View Full Version : Освен винетка, ще плащаме и ТОЛ-такса............
Освен винетка, ще плащаме и ТОЛ-такса за пътищата
08.02.2008 10:09
http://www.investor.bg/?id=60026
Освен винетка вече ще плащаме и ТОЛ-такса за преминаване по пътищата, включени в трансевропейската пътна мрежа. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за пътищата.
ТОЛ-такса и винетка да могат да се въвеждат и за републиканските пътища извън трансевропейската пътна мрежа с оглед управлението на пътните потоци, предвиждат още измененията.
Освен това в закона се предвижда да се въведе и дневна винетка за всички категории моторни превозни средства с цена 11 евро на ден.
Предвижда се още тежотоварните камиони с максимална маса равна на 3,5 тона да бъдат освободени от ТОЛ-такса и да плащат само винетка.
За шофьори без винетка, освен че се предвижда трикратно увеличение на глобата, депутатите решиха, че колите им ще бъдат спирани временно от движение.
Предстои обсъждане и гласуване на второ четене.
:screwy:
Тия май наистина искат да ни изгонят от тая държава и да си живеят сами с циганите и турците :shock:
Нещо информацията им не е вярна. От 01.01.2009 г. винетките ще отпаднат. Затова тазгодишните винетки са валидни до 31.12, а не както предишните до 31.01.
Alexanderbb
08-02-2008, 11:02
Ами някой пак е забравил къде се намира. В EU такова нещо като дублиране на плащания няма. А това че някой се опитва да си върже гащите с рушветите от концесионерите на магистралата е съвсем друга бира
Разиграват ни на къс пас .
Още 10 начина да измислят да вземат пари за движение по пътищата, ще си плащаме и ще си траем - проЗ народ!
Какво им пречи да не гласуват - те нищо не плащат - само ,че тва не е в интерес на народа .............. ама тях ги боли х..я.
Тоя ТОЛ на какъв размер възлиза !?
Не си мислете, че като отпаднат винетките няма пак да плащаме подобен данък :evil:
Нещо информацията им не е вярна. От 01.01.2009 г. винетките ще отпаднат. Затова тазгодишните винетки са валидни до 31.12, а не както предишните до 31.01.
това не е сигурно .........
Аз така и не разбах, каква е тази ТОЛ такса :gruebel:
TOЛ таксата е за преминаване по магистралата обаче на мен това ми направи впечатление.
Освен това в закона се предвижда да се въведе и дневна винетка за всички категории моторни превозни средства с цена 11 евро на ден.
:shock: :shock: :shock:
Предвижда се още тежотоварните камиони с максимална маса равна на 3,5 тона да бъдат освободени от ТОЛ-такса и да плащат само винетка.
А тия защо няма да плащат ако някой ми обясни евала му прайм.
шото държавата ше плаща на концесионера за тес пичови ...
и пак да гласуваме за ндсв бсп и т.н. не срледващите избори :bowdown:
Ти ма умре. Аз се надявах че има нещо по-усукано и не толкова явно но не би. Ма нищо чудно де то още в договора за концесия беше указано, че ако не се достигне планирания автомобилопоток държавата ще компенсира концесионера за разликата.... Страотно, стра-о-тно!
ей тва е тема за петък!
ама да ви кажа, тол таксата не е проблем тя е неизбежна когато работата е от концесионер ;) друг факт който се изпуска е че тя не е вечна а е за ограничен период от време .. примерно 20години ;)
lord_chuldarkar
08-02-2008, 13:41
[quote=lyuli]
и пак да гласуваме за ндсв бсп и т.н. не срледващите избори :bowdown:[/quote:my5bjb5d]
да върнем "командира" той ще нареди всички брачеди на тол гишетата
истината е че сме капо за които и да гласуваме :frown:
или поне капацитета Бай Ганьо така казва, нали?
А ето пък в 24 часа ко пише:
Опозицията развълнувана от промени в закон
3 вида таксуване на пътя
По-евтини винетки, ако се появят бариери на магистрала
24 Часа
Три пъти може да плащат такси шофьорите - за минаване на магистрала, по шосета, мост или тунел.
Това предвижда правителствен проект за промени в Закона за пътищата, разгледан вчера от парламента на първо четене.
Плащането на ТОЛ такса за построени от концесионер аутобани и винетка за останалите пътища предизвика бурна реакция на опозицията. От там напомниха намерението за стикери да не се плаща, ако на магистралите се сложат бариери. От ОДС и ДСБ възразиха и срещу предложението камионите над 3,5 т да бъдат освободени от винетки и да се таксуват само на магистрала.
Точно обратното за камионите :shock:
Като гледам може и на всяко кръстовище да ни таксуват :evil:
А винетките би трябвало да отпаднат от 2009г, но пък ще ги заменят с други разни такси, като екотакси ще влезе задължително катализатори и .... абе обирджииска му работа, то поне пътищата да са наред да не се ядосваш толко, а то от никъде нищо не е в ред ама нонтоп скубят пари :evil:
Mind_Control
08-02-2008, 14:33
Само чакам сега някой да се изцепи- ми като нямате пари да си плащате таксите не карайте коли :lol: както стана в темата за данъците... Незнам само как в Германия дето са им 100 пъти по хубави пътищата нищо не плащат, за да се движат по тях, а ние 3 пъти за едно и също ще плащаме :?
Поредната простотия според мен....аре стига в нормалните държави имат пътен данък,технически преглед и застраховка(която застраховка покрива всякакви щети + кражба,но тва е отделна тема..)
Тука кво?Има 5 вида такси,макси,застраховки,каскота не знам си кво...Ебати тромавата бюрокрация.
Ние кой следваме?Или на кой подражаваме??
В началото парите от винетките отидоха в алуминиеви знаци "Vignette" из цялата пътна мрежа.А сега кво?Ще събираме пари да ги бутаме ли? :cussing:
Смешници... :screwy:
п.с Аз пък в началото си мислех,че става въпрос за няква "Тоу"(tow) такса и си викам брей,нещо ново и твърде нелогично :lol:
или поне капацитета Бай Ганьо така казва, нали?
Шо ти кой предлагаш ? Командира само ше ти кажа едно - М-Тел ! От тук насетне тоя е по-корумпиран от всички останали взети заедно :)
Насо, нищо не ти разбира главата от политика, млък! ;-)
Перфектни или безгрешни хора няма, но това не прави всички еднакви.
Не ми разбира, ама да държиш монопол толкова години и после да твърдиш, че не си комунист.... или той човека не е виновен, нали е преподавател по политикономика, а там учат само за монопола ;) Мазен циганин е той и наглец.... събуди се ! Аз още помня сим карти с намаление за по 200лева ;)
Много едностранно гледаш на нещата.
Не че съм му най-големия фен, но инфлацията тогава падна около 50 пъти ебати.
мани го танас
он и политиката са скарани раути
Ако ги броиш на старите пари тогава са 200 000лв и така инфлацията може да е паднала 50 пъти. Абе я се стегнете.. Сега ше каете, че и Балкан оше функционира :)
бе не виждам само що като казах че ндсв и бсп съкс пак намесите костов?
кой изобщо говори за него??
Ми некой спомена :) Иначе оба съкс :) То верно май нема варианти :)
леле бая разгорещено стана.....
Wishmaster
08-02-2008, 19:28
"Обсъждаме вариант за отпадане на винетната система от следващата година”.
Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов малко след като депутатите одобриха на първо четене поправка в Наредбата за приложение на Закона за пътищата, според която дневната винетка става 11 евро. По думите му, няма да има нито ТОЛ-такса, нито винетна система, нито някакви други такси. Въпросът за това бил обсъждан на предпоследното заседание на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура. На него било възложено на дирекция "Транспортна политика" към Министерство на транспорта заедно с Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да предложат решение на въпроса. Министърът каза още, че трябва да се уеднаквят всички налози, които се плащат във връзка с българските пътища.
"Ако се отмени винетната система от следващата година, това ще стане от 1 януари и най-вероятно няма да бъде заместена с подобна система, а ще бъде опростена системата и ще се заплаща само там, където са вложени частни средства за изграждане на пътищата", каза Асен Гагаузов и допълни, че няма да има две системи, действащи едновременно, както и дублиране на плащанията.
Това го избарах от русенски новинарски сайт.
lord_chuldarkar
08-02-2008, 22:17
Само чакам сега някой да се изцепи- ми като нямате пари да си плащате таксите не карайте коли :lol: както стана в темата за данъците... Незнам само как в Германия дето са им 100 пъти по хубави пътищата нищо не плащат, за да се движат по тях, а ние 3 пъти за едно и също ще плащаме :?
в германия са си го калкулирали в горивото, пътищата са им добре защото са си направили сметката правилно и в нея не фигурират пера от рода на "за фирмата на батко"
колкото до нас, че няма за кои да гласуваме е ясно - всички провеждат една и съща политика продиктувана от външнополитическия ни курс май само президента държи да сме гъсти и с руснаците ама това донякъде балансира щото като помня в ранните демократически години кви свирки правехме на САЩ, не гъзове ами каквото подадът целувахме.
та нещата ще се оправят с времето, но за целта първо е необходимо да не сменят данъчната система през 5години
[quote="Mind_Control":iwiuf2kx]Само чакам сега някой да се изцепи- ми като нямате пари да си плащате таксите не карайте коли :lol: както стана в темата за данъците... Незнам само как в Германия дето са им 100 пъти по хубави пътищата нищо не плащат, за да се движат по тях, а ние 3 пъти за едно и също ще плащаме :?
колкото до нас, че няма за кои да гласуваме е ясно - всички провеждат една и съща политика продиктувана от външнополитическия ни курс май само президента държи да сме гъсти и с руснаците ама това донякъде балансира щото като помня в ранните демократически години кви свирки правехме на САЩ, не гъзове ами каквото подадът целувахме.
[/quote:iwiuf2kx]
Абе руския гъз е най сладък за нашето правителство съставено от децата на членове на бившето политбюро /само последното посещение на Путин е такъв пример/, а как сладко се целуваха Тато и Брежнев, имаше такъв плакат, от детските години го помня, Брежнев беше впил устни в Тато, както Кларк Гейбъл във Вивиан Ли в "Отнесени от вихъра", имаше и афиш такъв пък от филма /него го видях след 1990 година/, само че на фона на плакатата от филма имаше пламъци, пламти имението, пламти любовта, а нашия беше Кремъл на червен фон, незапален.
Колкото до оправия-ще се оправим, когато управляващият/независимо кой/ има страх от масова обществена реакция по даден проблем, затова трябва и време и съзряване на гражданско съзнание, дотогава ще си плащаме и толтакси, винетки и каквото си гласуват нашите управници.
x-ekutor
17-02-2008, 16:18
Много са прости депутатите.Поне да оправят пътищата да можем да се движим,а не само да си събират такси.Онзи ден като по чудо ми се размина със смяна на носач :?
http://news.ibox.bg/news/id_899262524
Първо уж нямаше да има винетки след 2008, т.е. за 2009г
http://news.ibox.bg/news/id_1346140236
сега ново 20 :dunno::screwy:
вече направо ми скачат по нервите :jason2:
Прецакаха ни с един месец.....:indian:
..заради убавите пътища...
pacho_kardana
27-11-2008, 16:55
Не стига че трябва да се плаща винетка ами и тая такса:screwy: поне пътищата да бяха като хората
Не стига че трябва да се плаща винетка ами и тая такса:screwy: поне пътищата да бяха като хората
..такса още няма!!!!...ама знае ли се...нова година нов късмет:)
pacho_kardana
27-11-2008, 17:25
..такса още няма!!!!...ама знае ли се...нова година нов късмет:)
е дано да няма ама..........нищо не се знае още
PEPI-2ALFA
27-11-2008, 17:45
Още преди месец някъде тоя новия пътен шеф като каза , че винетките няма да се вдигат се ..."разстроих леко":brickwall: Помня , че бяха за последно тая година , ама на.
Няма смисъл да се ядосваме. Поне не тук.
Gh0stRider
27-11-2008, 19:23
Току що по БТВ обявиха окончателно, че винетките за 2009 от утре се пускат в продажба, цените са както до сега, за други такси нищо не споменаха
Другите такси, ТОл наречени ще се плащат, ако има цялостна магистрала / София до Варна примерно/ и тогава ще има пунктове за плащане по магистралата.Наличието на две, такси, данъци, каквото и да е наречено е в противоречие на европринципите, защото там няма пътна такса а само ТОЛ или да речем обратното.ПРи това трябва да има дублиращ първокласен път на платената магистрала, но понеже имаме корумпирано правителство, скоро няма да има нещо завършено, най много някой ДС другар да мръдне с няколко места в класацията на Форбс
Темата е малко стара и не съвсем по темата, но
Годишната винетка - дискриминация?
26 октомври 2009 / News.dir.bg
http://dnes.dir.bg/2009/10/26/news5277493.html
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се е самосезирала заради годишните винетки, които са с фиксиран срок на валидност от 1-ви януари до 31-ви декември, независимо кога през текущата година са закупени.
Комисията ще проверява дали има дискриминация в това, тъй като валидността на дневните, месечните и седмичните винетки е от датата на издаването им. Тя ще провери и защо за леките коли няма дневни винетки, каквито съществуват за товарните автомобили. Досега пътната агенция обясняваше, че такава е европейската практика, предаде Дарик радио.
"В Германия не плащаме за леките коли, а само за камиони. И камионите плащат на километър. Но в България цените са ниски, няма проблем", казва пред bTV германският гражданин Зигфрид Гастернмайер.
По-големият проблем е, че годишните винетки важат до 31 декември, независимо кога са купени. Сега сметката е такава, че дори за автомобил, купен през септември месец, е по-добре човек да вземе годишна винетка. Ако купи такава обаче, ще плати същата такса, независимо, че девет от месеците са изтекли и ще я ползва само три.
Отговорните институции ще бъдат привикани в КЗД, за да обяснят защо годишната винетка не важи една година и защо леките коли не могат да плащат за един ден.
Самосезирахме, за да проверим дали това различие не представлява дискриминация, примерно по признаците, лично положение и имуществено състояние. В случай, че установим, че тези норми пораждат двойни стандарти и представляват дискриминация, ще трябва да дадем предписания на органа, който може да промени тази наредба, обясняват от КЗД.
Органът, който определя е Министерският съвет. Докато се произнесе комисията, ще минат няколко месеца.
Всяка година българите си купуват 5,5 млн. винетки. Повечето са за леки коли.
Сетиха се! Е да не се радвам толкова, че още нещо не се е случило.
И кво следва: пътищата лоши, винетки плащаме отново! И защо няма винетка за едно денонощие?
И защо верно ако си купя винетка годишна септември месец, плащам цялата сума, еми това е тъпо!
Иначе носи квитанцията, това онова, а те кво праят, пътищата ни са уникално потрошени, ебаси, на мен кой ми плаща дето си троша окачването, ходовата част на милата, или тези балони по гумите от дупки! Майната на това подобие на държава.
И като знам че едно поне 50 % от хората тук не си плащат данъка за автомобила - щото може да се мине метър, а за винетките е доста по-трудно .... :devil:
За какво си говорим по дяволите ?
Винетките поскъпват
Dnevnik.bg - 27 Октомври 2009, 07:37
Цените на винетките за следващата година ще поскъпнат, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев по БНТ. Все още няма решение с колко и дали всички видове стикери ще имат нова цена, уточниха от агенция "Пътна инфраструктура". Днес трите министерства - на регионалното развитие, на транспорта и на финансите ще обсъждат въпроса.
Обсъждат се няколко варианта. Окончателният ще е ясен с внасянето на бюджета в Министерския съвет в сряда, казаха от финансовото министерство. Увеличение на цените да има само на годишните винетки е становището на Министерството на регионалното развитие. Министерството на транспорта няма позиция, защото не му е представен анализът на пътната агенция, казаха от ведомството на министър Александър Цветков. От финансовото министерство коментираха, че се анализира дали да поскъпнат всички винетки и с колко или определени категории.
Цените на стикерите не са променяни две поредни години. Най-много се купуват годишните винетки за леки коли, които струват 67 лева. За миналата година постъпленията от тях бяха 217 млн. лв. През януари тази година бяха събрани над 103 млн. лв. по данни на пътната агенция. В началото на октомври уволненият наскоро директор на пътната агенция Янко Янков съобщи, че цените на стикерите няма да се увеличават през 2010 г.
В момента тече търг за избор на дистрибутори на стикерите за следващите четири години на обща стойност 40 млн. лв. Крайният срок за подаване на офертите е 2 ноември. Целта ни е да има повече дистрибутори, които ще разпространяват винетките, каза министър Плевнелиев. В момента стикерите се разпространяват от "ДЗИ транс" и "Български пощи".
CrazyElement
27-10-2009, 16:21
И кво следва: пътищата лоши, винетки плащаме отново! И защо няма винетка за едно денонощие?
И защо верно ако си купя винетка годишна септември месец, плащам цялата сума, еми това е тъпо!
Иначе носи квитанцията, това онова, а те кво праят, пътищата ни са уникално потрошени, ебаси, на мен кой ми плаща дето си троша окачването, ходовата част на милата, или тези балони по гумите от дупки! Майната на това подобие на държава.
Така е колега напълно прав си, искат повече и повече пари а получаваш нищо , омръзна ми да си троша колата , много често имам път до Пловдив и пътя е просто 1 път половината( Хасковска област) е с някакъв супер стар асфалт целия е в неравности и дупки и имаш чуството че излиташ на него, другата част Пловдиска област е малко по-добре пътя е с видимо нов асфалт но естествено дупки пак има, просто е недопостимо на този път където колите карат с 90 км/ч и няма на къде да идиш да скачаш в дупки, да не говорим пък за входа на Пловдив , там имам чуството , че са се движили танкове, а не коли.
ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 16:26
Баси аз до ся не съм чул работодател веднага да даде първата заплата на нов работник още с постъпването му на работа......ако ми разбирате аналогията.....
CrazyElement
27-10-2009, 17:07
Баси аз до ся не съм чул работодател веднага да даде първата заплата на нов работник още с постъпването му на работа......ако ми разбирате аналогията.....
Ами аз я разбирам така, че ако нашата държава покаже , че иска по някакъв начин да си подобри пътната мрежа с удоволствие , ще и плащам и вентки и всички други такси , но поне ще знам , че като се кача на колата и имам път до София , пътуването ми ще бъде на ниво , а не да обера 10 дупки по пътя , и после да се чудиш да си оправяш джантите ли , носачи ли да купуваш.
Аз не че има какво да кажа...освен че говорих с майстора ми и ми каза ПАК да събирам пари за носачи...налиии 170лв. за изправяне на джанти и т.н.. не ги слагам....
Чисто новия бул.Симеоновско шосе- София е пълен с ШАХТИ, които пропадат само 2-3 дена след пускането му...Да не бяха го асвалтирвали изобщо.....
Да пукнат всичките дано....
ФЕРАРИСТ
27-10-2009, 19:21
Ами аз я разбирам така, че ако нашата държава покаже , че иска по някакъв начин да си подобри пътната мрежа с удоволствие , ще и плащам и вентки и всички други такси , но поне ще знам , че като се кача на колата и имам път до София , пътуването ми ще бъде на ниво , а не да обера 10 дупки по пътя , и после да се чудиш да си оправяш джантите ли , носачи ли да купуваш.
Много точно разбираш - а сега първо чакаме да се нахрани и нагуши Батко, после Братко, после техните ора, като всеки прави уж по малко, и в крайна сметка пътищата се рушат с по големи темпове отколкото се ремонтират и правят нови......
В Русе смея да твърдя че за последната година се оправиха мн пътища. Според мойте скромни наблюдения от София, Варна, Русе, Бъргас, Плевен, Свищов, Шумен и още доста градове посетени през последните месеци, Русе е с най-добрата инфраструктура.
Не им съчувствам на колегите от Варна, леле там е като в Афганистан...Пътищата трябва да се оправят, неможе така, в Европа сме! Имаше няколко големи дупки по моя маршрут всекидневен, та званях няколко пъти на 112 и има разпавях че са проблем и има възможност от птп, оправиха ги и така, ужасно е, исками се да избягам и да не се връщам никога в бг, само на моменти. Дано след време се оправят нещата
raffaello
28-10-2009, 07:37
Темата е малко стара и не съвсем по темата, но
Годишната винетка - дискриминация?
26 октомври 2009 / News.dir.bg
http://dnes.dir.bg/2009/10/26/news5277493.html
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се е самосезирала заради годишните винетки, които са с фиксиран срок на валидност от 1-ви януари до 31-ви декември, независимо кога през текущата година са закупени.
Комисията ще проверява дали има дискриминация в това, тъй като валидността на дневните, месечните и седмичните винетки е от датата на издаването им. Тя ще провери и защо за леките коли няма дневни винетки, каквито съществуват за товарните автомобили. Досега пътната агенция обясняваше, че такава е европейската практика, предаде Дарик радио.
"В Германия не плащаме за леките коли, а само за камиони. И камионите плащат на километър. Но в България цените са ниски, няма проблем", казва пред bTV германският гражданин Зигфрид Гастернмайер.
По-големият проблем е, че годишните винетки важат до 31 декември, независимо кога са купени. Сега сметката е такава, че дори за автомобил, купен през септември месец, е по-добре човек да вземе годишна винетка. Ако купи такава обаче, ще плати същата такса, независимо, че девет от месеците са изтекли и ще я ползва само три.
Отговорните институции ще бъдат привикани в КЗД, за да обяснят защо годишната винетка не важи една година и защо леките коли не могат да плащат за един ден.
Самосезирахме, за да проверим дали това различие не представлява дискриминация, примерно по признаците, лично положение и имуществено състояние. В случай, че установим, че тези норми пораждат двойни стандарти и представляват дискриминация, ще трябва да дадем предписания на органа, който може да промени тази наредба, обясняват от КЗД.
Органът, който определя е Министерският съвет. Докато се произнесе комисията, ще минат няколко месеца.
Всяка година българите си купуват 5,5 млн. винетки. Повечето са за леки коли.
Сетиха се! Е да не се радвам толкова, че още нещо не се е случило.
снощи по новините казаха, че цените за винетките за 2010 остават на същите цени както си беше, е това е добра новина, само пътищата ни да бяха по-добри, но уви, само си чупиме колите
Винетките няма да поскъпват догодина
27 октомври 2009 / News.dir.bg
http://dnes.dir.bg/2009/10/27/news5289415.html
Винетките догодина няма да поскъпват. Това решиха министрите на финансите и на регионалното развитие, предаде bTV.
По-рано Регионалният министър Росен Плевнелиев каза, че трябва да поскъпне само годишната винетка за леките коли. В момента тя струва 67 лева и цената не е променяна от 2007 година.
Обсъжда се и въвеждането на винетни такси за пътни превозни средства, които отговарят на екологична категория ЕВРО III и на по-висока от нея, съобщиха от пресцентъра на агенцията "Пътна инфраструктура".
Тази промяна е необходима във връзка с изискванията на Закона за пътищата, в който с изменение през 2008 г. са транспонирани изискванията на европейското законодателство в областта на пътните такси (Директива 2006/38/ЕС на Европейския парламент и съвет.
Евентуалното вдигане цените на винетките се обсъждаше, за да се запълни дефицитът в бюджетите на регионалното министерство и пътната агенция и да се осигурят пари за пътища.