Log in

View Full Version : Промените в закона за движение по пътищата

Alfa User
10-06-2007, 03:09
Ето какво са приели днес нашите любими народни избранници относно нарушенията по пътищата :

С лишаване от право да управлява МПС, трамвай или самоходна машина за срок от 1 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева се предвижда да се наказва този, който управлява автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила до 1,2 промила, включително. Предлага се водач със стаж до 2 години и водач на МПС за обществен превоз на хора и опасни товари да се наказва за същото нарушение с лишаване право да управлява от 2 до 12 месеца и с глоба от 300 до 600 лева. За повторно нарушение се предвиждат лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лева .

За превишаване на разрешената в населено място максимална скорост с до 10 км/ч е предвидена глоба 10 лева, с от 11 до 20 км/ч - 30 лева, с от 21 до 30 км/ч - 100 лева, с от 31 до 40 км/ч - 150 лева и един месец лишаване от правоуправление, с от 41 до 50 км/ч - 200 лева и два месеца лишаване от право да управлява МПС, а над 51 км/ч - 250 лева и три месеца лишаване от правоуправление. За превишаване на разрешената максимална скорост извън населено място от 21 до 30 км/ч е предвидена глоба 50 лева, от 31 до 40 км/ч - 100 лева и един месец лишаване от право да управлява автомобил, от 41 до 50 км/ч - 150 лева и два месеца лишаване от правоуправление, и над 51 км/ч - 200 лева и три месеца лишаване от правоуправление.

Предвижда се временно да се отнема шофьорската книжка на водач, който управлява без застраховка "Гражданска отговорност" - до предоставяне на сключена валидна гражданска отговорност. Предлага се за този, който шофира с акт повече от разрешения по закон един месец, да се отнема шофьорската му книжка до заплащане на дължимата глоба.

С 50 лева ще се наказва шофьор, който превозва пътници над определения брой места. Същата глоба е предвидена и за водач, който шофира автомобил без валиден стикер на предното стъкло за сключена застраховка "Гражданска отговорност".

До тук всичко добре, но последното изречение ме хвърли в почуда :

Предвижда се шофьорска книжка да се издава само на лица, завършили основно образование.
Тва значи ли, че хората със средно и висше няма да имат право да управляват МПС ? :crazy: :Tease:

KGB
10-06-2007, 06:27
Лошо Гошо, всички от клуба ще карат без книжки...

gorang
10-06-2007, 08:41
До тук всичко добре, но последното изречение ме хвърли в почуда :

Предвижда се шофьорска книжка да се издава само на лица, завършили основно образование.
Тва значи ли, че хората със средно и висше няма да имат право да управляват МПС ? :crazy: :Tease: [/quote]

За да имаш висше трябва да си завършил основно и средно!!! То е логично, че всеки с над основно ще има право да управлява МПС.

RoMeO_156_GTA
10-06-2007, 10:18
малко :offtopic: понеже напоследък забелязвам и един нов знак ,някой ще помогне ли за какво е :oops: - жълт триъгълен ,и една черна точна посредата :roll: :?:

1115
10-06-2007, 10:24
малко :offtopic: понеже напоследък забелязвам и един нов знак ,някой ще помогне ли за какво е :oops: - жълт триъгълен ,и една черна точна посредата :roll: :?:

участъкът е с увеличена концентрация на ПТП

PEPI-2ALFA
10-06-2007, 23:40
И в Македония си го имат - црна точка :lol:

TaNo
11-06-2007, 08:39
Четах, четах.... и стигнах до извода че квото да направиш, както да караш се ще те глобат за нещо :? "Страхотна държава"

BatVas
11-06-2007, 12:02
Баси това вече е 30-тата промяна на закона от 94 година на сам (аз юрист да съм не мога да му хвана промените бре) - а тея не забелязаха ли че промените им не водят до нищо (всъщност КАТаджиите забогатяха - сега дигат глобите и наказанията , щото вече всички могат да те проверяват и парата трябва да се вдигне - да има за всички униформени)
Интересно нарушението до 10 км/ч как ще го докажат - той спидомера на автомобила има да речем отклонения 2-3 км/ч - радара на ченгетата дава отклонение до 6 км/ч. Е сега вече всеки може да ме спира и да ми вика дай 10 лева с 2км/ч си отгоре- как да докажа , че не съм (че на всичкото и отгоре не подлежала на обжалване) :!:

Mind_Control
11-06-2007, 12:09
Баси това вече е 30-тата промяна на закона от 94 година на сам (аз юрист да съм не мога да му хвана промените бре) - а тея не забелязаха ли че промените им не водят до нищо (всъщност КАТаджиите забогатяха - сега дигат глобите и наказанията , щото вече всички могат да те проверяват и парата трябва да се вдигне - да има за всички униформени)
Интересно нарушението до 10 км/ч как ще го докажат - той спидомера на автомобила има да речем отклонения 2-3 км/ч - радара на ченгетата дава отклонение до 6 км/ч. Е сега вече всеки може да ме спира и да ми вика дай 10 лева с 2км/ч си отгоре- как да докажа , че не съм (че на всичкото и отгоре не подлежала на обжалване) :!:

За толкова малко никой няма да те спре, те ги нагласят радарите да засичат с 20км/ч и нагоре превишение на скоростта

BatVas
11-06-2007, 12:14

За толкова малко никой няма да те спре, те ги нагласят радарите да засичат с 20км/ч и нагоре превишение на скоростта

Така си мислиш я питай - има хора спирани с превишение 6 км/ч :wink:

bg_alfist
11-06-2007, 13:58
А каква ще е "наградата" ако те хванат с повече от 1.2 промила ? :(

Димо
11-06-2007, 14:47

Наградата е лишаване от свобода до 1 г. и лишаване от правото да си караш Алфичката.

morfius
11-06-2007, 15:05
Закона и преди и сега може да свърши работа... само дето само със закони не става, трябва и акъл (работеща система).
Каква полза от вдигане на санкциите, като системата работи само в посока рушвета???
Малоумни ограничения на скороста и точно там лунохода дебне...
Малоумна организация на движението в големите градове и там където става най-объркано няма никой да съдейства, а дебнат встрани да отръскат някого.
Всъщност ползата е ясна, повечко рушвет и по-голям, че иначе санкциите големи.

Abarth
11-06-2007, 15:56
Това за гражданската е голяма тъпня,добре ми ако нямаш гражданска и книжка кво ше ти вземат :lol: :lol: :lol: :lol:

Lucky
14-06-2007, 23:04
А май вече жилетките са задължителни или още не е прието :roll: :?: :?:

VFTI
14-06-2007, 23:09
А май вече жилетките са задължителни или още не е прието :roll: :?: :?:
Прието и са задължителни...Казаха го 2-3 пъти по новините

Mury
14-06-2007, 23:11

Нено има акт за превишение на скороста с 1 :shock: :shock: да 1 км/ч,и аз не повярвах но го видях,закачил го е за назидание на стената в тях :lol: :lol: :lol:

MUROMAN
14-06-2007, 23:24
Момчета носете си по повче парички.Идва златната ера на
Рушвета.Или казано с други думи - АКО СИ СКЛОНЕН ДА ПОЧЕРПИШ.

valjo
14-06-2007, 23:28
Момчета носете си по повче парички.Идва златната ера на
Рушвета.Или казано с други думи - АКО СИ СКЛОНЕН ДА ПОЧЕРПИШ.
мдам, аз таа вечер не посмех да се кача,докато не намерих банкомат, да си зема некой лев, човек никога незнае ....

интересно къде ше идат тарифите :)

pr_00f
14-06-2007, 23:29
МОМЧЕТА НЕ СИ НОСЕТЕ ПАРИЧКИ. НОСЕТЕ СИ АКЪЛА СЪС СЕБЕ СИ КАТО КАРАТЕ, НЕ ГО ОСТАВЯЙТЕ ВКЪЩИ. СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНИТЕ!!!

А за паричките винаги може да се намери по добре приложение от колкто в джоба на някой подкупен полицай. Ама колкото и да не ви се вярва и рано или късно и полицаите ще почнат да ги гонят яко и ще спрат да вземат. Какво ще правите тогава а?

valjo
14-06-2007, 23:43
МОМЧЕТА НЕ СИ НОСЕТЕ ПАРИЧКИ. НОСЕТЕ СИ АКЪЛА СЪС СЕБЕ СИ КАТО КАРАТЕ, НЕ ГО ОСТАВЯЙТЕ ВКЪЩИ. СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНИТЕ!!!

А за паричките винаги може да се намери по добре приложение от колкто в джоба на някой подкупен полицай. Ама колкото и да не ви се вярва и рано или късно и полицаите ще почнат да ги гонят яко и ще спрат да вземат. Какво ще правите тогава а?
искаш ли да ти кажа една работа? ;) реализма е нещо МНОООГО полезно, нема да се занимавам да правя цветни изречения

начи, ние сме :
1. ориенталска
2. балканска
3. ЮЖНА
4. неразвита
5. 6. 7. 8.

държава

и като такава, рушвети ще има до 2ро пришествие
въпрос на оразмеряване, това е единствения въпрос

приготви се да станеш светец, а по-късно опасявам се и мъченик, и да живееш адски дълго, да илядиш, та да видиш кога ше спрат да зимат рушвети ;)

MUROMAN
14-06-2007, 23:47
да илядиш, та да видиш кога ше спрат да зимат рушвети
НИКОГА

pinko
14-06-2007, 23:58

искаш ли да ти кажа една работа? ;) реализма е нещо МНОООГО полезно, нема да се занимавам да правя цветни изречения

начи, ние сме :
1. ориенталска
2. балканска
3. ЮЖНА
4. неразвита
5. 6. 7. 8.

държава

и като такава, рушвети ще има до 2ро пришествие
въпрос на оразмеряване, това е единствения въпрос

приготви се да станеш светец, а по-късно опасявам се и мъченик, и да живееш адски дълго, да илядиш, та да видиш кога ше спрат да зимат рушвети ;)

Докато живеех в Бон (тогава Западна Германия и викаха) през 80-те и 90-те години на миналия век, там въведоха точковата система.

За всяко нарушение щеш-нещеш ти се трупкат точки във Фленсбург (там е електронно-информационния център) и в един момент оставаш за определен период от време без книжка.

Пътните полицаи се усетиха и почнаха да зимат рушвети, хванаха няколко и работата се размириса.

Още след 2 седмици Бундестага (техния парламент) гласува нов закон за полицията.

Системата е следната и функционира повече от перфектно и до днес:

При излизане на дежурство всеки полицай декларира и се подписва каква сума джобни пари носи в себе си. Декларацията, с която е обявил, че например има в себе си 80 марки джобни, е едновременно и заповед за уволнение поради корупция, без право на пенсия.

Та в тази декларация пише, че по всяко време на деня можеш да бъдеш проверен и ако в теб имо повече пари, отколкото си излязъл на дежуство, се признаваш за виновен и автоматически си уволнен за корупция. Губиш пенсия, губиш всичко, нямаш право да работиш в държавната администрация до края на живота си.

Демек - излизайки на работа всеки ден си подписваш заповедта за уволнение - достатъчно е в теб намерят и 1 пфениг повече, отколкото си имал преди дежурство.

Такива ми ти работи.

valjo
15-06-2007, 00:00
начи в БГ ще има patch, а именно и проверяващия ше си земе неговото и .... сначале;)
ей живи ше ни одерат тия ... :)

Neokill
15-06-2007, 00:04
Стана тя каквато стана :frown: Сега като им даваш кинти ич няма се пазат все едно си плащаш фиша 8) Но вместо да ти вземат 40-50 кинта и да ти пишат фиш съвсем видимо ще ти опьнат малко по малко без него. Преди поне като стане работата до рушвет можеше да минеш с колкото оставиш 10-20 а сега и ще се пазарят. :twisted:

Mind_Control
15-06-2007, 13:08
начи в БГ ще има patch, а именно и проверяващия ше си земе неговото и .... сначале;)

Кефиш ме :D достатъчно е да сложат 2-ма проверяващи с 5000 лв. заплата, за да не взимат подкупи и ще се оправи работата, а не да сложат 50 проверяващи с по 500 лв. заплата.. щото тия 2-ма могат да проверяват на ден поне 30 патрулки..

koolio
15-06-2007, 13:11

Кефиш ме :D достатъчно е да сложат 2-ма проверяващи с 5000 лв. заплата, за да не взимат подкупи и ще се оправи работата, а не да сложат 50 проверяващи с по 500 лв. заплата.. щото тия 2-ма могат да проверяват на ден поне 30 патрулки..
Е те това е начинът! :clapping: Само че нали сме в България, веднага ще се почне: кви са тия че ще взимат толкова пари, па аз с диплома от филиала на зимбабвийския университет в Гулянци ще взимам 500. Та нещата пак отпират до друго и високите скорости далеч не са най-големият проблем.

BatVas
15-06-2007, 15:36

За съжаление и да си съвестен, няма спасение - убеден съм , че могат да се заядат дори с теб, могат да ти напишат и едно фишче за до 50 лева и знаеш ли кое е най-хубавото - ами не можеш да докажеш , че не са прави НЯМА ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ :?

ne0
15-06-2007, 15:42
аве еййй мен ма глобиха за 1 километър в час ехоооо

Mury
15-06-2007, 15:46

Нено има акт за превишение на скороста с 1 :shock: :shock: да 1 км/ч,и аз не повярвах но го видях,закачил го е за назидание на стената в тях :lol: :lol: :lol:

Вече съм го написал баце,шото и аз неможах да повярвам кат го видях :shock: :shock:

Mind_Control
16-06-2007, 10:42
аве еййй мен ма глобиха за 1 километър в час ехоооо

Я разкажи какво ти казаха катаджиите като те спряха :)

jorko
16-06-2007, 15:59

:prison: :whip: и от време на време :humpx:

SosipatorPirov
16-06-2007, 21:52

:prison: :whip: и от време на време :humpx:

а къде ти е сръбската музика?