PDA

View Full Version : Дилема за Жулиета - бензин или дизел.

Chapkanov
13-03-2025, 10:49
Спрял съм се да взема Жулиета, със сигурност автомат. Интересуват ме по-големите мотори 1.4/170 бензин или 2.0/170 или 175 дизел. Доколкото чета мнения, явно са на едно ниво, като мощност и поведение. Имал съм 159 дизел и ми харесваше мощността в ниските обороти. Карам основно градско /София/, на година между 10 и 15К километра. Вероятно бензина е за предпочитане, но ме притеснява малкия 1.4 мотор колко живот има с тия конски сили, както и Мултиеър системата. На доста места пише, че на около 200К се сменя и е скъпа, какво да гледам за нея дали е наред и има ли начин да се разбере. Дизела пък ми харесва, заради по-големия обем, повече нютъна в ниски обороти и предполагам доста по-малък разход на гориво. Но пък там е ясно проблемите с основно градско на къси разстояния. Давайте съвети от собствен опит, предполага че ще са полезни не само за мен.

mordohy
14-03-2025, 07:57
Определено дизелът е по-подходящ за дълги разстояния. Неуморим е. Но за градско, с всичките му чаркове е мъка. Тука не ти трябва 2.0 , а 1.6. За бензиновата играчка 1.4 и аз съм скептичен, но нямам преки наблюдения и чувам само добри неща. Дизела също има скъпи чаркове за смяна. Жулиетата я карам общо-взето на дълги разстояния, а 146 градско, на работа, както и по работа. Газта е най-евтина за каране. В твоя случай май най-подходящ се оказва 1.4 бензин-газ! Успех!