Log in

View Full Version : Свещи-имат ли разлика?

alfatras
13-02-2008, 23:03
Здравейте колеги-в момента съм със свещи Голдън Лодж(или как там се пишат :D )-четири полюсни,едната ми е дала фира-имам чисто нови шампион но са само 4 на брой(еднополюсни)-та въпроса ми е-имат ли разлика по принцип свещите и ако ги миксирам дали няма да стане някоя боза?Кое да гледам за ориентир?Благодаря предварително!

Furious 155
13-02-2008, 23:50
Що ще си създаваш главоболия сега 4, после още 4, като 8 нови свещи денсо за тая кола са няма 32 лева...

VFTI
14-02-2008, 00:34
Що ще си създаваш главоболия сега 4, после още 4, като 8 нови свещи денсо за тая кола са няма 32 лева...

Ааа точно :D Всички караме с Денсо за 4лв. дори моята алфа, за която е адски важен вървежа и само за гонки се ползва...

В бг е ПЪЛНО С МЕНТАЦИ голдън, щампион...турски боклуци има от всички и по много :x

alfatras
14-02-2008, 07:25
Прави сте-разбира се за 8бр.нови-но въпроса ми е имат ли разлика по принцип свещите-като големина и т.н?

Furious 155
14-02-2008, 09:22
Прави сте-разбира се за 8бр.нови-но въпроса ми е имат ли разлика по принцип свещите-като големина и т.н?

8 абсолютно еднакви са свещите.

TRENDi
14-02-2008, 09:33
Ааа точно Very Happy Всички караме с Денсо за 4лв.
Е не точно :wink: ... Поне 3-ма сме с Beru Ultra X и са по 8.50 лв/бр.

hsr
14-02-2008, 10:06
8 в. двигателите са с 8 еднакви свещи, които обаче са по-малки от "стандартните" . Ако Шампиона са със същия размер и топлинно число може да пробваш да ги комбинираш, едва ли ще й стане нещо на колата. Пък ако не ти хареса резултата винаги може да ги смениш .

hsr
14-02-2008, 10:10
Ааа точно Very Happy Всички караме с Денсо за 4лв.
Е не точно :wink: ... Поне 3-ма сме с Beru Ultra X и са по 8.50 лв/бр.

Аз пък си имам 2 комплекта - Bosch и NGK и като не ми хареса нещо как върви колата ги сменям :lol:

dcntd
14-02-2008, 20:05
Бройте ме и мен в кюпа с Beru UltraX :) Преди около месец започнаха да се появяват детонации при рязко подаване на газ. Като свалих свещите видях, че бяха Champion C9YC вместо препоръчаните C6YC - т.е. три топлинни числа по-горещи (ако не бъркам посоката :)). Освен това изолатора на едната изглеждаше зле и реших да сменя всичките. В резултат на смяната детонациите намаляха, но пак си ги има - надявам се тези дни като мина инжекторите на ултразвукова вана това да се оправи.
А по оригиналния въпрос - не би трябвало да има проблем да се комбинират различни типове свещи, стига параметрите им да са близки. Според мен една свещ трябва да е много зле за да се усети разлика. Наскоро четох една статия при братята руснаци - тест на различни видове свещи (http://www.autoreview.ru/new_site/year2004/n23/svechi/1.htm) - накратко извода е, че разликата между най-добрите и най-лошите свещи (било то едно- или многополюсни) в почти всички категории е не повече от 5%, с изключение на вредните емисии където имаше подобрения до 50-60% (ама това май е заради кофти инжекциона според мен)

gallena
14-02-2008, 20:34
Е много ви моля.... :-) някои сме си купили свещи за доста пари
малките са NGK IridiumIX a големите Denso SK20BR11 ( за скромните 85лв за брои )

manolito
14-02-2008, 20:50
Някои май не е чел задълбочено или не разбира Руския. И как не видяхте разлики между еднополюсните и многополюсните свещи? Тя е категорично в полза на многополюсните свещи. :!: :wink:

PEPI-2ALFA
15-02-2008, 02:01
Е много ви моля.... :-) някои сме си купили свещи за доста пари
малките са NGK IridiumIX a големите Denso SK20BR11 ( за скромните 85лв за брои )
Това е превилегията да караш 16в. :wink:
Ние с по-малкото клапани си караме с евтини свещи.

pr_00f
15-02-2008, 11:45
По 3-4 лева бройката :Tease:

Z:)m
15-02-2008, 12:38
В резултат на смяната детонациите намаляха, но пак си ги има - надявам се тези дни като мина инжекторите на ултразвукова вана това да се оправи.

Колега, на газ ли караш колата или само на бензин?
Ако караш само на бензин и имаш детонации, на първо време можеш да провериш дали нямаш пробив на маркуч или уплътнение някъде в смукателната система, след дебитомера (една от причините за появата на детонации е наличието на бедна смес). Причина може наистина да се окаже и позапушен инжектор, който не подава достатъчно гориво => пак бедна смес. Ако тези фактори са отстранени и пак имаш детонации, тогава вече може да имаш неправилно зацепени разпределителни валове (ако си правил някакъв ремонт)!
Пиши после за резултата.
Успех!

dcntd
15-02-2008, 23:58
Колега, на газ ли караш колата или само на бензин?
Ако караш само на бензин и имаш детонации, на първо време можеш да провериш дали нямаш пробив на маркуч или уплътнение някъде в смукателната система, след дебитомера (една от причините за появата на детонации е наличието на бедна смес). Причина може наистина да се окаже и позапушен инжектор, който не подава достатъчно гориво => пак бедна смес. Ако тези фактори са отстранени и пак имаш детонации, тогава вече може да имаш неправилно зацепени разпределителни валове (ако си правил някакъв ремонт)!
Пиши после за резултата.
Успех!

Благодаря за съветите :)

Само на бензин си я юркам колата. А за детонациите съм 90% сигурен че са от запушен инжектор на втори цилиндър защото друго не остана - филтрите са от лятото (5-6 хиляди км), пробив във въздухопроводите няма (проверено лично), свещите са чисто нови :), кабелите на свещите са на около година. А защо точно на втори цилиндър - ами като свалях свещите всички бяха черни - т.е. сместа им е богата (щото ламБата се скапа. Пак :( ), освен тези на втори цилиндър, на които нагара им беше бял - т.е. бедна смес. Такова нещо според мен само от запушен инжектор може да стане. Или сега като се замислих може и да е електрическата връзка към инжектора. Лошото е, че тази седмица няма да имам време да се човъркам и ще остане поне за другата...

RoninNT
31-01-2009, 13:04
Колега от както се помня винаги съм бил на ясно че добре работещите свещи са бели до леко кремави но в никакв случай черни провери тук има полезни съвети не само за свещи http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=28482

robygas
31-01-2009, 13:17
При мен за 8в. мотор има -Денсо и Беру на около 4лв. за брой- сиреч около 32лв. комп., а за винтиловия Денсо иридиум на 216лв., и NGK на -180лв./като големите са обикновени, а малките Лазер -платинум/. Беру не внасят свещи за 16в.

hsr
31-01-2009, 14:59
При мен за 8в. мотор има -Денсо и Беру на около 4лв. за брой- сиреч около 32лв. комп., а за винтиловия Денсо иридиум на 216лв., и NGK на -180лв./като големите са обикновени, а малките Лазер -платинум/. Беру не внасят свещи за 16в.

Какъв е модела на Беру за 8в. ?

Alfa User
31-01-2009, 15:51
Beru Ultra 14F-5 DU са перфектни за 155 8v ... май ...

ALFA CORSE
31-01-2009, 16:07
BERU (http://www.beru.com/english/produkte/produktfinder.php?schluesselnummer1=&schluesselnummer2=&hersteller=ALFA&action=step01)

hsr
31-01-2009, 16:40
BERU (http://www.beru.com/english/produkte/produktfinder.php?schluesselnummer1=&schluesselnummer2=&hersteller=ALFA&action=step01)

Какъв е тоя ТС 1.8 105 коня :new_Eyecrazy:

ALFA CORSE
31-01-2009, 17:13
Какъв е тоя ТС 1.8 105 коня :new_Eyecrazy:

Е може да са пообъркали някои неща, но могат да се видят моделите на свещите и още какво предлагат.

didod
01-02-2009, 12:18
Аз се движа с UXF56- четириелектродни на Беру. Нямам оплаквания.

TRENDi
01-02-2009, 13:20
Аз се движа с UXF56- четириелектродни на Беру. Нямам оплаквания.

И аз съм с тях и на 2-те коли :go:.

robygas
02-02-2009, 13:38
Beru Ultra 14F-5 DU са перфектни за 155 8v ... май ...

Това означава: 14.1,25резба,цилиндрична,5-е топлинното число,следващите букви са дължината на резбата и електрода/в случая -никел мед/.

robygas
02-02-2009, 13:55
Извинете ,но забравих да добавя ,че UXF 56 на BERU /8,50лв. на брой/е универсална свещ каято покрива топлинно число 5 и 6 и е с 4 маси, но по добрия вариант е Еднополюсната 14F-5DU, /4лв. на бр./за която говориме.

didod
02-02-2009, 14:15
Или да заложим на японската сила?

robygas
02-02-2009, 15:00
Можете да заложите на каквото искате/според цена ,отзиви, продавач и .т.н./ ,просто имам предвид, че свещите и в двата случая са еднакви от гледна точка на изпълняване на функцията /,и двата вида стават и ще работят. Просто първите са за точно тази кола а вторите са за всичко което е с тази резба и приблизитерно топлинно число- Форд, голф,Порше Ферари,фиат, някой Рено,някой Сеат , Мерцедес,и.т.н.