Log in

View Full Version : Европа иска коли не по-бързи от 162 км/ч.

koolio
09-06-2007, 16:25
Европейският парламент се готви да обсъди през този месец документ, който предвижда забрана за производство на автомобили, чиято максимална скорост надвишава 162 км/ч.
Според привърженици на тази неочаквана забрана нейното въвеждане ще позволи съществено да бъде намалено изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата. За да се вдигнат 160 км в час, не са нужни мощни двигатели, така че те могат да бъдат направени по-икономични и по-екологични, пише БГНЕС. Освен това тази инициатива отлично се съгласува с подготвяните за приемане ограничения за максимално съдържание на въглероден диоксид в изхвърляните от новите автомобили газове – 130 грама на километър, което ще влезе в сила в Европа през 2012 г.
Последният аргумент на привържениците на забраната на бързите коли е, че в повечето страни в Европа максималната разрешена скорост така или иначе е ограничена на 120-140 км/ч. Според експертите единственото, което не са взели предвид хората, разработили документа, е, че сега абсолютното мнозинство от съвременните автомобили лесно вдигат 160 км/ч. Затова или забраната автоматично ще засегне всички тези коли, или производителите ще трябва да им поставят електронен ограничител на максималната скорост.

Източник: http://auto.dir.bg/2007/06/09/news1762872.html

georgyg
09-06-2007, 16:28
Това ми се струва невероятно :shock:

Alexanderbb
09-06-2007, 18:51
Да бе а световните автомобилни пройзводители как ще го преглътнат това. Някой да си представя Ferrari например да вдига само 160.

TaNo
09-06-2007, 23:12
Хм. Много интересно!?! :roll: ........
Нали знаеш как седи въпроса с Ferrari и други подобни производители както определени хора с пари карат тъкива коли тъка и тези хора ще могат да се снабдяват с достатъчното мощни коли. Подобни закони въжат само за нас бедните просто да не им се пречим по пътя и тъка на татък...! А това с газовете вятър работа.

filip
10-06-2007, 00:43
Истината е че според мен така трябва!Не заради газовете писна ми да слушам за катастрофи как някои се правел на тарикат и се ударил челно с 210 в стълб това трябва да се спре!Щом като на човек не му е увряла простата глава тъпа да кара внимателно и бавно то трябва да бъде задължен!Какви са тези коли с 400км/ч 350 нам какви си е ми то през втората световна самолетите са летели по-бавно и щом като човек е тъп и не мисли сам за сигурността си трябва да е принуден да мисли!

georgyg
10-06-2007, 07:25
@filip не си мисли, че челен удар с кола на 10+ години със 160 или 210 няма да има еднакви последици. Колите на краш тестовете ги засилват с около 60 км/ч и си виждал какъв е резултата, а и кола от класа VW Lupo ако се удари със 160 в дърво даже и за кутийка от бира няма да става. Просто трябва да има контрол. Виж примара с Парис Хилтън - карала без книжка - 45 дена в затвора, а у нас 7-8 пъти хващат човек без книжка и пил и нищо. Друг е проблема, че при нас от катастрофи умират средно около 3-ма на ден, а в Полша около 35-40 :shock:
Трябват камери да се глада кой как кара и строги закони и после направо ти отнемат книжката, ако трябва в затвора за няколко седмици и глобата ти идва по пощата. Повярвай ми има начини да се спре този ужас, а си представям BMW M6 и моята алфа как вървят на равно, а имат разлика от към малко над 400 к.с. :oops:

Walker
10-06-2007, 10:14
Е къв е проблема?! Но ако тръгвате на светофара или се престройва ще се види разликата в колите. Или изпреварва... И пак има тръпка. :P :roll:

filip
10-06-2007, 11:32
Не съм съгласен с мнението че няма значение от скоростта при удара!При скорост от около 100км/ч при нов модерен автомобил с модерна спирачна система и спирачен асистент можеш да убиеш скоростта до приемливи стоиности и при новите нива на защита да оцелееш при удара!А савсем друго е да убиеш скоростта от 200+ километра в час и колата да те спаси при удара! :twisted: !Вярно е че може и с 60 км да умреш само че това вече не е добрия стар комунизъм и ладички които се прекършват при скорост от 30км/ч при съвременните автомобили и при по-висока скорост ще те спасят но не и при скорост от 180км/ч така че според мен разликата е огромна! :P

Nikiboy
10-06-2007, 17:48
Ще има яко чип тунинг!

BatVas
10-06-2007, 23:18
А как пък го изчислиха 162 , аз пък викам да е 161 :evil: :no_no_no:

Kuku
10-06-2007, 23:29
За да е кръгло в мили :wink:

BatVas
11-06-2007, 11:50
Aбе тия зелените пак нещо са се чалнали - нали ще въвеждат Евро 5 - така се намалят вредните емисии. Щото в САЩ има едни пикапчета с максимална скорост 100 мили/час ама са V10 и си горят стабилно (та не мога да резбера как така с ограничение на скороста ще намалят емисиите :?
П.П. Това ей сега си го представих как ще го одобрят - те тия концерни-Даймлер. Фау-ве.БМВ, ГМ,Рено, Пежо-Ситроен, Фиат груп не се ли намират в държавите с най-много гласове в Евро комисията и Парламента. Да не говорим , че имат заводчета в Англия, Чехия, Полша, Румъния - дето до сега се бориха да привлекат инвестицията - че там са намесени и Тойота. А това е някаква недоклатена измислица на група смахнати еколози(смахнати щото дори няма логика тази промяна)

koolio
11-06-2007, 12:12
Споко бе, това е само предложение засега и едва ли ще бъде прието :D. Иначе има какво да се направи за екологията- например да се стимулира използването на екологични горива, без да се намалява мощността на двигателите. За съжаление едва ли ще стане скоро :? .