View Full Version : Б1 категория (автомобил до 550кг).
Вчера след като разбрах че в момента мога да имам книжка а си хода с рейса щях да откача буквално :P Четах из интернет за кво иде реч с тая категория B1 и разбрах че масата на колата не трябвало да надвишава 550 кг. а кубиците няма ли значение Та изкам да попитам немога ли да карам малко по тежка кола (Алфата е 1500кг. :idea: ) ще е жалко да се уча на нея знам ама не се здържам :oops: та ме интересяват глобите, запознати ли сте ако случайно ме хванат за кво става вапрос да не ми вземат книжката на цяло и глобата да не е няква зверски голяма :roll:
Вчера след като разбрах че в момента мога да имам книжка а си хода с рейса щях да откача буквално :P Четах из интернет за кво иде реч с тая категория B1 и разбрах че масата на колата не трябвало да надвишава 550 кг. а кубиците няма ли значение Та изкам да попитам немога ли да карам малко по тежка кола (Алфата е 1500кг. :idea: ) ще е жалко да се уча на нея знам ама не се здържам :oops: та ме интересяват глобите, запознати ли сте ако случайно ме хванат за кво става вапрос да не ми вземат книжката на цяло и глобата да не е няква зверски голяма :roll:
я си седи мирен на задника до 18 години, че са малко проблемите с редовните шофьори та и такива с нередовни са ни притрябвали.Не е болка за умиране че искаш да кара а ти остават няколко месеца,като си навършиш годинките тогава се мисли за садкормилно устройство
килърчо кара с книжка малкия да го... чинкуеченто, а сега пунто ;) и няма 18
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с
глоба от 100 до 300 лв.:
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното
свидетелство за управление
(3) Когато нарушението по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал. 2 е извършено повторно,
наказанието е глоба от 150 до 1500 лв.
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с
глоба от 100 до 300 лв.:
бат Жоре и ти буташ масло май :)
глоба от 100 до 300 лв.:
бат Жоре и ти буташ масло май :)
Не те разбрах какво искаше да кажеш , честно казано ... :roll:
и аз теб.... мисълта ми (ако имам такива неща) беше че Килърчо има такава книжка и кара от 17 годишен. Кара си чинкуечентото без проблеми. Сега си купи пунто и беше на феста с него а няма 18 години...
и аз теб.... мисълта ми (ако имам такива неща) беше че Килърчо има такава книжка и кара от 17 годишен. Кара си чинкуечентото без проблеми. Сега си купи пунто и беше на феста с него а няма 18 години...
Отговора ми беше за пусналият темата , но опитвайки да цитирам по-куул ЗДП остана само моя пост ...не знам какви ги върши Литъл Килър , важното е Малкото Алфа Дупе да го прочете , сори за объркването , не е нарочно :oops: ... :wink:
работата отива към маса ;)
Мали май не удобрявате да стана шофьор :idea: :lol: Я кажете ваз спират ли ви често полицайте за разни проверки.. щот май няма да мога да си позвола повече от веднаж :? Ако например си карам по правилата демек слагам колан, карам си в сридно платно спазвам ограничения и знаци голяма ли е вероятноста да ме спрат и нали се пак си имам книжка просто карам с 1 тон по тежка кола :D няма ли по меки глоби в тоя случай :roll:
Мали май не удобрявате да стана шофьор :idea: :lol: Я кажете ваз спират ли ви често полицайте за разни проверки.. щот май няма да мога да си позвола повече от веднаж :? Ако например си карам по правилата демек слагам колан, карам си в сридно платно спазвам ограничения и знаци голяма ли е вероятноста да ме спрат и нали се пак си имам книжка просто карам с 1 тон по тежка кола :D няма ли по меки глоби в тоя случай :roll:
Пак ще те глобят ...вземи потърпи малко , а ?
Меракът е голямо нещо,но и аз бих те посъветвал да не бързаш толкова!За всичко си има време :wink:
Дали ще се намери някой добър човечец да обясни на изостаналите селски чада (като мен :lol: ) за к'во точно става въпрос ? :roll: К'ви са тия книжки дето ги изкарвате по на незнам си колко години,пък после не можете да карате с тях ? :roll:
Кви са тия коли, които са по-леки 550kg :?:
Аз съм шофьор от близо 10 години, имам няколкостотин хиляди километра и досега са ме спирали 5 пъти, от които веднъж за превишена скорост, а останалите четири - за проверка на застраховки, винетки и т.н. Като се замисля последните три спирания са в рамките на тази година. Не съм много примерен водач, но съм доста внимателен и рядко пропускам да забележа лошите 8)
Триколки :lol: :lol:
ЗДП уточнява това -
2. код 73 (подкатегория В1) - триколесни и четириколесни моторни превозни
средства с електрозадвижване или с двигател с вътрешно горене с работен обем над 50
куб. см и с конструктивна максимална скорост над 45 км/ч, чиято маса без товар не
надвишава 550 кг (в случай на електрозадвижване не се включва масата на
акумулаторните батерии); ... :roll:
ЗДП уточнява това -
средства с електрозадвижване или с двигател с вътрешно горене с работен обем над 50
куб. см и с конструктивна максимална скорост над 45 км/ч, чиято маса без товар не
Туй ясно,но си мисля че колегата питаше КОИ са тези коли под 550 кг.
Аз закона съм го чел отдавна и смътно си спомням,че имаше някви подкатегории,ама на каква възрас и къде се карат... :roll:
ЗДП уточнява това -
Туй ясно,но си мисля че колегата питаше КОИ са тези коли под 550 кг.
Аз закона съм го чел отдавна и смътно си спомням,че имаше някви подкатегории,ама на каква възрас и къде се карат... :roll:
Колегата може сам да намери инфо за тези МПС-та из нета , а дали са евтини, достъпни и т.н. , си решава той ... а това , че споделяш , че си чел ЗДП преди доста време , си е за теб лично .... :?
Колегата може сам да намери инфо за тези МПС-та из нета , а дали са евтини, достъпни и т.н. , си решава той ... :?
Така или иначе стана въпрос за такива коли,та не е ли много по-лесно да пита тук отколкото да търси из нета.Пък и малко ме съмнява да тръгне да търси да си взима такава кола.Най-вероятно е просто любопитство
.. а това , че споделяш , че си чел ЗДП преди доста време , си е за теб лично .... Confused
Ей тука неуспях да разбера какво искаш да кажеш.Аз казах,че съм го чел преди време и не помня точно какво пише относно категориите. Сега и мен ли ще ме пратиш да търся из нета? На теб ако не ти се занимава да отговаряш или не сме на твоето ниво-просто недей ! Пък ние ще си се надяваме да се намери някой толкова тъп,колкото нас че да получим отговор на въпросите си
:roll:
Туй ясно,но си мисля че колегата питаше КОИ са тези коли под 550 кг...
Колегата може сам да намери инфо за тези МПС-та из нета ...
Ще си потърся наистина информация, че ми стана интересно, не бях се замислял досега. Очаквах някой да даде пример с марка и модел автомобил, ама както и да е.
Трабантите влизат ли в тази категория? От колите, които съм виждал по пътищата те ми изглеждат най-леки.
P.S. И трабант не може да се кара с тази категория, към 650 кила излиза.
Ето с тази се изкарва курса за B1 категория
FIAT Cinquecento
http://www.picvalley.net/u/10/2256_580.JPG (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/10/2256_580.JPG)
За друга такава кола която ставала е Текото което било 640кг.
FIAT Cinquecentо
И на колко години се кара и после като навършиш 18 автоматично ли си получаваш "B" или се кара нещо допълнително ?
FIAT Cinquecentо
И на колко години се кара и после като навършиш 18 автоматично ли си получаваш "B" или се кара нещо допълнително ?
Ми неска цял ден тва чета из интернет.. трябва да имаш 16 години и 9 месеца, и като станеш на 18г се явяваш на някъв изпит и ти е прават B категория книжката :wink:
И незнам кво да права сега "боксувам на едно място" вие не ми одобрявате решението и се замислям сериозно има ли смисал :frown: а и недай боже стане някво ПТП сигорно хич няма да ми е лесно да се оправа после :roll: и все пак съм се нагласил да ставам примерен шофьор :oops: да спазвам правилата и да карам бавно :D
А ти на колко години си в крайна сметка? Доколкото разбрах ти остават месеци до навършване на 18. Ако е така имай още малко търпение.
MainaCore
26-10-2007, 09:32
Ето ти колата за теб http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?t=63786
Ето ти колата за теб http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?t=63786
:shock: :shock: :shock:
http://i5.ebayimg.com/02/m/000/84/c2/1e05_27.JPG http://i14.ebayimg.com/02/m/000/84/c2/1ef3_27.JPG http://i1.ebayimg.com/01/m/000/84/c2/1fa4_27.JPG http://i1.ebayimg.com/01/m/000/84/c2/2121_27.JPG http://i22.ebayimg.com/04/m/000/84/c2/2441_27.JPG
500 куб. 4 к.с. дизелче :P цена 4250 Еуро :lol:
А ти на колко години си в крайна сметка? Доколкото разбрах ти остават месеци до навършване на 18. Ако е така имай още малко търпение.
Ами не месеци ами годинка близа, ся съм точно на 16г. и 9 месеца(точно ме зове тая книжка да е взима :lol: )
И ква е тая машина на времето дет ми предложихте бе :idea: няма да хоа на детска градина с нея :lol: и 4250 Еуро :idea: те в багажника немогат да и се поберат камоли да ги дам за нея :lol:
Ligier Nova 500 Europe :P
Lame_0ne
26-10-2007, 17:54
Мисля, че и смарткар-а е под 550 кг. Когато бях на лекции преди 1 година, лектора обесняваше за тази категория, но и на него не му е ясно защо е измислена.
Мисля, че и смарткар-а е под 550 кг.
Smart Fortwo е 730kg според Wikipedia, това почти колкото една лада тежи.
Вчера нали се похвалих, че досега КАТ-аджии са ме спирали само 5 пъти за 10 години, ами днес ме спряха за 6-ти :lol: . Не бяха КАТ, а патрулиращи ченгета в София/Младост 2, провериха документите и ме пуснаха да си ходя.
Някой опел кадет поизгнил може да е стигнал 550кг и ше си караш спокойно :lol:
Някой опел кадет поизгнил може да е стигнал 550кг и ше си караш спокойно :lol:
Абе то като ги знам хлопелите може и някоя Вектра, че и Омега А да свърши работа! :hehehm:
Тия май са като за B1, OPEL-чето и без да е изгнило влиза в категорията :lol:
Май взехте нещо да се юркате с мен :lol:
kiler_4o
27-10-2007, 15:24
аз карам от 4 месеца, изминал съм много километри за човек, който още няма редовна книжка (само с пунтото съм минал 2000км) да не говорим за чинкуто ... за спазване на ограничения, и т н - по-скоро ако ги спазващ ще те спрат ... аз съм превишавал и със 100 ограничението, но там където знам, че няма кой да ме спре ... но ЕДИНСТВЕНОТО нарушение, което правя е превишената скорост ... само един път ми се наложи да направя забранен обратен завой, но там пък е глупаво да е забранен ... но не карам с неразумна скорост ... Защото гледам риска от ПТП да е минимален ... Бургаските алфаджии повечето са ми виждали книжката и знаят - изглежда 1:1 с нормалната книжка кат. В, но отзад има една цифра 73 при ограниченията ... За ваше сведение чинкуечентото тежи 760 кг. (знам, защото го закарах там където теглят камионите и го изтеглих :D ) така че и инструктурите бяха в нарушение ... курсовете принципно се карат първо на голф, после на чинкуеченто, но аз директно на чинкуто отидох, защото бях карал предостатъчно нашето чинкуеченто, за да мога да подкарам и другото без проблеми ... С тази книжка може да се кара ATV ... друго - microcar-ове разни, дето ги няма из бг. и струват повече от джип :D Ако някой иска повече инфо да каже ... пунтото пък тежи 900 кг ....
mitro6anov
31-03-2008, 20:56
kiler_4o бих искал да ми дадеш skype или каквото там имаш за чат , защото имам няколко въпроса където бих искал да обсъда, с човек преминал през всичко това, на спокойствие. Плс пиши възможно най-бързо! :wink:
аз те съветвам да си вземеш един мотор 125 кубика и да си го джиткаш до училище (или там където искаш). Няма да можеш да го караш в дъжд и студ, но пък няма и да си пешеходец
Mind_Control
31-03-2008, 23:21
Я се замисли над следната хипотетична ситуация- караш си ти голямата кола без да имаш съответната категория, обаче един чичко с бугати вейрон решава да мине на червено щото му е кеф, но не те вижда и те отнася. Идва КАТ и познай, кой е виновен- ТИ! После майка ти и баща ти, че и ти, ще трябва да работите цял живот, за да му изплатите на тоя бугатито, защото гражданската ти отговорност не важи, щом нямаш категорята! Разбира се това е най- лошия вариант, по смекчения вариант ще е ако се блъснеш, в някое ламборджини или някоя скромна С класа, но пак може да се наложи да си продадете апартамента :roll: Ако мислиш, че си струва се мятай на колата и карай, защото КАТ са ти най- малкия пробелем.