View Full Version : Осветление на климатроника
Здравейте колеги!
Не светят лампичките на климатроника. Оказа се ,че на гърба на платката има 4 малки елемента които са малко нагоряли. Единият от тях падна. Знаете ли дали това може да се ремонтира ?
WhitePower
04-12-2007, 16:18
ДА ремонтира се
само пази елемента
щото така са нагорели че не се познават какви са диодите
това са 4 диода всизко се запоява и пак тръгва
ако искаш обади се и ще го запоим обратно
а можеш и сам малко е търсене и е трудно
но с едни пинсети и по малък поялник става
Furious 155
04-12-2007, 18:39
Здравейте колеги!
Не светят лампичките на климатроника. Оказа се ,че на гърба на платката има 4 малки елемента които са малко нагоряли. Единият от тях падна. Знаете ли дали това може да се ремонтира ?
Има вече подобни теми. Ползвай търсачката на форума!!!
Иначе ако ти е проблем запояването пази елемента и ако си някъде в Младост може да ти ги запоя(проблема е че са загубили контакт), само трябва да свалиш модула за управлението на климатроника, че нямам още поялник на 12В. Поздрави!
Благодаря Ви за съветите.Тези дни ще се опитам да го поправя.Желая лек път.
WhitePower
05-12-2007, 17:09
а ние на тебе желаеме късмет
Здравейте колеги!
Давай насам - обаче пия тъмно Столично :roll:
WhitePower
06-12-2007, 10:42
Здравейте колеги!
Давай насам - обаче пия тъмно Столично :roll:
кажи какви са диодите шото и мойте са нагорели пък искам да ги сменя с по мощни
изправителни или ценерови, тунелни
кажи като занеш за какво иде реч
кажи какви са диодите шото и мойте са нагорели пък искам да ги сменя с по мощни
изправителни или ценерови, тунелни
кажи като занеш за какво иде реч
На 100% не знам какви са , но се държат като обикновени диоди само , че SMD та. Спада върху тях при изправен панел е 0,6-0,7V.
Знам , че има панели с 3 и с 4 диода последователно свързани. Не съм гледал означението , преди да си поиграя на запояване ги премерих 1 по един с мултицета и излязоха здрави / затова не съм търсил типа/. Както си седят на платката спойката е напукана и не дават контакт. като ги натисна с изострена щека като игла си дават верига.
Да се внимава с презапояването - от температурата и вече лошата връзка се разместват . бях завъртял 2 бр при презапояването.
Използвам поялник 12V /8W от Конрад - 2,50 лв с човка като шило.
за охлаждане чист спирт. И водка за успокояване на нервите :twisted:
Забравих да спомена и вълшебната думичка " ма.. цата им" :)
WhitePower
08-12-2007, 18:45
браво справил си се :clap2: