Log in

View Full Version : Правен проблем - имам СОТ и ме обраха :(

Kuku
03-01-2008, 12:06
Живея на първия етаж и около нова година апартамента ми остана празен за четири нощи - резултата е откраднати LCD телевизор и 40г. злато!
Алармата на СОТ-а е свирила два пъти в 03:47ч. и в 05:51ч. на 29-ти през ноща, и още веднъж на 1-ви в 00:02ч., точно на нова година, екип на СОТ-а е идвал на мястото, оглеждал е обекта - всичко е било затворено и външната врата заключена, нямало следи от разбиване или счупени прозорци :(
Прибирайки се снощи установих, че къщата е надолу с главата, сигналната техника, алармата и сирената са бурквално изтръгнати от стената и разпардушинени на парчета, по прозореца в кухнята има следи от напът, от нещо като кози-крак, но дръжката му беше затворена наполовина отвътре, прозореца в една от стаите беше отворен около 30см., а входната врата беше отключена и комплекта резервни ключове отвътре липсва :roll:
В коридора, в сакове, бяха приготвили домашното кино и стереоуредбата, а компютъра и монитора бяха полуразкачени и зарязани така.... взели за чисто нов портфейл с 20лв., а фотоапаратче за 500лв., което стои в един шкаф с портфейла, не е взето :roll:
Та, въпроса ми е, имам ли право да предявявам някакви претенции относно немарливостта на СОТ-а или да се радвам, че съм минал само с 1800лв. задна?! :cry:

marian
03-01-2008, 12:23
Зависи каква е клаузата ти в договора.Адски гадно нещо ,някои влиза и ти рови из личните вещи.Да им исьхнат рьцете.Помиярска дьржава

BOBBY PLEVEN
03-01-2008, 12:25
Колега това е много гадно.На мен ми се е случвало 3 пъти.Според мене трябва да се радваш че си минал само с 1800.Оправия няма.

proper
03-01-2008, 12:26
Кой ти е СОТ-а?

не са ли длъжни да ти звъннат веднага при посещение независимо дали има "взлом"??? при мен уж е така...

Виж си договора.....разбира се че имаш основание! Ако системата (алармената) е изтръгната те веднага го рабират от липса на контролен сигнал и са ДЛЪЖНИ да седят на обекта до твоето появяване!!!

proper
03-01-2008, 12:31
не мога да повчрвам направо за случката...........

ако са влезли през прозореца то те ЗНАЯТ, че е така защото системата предва коя зона е активирана и че е обемен датчик например..... а вратата явно е отворена в последствие отвътре с ключа.....когато СОТ-аджиите са си тръгнали......

ПОИСКАЙ разпечатка....те ти я дължат!!!!!
Ако там пише че сигнала е от обемен датчик (движение вътре) те са длъжни да седят там и имат ВИНА!!!!

Кой ти е СОТ-а пак????

Galeano
03-01-2008, 12:33
Кофти начин да ти почне годината,няма оправия,мамицата им копеленца.Тия от сота мисля,че ще минат без отговорност... но можеш да се обърнеш към адвокат.Като и сота не ги спира ток ли да си пускаме по прозорците вече е...м...

proper
03-01-2008, 12:35
СОТ-а реално може и да не носят материална отговорност (ако ти е такъв договора Кики), но можеш да докажеш с разпечатка (и GPS някои фирми имат по колите знам), че не са си изпълнили задълженията по охраната на обекта!!! а това значи, че има неизпълнен договор и следва СЪД!!!

mll
03-01-2008, 13:11
...мам.. им да ... копеленца...сори,но не се сдържам...ей долна работа аташка...абе верно ,че много гладни и жадни, или наркоманчета ли ще са....ама ги мързи и да бачкат шибаняците....говнари долни....виж си договора колега...че за кво им плащаш ако не носят отговорност...мисля,че ставаше въпрос за някаква застраховка,която трябва да имаш към договора, ама не помня точно как беше казуса...аз имах СОТ 4 години на един първи етаж в "Сухата река"...големи атаки бяха,мамицата им....но и трябва да се признае...много си разбират от работата, апашите де....

KGB
03-01-2008, 13:29
Кой ти е СОТа...ако е ДСЦ например те носят отговорност до определини пари според договора и месечната ти такса.

Надявам се си извикал полиция и имаш протоколи или там каквото се води.

Гадна работа :(

pent
03-01-2008, 13:46
при мен на всяко посещение, дори на фалшива тревога ми се обаждат... сота ми е 161, тия с беемветата.

бате киро, според мен сот-а са били много немарливи! дано нещо излезе от тяхна страна....

koolio
03-01-2008, 14:14
Пропър правилно казва, най-добре да вземеш договора и да отидеш при адвокат. Не съм чел договори за такава услуга, но би трябвало да има клаузи за отговорност в такъв случай. А ако ми покажеш договора мога да се опитам да ти помогна.

Kuku
03-01-2008, 15:14
Договора е в офиса, а аз цял ден подреждам в нас и не знам кога ще успея да го огледам по-обстойно :roll:
БОДУ е фирмата - съседката ми се ожени за шефа им и смея да твърдя, че имам силни позиции, но както се вижда, това не помага особено в борбата срещу крадците :roll:
Лошото е, че ако започна да се съдя с тях, трябва да се скарам с близки хора, а в крайна сметка не знам, дали и какво ще получа, т.е. дали си струва изобщо, защото аз със сигурност не съм първия ограбен и техните юристи са си уредили работата :cry:
Иначе и на мен ми звъняха още в часа на първата сирена, ама аз съм в Халкидики, а майка ми е в Анталия - какво да направим :cry:

JORDI
03-01-2008, 15:17
Комшията ми работи в СОТ и всеки ден със служебната кола си върши частната работа! :cry: Даже имаше случай, един магазинер си влязал в собствения магазин в 2 през нощта и им засякъл,че дошли на 17-тата минута и прекратил договора с тях! Абе безотговорна работа! :?

odisey
03-01-2008, 15:21
Живея на първия ......

Деба тая Надежда сигурно са същите дето и мене ме обраха :evil:

VFTI
03-01-2008, 16:29
не мога да повчрвам направо за случката...........

ако са влезли през прозореца то те ЗНАЯТ, че е така защото системата предва коя зона е активирана и че е обемен датчик например..... а вратата явно е отворена в последствие отвътре с ключа.....когато СОТ-аджиите са си тръгнали......

ПОИСКАЙ разпечатка....те ти я дължат!!!!!
Ако там пише че сигнала е от обемен датчик (движение вътре) те са длъжни да седят там и имат ВИНА!!!!

Кой ти е СОТ-а пак????

Мисля, че в ей това мнение има много истини... Ако не си обърнал внимание го виж пак и послушай съвета на пропър...

Иначе какво да кажа....Поне 3 блиндирани врати и решетки от 20см стомана на прозорците и живот като в затвор...Но ако знаят, че имаш нещо ценно и това няма да ги спре, ако си заслужава...

Скапана работа направо и мен ме хваща яд.... :? :?

Mury
03-01-2008, 16:31
Баси гадното брат,направо съм бесен :evil: :evil: :shock: :shock: аз досега не съм имал вземане даване със СОТ,защото спред мен няма никва файда от тях :idea: :idea: :idea:

Kuku
03-01-2008, 16:49
Ще попитам за датчика, който е задействал алармата, но не вярвам това да има голямо значение - аз за себе си знам, че са влезнали през прозореца на кухнята, отключили са си входната врата и са излезнали от там заедно с комплекта ключове :(
А и няма как да стои екип на обекта, докато дойде собственика на жилището, защото и аз, и майка ми сме в чужбина, и се прибираме след 4 дни - кой ще ни чака толкова време :roll:
По-интересно е (да се благодаря, че така е станало), защо не са изнесли всичко което са приготвили, в следващите три нощи :cry:

Furious 155
03-01-2008, 16:56
Ще попитам за датчика, който е задействал алармата, но не вярвам това да има голямо значение - аз за себе си знам, че са влезнали през прозореца на кухнята, отключили са си входната врата и са излезнали от там заедно с комплекта ключове :(
А и няма как да стои екип на обекта, докато дойде собственика на жилището, защото и аз, и майка ми сме в чужбина, и се прибираме след 4 дни - кой ще ни чака толкова време :roll:
По-интересно е (да се благодаря, че така е станало), защо не са изнесли всичко което са приготвили, в следващите три нощи :cry:

Нещо ги е или притеснило или ги е държало да не влязат пак... иначе много лошо преживяване е това...

santo_traficante
03-01-2008, 19:08
сменил съм няколко СОТ фирми
обирали са ми един магазин и от СОТа ми платиха всичко откраднато ама благодарение че собственника на сота ми е френд иначе ще те влачат и мотаят :twisted:
само 161 е истината като им направя аларма и до 2 мин колата е долу пред нас :wink: и въпреки че ме познават се качват да проверят каква е хавата

gigi
03-01-2008, 19:11
Дано ги фане ток от твоя телевизор д..а мизерниците. Мен ако питаш не се занимавай, ще си загубиш времето. Само полицейския сот върши работа и то ако им дадеш някой лев отгоре, всички други са леж и добре че са взели малко неща. Миналата година в едната зала стана бой и оператора беше натиснал паник бутона е познайте сот въобще не се беше появил когато отидохме и пробвахме пак дойдоха след 20мин това към 12ч вечерта естествено спрях да им плащам. А при обир на магазин за gsm-и и сотаджиите бяха гепили каквото могат. Та файда от тях никаква. :machinegunner: Иначе принципно можеш да ги съдиш, виж хубаво договора но при всички положения някоя от точките е нарушена и ичаш шанс въпроса е дали си заслужава разправията :roll:

MUROMAN
03-01-2008, 19:35
Гадна история Кики ,мн неприятно.Дано по -бързо се възстановиш от случката и щетите. :?

stelt
03-01-2008, 20:02
Не виждам смисъл от СОТ, ако няма да им търсим отговорност при визникването на такива неприятни случки.

fred
03-01-2008, 21:49
Не виждам смисъл от СОТ, ако няма да им търсим отговорност при визникването на такива неприятни случки.

Сори за инцидента.
И аз мисля, че трябва да се иска обезщетение, друг въпрос е че това трябва да се консултира със специалист /адвокат/ и да си решиш има ли смисъл.Иначе ще си останем вечно с мърмореното по форумите.

raiders
03-01-2008, 23:10
Това е много неприятно, дано се направи нещо от полицията, иначе най-сигурното нещо е застраховката, даже, ако има СОТ е и по-евтина, след дъжд качулка, но го имай предвид, и мен са ме обирали в Надежда, само 3 неща до мен струмат 3 000лв. (рс, тв и усилвател)

Mind_Control
04-01-2008, 01:09
Тая работа е като охраняемите паркинги :lol: даваш им пари, ама ако стане нещо не носят отговорност.. е къв им е стимула да ти пазят собствеността тогава :roll: застраховка му е майката..

proper
04-01-2008, 10:58
А и няма как да стои екип на обекта, докато дойде собственика на жилището, защото и аз, и майка ми сме в чужбина, и се прибираме след 4 дни - кой ще ни чака толкова време :roll: По-интересно е (да се благодаря, че така е станало), защо не са изнесли всичко което са приготвили, в следващите три нощи :cry:

Така пише в договорите Кики!
Длъжни са да ти осигурят присъствена охрана на обекта до завръщането ти.....ако ще, ще се сменят редуват.....после може и да доплатиш, но сериозните фирми така правят....... те за кво са иначе......да ти съобщят, че си обран ли???? има си договори.....

Щом алармата е от обемен датчик (движение вътре) ......няма как да познаят по отворена врата....тя просто не е отворена..... а и да е отворена крадеца може да е вътре и да я е залостил......така е...

Ако ал.система е изтръгната и счупена в компютъра на оператова го изписва на екрана, че алармата не е загасена с ПИН код и че има проблем......
Не може да не му обърнат внимание.

Искаш си разпечатка и после подаваш жалба в комисията, която ги лицензира......повярвай, че веднага почва да им пука.....

proper
04-01-2008, 11:01
сетих се....

в договорите на сериозните фирми например се казва, че:

При ПАНИК бутон сигнал.....дори клиента да се обади и да си каже кода, два екипа (не един) са длъжни на место да посетят обекта веднага.
Това е защото може крадец-а да ти е опрял пистолет в главата и да те накара да се обадиш и да ги спреш. Но те идват задължително именно заради това.

Kuku
30-05-2008, 19:05
Колеги, вадя темата от архива, защото съм изправен пред сериозна дилема - реших да сменя СОТ-а и в момента се чудя "161" или "СДВР" да избера?! :roll:
Така наречения "полиейски" СОТ е с 50% по-скъп и струва 30лв. на месец, а "161" струва 20лв. на месец.
Мога да използвам сегашната си алармена инсталация и само предавателя ще бъде заменен от новата фирма.
Много се чудя, дали факта, че "СДВР" са истински полицаи ще наклони везните в моя полза в борбата срещу крадците или тези 10лв. повече на месец за излишни, ако "161" си вършат работата, както трябва :roll:
Някой ако има впечатления от тях, ще помоля да ги сподели, за да ми помогне в избора :roll:
Благодаря предварително :!:

Violator
30-05-2008, 20:49
Много ясно, че държавния, в офиса и у дома съм със такъв и когато 3-4 пъти съм забравял отворен процореца са пристигали на 3-4 мин и винаги са ме чакали да пристигна дори да е заключен обекта. Веднага ти се обаждат. Дори 3 пъти идваха заради моя грешка и на третия им казах да не ме чакат просто пак съм оставил прозореца но те отказаха да напуснат обекта докато не отида. 30 лв е без ДДС иначе е 36 лв. най ниската тарифа ако не се лъжа. И на държавния сод не плащаш никакво оборудване, поне при мен е така - сложиха ми навсякъде датчици където сметнаха за необходимо.

pa4ito
30-05-2008, 22:41
Аз в къщи съм с 161 и съм доволен от тях. Имат много патрули, пристигат за по-малко минути отколкото е в договора, но както каза пича дето ни монтира сензорите, те винаги пишат в договора повече минути отколкото им трябват за идване. Аз съм на 11-ия етаж и винаги когато се е задействала алармата, единия човек от екипа е пред вратата на апартамента, а другия пред входната врата на блока. Винаги са ми се обаждали по телефона и питат какво да правят и да изчакат ли идването на човек. Един-два пъти в началото задействахме алармата и веднага звъннаха първо в къщи на стационарния телефон, после на мен като 1-ва контактна личност, че и на жена ми като 2-ра контактна личност за потвърждение. Смятам че си заслужават и затова вече пета година съм с тях.

Димо
30-05-2008, 22:49
Аз съм ползвал и двата СОТ-а. Много по-доволен съм от 161. Комуникацията с полицейския е по-зле и от развален телефон. Пускаш молби в нещо като пощенска кутия на задния вход на СДВР и чакаш някой да благоволи да ти обърне внимание. Иначе момчетата по колите са свестни пичове. За съжаление обаче организацията на работа от бизнес гледна точка е на ниво ранен соц. Преди няколко години когато си сменях жилището и бях с полицейския СОТ им се обадих за да дойдат и да демонтират системата и да ми я монтират в новото жилище. За съжаление никой не дойде на уговорения ден. След като ми писна да ги чакщам хванах едни клещи и нарязах де що имаше кабели, взех си предавтеля и датчиците и се изнесох. Чак след две седмици ми се обадиха от СОТ-а да ми кажат, че нещо не било в ред щото не получавали контролен сигнал от жилището.
От 5 години ползвам 161 в офиса, в жилището ми и на вилата и нямам никакви забележки. Дори и хлебарка да се качи на датчика пращат патрул и ми звънят да отида. Докато не отида на място и не огледат целия обект (вкл. и вътре) не си тръгват. Освен това имам и паник бутон. Ако го натисна пристигат две коли. Първата е стандартна, а втората е с едни готини момчета дето първо бият, а после питат.
А ако ти се дават повече пари, може да сключиш договори с двата СОТ-а. Тогава при сигнал и от двата СОТ-а се изтрепват да са първи на обекта и да покажат, че са по-ербап от другите. Тази система е проверена от няколко мои познати и работи безотказно.

santo_traficante
31-05-2008, 09:12
161 :idea: с тях съм и съм много доволен.
в полицейския имам приятели... :lol: бачкат :D врати на входове чупят за да влезнат ако нямат ключ и т.н. :wink: но са им малко колите. или 1 кола покрива голям район! /фв поло/
на 161 като има направя аларма /за тест/ до 2 мин са се изипали пред нас.