View Full Version : Пръскалки
Прави ми впечатление, че на служебните коли (Skoda Octavia,Fabia) пръскалките за предното стъкло разпръскват течността по цялото предно стъкло, а не на 4 струйки като при Алфите. Има ли някакъв начин това да се направи и за 146? Има ли вариант при Шкодите налягането да е по-голямо?
Не е от нлягането просто пръскалките са различни на ланча дедра например също рапръсква по цялото стъкло. А 145-6 с целите плсмасови рамена съм ги признал за алфите с най гадни чистачки и разпръсквачи. :?
AlfaRomeo
21-12-2007, 20:03
Прави ми впечатление, че на служебните коли (Skoda Octavia,Fabia) пръскалките за предното стъкло разпръскват течността по цялото предно стъкло, а не на 4 струйки като при Алфите. Има ли някакъв начин това да се направи и за 146? Има ли вариант при Шкодите налягането да е по-голямо?
Тея на Шкодите,защотот са много пръскалките и го правят на струя и заради това се пръсква на целия прозорец.ПРи нас трудно да стане.
Темата е отдавна но мен този въпрос за пръскалките наистина ме тормози. На алфата 156 тези струики са наистина неефективни сравнение с разпръсквачите на шкода и още ххх други автомобили при които течноста се разпръсква по цюлото стъкло и значително по ефективно премахва мърсотията без да разчита на това че чистачките ще разнесат течноста по стъклото. Разликата е огромна и най малкото вместо да пръскам по 5 пъти за да разнеса хубаво течноста ще пръсна веднъж което си води и до икономия. Идеята ми е някой има ли идея от какъв друг автомобил може да се вземат пръскалки от такъв тип и ще бъдат ли "сравнително" лесно приспособими с мястото на монтаж на тези от алфата? Разлика в помпите има ли , защото при другите ми се струва че налягането е значително по голямо.
marian2784
20-09-2009, 17:26
на бравото на брата пръск по 4 от всяка пръскалка,не знам дали са взаимозаменяеми но не е лошо д се пробва
didko_boy
21-09-2009, 12:16
пежо 405 пръскалката му е на чистачката и се движи с нея (една пластмасова тръбичка с дупки) пръска точно пред чистачката и като караш с 200 върши перфектна работа щото на всички останали МПСта след 120км вече пръска кадето си поиска, въздушната струя променя нещата
П.П. а за дебита не съм съгласен алфата си има дебит , виж маркучите да не са се прегънали някаде и да не пускат течноста да мине
почти от всичко стават пръскалки. сега съм с едни от самара щото оригиналните бяха скапани,ама и те не разпръскват.
Не са измислени добре пръскалките.... наскоро си смених възвратното клапан4е по тръби4ката след казанчето, защото преди направо "пикаеше" по стъклото, но пак не кой знае какво.На много други- дори и по- стари автомобили пръскането е много по добро. Също не ме кефи и това, че казанчето е сравнително малко, мисля около 2,5л-3 л.
колеги, знам че тази тема е доста старичка, но имам кофти проблем с пръскалките. Тази която е на щофьорското място едвам хвърля на предното стъкло.....докато тая на пасажерското е идеял.....та някои да ми даде някаква идея от какво, защо и как?!? :D
ivan dimitrov
12-12-2011, 21:13
---
то добре ама в тая тъмница.....а и др сега като слизах до колата забелязах.....на пасажерската пръскалка нали са по 2....тая която е лявата и там струята намаля.....дефакто в момента имам 3 пикаещи и една както трябва......
didko_boy
12-12-2011, 22:06
то добре ама в тая тъмница.....а и др сега като слизах до колата забелязах.....на пасажерската пръскалка нали са по 2....тая която е лявата и там струята намаля.....дефакто в момента имам 3 пикаещи и една както трябва......
зимаш една карфица и запалка с фенерче (да си светиш) и мушкаш в дупките като се стараеш да не ги разместиш че после пръскат накъдето си искат
СТОЙ! Преди да разглобяваш :)
Вземаш меглио, сипваш и пръскаш малко. На другата сутрин няма да си познаеш пръскалките. Аз ще пробвам тези дни, малко да ми намалее течността, но съм го чувал от няколко места и резултата бил покъртителен.
badmadafaka
13-12-2011, 11:33
И аз да споделя опит с пръскалките от бившето ми QV - понеже още в началото като взех колата ги определих като пълна пародия, там бях направил следното: махнах оригиналните измислици, разпробих с дебела бургия дупките в пластмасата и монтирах пръскалки от фиат браво или алфа 156 (те са еднакви и пръскат по 4 струйки вместо по 2); единственото, което трябва да се регулира е да се вдигне струята максимално високо, защото иначе бие в рамената на чистачките; при въпросните пръскалки реглажа е много културен в сравнение с оригиналните недоразумения на 145/6 и се прави с тънка отверка от нещо подобно на винт от едната страна на пръскалката - просто с отверката го местиш нагоре-надолу... Резултата е: :respect:
А пък и тези пръскалки се чистят невероятно лесно точно както е описал колегата преди мен с "Меглио" защото пред дупките има малка вдлъбнатина, където може да пръснеш и препарата бавно да се стича в дупките и да ги изчисти... :static:
...монтирах пръскалки от фиат браво или алфа 156 ...
На бравото пръскалките са на предния капак и това което ми е правило впечетление, че са по-големи на размер от тези при нас. Любопитното ми е до колко е играчка да се направи такава "трансплантация" ? :D
На бравото пръскалките са на предния капак и това което ми е правило впечетление, че са по-големи на размер от тези при нас. Любопитното ми е до колко е играчка да се направи такава "трансплантация" ? :D
Само мисълта, че за целта ще трябва да дупчиш капака, би трябвало да те откаже от идеята ;)
само че никой не говори за пробиване на капак ;)
моите също са "за капак" но монтирани на мястото на оригиналните и както е казал колегата - насочват се по-нагоре да не бият в рамената на чистачките ;)
Аз така разбрах идеята :crazy:
badmadafaka
13-12-2011, 19:53
Не бе пичове - разкъртваш с бормашината дупката в пикливата пластмаса под чистачките, в която са вкарани оригиналните недоразумения, неречени пръскалки на 145... Мисля, че достатъчно ясно съм го написал... ;)
Нали затова казвам, че се регулират максимално нагоре, защото са много ниско разположени...
Интересно, интересно. Между другото моите пръскалки, дето са си оригинални и си бият в рамената на чистачките. Ако ги вдигна достатъчно пръскат в небето. При вас не е ли така?
На моята пръскалката на задната чистачка е с такова винтче за регулиране. За предни не е ли по-добре да можеш да си завъртиш всяка струя на място, което ти трябва.
Интересно, интересно. Между другото моите пръскалки, дето са си оригинални и си бият в рамената на чистачките. Ако ги вдигна достатъчно пръскат в небето. При вас не е ли така?
На моята пръскалката на задната чистачка е с такова винтче за регулиране. За предни не е ли по-добре да можеш да си завъртиш всяка струя на място, което ти трябва.
баш де, оригиналните са си ташак отвсякъде по презумпция ;)
колеги, днес се захванах обстойно с тия пръскалки.....та какво стана: махнах корите на пръскалките, видях че там няма проблем, почнах назад и видях "разклонителя" (не знам дали така се казва) където се разделя маркучето от казанчето за към 2-те пръскалки.....та докато бутна това пластмасово разпределителче то се разпадна....та намерих подобно от стар автобус "Чавдар" монтирах го с доста зор понеже маркуча от казанчето едвам се показваше....та сега съм идеален....
да ... често се споменава този три пътник в темите за чистачки. А до задното стъкло директно ли води маркуч?
b_angelov
18-12-2011, 07:58
да ... често се споменава този три пътник в темите за чистачки. А до задното стъкло директно ли води маркуч?
На маркуча за задната чистачка също има такова клапанче, но двупътно. Представлява ето това:
http://emk-33.com/shop/image/7667887%20%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A5%D0%9E%D0%94%D0% 9D%D0%98%D0%9A%20%D0%9F%D0%A0%D0%AA%D0%A1%D0%9A%D0 %90%D0%9B%D0%9A%D0%98.JPG
На 145 набор '97 се намира точно зад левия стоп. Предполагам, че и на другите ще е там някъде. Иначе това маркуче си е отделно от това за предните чистачки и си тръгва от помпичката на казанчето.
http://italauto-bg.net/forum/download/file.php?id=19161
Преди няколко дни му сменях уплътнението на тройника за предните - резултата е супер:) Течността не се връща в казанчето и не изтича + това налягането се подобри доста.