Log in

View Full Version : спор

Gho5t
24-10-2007, 13:50
Значи имаме спор с 1 фр. начи моита 146тица волана и има г/д 1 оборот на вартене и според него това я прави по малко маневрена демек ако имаш 2 оборота на вартене ти е по маневрена колата... : ) дали е тка ?

proper
24-10-2007, 14:24
е според мен е глупост така поставено..... В смисъл, от това само не може да се направи такъв извод... Има коли които хода им е много по малък с цел по-директно управление, не като на трамвай манивела..... а вече колко завиване се предава от 1 или от 2 оборота на волана си зависи от цялата уредба кормилна..... така ми се струва

VladoH
24-10-2007, 15:30
По принцип не би трябвало да означава. Ако аз карам на 4000 оборота, а ти на 2000 това не значи, че аз карам с по-голяма скорост нали така :) Но пък 1 оборот ми се вижда малко. Мойта мисля че прави два оборота. Все пак най-добрия начин е да тествате коя ще завие повече :)

pr_00f
24-10-2007, 15:51
Ами всичко си зависи от "предавателното число" на волана.
Т.е. на моята е 2.5 оботота от пълно ляво до пълно дясно. На други коли е 4, на 145/6 QV е 2. Много по удобно е да имаш по малко обороти на волана- досети се сам защо.
Всичко зависи от това как е направена системата. Защото може и за 1/2 оборот да ти завърта гумите на максимум, само че нали се сещаш как се кара с толкова чувствителен волан. А не ми се мисли ако имаш 4 оборота на волана пък как се паркира, малиии мъка ще се омоташ от въртене.
Та на твоя човек му кажи че се е объркал малко. Маневреността зависи от това до колко ти завиват предните колела, разбирай ъгъла под който могат да застанат спрямо положение право напред.
Мое наблюдение - без да претендирам за голям опит - малките коли са доста по- неманеврени от големите.

търтей
24-10-2007, 16:03
Мое наблюдение - без да претендирам за голям опит - малките коли са доста по- неманеврени от големите.

мисуиш уи? :wink: :lol:

и изобщоооо
не си прав

примерно на джип ако е под 4 оборота лево десно то джипа е за изхвърляне

:wink:

има дори един празен ход на волана който требе да го има в различни градуси според зависи :wink:

pr_00f
24-10-2007, 16:07
Поне от разговора разбрах че става дума за сравнение на леки коли.

На твоята кочина колко оборота е хода на волана ?
Що не си ги преработиш да е 5 ако толкоз те кефи да въртиш?

търтей
24-10-2007, 16:17
стафанеее мноу та обичам като говориш на изуст шъ знаиш ...

а за колегата - сичките тъпо базирани коли са яко неманеврени а па новите алфи още по-зле

odisey
24-10-2007, 16:37
Аз пък на трилентов път не мога да направя обратен... Боксер 1.6 може.

stelt
24-10-2007, 16:54
Може, ако му помогнеш с ръчната :D

Mury
24-10-2007, 18:13
Може, ако му помогнеш с ръчната :D

Боксера определено е много по-маневрен от ТС-а :wink: :wink:

JORDANGT
24-10-2007, 21:48
И Ладата е по-маневрена от 33-ка без хидравлика :wink:
Личен опит :roll:

Pinky
24-10-2007, 22:05
не ми се вярва лада да е по-маневрена от каквото и да е, честно казано. 2 години съм карал 2105 и се виждах в чудо, когато трябва да маневрирам...

Gho5t
26-10-2007, 13:33
Да и ас тка мисля като спортниа волан например... няма и 1 оборот даже : ) а завиваш докраи и аз тфа му обесних иначе несе оплаквам от маневреноста не е от наи маневрените ама става : )) а и да питам на сички ли 146тиците им возят леко твърдо ? смисал аз си смених амортесиорите и пак е същото : )

tifoza
26-10-2007, 22:00
Да и ас тка мисля като спортниа волан например... няма и 1 оборот даже : ) а завиваш докраи и аз тфа му обесних иначе несе оплаквам от маневреноста не е от наи маневрените ама става : )) а и да питам на сички ли 146тиците им возят леко твърдо ? смисал аз си смених амортесиорите и пак е същото : ) Aз карам същата 1.8ts 98год И моита вози леко твърдо,но ако вози като лодка не мислиш ли че ще заспиш до като шофираш 8) Наистина не е много маневрена,но има адски много други неуспорими положителни качества,които доставиат варховно удоволствие при шофиране :D Нали :wink: :lol:

Gho5t
26-10-2007, 23:24
Прав си :)) тка е аз несе оплаквам от колата просто се чудя дали мойта не е преебана нещу ходовата част затва да е тка ; ) бтв един фр ми е давал да карам 155тицата му до вилата ми иии тя си вози доста меко : )

mitaka_cs
27-10-2007, 11:34
Маневреността зависи от две основни неща. От ъгъла на завиване на предните гуми и от базата на колата(разстоянието предна-задна ос). Тоест ако предните гуми завиват под голям ъгъл, а базата е малка имаме малка кола с добра маневреност, както посочи pr_00f. Например Пежо при модела 607 слагат система със завиване и на задните колела, за да не намаляват базата :wink:

valjo
27-10-2007, 15:21
стафанеее мноу та обичам като говориш на изуст шъ знаиш ...

а за колегата - сичките тъпо базирани коли са яко неманеврени а па новите алфи още по-зле
166ка е по маневрен от Тъпо-то... знаете че имам и двете така че 'личен опит":)

а това с 2.1 "turn to turn" се нарича "директно управление" и си е удобно, мойта 145ца е с такова, и няма връзка с това колко завива колата - е на не0 примерно е с 2.7 и си завиват и двете еднвакво, просто той върти повече :)