази стойност, също не съответстват на 100 и на 80 гр.
Направи диагностика, като гледаш реалната температура, която отчита ECU - то и сам ще се убедиш.

При мен работната температура е 103 гр и това съм го проверявал многократно на диагностика, но стрелката стои на 90.

Написа ми го човекът, но аз не мога да проумея що за измервателен прибор е след като не отчита коректни данни.
172460

BO
03-01-2022, 19:34
Абсолютно нормално. Ти си потребител и те интересува стрелката да е по средата. Лесно за следене и разбиране.

ecotronic
03-01-2022, 19:38
Според мен, датчикът, е малко вероятно да е дефектирал.
И "златен" датчик да сложиш, историята с уреда, няма да се промени. Просто така е направен. Не, че не може да се направи така, че да отчита точно. Очевидно производителят е счел, че не е нужно, потребителят да се "уведомява" за флуктуации на температурата, които се намират в някакъв допустим интервал (да речем 75 - 105 гр). По-добре е да се чувства комфортно, като гледа стрелката, като закована на 90.

А пропо - чисто технически, е по-лесно да се направи така, че уредът да отчита точно, отколкото това, за което говорим.

Накратко - сменяй термостата, виж, след това, каква е реалната температура (с torque) и ако тя вече не е толкова ниска, не се занимавай повече.

flipz
03-01-2022, 19:41
Абсолютно нормално. Ти си потребител и те интересува стрелката да е по средата. Лесно за следене и разбиране.

Добре.
Предната ми алфа показваше точно температурата на таблото .. и други по- стари коли. За това очаквах и тук да мога да разчитам на уреда.
Ще знам за в бъдеще, че е абсолютно неточен.
Благодаря за коментарите.

Накратко - сменяй термостата, виж, след това, каква е реалната температура (с torque) и ако тя вече не е толкова ниска, не се занимавай повече.
(с torque)* като ме домързява да нося лаптопа в гаража за multiecu :D
Точно това ще направя :)
Чакам да ми се инсталира софта да видя точният номер, че съм го затрил и ще поръчам едно М Марели.
Ще пиша като го сменя.

alfa racer GTA
03-01-2022, 21:31
Излишно е да сменяваш.

Аз на твое място дори бих се радвал, че отваря на 78 градуса - лятото ще има толеранс при големи горещини за напъване --> не е добре при околна температура лятото 43 градуса, да ти отваря термостата на 88 градуса.Особено ако пълзиш нагоре по някой планински път със завои които щеш не щеш взимаш на втора скорост заради крива и денивелация.Тогава е най-големия термичен тормоз и напъване на двигателя.

Ако сменяш термостат задължително сменявай и тънките гумени маркучи от термостата - обърни внимание за омасляване на някой от тях.

Имаше преди време питане дали е нормално "да пада температурата на двигателя при изправен термостат" ==> "Да, нормално е."

Два пъти съм го наблюдавал --> първият път преди 2 зими -при външна температура -7.5 градуса и спускане от Картела към Цигов Чарк с повечето път изминат на ППХ- температурата на антифриза последните 5-7 км преди Батак спадна до 55-60 градуса.

Втория път беше тази година - отново при спускане през прохода Сърница-Велинград =42км последните 10-на км температурата на антифриза спадна на 70-75 градуса.Отново повечето време не давах газ и колата беше на ППХ при външна температура +1.5 градуса.

Без нови тънки маркучи на сменяй термостата - старите вероятно са износени и ако ги оставиш може да стане фал.

flipz
03-01-2022, 21:35
Без нови тънки маркучи на сменяй термостата - старите вероятно са износени и ако ги оставиш може да стане фал.
Добре. Ще сменя и тях.

Лятото се налага понякога, като ходя към Гърция през проходите или някъде по планините.
Ще наблюдавам - неработещият прибор за температура :D :D :D и ще съм спокоен.

acho_
03-01-2022, 22:13
Това с "толеранса" не е добра идея. Обикновено като се прецака термостата, не си променя температурата на отваряне, а или не отваря, или не затваря напълно. Сега в студовете може да не вдига 90, понеже постоянно е отворен големият кръг, но в същото време в жегите може да не позволява достатъчен дебит и да прегрее, както и си забелязал, стоейки на място с включен климатик, когато перката на радиатора върти постоянно.

flipz
03-01-2022, 22:43
Това с "толеранса" не е добра идея. Обикновено като се прецака термостата, не си променя температурата на отваряне, а или не отваря, или не затваря напълно. Сега в студовете може да не вдига 90, понеже постоянно е отворен големият кръг, но в същото време в жегите може да не позволява достатъчен дебит и да прегрее, както и си забелязал, стоейки на място с включен климатик, когато перката на радиатора върти постоянно.

Аз ще го сменя най- скоро време ..
При мен няма да прегрее на този етап, а по скоро не загрява.
Още утре ще поръчам и ще го сменя вероятно другата седмица. Вече е тестван че отваря и затваря, но на 76-78 градуса и поддържа 76 постоянна в движение.
При мен перката се въртеше на границата (1ва степен), защото чаках 2 часа на 40 градуса без никакъв полъх на асфалт сигурно 50гр :) и по 2-3 коли на 1-2скорост.
* не знам на климатик дали не се върти по принцип
С обслужване не трябва да се прави компромис. има ли нещо сменям.

ecotronic
03-01-2022, 22:47
С включен компресор и при работа намясто, перката се върти най-малкото на първа степен, без значение, температурата на мотора.

undy
04-01-2022, 08:54
Както е известно карам в студен климат при доста "свежи" температури зимата. Онзи ден имах пътуване и спрях жена ми да пуши. Навън беше -15гр, аз се движех със 70-80км/ч, с около 1500-1600 оборота, стрелката беше на 90, та отворих капака и по навик препипах тук-там. Маркуча от термостата абсолютно студен. И понеже знам две неща-първо, че термостата започва да отваря към 78-82гр, и второ стрелката е ориентир +/- 10гр , затворих капака и потеглих спокоен.
Та не се шашкайте толкова.

BO
04-01-2022, 12:13
и други по- стари коли. За това очаквах и тук да мога да разчитам на уреда.
Ще знам за в бъдеще, че е абсолютно неточен.

Както каза - по-стари коли. На всички нови коли (грубо след 2000-та година като модел) са оптимизирали и са разкарали това излишно плаване на стрелката нагоре-надолу. Не носи никаква реална ползва за потребителя - дори и на по-напредналите такива. За какво ти е да гледаш, примерно, как ДВГ-то ти вдига 98 градуса, пуска перката, спада на 94 и спира перката. И стрелката нагоре-надолу. Тотално излишно нещо.

И понеже знам две неща-първо, че термостата започва да отваря към 78-82гр
Термостата започва да отваря на 88 градуса и на 96 е напълно отворен. След като е напълно отворен и температурата продължи да се повишава, 1.5 градуса по-късно включва и първа допълнителна принудителна степен на охлаждане чрез вентилатора. След като продължи да грее и стигне над 102 градуса, включва 2-ра степен на охлаждане. До тук всичко е в рамките на нормалната работна температура и шофьора не го интересува какво се случва. За това стрелката си стои по средата, защото на теб не би трябвало да ти дреме дали температурата е 90 или 100 градуса. Все тая - колата си работи в нормален температурен режим. И ако вдигне 110 градуса, а вентилаторите не успяват да охладят мотора, това показва, че ДВГ-то се товари повече от колкото може да отдаде радиатора, като това се показва чрез стрелката, за да може шофьора евентуално да забележи това и да промени, оптимизира, избегне режима на товар, който е в момента.

Излишно е да сменяваш.

Аз на твое място дори бих се радвал, че отваря на 78 градуса - лятото ще има толеранс при големи горещини за напъване --> не е добре при околна температура лятото 43 градуса, да ти отваря термостата на 88 градуса.Особено ако пълзиш нагоре по някой планински път със завои които щеш не щеш взимаш на втора скорост заради крива и денивелация.Тогава е най-големия термичен тормоз и напъване на двигателя.

И да караш колата през цялото време в не оптимизиран термичен режим? Страхотна логика.
И в този режим на движение, който си описал, колко ще спечелиш като отвори на 78 градуса, вместо на 88? 10-20 секунди, хайде минута да е, преди да стигне поне 98 градуса и да се включи принудителното охлаждане. Страхотно, за 30 секунди бонус, преди да достигне принудително охлаждане, да движиш цяла година неизправна охладителна система, няма техническа логика зад съвета ти.

undy
04-01-2022, 12:32
Температурата(88°С) упомената на нашите термостати знам, че е температура на напълно отворен термостат. Много пъти съм гледал температурата през МЕС и на стрелката за да си сверя часовника и винаги започва да отваря около 80, тогава продължава да се покачва, стига до 86-87 и спира, тогава и маркуча от термостата вече не може да се пипне. По това съдя, че при 88 е напълно отворен. Като през цялото време на уреда е 90 и не мърда. Не споря, просто никога не съм виждал да ми е повече от 90градуса на МЕС, винаги е около 86-88 при напълно загрял мотор.

flipz
04-01-2022, 13:30
Както каза - по-стари коли. На всички нови коли (грубо след 2000-та година като модел) са оптимизирали и са разкарали това излишно плаване на стрелката нагоре-надолу. Не носи никаква реална ползва за потребителя - дори и на по-напредналите такива. За какво ти е да гледаш, примерно, как ДВГ-то ти вдига 98 градуса, пуска перката, спада на 94 и спира перката. И стрелката нагоре-надолу. Тотално излишно нещо.

B0 не споря, но за мен щеше да бъде много по- удобно да видя, че температурата не се повишава над 80 градуса и щях да сменя термостата, много по рано.
Така с индикация малко под 90 и много над 80градъса в студено време (а реална T 76гр) ме подвежда да направя диагностика или да подменя дефектирала част.
Лятото като се затопли времето и се покачи на 80 градуса и стрелката отчита 90гр ще си карам спокойно с ненормална температура за двигателя и натрупвания на сажди.
Никога няма да се съглася, че е нормално .. който иска да му харесва.
Много е вероятно да съм карал така 2 години примерно. Това не го пише в книгата на колата!
Благодарение на вас, вече знам и ще имам предвид тези "новости".

undy
04-01-2022, 13:45
Термостата започва да отваря на 88 градуса и на 96 е напълно отворен. След като е напълно отворен и температурата продължи да се повишава, 1.5 градуса по-късно включва и първа допълнителна принудителна степен на охлаждане чрез вентилатора. След като продължи да грее и стигне над 102 градуса, включва 2-ра степен на охлаждане. До тук всичко е в рамките на нормалната работна температура и шофьора не го интересува какво се случва. За това стрелката си стои по средата, защото на теб не би трябвало да ти дреме дали температурата е 90 или 100 градуса. Все тая - колата си работи в нормален температурен режим. И ако вдигне 110 градуса, а вентилаторите не успяват да охладят мотора, това показва, че ДВГ-то се товари повече от колкото може да отдаде радиатора, като това се показва чрез стрелката, за да може шофьора евентуално да забележи това и да промени, оптимизира, избегне режима на товар, който е в момента.

Прав си. Моя грешка. Започва отварянето на 88. Отдавна сменях последно на 159ката и явно се бъркам в цифрите. Което пък донякъде обяснява онзи ден какво се е случвало. Температурата е била една идея под 88, просто защото навън бе кучи студ, парното на 6, ниски обороти и т.н.

BO
04-01-2022, 15:16
Прав си. Моя грешка. Започва отварянето на 88. Отдавна сменях последно на 159ката и явно се бъркам в цифрите. Което пък донякъде обяснява онзи ден какво се е случвало. Температурата е била една идея под 88, просто защото навън бе кучи студ, парното на 6, ниски обороти и т.н.
Най-лесно при студено време се вижда моментът на отварянето му, по рязък спад на температурата от порядъка на 4-5 градуса, защото пуска ледената вода от радиатора. И както е набирала температура и стигне около 88, изведнъж за секунди спада на 82-84 градуса. И след това пак започва да катери и пак спада, но в по-малък порядък. Докато накрая при студено време (минусови температури) се установи в работен режим около 87-88 градуса.

undy
04-01-2022, 16:23
Най-лесно при студено време се вижда моментът на отварянето му, по рязък спад на температурата от порядъка на 4-5 градуса, защото пуска ледената вода от радиатора. И както е набирала температура и стигне около 88, изведнъж за секунди спада на 82-84 градуса. И след това пак започва да катери и пак спада, но в по-малък порядък. Докато накрая при студено време (минусови температури) се установи в работен режим около 87-88 градуса.

:th_up:

flipz
04-01-2022, 16:56
Вчера го видях с очите си .. като отвори и как падна рязко с градуси и после изравни.
Макар в гаража да беше над 10 градуса. Тогава отидох да проверя маркучът физически.
Утре ще проверя в местен магазин за цена ако не ме устройва ще поръчам от аутодок имам и 17лв отстъпка - която да покрие транспорта.
Мисля за Gates и Магнети Марели .. G отваря на 88гр Магнети на 89гр - по данни на производителя.
Реално ще стане ясно след монтажа.

ecotronic
04-01-2022, 17:16
Ето го (при мен) това пропадане за което говори BO (зона 1) :

https://i.ibb.co/2Wnv05g/th0401.jpg

В зона 2 температурата е в равновесие. Т.е. - термостатът е напълно отворен. Между зона 2 и 3 температурата продължава да расте, защото радиаторът няма капацитета да я смъкне. Тя започва да пропада отново в зона 3 заради включването на вентилатора.

undy
04-01-2022, 18:55
Знаех си, че съм го чел някъде по нашите форуми ;)
http://www.lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?f=37&t=39751

BO
04-01-2022, 19:47
Знаех си, че съм го чел някъде по нашите форуми ;)
http://www.lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?f=37&t=39751
За температурата зависи и за кои ДВГ-та си говорим. В случая говорим за ЖТД-та, където отварят на 88 градуса. ЕКО-то с неговия ДВГ не би се съгласил на тази температура, ама при него е друго, термоса е малко "по-умен" и такива неща.

546
04-01-2022, 20:28
То на Еко мотора си прави температурата според натоварването,оргинално термостата би трябвало да си има допълнително подгряване с ток, което да се включва когато компа си реши,в резултат когато го мачка държи по-студено от колкото когато не натиска. Турбоварианта на екотека е още по-идиотски и графиката на ход е още по-шантава .Опелска работа.:Tease:

flipz
04-01-2022, 21:58
Най- малкото в информацията на термостата пише 88-89градуса. Аз за това се чудих в аутодок дали да купя от 88 или от 89 градуса. (но за 1гр е пренебрежимо малка разликата- дори не знам дали работят с подобна точност)
При което се подразбира, че тогава се активира активният елемент, за да отвори.
Логично и напълно правилно (нова информация за мен) е че до 96 градуса се отваря.

batproho
05-01-2022, 08:49
Преди 2-3 месеца и аз сменях термостат. Купих BEHR, на самия термостат имаше релефна щампа 88*. Сега дали тогава започва да отваря, или е напълно отворен не съм засичал с MES. Колата вече загрява значително по-бързо и парното е много по-добро.
p.s. стария термостат също държеше 90* по уред, но реално не е затварял напълно и действителната температура беше 75-76*.

flipz
13-01-2022, 16:57
Препоръки за Антифриз ?
FIAT 9.555523
само този и той ли е най- подходящ?
PARAFLU UP

Антифриз HEPU P999 G12 червен - ще свърши ли работа ?

firedragon
13-01-2022, 17:14
Аз съм с hepu g12, не съм имал никакви проблеми до сега, системата е чиста, няма отлагания и не съм виждал уреда да ходи на някъде.

flipz
14-01-2022, 21:44
Ок. Ще взема от него.

flipz
20-01-2022, 22:27
Сервизите който посещавам бяха заети и днес си смених сам термостата.
Когато отворих кутията GATES видях, че на корпусна на термостата пише MOTORAD.
Това някаква практика на GATES ли е или на AUTODOC ?
Някой има ли впечатления за подобни заменки.
172468

El Caballero
21-01-2022, 06:38
Сервизите който посещавам бяха заети и днес си смених сам термостата.
Когато отворих кутията GATES видях, че на корпусна на термостата пише MOTORAD.
Това някаква практика на GATES ли е или на AUTODOC ?
Някой има ли впечатления за подобни заменки.
172468

http://www.kosser.net/bg/content/motorad

acho_
21-01-2022, 09:43
Като потърсих в нета, явно си е практика на Gates, и то не само за части на Алфа. Поне не е залежал, ако правилно виждам е произведен май 2021 г.

flipz
21-01-2022, 11:47
http://www.kosser.net/bg/content/motorad

Прочетох в последствие за тях и цената на такъв MOTORAD в аутодок е поне 45% по- скъпа от на Gates.
Gates поне да си поръчат да им щамповат лого. Интересна работа.
Важното е да работи.
Неделя ако пътувам ще го тествам.

Като потърсих в нета, явно си е практика на Gates, и то не само за части на Алфа. Поне не е залежал, ако правилно виждам е произведен май 2021 г.
211109

El Caballero
21-01-2022, 17:41
Прочетох в последствие за тях и цената на такъв MOTORAD в аутодок е поне 45% по- скъпа от на Gates.
Gates поне да си поръчат да им щамповат лого. Интересна работа.
Важното е да работи.
Неделя ако пътувам ще го тествам.
211109
Вероятно корпусите ги правят една две фирми и всички зареждат от тях.

Бобби
22-01-2022, 01:04
Ако е затапен агр-клапана, мотора никога няма да има нормална работна температура....;)

flipz
22-01-2022, 14:04
Ако е затапен агр-клапана, мотора никога няма да има нормална работна температура....;)
Да не искаш да кажеш, че само дето си смених термостата :)
Утре ще видим ..

firedragon
22-01-2022, 15:31
Егр няма отношение към абсолютната температура, а само към скоростта на загряване. С или без него е все тая, топлообменника му е малък и много наврян до мотора, за да окаже някаква съществена разлика, която термостата да не може да компенскира.

ecotronic
22-01-2022, 15:47
Термостатът се оказва консуматив. С течение на времето започва да уплътнява лошо и поради това, най-често "смъква" работната температура. Моят също го смених, защото държеше с едни 10 гр. по-ниска от нормалната.

flipz
23-01-2022, 23:00
Днес покарах 120-130км .. стрелката беше залепена на 90 градуса след като загря веднъж колата.
Поддържаше температура 82-86 градуса.
Допълних липсата на антифриз с Glicar G12 (Полски) - закупен от местен магазин -73 градуса
Разредих с дестилирана вода и допълних казанчето. Имах загуба около 800мл. от свалянето на термостата.
Благодаря ecotronic че се включи да ме упътиш за неработещ термостат.

Бобби
26-01-2022, 13:48
Да не искаш да кажеш, че само дето си смених термостата :)
Утре ще видим ..
Май не ви се е налагало да карате кола над - 5 градуса нагоре...на -10 градуса както беше тия дни...палиш тръгваш и ще те питам, особено ако караш на дълго с над 90км/ч каква ти е работната температура на колата с затапен агр....както и да е....мотора е сметнат да рабти с агр....не си мислете, че като загрее....той връща газовете в ауспуха...при бензина е друга бира...по бързо загрява и подържа нормална работна температура през зимата, ако е изправен термостата.....при дизела играят роля и обороти , натоварване и еко система...:)

Бобби
26-01-2022, 13:53
Егр няма отношение към абсолютната температура, а само към скоростта на загряване. С или без него е все тая, топлообменника му е малък и много наврян до мотора, за да окаже някаква съществена разлика, която термостата да не може да компенскира.

...:)))...шом си казал, аз не съм на същото мнение....едната ми алфа е с изправен агр и държи много по добре температурата на мотора през зимата на минусови температури....другата е с затапен и там температурата играе в зависимост от натоварването...така, че не споделям твоето мнение...;)

acho_
26-01-2022, 14:06
Сигурно и ти си за термостат на тая дето играе.

undy
26-01-2022, 15:46
Със затапен ЕГР определено зимата загрява по-бавно и като цяло по-трудно поддържа градусите. Ако е под - 5°С и караш лежерно термостата няма и да отвори големия кръг. Не че има значение, въпроса е във времето на загряване, понеже ЕГРа работи при ниските обороти и именно зимата, когато се кара по-бавно, на ниски обороти, двигателя загрява по-бавно и изстива по-бързо. Три години карах с "отворен" и сега трета подхващам със затепен и разлика има. ЖТДто като цяло си загрява бавно и стине бързо.
Зимата карам от - 5 до - 25 °С, и това около 5 месеца, та наблюдения имам всякакви.

flipz
26-01-2022, 17:33
Май не ви се е налагало да карате кола над - 5 градуса нагоре...на -10 градуса както беше тия дни...палиш тръгваш и ще те питам, особено ако караш на дълго с над 90км/ч каква ти е работната температура на колата с затапен агр....както и да е....мотора е сметнат да рабти с агр....не си мислете, че като загрее....той връща газовете в ауспуха...при бензина е друга бира...по бързо загрява и подържа нормална работна температура през зимата, ако е изправен термостата.....при дизела играят роля и обороти , натоварване и еко система...:)

1. Знам, че колата с EGR загрява по- бързо, защото карах с отворен, а сега може би с частично затапен.
* моят работи, за да не пълни колекторът със сажди му сложих разпробита пластина. т.е. една по- малка и една по- голяма.
* по всяко време мога да го активирам физически.
172474
Не знам дали действително някой е предвидил нещо допълнително, че трябва да загрява с EGR двигателя или без. Какво различно има от двигател без EGR, което да подсказва това ?
Лятото на празен ход ще загрява по- малко :) Примерно на границата или задръстване.
Ако пътувам при отрицателна температура ще замеря стойностите.

Бобби
26-01-2022, 18:55
1. Знам, че колата с EGR загрява по- бързо, защото карах с отворен, а сега може би с частично затапен.
* моят работи, за да не пълни колекторът със сажди му сложих разпробита пластина. т.е. една по- малка и една по- голяма.
* по всяко време мога да го активирам физически.
172474
Не знам дали действително някой е предвидил нещо допълнително, че трябва да загрява с EGR двигателя или без. Какво различно има от двигател без EGR, което да подсказва това ?
Лятото на празен ход ще загрява по- малко :) Примерно на границата или задръстване.
Ако пътувам при отрицателна температура ще замеря стойностите.

Няма частично затапен агр, все едно да се ожениш за частично детсвствено момиче..:)...и след това да ти каже може би съм бремена..:)).....дали ще е през лятото или зимата притесненията ще са у теб, ама няма как да ме разбереш...;)

Бобби
26-01-2022, 19:03
Сигурно и ти си за термостат на тая дето играе.

Ае питай Румбата дали съм за термостат и тогава ще спорим....аз съм лайк и си плямпам в нета...:))

BO
26-01-2022, 19:29
...аз съм лайк и си плямпам в нета...:))
Не знам колко си "лайк" или "дизлайк", ама си плямпаш в нета, определено. :drinking:

Бобби
26-01-2022, 19:42
Не знам колко си "лайк" или "дизлайк", ама си плямпаш в нета, определено. :drinking:
А... ти си от ония пастори дето казват вервай ми....:wow:....какво стана с оният спор за годишно техническите прегледи и еко емисийте...нещо се загуби с еко наште категорий...идеше реч за едни пари, облог, ама майната му....а сега кажи за термостата и ние ще ти се кланяме господин механик....:drinking:

flipz
26-01-2022, 22:55
Моят термостат за съжаление се оказа работещ, но некоректно. Отваря на 78 градуса и поддържа 76 и стрелката не стига 90гр. (както казват -закотвена)
Дадох малко пари, почаках, монтирах го и резултата е че поддържа сега 82-86 градуса и стрелката седи твърдо на 90гр.
Без ЕГР загрява през зимата около 3 пъти по- бавно грубо.
А в движение така или иначе е затворен, така че не разбирам какво отношение може да има при цялостна работа. Не вярвам, че при работещ двигател за 2-5 минути на сфетофар ще се охлади дори и зимата.
Лятото колата загрява нормално и без ЕГР.
За частично затапен ЕГР - отворите правят налягане за да лъжат ЕГР че работи.
- при наличие на отвори, само мога да предполагам че някакво количество газове навлизат в колектора.
* съответно за това съм отразил - частично
Но върпеки това загрява бавно, както писах около 3 пъти според мойте наблюдения ..
* не ангажирам никого с коментарът си

BO
27-01-2022, 10:08
Моят термостат за съжаление се оказа работещ, но некоректно. Отваря на 78 градуса и поддържа 76 и стрелката не стига 90гр. (както казват -закотвена)
Дадох малко пари, почаках, монтирах го и резултата е че поддържа сега 82-86 градуса и стрелката седи твърдо на 90гр.
Без ЕГР загрява през зимата около 3 пъти по- бавно грубо.
А в движение така или иначе е затворен, така че не разбирам какво отношение може да има при цялостна работа. Не вярвам, че при работещ двигател за 2-5 минути на сфетофар ще се охлади дори и зимата.
Лятото колата загрява нормално и без ЕГР.
За частично затапен ЕГР - отворите правят налягане за да лъжат ЕГР че работи.
- при наличие на отвори, само мога да предполагам че някакво количество газове навлизат в колектора.
* съответно за това съм отразил - частично
Но върпеки това загрява бавно, както писах около 3 пъти според мойте наблюдения ..
* не ангажирам никого с коментарът си
С новия термостат колата ще ти поддържа такава температура, каквато му е "зададена" механично да отваря. Няма отношение на ЕГР-а дали е затапен или не. ЕГР-а се усеща при много ниски температури (минусови градуси) и много ниски режими на работа на ДВГ-то - примерно градско каране, с пуснато парно. Ако тръгнеш да караш колата извънградско, примерно вдигнеш 90 км/ч, ДВГ-то има необходимата отдаваща топлина, че да достигне температурата на отваряне на термостата. Мани тук плямпалото какво си говори и обяснява неща, които са точно обратното.
Сега стрелката ти стои на средата, защото средата на температурата е от 80 до 115 (или 110 беше, не помня вече с точност) градуса. Демек ако ти поддържа и 81 градуса, пак ще ти показва стрелката средата на скалата.
Но моето лично мнение е, че този термостат не работи много коректно, защото отваря малко по-рано от необходимото. При читав термостат, когато тръгнеш с колата, особено извънградско, много ясно се вижда отваряне на около 87-89 градуса и спада до към 82-3 градуса. И след това се "донагажда" температурата на около 87-89 градуса, което му е минимума на отваряне като температура и механично. Отвън е студено и е достатъчно малко вода да минава през радиатора, за да стои температурата на началната му температура на отваряне. Демек не е необходим кой знае какъв дебит през радиатора, за да поддържа ДВГ-то точно тази температура, при относително статично натоварване - да кажем извънградско/магистрала с константна скорост от 100 км/ч.
Много хора бъркат при градско каране и минусови температури, че има проблем с термостата, защото парното при дизела смуче повече енергия от производствената възможност на двигателя. Или примерно ако навън е -15 градуса и си на парно, ако температурата на ДВГ-то е била 88 градуса и спреш на място, абсолютно нормално е за 5 минути ДВГ-то да изстине с едни 5-10 градуса само от парното. И това не е проблем в термостата, а чисто и просто физични закони.
При такава разлика на температура ДВГ и околна температура, радиатора на парното има над 5 кВт мощност. Твоята кола при загрял ДВГ на място харчи има-няма да кажем 700 мл. гориво. В това гориво се събират има-няма 7 кВт енергийна стойност. От тези 7 кВт, има-няма 1/3 отиват да греят водата - демек имаш входяща енергия от порядъка на 2.5 кВт, а отдадена 5 кВт. Което като просто уравнение предпоставя условия за охлаждане на ДВГ-то.
Ако пък караш да кажем със 100 км/ч, с разход от 5/100 през това време, това ти прави произведена топлинна енергия от ДВГ-то за водата от 15 кВт. При изразходване от 5 кВт от радиатора за отоплението ясно показва, че без "термостат" (външен охладител/радиатор), няма как този ДВГ да бъде охладен. Самия ЕГР охладител е с много малка енергийна способност на охлаждане - под 1 кВт. Така, че той въобще не влиза кой-знае колко в това уравнение. Поради тази причина той влияе само при много ниски товарни режими на ДВГ, както споделих, защото тогава неговата топлинна консумация би влезела в сметките с голям процент.
Ама трябва да се мисли понякога, а не да се говорят глупости, както някои хора правят.

flipz
27-01-2022, 13:24
Но моето лично мнение е, че този термостат не работи много коректно, защото отваря малко по-рано от необходимото.
И аз си помислих същото, но достига и до 86 градуса. Карах сравнително бавно с 2100 оборота на 6ск ,времето беше арктическо. Силен насрещен студен вятър -4 градуса.
* този също е с темп на отваряне 88 но не съм имал време да го дочакам да засека на колко отваря.
Ще го видим в бъдеще, какви стойности ще отчете. Така или иначе не бих се хванал да го сменям на този етап.
Понеже е Израелски, може да е умишлено - при тях е топло :D :D
Старият термостат е бил Behr made in Italy пише на него .. Един бивш алфист миналата година сложи Behr и сега му е за смяна.
Малко е на късмет.
Благодаря за подробното включване по темата, информацията е полезна и с учебна цел.

BO
27-01-2022, 14:00
И аз си помислих същото, но достига и до 86 градуса.
Зависи какво означава "достигна". Ако е по време на изкачване, когато ДВГ-то се товари повече, е нормално да вдигне малко по-висока температура, при което термостата механично отваря малко повече клапана, за по-голям дебит, съответно охлаждане, през радиатора. И ако на равно държи без проблем 87-88 градуса, то при изкачване на продължителен наклон ще вдигне 90-91 градуса, за да увеличи дебита на антифриза през радиатора и отново постига балансирано състояние. Докато при спускането достига бързо до 86-88 и спада след 86-808 става в по-бавна крива, защото външния радиатор се "изолира" от охлаждането на ДВГ-то.
При отрицателни температури навън и не очевидни и сериозни изкачвания, температурата на антифриза се стабилизира около неговата точка на отваряне. Така най-лесно може да видиш на каква температура отваря и поддържа в ниската му граница.

Бобби
27-01-2022, 20:00
С новия термостат колата ще ти поддържа такава температура, каквато му е "зададена" механично да отваря. Няма отношение на ЕГР-а дали е затапен или не. ЕГР-а се усеща при много ниски температури (минусови градуси) и много ниски режими на работа на ДВГ-то - примерно градско каране, с пуснато парно. Ако тръгнеш да караш колата извънградско, примерно вдигнеш 90 км/ч, ДВГ-то има необходимата отдаваща топлина, че да достигне температурата на отваряне на термостата. Мани тук плямпалото какво си говори и обяснява неща, които са точно обратното.
Сега стрелката ти стои на средата, защото средата на температурата е от 80 до 115 (или 110 беше, не помня вече с точност) градуса. Демек ако ти поддържа и 81 градуса, пак ще ти показва стрелката средата на скалата.
Но моето лично мнение е, че този термостат не работи много коректно, защото отваря малко по-рано от необходимото. При читав термостат, когато тръгнеш с колата, особено извънградско, много ясно се вижда отваряне на около 87-89 градуса и спада до към 82-3 градуса. И след това се "донагажда" температурата на около 87-89 градуса, което му е минимума на отваряне като температура и механично. Отвън е студено и е достатъчно малко вода да минава през радиатора, за да стои температурата на началната му температура на отваряне. Демек не е необходим кой знае какъв дебит през радиатора, за да поддържа ДВГ-то точно тази температура, при относително статично натоварване - да кажем извънградско/магистрала с константна скорост от 100 км/ч.
Много хора бъркат при градско каране и минусови температури, че има проблем с термостата, защото парното при дизела смуче повече енергия от производствената възможност на двигателя. Или примерно ако навън е -15 градуса и си на парно, ако температурата на ДВГ-то е била 88 градуса и спреш на място, абсолютно нормално е за 5 минути ДВГ-то да изстине с едни 5-10 градуса само от парното. И това не е проблем в термостата, а чисто и просто физични закони.
При такава разлика на температура ДВГ и околна температура, радиатора на парното има над 5 кВт мощност. Твоята кола при загрял ДВГ на място харчи има-няма да кажем 700 мл. гориво. В това гориво се събират има-няма 7 кВт енергийна стойност. От тези 7 кВт, има-няма 1/3 отиват да греят водата - демек имаш входяща енергия от порядъка на 2.5 кВт, а отдадена 5 кВт. Което като просто уравнение предпоставя условия за охлаждане на ДВГ-то.
Ако пък караш да кажем със 100 км/ч, с разход от 5/100 през това време, това ти прави произведена топлинна енергия от ДВГ-то за водата от 15 кВт. При изразходване от 5 кВт от радиатора за отоплението ясно показва, че без "термостат" (външен охладител/радиатор), няма как този ДВГ да бъде охладен. Самия ЕГР охладител е с много малка енергийна способност на охлаждане - под 1 кВт. Така, че той въобще не влиза кой-знае колко в това уравнение. Поради тази причина той влияе само при много ниски товарни режими на ДВГ, както споделих, защото тогава неговата топлинна консумация би влезела в сметките с голям процент.
Ама трябва да се мисли понякога, а не да се говорят глупости, както някои хора правят.

Е....голям смешник си...явно е че ти липсва опита...с тия формули дет ги само споменаваш, да не си участвал в столична община при избора на електроавтобусите на който ако им включиш парното не може да стигнеш последната спирка през зимата...та и тук условности в обяснението ти...ако караш със сто километра, ако караш градско, ако спускаш голям наклон ...ако включиш парното...?....ами ти ако не го включваш зимата, лятото ли ще го пускаш...?...евала ВО, ако те слушам трябва зимата да карам с ушанка и ръкавици дизела....аман от професори...сумати условности ако...ами те са неизбежни при шофиране през зимата и не само.....не всичко е идеална права, компютър и определени условия бе моето момче....да математиката е точна наука, ама автомобила е друга бира....променлива величина и формулата ти не сработва...;)
п.п.....нека колегата да си направи извода от Бургас към Сливен с насреща вятър...и то при не толкова ниски температури....не видях ВО да споделя определени градуси минус.....иначе формулите си ги знае за себе си...:)))...от мен да знае, че на автомобилите предзначени за скандинавските страни се монтират жалузи и печки за отопление на купето...ако не знае, какво е жалузи и не е виждал Зил 130 и тем подобни...:))...мога да му обесня, защото виждам, че е ограчинен интернет паяк и само коментира на теория...;)

El Caballero
27-01-2022, 20:44
За жалузите, интересно. Термостата е затворен, студено е. Радиатора значи също е студен. Какво пазят тогава. Да не се обдухва мотора?

ivan dimitrov
28-01-2022, 00:15
Пазят жалузите, да не се преохлади радияторът, щото отворът в термостатът, дето осигурява обезвъздушаане на системата е 5мм. при Москвич 408 де.
Инак - рязкото охлаждане на метали с голям коефициент на температурно разширение, не е добра идея.
Боби, ако не бяха формулите, още щеше да яздиш магаре. С две магарешки сили.

"Дадох малко пари, почаках, монтирах го и резултата е че поддържа сега 82-86 градуса и стрелката седи твърдо на 90гр."
това пък какво трябва да означава!?
Дали ако дадем по вечко пари, няма да стигне 120гр(топличко)!!??
Очевадно се заяждам. Причината е......... че съм заядлив бе.

BO
28-01-2022, 00:50
Е....голям смешник си...
Вдигай си лайка сам и си пиши в темата за пияниците. Там си силен и просто трябва да си знаеш мястото.
Боби лайка. :)

undy
28-01-2022, 08:20
Пазят жалузите, да не се преохлади радияторът, щото отворът в термостатът, дето осигурява обезвъздушаане на системата е 5мм. при Москвич 408 де.

На моята 159ка бяха сложили термостат Gates, който има такъв отвор. Смених го с Behr (без отвор). Колкото до въпросните маски(имам на 159ката), пробвал съм на - 10°С без и със.... разлика има. Без тях просто няма загряване, по-бавно е, по-трудно е, на ниски обороти
при нормално шофиране е трагедия. Все пак насрещната въздушна струя стига и до двигателя.

Бобби
28-01-2022, 10:18
Вдигай си лайка сам и си пиши в темата за пияниците. Там си силен и просто трябва да си знаеш мястото.
Боби лайка. :)

Да не си помощник на модератор, та ми даваш наклон на оная работа...

salih84
28-01-2022, 11:33
Моето жтд също загрява трудно,не е Алфа Фиат е, а термостата и антифриза са сменени. Термостата e behr чисто нов и работи както трябва. Преди няколко дни при пътуване следих как загрява, при -10 гр. външна температура за 15 км. извънградско вдигна едва 55 гр. на антифриза. След тези км. имах 5 км. изкачване и едвам достигна 81 гр. и при последващото спускане пак изстина на 55-60 гр.
През цялото време парното на макс. топло и вентилатора на 2.
Просто не отдават излишна топлина жтд-тата, така че какъвто и термостат да сложиш няма да стане, особено при спускане пада темп.,то просто няма откъде да дойде топлината.
При продължително изкачване си загрява и държи около температурата на отваряне и топли добре, до спускането, ако след изкачването е равно стои малко под темп. на отваряне.
Поздрави!

ecotronic
28-01-2022, 12:12
Това с бавното загряване при изправен термостат, като изключим неудобството с парното, трябва да ви радва.

Колкото по-малко топлина отделя един мотор, толкова по-ефективно работи, респективно, има нисък разход на гориво.

flipz
28-01-2022, 13:38
Това с бавното загряване при изправен термостат, като изключим неудобството с парното, трябва да ви радва.

Колкото по-малко топлина отделя един мотор, толкова по-ефективно работи, респективно, има нисък разход на гориво.

Аз имам впечатление, че колата ми гори повече докато загрее. С работещ ЕГР загрява по- бързо от бензинова :) или приблизително със същата скорост.
salih84 сигурно е премахнал ЕГР.

ecotronic
28-01-2022, 14:05
Говоря за работата на мотора при работната си температура. По-икономичен е този, който я достига по-бавно при еднакви останалите постановки - egr - и и пр.

BO
28-01-2022, 18:54
Говоря за работата на мотора при работната си температура. По-икономичен е този, който я достига по-бавно при еднакви останалите постановки - egr - и и пр.
Така поднесен коментара е заблуждаващ, защото не става ясно дали визираш точна конкретика или глобално.
Глобално има дизели, които загряват много по-бързо от една 159-ка, но харчат доста по-малко. Въпрос на дизайн и оптимизация.

ecotronic
28-01-2022, 20:31
Мотор (топлинна машина), която работи с 30% кпд означава, че преобразува 30 % от енергията на горивото в механична (кинетична) и с останалите 70 % грее вселената.

Мотор, който "оползотворява" 60 % от горивото за да грее вселената, има 40% кпд.

Мотор, който има 100% кпд. не отделя топлина.

Накратко - техническите решения са всевъзможни, но законите на физиката са железни.

salih84
28-01-2022, 21:44
Аз имам впечатление, че колата ми гори повече докато загрее. С работещ ЕГР загрява по- бързо от бензинова :) или приблизително със същата скорост.

Да колега егр е затапен, така я купих внос от Италия, явно там загрява бързо защото е по топло.
Ако загрява бързо с работещ егр бих го оставил зимата работещ, а лятото затапен, не ми пречи да го правя това 2 пъти в годината.Направо при първа възможност го пускам да работи и ще тествам как загрява, просто карам доста на къси разстояния.
Благодаря за идеята!

Бобби
29-01-2022, 00:01

А бе аз преди това споделих, че с работещ агр колата подържа по лесно нормална работна температура, но ти слушаш ония с формулите и наклонената права....
Относно високият разход при студен мотор....като тръгнеш пробвай да държиш мотора на 2000 об/мин на всяка скорост преди да е загрял и след първите 500 метра ще си доволен от разхода ако го наблюдаваш на моментният разход...аз никога не подгрявам кола при минусови температури...паля е...работи едва две три минути докато изстържа стъклата и потеглям като гледам да я държа на тези 2000 оборота, като в началото карам на ниски предавки.....и разхода ми е почти като през лятото с минимално нагоре...;)...сега чакам Во да вземе отношение, ама е влязъл в спор с Еко...това е спор на титаните на който колите им виснат повече на паркинга, а те в нета..;)

Бобби
29-01-2022, 00:26
Инак - рязкото охлаждане на метали с голям коефициент на температурно разширение, не е добра идея.
Боби, ако не бяха формулите, още щеше да яздиш магаре. С две магарешки сили.

"Дадох малко пари, почаках, монтирах го и резултата е че поддържа сега 82-86 градуса и стрелката седи твърдо на 90гр."
това пък какво трябва да означава!?
Дали ако дадем по вечко пари, няма да стигне 120гр(топличко)!!??
Очевадно се заяждам. Причината е......... че съм заядлив бе.

Иване за какви магарета ми говориш...?...аз съм се родил на кон..:))...формулите са различни при различни температури..;)...пак си бил за бира или на риба, и не си влезнал в час... прочети хубаво темата и ме опонирай....говоря за автоматични жалузи който се командват с електроника и се монтират на по съвремените коли, а ти москвич 408 дето ги регулираш с жило и постояно гледаш температурният датчик...на Во му дадох пример с Зил-а за да го вкарам в джаза....по нататък ще има и облог в темата, ако клъвне интернет професора.....само, че на последният облог за Г.Т.П-то и измислената еко категория включи на задна и не се обади...искаше да става член на комисията по прегледи....:)))...сега твори нова теорема..;).....а ти не знам защо се буташ там, където вече двама са го извадили...

BO
29-01-2022, 01:07
Накратко - техническите решения са всевъзможни, но законите на физиката са железни.
Да де, ама техническите решения понякога са по-важни от самото КПД на двигателя. Примерно даден двигател може да загрява два пъти по-бързо, но да е изразходвал същото количество гориво, защото има по-добри технически решения. Това не го прави 2 пъти по-ефективен, но системата за отопление е по-ефективна. Демек вместо да топлиш коша, топлиш купето по-ефективно.
Затова споделих, дали се гледат частни случаи или общи. Защото утре някой ще се качи на малко по--оптимизиран автомобил, ще му загрее за "нула" време и ще каже, че бил с по-ниско КПД, защото 159-ката загрява 2 часа, значи била с по-голямо КПД. А реално погледнато ДВГ-то свършва по-голяма обща работа - хем да движи колата, хем да топли и шофьора. Демек общото КПД е по-голямо, при едно и също използвано гориво.

flipz
29-01-2022, 09:58
А бе аз преди това споделих, че с работещ агр колата подържа по лесно нормална работна температура, но ти слушаш ония с формулите и наклонената права....
Относно високият разход при студен мотор....като тръгнеш пробвай да държиш мотора на 2000 об/мин на всяка скорост преди да е загрял и след първите 500 метра ще си доволен от разхода ако го наблюдаваш на моментният разход...аз никога не подгрявам кола при минусови температури...паля е...работи едва две три минути докато изстържа стъклата и потеглям като гледам да я държа на тези 2000 оборота, като в началото карам на ниски предавки.....и разхода ми е почти като през лятото с минимално нагоре...;)...сега чакам Во да вземе отношение, ама е влязъл в спор с Еко...това е спор на титаните на който колите им виснат повече на паркинга, а те в нета..;)

Бобби
Вярно или не съм чел в литературата - интернет, че не трябва преди да загрее турбиниран дизелов двигател на нормалната си работна температура да се "форсира-натиска педала, настъпва"
Спазвам това правило и винаги докато достигне поне 70-80 градуса (по неточният уред в купето) не ускорявам повече от 2000 оборота.
процедурата ми е
* Паля в гаража, изчаквам 2 мин и изкарвам колата, работи на място докато затворя гаража.
* Карам си в градски условия т.е под 2000 оборота като позагрее по датчик към 70-80 карам нормално.
Моят разход също е близък до този през лятно време.
- разликата идва от това, че спирам на по 2-3 места за 2 часа и отново трябва да загрее до работна температура.

Да колега егр е затапен, така я купих внос от Италия, явно там загрява бързо защото е по топло.
Ако загрява бързо с работещ егр бих го оставил зимата работещ, а лятото затапен, не ми пречи да го правя това 2 пъти в годината.Направо при първа възможност го пускам да работи и ще тествам как загрява, просто карам доста на къси разстояния.
Благодаря за идеята!
Прав си. За това загрява по- бързо. В България е така лятото. Изстива много бавно, докато зимата при студено време изстива бързо и загрява бавно.
Загрява поне 3 пъти по- бързо с ЕГР
След като не ти е проблем, прави го. Също ако не ти е изключен софтуерно :)

ecotronic
29-01-2022, 10:45

Мислех, че от това болднатото е станало ясно, че имам в предвид 2 еднакви мотора.

Иначе технически решения - всякакви. Няма проблем да се направи така, че двигателят да загрява по-бързо и това наистина, все още не означава, че е с ниско кпд.

PS:

Бобби, нищо титанично няма в това да не си бил спал в часовете по физика.
Ако още не си разбрал, BO говори за съвсем друго нещо и по отношение на фундамента, с него нямаме никакви разногласия.

Бобби
29-01-2022, 13:30
Бобби
Вярно или не съм чел в литературата - интернет, че не трябва преди да загрее турбиниран дизелов двигател на нормалната си работна температура да се "форсира-натиска педала, настъпва"
Спазвам това правило и винаги докато достигне поне 70-80 градуса (по неточният уред в купето) не ускорявам повече от 2000 оборота.
процедурата ми е
* Паля в гаража, изчаквам 2 мин и изкарвам колата, работи на място докато затворя гаража.
* Карам си в градски условия т.е под 2000 оборота като позагрее по датчик към 70-80 карам нормално.
Моят разход също е близък до този през лятно време.
- разликата идва от това, че спирам на по 2-3 места за 2 часа и отново трябва да загрее до работна температура.

Прав си. За това загрява по- бързо. В България е така лятото. Изстива много бавно, докато зимата при студено време изстива бързо и загрява бавно.
Загрява поне 3 пъти по- бързо с ЕГР
След като не ти е проблем, прави го. Също ако не ти е изключен софтуерно :)

Не виждам за какво форсиране говориш, след като се стремя да поддържам 2000 оборота..?
М/у другото турбинта е една от частите на мотора, която най бързо загрява, защото изгорелите газове минават през нея и по фатално е да изстине бързо, отколкото да загрее..

Бобби
29-01-2022, 14:22
Мислех, че от това болднатото е станало ясно, че имам в предвид 2 еднакви мотора.

Иначе технически решения - всякакви. Няма проблем да се направи така, че двигателят да загрява по-бързо и това наистина, все още не означава, че е с ниско кпд.

PS:

Бобби, нищо титанично няма в това да не си бил спал в часовете по физика.
Ако още не си разбрал, BO говори за съвсем друго нещо и по отношение на фундамента, с него нямаме никакви разногласия.

За какъв час по физика казваш, като съм завършил само трети клас... иначе с ВО се изразявате като научни сътрудници на БАН от някой семинар, но файда за потребителя не виждам..

546
29-01-2022, 17:29
Малка пауза!
https://motointegrator.com/bg/bg/upytvaniq/maintenance-tips/egr-ekologichno-otkritie-poznato-ot-godini-predstavlqva-li-problem-ili-ne

"Клапанът за рециркулация на отработените газове EGR започва да работи само тогава, когато има оптимални условия за това – двигателят работи и е загрял. Когато EGR получи управление от изпускателния колектор, той ги пропуска през радиатор (топлообменник с каналчета, охлаждан с помощта на охлаждаща течност) и го насочва обратно към всмукателния канал (с дебитомер). Не всички EGR разполагат с водно охлаждане.
Отработените газове изпълняват ролята на допълваща съставка. Благодарение на това в цилиндрите попада по-малко кислород. От своя страна, това е причина изгарянето на горивната смес да става при по-спокойни условия и по-ниска температура. В резултат се отделят по-малко вредни азотни оксиди. EGR може да намали количеството им до 60%."

Допълвам-топлообменника при дизелите е добре да се почиства от време на време .Вътре се натрупват сажди които го позадръстват лекинко и топлообмена като цяло се влошава ,като резултат в колектора навлизат изгорели газове с по-висока температура .
Забелявал съм ,че инджинерите най-обичат да слагат по някой друг сензор ама точно на пътя на тези газове (не ,че няма къде другаде да го боднат) и от топлото понякога му се ебава бойната слава ,или пък се наблъсква със сажди и пак проблем.
При системите с обратна връзка за положението на клапана ,чрез диагностичен софтуер може да се види доколко коректно работи системата.
Не рекламирам сервиза,просто малко яснота относно що е то ЕГР ,защо го има по колите и в кой момент работи. :indian:
Извода е:за да отговаря съвременния двигател на евронормите си трябва сериозно да се развиват количества болчета и гайки,да се чисти периодично цялостно ,да се ползват качествени горива с добавки за пълно изгаряне и скъпи масла.
А най-добре ,ако купуваш съвременен автомобил, да купиш и някъв собствен автосервиз да се грижи за тези работи,та се замислям дали да не си купя един.Гледам по-умните от мен си имат.

Ае са мож продължавате се дъвчете...

flipz
29-01-2022, 20:16
Само ако можеш да обясниш и защо колата загрява по- бързо с работещ EGR клапан.
Един и същи маршрут почти еднакви температурни условия. Не претендирам да оспорвам написаното по- горе.
Цените в този сайт са сериозни.
В аутодок има нови ЕГР клапани oт 70-130лв поне 5 марки .. демонтажи монтаж е елементарен.

546
29-01-2022, 21:05
Само ако можеш да обясниш и защо колата загрява по- бързо с работещ EGR клапан.
Един и същи маршрут почти еднакви температурни условия. Не претендирам да оспорвам написаното по- горе.
Цените в този сайт са сериозни.
В аутодок има нови ЕГР клапани oт 70-130лв поне 5 марки .. демонтажи монтаж е елементарен.
Ако си стои отворен е ясно защо ...аз често го виждам да забравя да затваря,стои си на 60-70 % .Компа също го вижда,но си трае и не пише грешки.Само на диагностиката го дава като ерор,явно изкуствения интелект щади нервите на шафьора или пък му е писнало и не ебава да се впряга на екологични простотии.
То не е случайно,че голфчетата са в норма само когато са на преглед.Подозирам ,че всички са така,но не могат ги фанат компетентите органи.Ама то си е в реда на нещата,кат им е тъпо тъмно зеленото правителство, виж обаче например хамериканците си имат тарикати и във власта и при тях трябва въображение и качествена манипулация за да мине номера .

flipz
29-01-2022, 22:30
Ако си стои отворен е ясно защо ...аз често го виждам да забравя да затваря,стои си на 60-70 % .Компа също го вижда,но си трае и не пише грешки.Само на диагностиката го дава като ерор,явно изкуствения интелект щади нервите на шафьора или пък му е писнало и не ебава да се впряга на екологични простотии.
То не е случайно,че голфчетата са в норма само когато са на преглед.Подозирам ,че всички са така,но не могат ги фанат компетентите органи.Ама то си е в реда на нещата,кат им е тъпо тъмно зеленото правителството, виж обаче например хамериканците си имат тарикати и във власта и при тях трябва въображение и качествена манипулация за да мине номера .

Възможно е. Не знам.
Аз не съм имал грешка в МЕС от както имам колата. Не ми е записвал грешка и ЕГР.
Едимствено съм занулявал сервизният интервал.

Бобби
30-01-2022, 00:28
Възможно е. Не знам.
Аз не съм имал грешка в МЕС от както имам колата. Не ми е записвал грешка и ЕГР.

А бе грешката ти е че мръзнеш докато се возиш....слагай един жартиер отпред и картон пред радиатора върши работа, но като се затопли не забравяй да го махнеш...иначе ако чакаш ония професори с формулите да ти дадат правилно решение, ще се окостиш...:))...коефицент на полезно действие, топлообмен и накрая кур....ще спомена пак....едната алфа която е кара детето е с изправен агр и термостат...бързо загрява и вътре баня и почти не мени температурата при различни натоварвания...другата която е карам аз, с изправен термостат и затапен агр е доста променлива спрямо натоварването....та каквото и да си говорим ония инжинери дет са им поверили да направят този мотор са изчислили всичко добре, но след наште оперативни намеси нещата не стоят така...все едно на някой човек да му махнеш жлъчката и да му кажеш, че не трябва да спазва диета....та в тоя ред на мисли. ВО и Еко пасти да ядат...:))

546
30-01-2022, 04:34
Възможно е. Не знам.
Хората които са конструирали двигателя със сигурност са били наясно ,че ще загрява бавно.Можели са да го направят и да стопля много по-бързо,но са имали в предвид вероятно някакви проблеми които се появяват при бързото загряване и са го направили така за да няма ядове.От друга страна тъй или иначе заради еко нормите се налага да има и ЕГР система,що пък да не я ползват и за да стопля мотора с максимално допустимата скорост на загряване.Факта ,че компа не записва грешки е показателен,а също така и ,че жтд-тата с по два клапана на цилиндър са си безсмъртни до към двадесетата си година .Но това е положението,вечни двигатели не бива да има.Четири клапановите са друга бира,там има значение колко и как се кара.Еее- при нормална експлоатация без прекалени извращения са си доволно надеждни и те.
Тъй ги виждам аз нещата.

alfa racer GTA
30-01-2022, 13:38
От своя страна, това е причина изгарянето на горивната смес да става при по-спокойни условия и по-ниска температура. В резултат се отделят по-малко вредни азотни оксиди. EGR може да намали количеството им до 60%."

Аз се отказах, ти си го написал.

Има и научни изследвания в тази насока на сериозни университети и научни институции от САЩ, Канада и Германия публикувани в нета. Хората са се подписали под тях с имената си...

То аз затова казах по-горе, че ако проблемът за конкретния термостат е отварянето на 72-78 градуса и това е нормалното за този термостат изобщо не бих го мислил и бих го оставил.

От добавките не всяка става - някои дават повече мощност, но "дават и повече сажди и азотни окиси(за дизелите) - например 2-ethylhexyl nitrate(ефективен на ниски обороти предимно и при студено време и по-малко на средни обороти.На високи пишат, че няма никакъв ефект).Не мога да кажа обаче комбиниран като една добавка с други вещества(както се предлага в повечето случаи) какъв е резултата.
За дизелите общо взето най-доброто е пречистения десулфатизиран керосин - като добавка в чист вид се предлага за сипване директно в нов горивен филтър за почистване на дюзи, но без да се превишават 2000 оборота докато се изгори от двигателя.

Ма т'ва с ЕГР и ДПФ "идва" и при бензиновите двигатели, та съветът "за чистене" на колектора ще важи и за най-новите бензини с евро 7 стандарта.Може да ги има и при последните евро 6(d, e или каквито биквички бяха) категории бензинови двигатели...

Та "саждите" няма да са само при дизелите, но и при бензините...

Можели са да го направят и да стопля много по-бързо,но са имали в предвид вероятно някакви проблеми които се появяват при бързото загряване и са го направили така за да няма ядове.

Четири клапановите са друга бира,там има значение колко и как се кара.Еее- при нормална експлоатация без прекалени извращения са си доволно надеждни и те.
Тъй ги виждам аз нещата.

И тук си прав.
И извращения търпят, но само ако са направени с качествено масло в двигателя.Качествено, не скъпо както повечето си "мислят" когато се каже/напише "качествено".На цената на +15%+20% повече от препоръчаната Селения.

flipz
30-01-2022, 13:55
А бе грешката ти е че мръзнеш докато се возиш....слагай един жартиер отпред и картон пред радиатора върши работа
Аз не живея в София. Понякога като гледам прогнозата за времето ви съжалявам :)
Освен това колата е в гараж. За 5 минути нищо няма да ми стане .. но благодаря за загрижеността. Добър човек си.
Лятото ще загрява по- малко и няма да вкарва саджи и изгорели газове. Върви по- добре без EGR.

Бобби
30-01-2022, 17:10
Аз не живея в София. Понякога като гледам прогнозата за времето ви съжалявам :)
Освен това колата е в гараж. За 5 минути нищо няма да ми стане .. но благодаря за загрижеността. Добър човек си.
Лятото ще загрява по- малко и няма да вкарва саджи и изгорели газове. Върви по- добре без EGR.

:)))....А бе ти не живееш в София, ама аз съм бил през зимата в Бургас и яко духаше на + 6, 7...и нагоре градуса се усещаше като при минис 10 у СоФия...:)...както и да е...аз само споделям моят опит, но ония книжки дето само четат, правят копи пеис без да са го изпитали реално и се доверяват на написанато,наученото и т.н. ми идват в повече като започнат да разсъждават ...в теорията и практиката има разлики...;)..и ти до някъде четеш кое, как, какво и след това задаваш въпроси....е тая тема е пусна, защото май в един момент видя, че си влезнал в задънена улица въпреки познанията си....или бъркам...?
п.п. преди да ми отговориш прочети внимателно цялата тема и си направи изводи...;)

flipz
30-01-2022, 18:12
:)))....А бе ти не живееш в София, ама аз съм бил през зимата в Бургас и яко духаше на + 6, 7...и нагоре градуса се усещаше като при минис 10 у СоФия...:)...както и да е...аз само споделям моят опит, но ония книжки дето само четат, правят копи пеис без да са го изпитали реално и се доверяват на написанато,наученото и т.н. ми идват в повече като започнат да разсъждават ...в теорията и практиката има разлики...;)..и ти до някъде четеш кое, как, какво и след това задаваш въпроси....е тая тема е пусна, защото май в един момент видя, че си влезнал в задънена улица въпреки познанията си....или бъркам...?
п.п. преди да ми отговориш прочети внимателно цялата тема и си направи изводи...;)

Влязох в темата поради различните показани от Диагностика и показанията на уреда в купето.
Бях объркан, дали уреда не отчита коректно или датчика на термостата може да е дефектирал.
Колегите ми изясниха положението и вече научих. Подмених термостата и реално няма колебания в отчитането по уред.
Нали за това е форума да си помагаме и обменяме опит.
Задънена улица не бих казал, просто щях да сменя така или иначе термостата :) който си идва с датчик. - но съм доволен и че научих и нови неща от темата.
ПС: Не духа постоянно и навсякъде, чувството за температура е едно, а реалната температура е друго.
Както тернометъра на станцията е отчел 6гр с вятъра, така и автомобила се охлажда до 6гр. - "примерно"
При нас винаги е по- топло и нямаме тези нощни отрицателни температури на София

ecotronic
30-01-2022, 18:40
Усещането за студено или горещо, няма много общо с температурата.
Но преди Бобби да ме квалифицира като академик от БАН, ще спра дотук. Всеки може и сам да си намери инфо по въпроса.

Бобби
30-01-2022, 19:12
Усещането за студено или горещо, няма много общо с температурата.
Но преди Бобби да ме квалифицира като академик от БАН, ще спра дотук. Всеки може и сам да си намери инфо по въпроса.
Да не би да те засяга тази титла..?...казал съм това, което мисля, без да те познавам....напълно първично от моя страна...такъв съм си..оценявам твойте познания по някой неща, но някой път ми идваш в повече образно казано...а ВО е върха...срещал съм го в форуми на фиат и ланча и ми идва в много повече от познатията си...:)....тези който оценявам напълно са тези който им посещавам сервизите...те ми дават доверие и гаранция...иначе интернет паяците е едно не доказано инфо....да има изключения....някой помогнал на друг....това е добре...всички разбираме от автомобили, футбол, политика и жени...типично за българският мъж..:)
...та в тоя ред на мисли ВО ако ми оправи колата при даден проблем реално, а не с приказки...ще има моето уважение, същото и за теб.....макар, че за теб съм чувал благодарности от колеги в форума, което те изключва до някъде от общото ми виртуално виждаме....повтарям виртуално виждане...аз не давам определения за някой, без да го познавам.....но други са във вихара си тук....не ми се влиза в полемика...;)

546
31-01-2022, 10:06
Аз се отказах, ти си го написал.

Има и научни изследвания в тази насока на сериозни университети и научни институции от САЩ, Канада и Германия публикувани в нета. Хората са се подписали под тях с имената си...

То аз затова казах по-горе, че ако проблемът за конкретния термостат е отварянето на 72-78 градуса и това е нормалното за този термостат изобщо не бих го мислил и бих го оставил.

От добавките не всяка става - някои дават повече мощност, но "дават и повече сажди и азотни окиси(за дизелите) - например 2-ethylhexyl nitrate(ефективен на ниски обороти предимно и при студено време и по-малко на средни обороти.На високи пишат, че няма никакъв ефект).Не мога да кажа обаче комбиниран като една добавка с други вещества(както се предлага в повечето случаи) какъв е резултата.
За дизелите общо взето най-доброто е пречистения десулфатизиран керосин - като добавка в чист вид се предлага за сипване директно в нов горивен филтър за почистване на дюзи, но без да се превишават 2000 оборота докато се изгори от двигателя.

Ма т'ва с ЕГР и ДПФ "идва" и при бензиновите двигатели, та съветът "за чистене" на колектора ще важи и за най-новите бензини с евро 7 стандарта.Може да ги има и при последните евро 6(d, e или каквито биквички бяха) категории бензинови двигатели...

Та "саждите" няма да са само при дизелите, но и при бензините...

И тук си прав.
И извращения търпят, но само ако са направени с качествено масло в двигателя.Качествено, не скъпо както повечето си "мислят" когато се каже/напише "качествено".На цената на +15%+20% повече от препоръчаната Селения.

Нали си наясно ,че температурата на мотора и температурата на горене в цилиндъра са две различни неща.

Относно маслата и Селения си имат доволно качествени които напълно покриват нормите,имат и такива които са още по-по-най. Ени-Аджип също.Със сигурност имам общо над половин милион километра с най-различни дизели и бензинки (може би по-скоро около милион) с тези две марки масло (то преди време бяха едно и също) и никакви проблеми не съм имал.И съм ги ползвал предимно в мотори ,които заради изминатия пробег имат апетит към масло, като идеята е била да понамаля разхода,та да не се налага да доливам между смените.Последно на дачията със Селения HPX при пробег на колата 900 000 си минавах от смяна до смяна (минимум 10 000 км) без доливане.Малко трудно се намира винаги ,поне във Варна на мен ми се е случвало да изкупя всичкото налично.С предписания Елф доливах поне 2 литра.Интересното е ,че почна да писка грешка за катализатора чак след 860-870 000км ,а колата беше на метан и без ремонти,дори и гарнитурата на главата се оказа читава.За мен това е достатъчно ,че маслото е качествено.

Сега в Алфата съм Ени рейсингово https://bundf-schmierstoffe.de/Agip-Racing-10W-60-1-Liter-BMW-M-Alfa-Romeo/en и е о.к.То май на тази кола друго не съм ползвал като се замисля.Мотора работи тихо и гладко ,нито повдигачи,нито вариатор се чуват,колкото и да я натискам,случвало ми се е на няколко пъти да карам с 180-200 по 40-50 км .При леко каране почти не го пипа
За бензиновите алфи това е повече от достатъчно качествено масло .И тук в сервиза на Радев също ми го препоръчват и имат винаги налично:super:
.БМВ-то е със Селения и няма ядове,с препоръчвания Мобил харчи литър на 4-5 000,също е часовник,но се кара твърдо по ограниченията,т.е. макс 140-150 щото на километража пише около 300 000 км.,а все пак е над трийсе годишна кола,пък и гумите не са подходящи за високи скорости .
На Волвото все още слагам Кастрол,но когато я напъна и позагрея добре, усещам като ,че започва да работи по-шумно и може би на лято ще го отсвиря.

acho_
31-01-2022, 14:57
случвало ми се е на няколко пъти да карам с 180-200 по 40-50 км]
Къде е тая отсечка?

546
31-01-2022, 16:54
Къде е тая отсечка?
Магистралата между Шумен и Варна ,до Шеловете с колкото може колицата ,после до високото намалявам малко и после до спускането към Девня пак,но от есента наслагаха камери,не ги знам работят ли вече. Също и след Бургас в посока София пътя бива,и там тръска яко,но съм свикнал .Но и там съм виждал патрулка с камера посред нощ.Аз се движа предимно нощем .Навсякъде другаде са макс по няколко километра читави.

Бобби
31-01-2022, 19:30
Магистралата между Шумен и Варна ,до Шеловете с колкото може колицата ,после до високото намалявам малко и после до спускането към Девня пак,но от есента наслагаха камери,не ги знам работят ли вече. Също и след Бургас в посока София пътя бива,и там тръска яко,но съм свикнал .Но и там съм виждал патрулка с камера посред нощ.Аз се движа предимно нощем .Навсякъде другаде са макс по няколко километра читави.

Андро внимавай с тия камери...аз така се пребирам в полунощ от шел Бояна по околовръстното до Икея и бичим с 180 км/ч...ама една вечер съзрях една шибана тринога и за сега още трперя...:))....снимат по нощите да им майката..:)

Бобби
31-01-2022, 19:31
Къде е тая отсечка?

На луд човек, не му трябва отсечка...:))

546
31-01-2022, 19:46
На луд човек, не му трябва отсечка...:))
Аааа,съвсем съм у ред,минах психо тоя месец.
Обаче повече от 15-20 минути не я изтърпявам да ме друса,то не ,че мойта вози комфортно кат я карам по ограниченията,ама с над 140 ептен каруца става.Ти, ако седнеш и сто няма да вдигнеш.Сега е при лапето и я кара само извън София,в града бръмчи с БМВ-то.Тая алфа сигурно няма и 2000 км.градско откак я купих.

Иначе всичко ми работи-Уейз дет е любим на камионджиите върши чудна работа извън градовете,таксиджийския софт и той ме е спасявал,"виждам те КАТ Варна" също,а и ги знам стационарките.

Бобби
31-01-2022, 19:55
Влязох в темата поради различните показани от Диагностика и показанията на уреда в купето.
Бях объркан, дали уреда не отчита коректно или датчика на термостата може да е дефектирал.
Колегите ми изясниха положението и вече научих. Подмених термостата и реално няма колебания в отчитането по уред.
Нали за това е форума да си помагаме и обменяме опит.
Задънена улица не бих казал, просто щях да сменя така или иначе термостата :) който си идва с датчик. - но съм доволен и че научих и нови неща от темата.
ПС: Не духа постоянно и навсякъде, чувството за температура е едно, а реалната температура е друго.
Както тернометъра на станцията е отчел 6гр с вятъра, така и автомобила се охлажда до 6гр. - "примерно"
При нас винаги е по- топло и нямаме тези нощни отрицателни температури на София

Как си влязъл, като си я създал темата...?....може да кажеш, че аз съм влязъл рязко, което е вярно....ей след третият пост губите ориентация, а мен ме наричате пияница...:))...ебати...:))

flipz
31-01-2022, 21:55
Как си влязъл, като си я създал темата...?....може да кажеш, че аз съм влязъл рязко, което е вярно....ей след третият пост губите ориентация, а мен ме наричате пияница...:))...ебати...:))
Изобщо да не беше влизал.
Очевидно си тук за да си чатиш, поради липса на внимание от други хора. Все едно има някаква разлика, дали съм я създал или съм влязъл в темата.
За малко бях помислил, че си нормален и разумен. Заблудих се! Чудих се на колегите, който те споменават като "ценен кадър".
Успех.
* извинявам се на останалите колеги от създалият се SPAM с Бобби - вече е невидим за мен.

ivan dimitrov
31-01-2022, 23:14
На моята 159ка бяха сложили термостат Gates, който има такъв отвор.

Сега, ако потвърдиш, че е бил с 5мм отвор, без клапанче и със спиртно мехче вместо гелов цилиндър......
Мисълта ми беше че - няма два еднакви термостата, както няма и два еднакви двигателя. Има изправни и неизправни, и само това е начинът да се обобщи. Има разлика в оборудването на автомобилите, според пазарът за който са предназначени. Разликата е заради условията в които ще работят. Това се взима предвид при сметките (от конструкторите), които и без това са сложни, щото е въпрос на избор на компромиси.
Дизелите по принцип трудно загряват на празен ход, щото както беше отбелязано назад - имат по висок кпд. Теоретично - жалузите даже и при работа на място биха ускорили загряването на един дизел. На практика по важно е какво товари двигателят и на колко е "надуто" парното. При равни други условия.
Като искаш да загрява бързо - включваш всякакви възможни подгреви и други консуматори и изключваш парното докато не тръгнеш.
Като тръгнеш, вече ...... е друго, термостатът си върши работата, докато ..... не дойде дълго спускане.
Печка!
Ама....друг път!
Хладилник!

boris037
31-01-2022, 23:58
Аааа,съвсем съм у ред,минах психо тоя месец.

Мина, ама с връзки!

Иначе италианските дизеляци загряват бавно. Причините за това са много, но не са в термостата. По-лесно ще е да свикнем с това, отколкото да търсим причини, че става сложно като се почнат обясненията.

546
01-02-2022, 00:55
Мина, ама с връзки.

Цъ,откак се усетих ,че ми лопа дъската от време на време ни шишета,ни бонбони нося.Вече съм циция.
Да ти кажа,никак не е трудно да се правиш на нормален,но за мен тва живота на нормалните си е тъпотия до шия,пълна скука.
Глей ги само как не могат да му влезнат в тона на адаша ти и му се връзват тук на поразия.
Докато не изперкат и те няма как да влезнат в час.
Я са кажи аз мога ли да мина в графа ретро с баварката и да участвам в някое рали за стари бабички? Ама без скоростни етапи, че тоя кош нема конье да го ева, тръгването му е бавно,а спирането му и още по-бавно. Че и му купих четири нови всесезонни файрстонки ,та и не завива кат ората,а все на ебем ти страна ходи.
Тия гуми като, че специално за БМВ са ги правили,кат тръгнеш да завиваш надясно трябва да въртиш волана наляво и обратното.
Даже няма нужда газ да даваш,и със спирачка също става.
Просто са идеални за тая кола.

boris037
01-02-2022, 06:09
Можеш да участваш, разбира се! Всяко едно превозно средство над 25г. има право да участва в ретро мероприятията. Варненци дори организират много интересни ралита - "Нептун" и "Златни" и можеш да караш в тях съвсем спокойно. А другото ти притеснение за скоростните отсечки, да ти споделя, че такива просто няма, защото по-голямата част от кошниците ако ги понапънат малко и ще кипнат :) Има само едно мероприятие в годината, което е хем за стари коли, хем за скорост - Track day Калояново, но аз нещо не съм му фен.
А между другото, гражданската на BMW'то ти е 100 лева, ако си член на някой ретро клуб. Има преференциални цени за ретро колите, или ако намериш някой застраховател, който сключва такива граждански и там пак да минеш с рушвет като на психото :)

Пускам ти и линк към един форум, където можеш да следиш за мероприятията - https://www.classiccar-bg.com/index.php?board=56.0

546
01-02-2022, 07:05
Можеш да участваш, разбира се! Всяко едно превозно средство над 25г. има право да участва в ретро мероприятията. Варненци дори организират много интересни ралита - "Нептун" и "Златни" и можеш да караш в тях съвсем спокойно. А другото ти притеснение за скоростните отсечки, да ти споделя, че такива просто няма, защото по-голямата част от кошниците ако ги понапънат малко и ще кипнат :) Има само едно мероприятие в годината, което е хем за стари коли, хем за скорост - Track day Калояново, но аз нещо не съм му фен.
А между другото, гражданската на BMW'то ти е 100 лева, ако си член на някой ретро клуб. Има преференциални цени за ретро колите, или ако намериш някой застраховател, който сключва такива граждански и там пак да минеш с рушвет като на психото :)

Пускам ти и линк към един форум, където можеш да следиш за мероприятията - https://www.classiccar-bg.com/index.php?board=56.0
Филле данке!
Е това за гражданската сега го чувам.
А за данъка няма ли нещо,че и той е грозен

Иначе ако купим някакви свестни гуми и поне малко да я направим да спира ше я бъде и за Калояново.Вече е почти в час.Но изненади откриваме където и да пипнем.Една от шпилките на капака на клапаните просто я извадих без развиване,е тъй хванах,дръпнах и излезе.Отвараме термостата,в дупката за едното болтче намирам лантун,резба почти няма.На термостата уплътнението някакво си там ,но не квото трябва да е и всичко богато омазано със силикон.Иначе термостата нов-новеничък,но куче марка и загрява бавно кат дизел.

undy
01-02-2022, 07:37
Сега, ако потвърдиш, че е бил с 5мм отвор, без клапанче и със спиртно мехче вместо гелов цилиндър......

http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?97072-%D2%E5%F0%EC%EE%F1%F2%E0%F2%E8

Не беше със спирт, а с паста, както нормалните за времето термостати.

undy
01-02-2022, 07:43
бичим с 180 км/ч...ама една вечер съзрях една шибана тринога и за сега още трперя...:))....снимат по нощите да им майката..:)

Там какво е ограничението?

Бобби
01-02-2022, 08:55
Там какво е ограничението?

80 км...и нещата стават страшни ако ме е заснела...ще трябва да търся някоя баба с книжка в родата която не шофита да и поема мастрафа, а тя да ми спести мъката..;)

ivan dimitrov
01-02-2022, 15:40
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?97072-%D2%E5%F0%EC%EE%F1%F2%E0%F2%E8

Не беше със спирт, а с паста, както нормалните за времето термостати.

Ами хубаво че си го сменил, ако не е имал някакъв вид клапан, който да затваря отворът след като течноста стигне до него. В някой модели слагаха едно топче, което виси под отворът. Когато охл. течност достигне до него - то затваря отворът. Има и по сложни системи.
От снимките не мога да разбера - тия отвори остават ли открити при "събрана' система.

undy
01-02-2022, 16:05
Ами хубаво че си го сменил, ако не е имал някакъв вид клапан, който да затваря отворът след като течноста стигне до него. В някой модели слагаха едно топче, което виси под отворът. Когато охл. течност достигне до него - то затваря отворът. Има и по сложни системи.
От снимките не мога да разбера - тия отвори остават ли открити при "събрана' система.

Нищо и никога не затваря въпросният отвор. Именно това беше причината за смяна на термостата, защото маркуча затопляше още в началото и реших, че термостата е запекъл отворен. След това разнищих причината и установих, че всичко си е било наред, просто технологически Gates са преценили така да го направят.... което мен не ме устройва, предвид местонахождението ми целогодишно :)

BO
02-02-2022, 10:46
Андро внимавай с тия камери...аз така се пребирам в полунощ от шел Бояна по околовръстното до Икея и бичим с 180 км/ч...ама една вечер съзрях една шибана тринога и за сега още трперя...:))....снимат по нощите да им майката..:)

80 км...и нещата стават страшни ако ме е заснела...ще трябва да търся някоя баба с книжка в родата която не шофита да и поема мастрафа, а тя да ми спести мъката..;)

И по добре, че не ме харесваш......;)....защото не останаха мъже.

Сам го каза. И на 20 и на 60 лешперите все ще треперят и ще търсят мама или баба да им държи ръката, защото поемането на отговорност за действията си е тотално непонятно.
Та трепери си в ъгълчето и чакай някой да те измъква. Наистина мъжете се срещат трудно, без значение от тяхната възраст. :drinking:

Бобби
02-02-2022, 14:57
Сам го каза. И на 20 и на 60 лешперите все ще треперят и ще търсят мама или баба да им държи ръката, защото поемането на отговорност за действията си е тотално непонятно.
Та трепери си в ъгълчето и чакай някой да те измъква. Наистина мъжете се срещат трудно, без значение от тяхната възраст. :drinking:

ВО, много си ограничен за някой неща от живота, правиш се на интернет гадател без да познаваш някой и как стоят нещата, все едно аз да кажа, че на майка ти сина и е лешпер, не той не е такъв, той е самовлюбен самозванец.... и на баба ти да и добавя 500лв. към пенсията на драго сърце ще си сложи книжката на трупчето, ако не шшофира...
Моля не ме занимавай с вижданията си...когато разговаряш с мен, полувина та неща пропускаш и цитираш някоя дума, сега се месиш в разговора ми с друг колега.. ако те сърби нещо не мога да ти помогна..

ecotronic
02-02-2022, 16:29
ВО, много си ограничен за някой неща от живота, правиш се на интернет гадател без да познаваш някой и как стоят нещата....

Да, бе - вече всички разбрахме, че си мега голямата работа.

Ама що не ходиш да си се лигавиш в блатото?

Бобби
02-02-2022, 17:00
Да, бе - вече всички разбрахме, че си мега голямата работа.

Ама що не ходиш да си се лигавиш в блатото?
Грешно си разбрал не знам защо говориш в мн. число... блатото е друга бира от уважаващи се колеги, където липсват комплексите, адвокате..

ecotronic
02-02-2022, 17:24
Нищо лошо не съм казал за блатото. Просто казвам, че не трябва да балалайчиш глупостите си в техническите раздели. А като гледам, това не е само мое мнение.

BO
02-02-2022, 19:20
правиш се на интернет гадател без да познаваш някой и как стоят нещата...
Когато човек е доста неграмотен, това се забелязва лесно, особено когато пише. Когато човек не може да застане като мъж пред грешките си, също много лесно се забелязва това. Отново лесно се забелязва, когато човек се прави на "тарикат", манталитет просто. За всичко това не е необходимо да познаваш даден човек, за да се забележат очевидни неща.
Няма как да знам колко тежи въпросния човек, примерно, затова и няма как да коментирам в тази посока. Просто изтъквам факти. Нищо друго.
Само в тема с изтъкване на кой е по-по-най с ракия на масата, може да събереш много лайкове. Ама и до там го докарахме и старо, и младо събира лайкове до припадък. Нали така, г-н Лайк?
Данък обществено мнение на плащам и всеки мой познат знае, че си казвам нещата право в очите. Затова мога да стоя и да ти кажа всички това. Дали ще го разбереш? Съмнявам се. Ама карай, по-добре казани неща направо, вместо да ги говоря зад гърба, на масата с ракийката. А аз там съм слаб и от 50 грама припадам, знам си го. Просто всеки да си знае мястото и да бъде полезен там, където е най-силен. Иначе стигаме до такива състояния - лайкове да дават съвети в технически форуми. На масата с ракийката и салатката, супер, добре, ама в непонятни води... Хайде няма нужда.

Бобби
03-02-2022, 00:41
Когато човек е доста неграмотен, това се забелязва лесно, особено когато пише. Когато човек не може да застане като мъж пред грешките си, също много лесно се забелязва това. Отново лесно се забелязва, когато човек се прави на "тарикат", манталитет просто. За всичко това не е необходимо да познаваш даден човек, за да се забележат очевидни неща.
Няма как да знам колко тежи въпросния човек, примерно, затова и няма как да коментирам в тази посока. Просто изтъквам факти. Нищо друго.
Само в тема с изтъкване на кой е по-по-най с ракия на масата, може да събереш много лайкове. Ама и до там го докарахме и старо, и младо събира лайкове до припадък. Нали така, г-н Лайк?
Данък обществено мнение на плащам и всеки мой познат знае, че си казвам нещата право в очите. Затова мога да стоя и да ти кажа всички това. Дали ще го разбереш? Съмнявам се. Ама карай, по-добре казани неща направо, вместо да ги говоря зад гърба, на масата с ракийката. А аз там съм слаб и от 50 грама припадам, знам си го. Просто всеки да си знае мястото и да бъде полезен там, където е най-силен. Иначе стигаме до такива състояния - лайкове да дават съвети в технически форуми. На масата с ракийката и салатката, супер, добре, ама в непонятни води... Хайде няма нужда.

Когато някой те помоли дори и неграмотно да не го занимаваш с твоите виждания, а ти продължаваш да му се натрапваш е видно, че таиш някаква не разбрана злоба и избиваш комплекс защото не ти е приел мнението по даден въпрос.
С Еко разгърнахте техническите си познания за термостата като някой акордеонисти на селски събор макар и двамата да не сте се сблъсквали пряко с жтд мотора...е ти може, ама не баш според подписа ти.
В един сервиз видях един надпис на вратата които гласеше: "С мнения и въпроси от форуми до тук" ...явно майсторите са се видели в чудо от разбирачи като теб
Аз изразих само едно мнение по темата и го повторих веднъж,но според думите ви е пълна глупост....другото са дрязки от твоя страна, щом започна да се месиш и в разговора ми с други колеги е доказателство за това което говоря....някой имат природен интелект, други и в училище не могат да го научат, иначе казано, ако си се родил цървул, няма как да станеш маратонка.
От цялата тема бих взел под внимание ако имах проблем с термостата мненията на Иван, Андро(546) и унди...но твоето ми иде като наизустена информация от някой зубар за изпит....сорри ама ще ти кажа пак, че практиката ти куца.....
Бих ти казал и други неща, но виждам, че си нежна душа и да не те натоварвам да обикаляш и да ме преследваш в други теми, да ми правиш автопортрет и да се месиш във взаимоотношенията ми с колеги в форума.

Бобби
03-02-2022, 00:45
Нищо лошо не съм казал за блатото. Просто казвам, че не трябва да балалайчиш глупостите си в техническите раздели. А като гледам, това не е само мое мнение.

Я сподели, каква техническа глупост казах в тая тема..? ...та да си взема забележка.
Относно балалайкането на вас с ВО ви се отдава най добре, когато демонстрирате излишни по някой път знания даден въпрос или тема.

undy
03-02-2022, 08:11
Ще се включа, въпреки че както казват едни мъдри хора "когато двама(трима) си мерят пишките, не се бутай", но.... има нещо което ме дразни.
Насочвам вниманието си към теб, Боби.
Ще останеш разочарован, но точно тези двама човека с които се дрънчиш, точно те са ми помогнали 10ки пъти... и не, не ги защитавам, защото те са достатъчно интелигенти, възпитани и образовани хора, които могат да се оправят сами. Но ми е обидно да гледам подобно отношение към колеги, които уважавам. Няма да изброявам как, кога, с какво и колко са ми помагали и отваряли очите. Може да не личи във форума, но е така повярвай ми.
Говоря за Еко и ВО, предполагам си си сетил ;)

Бобби
03-02-2022, 12:05
Ще се включа, въпреки че както казват едни мъдри хора "когато двама(трима) си мерят пишките, не се бутай", но.... има нещо което ме дразни.
Насочвам вниманието си към теб, Боби.
Ще останеш разочарован, но точно тези двама човека с които се дрънчиш, точно те са ми помогнали 10ки пъти... и не, не ги защитавам, защото те са достатъчно интелигенти, възпитани и образовани хора, които могат да се оправят сами. Но ми е обидно да гледам подобно отношение към колеги, които уважавам. Няма да изброявам как, кога, с какво и колко са ми помагали и отваряли очите. Може да не личи във форума, но е така повярвай ми.
Говоря за Еко и ВО, предполагам си си сетил ;)

ОК...разбирам те...;)...не може всички да сме еднакви, но Во е надменен, Еко е друга бира, нямам нищо против него...не се познаваме, но когато човек е широко скроен разговора върви в друга насока като при теб.

ecotronic
03-02-2022, 12:48
В техническите раздели пиши технически неща. Макар и да са неверни, никой няма да те упрекне. Но ти пишеш малко на техническа тематика и много за това да анализираш и квалифицираш хората. Това е дразнещото. Когато пък техническата дискусия поеме в посока, която не разбираш, остави на другите да преценят вместо да раздаваш професорски титли.

Бобби
03-02-2022, 14:29
В техническите раздели пиши технически неща. Макар и да са неверни, никой няма да те упрекне. Но ти пишеш малко на техническа тематика и много за това да анализираш и квалифицираш хората. Това е дразнещото. Когато пък техническата дискусия поеме в посока, която не разбираш, остави на другите да преценят вместо да раздаваш професорски титли.

Ще оставя поста ти без коментар, както ти остави предишният ми въпрос без коментар.....защото по техническите раздели ми каза да пиша технически неща...:))
Анализите и квалификациите ги правят други хора, аз подхождам с определено чувство за хумор....както и да е...нека засегнатите колеги да си спретнат една тема в общи приказки за мен, как са се обидили виртуално и т.н......тук нали е технически раздел и каза да не го разводняваме....

acho_
08-02-2022, 11:47
Толкова години не бях обърнал внимание, като прочетох това се загледах, и вярно си личи и на уреда (поне на 147).

flipz
08-02-2022, 13:44
Толкова години не бях обърнал внимание, като прочетох това се загледах, и вярно си личи и на уреда (поне на 147).
На кой уред ?
Аз го видях с OBD и графика на torq.

ecotronic
08-02-2022, 14:00
На 159 е малко вероятно да се види на стрелката, защото при интересния участък, тя вече стои закована на 90.

acho_
08-02-2022, 14:24
На 159 не съм и гледал, там пък като спра някъде за половин-един час, при последващо палене стрелката плавно спада с ~едно деление надолу (все едно термостата е заминал), но пък има постоянно отворен кръг към турбото, и предполагам че от там влиза по-хладка течност в началото.