View Full Version : Разход на 146 1.9 JTD
Evgenibgr
30-09-2007, 21:37
Имам колата от 3 месеца и вече съм сигурен за разхода й :frown:
Карам с нафта от лукойл и добавка хелиус. Колата върви добре стигал съм и до 4700 оборота. Всички консумативи са сменени, даже съм почистил дебитомера(нямаше разлика във вървенето).
Разхода извън градско: магистрала 140-150 + немагитрала 130 и изпреварвания - с 50% климатик 6,55 литра на 100.
Разход в София градско с галене на педала и от време на време удоволствие е 10 литра, което не ми се струва нормално.
Карал съм я на диагностика във Ванто- всичко й е на ред.
Та дайте съвет за този разход.
10х предварително.
trustworthy
30-09-2007, 22:25
Много зависи от маниера на каране. Крал съм само с еко-елда с/без добавки "Gold Eagle" , както и с shell V-power. Над 6/100 не съм вадил никога извънградско, като скоростите, които поддържам са същите като тези, които си споменал. Оставям настрана каране с 160-180+ по магистрала, когато ми изгори сигурно над 7/100, ама това не се брои :)
По отношение на градското, въпросът е много спорен. повече от половин година, откакто имам колата, съм засичал разхода. Колебаел се е м/у 7.5 - 9/100, като в по-голямата си част е бил над 8/100. Говоря за каране на къси разстояния (често пъти температурата едва достига работната), в задръствания и светофари на всеки 15 метра (който е карал във Варна през последните няколко месеца, знае за какво става въпрос) + това я държа на празен ход по 1-2 мин при студен старт и около 1 мин чакам преди да загася (ако съм я натискал и повече от 1 мин я държа).
10/100 разход би трябвало да ти дава при екстремални градски условия. Имало е подобни теми за този двигател и съм останал с впечатлението, че 1.9 жтд (били те на 145/6 или на 156) горят под 7.5/100. Чувал съм за 1.9 Тд, които горят 6.5-7/100, което ми е много трудно да повярвам. Аз имам други наблюдения от моята кола, още имам позната с чисто нов ярис 1.4 Д4Д, 90 коня, който гори 7.5/100 градско :roll:
А защо си чистил дебитомера? Профилактика, или е имало съмнения за него? При всички положения, ако се разровиш из форума, ще намериш доста противоречиви мнения за чистенето на дебитомер. Ако е тръгнал, само нов ще оправи работата
Колегата да сподели какъв му е обичайният маршрут, за да му поставят по-точно диагнозата. Защото има кръстовища в софия, които вдигат разхода с два литра :wink: .
Evgenibgr
01-10-2007, 09:56
Разстоянието ми до работа е 3,6 км. тръгвам от светофара на България и Гоце Делчев, през НДК и спирам до х-л Хемус. По задръстванията съм кротък до 1700 оборота. Като има възможност обаче я понастъпвам, но това е 1-2 пъти и то до 3000 оборота.
Ами според мен колата ти се кара само студена и затова е високият разход. Като запалиш чакш ли да загрее или веднага тръгваш?
trustworthy
01-10-2007, 15:42
от сега мога да ти кажа, че и зимата ще имаш същия разход, въпреки че ще е без клима ;) На такова късо разстояние тя почти няма да ти загрява. Аз зимата въртя допълнително, че да се вдигне стрелката над 40-50 градуса, че иначе от нас до офиса не мръдва въобще.
10/100 е нормално ;) няма се плашиш :)
Карам с нафта от лукойл и добавка хелиус. Колата върви добре стигал съм и до 4700 оборота. Всички консумативи са сменени, даже съм почистил дебитомера(нямаше разлика във вървенето).
Разхода извън градско: магистрала 140-150 + немагитрала 130 и изпреварвания - с 50% климатик 6,55 литра на 100.
Разход в София градско с галене на педала и от време на време удоволствие е 10 литра, което не ми се струва нормално.
Карал съм я на диагностика във Ванто- всичко й е на ред.
Та дайте съвет за този разход.
10х предварително.
лукойл нафта с добавка хелиос - май си мразиш колата а? я да пробваш с ЕкоЕлда + ГолдЕагле.
самият факт, че си чистил дебиломера значи, че той не работи кат хората.
а термостат смени ли с консумативите?
Ами според мен колата ти се кара само студена и затова е високият разход. Като запалиш чакш ли да загрее или веднага тръгваш?
да загрее? ти на място можеш 1/2 ден да я чакаш да загрее - тва е дизел.
аз мойта само студена я карам и дава под 8 градско и 5.3 извън.
trustworthy
02-10-2007, 15:43
...аз мойта само студена я карам и дава под 8 градско и 5.3 извън.
Е откога дава 8/100 градско пък твойта бе?! :)
...аз мойта само студена я карам и дава под 8 градско и 5.3 извън.
Е откога дава 8/100 градско пък твойта бе?! :)
откак не я газим зловещо. 7,8 даде последно.
Evgenibgr
02-10-2007, 16:27
[/quote] лукойл нафта с добавка хелиос - май си мразиш колата а? я да пробваш с ЕкоЕлда + ГолдЕагле.
самият факт, че си чистил дебиломера значи, че той не работи кат хората.
а термостат смени ли с консумативите? [/quote]
Термостата си е добре. А "дебилометра" го почистих профилактично- напръсках го с WD40 и после с обезмаслител.
Нафтата на Еко я пробвах и ти казвам че това беше друга кола, просто не вървеше. Преди това бях с ОМV и беше по-добре от ЕКО-елда.
Нафтата на Еко я пробвах и ти казвам че това беше друга кола, просто не вървеше.
хмм целия форум кара с тая нафта и е обявена за Но1. странно. къде ходи на диагностика?
Evgenibgr
02-10-2007, 16:47
Нафтата на Еко я пробвах и ти казвам че това беше друга кола, просто не вървеше.
хмм целия форум кара с тая нафта и е обявена за Но1. странно. къде ходи на диагностика?
Диагностиката беше във Вантотрейд. Казаха че колата е наред и грешките в компа били от преди 100 000 км. А сега колата уж по компа била на 222400 км
а за разхода кво ти казаха? мойта харчеше 10 когато беше с мъртъф термостат и полудял(чистен) дебиломер. иначе след чипа и до 11 съм докарвал ама и зимах душичката ...
Evgenibgr
02-10-2007, 17:55
За разхода извънградско казаха че е нормално, а за градско не било обектовно защото Софийското градско е много натоварено.
А възможно ли е някой температурен датчик да лъже ЕCU-то и помпата да пуска повече нафта от нужното?
ivan dinkov gaidadajiev
05-11-2007, 22:46
а мойта гори 7 градско махнах една пластмаса до интеркулера да смуче повече въздух от вътрешната и страна колата полудя взе да върви и гори по-малко на ниските обороти
Колега, редактирах ти поста за да е що-горе разбираем. Пиши по-грамотно за в бъдеще!
alfatras
08-11-2007, 14:43
а мам моита гоги 7 ггадско махнах една plas masa do inter kolera da smu4e pove4e vazduh ot vatre6nata i strana kolata polodq vze da varvi i gori po malko na niskite oboroti
:shock: :roll:
на правописа ли се чудиш?
trustworthy
08-11-2007, 15:27
Aз и на правописа, и на разхода :)
miromitev
08-11-2007, 22:21
Я споделете(собственици на печки).... при работещ(читав) термостат сега когато е студено и по-студено ще става...каква требва да е нормалната температура в градски условия на средни и дълги разстояния(с много спирания и потегляния) и извън града ,колко требва да е номинала.И как ако не е в ред се отразява на разхода?
10х
trustworthy
08-11-2007, 22:48
Оптималната температура си е една идея под 90 градуса, без значение в/извън града след като веднъж е загрял двигателят
miromitev
09-11-2007, 20:57
Оптималната температура си е една идея под 90 градуса, без значение в/извън града след като веднъж е загрял двигателят
Лятото забелязах ,че е така...а зимата май стой по ниско от"нормалното".Възможен ли е проблем с термостата и отразявали се на разхода ако ДА!
trustworthy
09-11-2007, 21:38
Колко по-ниско? 1 мм? Сега като я карам на кратки разстояния из града и на мен ми стои малко по-ниско, ама аз не успявам да я загрея като хората
miromitev
10-11-2007, 14:12
Колко по-ниско? 1 мм? Сега като я карам на кратки разстояния из града и на мен ми стои малко по-ниско, ама аз не успявам да я загрея като хората
Не е 1мм.... около 70 градуса.Я ми дефинирай кратки разстояния.Аз в студеното за 10км. градско от студена кола..както казах трудно стига 70(дори рядко)...това нормално ли е?
trustworthy
10-11-2007, 23:21
Po-skoro ne e normalno, zashtoto do dnes ne beshe swil koi znae kakyw stud, no pak mnogo zavisi ot rejima na karane
P.S. sorry za kirilicata, ama ne bachka kredoryt ot PDA-to
alfatras
11-11-2007, 15:05
На всичко а най-вече на пластмасата която колегата е махнал!Иначе за температурата-точно една идея под 90 :) по всяко време-разход-6.
miromitev
13-11-2007, 13:30
Смених си термостата.Сега като загрее държи "една идея:))"под 90 градуса и не мърда от там.Радиатора е студен .т.е термостата е затворен.Кога отваря ...как е при вас?
trustworthy
13-11-2007, 15:54
Смених си термостата.Сега като загрее държи "една идея:))"под 90 градуса и не мърда от там.Радиатора е студен .т.е термостата е затворен.Кога отваря ...как е при вас?
Какво ти пука :) Отваря , когато му дойде времето. Важното е, че термостатът ти отваря навреме и че не я караш студена излишно
Evgenibgr
13-11-2007, 16:04
....а мойта гори 7 градско махнах една пластмаса до интеркулера да смуче повече въздух от вътрешната и страна колата полудя взе да върви и гори по-малко на ниските обороти....
Коя пластмаса си махнал? И това сериозно ли....
Ако можеш пусни снимка... плс.
А за термостатите, с новия (вернет) като загрее стои винаги около 90гр.
И парното духа горещо- пари на ръката :)
miromitev
13-11-2007, 16:49
....а мойта гори 7 градско махнах една пластмаса до интеркулера да смуче повече въздух от вътрешната и страна колата полудя взе да върви и гори по-малко на ниските обороти....
Коя пластмаса си махнал? И това сериозно ли....
Ако можеш пусни снимка... плс.
А за термостатите, с новия (вернет) като загрее стои винаги около 90гр.
И парното духа горещо- пари на ръката :)
Точно с Вернет(дали е новия не знам околоо 55лв е) съм..и карам по юнашка фланелка(потник):))))
п.п. Ква е таз велика пластмаса?????