Log in

View Full Version : Въпрос относно гърне

hsr
16-08-2007, 17:17
Преди 2 дни забелязах,че Алфата е започнала да "бучи" повече и когато погледнах отдолу се оказа,че заварката,която свързва тръбата с крайното гърне се е скъсала и сега изглежда газовете не минават през него.Оттогава ми се струва,че колата не върви и не работи както трябва-като че ли мощността понамаля и оборотите доста паднаха,дори имам чувството,че ако я оставя малко по-дълго ще угасне.Та въпроса ми е възможно ли е да е заради гърнето или причината е др.и това е просто съвпадение?

hsr
16-08-2007, 17:17
Преди 2 дни забелязах,че Алфата е започнала да "бучи" повече и когато погледнах отдолу се оказа,че заварката,която свързва тръбата с крайното гърне се е скъсала и сега изглежда газовете не минават през него.Оттогава ми се струва,че колата не върви и не работи както трябва-като че ли мощността понамаля и оборотите доста паднаха,дори имам чувството,че ако я оставя малко по-дълго ще угасне.Та въпроса ми е възможно ли е да е заради гърнето или причината е др.и това е просто съвпадение?

manolito
16-08-2007, 20:19
Мисля че е съвпадение! Преди седмица и моята беше така , и направо се откъсна задното гърне. Но при мен мошноста даже се увеличи , и така е логично защото всяко едно гърне е спирачка на газовете а и от там на мошноста. Най-добре се усещаше когато е пуснат климатика. :wink:

manolito
16-08-2007, 20:19
Мисля че е съвпадение! Преди седмица и моята беше така , и направо се откъсна задното гърне. Но при мен мошноста даже се увеличи , и така е логично защото всяко едно гърне е спирачка на газовете а и от там на мошноста. Най-добре се усещаше когато е пуснат климатика. :wink:

hsr
16-08-2007, 20:40
И аз така мисля,но все пак исках да чуя и др.мнение.А иначе откаде мога да си вдигна малко оборотите?Пробвах от обтегача на жилото за газта,но май ефект няма :roll:

hsr
16-08-2007, 20:40
И аз така мисля,но все пак исках да чуя и др.мнение.А иначе откаде мога да си вдигна малко оборотите?Пробвах от обтегача на жилото за газта,но май ефект няма :roll:

hsr
17-08-2007, 18:30
Е тая мойта трошка съвсем ме изнерви.Пак взе да "киха" отвреме навреме,да прекъсва,да няма мощност,а уж се беше оправила след като и смених свещите и най-лошото вече не държи обороти :cry: И сега какво-свещите ли се оказаха менте,кабелите ли са за смяна?Преди малко свалих произволно две свещи-ЧЕРНИ като....По принцип знам,че прекъсването и "кихането" идва от кабелите или свещите,ама оборотите?Моля ви дайте накъкъв съвет :cry: :cry: :cry:

hsr
17-08-2007, 18:30
Е тая мойта трошка съвсем ме изнерви.Пак взе да "киха" отвреме навреме,да прекъсва,да няма мощност,а уж се беше оправила след като и смених свещите и най-лошото вече не държи обороти :cry: И сега какво-свещите ли се оказаха менте,кабелите ли са за смяна?Преди малко свалих произволно две свещи-ЧЕРНИ като....По принцип знам,че прекъсването и "кихането" идва от кабелите или свещите,ама оборотите?Моля ви дайте накъкъв съвет :cry: :cry: :cry:

deli77
17-08-2007, 22:16
Незнам дали е съвпадение, но и аз имах същите проблеми и смених гърнето, след това се оправи

deli77
17-08-2007, 22:16
Незнам дали е съвпадение, но и аз имах същите проблеми и смених гърнето, след това се оправи

hsr
18-08-2007, 08:13
Огледах кабелите и май ще се сменят.Само незнам как ще прежаля 200 лв. за нови :cry: И ако след това не се оправи... :cry: :cry: :cry:

hsr
18-08-2007, 08:13
Огледах кабелите и май ще се сменят.Само незнам как ще прежаля 200 лв. за нови :cry: И ако след това не се оправи... :cry: :cry: :cry:

manolito
18-08-2007, 20:09
Споко , купи си Чехски кабели "Тесла" комплекта е 120лв. :wink:

manolito
18-08-2007, 20:09
Споко , купи си Чехски кабели "Тесла" комплекта е 120лв. :wink:

hsr
18-08-2007, 21:38
Мерси,колега!Дано намеря нещо по-нормално,че на мен 200 лв.за кабели са ми множко.Само дано се оправи като ги смена,че тъкмо се бях зарадвал,че след смяната на свежите тръгна както трябва,а тя взе че пак я хвана кихавицата :cry: :cry: :cry:

hsr
18-08-2007, 21:38
Мерси,колега!Дано намеря нещо по-нормално,че на мен 200 лв.за кабели са ми множко.Само дано се оправи като ги смена,че тъкмо се бях зарадвал,че след смяната на свежите тръгна както трябва,а тя взе че пак я хвана кихавицата :cry: :cry: :cry:

Alfa User
19-08-2007, 21:03
А какви свещи си сложил, колега ? Свещите-менте много бързо се скапват и почерняват - и аз имах такъв проблем преди със 155-цата като си сложих ментета Golden Lodge.

Alfa User
19-08-2007, 21:03
А какви свещи си сложил, колега ? Свещите-менте много бързо се скапват и почерняват - и аз имах такъв проблем преди със 155-цата като си сложих ментета Golden Lodge.

hsr
19-08-2007, 21:15
Свещите са Бош и са си менте ама чак пък толкова-не съм изминал и 100 км. с тях :( Сложих за малко старите Golden Lodge с които преди работеше горе-долу добре,а сега....трагедия.А кабелите неще не ми вдъхват доверие-почти на всичките лулите им са напукани и леко скъсани.По самите кабели не се забелязва нищо нередно,но това не е гаранция,че са вред.

hsr
19-08-2007, 21:15
Свещите са Бош и са си менте ама чак пък толкова-не съм изминал и 100 км. с тях :( Сложих за малко старите Golden Lodge с които преди работеше горе-долу добре,а сега....трагедия.А кабелите неще не ми вдъхват доверие-почти на всичките лулите им са напукани и леко скъсани.По самите кабели не се забелязва нищо нередно,но това не е гаранция,че са вред.

Z:)m
20-08-2007, 12:32
Работата на двигателя не се влияе от гърнетата.
Причина за неравномерния ход може да са и свещите и кабелите, без да забравяме, че роля имат и МПХ, дебитомер, разни други датчици и пр.
А относно цената на кабелите - миналата седмица питах за кабели "Шампион" - цена 95лв комплекта. Тези 200лв дето цитирате и на мен ми действат стряскащо...

Z:)m
20-08-2007, 12:32
Работата на двигателя не се влияе от гърнетата.
Причина за неравномерния ход може да са и свещите и кабелите, без да забравяме, че роля имат и МПХ, дебитомер, разни други датчици и пр.
А относно цената на кабелите - миналата седмица питах за кабели "Шампион" - цена 95лв комплекта. Тези 200лв дето цитирате и на мен ми действат стряскащо...

hsr
24-08-2007, 10:29
Взех си кабели "Шампион" за 103 лв. от Пловдив,но нещо пак не съм доволен.Някой може ли да ми каже откаде да намеря схема или нещо подобно,откъдето да вида точния ред на кабелите? :?: :?: :?:

hsr
06-09-2007, 18:12
Някой може ли да ми каже откаде да намеря схема или нещо подобно,откъдето да вида точния ред на кабелите? :?: :?: :?:
:?: :?: :?: :roll:

TRENDi
06-09-2007, 18:44
Ако бобините са ти истински - на тях си пише кой кабел къде на напъхаш. Ако застанеш срещу мотора - левите свещи на външната (към фаровете), а десните на вътрешната бобина. Ако пак не се оправиш - драсни и ще ги щракна.

П.С. Чакай да проверя да не те излъжа :?

Знаех си аз - левите - на вътрешната, десните на външната бобина (при мен са така).

hsr
06-09-2007, 19:14
Мерси за бързия отговор!И бубините и кабелите,че май и свещите са й оригинални или поне бяха :lol: Като сменях кабелите гледах по старите,но нещо ми направи впечатление-на вътрешната бубина 2 кабела нещо не се вписваха в схемата(май местата им бяха разменени).Аз им размених местата и ги наредих по начина,който ти описа.Интересното в случая е,че и по двата начина колата като че ли си работи еднакво :shock: :shock: :shock:

EvgeniiM
06-09-2007, 19:24
Ако имаш пробойна около ламбдата може тя да ти дава грешки , и оттам освен увеличен разход и кофти вървеж.
За кабелите - ако имаш оригиналните- те са номерирани а освен това всеки е с точно определена дължина и огънат по специфичен начин - трудно се объркват. Кабелите ако са кофти просветват на тъмно при работещ двигател

hsr
06-09-2007, 20:08
Значи както писах малко по-горе,кабелите бяха оригиналните за колата Бош като преди няколко дни ги смених с нови "Шампион".За дължината (и на старите и на новите)си абсолютно прав-и да искаш не можеш да ги объркаш.Относно сондата предполагам,че не е в нея проблема,защото по мои сметки разхода на смесен цикъл ми пада някъде под 10/100(като незнам колко точно е-може и 9 да е),а доколкото знам при проблем с нея би трябвало да е доста висок-12 и нагоре.Другото,което ми преви впечатлени е,че колата не пали както трябва.Незнам точно как да го опиша-трябва малко да повърти и тогава пали,без значение дали е загряла или студена.Колата има аларма(уж оригинална),но няма дистанционно и е изключена,но ми преви впечатление,че при палене диода пресвятка.Мисля си,че може би трябва малко време алармата да "провери" и затова не пали веднага (или поне така се успокоявам).

fazana
06-09-2007, 20:08
Огледай свещите да не са избили и си купи Denso Q22P-U.

hsr
06-09-2007, 21:10
Огледай свещите да не са избили и си купи Denso Q22P-U.
И как се познава дали са "избили"?Колата като я взех беше с Golden Lodge,които ги проверих бяха черни с нагар.Смених ги с Бош менте
(за 44 лв. 8 бр),скоито изкарах приблизително 140-150 км.Колата почна да ми прави още повече проблеми,а свещите пак бяха черни.Смених ги отново този път с NGK BCP6ES,които по каталог на NGK ги дават за моя ДВГ.Сега са на околу 200 км. нямат перфектно изгаряне,но поне за момента са без нагар и не са черни.

fazana
08-09-2007, 14:42
Ако са избили на порцелана има много малки цепнатини и почерняват.Най добре отиди на диагностика и ще ти кажат какво и има.

hsr
10-09-2007, 18:35
Свещите ми изглеждат наред-нямат нагар,не са черни и прочее.И това ми е много чудно щото колата вече съвсем спря да върви :crybaby: От няколко дни отвреме на време колата прекъсваше доста осезаемо и рязко някъде околу 2000-2500 оборота(все едно гасне 9и веднага пак пали).Това обаче не го превеше постоянно,а само понякога.След като мине 3000 оборота-никакви проблеми-върви си гладко и реагира доста добре при подаване на гас.
Днес обаче започна да го прави доста по-често и се влоши дотолкова,че сега сякаш работи на 2-3 цилиндъра и се усеща миризма на неизгорял бензин.Свещите изглеждат сравнително добре,което ми изглежда странно при подобна работа.Нещата отново стават малко по-добре след 3000 об.но не може да се каже,че работи нормално.Вече направо се видях в чудо с тая кола.Някой имал ли е подобен проблем?
Знам,че първият ви съвет ще бъде"Иди на диагностика" и ще го направя при първа възможност,но все пак някой да има някаква идея какво може да й е :?: :?: :?:
Благодаря предварително :!: