PDA

View Full Version : Ремонти - дебитомер и ламбда сонда

George 1456
12-02-2008, 14:38
Здравейте любители и собственици на алфа ромео. Имам Алфа 155.Много ми харесва, н оми създава доста проблеми, а частите май са скъпички. Преди няколко дни ходих на компютърна диагностика, защото забелязах,че ми гори много. Оказа се, че ламбда сондата и дебитомера за въздух не са в нормата и трябва да се сменят. Казаха ми ,че дебитомера си е една екстра, която не необходимо да се поддържа. вярно ли е това? Колко струва една ламбда сонда и с колко вдига разхода, ако не е наред?

Пиши конкретни заглавия

ALFA CORSE

VFTI
12-02-2008, 15:32
Здравейте любители и собственици на алфа ромео. Имам Алфа 155.Много ми харесва, н оми създава доста проблеми, а частите май са скъпички. Преди няколко дни ходих на компютърна диагностика, защото забелязах,че ми гори много. Оказа се, че ламбда сондата и дебитомера за въздух не са в нормата и трябва да се сменят. Казаха ми ,че дебитомера си е една екстра, която не необходимо да се поддържа. вярно ли е това? Колко струва една ламбда сонда и с колко вдига разхода, ако не е наред?

Ламбда оригинална на Бош е 180-90лв.! Такава си вземи!!Защото неоригинална ще се скапе бързо!!....Моя разход ми падна от 21-22литра на 11-12литра...А извънргадско от 11-12 на 7-8литра.

George 1456
12-02-2008, 15:34
Благодаря. Това е доста успокояващо, защото на градско май ми отива към 18, а извънградско сигурно 11-12. А удачно ли е да поставя газова уредба?

VFTI
12-02-2008, 15:48
Благодаря. Това е доста успокояващо, защото на градско май ми отива към 18, а извънградско сигурно 11-12. А удачно ли е да поставя газова уредба?

Според мен не. Но всеки си има мнение. Ако си решил виж подраздела "Алфи на ГАЗ". Там поне ще може да намериш подробна информация и съвети за поставяне на свястна газова уредба...Нашите алфи са много капризни, та ще ти трябва много добър майстор....

Сложи си новата ламбда...Засечи си разхода и сметни дали ще ти е по изгодно на газ :)

George 1456
12-02-2008, 16:01
това ще го направя. а за този дебитомер на въздух какво можеш да кажеш? за какво служи той?

pr_00f
12-02-2008, 16:04
Най - общо казано мери колко въздух постъпва към двигателя, и компютъра определя колко бензин да се впръска.
Кофтито е че дебитимера е доста скъп особенно за 8 клапановите двигатели. Но може да се намери и на старо нещо което работи, също има и вариант за почистването му.
Виж няколко теми по надолу - темата е "пролетно почистване на 155".

И една молба- не е нужно да се пуска едно мнение в различни раздели. Колегите ще ти помогнат и тук :)

VFTI
12-02-2008, 16:16
Моли се дебитомера да не си е заминал, а само да се нуждае от почистване....Иначе струва множко пари т.к колата е стара...Нов по поръчка е 800лв... За 16В се намират по 550-600лв....

За втора ръка няма информация, но не му е ясно състоянието...

Иначе до сега не съм срещнал човек с 8 клапанова 155ца, на който дебитомера му да е заминал :? :roll: Дано и наистина се чупят толкова рядко..

koko155
12-02-2008, 16:26
не си срещал човек да му е заминал дебитомера.а на мен ми заминаха 2 броя за 100 км :shock: :lol: :D не плаши човека с тия цени по 800 лв ,втора ръка по 100 лв се намират, стига да ти се търси :twisted: :roll: все пак на кола струваща 2000-3000 ,800лв за дебитомер е малко неразумно...... :lol: :lol: :lol: :lol:

VFTI
12-02-2008, 16:30
не си срещал човек да му е заминал дебитомера.а на мен ми заминаха 2 броя за 100 км :shock: :lol: :D не плаши човека с тия цени по 800 лв ,втора ръка по 100 лв се намират, стига да ти се търси :twisted: :roll: все пак на кола струваща 2000-3000 ,800лв за дебитомер е малко неразумно...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Е защо да е неразумно.Зависи кой какви възмности има и колко си обича колата ..Аз имам приятел който си купува частите само от Ауто Италия и само нови и с яките надценки..Та Алфа за 3000лв. с дебитомер за 700лв, ама си плати....

А и ти щом си сменил 2 явно е защото са секънд хенд и просто пак са имали малко живот.... Новия със сигурност ще изкара 300 000км... Иначе да не чува дявола да се чупи... :? :)

koko155
12-02-2008, 16:39
:lol: :lol: ее не отгатна защо съм сменил 2,браво че пробва де :lol: :lol: :lol: а смених защото свещите които сложих-голдън лодж се предадоха на 8000км едната се счупила на електрода оттам гърмене,нов дебитомер,пак гърмене и аиде още един,свещи денсо и чук-чук на дърво да не се повтаря :shock: :shock: :shock:
а иначе кой колко ще плаща си е личен избор и въпрос на пресенка :shock: :shock: :shock: здраве!!!

Xman
12-02-2008, 18:52
Здравеи
По-добре не слагаи газ...ще си объркаш колата.
Аман от пишман маистори :(

XaBu4ko
13-02-2008, 03:05
Разбира се не за Газта..... А за ламбдата на мен ми светваше лампата и аха да я сменям един ден гледам буксите клиясали..... прас със контактен спрей и 1000км падна разхода и нищо не свети.....

George 1456
13-02-2008, 17:11
нищо не свети. на теста ми показа така.само че вече не знам дали да вярвам на "специалистите4, че нали занете, като не им знам името им викам "майстори".А разхода си е повишен . Освен от ламбдата от какво друго може да е?

VFTI
13-02-2008, 17:46
Най-често- ОСОБенно при много завишен разход на гориво е от ламбда сондата.... Иначе друга причина може да е температурния датчик...Оригинален на бош струва 22лв., аз сменях преди 2 дена :P

Виж пробвай да почистиш клемички кабелчета и връзки, защото от тях може да ти дава грешка и тогава купувай ламбда и дебитомер :wink:

Моята кола прекъсваше и свалих кабела на дебитомера...Оказа се ужасно клеясал... С малко дезодорант и четка за зъби и хубаво търкане светна... Изветря дезодоранта и сега колата е пушка да чукна на дърво :P :P

П.П При кого ходи на диагностика?

П.П2 Всички други причини за повишен разход се изразяват с по-малко покачване...Примерно от термоста да гори 1-2 литра отгоре или при темп. датчик... Това е от моя личен опит...При ламбдата разхода ми беше 10литра отгоре.. :)

hsr
13-02-2008, 17:49
Колко повишен ? И колко клапанов ти е двигателя 8 или 16 ? Аз доколкото знам най-голямо повишаване се поучава при проблем с ламбда и дебитомер, като последното май не може да се засече на диагностика и затова може да ти дава,че всичко е ОК .Иначе ако разхода ти е леко завишен има и други варианти-термостат,свещи, разни датчици и т.н.

За газта има значе каква ще ти е уредбата и какъв ти е двигателя .

George 1456
13-02-2008, 18:01
диагностиката правих в поло сервиз, на орландовци по препоръка на приятел. показа някакви различни стойности на ламбда и дебитомер. аз от това разбирам...да не казвам като какво. пълен лаик съм. а иначе двигателя е 16 клапана. на градско доста вдигна разхода. може би с около 5-7 литра. не мога точно да го засека но е там някъде. с двайсет литра 130-40 километра в софия изминах. ако знаете сигурен диагностик ще бъда благодарен, че тази диагностика ме стига хилядарка

VFTI
13-02-2008, 18:18
Ето тук може да си направиш хубава диагностика
:wink: http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 30&start=0 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=5030&start=0)

Също така добра диагностика правят Александър Ауто, Вантотрейд и още няколко сервиза
:wink:
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... 32&start=0 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=632&start=0)

Виж първо както ти казах за клеми и прочие :wink: Почисти и вече пак диагностика и ако се наложи сменяш част...

George 1456
13-02-2008, 18:24
ще опитам с почистването, ама има вероятност след това въобще д аоткаже :D че какъвто съм майстор :wink: като гледам си съсед, ще викам за помощ!

VFTI
13-02-2008, 18:36
ще опитам с почистването, ама има вероятност след това въобще д аоткаже :D че какъвто съм майстор :wink: като гледам си съсед, ще викам за помощ!

Ами в дианабад съм!

Бл.32 вх.А точно срещу Софаво...Колата ми спи горе на булеварда срещу Софавто!

0 888 578 021 Венци

Ако искаш утре ми се обади и да се разберем, ако дойдеш до у нас(или ако си наблизо аз мога да отскоча) да я погледна :) Пък мога да помогна с някоя процедура...Цял ден бях под капака на моята :P Ще се радвам да се запознаем :P

Целия ден ще съм свободен и ще се мотам в района или студентски град :P

Ilko Ivanov
13-02-2008, 23:07
Щом е 16в. двг. не се опитвай да чистиш дебитомера(да не го съсипеш повече).Ако не е тотално скапан, на диагностика на място(да не е в движение колата)трудно ще го хванеш.
Обикновена газова - въобще не се захващай.Ако искаш да караш на газ - газов инжекцион.

Ludaka
15-02-2008, 15:30
Колега имам дебитомер и ламда сонда от 155 1.8тс. ако са сьщите като на твоята звьнкаи, ще ги дам на добра цена.