View Full Version : Въпрос за отнемане на шофьорската книжка
Nasko_77
16-11-2007, 19:54
Колеги, струва ли си да обжалвам :roll: Превишил съм скороста с 42км.ч. над разрешената. Направиха ми акт за 200лв. и ме очаква отнемане на книжката за срок от 2 месеца. Ако обжалвам мога ли да постигна поне намаляване на наказателня срок?
П.С Димо, ти си :)
ами незнам дали ще има полза обжалването във вид на намаляване на наказанието, но докато обжалваш поне ще си е клижката още в теб....няма да е в сила постановлението просто...и така си избери кога е най-удобно за теб да си 2 месеца без книжка.....абе кофти работа все пак.... Успех!
Е как ще си е в него книжката като при връчването на наказателното постановление трябва да я предаде ?
Nasko_77
16-11-2007, 20:33
Имаше една много хубава темичка за антирадарите. Ще взема да я потърся за да видя какво да си напазарувам за Коледа :lol:
60 дни пешеходко :cry:
75 2.0 turbo
16-11-2007, 21:05
Е как ще си е в него книжката като при връчването на наказателното постановление трябва да я предаде ?
след което се подава жалбата и по закон му се връща свидетелството до влизане в сила на съдебно решение :wink:
след което се подава жалбата и по закон му се връща свидетелството до влизане в сила на съдебно решение :wink:
Мерси,това не го знаех !
Nasko_77
16-11-2007, 21:34
Че съм виновен, виновен съм си. Мене ме е яд за друго... винаги застават там, където има предпоставки за нарушаване на закона. Случката стана на бул-да от Мебелна къща, посока SPS. Това е една дъъъълга отсечка без сфетофари, без трафик, без да е оживено и кръстовищата са далече едно от друго и си с предимство. Пловдивчани знаят. Бяха добре прикрити зад лек завой. Много ще му подхожда да се казва Бул. "Капана" :D Абе едно такова... все едно не са орган за контрол на движението, ами някаква инстанция която, работата и целта им е да се събират колкото се може повече пари от гражданите. Просто там където трябва да са... ги няма. Пълно е с фучащи коли по централните булеварди и улици където гъмжи от пешеходци и наистина имат нужда от някакъв контрол.
П.С Скоро време, нищо чудно да започнат да скачат и от дърветата направо на платното с палката в ръка :lol:
Требвало е да почерпиш колега :wink:
Нали Знаеш, който нарушава черпи, ако иска да му е мирна главата, съвсем беЗ нищо няма как да минеш
Nasko_77
16-11-2007, 23:21
Нали Знаеш, който нарушава черпи, ако иска да му е мирна главата, съвсем беЗ нищо няма как да минешТоя номер вече не работи при новите видео-радари които са със памет дето не може да се базика :wink:
Направо се видях на клип.
П.С е ся вече умряха от глад :lol:
75 2.0 turbo
17-11-2007, 13:17
те от глад а ние без книжки :D :D :D
cvetelin
17-11-2007, 14:11
Имаше една много хубава темичка за антирадарите. Ще взема да я потърся за да видя какво да си напазарувам за Коледа :lol:
60 дни пешеходко :cry:
новия закон гласи... че при наличието на антирадар в автомобила акт + 10 точки от контролния талон:)
честито на всички който си накупуваха :)
Написаното е твърде неточно.Съществуват два вида устройства:едното е радипредавател на СВЧ на честотите на полицейските радари(остаряла техника,защото новите радари работят на други честоти и са шумозащитени,а някои от тях облъчват МПС в лазерния диапазон)-това наистина са антирадари и те са забранени от Закона за движение по пътищата и от Закона за радиочестотите за излъчване,докато други представляват пасивен радиоприемник на СВЧ,който в никакъв случай не може да смущава радарите,още повече че хармоничните на МЧ не се распространяват на такова разстояние.Още повече като радиоприемник неговият обхват е значително по-голям(в разстояние) от приемното устройство на радара,което обезсмисля твърдението ,че го смущава.Това означава,че ако се установи честота излъчвана от радар то това е на растояние далеч по-голямо от техническите възможности на радара да приеме отразения сигнал.Вероятно това е начин за пълнене на касите на МВР.Лошото е че под параграфа радиопремно устройство попадат и редица други като ТВ,обикновени приемници и т.н.,които също би трябвало да бъдат забранени..
blank_jack
17-11-2007, 15:35
Нали Знаеш, който нарушава черпи, ако иска да му е мирна главата, съвсем беЗ нищо няма как да минешТоя номер вече не работи при новите видео-радари които са със памет дето не може да се базика :wink:
Направо се видях на клип.
П.С е ся вече умряха от глад :lol:
oфф тва с клипчето е много гадно :x ... въпреки че колата изглеждаше красиво ....
Трябва да обжалваш ! От съд и от жена се иска, пък каквото даде. А, ако не си поискаш няма да ти даде и после ще те е яд, че не си се пробвал. Превишението на скоростта за глоба от 200 лв. и 2 месеца без книжка е толкова малко (1 км. над 41 км/ч.), че при добро представяне в съда може да влезе в категорията „допустима грешка” на радара, с който са те засекли. Та накратко: обжалваш пред съда и там освен стандартните възражения относно законосъобразността на наказателното постановление искаш назначаването на вещо лице (техническа експертиза), което да „даде акъл” на съдията каква е допустимата грешка на радара при засичане на скоростта. Още по-лесно ще е, ако си засечен от мобилен радар (там грешката е по-голяма). Ако не успееш да събориш изцяло наказателното постановление, поне може да минеш в долната категория: превишение на скоростта от 31 до 40 км/ч. А там санкцията е глоба от 150 лв. и 1 месец без книжка.
Тъй като в последно време рядко „влизам” във форума, ето малко пояснения за да намаля необходимостта от допълнителни въпроси:
При съставяне на акт за установено нарушение се отнема контролния талон. Талонът се връща след влизане в сила на наказателното постановление или след влизане в сила на съдебно решение, ако то е обжалвано.
Актът за нарушението заменя контролния талон за срок до един месец от издаването му.
Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.
Ако обжалваш наказателното постановление, от КАТ ще ти задържат контролния талон и ще ти го върнат след като приключи делото и то след като си платиш всички глоби, ако имаш такива.
„Книжката” се отнема само, ако такава санкця е била наложена в наказателното постановление, и то чак след влизането му в сила. А то влиза в сила, ако не бъде обжалвано или ако съдът го потвърди.
А сега малко по-подробно:
При констатиране на управление на МПС без контролен талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство (съкратено СУМПС или на народен език „книжка”) и без водача да представи акт за установено административно нарушение, се съставя акт по чл. 100, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Преди издаването на наказателно постановление, административно наказващият орган извършва проверка относно наличие на съставен акт, с който е отнет контролния талон, след което съгласно разпоредбите на ЗДвП решава образуваната преписка.
При управление на МПС с акт за установено административно нарушение, на който е изтекъл едномесечният срок от съставянето му се извършва проверка относно издаването по него на наказателно постановление.
При наличие на издадено, но невръчено наказателно постановление се определя срок не повече от 7 дни за явяване на водача за връчването му. Съставя се предупредителен протокол по чл. 56 от ЗМВР с оглед изпълнение на задължението от водача и се изпраща по местоотчета му. При установяване на неизпълнение на посочения срок се съставя акт за установено административно нарушение, и на основание чл. 270, ал. 1 от ЗМВР се издава наказателно постановление, а свидетелството се отнема за спиране на дейността по управление на МПС съгласно чл. 268 от ЗМВР.
При извършване на нарушение по ЗДвП от водач управляващ МПС с връчено наказателно постановление, се съставя акт като в графата „иззех като доказателства” се отразява номера на постановлението, дата и служба която го е издала и датата на връчването му.
Когато се установи, че водач управлява МПС с връчено наказателно постановление и не е изпълнил задължението си по чл. 157, ал. 8 от ЗДП (т.е. продължава да кара без контролния талон след изтичане на едномесечния срок, в който наказателното постановление заменя контролния талон) , се отнема СУМПС и с датата на отнемане се издава заповед за прилагане на принудителни административни мерки по чл. 171, т. 1, б. „д” от ЗДвП (т.е. временно отнемане на СУМПС).
При обжалване на връчено наказателно постановление, контролния талон се задържа до получаване или представяне от нарушителя на решението или определението на съда. Издаване и връщане на СУМПС по смисъла на чл. 159, ал. 2 от ЗДвП става след извършване на справка за наложени наказания на лицето и при наличие на такива се изисква представянето на платежен документ за всички наложени глоби.
Надявам се написаното да ти е от полза.
П.С. И си намери кадърен адвокат ! Сам трудно ще пребориш КАТ в съда.
И двете твърдения не са верни. Книжката я отнемат чак след като влезе в сила наказателното постановление, а не при връчването му. Ако някъде правят обратното, си плачат за бой щото е незаконосъобразно.
новия закон гласи... че при наличието на антирадар в автомобила акт + 10 точки от контролния талон
:shock: Базкрайно невярно !!! Инетерсно ми е в кой закон го прочете това ?! За "антирадар" глобата е до 50 лв. и НЕ се отнемат контролни точки. А радар-детекторът не е забранен за използване.
Колеги, струва ли си да обжалвам :roll: Превишил съм скороста с 42км.ч. над разрешената. Направиха ми акт за 200лв. и ме очаква отнемане на книжката за срок от 2 месеца. Ако обжалвам мога ли да постигна поне намаляване на наказателня срок?
П.С Димо, ти си :)
Абе Наско какво направи? 2 месеца отпуск а? Като ходим по срещи мога да минавам да те взимам от вас. Няма ядове.
Айде успех с обжалването!
[quote=hsr]Е как ще си е в него книжката като при връчването на наказателното постановление трябва да я предаде ?
И двете твърдения не са верни. Книжката я отнемат чак след като влезе в сила наказателното постановление, а не при връчването му. Ако някъде правят обратното, си плачат за бой щото е незаконосъобразно.
[/quote:3lk53tx3]
А кога влиза в сила постановлението?След изтичане на 7 дневния срок за обжалването му ли ?
Щото аз доколкото съм запознат (от няколко случая вече) практиката е следната : връчват ти постановлението и ти прибират книжката (ако е наложена такава мярка в него). Това значи ли,че господа полицаите "избързват" един вид като въобще не допускат възможността,че може да обжалваш ?
А кога влиза в сила постановлението?След изтичане на 7 дневния срок за обжалването му ли ?
Щото аз доколкото съм запознат (от няколко случая вече) практиката е следната : връчват ти постановлението и ти прибират книжката (ако е наложена такава мярка в него). Това значи ли,че господа полицаите "избързват" един вид като въобще не допускат възможността,че може да обжалваш ?
Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) са били обжалвани, но са били потвърдени или изменени от съда.
Отнемането на СУМПС преди да е влязло в сила наказателното постановление, с което се налага такова наказание, е незаконосъобразно.
Еденствената хипотеза, при която биха могли да ти отнемат СУМПС преди да е влязло в сила наказателното постановление е, ако за временното отнемане на СУМПС е издадена заповед за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171 от ЗДвП. Тази принудителна административна мярка не е наказание, подлежи на обжалване пред съда, но гадното е, че жалбата не спира изпълнението й.
75 2.0 turbo
18-11-2007, 14:59
димо аз ти казвам какво е положението в КАТ тея писания дет си ги изписал може и да са верни но в факт че никъде не се практикуват :idea: в момента в които ти излезе постановлението и отидеш в КАТ ти отнемат свидетелството и след като представиш жалбата си ти го връщат :wink: и е това са фактите останалото е суха теория която в КАТ не играе ако си толквоа отворен ги съди за дето незаконосъобразно са ти иззели свидетелството :idea:
ако си толквоа отворен ги съди за дето незаконосъобразно са ти иззели свидетелството :idea:
Моето свидетелство няма как да го вземат защото не правя сериозни нарушения. :idea: Досега имам само един акт и та за неправилно паркиране отпреди 5 години (беше ме вдигнал "паяка").
А относно съденето: Въпрос на избор ! Ти, ако искаш си трай. Траенето и без друго се превърна в национален спорт. Аз когато съм прав се заяждам до дупка. И досега нямам нито едно загубено дело срещу КАТ. А имай предвид, че съм водол доста такива (щот такава ми е работата, ако не си разбрал от постовете ми). :wink:
Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) са били обжалвани, но са били потвърдени или изменени от съда.
Отнемането на СУМПС преди да е влязло в сила наказателното постановление, с което се налага такова наказание, е незаконосъобразно.
Еденствената хипотеза, при която биха могли да ти отнемат СУМПС преди да е влязло в сила наказателното постановление е, ако за временното отнемане на СУМПС е издадена заповед за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171 от ЗДвП. Тази принудителна административна мярка не е наказание, подлежи на обжалване пред съда, но гадното е, че жалбата не спира изпълнението й.
Благодаря за разясненията !!! :th_up:
Сигурен съм,че щом ти го казваш значи е така по закон,но фактите и практиката говорят друго :dunno:
... значи е така по закон,но фактите и практиката говорят друго :dunno:
За съжаление си прав. Много често в закона пише едно, а администрацията прави друго. Но нали за да ги научим да спазват закона трябва да ги "наказваме". А наказанието в случая е да ги гърбим съда. Колкото и да са непукисти като почнат да има падат наказателните постановления като пролетен дъжд, се стягат и започват да внимават повече. :idea:
... значи е така по закон,но фактите и практиката говорят друго :dunno:
За съжаление си прав. Много често в закона пише едно, а администрацията прави друго. Но нали за да ги научим да спазват закона трябва да ги "наказваме". А наказанието в случая е да ги гърбим съда. Колкото и да са непукисти като почнат да има падат наказателните постановления като пролетен дъжд, се стягат и започват да внимават повече. :idea:
За което мога да ти кажа само едно голямо ЕВАЛА :notworthy: :notworthy: :notworthy:
Nasko_77
18-11-2007, 20:02
Благодаря на всички ви за вниманието :!:
Димо, особенно на теб!
П.С Ще обжалвам и ще споделя какъв е развоя на тази история :wink:
А ти за какво ше обжалваш?
За това че си спазвал закона за движение по пътищата? ( 42 километра над разрешената скорост са си нищо както и да го погледнеш)
Или за това че КАТ веднъж са си свършили работата? ( че и без това рядко се случва)
Или сержанта не се е бил обръснал сутринта ?
А иначе Димо е прав, мнго често полицаите не си изпипват работата и после актовете падат в съда като "пролетен дъжд"
ДА ЖИВЕЕ МЕЖДУНАРОДНТО МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ, ДРУЖБАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ И КАТ :!:
Хамериканските империалсти са виновни.
п.с. И международното положение да не забравя.
п.п.с Искай си кличето от полицията за спомен :)
п.п.п.с И понеже знам че ще кажете че се заяждам на дребно - просто мнението ми е че човек каквото си е надробил - трябва да може сам да си го изяде после :)
А ти за какво ше обжалваш?
За това че си спазвал закона за движение по пътищата? ( 42 километра над разрешената скорост са си нищо както и да го погледнеш)
Или за това че КАТ веднъж са си свършили работата? ( че и без това рядко се случва)
Или сержанта не се е бил обръснал сутринта ?
А иначе Димо е прав, мнго често полицаите не си изпипват работата и после актовете падат в съда като "пролетен дъжд"
ДА ЖИВЕЕ МЕЖДУНАРОДНТО МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ, ДРУЖБАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ И КАТ :!:
Хамериканските империалсти са виновни.
п.с. И международното положение да не забравя.
п.п.с Искай си кличето от полицията за спомен :)
п.п.п.с И понеже знам че ще кажете че се заяждам на дребно - просто мнението ми е че човек каквото си е надробил - трябва да може сам да си го изяде после :)
Не , ще обжалва за това че радара дава отклонения с по няколко километра и може наказанието му да не е за 42 а за 40 км/ч - тогава е различно.
Ами да така си е . Може да показва и по малко радара и да не е било не с 42 км над ограничението, ами малко повечко например 45 по тази логика
То тоз радар от модерните - хамериканси ще да е - щом и клипчета прави да си имаш за спомен :)
Васе ами с теб какво стана взеха ли ти книжката или обжалва ?
Ами да така си е . Може да показва и по малко радара и да не е било не с 42 км над ограничението, ами малко повечко например 45 по тази логика
То тоз радар от модерните - хамериканси ще да е - щом и клипчета прави да си имаш за спомен :)
Васе ами с теб какво стана взеха ли ти книжката или обжалва ?
Не още не са я взели.
Nasko_77
19-11-2007, 14:24
При положение ,че е предоставено от закона право на обжалване ( субективно право ),трябва да се използва,тъи като е възможно да се допуснат грешки при съставянето на АУАН,при издаването на НП, въобще самата процедура може да е опорочена и по този начин- чрез обжалване се предоставя правото на защита ,което право е прогласено във върховния закон- Конституцията.)))
:)
Брех по полека ще вземеш на Димо хляба.
Успех .
Както казах по горе за съжаление много от полицайте не знаят как да напишат правилно акт. И в последствие актове за реални нарушения са невалидни.
Трябва да ги гърбят повече. Приемерно за акт който е съставен и длъжностно лице и е пропуснал/объркал нещо - и акта падне в съда заради мърлящината му - автоматично да го глобяват него със същата сума каквато е предвидена за нарушението.
Хахах да видиш как ще се научат полицайте да пишат актове.
Мъжката постъпка в този случай е да си платиш, после да си изтърпиш наказанието, а после си вземи поука или пак нарушавай.
Останалото е мижитурско. Откога адвокатите започнаха да работят без пари. Ходенето по съдилища да не е безплатно.
... Откога адвокатите започнаха да работят без пари. Ходенето по съдилища да не е безплатно.
Те работят pro bono за издънилите се шофьори. :wink:
Глей сеа как ми разваляш далаверата ! Аз убеждавам момчетата да дават пари за адвокати (щот и адвокатите бял хляб обичат да ядат), а ти ги разубеждаваш. :wink: :)
(щот и адвокатите бял хляб обичат да ядат), а ти ги разубеждаваш. :wink: :)
Бре от кога адвокатите ядат хляб:)
Аз мислех че само луканка нагъвате :)
[quote="Димо":2p7h41at](щот и адвокатите бял хляб обичат да ядат), а ти ги разубеждаваш. :wink: :)
Бре от кога адвокатите ядат хляб:)
Аз мислех че само луканка нагъвате :)[/quote:2p7h41at]
Е да, ама с хлебец, щот е по-вкусно. А иначе и кръвчица пием когато някой има повечко. Кръвопускане, демек. Животоспасяваща операция. Щот сите сме самаряни и идеалисти. :D
... Откога адвокатите започнаха да работят без пари. Ходенето по съдилища да не е безплатно.
Те работят pro bono за издънилите се шофьори.
а така pro bono, да се сещаш, че работиш за смъртността по пътищата и утре този състезател ще нацели теб или по-лошо детето ти.
Те работят pro bono за издънилите се шофьори.
а така pro bono, да се сещаш, че работиш за смъртността по пътищата и утре този състезател ще нацели теб или по-лошо детето ти.
Абе ти, от шега не разбираш ли ?! :wink: :D
Аз също не одобрявам неспазването на правилата, но не разбирам защо поставяш всички с актове под ездин знаменател и трябва да ги лишаваме от право на защита. Аз знам десетки случаи, в които перфектно написани актове са издавани без да е извършено никакво нарушение. Щот шофера отказал да почерпи например или дори за неща, които не са нарушения. За тези случаи какво ще кажеш, а ? 8)
Че, то по твоята логика, ако хванеш сифилис докато си изневерявал на жена си не трябва да ходиш на доктор, щот не морално да си го развяваш извнън семейството. :wink: Е така е, ама ако не идеш на доктор рискуваш да ти окапе органа на мъжката гордост. :wink:
аз бях на двойно погребение, ти на колко си бил?
П.С. ако това не ти стига, съвсем честно, предпочитам актове съответно наказания за липса на нарушения, отколкото липсата на наказания за нарушения. Повече нямам какво да кажа.
Nasko_77
19-11-2007, 20:48
П.С. ако това не ти стига, съвсем честно, предпочитам актове съответно наказания за липса на нарушения, отколкото липсата на наказания за нарушения. Повече нямам какво да кажа.Абе колега! Я чакай малко. За какви състезатели ми говориш тука :roll: Ти какво си представяш? Някакъв екшън с Чък Норис ли :lol:
В момента съм бързал... преценил съм, че мога да си позволя малко по-висока скорост на въпросния участък и това е. Просто не е бил подходящ момента за това :!:
П.С Нима никой от вас не е превишавал скороста понякога :screwy:
Засякоха ме с 94км/ч., което ми струваше фиш 1000динара. Извън града е 80км/ч. ограничението. Карай без фарове за мъгла и си обмени динари.
И се дръжте с достойнство и без заяждания, защото и международна книжка могат да поискат.
П.С. ако това не ти стига, съвсем честно, предпочитам актове съответно наказания за липса на нарушения, отколкото липсата на наказания за нарушения. Повече нямам какво да кажа.
Искрени съболезнования за погребенията ! Но, да ме обвиняваш за повишената смъртност по пътищата не ми изглежда особено коректно. :shock:
Темата отиде в грешна посока. Колегата попита за съвет, а ти ме изкара по-черен и от дявола. :?
Когато двама спорят обикновено прав е само единия. И ако тези двама (дори и единия да е КАТ) не се разберат с добро, отиват в съда. А там сам трудно би се оправил човек без специални знания. И тогава се появяваме ние. Колкото и да не ти е приятно, без нас не може (за съжаление). От двамата спорещи единият не е прав. И какво излиза, че той няма право на защита, така ли ? Въпросът е риторичен, просто изказвам мнение.
предпочитам актове съответно наказания за липса на нарушения, отколкото липсата на наказания за нарушения. Повече нямам какво да кажа.
Предпочиташ, ама ако на теб ти наложат такова наказание ще опищиш орталъка :evil: . На всеки средноинтелигентен човек, и без да е юрист, е ясно, че някакси не е редно самите санкции за нарушаване на закона да са в нарушение на закона. Затова налагащите санкции трябва да си понасят последствията, когато самите те не са спазили нормите.
WarsteineR
20-11-2007, 01:10
така да използвам темичката на колегата и да си задам и аз въпросчето понеже преди 20-тина дена ми взеха книжката за алкохол(0.97) а аз имам 4 точки, да попитам точки вземат ли се и при положение, че написаха че се държа адекватно какво наказание да очаквам като пари и време без книжка ? :roll:
така да използвам темичката на колегата и да си задам и аз въпросчето понеже преди 20-тина дена ми взеха книжката за алкохол(0.97) а аз имам 4 точки, да попитам точки вземат ли се и при положение, че написаха че се държа адекватно какво наказание да очаквам като пари и време без книжка ? :roll:
След като са ти взели веднага „книжката” значи, че най-вероятно са ти наложили принудителна административна мярка „временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство”. Свидетелството ще бъде задържано до решаване на въпроса за отговорността ти, но за не повече от 6 месеца.
А относно санкцията:
Точки няма да ти вземат.
Ако си придобил правоспособност преди повече от 2 г. санкцията ще бъде лишаване от право да управляваш моторно превозно средство за срок от 1 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. (и една нощ вързан на площада за назидание).
Ако си придобил правоспособност преди не повече от 2 г. санкцията ще бъде лишаване от право да управляваш моторно превозно средство за срок от 2 до 12 месеца и глоба от 300 до 600 лв. (и освен връзването + 20 удара с пръчка на голо).
Ако нарушението е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управляваш моторно превозно средство за срок от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лв. (и любовна среща с местния бик).
Конкретния размер на наказанието ще зависи от това колко и какви други издънки си имал досега.
Това, че си се държал "адекватно" може и да бъде взето предвид при определяне наказанието ти, но е много малко вероятно да се случи.
За алкохол наказват яко. И така трябва да бъде. :evil:
е добре де, не беше ли за над 1.2 да ходи на съд ? или бъркам :oops:
е добре де, не беше ли за над 1.2 да ходи на съд ? или бъркам :oops:
Санкциите, които съм изброил по-горе са само административни (в случая няма разлика дали те наказва КАТ или те глобяват от общината за това, че си изхвърляш боклука през прозореца). Те са за концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 на хиляда. А ходенето на съд в случая не е страшно. Просто оспорваш наложената санкция пред съответния административен съд.
Ако концентрацията на алкохол в кръвта е над 1.2 на хиляда отговорността е наказателна (демек, прокуратура, наказателен съд, затвор, надарени и загорели рецидивисти за съкилийници и други таквиз хубавини :wink: ).
Наказателен кодекс:
"Чл. 343б. (1) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до една година.
(2) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба от сто до триста лева.
(3) Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от свобода до две години."
WarsteineR
20-11-2007, 12:52
брей значи като излезе наказателното постановление да го вземам и да ходя при адвокат и да обжалвам присъдата.. нали само тва мога да направя :roll: . А че трябват строги санкции за алкохол е неоспоримо това е най-глупавото нещо което шофьор може да направи ама.. всеки греши и си взема поука.. важното е ако си пил да не се правиш на състезател както много правят по простата причина че им идва силата тогава .... ужас ужас
важното е ако си пил да не се правиш на състезател както много правят по простата причина че им идва силата тогава .... ужас ужас
е това е много вярно......
все си мисля, че е по-важно като си пил да не се качваш в колата
щото и да не ти идват глупости на главата, реакциите са забавени и дори и да не си виновен в ситуацията - пак си виновен, че не си реагирал на време
особено ако си отговорен за друг човек :!:
WarsteineR
20-11-2007, 17:42
така е но аз бях преценил че ако си карам с 20 и напълно съсредоточен ще успея да си пребера колата до дома без произшествия, ама куките не мислеха така и сега аз ще си чупя главата, така че колкото и да е пил човек и дори да е сигурен че няма какво да се случи по добрият вариянт е таксито ... каде са 3-4 лева каде са 500
така е но аз бях преценил че ако си карам с 20 и напълно съсредоточен ще успея да си пребера колата до дома без произшествия, ама куките не мислеха така и сега аз ще си чупя главата, така че колкото и да е пил човек и дори да е сигурен че няма какво да се случи по добрият вариянт е таксито ... каде са 3-4 лева каде са 500
в един ресторант (Чаирите) видях визитка на някакви, които предлагат много хитра услуга - закарват те до в къщи с твоята кола (2лв./км). това си е яко, защото ако си в някакъв ресторант по Витоша (както е и конкретния ;)) и тр. да си оставиш колата там и да взимаш тахи в двете посоки би ти излязло доста по-солено + времето за разкарването на другия ден. Така че си има варианти да не се кара пил :tequilla: нищо че пияни караме най-добре :D майтап :)
WarsteineR
20-11-2007, 18:09
хехехе тва ще е вървежно трябва да измислим някаква такава фирмичка ... :lol: интересна идея :shock:
в един ресторант (Чаирите) видях визитка на някакви, които предлагат много хитра услуга - закарват те до в къщи с твоята кола (2лв./км). това си е яко, защото ако си в някакъв ресторант по Витоша (както е и конкретния ;)) и тр. да си оставиш колата там и да взимаш тахи в двете посоки би ти излязло доста по-солено + времето за разкарването на другия ден. Така че си има варианти да не се кара пил :tequilla: нищо че пияни караме най-добре :D майтап :)
Големи пичове са You Drink, We Drive. Още миналата година през февруари пуснах голяма статия за тях в Аутобилд.
Ето сайта http://www.dndbg.com/
Аре уредете поне някакви отстъпки с хората "You Drink We Drive" - аз поне 2-3 пъти на седмица трябва да се възползвам :) ..
Аз като съм "тавряз" за такива работи не се сещам
...Аз като съм "тавряз" за такива работи не се сещам
Един мой познат (виден столичен бизнесмен) преди да започне запой си праща SMS на своя собствен телефон с текст "Свиньо пияна, паркирала си на ул....... № ...". Сещаш се що ... И ти може да го пробваш. Върши работа :wink:
Момчетата от Drink`n`Drive са много точни и надеждни и цените са много много прилични. Карат всякви коли без проблеми и карат много културно.
П.С. Само дето аз знам друг телефон 0888 715545..... може пък вече да са две фирми вече
Nasko_77
21-11-2007, 21:59
А някой може ли да ми каже, на какви цени варират тези радар-детектори и от къде се закупуват. И изобщо засичат ли тези новите радари TFR1 :roll:
Ами аз гледах един наскоро в списанието на Метро беше 60 лв уш засичал всичко ама някой от наще разправяше че тези от руския пазар били най ефективни и най-ефтини стрували по 15-20 лв :wink:
А някой може ли да ми каже, на какви цени варират тези радар-детектори и от къде се закупуват. И изобщо засичат ли тези новите радари TFR1 :roll:
Има ги в почти всеки магазин за автоаксесоари и цените са от 30 до 300 лева. Колегата Crusader Разправяше за някакви руски детектори от 30 лева, които били много ефикасни, ако потърсиш из темите ще намериш, че ме мрзи да пускам линк :lol: .
Nasko_77
21-11-2007, 22:24
Всъщност... нещо не разбирам. :roll: Гледам в Акта, че... Засеченото пътно нарушение е заснето и показано със система за видео контрол TFR1.
P.S В НЕТА обаче такова устройство не намирам. Поне Гугъла не ми го изкарва :roll: Този Акт може и да не е попълнен правилно. За радар ТР4 знам, но за този TFR1 и Гугъл не знае.
А търсачката що не ползвате бе, маскари ?! :wink: За радар-детекторите сме изписали цял роман.
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 71e1f70bc1 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=4173&highlight=%F0%E0%E4%E0%F0%E4%E5%F2%E5%EA%F2%EE%F0&sid=26cd6af0c44361945e533871e1f70bc1)
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 71e1f70bc1 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=13251&highlight=%F0%E0%E4%E0%F0%E4%E5%F2%E5%EA%F2%EE%F0&sid=26cd6af0c44361945e533871e1f70bc1)
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 71e1f70bc1 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=12804&highlight=%F0%E0%E4%E0%F0%E4%E5%F2%E5%EA%F2%EE%F0&sid=26cd6af0c44361945e533871e1f70bc1)
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 71e1f70bc1 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=3503&highlight=%F0%E0%E4%E0%F0%E4%E5%F2%E5%EA%F2%EE%F0&sid=26cd6af0c44361945e533871e1f70bc1)
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 71e1f70bc1 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=13752&highlight=%F0%E0%E4%E0%F0%E4%E5%F2%E5%EA%F2%EE%F0&sid=26cd6af0c44361945e533871e1f70bc1)
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 71e1f70bc1 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=11903&highlight=%F0%E0%E4%E0%F0%E4%E5%F2%E5%EA%F2%EE%F0&sid=26cd6af0c44361945e533871e1f70bc1)
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 71e1f70bc1 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=12664&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F0%E0%E4%E0%F0%E4%E5%F2%E5%EA%F2%EE%F0&start=30&sid=26cd6af0c44361945e533871e1f70bc1)
Здравейте, видях, че сте писали за You Drink We Drive. Ако все още се интересувате от отстъпки, можем да уредим 25% отстъпка. Пишете ми на ICQ 84954747 или SKYPE: vincekirkov
Поздрави,
Венцислав Кирков
dndbg.com
колега жалко но и парвото и второто са фиксирани