Log in

View Full Version : Нефта май попривършва.....A Crude Awakening: The Oil Crash

Chimev
23-01-2008, 22:36
Чел съм доста по темата, но с тоя филм малко се блъснах с реалността :mf_Flush: . Ако са верни изложените факти май в обозримо бъдеще и ако сме живи и здрави ше яхнеме кончетата :tequilla: . Ако ви се гледа - http://www.mininova.org/tor/642888

DanewRomeo
23-01-2008, 22:55
Интересен филм, много информативен и даващ по безапелационен начин на всички фенове на бензина (и подобните) шанса да разберат, че не след дълго той ще е част от доброто старо минало.

pinko
23-01-2008, 22:57
Аз па ще си карам на биодизел :D

Мнооо важно, че нямало нефт :lol:

trustworthy
23-01-2008, 23:08
Аз па ще си карам на биодизел :D

Мнооо важно, че нямало нефт :lol:

E то и бензин-ловърите ще се преквалифицират на биодизел, какво си мислиш :lol:

AlfaRomeo
23-01-2008, 23:27
Всички ще минете на дизела :) еии :evil:

Kuku
23-01-2008, 23:31
Ще преоборудваме на газ :wink:

Nasko_77
23-01-2008, 23:36
А след тогаз? :D

pinko
23-01-2008, 23:39
А след тогаз? :D

След коказ?

Имам над 600 декара ниви, дето сега пустеят, ша ги засея с слънчоглед, ще си направя една малка инсталация за биодизел - за кво ми е нефт?

Kuku
23-01-2008, 23:41
Пинко, за след газта, питаше Наско ;)
След газта - метан :lol:
После на ток :wink:
И накрая, когато няма какво друго, евентуално, ще се движим на гориво, еквивалентно на мешана скара :lol:

Walker
23-01-2008, 23:47
Е поне няма да са толкова високи данъците :roll: (поне би следвало така, след като колите ще стават "екологично чисти")

mim
23-01-2008, 23:58
метанът няма свършване, само трябва редовно зареждане с боб :D

tonov
24-01-2008, 00:45
За етанола кво ше кажете?

MainaCore
24-01-2008, 02:24
Пинко до сега в БГ са правени доста отчаяни опити за оглеждане на рапица, за съжаление това растение не е за нашия климат.

vladu
24-01-2008, 08:45
Пинко до сега в БГ са правени доста отчаяни опити за оглеждане на рапица, за съжаление това растение не е за нашия климат.

той пинко ше я модифицира генно - ше обожава нашия климат... химна ше пее сутрин.

MONI
24-01-2008, 09:26
А с водородните клетки(или както беше там) кво е положението...?

vladu
24-01-2008, 09:32
айде да не съм измежду живите кат тва стане факт а ... се ще има нафта до 50ина години ...

Chimev
24-01-2008, 09:50
Ако изгледате филма ше разберете, че нито биодизела (за единица енергия био реално се изразходва горе долу толкова енергия от нефтени продукти :wink: , нито газта (пак нефтен продукт) са варианти. За метана ше има огромно търсене и се сещате какво ше стане с цената му :priest: , а и той ше се изчерпе ако почне да се добива със съответните темпове. За водорода не сме технически готови - поне 30 - 40 години ше са нужни според енергийните спецове :lol: . Няма да стига и тока, поради огромното му търсене... :gayfight: . С една дума заключението на края на филма е - пригответе се да загърбите сегашния си начин на живот :choice:

Бобби
24-01-2008, 09:50
Стига с тоя застоял живот!...ще се качим на велосипеди :idea: ....и катастрофите няма да са така зверски :D

търтей
24-01-2008, 09:55
абе мноо вервате на филми :lol: :lol: :lol:

това че биогоривата са скъпи е просто върпос на конюнктура на пазара
естествено че ще са скъпи
иначе кой ще ползва претропродуктите ако са по-евтини
а биогорива може да се правят от абсолютно всичко включително умрели котки
метанът също така няма как да свърши

и я вижте как седят нещата в бразилия (производител на петрол за незнаещите)
като било скъпо що повече от половината кои карат на шпирт?

:idea:

водородните клетки са скъпи по други причини - изискват нови двигатели и специални резервоари :wink:

Chimev
24-01-2008, 09:56
айде да не съм измежду живите кат тва стане факт а ... се ще има нафта до 50ина години ...
Колега желая ти да си м/у живите, говори се за 10-15 години макс! Не до пълното изчерпване разбира се, а до повишаването на цените до нива на нефтените продукти да станат лукс :paddle: . Според очакванията на тия хорица (пишат ги поне доста големи спецове) придвижването с автомобили и самолети ще бъде привилегия за 5-10 % от населението на земята. Дали ще има и 1 от нашата мила родина сред привилегированите... :crazy:

търтей
24-01-2008, 09:57
Колега желая ти да си м/у живите, говори се за 10-15 години макс! Не до пълното изчерпване разбира се, а до повишаването на цените до нива на нефтените продукти да станат лукс :paddle: . Според очакванията на тия хорица (пишат ги поне доста големи спецове) придвижването с автомобили и самолети ще бъде привилегия за 5-10 % от населението на земята. Дали ще има и 1 от нашата мила родина сред привилегированите... :crazy:

стегни се бе бате :lol: :lol: :lol:

Chimev
24-01-2008, 10:00
абе мноо вервате на филми :lol: :lol: :lol:

това че биогоривата са скъпи е просто върпос на конюнктура на пазара
естествено че ще са скъпи
иначе кой ще ползва претропродуктите ако са по-евтини
а биогорива може да се правят от абсолютно всичко включително умрели котки
метанът също така няма как да свърши

и я вижте как седят нещата в бразилия (производител на петрол за незнаещите)
като било скъпо що повече от половината кои карат на шпирт?

водородните клетки са скъпи по други причини - изискват нови двигатели и специални резервоари :wink:
В един брой на Нешънъл Джиографик от миналата година имаше доста просторна тема за биогоривата и какъв сапунен мехур са всъщност те, точно поради това, че производството им е изключително енергоемко. Аз не се наемам да споря с тях... :static:

търтей
24-01-2008, 10:02
ти може и да не се наемаш
ноо
тука по случайност некои можем да се наемем :wink:

а и статията на нг разглежда производство на биогорива от неща дето стават за ядене
я да видим нафтата от умрели котки дали е скъпа а? :wink:

Chimev
24-01-2008, 10:03

стегни се бе бате :lol: :lol: :lol:
Братле това е от филма бре, аз нема как да го твърдя :lol: . Дано само алкохола не свърши :drunk:

bager
24-01-2008, 10:05
И тогава Фиат 500 ще е една от наи-скъпите коли. А Фераритата ще се продават за жълти стотинки. Да се смее ли човек, да плаче ли...?

Chimev
24-01-2008, 10:09
ти може и да не се наемаш
ноо
тука по случайност некои можем да се наемем :wink:

а и статията на нг разглежда производство на биогорива от неща дето стават за ядене
я да видим нафтата от умрели котки дали е скъпа а? :wink:
Е това ми звучи тотално нереално... Я пресметни колко умрели котки ше ти трябват да заместиш милионите барели нефт. Са не говорим за това, че единици ше могат да си садят некакви култури или ше си прават ферми за котки за да ги избиват, та да може да си карат колите...Ае моля ти се, малко по-умни от мене и от тебе ги умуват тия работи. Естествено това може и да е пълна пропаганда със свършващия нефт (за сега), но не е пропаганда това, че е невъзстановяем източник на енергия :cheers:

търтей
24-01-2008, 10:13
хахахах

енергията не се губи :idea:
не се излагайте

закон за запазване на енергията говори ли ти нещо?

не става само с ядене :wink:

SFINKS
24-01-2008, 10:13
За следващите 10-20 години най-добрият вариант се очаква да бъдат хибридните автомобили , ток+бензин или ток + дизел .

pipi
24-01-2008, 10:18
Биогориво може да се прави от всичко. Вчера гледах кола на слънчеви батерии. Chimev и това ли ще свърши?

Chimev
24-01-2008, 10:21
хахахах

енергията не се губи :idea:
не се излагайте

закон за запазване на енергията говори ли ти нещо?

не става само с ядене :wink:
Говори ми. Тука само че става въпрос за малко поразлично нещо - бързото и безогледно използване на енергиен източник, който се е образувал за доста време и по стечение на определени обстоятелства и освен това привършва вече :gruebel: . Иначе тя енергията не се губи - превръща се в топлина която излиза "съвсем целенасочено" през ауспусите и комитите на заводите :lol:
Е не става само с ядене, требва и пиене :cheers:

SFINKS
24-01-2008, 10:21
слънцето няма да свърши , ма като има мъгла и си оставяш колата вкъщи :rotfl:

nicks1
24-01-2008, 10:25
Тази седмица по новините се изправи некакъв еврокомисар по незнам си какво и каза, че ЕС ще преразгледа политиката си по отношение на биогоривата, щото при тези темпове на увеличаване на производството милите европейци нямало да могат да бъдат изхранени. :lol:

Chimev
24-01-2008, 10:26
Биогориво може да се прави от всичко. Вчера гледах кола на слънчеви батерии. Chimev и това ли ще свърши?
Абе хора, тука не става съпрос замо за ваште алфи, а за това как като свърши нефта енергийния баланс отива на кино. Вие като можете си карайте на котки, слънчеви батерии... Само че при такава ситуация вариянта "всеки се спасява сам как може" надали ше мине. И вземете хвърлете едно око на филма, па секи да си вярва в каквото ще. Аз хвърлих един линк, вие взехте да ме нападате... :paddle:

pipi
24-01-2008, 10:33

Пишеше, че акомолаторната и батерия издържа 400км. И в мъгла ще караме. :P

търтей
24-01-2008, 10:40
купете си учебник по физика
нема нищо ново под слънцето :wink:

Chimev
24-01-2008, 10:46
Имаме някои повърхностни знания по физика :comphits: . Едно уточнение - по-горе имах в предвид за енергийния баланс който сме си изградили ние човекоподобните :wink: , не енергийния баланс в природата, за който ти твърдиш и аз (макар и невежа :Tease: ) съм напълно съгласен с теб, че е ненарушим :hvala:

vladu
24-01-2008, 10:47

бе тия с таа физика мамят ...
имаше един дет разправяше, че ако лекинко дигна 300000км/с спрямо инерциалната отправна система Земя, леекинко ще ми се забави часовника спрям върпсоната ... е за чий ми е тва кат за се засветкам така неа моа се връна да си сверя секундарника а? ... отделно знаеш ли колко нафта ше иде а?
отделно за да докарам тая скорост жив при едва поносимо ускорение от 10м/с*с ще ми трябва едва 347 години - е га не пука а?

тва ми звучи като ... ако на марс имаше кислород, хубава почва и около 100ина други условия знаеш ли кви домати ще ти изкарам а?

vladu
24-01-2008, 10:54
физиците са пирамида.
ОПЕК са пирамида.

Chimev
24-01-2008, 11:07
физиците са пирамида.
ОПЕК са пирамида.
В същия дух, един приятел в моменти на алкохолен и/или емоционален дилириум скандира - "к*р за целио свет" :lol:

SFINKS
24-01-2008, 11:48

мдаа , ама в София откакто не се е имало слънце а само мъгли и облаци аз 2000 км съм минал

требва да ходим секи ден горе на витоша да ни пече сланцето слънчевите батерии :on_da_beach:

търтей
24-01-2008, 11:52

мдаа , ама в София откакто не се е имало слънце а само мъгли и облаци аз 2000 км съм минал

требва да ходим секи ден горе на витоша да ни пече сланцето слънчевите батерии :on_da_beach:

хаха
ти у софету ли са движиш ва :lol: :lol: :lol:

lazy
24-01-2008, 11:52
А нефта само гориво и енергия ли е ? Що ми се струва, че около мен е пълно с производните му ... Е сега си играя с неква химикалка, тя дали е от рапица ...

търтей
24-01-2008, 11:53
синтезират се пластмасата адаш :)

SFINKS
24-01-2008, 11:55
от понеделник до петък у софето се движа , събота и неделя гледам да избягам че вече не се трае тоя трафик и мръсотия

lazy
24-01-2008, 12:00
синтезират се пластмасата адаш :)

Само синтез не става, и нефт трябва :) За много работи, за съжаление ...

lyuli
24-01-2008, 12:17
В Бразилия 80% от колите карат на етанол.... В захарната тръстика е истината.....

Mind_Control
24-01-2008, 12:32
Сега е моментът за закупуване на 1 000 000 л. бензин и след 15 години- сме милиардери 8) аз за тва питах колко време може да се съхранява бензина преди... Даже за да ни излезе по ефтино ще го купуваме от една арабска страна дето и забравих името ама там бензина е 2-3 ст. литъра и държавата субсидира използването му :shock:

Aquila
24-01-2008, 12:45
Споко ще ходим пеша ,полезно е за здравето :lol:

Иначе филма го бива ама както се казва "след дъжд качулка" ... Вече се водят войни за ядрена енергия (находища на уран и др) ,тва за петрола ще е прах в очите за още известно време. Изселването на населението в Африка в голяма част е вече свързано с това , не само с петрола - Мали, Нигерия, Намибия... Да не говорим за конфликта САЩ - ИРАН , който съществува от 80те години и по телевизията продължават да дават същите глупости, а всъщност от другата страна на Иран са Узбекистан и Казакстан ,едни от големите производители. Понеже обаче американците немогат да влезнат през Русия, ще влезнат през Иран, хем да оправдаят 300 милиарда военен бюджет, хем да са близо до урана...
Не се впрягайте коли ще има и за напред. Няма да са на бензин, дизелово гориво, биоетанол и тн, но ще има.

Chimev
24-01-2008, 14:40
В Бразилия 80% от колите карат на етанол.... В захарната тръстика е истината.....
Поинтересувай се колко и каква енергия се използва за производството на тоя етанол :wink:

търтей
24-01-2008, 14:44
Поинтересувай се колко и каква енергия се използва за производството на тоя етанол :wink:

бате стига чел научнопопулярни списания и филми

бразилия произвежда нефт ;)

и щом на тях им е по-евтино да е от тръстика се замисли :wink:

Chimev
24-01-2008, 15:07
Ок, pease, всеки си има своите източници на инфо и своите убеждения. Това е спор при който единия няма как да убеди другия поради разнородността и непълнотата на данните които са изнесени за широката публика :calc: . Ше поживеем и ше видим, както казват братята руснаци :beer: . А иначе колегата по-горе е напълно прав, че придвижването няма да спре, просто ше има сериозни промени във возилата. Както се каза вече, енергията не се губи, въпроса е кога ше се научим да я "впрягаме" за целите на человеците :alien:

Aquila
24-01-2008, 15:21

бате стига чел научнопопулярни списания и филми

бразилия произвежда нефт ;)

и щом на тях им е по-евтино да е от тръстика се замисли :wink:

Няма как да стане това с тръстиката освен ако не си засеем цялата планета,тогава обаче ще трябва и да ядем само тръстика. В Бразилия това,че много коли се движат на биоетанол не означава,че останалите отрасли също ползват толкова,та за това на бразилците им се налага да купуват петрол. (въпреки,че произвеждат) Ама я накарай американците където консумират 10 пъти повече петрол от Бразилия да си засеят страната с тръстика :) Или в европа където няма място да се обърнеш и вече незнам колко време си спорят дали е по-екологично на биоетанол или не . Едните казват,че целият процес от засаждането до използването бил по-екологичен, другите обаче не са съгласни и компании като Сааб например, където толкова си рекламират новия екологичен модел сега се чудят кво да правят ,защото някои страни почват да им слагат по-големи данъци точно на екологичния модел. Та докато се разберат кое е екологично и кое не, петрола си продължава да поскъпва, някои хора правят още повече пари и ще има да правят в следващите години ,и да не подписват договори за намаляване на СО2 ,да се правят,че за момента няма алтернативни начини за намаляването на консумацията на петрол и тн.

търтей
24-01-2008, 15:29
е са у америчко вирее царевица оти да садат тръстика

ама изобщо производството на биогорива от хранителни продукти е грешен подход
биогоривата чудесно се произвеждат от отпадъци
това за котките не е майтап
както и отработено олио и прочее
водорасли също стават чудесно на биодизел ;)

а отглеждането на растения си поема ако не цели то голяма част от отделения цо2

и т.н.

да не говорим кои са основните ппроизводители на петрол и защо е добре да не се ползват енергийни източници от тях - ма то това е леко друга тема

Chimev
24-01-2008, 15:43
Колега за това никой не спори, работата е там, че за да се задоволи пазара изцяло с био енергия... :? , малко няма как да стане. Поне за момента. А иначе енергийните потребности на целото человечество могат да се задоволят с полета със слънчеви колектори равни на прощта на половината калифорния....Ама... :roll:

pipi
24-01-2008, 15:46
от понеделник до петък у софето се движа , събота и неделя гледам да избягам че вече не се трае тоя трафик и мръсотия

Щом излизаш от София, ето кой ще ми зарежда батерията. :lol:

lyuli
24-01-2008, 16:30

моите източници са
American Society of Plant Biologists (ASPB) на чийто конгрес бях миналата година в Чикаго......

търтей
24-01-2008, 16:31
люба ти сега ги закопа всичките :lol:
ма обясни на хората подробно кое как та да могат да спят спокойно

lyuli
24-01-2008, 16:33
люба ти сега ги закопа всичките :lol:
ма обясни на хората подробно кое как та да могат да спят спокойно

нямам време сега, защото се подготвям за едно интервю за ГМО (генно модиф. организми) .......
айде по-нататъка :)
факт е, че хората работят усилено по въпроса за био-горивата

търтей
24-01-2008, 16:35
кога ще има гмксгц ?
:wink:

генно модифицирани каки с големи цици

Chimev
24-01-2008, 16:38
Това е прекрасно, информация от 1-ва ръка. И какъв е отговора според мириканците на въпроса за производствената енергия? Не че нещо, ама и аз имам информация от разни форуми и организации - гаранция франция, на кой каквото му е изгодно това си разправя :choice: . Особено американците :roll: . Нищо лично, надявам се да не се засегнеш 8)

Chimev
24-01-2008, 16:43
P.S. Иначе верно доста усилия се хвърлят в тая насока. Ферми за водорасли, чудеса...

lyuli
24-01-2008, 16:49
кога ще има гмксгц ?

мисля, че пластичната хирургия ти е решила проблема ;) :shock:

lyuli
24-01-2008, 16:52
P.S. Иначе верно доста усилия се хвърлят в тая насока. Ферми за водорасли, чудеса...
и не само в тази насока. Хората се опитват да създават растения, които да имат по-високо продуктивна фотосинтеза, разбира се те са генномодифицирани ;) и т.н.
а производствените разходи - зависят от обекта, защото осван с водорасли и захарна тръстика хората се пробват и с върби и какви ли не растения. В общи линии американците нямаше да се захванат, ако беше напълно безмислено.....

търтей
24-01-2008, 16:54
кога ще има гмксгц ?

мисля, че пластичната хирургия ти е решила проблема ;) :shock:

различно е на пипане :wink:
не че имам нещо против пластичната

BatVas
31-01-2008, 22:42
Търтея е прав - биогорива могат да се правят от всякакви боклуци.
Например може да се произвежда от оборски тор . Само за сведение една крава "дава" за една година между 12 и 15 тона торна маса.
Някой спомена че не вирее рапица туг - грешка доста непретенциозни сортове стават идеално за тук. Всъщност биогоривата и енергията от възобновяеми источници не е нужно на първо време да се използва в коли - трябва да се използва за всичко останало за да намалее ползването на петролни продукти в индустрията и бита и да остане повече за колите. Да един двигател на алтернативно гориво е много скъп за кола - ама ако се сложи такава инсталация на завод, слънчеви батерии на къща и т.н.т - това значи много спестени петро продукти. за сега притеснителното е ръста на Китай в потреблението на петрол :?