View Full Version : температура на колата
alfa_145_boxer
13-07-2007, 11:03
Здравете имам следното питане .
Като загрее колата каква температура трябва да държи?
Защото на цифреблата са 40-80-120 и чертички за останалите деления.
Мойта загрява над 80 и така си седи ? това нормално ли е ?
Съжалявам за тъпите въпроси но, все още се уча..
ALFA155Ts
13-07-2007, 11:18
ако стои на 80 и малко над цифричката е перфектна ако извън града пада на 60 си за термостат
alfa_145_boxer
13-07-2007, 11:40
ако стои на 80 и малко над цифричката е перфектна ако извън града пада на 60 си за термостат
Седи малко под 100 ако приемем че делението преди 120 е 100.
т.е някъде около 90
Колега, виждам ,че си нов във форума, но все пак ще е добре занапред да използваш търсачката повече :wink: Точна за твоя въпрос има поне 5-6 теми.. ето няколко :
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=7964&highlight=%E7%E0%E3%F0%FF%E2%E0
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=10966&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F2%E5%EC%EF%E5%F0%E0%F2%F3%F0%E0++%E4%E 2%E8%E3%E0%F2%E5%EB%FF
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?p=9855&highlight=#9855
Лек ден :th_up:
както казва колегата, стои ли на 80 и малко над тях, значи си е добре
kanzlera
13-07-2007, 19:08
а моята седи малко ама много малко след 60 извън града, това добре ли
мойте бай майстори ми казажа че е добре и термостата бил летен, а на зима ще сложим зимен :)
мойте бай майстори ми казажа че е добре и термостата бил летен, а на зима ще сложим зимен :)
Глупости :twisted: Смени майсторите.
Crusader
13-07-2007, 20:30
Лелеее, кви идиоти "майстори" има - за термостат си 100% 30 и неколко лева в твоят случай.
kanzlera
14-07-2007, 12:45
Незнам ама мойе аверче кара фиат Браво 1.6 16V и неговата загрява толкова извън града, казва че му било нормалко :?: :?: :?: :?
Незнам какво решения да взема, че сигурно от тава ми дава и голям разход 11 газ извън града, без да я гоня :frown: :frown: :frown:
Незнам ама мойе аверче кара фиат Браво 1.6 16V и неговата загрява толкова извън града, казва че му било нормалко :?: :?: :?: :?
Незнам какво решения да взема, че сигурно от тава ми дава и голям разход 11 газ извън града, без да я гоня :frown: :frown: :frown:
не знам до колко си запознат с двигателите с вътрешно горене, но при тях има една особеност и тя е, че нормалната работна температура е не по - малко от 80 градуса. Това важи за всички двигатели от трактора - до Алфите :) ,
kanzlera
20-07-2007, 12:41
Тя може и затова да ми гори много, защото като работи студена, МАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, май съм за термостат
kanzlera
23-07-2007, 10:56
Хора тая моята кола карам я в града и загрява на 90 градуса но много бавно, но като изляза извън града на 2км. пода на 65 и до там, КАКВО ДАПРАВЯтермостат ли е това
ПОМАГАЙТЕ !!!!!!
За хората които се притесняват за термостат си:
Най-добрия вариант е да се свали термостата(20-тина минути) и първо да се види дали не е зациклил в отворено положение.
Ако е - смяна
Имаше и някакъв номер да се провери дали не е зациклил отворен и със пипане по самите тръби към радиатора, беше нещо от сорта че при 40-50 градуса на колата тръбите-гумените, трябва да не са топли :wink: , тоест термостата е в затворено положение и вода не се върти през него.
Ако не е зациклил(и сте го свалили вече) , може да се провери с уред за измерване на темпераурата и тенджера на котлона с вода, на колко отваря малката клапа и на колко голямата на термостата, имаше някъде из форума правилните стойности.
Може да ви е дава грешни показания и датчика на таблото.
Или да ви отваря на по-ниска температура самия термостат.
А и още нещо ако го сваляте сами, преди това си набавете скобички за стискане на тръбите, че някой от тях се чупят при сваляне.
добре де тази температура от клипчето неми се струва нормална :shock: http://youtube.com/watch?v=Gy9XwdM1ZwM
nikola_n
23-07-2007, 13:05
Хора тая моята кола карам я в града и загрява на 90 градуса но много бавно, но като изляза извън града на 2км. пода на 65 и до там, КАКВО ДАПРАВЯтермостат ли е това
ПОМАГАЙТЕ !!!!!!
Както каза някой по-горе: Има много теми по въпроса, потърси.
А аз имах същия проблем като теб и си беше точно термостата.
J_I_V_K_O
23-07-2007, 14:54
а перката при мен се включва при 60 и доста бавно се качва на 80 и то след здраво натискане на педала.... значи ли че и аз съм за термостат ? и евентоално ако остане за сега така а зимата да го сменя има ли зна4ение или наи-добре е да си го сменям сега :?:
добре де тази температура от клипчето неми се струва нормална :shock: http://youtube.com/watch?v=Gy9XwdM1ZwM
При адска жега е абсолютно нормална :wink:
venci-aleks
23-07-2007, 15:58
Перката би следвало да се включва над 90 градуса, по спомен мисля че са 92гр.
kanzlera
23-07-2007, 16:07
А МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОТЧИТА ГОЛЯМ РАЗХОД ОТ ТОВА ЧЕ НЕ ЗАГРАВЯ НА 90 ГР., ОСОБЕННО ИЗВЪН ГРАДА :?: :?: :?:
И АЗ ЗНАМ ЧЕ ПЕРКАТС Е ВКЛ. М/У 89 И 92ГР.
Щом я караш на 60 градуса извън града определено ти качва и разхода на гориво. Дали е само от това повишеният ти разход е трудно да се каже така - най вероятно не е само от това, но смяната на термостата е добро начало :wink:
Гледам разграфено е до 120 градуса :roll: , на колко градуса светва лампата за туинспарка - 108 ли ?
кажете ми откъде да си купя или намеря капак за въздушен филтър за 145 1.6
kanzlera
25-07-2007, 19:47
По моргите няма ли, иначе от другаде незнам, ако е нов :cry:
kanzlera
17-10-2007, 16:31
Колег забравих да споделя с вас следното, преди около 1 месец си смених термостата, то били голям рай бе хора, разхода падна, колата си работи нормално, а парното бонбон, но стария си го пазя за лятото, защото е идеален :))
Който има да смен термостат да не чака, ГЛОМА ГРЕШКА :)
Цена:>40лв. термостат, смяна 20лв., атифриз 20лв., тотал= 80лв.->проблема решен :)
Цена:>40лв. термостат, смяна 20лв., атифриз 20лв., тотал= 80лв.->проблема решен :)
a аз няма да се оплаквам като за нашата го даваха по каталог 160+ :shock: добре че от вантотреид позваниха на ляво на дясно и ни го наметиха в T&N за около70 на BEHR :roll: (ама пак прави проблеми май :twisted: :twisted: ) искам само да ви попитам тази марка БЕХР добра ли е...от Т&Н казаха че са "мерцереса"на термостатите но както казах изкара един сезон и от извесно време прави мизерий
Аз съм чувал добри отзиви. И моя е такъв, вече една година си бачка перфектно (да чукна на дърво)
Моята сутрин, когато е студено до работа за около 30мин едвам стига до 60 градуса, но никога не ми е превишавала дори при 40 градусовите жеги а извън града ми е почти винаги на 60. За смяна ли съм
Моята сутрин, когато е студено до работа за около 30мин едвам стига до 60 градуса, но никога не ми е превишавала дори при 40 градусовите жеги а извън града ми е почти винаги на 60. За смяна ли съм
Най-вероятно да. И след смяната идва и парното, и разхода и всичко заспива :wink:
За смяна си. Не е нормално за 30 мин да не може да загрее. Мойта загрява за 10 мин до 90 гр. и после вече не мърда, ма тва след като смених термоса.
За смяна си. Не е нормално за 30 мин да не може да загрее. Мойта загрява за 10 мин до 90 гр. и после вече не мърда, ма тва след като смених термоса. И мойта паля я чакам 1-2 мин като е студено карам си и след не повече от 10 мин и е на 90 градуса и ни нагоре ни надолу : )
Аз пък моя го сменях преди няколко месеца, щото и той така се държеше и не качваше на 90 градуса, но след смяната с Вернет или нещо подобно, ситуацията е почти същата. Разликата в температурата е +15, 20 градуса, т.е. сега не качвам над 80, освен в задръстванията, а на магистралата е ~70?!
Пак ли е за смяна, ебаси...?
И при мен е така. В жегите държеше 80. като застуди държеше на делението под 80 - би следвало да е 60. Смених тъпия термостат с такъв на Бехр /датчика си остана стария щото на новия беше с 3 крачета/ и сега държи на средата между 60 и 80! Майстора каза че е нормално да стои малко под 80!
Някой да каже дали е нормално или е проблем!
kanzlera
29-10-2007, 15:17
Незнам дали е проблем, но моя като смениха седи малко над 80 и не мърда, само в града се включва перката