View Full Version : Безжичен интернет
hristiqn
27-01-2008, 17:07
След като в нас имам кабелен интернет на пк , какво трябва да взема за да си пусна и безжи4ех за лаптопа ? В смисъл може ли да се вземе само модем и каква е цената му ?
PEPI-2ALFA
27-01-2008, 17:12
Мисля , че ти трябва нещо такова: http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 77d2046c83 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=19259&sid=0fb30a627dd4fec5d5abe977d2046c83)
Моят модем е с 4 извода и става за бесжичен до 50м.Аз съм на БТК-иплаштам2лв отгоре за тази екстра.
След като в нас имам кабелен интернет на пк , какво трябва да взема за да си пусна и безжи4ех за лаптопа ? В смисъл може ли да се вземе само модем и каква е цената му ?
Градски, трябва ти безжичен рутер който да свържеш към модема на кабелния си Интернет и безжичен адаптер който да свържеш към лаптопа си....След извършване на необходимите настройки ще имаш безжична интернет мрежа и ще си цъкаш свободно с лаптопа...Друго решение е да си закупиш PCMPIA (така ли се пишеше дееба, тва е пак като безжичен адаптер) устройство, което да свържеш към лаптопа, работещо със СИМ карта на някой мобилен оператор и така да получаваш интернет навсякъде където и да си.....Втория начин е доста по-скъп...но ако искаш такова....знаеш къде работя :wink:
Цените за безжичен рутер са между 50-150 лева, а за безжичния адаптер към лаптопа....пак някъде толкова...абе веднъж видях няква оферта и за 2те заедно за 75 лева....Успех!
nikolaaaay
27-01-2008, 19:10
Повечето лаптопи имат вграден "адаптер" :D
Ами някой нямат.....
hristiqn
27-01-2008, 19:16
Лаптопито ми го има , не ми е това проблема :wink:
Лаптопито ми го има , не ми е това проблема :wink:
Ами купи си рутера и си готов
Wishmaster
27-01-2008, 19:38
Друг по лесен вариант. Купуваш си това http://datacom.bg/shop/front/show.php?2 ... 15/0/0/1/0 (http://datacom.bg/shop/front/show.php?26/0/0/3375/1/15/0/0/1/0)
Слагаш го на PC-то. Разрешаваш Sharing-а(споделена мрежа) на интернет връзката ти след което виндоса ще ти каже че другата карта автоматично ще се настрои с адрес 192.168.0.1 също така автоматично се пуска и DHCP сървър от wireless-а който ще даде IP на твоя лаптоп. За препоръчване е да ваведеш Encryption Code- за достъп има го в настройките на картата под виндос. По този начин ще предотвратиш някой комшия да се закачи към твоята вече изградена безична мрежа. Това е цялата работа. ЗАБЕЛЕЖКА: Гадното е че ако някой от 2-та компа започне да тегли от нет-а бес да бъде ограничен някак си на другото PC се едно няма да имаш нет. Надявам се да съм ти помогнал ако имаш някъкви въпроси питай. Този метод работи аз го използвам за 3 PC-та. Поздрави
Друг по лесен вариант. Купуваш си това http://datacom.bg/shop/front/show.php?2 ... 15/0/0/1/0 (http://datacom.bg/shop/front/show.php?26/0/0/3375/1/15/0/0/1/0)
Слагаш го на PC-то. Разрешаваш Sharing-а(споделена мрежа) на интернет връзката ти след което виндоса ще ти каже че другата карта автоматично ще се настрои с адрес 192.168.0.1 също така автоматично се пуска и DHCP сървър от wireless-а който ще даде IP на твоя лаптоп. За препоръчване е да ваведеш Encryption Code- за достъп има го в настройките на картата под виндос. По този начин ще предотвратиш някой комшия да се закачи към твоята вече изградена безична мрежа. Това е цялата работа. ЗАБЕЛЕЖКА: Гадното е че ако някой от 2-та компа започне да тегли от нет-а бес да бъде ограничен някак си на другото PC се едно няма да имаш нет. Надявам се да съм ти помогнал ако имаш някъкви въпроси питай. Този метод работи аз го използвам за 3 PC-та. Поздрави
да ноо тогава , компа му трябва да работи като сървър и винаги да е включен , остави по добрия вариянт е с рутер
момчета всичко друго освен вариант 'wireless router' е як компромис и стъкмация... не сме вече 90те години да правим шеринг и сплит на връзките...
щом лаптопа му има приемника, да купува само първия срещнат рутер и да ни споменава с добро ;)
hristiqn
27-01-2008, 21:35
Мерси колеги за бързите отговори , рутер ще е :wink: зА парола... е няма на4ин да не сложа :)
Wishmaster
27-01-2008, 21:39
Дано само да не е с някой Dial Up връзка че тогава става отврат с рутер. Иначе и на мен по ми допада варианта с рутерчето 100-150 лъвчета за някой свястно и работата спи. Колегата тони е прав забравих да спомена че при мене PC-то изпълняващо тази дейност е с линукс sry
Мерси колеги за бързите отговори , рутер ще е :wink: зА парола... е няма на4ин да не сложа :)
Не не, недей слага парола, че да те ловим с Нокиа Е90, когато е скука на работа.... :lol: ....
П.С. на какво разстояние предава рутера интернет
различно е според моделите... моя вкъщи е MSI и се хваща на почти пълен обхват през тухлена стена :lol: а струва 85лв+ USB-то ;)
на работа съм с линксис един от най-високите им модели и дори на долния етаж се хваща чудесно...
различно е според моделите... моя вкъщи е MSI и се хваща на почти пълен обхват през тухлена стена :lol: а струва 85лв+ USB-то ;)
на работа съм с линксис един от най-високите им модели и дори на долния етаж се хваща чудесно...
Интересно е, че аз хващам wireless от сграда, която се намира на повече от 500-600 метра от мен....та ми беше интересно дали аз не съм се объркал или gsm-a с който пробвах, нещо е полудял...
еее тия сигурно имат некъф предавател.... некъф мега специален рутер... тия който са до 300лв предават на 20метра макс(независимо кво пишат на кутията)
пс.
сигурен ли си че рутера не е по-близо до теб?
Wishmaster
28-01-2008, 00:05
Възможно е да има облъчваща антена на покрива на зградата нали бтк-то били изграждали wireless мрежа в цялата страна.
deadairplane
28-01-2008, 03:02
По спецификации wireless е до 200м. Всичко друго без рутер наистина е замазване на положението. Обаче е много важно какъв е рутера. за мене има една марка и модел и това е тоя от обявата, в къщи съм с такъв. Понеже човека е написал че е с някакъв модем вече може да си сложи какъвто рутер му изнася, обаче ако нета е на LAN вече трябва да се внимава какъв защото интернет доставчиците не спят а там се плаща на комп. Като хванат мрежа проблем. Има такива доставчици дето лесно се лъжат ама има и такива дето ще ти се утели вола докато го направиш.
Възможно е да има облъчваща антена на покрива на зградата нали бтк-то били изграждали wireless мрежа в цялата страна.
Рутера е в хотел..бая далече от мен, но както и да е....а и на БТК хващам wirelessa където и да съм, ама е защитен с парола и няма как да го ползвам...каква му е далаверата не знам....
еее тия сигурно имат некъф предавател.... некъф мега специален рутер... тия който са до 300лв предават на 20метра макс(независимо кво пишат на кутията)
пс.
сигурен ли си че рутера не е по-близо до теб?
Аз съм също с MSI и имам сигнал на лаптопа - /4 черти от 5/ на 40 метра от нас, ама на открито, без стени :!:
а пффф
взимаш си уайърлес рутер (линксис вървят по 80-180 лв,може и некой китайски за 40-50 лв)
обаче трябва да викнеш техници от доставчика ти или да им звъннеш ако разбираш малко от компютри да ти обяснят по телефона как да си "отключиш" мрежата за уайърлес-съответно си проверяваш мак адреса,ала бала,нацъкваш ако искаш парола,за да не може комшията да ползва твоя нет :P и си пич
Nasko_77
29-01-2008, 20:02
Рутер му е майката... да ходиш и във WC-то с лаптопа :lol:
Аз си взех D-Link. Към него има карта и за настолно PC. Много добре ми дойде... Имам НЕТ и на двата без да влизат кабели в тях. И разбира се... плащам само една такса. Тази към рутера.
deadairplane
29-01-2008, 21:22
а пффф
взимаш си уайърлес рутер (линксис вървят по 80-180 лв,може и некой китайски за 40-50 лв)
обаче трябва да викнеш техници от доставчика ти или да им звъннеш ако разбираш малко от компютри да ти обяснят по телефона как да си "отключиш" мрежата за уайърлес-съответно си проверяваш мак адреса,ала бала,нацъкваш ако искаш парола,за да не може комшията да ползва твоя нет :P и си пич
И после започваш да им плащаш за 2 компа. Точно това не го препоръчвам, по добре "обади се на приятел" да ти го настрои.
Nasko_77
29-01-2008, 21:37
а пффф
И после започваш да им плащаш за 2 компа. Точно това не го препоръчвам, по добре "обади се на приятел" да ти го настрои.Ооо да... никакви техници от доставчика :!:
е към люлин-нет за рутер не искат такса...
а и мрежата им е блокирана да не можеш сам да сложиш рутер
deadairplane
29-01-2008, 22:02
е към люлин-нет за рутер не искат такса...
а и мрежата им е блокирана да не можеш сам да сложиш рутер
Да видим мене как ще ме блокират :wink: Иначе точно за това "блокиране" говорих когато препоръчвах рутер, няколко мнения по нагоре.
Nasko_77
29-01-2008, 22:11
Какво блокирване бре? Ако си заключен по МАC адрес.... званиш им да ти го отключат за малко... щото си сменяш ланката и това е. Поне при мен е така.
Много зависи от доставчика!
Моят например разрешава ползването на рутер и не заключва нищо :wink:
deadairplane
30-01-2008, 01:49
Верно! Моя доставчик заключва само по МАК обаче се плаща ако включиш 2ри комп (вярно цената е наполовина). Всеки доставчик си решава сам за себе си. Обаче когато си купуваш такова нещо е добре да предвидиш и най-лошия вариант един ден да си на "оня" доставчик дето почти не можеш да го излъжеш или твоя доставчик и той да почне да прави тея магарии.
ПП за 2 години при тия 3 пъти бяха купувани от по големи фирми, и всеки път различни условия :shock:
:offtopic: Ко напрай с оня горящия череп? Как можа да сложиш туй гадно Порше то швабско такова и гадно изглежда кат гоуф че и е на ченгета :cry:
Wishmaster
30-01-2008, 01:50
Или просто си сменяш мака на всеки рутер има тази възможност. Само да вметна ако си локнат по мак значи има сървър който ти дава ип, щом е така значи си говорим за VPN връзка(а който е късметлия с нет на лана директно браво на него :) ). Ако пък не си локнат значи е pppoe към което вече доста доставчици се стремят(като изключим бтк) просто си слагаш рутерчето и сичко е ок.
Mind_Control
30-01-2008, 16:04
Верно! Моя доставчик заключва само по МАК обаче се плаща ако включиш 2ри комп (вярно цената е наполовина). Всеки доставчик си решава сам за себе си. Обаче когато си купуваш такова нещо е добре да предвидиш и най-лошия вариант един ден да си на "оня" доставчик дето почти не можеш да го излъжеш или твоя доставчик и той да почне да прави тея магарии.
ПП за 2 години при тия 3 пъти бяха купувани от по големи фирми, и всеки път различни условия :shock:
:offtopic: Ко напрай с оня горящия череп? Как можа да сложиш туй гадно Порше то швабско такова и гадно изглежда кат гоуф че и е на ченгета :cry:
Как пък ще ми забрани доставчика да си ползвам безжичен рутер или пък ще ми иска допълнителни пари за него :screwy: и ще ми взима такса за 2-ри комп. Нали трябва да ги избия всичките в офиса им.. Аз пък не искам да влиза жица в компа ми- айде да видиме кво правиме сега?
ми сменяш доставчика :lol: кат ти сложат един малък TTL ще видиш че не всеки рутер бачка... друг е момента че и тва се оправя....
ае ако искат да те хванат - ще те хванат
същото е и от другата страна, ако искаш да ги прецакаш - можеш да се пробваш и ако си достатъчно вчас мое да успееш..
Nasko_77
30-01-2008, 19:01
Аааа виж ся... то ако си трае човек, може и караул да ти сложат на кабела :lol:
Майнд Контрол е много прав. От къде на къде ще ме задължават да си опасвам дома с жици. Нали и при мен беше така. Като им казах, че искам да ми отключат мака щото си слагам рутер... почнаха да ми овъртат, че не можело... не знам си какво.
Полудях, вдигнах им един джангър, че не искам лаптопа ми да е зависим от кабели и всичко се оправи. А това, че си имам и втори комютър си е съвсем друго... какво, ще ме накарат да го разкарам ли?
щот не си попаднал на точните хора ;) при 100к абонати, без теб с теб кабеларката си рулира :lol:
Nasko_77
30-01-2008, 19:38
щот не си попаднал на точните хора ;) при 100к абонати, без теб с теб кабеларката си рулира :lol:Нямаш проблем :wink:
Ама да знаеш, че не съм аз единственния с рутер :wink:
А тая кабеларка ако е с твоите разсъждения... много скоро ще и опадат листата :wink: В кой век си бе човек... тея рутери за красота ли ги произвеждат?
Ти ако плащаш... две такси за един НЕТ... моля те :D
Wishmaster
30-01-2008, 20:01
Кабелчетата скоро време няма да отпаднат(поне ако не измислят рутери със трансфер близък до оптиката). Това е кофти ся да ти надупчат новата дограма(примерно) за да ти пуснат кабел. Но след още няколко години кой знае може да сме изцяло безжични :)
deadairplane
30-01-2008, 23:50
Никой не казва, че няма такъв начин и пент е написал ако ти изнася номера е да знаеш как да ги прекараш а със техните условия ти се съгласяваш още с подписването на договора с тях, така че ако ти изнася. Аз знам как да ги излъжа и съм го направил въпреки техните изисквания :wink:
Nasko_77
31-01-2008, 00:14
Добре де.. на мен вече ми стана много интересно :)
Вашите доставчици, забраняват ли изрично ползването на рутер???
Щото примерно... тука в Пловдив, вече в почти всяко заведение има НЕТ. Докато си пиеш кафето и си цъкаш. Тааа... познавам двама собственика на такива заведения и си плащат само ЕДНА такса... и то най-евтината. 20лв на месец. А рутерчето си хвърля сигналче на корем. И това е със знанието на доставчика :wink:
В София нещо по-различно ли е :roll:
Wishmaster
31-01-2008, 01:11
Няма такъв филм доставчика да ти позволява или не колко компа да си свържеш. Но в наша България хората които не са толкова запознати и се обърнат към своя доставчик за помощ, отсрещната страна решава че може да го забаламоса за пари а не за друго. Единственото за което би трябвало да ти вземе пари е за да дойде у вас да ти направи настройките и толкова. Реално погледнато доставчикът срещу твойте пари ти предлага скорост(без значение дали ще се ползва от 2 компа или 10 ти си си платил тази скорос и стигнеш ли нейният лимит толкова няма повече) на достъп а не някакъв трафик в интернет. Едно време имаше 10лв. 550MB(примерно) и ако тея мегабайти са със скорос 3mb то те свършват за норматив. Това беше едно време, преди хората да се усетят че точно от тея мегабайти файда няма(за тях) но за доставчика е добре дошло. А колкото за барчето както го каза, и в русе масово вече се предлага wireless по заведенията. Там вече е въпрос на разбиране м/у собственика на заведението и доставчика. Примерно за 20лв те му пускат 5mb скорост но вече той е един вид корпоративен клиент за тях а не като някой друг потребител дето я си плати тоя месец я не в следващите няколко.
deadairplane
31-01-2008, 01:12
Всеки един доставчик си решава за себе си. Моя например при него се плаща една такса за 1вия компютър и по половин за останалите (когато е със негово официално знание). На Благун който е във съседния квартал неговия е без ограничение както е написал. Има такива дето имат цени за юридически лица които са малко или много по високи и са без ограничение за броя на комповете, а други със цени от толкоз компа до толкова една цена ако са от следващите до някаква друга цифра друга цена. Всеки си решава за себе си обаче като се включваш към някой си гледаш в договора какво пише. Това е. Има толкова много доставчици че няма как да знаеш фирмената политика на всеки един.
Nasko_77
31-01-2008, 02:17
Всеки един доставчик си решава за себе си. Моя например при него се плаща една такса за 1вия компютър и по половин за останалите (когато е със негово официално знание). На Благун който е във съседния квартал неговия е без ограничение както е написал. Има такива дето имат цени за юридически лица които са малко или много по високи и са без ограничение за броя на комповете, а други със цени от толкоз компа до толкова една цена ако са от следващите до някаква друга цифра друга цена. Всеки си решава за себе си обаче като се включваш към някой си гледаш в договора какво пише. Това е. Има толкова много доставчици че няма как да знаеш фирмената политика на всеки един.Ама тва дето искат и за другите ти компютри пари... си е чиста проба изнудване. Да си знаеш :wink:
hristiqn
13-02-2008, 19:15
Така ве4е имам безжи4ен рутер и мрежоб кабел ам нацки да стане нещо ;) да се обадя да ми разкодират и този мак ли ? Или направо да кажа 4е съм си взел рутер за да мога да си ползвам двата компа ?
Така ве4е имам безжи4ен рутер и мрежоб кабел ам нацки да стане нещо ;) да се обадя да ми разкодират и този мак ли ? Или направо да кажа 4е съм си взел рутер за да мога да си ползвам двата компа ?
Аз само да вмъкна, че лятото на работа направихме и втория комп да има Интернет с рутер (безжичен, но ги свързахме жично) и просто си го сложихме и на никакъв доставчик не сме се обаждали да му казваме че ще имаме 2 компа с Нет.....БТК е доставчика...
hristiqn
14-02-2008, 00:51
Аз само да вмъкна, че лятото на работа направихме и втория комп да има Интернет с рутер (безжичен, но ги свързахме жично) и просто си го сложихме и на никакъв доставчик не сме се обаждали да му казваме че ще имаме 2 компа с Нет.....БТК е доставчика...
Еми то така трябва и да е , ама моя е от другата бира ... ;)
Вържи се на БТК не ти ли е по-добре...
hristiqn
14-02-2008, 15:19
Вържи се на БТК не ти ли е по-добре...
Еми да ама аз съм с едни пакети кабелни глупости ,4е да видим ...днес 4акам техник да ми помогне с настроиките :lol:
hristiqn
14-02-2008, 16:41
Е целата работа била 10 лв. ,ве4е нямам никакви блокажи на мак адреси и т.н. ,цената на месе4ната такса не се промени и те ми направиха настройките на рутера ;) За Кабъл Тел говоря...
Е целата работа била 10 лв. ,ве4е нямам никакви блокажи на мак адреси и т.н. ,цената на месе4ната такса не се промени и те ми направиха настройките на рутера ;) За Кабъл Тел говоря...
Ай честито и да почерпиш :)
Nasko_77
15-02-2008, 19:17
Е целата работа била 10 лв. ,ве4е нямам никакви блокажи на мак адреси и т.н. ,цената на месе4ната такса не се промени и те ми направиха настройките на рутера ;) За Кабъл Тел говоря... Е за това говорим:whistle:
Айде колегите от по-горе да продължават да си плащат за два компа.
Че и да спорят още :wink:
в къщи съм с Евроком и съм доволна, няма блокажи по мак и обслужването е ок.
hristiqn
16-02-2008, 00:47
Е целата работа била 10 лв. ,ве4е нямам никакви блокажи на мак адреси и т.н. ,цената на месе4ната такса не се промени и те ми направиха настройките на рутера ;) За Кабъл Тел говоря... Е за това говорим:whistle:
Ако искат и за пет да плащат , така или ина4е използваш една и съща връзка ,която разпределяш на 2-ва компа :wink:
Nasko_77
16-02-2008, 17:48
Ако искат и за пет да плащат , така или ина4е използваш една и съща връзка ,която разпределяш на 2-ва компа :wink:Точно :wink: