View Full Version : Тапицерия на тавана
Видях има 1 тема ама...много е сложно.Няма ли някакъв метод без да се сваля тавана да се залепи тапицерията,че е взела да се разлепя доста. :roll: :roll: :roll:
Да. Претапицира се целия таван и ти го правят като нов.
Аз си реших проблема така- Купих си кутийка с карфички ги набодох под агъл в тавана в прави линии и на еднакво разстояние една от друга. Става бързо и с времето даже не ги забелязваш.
Аз си реших проблема с 80 лв и сега тавана ми е перфектен. Мани ги карфичките :)
Проблема го реших с текстилно лепило Бизон.Със спринцовка вкарах лепило под тапицерията и го залепих за тавана.Резултата беше добър,но има един недостатък,че под тапицерията има дунапрен,който се разяжда от лепилото и сега има вдлъбнатини.Но все пак е по добре с леки вдлебнатини,отколкото да виси.лепилото беше 6 7 лева.Надявам се да се да съм полезен на някой с информацията.Все пак едно претапициране е 10 или 11 пути по скъпо. :wink:
cvetelin
15-01-2008, 16:29
питай колегата alfa 146 той има некви интервенции по тавана.прилично е направен да ти каже кви пари и как е правено.
raitchev
17-01-2008, 10:33
:) с един макетен нож много бързо реших проблема....
Аз когато взех алфата тавана и беше увиснал ,видях го веднага ,като се качих в колата ,но се направих на луд ,че не виждам.Покарах е накефих и се реших ,че ще е тая колица ,направих пазарлъка за парите ,стиснахме си ръцете и ,след това се направих ,че видях тавана и така накарах продавача да си го управи.Доволен съм от работата на момчетата и от алфата съм доволен доста за сега :D дано и за напред да е така :D
Ако може някой да обясни как се сваля тавана.. :? :? :? :gruebel: :gruebel: :mad:
Ако може някой да обясни как се сваля тавана.. :? :? :? :gruebel: :gruebel: :mad:
Колега тавана е захванат с щипки(скоби), трябва първо да свалиш пласмасите от колонките също и лампата, след това е лесно, хващаш от единия край и като го напънеш на долу той си излиза от скобичките, ако някоя се опъва ще и помогнеш с отверката. Аз на моита съм свалял тавана само в предния край, че сменях проводниците (жиците), които водят към лампата. Но скоро ще го свалям целия да го тапицирам (разлепи се целият) или ще го дам на едно място в Пловдив ми обявиха 40лв за тапециране на таван с включени материали и труд.
Успех със свалянето!!
Kолега сигурен ли си че тавана е захванат със щипки,защото четох някаде във форума че е лепен с някакъв много здрав силикон?В Силистра такова претапициране е доста скъпо,чувам за 70-90лв.с материалите,но не съм виждал до сега как работят тези майстори.Затова ще те помоля ако е възможно прати координатите на твоите в Пловдив,може и аз да се възползвам от услугите им.Благодаря ти предварително.
И аз искам да го сваля и да го занеса някаде да го претапицират.Разлепи се почти целият.Ако ме насочите от каде да започна..кори,лампи т'ва звучи мн страшно... :shock: На мен ми споменаха суми от 60 д0 120 лева за претапициране.Тея луди ли са?!?Сам ще го сваля... :roll: Приемам идей,снимков материал... :twisted:
Парво платът е залепен за кора мисля, че беше от шпертплат, след което е захваната с щипки за тавана. А плата не е залепен директно за ламарината. Аз само над шофьорската седалка съм го свалял.
Иначе за да го свалиш целия трябва да се свалят:
сенниците, дръшките, на предните колони пласмасите (закрепени са с по 2 видии), на задните странични стъкла също има пласмаси, пласмасата е обща за двете малки стъкла (закрепени са май с щипки не съм сигорен ако няма видии значи е с щипки), при багажника има още една пласмаса и тя е закрепена с щипки или видии.
Махнат ли се тези неща може да се каже, че почти е готово. След това откачате шперплата от щипките и го искарвате от купето и на земята си го претапецирвате на широко и удобно. И накрая по същия начин си го поставяте.
А тези 40лв ми ги казаха преди някой месец и то момчето което щеше да лепи моя тавам, но все още не съм си го оправил, излезнаха други повреди и за него неостава време. Като мина през него ще му взема координатите и тогава ще ви ги дам. И ще ви кажа дали се е променила цената.
А за тези който са от Пловдив това се намира на сточна гара питаите в магазина за аудио техника на малкия светофар, срещу Плазма.
Ако съм пропуснал нещо питаите.
УСПЕХ!!!!
Ама 40 лева със свалянето и слагането обратно?То ако е така аз съм с 4 ръце за! :lol:
Ама 40 лева със свалянето и слагането обратно?То ако е така аз съм с 4 ръце за! :lol:
Когато говорих с него каза, че платът за тавана излизал около 25лв. и за работата 15лв. Сега незнам каква е цената може и да я е вдигнал но невярвам да е повече от 50лв максимум 60лв. Тия дни мина ли от там ще го питам. Иначе за тези пари не си заслужава ние да си го правим и полсе да се претисняваме дали ще стане или не.
И да ви кажа незнам как работи момчето аз щях при него да си я правя. Ама ако е вдигнал сега цената малко се замислям и аз да си я правя.
Някой който знае каде се продава такъв плат с дунапрен от едната страна нека сподели.
Дано съм бил полезен!!
Полезен си и то доста! Благодаря за инфото. И моя е "тръгнал".
kiril_stanev
07-04-2008, 12:29
Аз да кажа понеже си пратапицирвах тавана самичък. Отидох в един магазин за платове и си купих специален плат за тапицерий на коли за около 30лв след това си земах и тапицерско лепило за около 3-4 лв. Вкарах колата в гаража и за час някуде смукнах сенниците лампата натажана дръжките от тавана корите във задната част на тавана и страничните конзоли на предното стакло, след което извадих гумените уплатнения на вратите в горния край и кората на тавана сама щеше да падне ако небеше един малък участък напръскан с лепило и здраво залепен за ламарината, и така с един сешуар и малко търпение я отлепих и я измъкнах през багажника. След което смукнах стария плат от кората, и сложих новия (съвет - като слагате новия палт опъваите хубаво). После вкарах кората обратно в колата и я сложих на тавана без да я лепя и мога да кажа, че стана много ДОБРЕ.
:)
Аз да кажа понеже си пратапицирвах тавана самичък. Отидох в един магазин за платове и си купих специален плат за тапицерий на коли за около 30лв след това си земах и тапицерско лепило за около 3-4 лв. Вкарах колата в гаража и за час някуде смукнах сенниците лампата натажана дръжките от тавана корите във задната част на тавана и страничните конзоли на предното стакло, след което извадих гумените уплатнения на вратите в горния край и кората на тавана сама щеше да падне ако небеше един малък участък напръскан с лепило и здраво залепен за ламарината, и така с един сешуар и малко търпение я отлепих и я измъкнах през багажника. След което смукнах стария плат от кората, и сложих новия (съвет - като слагате новия палт опъваите хубаво). После вкарах кората обратно в колата и я сложих на тавана без да я лепя и мога да кажа, че стана много ДОБРЕ.
:)
Колега спомняш ли си как се казва магазина от където си си купил палта, и марката на лепилото.
Полезен си и то доста! Благодаря за инфото. И моя е "тръгнал".
С каквото можем ще помагаме.
и мене ме чека сщата работа.
Може някои да пусне някоя снимка од сменено платно... ?
Съжалявам за спама, но само на боксерите ли се разлепват таваните баси :shock: :lol: :lol: :lol:
Колеги,какъв точно трябва да е плата?Има ли значение дали ще има дунапрен или може и само плат?За колегите от Пловдив,днес ми казаха че във Викиват до моста на Герджика където продават музика имало някакъв плат,с който се облепят бас касите.С такъв плат и с някакво лепило Прома също ставало. :P
Съжалявам за спама, но само на боксерите ли се разлепват таваните баси
Не само, и на ti-то ми е разлепен целия. По-скоро засяга таваните на тия преди вътрешния фейслифт. На 145-та от подписа ми таванът не е мръднал. А на боксера беше аут.
Така като ги сравнявам, на новите тс-и е направен с друг плат, не с такъв с дунапрен.
Колеги,какъв точно трябва да е плата?Има ли значение дали ще има дунапрен или може и само плат?За колегите от Пловдив,днес ми казаха че във Викиват до моста на Герджика където продават музика имало някакъв плат,с който се облепят бас касите.С такъв плат и с някакво лепило Прома също ставало.
Ако е обикновен плат пак ше стане, но ще се личат всички грапавини по тавана. А иначе тва е идейно да се пробва с тоя плат за туби. Той е доста плътен и дебел, и в същото време няма дунапрен от който да се отлепи. Май ще пробвам и аз с нещо такова, само да му дойде ред :wink:
Колеги имам лоша новина :frown: този кадето тапицира тавани на сточна гара вече неработи там (преместил се е), и няма от каде да му взема номера. И сега остава сами да си го правим или някаде другаде.
:lol: А може ли да сваля от някоя 145-ца след фейслефта тавана и да го сложа на моята вместо да разлепям,залепям... :roll:
galinves71
08-04-2008, 21:29
2 айдиес и от мен,този таван е пран,от препаратите се отлепя,сега слушай добре,2м подлепващо което използват шивачките с ширина около 1.20 и си готов.колегата ти спомена за щипките с които се държи махаш го ,отлепяш старото и с ютия нежно и внимателно зашото има 1но дунапренено покритие го притискаш но не желатската ти ще го усетиш.вервай ми на другата ми кола стана като ново и излезе осоло 15лв.
И на мен така ми казаха, че тавана ми е пран и за това се е отлепил.
Да и моят таван е пран.Обаче вече го лепих с разни лепила и сега на нищо неприлича,затова искам да го свалям и да стане както си му е реда с нова тапицерия.
Колеги относно свалянето на кората на тава (тапицерията) наистина кората е залепена за ламарината точно по средата, а пластмасите са на щипки. Аз в събота и неделя реших да си претапецирам тавана, свалих го но ми излезе под ръка много запазена кора с тапицерия от една морга и направо си купих кората за 80лв. и за половин час я сложих и сега е като нова.
На тези които ще си претапецитват тавана УСПЕХ!!!
Колеги я го снимайте тоя разлепен таван, че нещо не мога да си го представя. Моя изглежда толко перфектен, че аз вече се съмнявам дали не е сменян, даже един майстор ми вика, че може да е била обръщана по таван :( , той просто е като чисто нов, любопитно ми е стария как изглежда и как стои.
Да не пускам нова тема,намерил съм кора от 145 "99" и мисля да е слагам днес.Кажете с какво лепило или силикон да залепя кората за ламарината като го слагам?Ако някой е правил процедурата приемам съвети.
:cheers:
Аз съм сменял таван на 146-цата. Не се наложи да го лепя, понеже на ламарината остана част от старото лепило, на новия таван също си имаше. Като го притиснах се залепи без проблем.
Да на кората има лепило ама мислех да го намажа за по-сигурно.Процедурата ми е г/д ясна,само над задните прозорци пластмасите как да ги махна за да излезне старата кора?Целата ми е да няма счупени щипки,защото не продават.
Да на кората има лепило ама мислех да го намажа за по-сигурно.Процедурата ми е г/д ясна,само над задните прозорци пластмасите как да ги махна за да излезне старата кора?Целата ми е да няма счупени щипки,защото не продават.
То не държи кой знае какво, лепилото е колкото да придържа кората да не трепери и да не дрънка в ламарината на покрива.
Пластмасата нямам спомени как я махах :( Но нищо не се счупи. Сега е топло, пластмасите са омекнали и не би трябвало да имаш проблем.
Кората излиза назад през петата врата.
На други марки коли много рядко са залепени корите за ламарината и точно заради тва,че на алфата е залепен не искаха да поемат риска и ми казаха да си го сваля сам и да им го отнеса.Много трябва да се внимава при отлепването,защото ламарината лесно хлътва,може и кита да пукне(ако е правено нещо преди).А вече за монтаж никви лепила не слагай,лайсните са достатъчни за да го държат и плафона отпред.успех...
Старата кора не ми трябва и да се скъса не е проблем.Важното е ламарината да не хлътне.Много се колебая дали да залепя кората,защото ако е сложа без лепило и после да се раздрънка,не ми се занимава пак да е свалям.Новата кора е хубава няма скъсано и разлепено,но е потъмняла от прахоляците и се чудя ако е почиста преди да е монтирам дали ще има проблем?Ако е лепя мисля да използвам хелметекс. :Silent:
Кората е изпрах и е готова за монтиране.Проблема е следния,че стария таван отрпед отляво на шофиорксото място,където трябва да има дръжка има две тапи и под тях 2 болта,а новата има само вдлъбнатина на мястото на дръжката,но няма отвори за болтовете и за тапите.Та въпроса ми е има ли смисъл да дупча кората или може и без тях?! :shocked:
Пре мен същто няма болтове и тапи, претапицирах си тавана сам и не съм имал проблеми с монтажа, седи си там и не мърда.
Ако бях на твое място сигурно щях да се напъна и да си сложа тапите.
Нещо по въпроса за корите около задните прозорци? :torch:
Нещо по въпроса за корите около задните прозорци? :torch:
Не ти трябва да ги махаш.
Скъсай стария таван и ще видиш колко влиза в тях.
:headbang: Е т'ва ясно,ама псоле как да вкарам новия?Корите отгоре не са ли с щипки и да се разкопчават частично или поне аз така си го обяснявам от схемата.Гледам да се ориентирам г/д кое да свалям и кое не,защото утре сутринта ще го сменям.
Дърпай смело.вероятноста да счупиш щипките е малка.Преди време имах 146 правих процедурата с тавана.не съм го лепил изобщо и не е имало проблем корите го притискат отвсякъде.в средата го държат пластмасите на колонките и няма къде да отиде
:cheers: Мерси за помощта!Одеве го свалих за няма и един час.Утре ще сложа новия.Не е голяма философия.