PDA

View Full Version : Ремонт пръскалки на чистачките .

Speeder
26-01-2008, 00:34
Ако пръскалките на чистачките пръскат слабо, неравномерно или въобще не пръскат, но помпичката работи, може би ще намерите решението в следващите снимки.
Малко предистория : на мен първо ми пръскаха добре, после лявата започна да пръска слабо и вчера тотално отказаха. И днес - разглабяне.

Проблема беше в един тройник с клапанче, който разпределя течността за чистачки към двете предни пръскалки.Намира се в ъгъла на двигателния кош, зад кубето на амортесьора (срещуположна страна на шофьорската) ,зад шумоизолацията. Не е необходимо да се разглабят кори! Само се маха шумоизолацията.
В клапана има една мембранка , която почти се беше разложила и станала лепкава. Залепнала в тройника и блокирала пътя на течността.
Наложи се подмяната и с изрязана мембранка от латексова ръкавица(продават се във всяка аптека-77ст. 2 броя стерилни :) ). За целта използвах замба 10мм.

Сега вече имам пълноценни пръскалки :lol:

Надявам се да бъда полезен. Ако има нещо неясно ще допълвам ;)

J_I_V_K_O
26-01-2008, 10:07
Колега полезно инфо мерси. Поглледни снимката, моята течност излиза от там и не досига до чистачките- това ли е решението с менбранката? :)

Speeder
26-01-2008, 10:20
Да. Това е решението. И на мен така ми се получи.

J_I_V_K_O
26-01-2008, 10:27
Мерси много, като знам че мислех да лепя дупката с моментно лепило :oops: почерпката е от мен :big_beer:

Speeder
26-01-2008, 14:23
По-добре не я лепи :th_up:

robertov
26-01-2008, 14:26
На мен задната чистачка не ми пръска, тези интервенции дали ще помогнат?

Speeder
26-01-2008, 14:47
Мисля ,че няма да помогне. За задната чистачка има друг клапан.
Долу на снимката се вижда- позиция 1. Него не съм го отварял. А проблема може и да е някъде по маркучите .

Novachev
26-01-2008, 15:19
Нали знаете че може напълно да се махне мембраната като дръпнеш лоста за чистачките тръгва веднага да пръска е не след 1-2 сек както е с мембрана.

tonov
26-01-2008, 16:58
На мен задната чистачка не ми пръска, тези интервенции дали ще помогнат?

Помагат, помагат :wink: Проверяваш ПЪРВО да не е затиснат маркуча със задната седалка (личен опит) и после позиции 1 и 4

tonov
26-01-2008, 17:00
Нали знаете че може напълно да се махне мембраната като дръпнеш лоста за чистачките тръгва веднага да пръска е не след 1-2 сек както е с мембрана.

Точно обратното е :wink:
Като го няма клапана, водата се връща в казанчето и после трябва време докато отново се напълни системата.
Аз съм с прост тройник отпред и се бави 1-2 секунди докато почне да пръска, а отзад пръска веднага.

robertov
26-01-2008, 17:27
Този клапан 4 къде точно се намира?

tonov
26-01-2008, 17:28
Този клапан 4 къде точно се намира?

Отзад вляво под тапицерията на багажника

robertov
26-01-2008, 17:48
Мерси за помощта! :D

Novachev
26-01-2008, 18:09

Точно обратното е :wink:
Като го няма клапана, водата се връща в казанчето и после трябва време докато отново се напълни системата.
Аз съм с прост тройник отпред и се бави 1-2 секунди докато почне да пръска, а отзад пръска веднага.
Моето наблюдение е такова че преди да се развали и да го махна водата тръгваше да тече на втория ход на чистачката а сега тръгва от начало. И си мисля че е така защото не е нужно помпата да направи нужното налягане че да отвори клапана.

tonov
26-01-2008, 18:15
При мен се бави :cry: А съм без клапан

Novachev
26-01-2008, 18:16
Все пак това е Алфа всяка е със собствен характер :twisted:

JORDANGT
27-01-2008, 02:35
А такъв проблем имали ли сте.
Като си пръскам предното стъкло и леко църцори и на задното и обратното :roll: :idea:
Всичките пръскалки бяха запушени(тоя идиот сигурно е слагал Веро),чистих ги с игла,но не могат да се изчистят перфектно :idea:

tonov
27-01-2008, 10:39
Да не е от помпичката проблема :roll:

Novachev
27-01-2008, 13:37
Като си пръскам предното стъкло и леко църцори и на задното и обратното :roll: :idea:
Всичките пръскалки бяха запушени(тоя идиот сигурно е слагал Веро),чистих ги с игла,но не могат да се изчистят перфектно :idea:
И аз чистих мийте с игла ама после не пръскаха както преди после рикамби оригинал 7767818 sprinkle по 7 лв и нещо бройката

Blade
26-02-2008, 13:52
Пфф и аз моята Алфа си я купих с неработещи пръскалки, но пък помпичката работи. Казанчето беше пълно с вода (без никаква течност) и се съмнявах, че някъде може да е замръзнала вода. Но тези дни стана топло, колата е стояла много на слънце, всичко би трябвало да се е размразило. Взех маркучетата да ги продухам и там където се разделят на две, това което отива към казанчето си е добре, стига въздуха до долу, но другото, което отива нагоре към пръскалките е задръстено. Чистил съм пръскалките с игла, никакъв ефект.
Та въпроса ми е дали този номер с мембраната ще оправи нещата или има нещо друго ?

pr_00f
26-02-2008, 14:44
Абе тоя тройник е 3-4 лева да го ....
Само дето си купих от алекасндър ауто новичък и си течеше още като го монтирах.
Та накрая избеснях и си сложих Т-образен тройник от аквариум за 50 стотинки, без клапи и прочие шитс. Сега имам забавяне от порядъка на половин секунда.

fosil
03-04-2008, 14:35
Да не пускам нова тема,задната чистачка не пръскаше.Отворих корите на багажника и беше се скъсало маркучето,тръгна всичко нормално,това за вчера.Днеска ходих да ми долеят климатика.Застанах малко на нагорнище и ко да гледам,тече течност за чистачки точно под ауспуха отзаде.Кажете къв е проблема.Да не отварям всички кори че мноо лесно се чупят :(

tjman
03-04-2008, 18:15
Да не пускам нова тема,задната чистачка не пръскаше.Отворих корите на багажника и беше се скъсало маркучето,тръгна всичко нормално,това за вчера.Днеска ходих да ми долеят климатика.Застанах малко на нагорнище и ко да гледам,тече течност за чистачки точно под ауспуха отзаде.Кажете къв е проблема.Да не отварям всички кори че мноо лесно се чупят :(
Най вероятно ти е скъсана тръбичката точно в сгъвката на багажника на две места. Тече от там подлива по задната колонка и от там по калника и върху гумата.

Трябва да свалиш задната кора на тавана, кората на вратата и да се убедиш, че всичко е здраво - за най-добър тест пробвай да пуснеш задната пръскалка докато е разглобено всичко, за да видиш дали не е скъсано маркучето още някъде

fosil
03-04-2008, 18:58
tjman Мерси колега стана работата,където е клапанчето точно там,под кората.Се е прецакало но не продават такива.Купих си обикновенно и стана.Но е течало от години щото е образувало ръжда на места,сега трябва и да я оправям :(

Boxer_Power
03-04-2008, 19:48
и на мене задниа клапан ми беше прецакан и го смених с друг ама не точно като оригиналния а подобен,след като го смених почна да пръска ама слабо все едно няма налягане.Не знам как трябва да пръска отзад силно или слабо ама при мен е много слабо-струйка от 3-4 см.

tonov
03-04-2008, 23:40
Силно си пръска. На мен на боксера ми оливаше чак по спойлера.
Скъсана гумена мембрана на клапана много успешно се поправя с презерватив :wink:

Blade
04-04-2008, 01:11
Аз пък си счупих помпичката и сега не мога да намеря такава :(

sd_70
11-04-2008, 10:02
JORDANGT написа:
Като си пръскам предното стъкло и леко църцори и на задното и обратното Rolling Eyes idea
Всичките пръскалки бяха запушени(тоя идиот сигурно е слагал Веро),чистих ги с игла,но не могат да се изчистят перфектно idea

И аз си имам същия проблем.

Blade
16-06-2008, 20:42
Предния тройник си го оправих като забих клечка за зъби в дупката :D :D :D Сега си пръскат перфектно. Задната не пръскаше, разглобих корите, намерих "двойника", мембраната също беше станала на сол и реших проблема по същия начин :D

Orm
17-06-2008, 09:08
При мене е следното: предните пръскалки се забавят и един път пръскат силно , един път на половин струя... И като остане казанчето на четвърт пълно с течност спират да пръскат все едно няма вода вътре . А чистачките ми , като ги включа първите 2-3 минути работят все едно са болни от паркинсон , после се оправят....... Някой да знае нещо ????? Дали ще се оправи със смяна на мембраните????

billabong
17-06-2008, 19:37
при мен маркучето е скъсано и пръска под капака :x

StarChild
18-06-2008, 20:05
Хаиде и аз да се похваля и при мен естествено не пръскаха оказа се, 4е е от моторчето смених го и после започна да пръска слабо. Не е като да не пръска ама друго си е да мята чак до задното стъкло :wink: та и аз ще прбвам по снимките и схемата на колегата speeder. Благодаря за полезната информация колега :D

Blade
19-06-2008, 07:17
при мен маркучето е скъсано и пръска под капака :x
и при мен се оказа, че е така, разглобих целия багажник...цял ден се занимавах, оказа се, че е скъсано точно на гумата която свързва купето с капака на багажника горе в ъгълчето...голяма играчка докато го изкарах и много нерви, изрязах скъсаната част и го надянах с друго маркуче със същия диаметър, сега нема мръданье ;) и си пръска добре, и съм доволен 8)