PDA

View Full Version : Размер на данък за автомобил през 2008г.

ivanov_km
23-11-2007, 10:37
Някой има ли някаква информация относно данъците за лек автомобил през 2008г ?Пак ли ще се изчисляват по същия начин спрямо конските сили на автомобила? Защото се говори , че този данък ще стане ТРИ пъти по висок от сегашния!!!!Така чух вчера по новините.
Значи за 1.8-140кс. Сега е 180лв. А през 2008г. 180х3=540лв. Това ако е така е направо абсурдно!!!

Lodarski
23-11-2007, 11:10
Още не е приет закона ама ако стане така лошооооо :twisted:

ivanov_km
23-11-2007, 11:14
Еми то ще го приемат нали е да се взимат пари от хората , а не да се дават.Да се надяваме да не пипат цените за автомобилите над 100кс. защото и без това си се плаща достатъщно и сега.Но малко ме съмнява !

hsr
23-11-2007, 11:15
Колкото и да са алчни и безкруполни не ми се вярва да стане точно така :roll: Най-малкото защото по този начин ще се отрази доста зле на бизнеса с автомобили.

Lodarski
23-11-2007, 11:18
Не само ще се отрази на продажбите на коли ами и на употребата на горивата, която ще спадне значително.На мен до последно не ми се вярва това да стане или поне не ми се иска.

ivanov_km
23-11-2007, 11:21
Не само ще се отрази на продажбите на коли ами и на употребата на горивата, която ще спадне значително.На мен до последно не ми се вярва това да стане или поне не ми се иска.
ДАНО да си прав.

hsr
23-11-2007, 11:28
Еми аз затова казах "най-малкото" :P Както и да е, доста интереси ще бъдат засегнати и главно затова не ми се вярва.

SMIR
23-11-2007, 11:38
Да направят данъка на кубици не на к.с., както е в Гърция и др.Аз съм 1.4 двигател и 6те плащам сумати пари не е правилно това. :evil:

ivanov_km
23-11-2007, 11:42
Да но в Гърция за съжаление тя е толкова далече от нас , че дори луната е по близко.:) Да ако е на кубатура нещата са доста по приемливи.

spe4elist
23-11-2007, 11:58
Ако не ме лъже паметта, навремето и у нас се плащаше върху куб.см, друг е въпроса, че управниците, за които електората гласува, са си наумили да свалят от народа още една кожа ... :evil:

pr_00f
23-11-2007, 13:19
До колкото разбрах в проекто закона е записано че се дава право на общините сами да определят данъка. Като минимум е посочен сегашният данък, но се дава право на общината сама да определи размера. Като може да се стигне до сума която е х3 сегашния.
Е сетете се сега какво ще направят общините :)

hsr
23-11-2007, 13:33
До колкото разбрах в проекто закона е записано че се дава право на общините сами да определят данъка. Като минимум е посочен сегашният данък, но се дава право на общината сама да определи размера. Като може да се стигне до сума която е х3 сегашния.

Тогава има вероятнот да го приемат :cry: Щото по тоя начин господа управляващите си измиват ръцете и прехвърлят отговорноста (безумието) на някой друг :roll: И какво се получава ? "Наща община е бедна,дай да накараме шофьорите да плащат по 500 лв. средно".
Ми ок ще плащаме ама поне да вземат да си оправят пътищата,че да знаем поне къде ни отиват парите :ranting: :cussing:

ivanov_km
23-11-2007, 13:45

Тогава има вероятнот да го приемат :cry: Щото по тоя начин господа управляващите си измиват ръцете и прехвърлят отговорноста (безумието) на някой друг :roll: И какво се получава ? "Наща община е бедна,дай да накараме шофьорите да плащат по 500 лв. средно".
Ми ок ще плащаме ама поне да вземат да си оправят пътищата,че да знаем поне къде ни отиват парите :ranting: :cussing:
Да бе да ще оправят пътищата ама друг път , ще стане също като с винетките уж с тия пари ще са за пътища , да ама не все по голями дупки и по голями , като завали дъжд стават ВАНИ за къпане. :twisted:

fred
23-11-2007, 15:28
[quote="pr_00f":7993a1k1]До колкото разбрах в проекто закона е записано че се дава право на общините сами да определят данъка. Като минимум е посочен сегашният данък, но се дава право на общината сама да определи размера. Като може да се стигне до сума която е х3 сегашния.

Да бе да ще оправят пътищата ама друг път , ще стане също като с винетките уж с тия пари ще са за пътища , да ама не все по голями дупки и по голями , като завали дъжд стават ВАНИ за къпане. :twisted:[/quote:7993a1k1]

Е ако мълчим като овце и 1000 лева ще го направят, а ако излязат 10 хиляди и блокират София, няма да стане, нали?
Като чета тук, един си смята колко са му куби;ите, др конските сили и прочее-всеки си гледа себе си. След като си мълчим, това е....

Kris
23-11-2007, 15:45
http://nraapp01.nra.bg/calc_DD/calc_DD.jsp?calc=2

В момента се изчисляват така. Като освен конските сили имат значение и годините на автомобила.

pinko
23-11-2007, 15:47
Ми начи моя данък (за 100 кВ/136 к.с.) от 165 лева евентуално ще стане 495 лева.

Евтинийка, братя. :lol: :lol: :lol:

търтей
23-11-2007, 15:48
аз да кажа ли колко платих тая година :wink: :lol: :lol: :lol:

pinko
23-11-2007, 15:50
аз да кажа ли колко платих тая година :wink: :lol: :lol: :lol:

Амии ако е до 5 години и е 110 кВ ще е доста над 300 лева май

Kris
23-11-2007, 15:51
Хич да не е - 340 лева :shock:

vladu
23-11-2007, 15:53
баси малоумната ралта ...
колкото по-нова и по-екологична е колата повече данък ... да мрат в калта изроди.

търтей
23-11-2007, 15:55
ндааа

или както се казваше в един стар виц
сережа это ты?
Я Я!

мамата си ибало

pinko
23-11-2007, 15:59
ндааа

сережа это ты?
Я Я!

мамата си ибало

Мдааа...

Така е, който кара нова и мощна дизелова мотриса тип спален вагон ще плаща. :lol: :lol: :lol: :lol:

Добре че не мерят действителната мощност на чипосаните ни печки, че тогава става цифромания :P :P :P :P

търтей
23-11-2007, 16:00
ндааа

сережа это ты?
Я Я!

мамата си ибало

Мдааа...

Така е, който кара нова и мощна дизелова мотриса тип спален вагон ще плаща. :lol: :lol: :lol: :lol:

Добре че не мерят действителната мощност на чипосаните ни печки, че тогава става цифромания :P :P :P :P
е ся кво са некви 35 коня повече или по-малко :wink: :lol: :lol:

vladu
23-11-2007, 16:02
зайби го ебача на пчелички - он се е увъртел в кинти и курви не мой се се приказва с него ... и на дръжавата дава.

spe4elist
23-11-2007, 16:41
ндааа

сережа это ты?
Я Я!

мамата си ибало

вица е готин, но мойта версия е друга:
- Сережа, это ты?
- Я!
- Ну, проходи.
- Я, я!

:D

Gin4o-majstora
23-11-2007, 20:44
За съжаление България е скапана държава и ще го приемът рекета.

Neokill
23-11-2007, 20:58
Изглежда се чудят от къде да изцоцата кинти че са изхарчили хазната. Пък и мерцедесите им тряа се сменят, заплатите им да се вдигнат то да не е само едно. Гледаш какво става - пада митото - увеличава се вноса на коли - вдига се акциза на горивата - вдига се и данака. Кой ще им го плати не знам докато има враички да се подмине :wink:

BatVas
23-11-2007, 21:16

Напротив - намираш общината с най-малък данък и си регистрираш колата там и тези със скъпия данък няма да съберат нищо. Най лесно е да открия клон на фирмата в което си искам село и колатадаена фирмата и да мога да я регистрирам там. другия вариант(физическо лице) - регистрирам се там по лична карта за 10 лева (нова ) регистрирам колата и след 2 месеца пак си прехвърлям личната карта в София- за колата не съм длъжен и там си плащам ефтиното данъче

spe4elist
23-11-2007, 21:19
Работата стана: Back to the village...

Gin4o-majstora
23-11-2007, 21:22
Депотатите ще карат НАЙ МОЩТНИТЕ коли за сметка на нас.

Alfa User
23-11-2007, 22:58
Учудва ли ви нещо ??? Докато българина си мълчи и се навежда, ще го опъват. Сигурен съм че на всички ви е писнало да ви говорят как трябва да стигнем европейските стандарти за цени, данъци и такси... а да не забравяме и застраховки... А за стандарта ни на живот някак си никой не споменава дори, че е на светлинни години от европейския.
А защо ли се сещам какво ще стане в европата ако някой особено "умен" държавник (или сбирщина държавници) реши да увеличи данъците не два, а ТРИ пъти ... Преди няколко години почти стана война заради няколко процента повишение на цените на горивата - а едно такова своеволие би довело до световен катаклизъм. Но не и в милата България - дето всичко е позволено, ама на някои хора... :censored:

Димо
23-11-2007, 23:16
Предложението на Министерски съвет, което е внесено в Народното събрание и което най-вероятно ще бъде прието е следното:

За леки автомобили общинският съвет ще определя с наредба размера на данъка съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
1. до 37 kW включително – от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително – от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;
3. над 55 kW до 74 kW включително – от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;
4. над 74 kW до 110 kW включително – от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;
5. над 110 kW – от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.
В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:
Брой на годините от годината на производство, включително годината на производство:
Над 14 години - коефициент 1
Над 5 до 14 години включително: коефициент 1,5
До 5 години включително: коефициент 2,8

pr_00f
23-11-2007, 23:21
Мерси за просветлението. Точно и навреме.

Не че те питам персонално , не е твоя работа да отговаряш за чуждта идиотия, ама ти можеш ли да дадеш що годе логично обяснение за това?
НЕ трябва ли мамка му да е наобратно - новите коли да имат по нисък данък ?

Брой на годините от годината на производство, включително годината на производство:

pr_00f
23-11-2007, 23:28
А ако разбирам правилно да вземем най -тежкия пример:

Нова кола под 5 години с мощност 111 кв = грубо 150 коня

Най нисък данък - 111х1.23 = 136 лева

Най -висок 111х3.69= 409 лева

И ако го умножим п окоефициент 2.8 - максималният данък излиза 409лв * 2.8=1146 бг инфлационни леФФчета.
Имах мааа му.

И това е за кола 150 коня
Честитурка на печелившите .

Gin4o-majstora
23-11-2007, 23:29
Годините трябва да имат значение върху данъка но не и В тази държава.145.2000г.

pr_00f
23-11-2007, 23:30
Ти си трай че ще те обадя на данъчните и в общината че си 144 коня :)

Димо
23-11-2007, 23:35
... можеш ли да дадеш що годе логично обяснение за това?
НЕ трябва ли мамка му да е наобратно - новите коли да имат по нисък данък ? ...

Според мен трябва да е точно обратното, ако се спазва нормалната икономическа логика. Данъкът на 100-годишните издухани кошници трябва да е толкова голям, че да намали купуването им. Но, в случая се спазва не икономическата, а политическата логика. При наличието на огромен брой бедни избиратели богатите трябва да бъдат наказвани публично, т.е. да плащат повече. Същата безумна логика с политически и популистки привкус се лееше в парламента и при обсъждането на плоския данък. Кво да праиш, "социална" държава ! Добре поне, че въведоха плоския данък.
Абе господа политици, не давайте на българина риба, научете го да лови риба ! От това ще спечели и държавата и българина.

pr_00f
23-11-2007, 23:36
Ами не съм смятал как са другите категории , но мен лично плоския данък доста ме зарадва.

Димо
23-11-2007, 23:44
Поне според мен плоският данък е много по-справедлив от досегашното положение. Така трябва да бъде. За всички еднакво. Без изключения. Без необлагаем минимум и привилегии. Ама много му били на Пенчо при заплата 200 лева 10 % данък. Ами да се напъне да изкара повече. Досегашната система не стимулираше личната инициатива. На мен хич не ми е приятно да плащам 24 % данък и то след като ми удържат 39 % социално и здравно осигуряване върху досегашния максимален осигурителен доход (1440 лв. месечно).

pr_00f
23-11-2007, 23:59
ЕЕеее ти ме разби - адвокат - да си декларира доходите :))

Това в кръга на шегата.
Иначе поздравления за което.

Димо
24-11-2007, 00:11
ЕЕеее ти ме разби - адвокат - да си декларира доходите :))
Кога съм казал, че ги декларирам всичките. :D Използвам всяка възможност, позволена от закона :wink: , за да ги намаля, но нали трябва да има и "балъци", които да плащат данъци. Данъците не са ми проблем. Тя държавата с данъци се издържа. Повече ме дразнят осигуровките (държавните). Щото погледнато реално те са си жив данък. Ако, не дай Боже, взема да се гътна в деня на пенсионирането си, няма да взема и стотинка от това дето съм налял в бюджета на НОИ.

vladu
24-11-2007, 09:39
кво му е плоското на тоя данък деа?

аз разбирам да е наистина плосък - земаш 500 даваш 50 пък държавата да си ги разпредели по нои, здравни каси и където другаде потъват, както сметнат за убаво.

по темата с данък мпс пак казвам - да мрат в калта тея дет са го измислили.

ALFA155Ts
24-11-2007, 13:35
и каква стана тя еи го е аз с моито кенефче 1.4 ще плащам 300-400 лв. таи ли идва работата ....... :calc: това е с тоя тъп европеиски съюз се обърка работата богатите станаха още по богати имат полза от европа а средната класа направо се зачисляват към бедните ..... нямам думи коментирам с управителя на ауто плюс тука в бургас абе що дигате цените на частите и тои ми отговори европеиски съюз батенце еееееееееее хуууууууу де е ся ви паднаха митата таксите сичко ви падна пък частите се дигат на кво отгоре преди пак се взимаха от европеиския съюз само че с такси мита .......... абе нямам думи

hsr
24-11-2007, 17:39
Ап пък днес дочух,че имало вероятност да се премахне изчисляването на данъка на база мощността na автомобила :roll: Ако това се случи вероятно няма да има такива фрапиращи цифри като 400-500 лв. данък.Примерно тоя дето сега плаща 150 лв. данъка му става 50-тина левчета и като се увеличи тройно пак си става 150 :lol: По тоя начин реално увеличението ще засегне главно тия с малките данъци,дето сега плащат по 30-тина лева,което ми се вижда доста разумно щото някак не е редно аз да плащам 150 лв за кола 120-тина коня,а тоя дето кара 90 + да плаща 30 лв. :twisted:

lyuli
24-11-2007, 17:59
[quote="pr_00f":1bvr25i0]... можеш ли да дадеш що годе логично обяснение за това?

Според мен трябва да е точно обратното, ако се спазва нормалната икономическа логика. Данъкът на 100-годишните издухани кошници трябва да е толкова голям, че да намали купуването им. Но, в случая се спазва не икономическата, а политическата логика. При наличието на огромен брой бедни избиратели богатите трябва да бъдат наказвани публично, т.е. да плащат повече. Същата безумна логика с политически и популистки привкус се лееше в парламента и при обсъждането на плоския данък. Кво да праиш, "социална" държава ! Добре поне, че въведоха плоския данък.
Абе господа политици, не давайте на българина риба, научете го да лови риба ! От това ще спечели и държавата и българина.[/quote:1bvr25i0]

и мен този въпрос ме убива направо.... не може мускали разни дето горят 100/100 без катализатор и т.н. да са с по-никък коефициент.... сташно екологично мислне, няма що...........

иначе и аз съм ЗА плоския данък, въпреки, че лично за мен може и като минус да ми дойде с 5-10 лева, на нищожната ми заплата в БАН ;) :shock:

fred
25-11-2007, 08:30
[quote="pr_00f":nrw7cxqi]ЕЕеее ти ме разби - адвокат - да си декларира доходите :))
Кога съм казал, че ги декларирам всичките. :D Използвам всяка възможност, позволена от закона :wink: , за да ги намаля, но нали трябва да има и "балъци", които да плащат данъци. Данъците не са ми проблем. Тя държавата с данъци се издържа. Повече ме дразнят осигуровките (държавните). Щото погледнато реално те са си жив данък. Ако, не дай Боже, взема да се гътна в деня на пенсионирането си, няма да взема и стотинка от това дето съм налял в бюджета на НОИ.[/quote:nrw7cxqi]

Тъй нареченият втори /за родените от 1960 насам/ и трети стълб - тоест доброволното се наследяват, споко, прави наследници :D

Mind_Control
25-11-2007, 13:16
[quote="pr_00f":11hhmbrg]... можеш ли да дадеш що годе логично обяснение за това?

Абе господа политици, не давайте на българина риба, научете го да лови риба ! От това ще спечели и държавата и българина.

и мен този въпрос ме убива направо.... не може мускали разни дето горят 100/100 без катализатор и т.н. да са с по-никък коефициент.... сташно екологично мислне, няма що...........

иначе и аз съм ЗА плоския данък, въпреки, че лично за мен може и като минус да ми дойде с 5-10 лева, на нищожната ми заплата в БАН ;) :shock:[/quote:11hhmbrg]

Нали се сещаш, че тоя с жигулата на 25 години я кара по 50 км на седмица- да отиде до вилата и обратно, защото няма пари за бензин (ако имаше пари нямаше да кара такава кола)- сметни колко вредности изхвърля на година във въздуха! А сега сметни ти с алфичката 147-цата, като минаваш по 50 км. на ден! Кое е по екологчно, а?

Димо
25-11-2007, 15:24
... Тъй нареченият втори /за родените от 1960 насам/ и трети стълб - тоест доброволното се наследяват, споко, прави наследници :D

Ами аз за това мрънкам само срещу държавното осигуряване. Вторият стълб, въпреки че е задължителен, и третият отиват в частни дружества.

vladu
25-11-2007, 16:29
не е стълб, а е трап.
не отиват, а потъват.

ше си говорим пак след 30 годин.

ivanov_km
26-11-2007, 08:29
Аз не мога да си обясна каво поражда такова драстично увеличение на данъка за лекият автомобил.Нима доходите ни са се увеличили ТРИ пъти , че да се вдигнат и данъците три пъти.Според мен данъкът за автомобилите до 100кс. е много малък и защо им правят 50% отстъпка за наличието на катализатор , та нима тези автомобили над 100кс. нямат катализатори.Ако методиката на изчисляване на данъка се запази , и се използва и за напред направо ше стане нещо страшно.Един голф 90кс. ще плаща 50лв. а една алфа 120кс ще плаща 500лв. ебаси справедливостта.Най добре е да се плаща на кубатура или да определят твърда цена на конска сила.Това ще бъде най-справедливо.
Трябва да се организират колегите и от др. форуми и да се направи поне един протест пред народното събрание , поне онези нагли корумпирани , наяли се до пръсване прасета в народното събрание да видят , че все още има някакво гражданско общество в тази държава , иначе нищо добро не ни очаква!!!

aav
26-11-2007, 10:34
До един Тома неверни! Преди нова година темата беше "няма начин ДДС на употребяваните коли да падне" , какво стана? Падна. Сега данъка не само няма да се вдигне, ами повечето кметове искат да се намали. Не случайно има граница отдолу. Ако малко си направите труда да прочетете как се определя общинския бюджет ще разберете.
Стига с това "чул-недочул".

ivanov_km
26-11-2007, 12:53
До един Тома неверни! Преди нова година темата беше "няма начин ДДС на употребяваните коли да падне" , какво стана? Падна. Сега данъка не само няма да се вдигне, ами повечето кметове искат да се намали. Не случайно има граница отдолу. Ако малко си направите труда да прочетете как се определя общинския бюджет ще разберете.
Стига с това "чул-недочул".
Предложението на Министерски съвет, което е внесено в Народното събрание и което най-вероятно ще бъде прието е следното:

За леки автомобили общинският съвет ще определя с наредба размера на данъка съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
1. до 37 kW включително – от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително – от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;
3. над 55 kW до 74 kW включително – от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;
4. над 74 kW до 110 kW включително – от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;
5. над 110 kW – от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.
В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:

virusalfa
26-11-2007, 12:59
Е нема начин да им плата 300лв,ега 300 чирки на носо да им излезнат и през три години по три да им минават!!!Тия са по-тъпи от самите себе си,бе,ей!!! Снемам я от отчет в общината и да ме фанат за дългата цицка!!!!

lyuli
26-11-2007, 13:16
Нали се сещаш, че тоя с жигулата на 25 години я кара по 50 км на седмица- да отиде до вилата и обратно, защото няма пари за бензин (ако имаше пари нямаше да кара такава кола)- сметни колко вредности изхвърля на година във въздуха! А сега сметни ти с алфичката 147-цата, като минаваш по 50 км. на ден! Кое е по екологчно, а?

еми дай тогава данъка да се начислява на изминатите км/годишно........
+ това познавам бая таралясници, които не се спират от движение и яко замърсяват, коруби на х100 години, които не са на дядо ти на село.........

virusalfa
26-11-2007, 14:35

еми дай тогава данъка да се начислява на изминатите км/годишно........
+ това познавам бая таралясници, които не се спират от движение и яко замърсяват, коруби на х100 години, които не са на дядо ти на село.........Не е гаранция,че леко преебана алфичка няма да замърсява повече от технически напълно изправна лада :idea: Освен това тези които са на газ замърсяват по-малко от тия с катализаторите на бензин :idea:

flipz
26-11-2007, 15:45
много смотана работа ... с този данък.
аз моята е взях вече тече 4 -ти месец и още не съм я регистрирал в данъчното ... сега дори очаквам някаква глоба там, но .. и имам да им плащам някакви си 150 лв за 120кс а с това х3 направо незнам.
Аз съм за блокиране на пътищата :twisted:

ivanov_km
27-11-2007, 08:44
Тези господа са решили да ни върнат доста години назад, защото аз не зная да има автомобили след 2000г. с двигател 1.6м3 и да е по малко от 100кс. Иначе непрекъснато се споменава за старият автопарк , но те какво правят за да стимулират хората да си вземат по нови автомобили , НИЩО.Един автомобил с над 100кс е доста по сигурен отколкото един малоритраж , защто изпреварването е по лесно , и по безопасно.Тези малоритражки изпреварват един тир две минути ебати кошниците.Еми ще има все повече челни удари в такъв случай ! Те вместо да вдигнат данъците на тези с изгорелите Фурни дето се движат по нашите пътища и замърсяват околната среда те вдигат данъците на новите автомобили , това направо е абсурд в световен мощаб , тук всичко е обърнато с главата на долу.Сигурен съм , че само в България колкото ти е по нов автомобила толкова ти е по голям данъка просто нямам думи! :devil:

lyuli
12-12-2007, 16:35
да не пускам нова тема, но имам въпросче малко в страни: знае ли някои в коя банка може да се плати данъка за колата, без да се ходи в общината - т.е. те да могат да го изчислят и съответно да имат IBAN-ите на общините.....
благодаря предварително

BatVas
12-12-2007, 16:45
да не пускам нова тема, но имам въпросче малко в страни: знае ли някои в коя банка може да се плати данъка за колата, без да се ходи в общината - т.е. те да могат да го изчислят и съответно да имат IBAN-ите на общините.....
благодаря предварително

Oтиваш в Общинска банка и казваш на коя община какво искаш да платиш - внасяш ги директно и не ти вземат такса. Само трябва да знаеш сумата която плащаш - щото те не я изчисляват

pipi
12-12-2007, 17:50
Аз за сега не мисля да плащам данък. Може някой ден.

pent
12-12-2007, 17:54
ако искаш да минеш легално на годишен технически преглед ще трябва да го платиш :wink:

viliivanov
12-12-2007, 18:42
Като си оправят дупките по пътищата ще им платя и данъка. Щом в тази шибана държава не ти изплащат щети затова че си минал през дупка и си изкривил джанта и си скъсал нова гума за 200 кинта,маийната им и на държава и на община. А, преглед нема грижи.... :evil:

lyuli
13-12-2007, 09:15
благодаря предварително

Oтиваш в Общинска банка и казваш на коя община какво искаш да платиш - внасяш ги директно и не ти вземат такса. Само трябва да знаеш сумата която плащаш - щото те не я изчисляват

абе аз си го плащам редовно, но на наште Пунтото, което продадох беше на инвалид до юли и сега тр. да оформим нотриално нещата и тр. да се плати данъка, а не ми се ходи до община Надежда, та за това питам.
та значи как да си изчисля данъка????

TRENDi
13-12-2007, 18:28
http://danacite.netinfo.bg/Calc6/index.html

Моя го изчисли на 102.30 лв, в общината платих 105 лв - предполагам някаква измамна такса :wink:

VFTI
13-12-2007, 23:50
Бахти...Платих 170лв. данък за тази година....

Значи мога да не го плащам догодина :twisted: :roll: нали :roll:

Tickles
14-12-2007, 10:43
и аз винаги си плащам данъците, обаче се замислям за другата година дали да не си продам колата, то вече тръгна ли за центъра, задължително без кола ... няма къде да паркирам, вчера в Лозенец обикалях 25мин. да си намеря място и накрая я заврях в едно тесничко. Писна ми да плащам за НИЩО, да си чупя колата по дупките и да няма никакви ама никакви условия, ако вдигнат данъците така, както се говори, от шофьор ставам пътник 8)

lord_chuldarkar
16-12-2007, 01:02
най добре да се калкулират в цената на горивото - тъй които гори повече ще плаща повече и няма да има мрънкане "ама тоя с жигулата що плаща 5лв пък аз 170"

истината е проста - данъка е безмислен по простата причина че парите от него отиват къде ли не само не и там където трябва.

Доколкото съм виждал реконструирани пътища все са по някакъв проект от някои си фонд иначе за пътната мрежа най добрия избор си остава УАЗ или НИВА

sa6o_roman
16-12-2007, 12:50
не прочетох цялата тема и нз, ама мисля, че ако се качат толко данъците, ще спадне броя на регистрациите на новите автомобили. та мисля си че единственото положително от тая работа е че задръстванията поне няма да станат по-големи от сегашните.
Ма кво да кажат тия дето все пак са решени да използват ежедневно мпс-та :frown:
поздрави

Alfa User
16-12-2007, 13:22
Регистрациите в данъчното и сега са много по-малко от реално внесените автомобили, така че няма как да намалеят задръстванията ... Обаче докато не се надигнат хората да си потърсят правата в тая мизерна държава, нищо няма да се промени - ще ни цоцкат докато дишаме ! Чудя се няма ли някой вече да вкара предложение за данък "живот" :roll:

georgyg
16-12-2007, 13:29
Общините няма да вдигнат данъка 3 пъти, просто защото тогава събираемостта ще е много по малка. Вече се обединяват срещу тези глубости дори и новоизбраните, защото може да не изкарат 4 години мандат.

А това за старите коли да плащат най-нисък данък е просто СУПЕР.

После да накарат хората да купуват нови коли.

BatVas
16-12-2007, 14:48
най добре да се калкулират в цената на горивото - тъй които гори повече ще плаща повече и няма да има мрънкане "ама тоя с жигулата що плаща 5лв пък аз 170"

Toзи данък е общински а в горивото са републикански+ винетката републикански, а в горивото са калкулирани достатъчно данъци. Един литър бензин ако нямаше данък и акциз щеше да струва 90 стотинки - ти си прави сметка колко плащаш от горивото:wink:

Furious 155
16-12-2007, 15:18
Незнам как я мислят, ама докато бях в Словения в края на септември, там цените на безина бяха 1.01 EUR, дизела - 0.98 EUR, а газта май беше 0.66EUR. Сещате се че заплатите там са в пъти на нашите, а в този момент от времето цената на горивата тук беше почти същата.... Така погледнато там да имаш кола е доста по-лесно ще си имаш алфа и ще си я храниш без да ти е проблем. Имаше учудващо много таксита алфа 156 и 166 там :).

lord_chuldarkar
16-12-2007, 17:27
Toзи данък е общински а в горивото са републикански+ винетката републикански, а в горивото са калкулирани достатъчно данъци. Един литър бензин ако нямаше данък и акциз щеше да струва 90 стотинки - ти си прави сметка колко плащаш от горивото:wink:

без да влизам в полемика за това колко точно се плаща с бензина ще направя едно уточнение - в течните горива е калкулиран акциз (какво е акциз тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%B8%D0%B7 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B7) ) акциза сам по себе си е косвен данък, но от икономическа гледна точка той се плаща върху вредни и луксозни стоки, а данъка за държавата (било той местен или републикански) се плаща уж заради пътната мрежа.

накратко акциза е за околната среда, данъка за пътищата - братята немци си ги начисляват в горивото, това че горивото струва 90ст е така, на нас ни обясняват управляващите че плащаме голяма цена защото искаме да плащаме акциз колкото в ЕС с цел опазване на околната среда или по скоро въстановяване - има разни такива спогодби които сме ратифицирали.

Mind_Control
16-12-2007, 22:43

без да влизам в полемика за това колко точно се плаща с бензина ще направя едно уточнение - в течните горива е калкулиран акциз (какво е акциз тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%B8%D0%B7 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B7) ) акциза сам по себе си е косвен данък, но от икономическа гледна точка той се плаща върху вредни и луксозни стоки, а данъка за държавата (било той местен или републикански) се плаща уж заради пътната мрежа.

накратко акциза е за околната среда, данъка за пътищата - братята немци си ги начисляват в горивото, това че горивото струва 90ст е така, на нас ни обясняват управляващите че плащаме голяма цена защото искаме да плащаме акциз колкото в ЕС с цел опазване на околната среда или по скоро въстановяване - има разни такива спогодби които сме ратифицирали.

Това уточнение какво е акциз беше полезно :)

lyuli
13-02-2008, 17:03
ето ново инфо по въпроса http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1160473

Данъкът за колите в София скача с 25%

Наредбата за определяне на размера на местните данъци в столицата трябва да бъде гласувана до края на февруари
13.02.2008
С 25% по-висок ще е данъкът за автомобили през тази година в София. За масова кола с мощност на двигателя 90 к. с. и възраст между 5 и 14 години данък ще се повиши с близо 14 лв. спрямо 2007-аи ще стане 67 лв., съобщава zagrada.bg.

Проектът за Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията на столицата е внесен в Столичния общински съвет и трябва да бъде гласуван до края на февруари. Ако това не стане, за 2008 г. ще важат размерите от миналата година.

Съгласно пректа данъкът за мотопеди ще е 13 лв., а за мотоциклети - между 15 и 125 лв., според мощността им. За автобуси дължимата сума ще е 63 лв. (за автобуси до 22 места) или 125 лв. (над 22 места).

Предвидено е да се запази облекчението за леки коли с мощност на двигателя до 74 kW включително за онези от тях, които са снабдени с действащи катализатори - те ще плащат наполовина по-малка сума.

Данъкът върху недвижимите имоти ще се увеличи от досегашните 1.5 на 2 промила върху данъчната оценка и постъпленията ще се увеличат от 31 млн. лв. през 2007 г. на 45 млн. лв. през тази.

Патентният данък, данъкът върху наследствата и данъкът при възмездно придобиване на имущество в София ще останат непроменени.

Както е известно тази година с промени в Закона за местните данъци и такси общинските съвети, в това число и столичният, получиха правото да определят сами размера на местните данъци, в рамките на зададени им от закона граници. За долни прагове парламентът прие размера на данъците, които са действали през 2007 г.

Местните власти получиха възможността да повишат до два пъти над зададения им минимум данъка върху недвижимите имоти, данъка при дарение, данъка при придобиване на имущества по възмезден начин и данъка върху наследствата и до три пъти - данъка върху превозните средства.

Патентният данък също вече е местен като общинските съвети могат да променят и неговия размер в определени граници.

Данъкът за леките коли се определя според мощността на двигателя, измерена в киловати и коефициент според възрастта на автомобила.

Бобби
13-02-2008, 17:13
Е сетете се сега какво ще направят общините :) лошо за софиянци :roll: ...ще трябва да си сменям регистрацията :x

TRENDi
13-02-2008, 22:28
За автобуси дължимата сума ще е 63 лв. (за автобуси до 22 места) или 125 лв. (над 22 места).

Е къде е логиката на "великият мислител" автобуса, дето мърси 10 пъти колкото "совалката", тежи и разрушава подобията на път пак много пъти повече от "белата", със сигурност се движи, ползва(автобуса не е взет от собственика да си кара само щайгите до село и да ходи с него на работа) и разрушава повече от "самолета", да плаща по-малко от мен. Това го е измъдрил само някой общинар с фирма за автобусни превози, по друг начин не мога да си го обясня. :laser:

pinko
13-02-2008, 22:30
[quote="pr_00f":3usnaxr1]До колкото разбрах в проекто закона е записано че се дава право на общините сами да определят данъка. Като минимум е посочен сегашният данък, но се дава право на общината сама да определи размера. Като може да се стигне до сума която е х3 сегашния.
Е сетете се сега какво ще направят общините :) лошо за софиянци :roll: ...ще трябва да си сменям регистрацията :x[/quote:3usnaxr1]

Споко бе, за София данъка се увеличава само с 25% спрямо миналата година, не е 3 пъти.

nikozo
14-02-2008, 17:48
Ето точно какъв са ни го приготвили в Добрич :

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГРАД ДОБРИЧ

Наредба

за определяне размера на местните данъци през 2008 г.

на територията на община град Добрич

Раздел ІV

Данък върху превозните средства

Чл. 38. С данък върху превозните средства се облагат:

1.превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България;

2. корабите, вписани в регистрите на българските пристанища;

3. въздухоплавателните средства, вписани в държавния регистър на Република България за гражданските въздухоплавателни средства.

Чл. 39. Данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства.

Чл. 40. Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им по реда на чл.54 от Закона за местните данъци и такси.

Чл. 41. (1) За леките автомобили размера на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:

1. до 37 kW включително - 0.68 лв. за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително - 0.80 лв. за 1 kW;

3. над 55 kW до 74 kW включително - 1.08 лв. за 1 kW;

4. над 74 kW до 110 kW включително - 2.20 лв. за 1 kW;

5. над 110 kW - 2.46 лв. за 1 kW;

В зависимост от годината на производство данъкът се умножава с коефициентите, определени с чл.55, ал.1 от Закона за местните данъци и такси.

Брой на годините от годината Коефициент
на производство, включително
годината на производство
Над 14 години 1
Над 5 до 14 години включително 1,5
До 5 години включително 2,8

За колата данък 339,90лв

за мотора 100лв

Mury
14-02-2008, 17:55
[quote="pr_00f":g6r9hukn]До колкото разбрах в проекто закона е записано че се дава право на общините сами да определят данъка. Като минимум е посочен сегашният данък, но се дава право на общината сама да определи размера. Като може да се стигне до сума която е х3 сегашния.
Е сетете се сега какво ще направят общините :) лошо за софиянци :roll: ...ще трябва да си сменям регистрацията :x

Споко бе, за София данъка се увеличава само с 25% спрямо миналата година, не е 3 пъти.[/quote:g6r9hukn]

Демек моя от 180 става 225 :cry: :cry: :cry:

hsr
14-02-2008, 18:13
Аз миналата година като регистрирах Алфата съм направил голяма глупост :cry: Тя е 93 г. пък на мен търгашите ми я продадоха за 95 и така я регистрирах .Сега обаче се оказва, че попадам в по-скъпата графа и трябва да плащам по-голям данък, а с новите увеличения...... :brickwall: Някой случайно да знае как могат да се оправят нещата и може ли въобще ? :cry:

lord_chuldarkar
15-02-2008, 02:22
Аз миналата година като регистрирах Алфата съм направил голяма глупост :cry: Тя е 93 г. пък на мен търгашите ми я продадоха за 95 и така я регистрирах .Сега обаче се оказва, че попадам в по-скъпата графа и трябва да плащам по-голям данък, а с новите увеличения...... :brickwall: Някой случайно да знае как могат да се оправят нещата и може ли въобще ? :cry:

вземаш една пушка и гърмиш тея дет се събират в парламента така ще оправиш нещата

тея в добрич насериозно са се взели някои знае ли за търново как е?

миро
15-02-2008, 08:58
Аз имам въпрос: когато купувах колата, бившия собственик не беше платил данъка за миналата година, затова чрез нотариуса плати с банков превод. Колата ми е вкарана 4 месец 2007г и размера на данъка, който изчисли нотариуса беше 61лв - това за 9 месеца. Питаха дали колата има катализатор, ровиха в някаква книга и сметнаха тази сума... Това значи, че за миналата година общия данък на моята кола е точно 81лв :shock:.
Да не би тези цени, които цитирате да са за коли без катализатор?

Mind_Control
15-02-2008, 09:15
А до кога може да се плати данъка по старата тарифа? за София питам! До колкото разбирам до края на фефруари може да минеме по- тънко.

lyuli
15-02-2008, 09:25
Аз имам въпрос: когато купувах колата, бившия собственик не беше платил данъка за миналата година, затова чрез нотариуса плати с банков превод. Колата ми е вкарана 4 месец 2007г и размера на данъка, който изчисли нотариуса беше 61лв - това за 9 месеца. Питаха дали колата има катализатор, ровиха в някаква книга и сметнаха тази сума... Това значи, че за миналата година общия данък на моята кола е точно 81лв :shock:.

намалението за катализатор важи до 75 kw

А до кога може да се плати данъка по старата тарифа? за София питам! До колкото разбирам до края на фефруари може да минеме по- тънко.

НЕ МОЖЕ. Правих прехвърляне и исках да платя данъка, но ми казаха, че още не са им готови тарифите и ми дадоха само някаква бележка, която да важи за прехвърлянето

Mind_Control
15-02-2008, 09:53

намалението за катализатор важи до 75 kw

НЕ МОЖЕ. Правих прехвърляне и исках да платя данъка, но ми казаха, че още не са им готови тарифите и ми дадоха само някаква бележка, която да важи за прехвърлянето

:evil: кучета!

миро
15-02-2008, 10:30
Така е, след април месец влизат в сила новите тарифи и ще трябва да плащаме по тях.

Mury
15-02-2008, 13:24

Нешо са се объркали баце,данъка е точно 181 лв. :!: :!: :!:

миро
15-02-2008, 15:15
Сигурно е така, аз си замълчах де. 60лв - окей, иначе тази мома щеше да ме накара да плащам и нейния данък :evil:.

bass
07-05-2008, 13:58
Имам въпрос, на който не намерих отговор в nap.bg или из нета:
Ако си платя данъка на МПС-то с платежно по електронен път, какво представям после като документ (при техн. преглед, примерно)?
Мога да си разпечатам платежното с входящ номер на банката, естествено, ма на него няма печати и подписи, а не се знае на къв идиот ще попадна :-)
btw срокът за плащане с отстъпка бил 30 юни според НАП?!?!?! А аз мислех, че съм извън всякакво приличие вече - тотално го бях забраил тоз данък (може и подсъзнателно да съм го потулвал де) :-P

http://www.nap.bg/ospage?id=127&month212=6&law212=4

търтей
07-05-2008, 14:00
Имам въпрос, на който не намерих отговор в nap.bg или из нета:
Ако си платя данъка на МПС-то с платежно по електронен път, какво представям после като документ (при техн. преглед, примерно)?

копие от нареждането за превод представяш - проверено е - и при преглед и при нотариус

bass
07-05-2008, 14:33
Бе то ако е попълнено в банката - ОК, ама аз точно за 5 минути мога да си изфабрикувам "копие" от електронно платежно - сигурно ли е, че минава?

търтей
07-05-2008, 14:36
Бе то ако е попълнено в банката - ОК, ама аз точно за 5 минути мога да си изфабрикувам "копие" от електронно платежно - сигурно ли е, че минава?

101% - тествано е
става с електронно платежно разпечатано на секъф принтер и минато през ксерокс при желание
нали има номер - винаги могат да проверяват ако им се занимава

Pinky
07-05-2008, 14:42
пък можеш да пуснеш нареждане за сметка, в която има малко пари - нареждането си е нареждане, никой не е казал, че парите са преведени.

bass
07-05-2008, 16:05
пък можеш да пуснеш нареждане за сметка, в която има малко пари - нареждането си е нареждане, никой не е казал, че парите са преведени.
Поне в моята банка не мога да принтна електронно платежно, преди да бъде осчетоводено (при което има проверка за наличността в сметката).

Но иначе ОК, разчитам, че всичко ще е наред :-)

hsr
07-05-2008, 16:18
А колко е отстъпката ?

bass
07-05-2008, 16:28
5%, но ако си платиш цялата сума наведнъж (щото може и на две вноски, като 30 юни е срокът за първата). Скромно...

lord_chuldarkar
07-05-2008, 17:34
поне при алфите 5% имат някаква тежест а не са в рамките на 1лв :)

bass
07-05-2008, 17:35
хохохо, какъв позитивизъм :tooth:

hsr
07-05-2008, 19:08

Даа, 5 % на 200 лв. са си цели 10 лв. :wink:
Аз мисля да пропусна :roll:

lord_chuldarkar
07-05-2008, 20:05

10 кинта са 1 пета от очертаващия се ремонт на стартер или 1 десета от общата сума труд + части

hsr
07-05-2008, 20:15
[quote="lord_chuldarkar":t5fapjxh]поне при алфите 5% имат някаква тежест а не са в рамките на 1лв :)

10 кинта са 1 пета от очертаващия се ремонт на стартер или 1 десета от общата сума труд + части[/quote:t5fapjxh]

Ти вярно си голям оптимист :lol:

Ето едно цитатче, от VW-форума :

Днес платих данък за половерчето си - 10 лева и 66 стотинки!

Добре, че хванах 5% отстъпа иначе щеше да е 11 лв и 22 ст и щях да се набутам... :D

Пък ние с Алфите..... :frown:

valentino
07-05-2008, 20:43
Ами аз за моита платих 75лв въпреки че е на 25 години ама пък си е карам с кеф и нямам намерение да я пенсионирам още :metal:

Mind_Control
08-05-2008, 09:03
Да се похваля и аз с платен данък от около 120 лв. Забравих колко беше точно...

sledy
08-05-2008, 17:20
моя данък е 230 лева :rotfl:

Vesko84
11-05-2008, 06:02
За автобуси дължимата сума ще е 63 лв. (за автобуси до 22 места) или 125 лв. (над 22 места).

Е къде е логиката на "великият мислител" автобуса, дето мърси 10 пъти колкото "совалката", тежи и разрушава подобията на път пак много пъти повече от "белата", със сигурност се движи, ползва(автобуса не е взет от собственика да си кара само щайгите до село и да ходи с него на работа) и разрушава повече от "самолета", да плаща по-малко от мен. Това го е измъдрил само някой общинар с фирма за автобусни превози, по друг начин не мога да си го обясня. :laser:

Логиката е очевидна - в автобуса се возят по 50+ човека, особено в тези от градския транспорт в София. Замърсяването на глава е 10 пъти по-малко от на совалките.

fred
11-05-2008, 22:04
В събота, 10 май в съда е прието обжалването на областния управител и на група граждани срещу повишаването с 25% на данъка на колите, защото е прието с нарушение, тоест не е прието и публикувано в послединия работен ден на февруари, а на така наречения "спрял часовник" на ББ, тоест глупости.Най вероятно ще бъде отменено, а съда ще се произнесе след около месец.

Walker
11-05-2008, 23:31
В събота, 10 май в съда е прието обжалването на областния управител и на група граждани срещу повишаването с 25% на данъка на колите, защото е прието с нарушение, тоест не е прието и публикувано в послединия работен ден на февруари, а на така наречения "спрял часовник" на ББ, тоест глупости.Най вероятно ще бъде отменено, а съда ще се произнесе след около месец.

Е аз си го платих вече :roll:

Христо_Сираков
12-05-2008, 11:08

Е аз си го платих вече :roll:аз съм спокоен защото в сопот няма да вдигат данаците

fred
12-05-2008, 20:30

Е аз си го платих вече :roll:

Е ако съдът го отхвърли, ще се връщат пари, ама това е на теория, на практика е малко трудно, все ще има някакво решение де, ще видим :D

sledy
09-06-2008, 12:09
Колеги, някой знае ли повече инфо за това с катализаторите и 50% отстъпка от данък МПС, когато автомобила има катализатор.

Моята алфа дали има катализатор? :?:

Wolfy
09-06-2008, 12:13
Колеги, някой знае ли повече инфо за това с катализаторите и 50% отстъпка от данък МПС, когато автомобила има катализатор.

Моята алфа дали има катализатор? :?:

Алфата ти е над 100 коня, което автоматично изключва "отстъпката" за наличие на катализатор...