noi_soli
25-10-2007, 17:00
pitam se dali e dostatu4o nadejna? Dali 6te vurvi dobre? i koi dvigatel e nai dobur THANKS :P
-------------------------------------------
Кирилицааааааааааааааааааа
Ще последвам светлият пример на вирусалфата и ще споделя следното:
Праскова
Класификация
царство: Растения Plantae
отдел: Покритосеменни Magnoliophyta
клас: Двусемеделни Magnoliopsida
разред: Розови Rosales
семейство: Розоцветни Rosaceae
род: Слива Prunus
вид: Праскова persica
Научно наименование Prunus persica
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Flameprince_peaches.jpg/270px-Flameprince_peaches.jpg
Прасковата достига едва около 4 м височина. Кората на нейното стъбло и на по-старите и клони е червеникавокафява, а младите клонки са зелени или червеникави. По това тя лесно се различава от всички останали наши плодни дръвчета.
Произход
За тяхна родина се смята Китай. Там богът на дълголетието се изразява винаги с праскова в ръце. Латинското наименование е persica, вероятно защото прасковите са дошли в Европа през Персия. В средновековието те минавали за вредни, а смятали лечебни листата им.
Съдържание
Прасковите съдържат витамините В1, В2, В9, РР, С, Е, З и каротин (колкото по-жълти са плодовете толкова повече е той в тях). Те са твърде богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций, съдържащо и на малки количества желязо. Съдържат, макар и в ограничени количества, различни микроелементи – титан, манган, мед, никел, хром и молибден. А колко пектин има в тези плодове, зависи от степента им на зрялост – в зелените пектинът е два пъти по-малко, отколкото в узрелите.
trustworthy
25-10-2007, 20:59
Ще последвам модераторския ми порив и ще заключа темата. Колегата нека за напред пише на кирилица и да пробва първо с търсачката. темата е била дискутирана милиони пъти :Topic-is-closed-bg:
Powered by vBulletin® Version 4.2.3 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.