Log in

View Full Version : Осветление на климатроника

ksv55
04-12-2007, 15:41
Здравейте колеги!

Не светят лампичките на климатроника. Оказа се ,че на гърба на платката има 4 малки елемента които са малко нагоряли. Единият от тях падна. Знаете ли дали това може да се ремонтира ?

WhitePower
04-12-2007, 16:18
ДА ремонтира се
само пази елемента
щото така са нагорели че не се познават какви са диодите
това са 4 диода всизко се запоява и пак тръгва
ако искаш обади се и ще го запоим обратно
а можеш и сам малко е търсене и е трудно
но с едни пинсети и по малък поялник става

Furious 155
04-12-2007, 18:39
Здравейте колеги!

Не светят лампичките на климатроника. Оказа се ,че на гърба на платката има 4 малки елемента които са малко нагоряли. Единият от тях падна. Знаете ли дали това може да се ремонтира ?

Има вече подобни теми. Ползвай търсачката на форума!!!
Иначе ако ти е проблем запояването пази елемента и ако си някъде в Младост може да ти ги запоя(проблема е че са загубили контакт), само трябва да свалиш модула за управлението на климатроника, че нямам още поялник на 12В. Поздрави!

ksv55
05-12-2007, 12:29
Благодаря Ви за съветите.Тези дни ще се опитам да го поправя.Желая лек път.

WhitePower
05-12-2007, 17:09
а ние на тебе желаеме късмет

kris11
05-12-2007, 20:30
Здравейте колеги!

Давай насам - обаче пия тъмно Столично :roll:

WhitePower
06-12-2007, 10:42
Здравейте колеги!

Давай насам - обаче пия тъмно Столично :roll:
кажи какви са диодите шото и мойте са нагорели пък искам да ги сменя с по мощни
изправителни или ценерови, тунелни
кажи като занеш за какво иде реч

kris11
07-12-2007, 23:22
кажи какви са диодите шото и мойте са нагорели пък искам да ги сменя с по мощни
изправителни или ценерови, тунелни
кажи като занеш за какво иде реч
На 100% не знам какви са , но се държат като обикновени диоди само , че SMD та. Спада върху тях при изправен панел е 0,6-0,7V.
Знам , че има панели с 3 и с 4 диода последователно свързани. Не съм гледал означението , преди да си поиграя на запояване ги премерих 1 по един с мултицета и излязоха здрави / затова не съм търсил типа/. Както си седят на платката спойката е напукана и не дават контакт. като ги натисна с изострена щека като игла си дават верига.
Да се внимава с презапояването - от температурата и вече лошата връзка се разместват . бях завъртял 2 бр при презапояването.
Използвам поялник 12V /8W от Конрад - 2,50 лв с човка като шило.
за охлаждане чист спирт. И водка за успокояване на нервите :twisted:

Забравих да спомена и вълшебната думичка " ма.. цата им" :)

WhitePower
08-12-2007, 18:45
браво справил си се :clap2: