PDA

View Full Version : tuning 146 1.6 TS

kalfa146
21-06-2007, 11:33
Здравейте, интересувам се от тунинговане на 146/1.6ТС. Дали някой от вас е правил и на какво (чип, филтер, гърнета...), дали е видял промяна (положителна или отрицателна), какво ме е струвало. С 2 думи каквато и инфо да ми дадете ще да е полезна за мен.

MONI
21-06-2007, 11:53
Здравейте, интересувам се от тунинговане на 146/1.6ТС. Дали някой от вас е правил и на какво (чип, филтер, гърнета...), дали е видял промяна (положителна или отрицателна), какво ме е струвало. С 2 думи каквато и инфо да ми дадете ще да е полезна за мен.

ами виж на Nе0 подписа и се обади на Бобо, адреси телефон има в техническия раздел

WhitePower
22-06-2007, 11:02
quote]

ами виж на Nе0 подписа и се обади на Бобо, адреси телефон има в техническия раздел
това ми прозвуча като отиди в магазина и си купи туннинг

идеята маи на този раздел е да се споделя кои кво е правил

филтър К&Н - около 140 лева - за мене има ефект в високите
генерация обикновенна иначе ще ми стане главата 3на
чип за него бобо в форума или един друг ники ама на ники кординати нямам в момента
но по сериозния туннинг е конверсия в турбина но там парите са около 2-3000к в лева наи ефтиния вариант

kalfa146
22-06-2007, 13:44
WhitePower е прав, мен ме интересува мнението на юзърите а не на продавачите. искам да знам до колко го намирате за ефективно (не само конете и въртящите моменти, а така нареченото " по добро поведение ") и колко дълго сте го експлоатирали (до колко е вредно за сърцето на Алфонсо).

MONI
22-06-2007, 14:13
WhitePower е прав, мен ме интересува мнението на юзърите а не на продавачите. искам да знам до колко го намирате за ефективно (не само конете и въртящите моменти, а така нареченото " по добро поведение ") и колко дълго сте го експлоатирали (до колко е вредно за сърцето на Алфонсо).

Ами точно тия не са баш продавачи и ти ги посочих за да говориш с тях да ти обяснят щото разбират и доста се интересуват, но все тая не взимай поста ми под внимание.

@УайтПовер
За колко тунинговани 1.6 ТС се сещаш освен на Не0, щото човека пита точно за този двигател???

Bobo
22-06-2007, 18:25
quote]

това ми прозвуча като отиди в магазина и си купи туннинг

идеята маи на този раздел е да се споделя кои кво е правил

филтър К&Н - около 140 лева - за мене има ефект в високите
генерация обикновенна иначе ще ми стане главата 3на
чип за него бобо в форума или един друг ники ама на ники кординати нямам в момента
но по сериозния туннинг е конверсия в турбина но там парите са около 2-3000к в лева наи ефтиния вариант

А ти кво предлагаш да му пейстна бин фаила да му кажа кво да прави и после да му се радвам както се радвам на теб и на твоя супер неуспешен тунинг :?: А и да ми споменеш наистина както писа колегата колко 1.6 ТС тунинговани си виждал и вървежни :?: Сигурен съм че тая не Нео ше ти отупа тунингованата 2.0 ТС и ше се чудиш откъде ти е дошло :idea: А че тунинга е евтин според теб знаеме ама при евтиния тунинг и резултатите са отрицателни (пак от тебе знаеме) :lol: :lol: :lol:

Nikiboy
22-06-2007, 18:48
я да вадя Г-тека

Освен секунди, мога да меря и спирачен път, странично натоварване и тнт.

Тунинга да не е само 0-100, я да мерим на спирачки и други.

kalfa146
22-06-2007, 19:39
я да вадя Г-тека

Демек освен за основните неща като чип, филтър, гърне и т.н. ще трябва да наблегна и на спирачките? а аз си мислех че мойте са достатъчно добри. а конски сили мериш ли? :D

kalfa146
22-06-2007, 19:46
А ти кво предлагаш да му пейстна бин фаила да му кажа кво да прави и после да му се радвам както се радвам на теб и на твоя супер неуспешен тунинг

това ще рече че не само чипа се сменя (след като опитите са неуспеши) а и нещо друго се гъбарка? така ли?

ne0
25-06-2007, 15:17
я да вадя Г-тека

Гуми: Дънлоп СП Спорт 01 195/50/15 2.6 бара
Спирачки: отпред и отзад вентилирани и перфорирани Нейшънал
Окачване: Пълен пауърфлекс комплект тампони + амортисьори и пружини H&R.

Тони от Ванто каза тая кола е като табуретка ;)

WhitePower
27-06-2007, 15:28
я да вадя Г-тека

Спирачки: отпред и отзад вентилирани и перфорирани Нейшънал
Окачване: Пълен пауърфлекс комплект тампони + амортисьори и пружини H&R.

Тони от Ванто каза тая кола е като табуретка ;)

Браво Нео ,а по мотора пипал ли си и ако си сподели на човека какво да знае и тои и другите юзери в форума ако е искаш просто кажи няма да кажа

ne0
27-06-2007, 18:17
По двигатела няма нищо пипано... Просто Бобо направи електрониката и смени консумативите те тва е.... Драго направи аирбокс и тва е...........

Колата е сток с чип и филтър........

kalfa146
27-06-2007, 20:01
По двигатела няма нищо пипано... Просто Бобо направи електрониката и смени консумативите те тва е.... Драго направи аирбокс и тва е...........

Колата е сток с чип и филтър........

Само чип и филтър - и колко коня ти донесе това нововъведени.
за гумите - 195 какво предимство ти дават спрямо 185 (без да броим завоите)?
Вентелирани спирачки - предимства?
Филтър - конус или реплейсмънт?
А какво е направено по електрониката - чипът ли?

WhitePower
27-06-2007, 23:26
без да бъда нахален колко ти е AFR-a ( air/fuel ratio ) след чипа

kalfa146 инфо за тебе - винаги конус - защото така премахваш съпротивлението което създава кутията

Ей за тва говоря всеки казва какво е правил и има ли ефект

аз с тунинг на атмосферки не се занимавам щото е загубена кауза с алфите една причина - слаби скоростни кутии( а това се разбира като видиш колко хора са счупили скорости без да увеличение на конете

ne0
28-06-2007, 03:34
нищо по-хубаво няма от читава отмосферна алфа ;)
не пълни главите на хората с глупости
ако опелите не бяха с лотус двг нямаше да има друг конкурент освен хонда ;)

па ти колко турбо коли си направил ?

за калфата:
пъро си правиш двигателя като нов оттам търсиш туниг .... кенефа и да го
лачиш пак си е кенеф ;)

ne0
28-06-2007, 03:37
Само чип и филтър - и колко коня ти донесе това нововъведени. - 138 ;)
за гумите - 195 какво предимство ти дават спрямо 185 (без да броим завоите)? - с моето окачване е жизнено важно ;)
Вентелирани спирачки - предимства? - от 225 км/ч реални до 140 трудно се спира ;)
Филтър - конус или реплейсмънт? - споредзависи ;)
А какво е направено по електрониката - чипът ли?[/quote] - питай Бобо ;)

WhitePower
28-06-2007, 10:10
пак не ми отговори на вапроса горе щото и ти незнаеш Бобо какво е правил - както и да е тука за сега не може да ти полезен

а за колко коли съм направил - повече от една

А ти колко си направил ??????????? има ли и една ? щото чип всеки втори слага вече ама с каква карта си?колко коня си качил ?на дино ходи ли ? питах те за АФР - ма колко държиш сместа

явно трябва да питам бобо
За БОБО :
Освен чипа мерил ли си сместа с сонда и ако си можеш ли да кажеш на колко си я искарал преди и след чипа.Темпрераурния датчик пипал ли си ?
мерси за отговорите

kalfa146
28-06-2007, 10:25
?на дино ходи ли ?

Какво е дино? Тул за мерене на мощност ли е?

ne0
28-06-2007, 10:28
м>>>ьо не може ли прото хората които разбират от нещата да си вършат работата. В тая Бг всеки стана майстор. Ти от мен да си чул някога да разправям колко разбирам.... Ок тъпите ти въпроси няма смисъл да им отговарям..... Има професионалисти и нека ги оставим да си вършат работата ок? Така може и държавата да се оправи. Ако всички са професионалисти ще ти е много по-лесно да си вършеш работата за която си сложен, да си получиш парите и да отидеш до диджитал тунинг да си купиш чип нали. Аз съм дал 622 лева за чип който Бобо доуправи ;).
Тона ти е заядлив няма да си играя да те предупреждавам повече. Пиши си споко и не ме нервирай.

Пих ти дал отговори на въпросите но нали има и ноъ хау в цялата работа ;)

kalfa146
28-06-2007, 10:51
Аз съм дал 622 лева за чип който Бобо доуправи ;).

И да се върнеме на темата :) Бобо иска 250лв. а ти си додал за да го предоби или да донастои двигателя - демек иде реч не за стандартен чип тъниг а спецефичен тунинг определено за твоя двигател - който носи повече коне от другия и е по добър - съобразен е за дадения двигател.

ne0
28-06-2007, 11:05
Аз съм дал 622 лева за чип който Бобо доуправи ;).

И да се върнеме на темата :) Бобо иска 250лв. а ти си додал за да го предоби или да донастои двигателя - демек иде реч не за стандартен чип тъниг а спецефичен тунинг определено за твоя двигател - който носи повече коне от другия и е по добър - съобразен е за дадения двигател.

Да :)

но тогава Бобо не правеше чипове. Сега е друго за 250 лева може да си купиш супер чип. Просто нещата се промениха... Бобо отвори Екстрийм Тунинг и вече се занимава с това професионално. Аз като го правих той просто помагаше. Според мен 250 лева е ниска цена ма нали виждаш има хора дето само броят парите на хората. Тва са 125 еуро. тва е нищо ама нищп НИЩО за тия чипове. Истината е че чипа спасява двигатела и му удължава живота в нашите случай... но караш с 98+

Mury
28-06-2007, 15:05
Мойта кола също е с преработван чип от Бобо и мога да ти кажа че преди 2 седмици карах на един приятел ТИ-то и смело мога да твърдя че мойто върви доста повече,а другото е в префектно техническо състояние :idea: :idea: така че твоят човек за чип определено е Бобо :twisted: бодваш и едно конусче и си на пистата :wink:

WhitePower
28-06-2007, 15:08
Бобо копирал софтуера от чипа
има програмки които четат горивната таблица после редактираш записваш за това хората взимат около 1000лв
Трябват ти познания по софруера, исискванията на двигателя и е-пром програматор.
Но както казах цените падат - този бизнес в българия сега навлиза с пълна сила и всеки се бори за територия.
Ето пример в проспиид чипа навремето беше 1000 после стана 500 и сега бобо ( Както казва нео ) 250

kalfa146
28-06-2007, 21:58
Ето пример в проспиид чипа навремето беше 1000 после стана 500 и сега бобо ( Както казва нео ) 250

Забрави да споменш Brezel за 100 :)

Red Devil
29-06-2007, 00:25
@WhitePower-в Проспеед правят ли го това с горивната таблица и правилните корекций ли правят?Не е копи/пасте на даден софтуер за даден автомобил?
@Бобо - Ако вие(ти) можете да ми кажете как го правите ще съм благодарен(и само за алфи ли правите).

(Просто искам да слагам чип на мойта кола и още не съм измислил къде да го слагам)

Nikoror
30-06-2007, 23:06

а защо на 2.6? :oops:

Abarth
30-06-2007, 23:27

За да не криви джанти сигурно :D

ne0
01-07-2007, 00:08

Вече на 2.7.... а може и повече....

щото в завой гумите излизат от джантите ;)

Събев
03-07-2007, 18:18
Ама си е състезател човека! :plane:

vikoalfa
05-07-2007, 00:53
Абе хора слагайте чипове и филтри и на Божура :lol: Не ли по -лесно да си бехте купили QVта, а не са да ъпгрейдвате 1.4 или 1.6 щото само нео си знае ,че колата му е стъпила двойно отколко я купил :wink: Сори за тъпото мнение ама не се здаржах :?

Събев
05-07-2007, 01:44
Колега не си прав!
Ти защо си правиш 33-ката по-бърза?????
Защо не си купи примерно едно Q4 и щеше да литнеш!
Всеки си е купил кола, харесала му е и някой хора са решили
да си ги подобрят!
На кой колко му е излезнала няма значение, всеки си знае!
Но на Neo примерно колата може да е 1.6, но малко по малко се
доближава до QV нали?!
Дай боже и да го подмине!
Затова няма смисъл да ги съдиш така!
Лесно е да си купиш наготово, но е по-сладко когато знаеш
че преди е била една, а сега е нещо съвсем различно!
Към по-добро разбира се!

ne0
05-07-2007, 02:43
Абе хора слагайте чипове и филтри и на Божура :lol: Не ли по -лесно да си бехте купили QVта, а не са да ъпгрейдвате 1.4 или 1.6 щото само нео си знае ,че колата му е стъпила двойно отколко я купил :wink: Сори за тъпото мнение ама не се здаржах :?

тройно ;)

а колко такива си виждал... а моята виждал ли си ... аколко Ку Ве та вдигат 240 ;)

и колко Ку Ве та са по -бързи от мен аз знам едно атмосферно и едно турбо ;)

Abarth
05-07-2007, 07:48

тройно ;)

а колко такива си виждал... а моята виждал ли си ... аколко Ку Ве та вдигат 240 ;)

Ми само едно атмосферо е по бързо,щото не са много читави,читаво QV на божура даваше около 16.3-16.4,а ти даваш около 17.00 :roll:

kalfa146
05-07-2007, 09:53
Колега не си прав!

На кой колко му е излезнала няма значение, всеки си знае!

Събев е прав, когато си търсих кола, нямах претенции каква ще е (марка, модел, двигател - освен за някои екстри, година и пари). След като си закупих лимузината знам че туй е колата за мен (мойт не я давам на никой (тя жената е взима без да ме пита :( ) и неискам да карам кoлата на друг - било то 2.0 ТС или GT...). Имам идея за някаква разумна цена да я предобря малко (типична българска черта :) ), за туй отворих реч кой какво си е тунинговал - чип, двигател, филтер, огледало .... За сега съм се насочил кам чипосван (първ стъпка), но все още търся най ниската добра цена и гаранция (например дино тест за сметка на продавача :), оти туй с почустването на разликата от 10 коня при налични 130 ... нещо не ми се удава). след това ще е филъра, но първо да смениме чипо....

WhitePower
05-07-2007, 11:21
ми слагаш една турбина на 0.2 да помпа и ето ти 20 -30 коня бе да пипаш по железата в мотора

kalfa146
05-07-2007, 11:56
ми слагаш една турбина на 0.2 да помпа и ето ти 20 -30 коня бе да пипаш по железата в мотора

А няма ли да ми излезе по-скапо, не е ли по-опасно за двигателя, няма ли да арчи повече, не е ли по-слозно, а като цена кака е?

MONI
05-07-2007, 12:00

А няма ли да ми излезе по-скапо, не е ли по-опасно за двигателя, няма ли да арчи повече, не е ли по-слозно, а като цена кака е?

Да ти кажа....не че съм голям специялист ама ако ше тунинговаш кола мисля че разхода, а както и за разходите е добре да не мислиш за тях.

kalfa146
05-07-2007, 12:03

Да ти кажа....не че съм голям специялист ама ако ше тунинговаш кола мисля че разхода, а както и за разходите е добре да не мислиш за тях.

Е те на чиповете им дават че предобрят консумацията на гориво :)
с 0.3 -0.5 на сто....

pr_00f
05-07-2007, 12:05
То това хубаво ама да си чувал че след чипосване почваш да караш с високооктанов бензин ? А там каква е цената?

Може да се обобщи с няколко думи.
Който го е страх от вълци не ходи в гората!

kalfa146
05-07-2007, 12:09
То това хубаво ама да си чувал че след чипосване почваш да караш с високооктанов бензин ? А там каква е цената?

Едно е да ти се покачи разхода (като пари) с 10% (95 около 2лв, 100 - 2.2лв, раход 10/100 градско), друго е да те удари двойно (аз за туй питам :? ).

ne0
05-07-2007, 13:21

тройно ;)

Ми само едно атмосферо е по бързо,щото не са много читави,читаво QV на божура даваше около 16.3-16.4,а ти даваш около 17.00 :roll:

бате с 14'' пускам 16.5 ;)

Abarth
05-07-2007, 13:41

тройно ;)

бате с 14'' пускам 16.5 ;)
Па тогава си карай само на 14 :P

ne0
05-07-2007, 13:53
е моята я водя стрийт рацинг кола не драг автомобил.....

WhitePower
05-07-2007, 16:44
Което значи

WhitePower
05-07-2007, 16:50
ето и малко теория

http://www.opelclub-bg.com/forum/lofive ... 25854.html (http://www.opelclub-bg.com/forum/lofiversion/index.php/t25854.html)

kalfa146
05-07-2007, 17:13
ето и малко теория

Благодаря, изглежда доста интересно...но ми се струва че колата ми ще стане 15 годишна преди да го осъществ :) .... Ти таквиз пормени правил ли си (лично)?

ne0
05-07-2007, 17:17
Което значи

което значи: кола за улични надпревари.... ама кой ти е участвл...
па и сега с тия глоби стана много тежко ;)

WhitePower
06-07-2007, 10:16
ето и малко теория

Благодаря, изглежда доста интересно...но ми се струва че колата ми ще стане 15 годишна преди да го осъществ :) .... Ти таквиз пормени правил ли си (лично)?
Лично от турбо на голямо турбо съм правил ,но проекта за алфата вече го има

Но искал първо да си оправя окачването ( кони ) и спирачките (Брембо от по ефтините ) и след това като за начало турбина на 0.2 и в последсвие турбо бутала ,ще я разредя малко , ревизия на главата
кулери кранчета блоу оффи Мапване и каране ( ако не се счупи нещо)

Lisan
06-07-2007, 11:08
Абе хора слагайте чипове и филтри и на Божура :lol: Не ли по -лесно да си бехте купили QVта, а не са да ъпгрейдвате 1.4 или 1.6 щото само нео си знае ,че колата му е стъпила двойно отколко я купил :wink: Сори за тъпото мнение ама не се здаржах :? :cry: :cry: Колеги,не му се сърдете на момчето,то е младо и обича много да говори без да знае какво дрънка :!: :shock:

kalfa146
18-07-2007, 17:47
Тъй като вече имам чип, но още не съм го пробвал, реших да заредя колата с по-октаново гориво :) Аз ползвам ЕКО, а там 98 няма само 100. Днес като подкарах колата имах чуството че нейде съм си загубил 10 коня. Това нормално ли е... Лошото е че заредих 40 литра...

Mury
18-07-2007, 18:33
и колко Ку Ве та са по -бързи от мен аз знам едно атмосферно и едно турбо

Май забрави едно ТИ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Nasko_77
18-07-2007, 20:08
Тъй като вече имам чип, но още не съм го пробвал, реших да заредя колата с по-октаново гориво :) Аз ползвам ЕКО, а там 98 няма само 100. Днес като подкарах колата имах чуството че нейде съм си загубил 10 коня. Това нормално ли е... Лошото е че заредих 40 литра... Искаш да кажеш, че сега върви по-малко от преди чипосването ли? :shock:

kalfa146
18-07-2007, 20:53
Искаш да кажеш, че сега върви по-малко от преди чипосването ли? :shock:

Не! Още не сам пробвал чипа, то не е чип а фаил и трябва да го програмирам, отнема ми време. Въпроса е че реших да мина на повечко октани предварително, преди да сменя чипа. Резултата е че колата ми не върви както преди. А минах от 95 на 100. Нормално ли е?

Nasko_77
18-07-2007, 20:58
Искаш да кажеш, че сега върви по-малко от преди чипосването ли? :shock:

Не! Още не сам пробвал чипа, то не е чип а фаил и трябва да го програмирам, отнема ми време. Въпроса е че реших да мина на повечко октани предварително, преди да сменя чипа. Резултата е че колата ми не върви както преди. А минах от 95 на 100. Нормално ли е?Напълно нормално според мен. И моята 100 октановия не го харесва и като че ли става по-спъната. Само дето малко отихва двигателя. Най-доволен съм от 95 ОМВ.

kalfa146
18-07-2007, 21:30
Напълно нормално според мен. И моята 100 октановия не го харесва и като че ли става по-спъната. Само дето малко отихва двигателя. Най-доволен съм от 95 ОМВ.

И аз за ОМВ си мислех (днес заредих Фордо там и ще получа обратана вразка от жената). Тъй като препоръчват 98 за тунинговани, дали там е добър?

Nasko_77
18-07-2007, 21:43
Напълно нормално според мен. И моята 100 октановия не го харесва и като че ли става по-спъната. Само дето малко отихва двигателя. Най-доволен съм от 95 ОМВ.

И аз за ОМВ си мислех (днес заредих Фордо там и ще получа обратана вразка от жената). Тъй като препоръчват 98 за тунинговани, дали там е добър? Колега, аз съм от Пловдив. В София колегите тук от форума препоръчваха накаква бензиностанция от които били най-доволни, но не съм имал за цел да я запомня. Нещо еко-елда ли беше..... не знам, не съм сигорен. Ползвай търсачката. Имаше такива теми за горивата къде са най-хубави.