PDA

View Full Version : Пътуване де Европа през Румъния

Mury
05-01-2008, 17:55
Утре рано сутринта тръгвам за Европа,през Румъния.Не съм пътувал оттам и ме интересува някой,който е пътувал оттам скоро,да ме ориентира по кой път да мина точно,от Калафат до Унгарската граница :?: :?: :?: Благодаря предварително,ще се радвам на бързи отговори,защото тръгвам скоро :wink: :wink:

MainaCore
05-01-2008, 17:57
Лично не съм пътувал, но от поне 20 души знам, че пътищата в Румъния са отврат и предпочитат да минават през Сърбия и вече така и правят. И единственото, което мога да ти пожелая е лек път !!!

pinko
05-01-2008, 17:58
Не мога да ти помогна, аз винаги минавам през Сърбия. Няколко познати се прецакаха да минат през Румъния е ми разказаха такива ужасии, че никога няма да мина оттам.

Защо точно през Румъния реши? Особено сега в тоя ужасен сняг? Сърбите поне перфектно чистят платения аутопут, докато румънците са доста непредвидими.

В момента почва нова вълна снеговалеж и в Румъния пак ще стане ад под небето. Сърбите чистят, и то яко - даже и в най-тежкия сняг се движат снегорини, които карат пред конвоите.

hkdonev
05-01-2008, 18:49
През Сърбия е по-добре...А през Румъния караш Калафат,Турно Северин,Тимишуара,Арад.От Калафат до Турно Северин пътя е нов(от преди 4-5 години)след това имаш към 100км.път през планината,после около 50км.и си в Тимишуара...Да ти кажа честно май по-голям зор ще видиш до Видин и с тоз глупавия ферибот.

Mury
05-01-2008, 19:05
Проблема е че от 4 човека,които ще пътуваме 3-ма нямаме паспорти :idea: :idea: затова решихме да минем през Румъния,защото нямахме време да си вадим паспорти :idea: :idea: :idea:

VFTI
05-01-2008, 20:20
Утре и Вальо -155цата супер, където си продаде тръгва за чужбина... Обаче и той ще минава през Сърбия.... За Румъния и аз съм чувал само лоши неща., кофти пътища, мангали катаджии и други глупости..+ това че ще трябва ферибот, а там може да има главоблъсканици...
Все пак се надявам някой колега да е минавал и да ти даде най-добрия възможен маршрут да не се тормозиш :lol: Ае успех и после да разказваш :D

stelt
05-01-2008, 20:45
Моите автомобили минават винаги през Румъния,но излизат през Русе и прехода в румънско е около 700 км, включващи всякакви дивотии. Трафика в Румъния е ужасен.Главните пътища по които минаваме ние не са лоши. Магистрали може да се каже че липсват. Тези 700 км се вземат средно за 10-12 часа от шофьори които са минавали и знаят особеностите на движение.
Гледайте да спазвате ограничения на скоростта и се пазете от полицаите. За превишена скорост отнемат книжки.
От Видин скоро не сме излизали, но там пътя е бил доста лош, извършвали се разни ремонти, но нямам идея до къде са стигнали.
За почистването - преди коледа минах и аз през Румъния и видях с очите си доста нова техника в очакване на зимата. Така че мисля там няма изненади като в БГ.
Мога и още куп интересни случки да ви разправям за Румъния, ама не му е тук мястото.

cvetelin
05-01-2008, 21:34
мои познати(джамбази) се върнах с коли от Холандия... пътя през Румъния е ад!!!
до Питещи тоест през целите карпати се правят ремонти и е ужас....
и сега тепърва започва там снеговалежа.
а иначе не знам как е през ферибота само знам, че много камиони има там и адско чакане....

успех.... с Румънската простотия !

stelt
05-01-2008, 21:51
а иначе не знам как е през ферибота само знам, че много камиони има там и адско чакане....

Е аз нали минах на 22.12 от там. Нямаше никви ремонти. И сняг нямат по пътищата,защото поддържам връзка постоянно с хора които пътуват.

cvetelin
05-01-2008, 21:54

Е аз нали минах на 22.12 от там. Нямаше никви ремонти. И сняг нямат по пътищата,защото поддържам връзка постоянно с хора които пътуват.

аз ти казвам днес говорих с един познат снощи ли кога са се върнали било ужасно... колко е вярно не знам ... това ми казаха

coolboby
05-01-2008, 22:15
През Сърбия е по-добре...А през Румъния караш Калафат,Турно Северин,Тимишуара,Арад.От Калафат до Турно Северин пътя е нов(от преди 4-5 години)след това имаш към 100км.път през планината,после около 50км.и си в Тимишуара...Да ти кажа честно май по-голям зор ще видиш до Видин и с тоз глупавия ферибот.
Миналата година патува до Дробета Турну-Северин..не съм много очарован от пътя..Иначе ако минаваш от там..мини през Хидро центъра..
ПП. Немога да намеря снимки от Хидроцентъра в ПС-то..ще потърся отново, ако не ще ти постна от Гугъл....ето и от Гугъг
http://www.ccm.ro/ghid/cetatile_luminii.htm

AlfaRomeo
05-01-2008, 22:34
Всеки различно,казва за Румъния.Или имате големи очаквания за тях...Не е зле пътя,техника уж трябва да имат.Колегите ти казах за пътя.

Пожелавам ти късмет и без нерви,по пътищата.

п.с сподели после как е пътя всичко.. И защо точно в тоя сняг трябва да тръгваш :?

lyuli
07-01-2009, 18:06
ще ходим до Австрия през Румъния, кажете нещо за тоя ферибот, какво му е разписанието (не намирам в мрежата)
гледам пътищата са ужасни там, ама няма на4ин.......

stelt
07-01-2009, 22:15
А няма ли начин да минете през Сърбия ?

Wishmaster
07-01-2009, 22:54
ще ходим до Австрия през Румъния, кажете нещо за тоя ферибот, какво му е разписанието (не намирам в мрежата)
гледам пътищата са ужасни там, ама няма на4ин.......

Имате ли възможност да минете през Сърбия изобщо не му мислете ами минете от там. Гледам че си от София, а друга причина да минавате през Румъния освен че няма да тръгвате от София вече вие си решавате. Ако минете през Сърбия 80% от пътя до Австрия е само магистрали. Единственото което може да ви се стори ненормално е, че ще трябва да си дадете 32 евро за винетка в Словения. Иначе пътя не е кой знае какво след Калотина се минава през едно селце (забравих точно как се казва в момента), след него на около 30-тина километра и се качвате на магистралата и след това си има табелки за Белград който е на грубо казано 300км, и в момента който вече наближите Белград си има табелка Загреб (Хърватска). Влизате си в Хърватска (пригответе си към 20 евро за такси) а Хърватска се минава за 4 часа някъде след което идва болната част Словения. Там има съвсем малка част от пътя който е магистрала но след като влезете хващате пътя към Mariborr (така се казва града или селото но не се минава през него) на 20-тина километра от Mariborr има табела за Любляна - но не се минава през самия град ами по пътя за Любляна се качвате на магистрала. След това карате около няма и 50км и ще видите табела на която пише Виена (ако не се лъжа на около 480км (карам го по памет)). И това е общо взето пътя. Сега ако отивате до друг град не мога да помогна :) . Все пак дано не минете през Румъния. И приятно и безаварийно патуване.

millko
08-01-2009, 07:29
Не виждам защо за Виена трябва да минават през Словения.Най евтино и бързо се стига през Унгария.Там винетката е 6 евро, нямаш такса тунел и си само по магистрала,като изключим София- Ниш.Плюс това има една граница по-малко.8-).Между другото имам незалепена словенска винетка,ако някой пътува за кратко мога да му я дам да я ползва.А пътуването през Румъния си е истински кошмар!!!

Wishmaster
08-01-2009, 07:39
Ами аз не съм минавал през Унгария като се влиза от Сърбия за това казах Словения. А границите са същите понеже Словения-Австрия вече граница няма. А това с тази винетка през Словения си е не кожодерство ами и аз не знам какво да кажа. Ама хората викат тя щото била за 6 месеца, е добре де ама аз няма да си обикалям там 6 месеца я. И в крайна сметка еднодневна (транзитна) винетка или изобщо няма или аз като минавах нямаха и се наложи да си взема за 6 месеца.

millko
08-01-2009, 07:46
Ами аз не съм минавал през Унгария като се влиза от Сърбия за това казах Словения. А границите са същите понеже Словения-Австрия вече граница няма. А това с тази винетка през Словения си е не кожодерство ами и аз не знам какво да кажа. Ама хората викат тя щото била за 6 месеца, е добре де ама аз няма да си обикалям там 6 месеца я. И в крайна сметка еднодневна (транзитна) винетка или изобщо няма или аз като минавах нямаха и се наложи да си взема за 6 месеца.

Забрави за словенско-хърватската граница,понякога там стават опашки.За сега словенците нямат транзитна винетка,добре че поне не пишат номера на колата като ти я продават.

lyuli
08-01-2009, 09:41
мерси за отговорите. Колата е служебна и за това трябва да се мине през Румъния. Въпросът ми беше за ферибота, някои знае ли какво му е разписанието?

millko
08-01-2009, 09:53
мерси за отговорите. Колата е служебна и за това трябва да се мине през Румъния. Въпросът ми беше за ферибота, някои знае ли какво му е разписанието?

http://www.brp.bg/contacts.html

Пробвай да питаш тук.

lyuli
08-01-2009, 10:56
мерси!

petko
08-01-2009, 21:21
Не3нам колко от пишештите тук действително са минавали пре3 Румъния или само на маса са чули какво е там.
Пътя е като или по добър от българския до Видин.
Има определено повече табелки и не се чудиш на къде да хванеш.

Колежке карайте си от там и не се притеснявайте вобще.
Ясно е , че пре3 сръбско е по бър3о като си от София.

millko
09-01-2009, 08:46
Такива неща видях там,че вече си мисля дали не бях на маса :drinking:или съм сънувал!Жалко,че нямах фотоапарат!

ФЕРАРИСТ
09-01-2009, 09:34
През горния КПП на Орадеа пътя е много кофти, 150 км се взимат по бавно от следващите 500......на долното КПП до Арат пътя е конец, пресен и хубав, и на много места в БГ няма такъв хубав път.......Иначе Румъния само нощем, като няма трафик се ядва и минава бързо.....

lyuli
09-01-2009, 19:52
http://www.brp.bg/contacts.html

Пробвай да питаш тук.

мерси за съвета!
писах меил и ми дадоха телефона на капитана на ферибот Бдин. той ми каза как стоят нещата и сега ще напиша, ако някои друг като мен се чуди за разписанието на ферибота.

значи ферибота (Видин-Калафат) е нон-стоп 24 часа. тръгва когато се напълни с коли (чака се макс 30 мин, каза капитана, незнам как е в действителност). цена: 23 евро на кола и 3 евро на човек. ето тази информация търсех. просто няма начин на минем през Сърбия.

galinves71
10-01-2009, 09:16
ако все пак има нужда от отговорът ми ,румъния на длъж и шир има перфектни и лесни пътища които се свързват с магистралите им.като се свържете на магистралата за питещи после по нея за град сибиу все големи градове,от него пътя за град дева също голям и красив град,от него търсиш тук си вече в карпатите и там е лесно като стигнеш до град дева там мисля стотина км до унгарската граница. все пак погледни и това.http://karti.bghotelite.com/romania.html

lyuli
10-01-2009, 15:23
ако все пак има нужда от отговорът ми ,румъния на длъж и шир има перфектни и лесни пътища които се свързват с магистралите им.като се свържете на магистралата за питещи после по нея за град сибиу все големи градове,от него пътя за град дева също голям и красив град,от него търсиш тук си вече в карпатите и там е лесно като стигнеш до град дева там мисля стотина км до унгарската граница. все пак погледни и това.http://karti.bghotelite.com/romania.html

ами мерси!

бтв ако колата е лизингова в Сърбия търсят ли пълномощно за чужбина?

galinves71
10-01-2009, 15:37
ами мерси!

бтв ако колата е лизингова в Сърбия търсят ли пълномощно за чужбина?специално за пълномощните в румъния са безкомпромистни.в момента на моя братовчед колегата излежава условна присъда за катастрофа в румъния на служебна кола на която само той нямал пълномощно и е лизингова.не рискувай ако не е належащо,достатъчно компромати пуснаха българия за тях свързани с влизането ни в ЕО и може да има проблем.и друго ,туи пешеходна пътека и ограничение на скорост го имай като фикс идея щото при тях стъпил пешеходец на пътеката е нещо като в посолство ,имат 3 релефни ленти преди пешеходна пътека усетиш ли ги знай че трябва да си на 6.имат радарни устройства които ти показват скороста с която се движиш,над самия път като табели ,не те глобяват само те предупреждават но не лежи на това ухо.и последното.имат 3 охранителни подразделения по магистралите.маг.полиция,маг.охрана и гранична маг.охрана по граничните пътища.движат се естествено с дачии но са с големи мотори и нямаш шансове.

ФЕРАРИСТ
10-01-2009, 15:57
мерси за съвета!
значи ферибота (Видин-Калафат) е нон-стоп 24 часа. тръгва когато се напълни с коли (чака се макс 30 мин, каза капитана, незнам как е в действителност). цена: 23 евро на кола и 3 евро на човек. ето тази информация търсех.
Баси тия болни ли са - 25 лири ми е да мина Ламанша с ферибота, че е и два часа път, тия за 5-6стен метра ще искат 50 лева.....Дунав мост е 10 евро......ожасно.....

имат радарни устройства които ти показват скороста с която се движиш,над самия път като табели ,не те глобяват само те предупреждават но не лежи на това ухо.и последното.имат 3 охранителни подразделения по магистралите.маг.полиция,маг.охрана и гранична маг.охрана по граничните пътища.движат се естествено с дачии но са с големи мотори и нямаш шансове.
Абсолютно, антирадара ми не спря да пищи, даже по едно време го изключих че ми писна......

Mury
10-01-2009, 20:12

Този път дет си го дал е хубав,но много заобиколен,Ако няма сняг,спокойно може да се мине през Турно северин,Тимишоара и оттам има пряк път за Мако,спестява се много,аз миналата година се прибрах оттам,и спестих поне 200 км. в Румъния.Полиция има,но ако цепиш ограниченията,няма да имаш проблеми,аз понеже пътувах в доста силен снеговалеж и нямаше как да карам бързо.Пътищата не са лоши,но има много тирове,румънците паркират по-зле и от араби в пустиня:drool::drool:Аз съм за дневното пътуване в Румъния,че на места има такива трапове,които дори в родния ни лунен пейзаж няма:shocking::shocking:

Mury
10-01-2009, 20:20
http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/dyn/controller/Itineraires?strStartAddress=Romania&strDestAddress=Hungary&strStartMerged=Calafat&strDestMerged=Szeged&strStartCityCountry=EUR&strDestCityCountry=EUR&empriseW=600&empriseH=310&intItineraryType=0&caravaneHidden=false&vh=CAR&distance=km&strVehicle=0&devise=1.0|EUR&carbCost=1.3&isAvoidFrontiers=false&isFavoriseAutoroute=false&isAvoidPeage=false&isAvoidVignette=false&isAvoidLNR=false&autoConso=6.8&villeConso=6&routeConso=5.6&dtmDeparture=10%2F1%2F2009&indemnite=0

Така това е пътя по който минах аз,с изключение на това че от Калафат минах през Крайова,защото другия път,който всъщност е на картата е второстепенен,и митничарите ми казаха да не минавам оттам ако вали много.Най-тежко е минаването през Караншебеш/аз му казвам замръзнали град,защотро там всичко беше в лвд,дори и къщите,а колите до прозорците бяха затънали в лед,природно явление,което не може да се види навсякъде-при -7 гр.валеше дъжд/,после натам е супер,и на картата се вижда че от Тимишоара се отклонява към Арад,но може да се мине и през Сънниколае Маре,пътя не е лош ако няма сняг и се спестява доста/не се лъжи че пътя не е начертан на картата,има го/

П.С.Линка не е много в час,като кликнеш трябва да избереш дестинациите,защото има по няколко такива,просто избираш градовете и ти показва пътя

didod
10-01-2009, 20:30
Сега по това време за мен единствения разумен избор е през Сърбия. После дали Унгария или Словения не е чак толкова важно.

galinves71
10-01-2009, 20:37
Сега по това време за мен единствения разумен избор е през Сърбия. После дали Унгария или Словения не е чак толкова важно.

сърбите имат такси а румънците все още не.имат готови пунктове на магистралите но все още не действа за туй има много тирове за което забравих да спомена.

Mury
10-01-2009, 20:40
сърбите имат такси а румънците все още не.имат готови пунктове на магистралите но все още не действа за туй има много тирове за което забравих да спомена.

Как ша нямат такси бре,нали на границата си купуваш винетка,миналта година беше 6 евра за седмица:humpx::humpx:

galinves71
10-01-2009, 20:49
Как ша нямат такси бре,нали на границата си купуваш винетка,миналта година беше 6 евра за седмица:humpx::humpx:

говоря за магистрални такси.не знам дали си обърнал внимание край пътя има много табели с надпис( арея привата)което ще рече частна собственост и просто чакат момента да стартират.

didod
10-01-2009, 20:55
Да, но през Сърбия и Словения имаш 200 км. без магистрала общо. Примерно от София до Щаер са 1500 км. грубо, над 1300 са магистрала. 2- ро- магистралите се чистят, за разлика от нашите например. После- откъм Словения трафика е много по- малко, отколкото откъм Унгария. Унгарците пък са пълни пе....си за мен. Само търсят да се заяждат на границата. Вече откъм Словения е много вероятно дори да няма граница- не съм ходил тая година натам. Поне към Италия няма. Така, че ако гоним време и що- годе приятно пътуване, това е- през Сърбия. :big_flowers:

Mury
11-01-2009, 13:08
Да, но през Сърбия и Словения имаш 200 км. без магистрала общо. Примерно от София до Щаер са 1500 км. грубо, над 1300 са магистрала. 2- ро- магистралите се чистят, за разлика от нашите например. После- откъм Словения трафика е много по- малко, отколкото откъм Унгария. Унгарците пък са пълни пе....си за мен. Само търсят да се заяждат на границата. Вече откъм Словения е много вероятно дори да няма граница- не съм ходил тая година натам. Поне към Италия няма. Така, че ако гоним време и що- годе приятно пътуване, това е- през Сърбия. :big_flowers:

Ами ако човек няма паспорт ко праи а:sad::sad::sad:всеки си избира маршрута,а и все пак темата е за пътуване през Румъния,не през Сърбия:roll::roll:Оттам са пътували доста хора,нека темата е за инфо за Румъния:thumbup::thumbup:

П.С.Не забравяй че сръбските полицаи са едни от най-гадните в Европа,па Словенския бензин е един от най-скъпите:thumbup::thumbup:

Wishmaster
11-01-2009, 13:51
Ами през Румъния карайте си в ограниченията и спазвайте знаците и сичко ще е наред. Само да предупредя колеги които мислят да минават от там и им е за 1-ви път. Най болната част е в карпатите, не че пътят е отврад напротив. Сега като се прибирах декември пътят беше в добро състояние. За тези които минават за 1-ви път, има ако не ме лъже памета 4 завоя които са меко казано адски гадни. Малко преди тях на около 50м започва спам с табели за ограничение от 30км/ч, на 2 от тях мисля, че беше 40км/ч. Та видите ли такава табела в прохода и случайно карате през ноща. Намалайте на поне 20км/ч, защото в един момент се забелязва как пътя пред вас буквално свършва. Завоите са с по малък ъгъл от 40 градуса (поне аз така си мисля де). А недай си боже тир да минава от там еми просто няма да се разминете въпреки че има 3 ленти на движение 2 за тези които са надолу и 1 за нагоре. Е това исках да кажа и приятен и безавариен на пътуващите.

lyuli
12-01-2009, 11:30
решено е - тръгваме с алфата през Сърбия и това е! мерси за отговорите!

galinves71
12-01-2009, 11:41
решено е - тръгваме с алфата през Сърбия и това е! мерси за отговорите!бон воаяж:rosso_spider::th_up:

didod
12-01-2009, 11:49
А така! :coolio: До Ниш карайте внимателно, не повече от 90, че дебнат сърбите. Макар, че обикновено с 10 евро се минава де. :) После по магистралата вече е спокойно. В Словения разбра- винетка за 35 евро на първата бензиностанция. Те полицаите предупреждават де. Гориво- аз специално винаги фулирам в Сърбия преди границата с Хърватска, на ОМВ. В Хърватска избягвам, щото имат само ИНА и удрят с курса на еврото. Поне ще видите тунелите в Австрия... Особено първия ли беше, под Грац- 10 км., чудесни са, но се плащат някои. :) Както и да е- успешно и приятно пътуване желая!

RPWWD
12-01-2009, 15:50
До Виена е по-удобно през Унгария, отколкото през Словения, многократно съм минавал през всички възможни маршрути, гранични пунктове, тунели и прочее. Лек път!

Mury
12-01-2009, 19:01
В Словения разбра- винетка за 35 евро

Бахти винетката,то нема никва далавера да минаваш оттам бре,и аз мисля че до Виена е сто пъти по-добре да се мине през Унгария:coolio::coolio:

galinves71
12-01-2009, 19:06
Бахти винетката,то нема никва далавера да минаваш оттам бре,и аз мисля че до Виена е сто пъти по-добре да се мине през Унгария:coolio::coolio:и това значи КАРПАТИТЕ абе аз мисля че се върнахте вече апък то още сондажи.карай през румъния и си цар.

RPWWD
12-01-2009, 19:54
и това значи КАРПАТИТЕ абе аз мисля че се върнахте вече апък то още сондажи.карай през румъния и си цар.

Не, това значи Ниш-Белград-Нови Сад-Хоргош-Кечкемет-Будапеща-Виена :rosso_spider:

lyuli
14-01-2009, 17:50
Бахти винетката,то нема никва далавера да минаваш оттам бре,и аз мисля че до Виена е сто пъти по-добре да се мине през Унгария:coolio::coolio:

не отиваме във Виена а на ски в Алпите - Hinterglemm и ще се мине през Словения. в събота заминаваме!

Pepo
14-04-2009, 16:43
Извинявам се на Мъри, че използвам темата му, за да не отварям нова.
В края на другата седмица заминавам за Будапеща. Наясно съм, че е по добре да мина през Сърбия. Интересуват ме подробностите по пътуването - магистрални такси (къде, колко), винетки (откъде), обмяна на валута и предпочитани начини за плащане, паспортни проверки, цени и качества на горивата (къде е по добре да се пълни - Сърбия или Унгария?). Има ли някакви други особености свързани със самото пътуване, неща, които трябва да се знаят? Приемам всякакви съвети.
Предварително благодаря,

didod
14-04-2009, 16:53
Магистрални такси в Сърбия- 15 евро ли да беше до Белград. Не съм сигурен за точната сума. В Унгария са с винетки. Паспорти само тук на излизане и на излизане от Сърбия. На Унгарската граница можеш и с лична карта. В Сърбия можеш да зареждаш на ОМВ, не мисля, че е по-зле оттук. Подозирам, че в Унгария ще е по-скъпо. И по-рядко имат газ унгарците (ако ти трябва). Бутилка алкохол и стек цигари се носят спокойно, за повече може да се заядат. До 2 или 3 хиляди евро на човек не се декларират.

В общи линии толкоз. :)

Виж на www.viamichelin.com Набери си маршрута. Има повечето неща - цени, изисквания и прочие. Нещо за 37000 форинта пише за винетката.

Bubuto
14-04-2009, 16:57
Привет колега мисля, че мога да съм полезен за инфо-то което търсиш. Таксите в Сърбия ти се равняват на около 80 Евро.На магистралата можеш да платиш и в динари и в евро, но мой съвет е като минеш границата на Калотина от ляво в сръбска територия оше преди да излезеш от митниицата има банка да си обмениш 80 евро в динари за да не те цакат по пуктовете с курсовете. В никакъв случай не оставай без гориво в Унгария там горивото е най-скъпо в цяла Европа, на излизане от Сърбия има ОМВ напънлни резервоара и си свиркай. Унгария е на винетка която можеш да вземеш на границата със Сърбия мисля че най-малката беше 10 дневна. Паркирането в Будапеща е като нашата синя зона по центъра. Навсякъде по улиците има едни машинки където можеш да си купиш време за паркиране, но еврото не го знаят.Намерете си някоя банка и си обменете флоринти.
И за последно в Будапеща никой не знае пътищата за Виена например, знаят ги като номер на магистрала.
Дано съм полезен.Лек и безавариен път и весело изкарване.:waving:

millko
14-04-2009, 17:57
Има нови цени на Магистралита в Сърбия.По твоя маршрут са:
Ниш-Белград -8 евро
Белград-Нови Сад -4 евро
Нови сад-Суботица -3 евро
Общо 15 евро,значи в двете посоки 30 евро.Магистралите плащаш в евро,за гориво си смени в динари на границата,най-добрият курс е в Пощата.Горивото е бензин 95 - 88.50 динара,дизел-77.90 дин.Курсът е около 94 динара за евро.В Унгария 10 дневна винетка е около 6 евро,не се лепи а представлява нещо като касова бележка.На излизане от Сърбия пълни догоре и си готов.Ако имаш кредитна карта е най-изгодно да се плаща навсякъде с нея.За Сърбия задължително зелена карта и паспорт,за Унгария се минава само с лична карта.

CrazyElement
14-04-2009, 20:58
Извинявам се на Мъри, че използвам темата му, за да не отварям нова.
В края на другата седмица заминавам за Будапеща. Наясно съм, че е по добре да мина през Сърбия. Интересуват ме подробностите по пътуването - магистрални такси (къде, колко), винетки (откъде), обмяна на валута и предпочитани начини за плащане, паспортни проверки, цени и качества на горивата (къде е по добре да се пълни - Сърбия или Унгария?). Има ли някакви други особености свързани със самото пътуване, неща, които трябва да се знаят? Приемам всякакви съвети.
Предварително благодаря,

Магистрални такси в Сърбия се плащат 3 пъти - от Ниш до Белград , Белград до Нови Сад и от Нови Сад до унгарската граница(през Суботица) . Макар че от Нови Сад до унгарската граница почти не е магистрала. Но таксите не са високи за лек автомобил. В унгария се плаща винетна такса. Не си спомням точно но за лек автомобил е около 5-6 евро за 1 ден. Мисля , че ще е по-добре да заредиш в Сърбия, защото там е по евтино.За предпочитане е да зареждаш на ОМВ или МОЛ в близост до унгарската граница ги има и двете бензиностанции. Като МОЛ е точно до унгарската граница.

PEPI-2ALFA
14-04-2009, 21:18
Има нови цени на Магистралита в Сърбия.По твоя маршрут са:
Ниш-Белград -8 евро
Белград-Нови Сад -4 евро
Нови сад-Суботица -3 евро.
Точно. Аз като се прибирах през Сърбия платих за магистрални такси 2 пъти по 4 евро и 1 път 8. Бензин 95 супер на бензиностанция МОЛ 88динара за литър (сега си гледам касовата бележка), на ОМВ същата цена. Винетката в Унгария 1170 форинта - виж си курсовете някъде. На бензиностанциите навсякъде съм си плащал с карта и няма шашми с курсовете, а винетки и пътни такси ...в евро, колкото ми кажат. Това е от 05.03. тая година.

fred
14-04-2009, 22:22
А в Румъния как е в крайна сметка, понеже чувах и други отзиви:indian:-демек положителни

Pepo
14-04-2009, 22:49
Благодаря на всички, които се отзоваха. С такава подготовка ще пътувам спокойно....... :rosso_racers:

ФЕРАРИСТ
15-04-2009, 11:16
А в Румъния как е в крайна сметка, понеже чувах и други отзиви:indian:-демек положителни
Само през Румъния минавам, от Унгария и Сцегед към Мако, в Румъния 90% от пътя до Дунава е в пъти по добър от нашия, другите 10% са по трагични, особенно около Букурещ, но си заслужава......друго - в Румъния никога не карай денем - ужасен трафик, нощем става много бързо....

mochko1
15-04-2009, 12:01
Само през Румъния минавам, от Унгария и Сцегед към Мако, в Румъния 90% от пътя до Дунава е в пъти по добър от нашия, другите 10% са по трагични, особенно около Букурещ, но си заслужава......друго - в Румъния никога не карай денем - ужасен трафик, нощем става много бързо....

Помня малко след Букурещ имаше едни доста дълбоки коловози ,дано са ги оправили.
А някой знае ли как e пътя през Хърватска и Словения ,и добри ли са митничарите :-D

millko
15-04-2009, 12:47
Довечера ще ходя до Загреб за малко и утре ще ти кажа как са митничарите:D.В Хърватска от границата влизащ директно на магистрала и така до излизането.Супер е,само да не ти се спи-няма завои,няма планини,страшно еднообразие.Струва 15 евро в посока.В Словения магистралата е нова и много хубава,винетката за 6 месеца е 35 евро!По-малка няма.

mochko1
15-04-2009, 12:55
Мерси много колега изясни ми се картината :cheers:
П.П. Много скъпа тая винетка бе :no:

millko
15-04-2009, 13:11
Уж щяха да ги наказват от Евросъюза,ама....:no:?!Аз имам една и си я местя от кола на кола;).

fred
15-04-2009, 13:21

Ок, мерси