PDA

View Full Version : Глоби за пешеходци

koolio
17-08-2005, 18:10
Сетиха се най-сетне! Или казано на английски: Remember Mara to touch herself! http://www.segabg.com/17082005/p0020015.asp

Susscrofa
04-11-2011, 17:57
Шест години по-късно нищо ново под слънцето.
Към днешна дата глобени 3000 пешеходци. Убитите са с 40 по-малко, но от близо 450 размазани пешеходеца. Страхотна статистика.
Вчера премятаха едно 13 годишно момиче на Сливница.
Питам се докога в България ще пренасяме отговорността от болната на здравата глава.
Дайте да си го кажем честно, 90 % от вината е на шофьорите. Ще попитате защо, еми защото те са тези, които вземат лиценз, за да управляват автомобил, те са тези, които учат да шофират, са пълнолетни и психически здрави, те са тези, които сядайки зад волана би тябвало да осъзнават, че извинение "не съм се наспал" или "жена ми ми скина нервите" не минават, защото ти носиш отговорност за себе си, за тези които возиш и тези отвън.
В градската среда, там където достъпът на пешеходци не е ограничен с прегради или други ограждения, те имат предимство, това е. Градът е населено място, там се кара с 50 км в час, а дори в кварталите тази скорост трябва да стане 20 км в час, след като бъдат обявени жилищни зони. /не съм сигурен как точно беше термина/, но това е без значение.
Сега някой ще каже, "пешеходците да се пазят", а аз ще го попитам лудият, малолетният, разстроеният, пияният кой ще ги пази, отговорът е прост, ще ги пази шофьорът.
"Ама той, ако ми изкочи изведнъж". Абе ти карай с 50 км в час пък ще видиш, дали някой може чак така да ти изкочи.
Седя и гледам онзи ден, как разни псевдо келеши правят десен завой без грам да помислят за пресичащите на зелено пешеходци, при левия същата работа.
Нека бъдем една-две идеи по-отговорни, когато сядаме зад волана и връткаме ключа, защото от нашето поведение зависи съдбата на много бързащи и разсеяни деца, на много недовиждащи и едва чуващи възрастни хора и на още толкова изнервени бременни жени и кой ли още не, които едва ли можем да обвиним, че не се пазят.

old alfist
04-11-2011, 18:17
Всички са се изнервили и не знам до къде ще я докараме :
В началото на седмицата ми се случи в ролята на пешеходещ едно преминаване през пешеходна пътека.
Един водач беше толкова възмутен от себе си, че ме е пропуснал, и в изблик на ярост го гледам през стъклото как ме попържаше с явна ненавист, а аз се опитвах възможно най-бързо да премина, защото знам колко досадно е да се чака пешеходец.
Предпочитам да си чакам, но да не ме псуват.

Бобби
04-11-2011, 18:18
Шест години по-късно нищо ново под слънцето.
Към днешна дата глобени 3000 пешеходци. Убитите са с 40 по-малко, но от близо 450 размазани пешеходеца. Страхотна статистика.
Вчера премятаха едно 13 годишно момиче на Сливница.
Питам се докога в България ще пренасяме отговорността от болната на здравата глава.
Дайте да си го кажем честно, 90 % от вината е на шофьорите. Ще попитате защо, еми защото те са тези, които вземат лиценз, за да управляват автомобил, те са тези, които учат да шофират, са пълнолетни и психически здрави, те са тези, които сядайки зад волана би тябвало да осъзнават, че извинение "не съм се наспал" или "жена ми ми скина нервите" не минават, защото ти носиш отговорност за себе си, за тези които возиш и тези отвън.
В градската среда, там където достъпът на пешеходци не е ограничен с прегради или други ограждения, те имат предимство, това е. Градът е населено място, там се кара с 50 км в час, а дори в кварталите тази скорост трябва да стане 20 км в час, след като бъдат обявени жилищни зони. /не съм сигурен как точно беше термина/, но това е без значение.
Сега някой ще каже, "пешеходците да се пазят", а аз ще го попитам лудият, малолетният, разстроеният, пияният кой ще ги пази, отговорът е прост, ще ги пази шофьорът.
"Ама той, ако ми изкочи изведнъж". Абе ти карай с 50 км в час пък ще видиш, дали някой може чак така да ти изкочи.
Седя и гледам онзи ден, как разни псевдо келеши правят десен завой без грам да помислят за пресичащите на зелено пешеходци, при левия същата работа.
Нека бъдем една-две идеи по-отговорни, когато сядаме зад волана и връткаме ключа, защото от нашето поведение зависи съдбата на много бързащи и разсеяни деца, на много недовиждащи и едва чуващи възрастни хора и на още толкова изнервени бременни жени и кой ли още не, които едва ли можем да обвиним, че не се пазят.

Бате знаеш ли тази коя е.....?

Kuku
04-11-2011, 18:51
Значи, Сусенце, ако си здрав, прав, млад човек, мога да си те сгазя преспокойно, защото нямаш оправдание?!
Това, че някой е разсеян ни най-малко не го оправдава да пресича, НАПРИМЕР, 'Опълченска' на червен пешеходен светофар!
Изобщо, каква ти е идеята в този своеобразен обвинителен акт?

Светланчи
04-11-2011, 18:56
Ама тия глоби са от много време вече...

nickyto
04-11-2011, 19:35

Тая не е ли говорителката на КАТ ?
Само незнам кой я турна като такава да се излага по телевизора да плещи глупости.

old alfist
04-11-2011, 19:47
А, какво стана с подполковник Костов - този човек ще го запомня със съвета, че водачите трябва да се подсещат за монтажа на зимните гуми с момента когато се слага зелето да се вкисва.

Доко
04-11-2011, 19:53
А, какво стана с подполковник Костов.

Ето го http://vbox7.com/play:a5279e66 :rotfl:

nickyto
04-11-2011, 20:56
А, какво стана с подполковник Костов - този човек ще го запомня със съвета, че водачите трябва да се подсещат за монтажа на зимните гуми с момента когато се слага зелето да се вкисва.

... и с рисунките !

mordohy
04-11-2011, 21:33
1984 г.!
Когато глобих с по левче 16 души пешеходци и нещата се канализираха за години напред, мене ме наказаха с : " предупреждение за непълно служебно съответствие"
Тоест не ставам за нищо!
Изводите и коментарите ги оставям на вас!

Ранобудниче
04-11-2011, 21:44
1984 г.!
Когато глобих с по левче 16 души пешеходци и нещата се канализираха за години напред, мене ме наказаха с : " предупреждение за непълно служебно съответствие"
Тоест не ставам за нищо!
Изводите и коментарите ги оставям на вас!

Хляб и зрелища.
Всъщност.

Дуракоустойчивостта не винаги е от полза, Иво, но подпомага спокойния сън.

А цялата "война" е хляб и зрелища.
За пореден път.

Като цяло, на пешеходеца му е все едно къде ще пресече, когато е със съзнанието, че пешеходната пътека не му осигурява никакво предимство. Но пък, когато рече да пресича там, където са му обозначили.. що да не се поразходи медленно и плавно - като на почивка. С ясното съзнание, че опъва нервите на изчакващите го воланодържащи. Но друго си е да държиш телефон и увлечено да водиш разговор, крачейки със скоростта на охлюв. Воланодържащите пък, от своя страна, са голямата работа, дето "те ше ми кажат, че требва да им спирам на тия Овце" и те така.. А милиционерите, които също имат "деца да хранят", прилагат закона така, както им иде от_ръки.

Човеците сме силно честолююбиви същества. Горделиви и себични.

А някои други елементи спокойно си вършат делата, докато "разделяй и владей" "се случва" ;)

mordohy
04-11-2011, 21:50
Хляб и зрелища.
Всъщност.

Дуракоустойчивостта не винаги е от полза, Иво, но подпомага спокойния сън.

А цялата "война" е хляб и зрелища.
За пореден път.

Като цяло, на пешеходеца му е все едно къде ще пресече, когато е със съзнанието, че пешеходната пътека не му осигурява никакво предимство. Но пък, когато рече да пресича там, където са му обозначили.. що да не се поразходи медленно и плавно - като на почивка. С ясното съзнание, че опъва нервите на изчакващите го воланодържащи. Но друго си е да държиш телефон и увлечено да водиш разговор, крачейки със скоростта на охлюв. Воланодържащите пък, от своя страна, са голямата работа, дето "те ше ми кажат, че требва да им спирам на тия Овце" и те така.. А милиционерите, които също имат "деца да хранят", прилагат закона така, както им иде от_ръки.

Човеците сме силно честолююбиви същества. Горделиви и себични.

А някои други елементи спокойно си вършат делата, докато "разделяй и владей" "се случва" ;)
Да, защото го позволяваме!
Мамка му!

Omni
04-11-2011, 21:58
Съгласен съм, че шофиьорите са тези които трябва да внимават, но като видя пешеходец да върви по асвалта вместо на тротоара при положение, че тротоара е в прекрасно състояние немога да си го обясня и в повечето случаи това са жени. В такъв случай пешеходеца е този, който създава предпоставка за ПТП.

ФЕРАРИСТ
05-11-2011, 00:03
Дайте да си го кажем честно, 90 % от вината е на шофьорите.
По мое мнение вината е 70% на държавата, по 15% си делят пешеход и драйвери......Първата не е осигурила адекватни мерки за пресичане и движение на вторите, а третите имат твърде много препятствия пред себе си, за да гледат и за пешеходци.......грубо казано, но е така......
Надявам се да не ме питаш повече подробности, че много писане ще падне......

bager
05-11-2011, 00:48
Според мен както караш, така и ходиш, т.е.всичко е до конкретен човек. Хвърлената през прозореца на колата цигара, не се отличава по нищо от хвърлената цигара от ходещия. Притичващия пешеходец през платното на забранено си мисли съвсем същото както минаващия на червено с колата - на мен няма да ми се случи!
Е, ами случва се. Аз затова карам със страх вече, само като си помисля какво може да ми се случи...
И да, глоби за пешеходци трябва да има! И то сериозни, няма друг начин.

Susscrofa
05-11-2011, 06:00

Еми май съм я виждал някъде, да не би да ти е любовница или пък може би се надяваш да те запозная с нея.:)))))
Не я познавам боббка:))))

---------- Post added at 04:41 ---------- Previous post was at 04:33 ----------

Според мен както караш, така и ходиш, т.е.всичко е до конкретен човек. Хвърлената през прозореца на колата цигара, не се отличава по нищо от хвърлената цигара от ходещия. Притичващия пешеходец през платното на забранено си мисли съвсем същото както минаващия на червено с колата - на мен няма да ми се случи!
Е, ами случва се. Аз затова карам със страх вече, само като си помисля какво може да ми се случи...
И да, глоби за пешеходци трябва да има! И то сериозни, няма друг начин.

Еми не си много прав, защото при шофьорите има все пак някакъв подбор, задължителна степен за образование, физическа годност, процес на обучение и т.н.
Не можем да виним пешеходците, ние сме тези с книжката, с лиценза, отговорността в много по-голяма степен е наша.

---------- Post added at 04:44 ---------- Previous post was at 04:41 ----------

Значи, Сусенце, ако си здрав, прав, млад човек, мога да си те сгазя преспокойно, защото нямаш оправдание?!
Това, че някой е разсеян ни най-малко не го оправдава да пресича, НАПРИМЕР, 'Опълченска' на червен пешеходен светофар!
Изобщо, каква ти е идеята в този своеобразен обвинителен акт?

За мен ще бъде титаничен успех, ако някога ти ме разбереш.:)
Ако се опиташ да излезеш от играта "не ми дреме, да не е претичвал по-платното" може и отчасти да разбереш.

---------- Post added at 05:00 ---------- Previous post was at 04:44 ----------

По мое мнение вината е 70% на държавата, по 15% си делят пешеход и драйвери......Първата не е осигурила адекватни мерки за пресичане и движение на вторите, а третите имат твърде много препятствия пред себе си, за да гледат и за пешеходци.......грубо казано, но е така......
Надявам се да не ме питаш повече подробности, че много писане ще падне......

Ти в такава среда и при тези условия си се учил да караш. При тези условия и тази среда си кандидатствал за това свидетелство. Приел си условията значи
Викаш, първо ще следя за дупките и после за пешеходците. Пешеходната пътека е напълно адекватна мярка, освен ако не предпочиташ да слагат бариери там, като на жп прелез.
Това е градска среда, тук трябва да сме готови във всеки момент да видим пешеходец на платното, с тази мисъл трябва да шофираме, а не с мисълта за крайната точка.
За мен основният проблем за инцидентите с пешеходци е високата скорост,аз например още не мога да разбера, защо трябва на бул. България и на Цариградско да е разрешена скорост в нарушение на закона за движение по пътищата. Българският шофер /мнозинството/, като му кажеш 50 кара със 70, а като му кажеш 70 кара със 100.
Не мога да обвинявам държавата, проблеми с трафика съм виждал в далеч по-развити страни от нас, но там човек на платното не означава "плювалник", а означава знак "стоп".:busted_cop:

nickyto
05-11-2011, 08:03
...
Не мога да обвинявам държавата, проблеми с трафика съм виждал в далеч по-развити страни от нас, но там човек на платното не означава "плювалник", а означава знак "стоп".:busted_cop:

С малкото уточнение - пешеходците там са на платното, ама там където са пешеходните пътеки !
Тук виждам, че иде реч за пешеходците в по-големите населени места. А какво ще кажете за по-малките, където в това число се включват и велосипедисти и каруци ? Особено страшно е когато през такова населено място преминава път с голяма интензивност на движението. Всеки си върви и кара където и както му харесва, все едно е в някоя от страничните улички, където дори и пешеходец няма да срещнеш.
Ето например вчера в Обзор, спирам пред една пешеходна пътека, за да премине едно старче. Да, ама той вместо да си премине, започна да ми се кара и да развява бастунчето си. Сигурно доста си е почакал докато някой му спре, ама защо пък на мен да си го изкара ?!? Метнах му с ръка да си върви по пътя, все пак заради него съм спрял, вместо да мърмори, а той се спря по средата на платното, с гръб към идващите отсреща коли и с лице към мен и още по-ожесточено да ми се кара и жестикулира. Добре, че пътя беше широк. Тръгнах заобикаляйки го, но после го гледах на огледалото, че си остана на пътя и продължи да размахва бастунчето си подир мен... мила родна картинка !

bager
05-11-2011, 08:38
...
Еми не си много прав, защото при шофьорите има все пак някакъв подбор, задължителна степен за образование, физическа годност, процес на обучение и т.н.
Не можем да виним пешеходците, ние сме тези с книжката, с лиценза, отговорността в много по-голяма степен е наша.[COLOR="Silver"]
...

Ти също не си прав според мен, или поне не напълно.
Всички на пътя или улицата са участници в движението и като такива са длъжни да спазват някакви правила.
Да, шофьорите са преминали през някакво обучение и подбор, както казваш, но това не им вменява вина при всяко ПТП с тяхно участие, при което има извършено нарушение от участник в движението без МПС. Отговорността в много от случаите е морална, но не и юридическа.
Просто има правила и те трябва да се спазват!
Друг е въпроса дали някои от тези правила не трябва да се променят.

Бобби
05-11-2011, 08:42
Тая не е ли говорителката на КАТ ?
Само незнам кой я турна като такава да се излага по телевизора да плещи глупости.
Същата...само, че прасчо я замества в тая тема и се прави, че незнае коя е:))

ФЕРАРИСТ
05-11-2011, 09:07
аз например още не мога да разбера, защо трябва на бул. България и на Цариградско да е разрешена скорост в нарушение на закона за движение по пътищата. Българският шофер /мнозинството/, като му кажеш 50 кара със 70, а като му кажеш 70 кара със 100.
Аз пък не мога да разбера как така приемаш за нормално на път с 8 платна да се кара с 50, щото някой малоумник е решил да тури там пешеходна пътека.......тва е връх на глупоста, не съм я забол аз тази пътека там, държавата я е сложила, щото е много сложно нали да се направят надлези да речем.......
Или пък пешеходна пътека през 6 платна както е на софииския........във всяка нормална държава на такива места има или подлези, или надлези, и на всичкото отгоре пътя е ограден за да се пазят пешеходците от собствената си глупост.......тук дори и огради няма, да речем че те са най - евтини........
Имало проблеми с трафика на запад - ми има, но проблемите мужду пешеходците и драйверите далеч не са такива както нашите........
Централната улица на СТЗГ - скапаната държава или община или квото и да е там между две платна в който интензивно се движат коли, и между който има градинка с цветя и храсти надвишаващи човешки бой, е направила специални малки просеки от по 1 метър, за да може да минават пешеходци.......можеш ли да си представиш по голяма глупост от това - тва е все едно на Цариградско да изрежат през 100 - 150 метра мантинелата, и да направят място за пешеходците за да преминават.......има храсти който лятото стават един човешки бой, има маса забляни баби и пенсии който изскачат иззад храст директно на пътя, и освен ако не караш с 5 кмч, нямаш абсолютно никакъв шанс.......
Ти ще караш ли с 5 кмч в града......

old alfist
05-11-2011, 10:34
Няма уважение между различните групи участници в движението - водачи, пешеходци, велосипедисти, мотористи, каруцари и др.

Всеки си гледа от неговата камбанария и изобщо не иска поне да опита да разбере другите.

Не е лошо водачите, отвреме на време да ходят малко пеш или да подкарат някое и друго колело или мотор за да могат да разберат гледната точка на другите.

За институциите и ведомствата отговорни за движението по улиците и пътищата сме писали много и това е една необятна материя, която пак е съставена от същите водачи, пешеходци, велосипедисти, мотористи и е малко вероятно да направят нещо смислено, защото съществуват в същата среда.

Така, че всеки малко да се позамисли какъв е самия той на платното и да се въоръжи с, на първо време повече търпение, което, да се надяваме може да се превърне в търпимост.

dimitar_vd62
05-11-2011, 11:01
И пешеходците трябва да имат малко чувство за самосъхранение, върви си по тротара и изведнъж решава да пресече и даже не спира на бордюра да се огледа.Пред нас има подлез има и пеш. пътека на къстовището ама и жени и мъже пресичат дет им падне, а как им се прескача оградата между двете платна нямам идея.

old alfist
05-11-2011, 11:23
И пешеходците трябва да имат малко чувство за самосъхранение, върви си по тротара и изведнъж решава да пресече и даже не спира на бордюра да се огледа.Пред нас има подлез има и пеш. пътека на къстовището ама и жени и мъже пресичат дет им падне, а как им се прескача оградата между двете платна нямам идея.
Така е, но както писаха колеги - предполага се, че водачите на МПС са по-отговорните и притежаващи комплексни качества.
Справедливост няма, но то в и живота е така - колко си по-глупав и шантав, токлова ти е по-добре.

Susscrofa
05-11-2011, 11:58
Така е, но както писаха колеги - предполага се, че водачите на МПС са по-отговорните и притежаващи комплексни качества.
Справедливост няма, но то в и живота е така - колко си по-глупав и шантав, токлова ти е по-добре.

За да не кажете, че вечно мрънкам ще кажа, че с това мнение бих затворил темата, поздравления за автора.

ФЕРАРИСТ
05-11-2011, 12:00
Когато инфраструктората е скапано направена, лошо организирана и напълно малоумно направена за да се оправдае и замаскира собствената си незайнтересованост за да се реши проблема, всеки ще обвинява другия, за пешеход ще са виновни шоферите, и обратното......ще се пеят дежурните клишета че скороста била виновна, и прочее неща дето медиите припяват.......
На въпросния централен път в СТЗГ - излизам от пряка и поемам по главната......на сичкото отгоре там е и синя зона, и отдясно има наредени коли......отляво се ширят едни хубави храсти, едни буйни кипариси и туи растат в несвяст, щото всеки ден лятото ги поливат........и естествено между тях наредили пътечка метър и пеесе, за да мине пешеходец......няма маркировка, нито знаци.......иначе дори и бурдюрите са махнати, за да им е по лесно на пешаците.......карам с 30 щото след 50 - 60 метра има светофар, а виждам че е червено........и 3-4 метра пред мен, иззад храста изкача некво бабе, което се е замечтало и ровеше нещо в чантичката си отпред, явно от магазин се е връщала.......видях я в момента в който стъпи на платното - храстите пречат да се види квото и да било........благослових навика който си наложих с годините каране, първо да се опитам да избягам опасноста, и после да почна да спирам, и свих рязко вдясно........чантето й ми сгъна огледалото странично, и общо взето с тва се размина.........в огледалото за обратно видях че тя дори не ме и погледна, а ровеше в торбата, явно да види кво се е счупило.......но си стоеше на пътя, не сметна за нужно да се прибере.....
Бях побеснял, идеше ми да я хвана тая и да я навра под колата и да я мина с мръсна газ.......след две минути стигнах до безупречния извод че бабето беше на 70 - 75 години, може би беше одила на магазин дето с свито сърце е отделила за насъщните разходи от несметната си пенсиика, и понеже знае че между тия платна няма ограда, има даже и пътечка която скапаната община любезно и е направила, понеже я болят капачките и ставите от дългото ходене, естествено минала е от там.......не е помислила че заради тва някой може да лежи от 1 до 5 години, нито пък тоя дето може да ги лежи е помислил че от храстите може да изкочи баба........
За да имах време да спра пред нея, трябваше да карам с 5 кмч, и то да я видя на мига.......
ТРЯБВА ЛИ ПО ДЯВОЛИТЕ ДА КАРАМЕ С ПО 5 КМЧ В ГРАДА ЗАЩОТО НЯКОЯ СКАПАНА ИНСТИТУЦИЯ НЕ ЗНАЕ КАК ДА РЕГУЛИРА И ОПРАВИ ДВИЖЕНИЕТО.......

Ramsezsh
05-11-2011, 12:05
Всичко е въпрос на възпитание и култура.
Багера е много прав, че хората както шофират, така се справят и като пешеходци. Затова трябва да има глоби за пешеходците. Най-прекия път да научиш някой на ред е като му блъкнеш по-сериозно в джоба.

nickyto
05-11-2011, 17:50
Същата...само, че прасчо я замества в тая тема и се прави, че незнае коя е:))

ЦЪК, и вода немой да и носи.... оная е уникална...

Susscrofa
05-11-2011, 20:20
Аз пък не мога да разбера как така приемаш за нормално на път с 8 платна да се кара с 50, щото някой малоумник е решил да тури там пешеходна пътека.......тва е връх на глупоста, не съм я забол аз тази пътека там, държавата я е сложила, щото е много сложно нали да се направят надлези да речем.......
Или пък пешеходна пътека през 6 платна както е на софииския........във всяка нормална държава на такива места има или подлези, или надлези, и на всичкото отгоре пътя е ограден за да се пазят пешеходците от собствената си глупост.......тук дори и огради няма, да речем че те са най - евтини........
Имало проблеми с трафика на запад - ми има, но проблемите мужду пешеходците и драйверите далеч не са такива както нашите........
Централната улица на СТЗГ - скапаната държава или община или квото и да е там между две платна в който интензивно се движат коли, и между който има градинка с цветя и храсти надвишаващи човешки бой, е направила специални малки просеки от по 1 метър, за да може да минават пешеходци.......можеш ли да си представиш по голяма глупост от това - тва е все едно на Цариградско да изрежат през 100 - 150 метра мантинелата, и да направят място за пешеходците за да преминават.......има храсти който лятото стават един човешки бой, има маса забляни баби и пенсии който изскачат иззад храст директно на пътя, и освен ако не караш с 5 кмч, нямаш абсолютно никакъв шанс.......
Ти ще караш ли с 5 кмч в града......

Еми давай тогава, заради лоша инфраструктура да трепем пешеходци. На първо място за мен е съобразяването с пътните условия.
Скоростта в градовете трябва да падне на 40, а във вътрешнокварталните улички на 20.
В градовете магистрали няма.

old alfist
05-11-2011, 20:29
Това 20 не може да ми го хване уреда на колата.

Susscrofa
05-11-2011, 20:34
Това 20 не може да ми го хване уреда на колата.

Щом мръдне стрелката и си над него.

Alexandrov70
05-11-2011, 20:38
По мое скромно мнение всички тук са доста интелигентни , не ми е ясно защо се връзват на провокациите на Прасчо и му дават материал да си джвака.

old alfist
05-11-2011, 20:40
По мое скромно мнение всички тук са доста интелигентни , не ми е ясно защо се връзват на провокациите на Прасчо и му дават материал да си джвака.
Човека си пише - който иска да му отговаря, в противен случай само чете
Не разбрах само дали има опции да го не вижда някой.

Susscrofa
05-11-2011, 21:02

Има цяла групичка, която е приела обед за въздържание.
Ти не успя ли да устискаш?:)
Има опция Старуха, ама ако ти вземеш цитат, пак го четат и тогава се изпускат.:roll2:

Alexandrov70
05-11-2011, 21:14
Аз обети не съм давал и не се съобразявам с никого , освен със собствените си разбирания.Освен това поста ми не беше адресиран към теб.А пък бе продиктуван от някакво вътрешно усещане , което ми подсказа , че те боли .... за пешеходците , колегиалността по улиците,лицензи и най-вече други , единственото ти желание е да демонстрираш риторическите си способности.Има законодателен орган, щом е преценил , че пешеходеца е участник в движението и има задължения - подлежи на санкции , то не виждам какво има да се умува.Аз като кривна ме глобяват , пешеходеца като кривне го глобяват - движим се в една и съща обстановка.Липсата на пешеходен лиценз(книжка) не омаловажава отговорността и не снема вина.Така че , конкретизирай за кои случаи на нарушаване от страна на пешеходеца спориш , защото когато нормален и трезвен на вид човек ми пресича на червен светофар ,хич не го оправдавам за това че е пешеходец - да го глобяват наравно с шофьорите.

Susscrofa
05-11-2011, 21:27
Аз обети не съм давал и не се съобразявам с никого , освен със собствените си разбирания.Освен това поста ми не беше адресиран към теб.А пък бе продиктуван от някакво вътрешно усещане , което ми подсказа , че те боли .... за пешеходците , колегиалността по улиците,лицензи и най-вече други , единственото ти желание е да демонстрираш риторическите си способности.Има законодателен орган, щом е преценил , че пешеходеца е участник в движението и има задължения - подлежи на санкции , то не виждам какво има да се умува.Аз като кривна ме глобяват , пешеходеца като кривне го глобяват - движим се в една и съща обстановка.Липсата на пешеходен лиценз(книжка) не омаловажава отговорността и не снема вина.Така че , конкретизирай за кои случаи на нарушаване от страна на пешеходеца спориш , защото когато нормален и трезвен на вид човек ми пресича на червен светофар ,хич не го оправдавам за това че е пешеходец - да го глобяват наравно с шофьорите.

Конкретизирал съм достатъчно.
Не съм заядлив, но да те светна, че ораторството е умение да ГОВОРИШ, а риториката е науката за ораторството, аз не говоря тук , а пиша.
Може дори да съм пелтек и да гласът ми да не е мутирал :)))))):boost:
Всичко, което пиша ме вълнува истински, иначе не бих си губил времето, в това число и с хора като теб, на които всичко, р...збираш ли им е ясно:))))))
Като ти е ясно всичко, недей да четеш.

Доко
05-11-2011, 21:35
Еми давай тогава, заради лоша инфраструктура да трепем пешеходци. На първо място за мен е съобразяването с пътните условия.
Скоростта в градовете трябва да падне на 40, а във вътрешнокварталните улички на 20.

Сиси, бате те правата и задълженията на шофьор и пешеходец са ги измислили още в зародиша на демокрацията, гледайте и се учете, не искам после никой да мрънка...: http://vbox7.com/play:24578485 :roll2:

old alfist
05-11-2011, 21:39
Щом мръдне стрелката и си над него.
E, да но тогава вече ще съм превишил скоростта и ще бъда в нарушение - явно ако това влезе в изменението на закона ще трябва да си продам колата и да си търся такава дето отчита под 20.

Kuku
05-11-2011, 21:44
Суси, искам да ми обясниш, с какво съм виновен аз, докато си карам мотора, а една млада (22г.) блондинка пресичаща тичайки на червен пешеходен светофар, за да хване тролея, СЕ БЛЪСКА В МЕН и става мазало?
Още повече ме интересува, за какво точно трябва да внимавам АЗ, при положение, че се движа с разрешена от закона скорост, преминавам на зелен светофар, нося каска и притежавам СУМПС с "А" категория?

Susscrofa
05-11-2011, 21:53
Суси, искам да ми обясниш, с какво съм виновен аз, докато си карам мотора, а една млада (22г.) блондинка пресичаща тичайки на червен пешеходен светофар, за да хване тролея, СЕ БЛЪСКА В МЕН и става мазало?
Още повече ме интересува, за какво точно трябва да внимавам АЗ, при положение, че се движа с разрешена от закона скорост, преминавам на зелен светофар, нося каска и притежавам СУМПС с "А" категория?

Не си оценил, че наблизо има спирка и е възможно някой да излети от някъде, за да хване рейса.
Моят инструктор казваше:"покрай спирки минавай с 5 километра в час"

nickyto
05-11-2011, 22:01
Закона за движение по пътищата е за всички участници в движението, независимо с какво се придвижваме - с МПС, с велосипед, пеш, с каруца...
Незнанието Му не трябва да оправдава нарушителите ! :priest:

Бобби
05-11-2011, 22:01
А бе охлюв...знаеш ли човек с каква скорост се движи когато се е забързал...?

Доко
05-11-2011, 22:05
Аз специално за зоните около училищата искам да се въведе ограничение като в щатите, и глобата за нарушение също.

old alfist
05-11-2011, 22:06
Закона за движение по пътищата е за всички участници в движението, независимо с какво се придвижваме - с МПС, с велосипед, пеш, с каруца...
Незнанието Му не трябва да оправдава нарушителите ! :priest:
С колелото е абсурд да ми засичат скоростта, но са ми връхлитали пешеходци странично - такива заспи има.

Kuku
05-11-2011, 22:10
Суска, спирката е от другата страна на булеварда, който пък е с общо 6 /шест/ ленти и има парапет по средата.
Аз по никакъв начин не нарушавам закона - какво има да мисля и да предполагам?! Свети ми зелено, движа се в ограничението, редовен съм и няма как да ми мине през акъла, че малоумна девойка ще МЕ БЛЪСНЕ, докато тича да пресича към тролея на спирката :)

nickyto
05-11-2011, 22:15

Да, в градовете магистрали няма, но за това пък има булеварди, на които скоростта е над максимално допустимата за населени места. Това се прави заради трафика и пропускателната способност на улиците. Нали се сещаш че при намалена скорост се намалява и пропускателната способност на улицата, а това ще доведе до задръствания и сериозни проблеми с трафика.
Не мисля, че предложението ти, за намаляване на скоростта е удачно и би намалило инцидентите. Мисля, че ефекта ще е с обратен знак - увеличаване на инцидентите.

ФЕРАРИСТ
05-11-2011, 22:17
Не си оценил, че наблизо има спирка и е възможно някой да излети от някъде, за да хване рейса.
Моят инструктор казваше:"покрай спирки минавай с 5 километра в час"
Тва е много относително, и определено не можеш да го схванеш........инциденти ще има и с 20 кмч в града, ще има и с 120.......щото ако колегата не е карал с 40 да речем като се е блъснала кифлата в него а с 60, тя нямаше да го халоса.......естествено можеше друго да стане, но тва е в сферата на хипотезите.......но е категорично че скороста е нещо относително.......
Трябвало да стане 40 в града, 20 в малките улички.......ти имаш ли си на идея кво ще стане ако само 1 ден в СФ всеки се движи с 40........опашката на Орлов мост ще почва от последните изходи на Пловдив, тва от единия край, от другия тя ще се шири до Калотина.......
Мисля че ще е най - добре за се забрани градското?????

nickyto
05-11-2011, 22:20
С колелото е абсурд да ми засичат скоростта, но са ми връхлитали пешеходци странично - такива заспи има.

Нямам предвид само превишената скорост, пишейки за нарушенията на ЗДП.

koolio
05-11-2011, 22:21

Аз съм ЗА, ама да мога да стигам до всяка точка с метрото. Докато не ми осигурят тая възможност обаче, да не ми пречат да се придвижвам.

Susscrofa
05-11-2011, 22:37
Да, в градовете магистрали няма, но за това пък има булеварди, на които скоростта е над максимално допустимата за населени места. Това се прави заради трафика и пропускателната способност на улиците. Нали се сещаш че при намалена скорост се намалява и пропускателната способност на улицата, а това ще доведе до задръствания и сериозни проблеми с трафика.
Не мисля, че предложението ти, за намаляване на скоростта е удачно и би намалило инцидентите. Мисля, че ефекта ще е с обратен знак - увеличаване на инцидентите.

Правен абсурд е разрешената по-висока скорост на Цариградско и на бул България.
Тук има колеги от други големи градове, нека споделят дали има и там подобни абсурди. Ще ми е интересно да разбера.

---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:32 ----------

Тва е много относително, и определено не можеш да го схванеш........инциденти ще има и с 20 кмч в града, ще има и с 120.......щото ако колегата не е карал с 40 да речем като се е блъснала кифлата в него а с 60, тя нямаше да го халоса.......естествено можеше друго да стане, но тва е в сферата на хипотезите.......но е категорично че скороста е нещо относително.......
Трябвало да стане 40 в града, 20 в малките улички.......ти имаш ли си на идея кво ще стане ако само 1 ден в СФ всеки се движи с 40........опашката на Орлов мост ще почва от последните изходи на Пловдив, тва от единия край, от другия тя ще се шири до Калотина.......

Теорията за задръствания, заради по-ниска скорост е недоказуема. Аз не смятам, че ще има задръствания.Те и сега се движат с 30 сутрин на сточна гара.

---------- Post added at 21:35 ---------- Previous post was at 21:34 ----------

А бе охлюв...знаеш ли човек с каква скорост се движи когато се е забързал...?

Охлюв, охлюв ама знаеш ли каква слуз оставям там където мина, мазало направо.

---------- Post added at 21:37 ---------- Previous post was at 21:35 ----------

Суска, спирката е от другата страна на булеварда, който пък е с общо 6 /шест/ ленти и има парапет по средата.
Аз по никакъв начин не нарушавам закона - какво има да мисля и да предполагам?! Свети ми зелено, движа се в ограничението, редовен съм и няма как да ми мине през акъла, че малоумна девойка ще МЕ БЛЪСНЕ, докато тича да пресича към тролея на спирката :)

Е ти вече започна, некви сценарии, които са с възможност на случване по малка от удряне на шестица.

Kuku
05-11-2011, 22:43
Не знам, колко нереално ти се струва на теб, но момчето на мотора лежа в болница близо два месеца заради травмите от падането и удрянето в парапета, а след изписването от болницата направи и белодробна емболия! Оперираха му два пъти левия крак и три пъти лявата ръка, а за титаниеви пластини даде към 2000лв.
Момичето пък имаше счупен таз и охлузвания.....

nickyto
05-11-2011, 22:52
Правен абсурд е разрешената по-висока скорост на Цариградско и на бул България.
Тук има колеги от други големи градове, нека споделят дали има и там подобни абсурди. Ще ми е интересно да разбера.

---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:32 ----------

Теорията за задръствания, заради по-ниска скорост е недоказуема. Аз не смятам, че ще има задръствания.Те и сега се движат с 30 сутрин на сточна гара.

Не е "правен абсурд" и го има и в други градове на страната. Писал съм ти защо се прави. Не е само "теория"... Как мислиш, че се изчисляват продължителността на сигналите на светофарните уредби по кръстовищата ? Та нали първо трябва да се изчислят вливащите се и отливащи автомобилни потоци, със съответната максимално допустима скорост, във всяко направление. Тогава се определят и продължителността на зелените сигнали /за автомобили и пешеходци/. Точно за това скоростта е важен фактор. За това и се прави зелената вълна при последователни кръстовища.

---------- Post added at 22:52 ---------- Previous post was at 22:48 ----------

Е ти вече започна, некви сценарии, които са с възможност на случване по малка от удряне на шестица.

:bouncing_smiley: А каква е вероятността да удариш шестицата в 6от49 ?

Бобби
05-11-2011, 23:32
Прасенцето не ме разбра...той предлага по ниска скорост на автомобила по Цариградско...отколкото на Бен Джонсън на състезание.....и остави някаква слуз, както го прави и по всички други теми.

Susscrofa
06-11-2011, 05:36
Не е "правен абсурд" и го има и в други градове на страната. Писал съм ти защо се прави. Не е само "теория"... Как мислиш, че се изчисляват продължителността на сигналите на светофарните уредби по кръстовищата ? Та нали първо трябва да се изчислят вливащите се и отливащи автомобилни потоци, със съответната максимално допустима скорост, във всяко направление. Тогава се определят и продължителността на зелените сигнали /за автомобили и пешеходци/. Точно за това скоростта е важен фактор. За това и се прави зелената вълна при последователни кръстовища.

---------- Post added at 22:52 ---------- Previous post was at 22:48 ----------

:bouncing_smiley: А каква е вероятността да удариш шестицата в 6от49 ?

Кажи къде го има извън София де, иначе малко увисваш.
Факт е, че се нарушава основен нормативен акт.

nickyto
06-11-2011, 08:52

Влизайки в Русе от София, веднага след табелата за начало на града има знак 80... същото е и като се влиза от Варна.
Няма нарушения, каквито ти ги виждаш. Скороста в населено място е 50 км./ч., освен ако няма друга оказана с пътен знак.

Susscrofa
06-11-2011, 10:50
Влизайки в Русе от София, веднага след табелата за начало на града има знак 80... същото е и като се влиза от Варна.
Няма нарушения, каквито ти ги виждаш. Скороста в населено място е 50 км./ч., освен ако няма друга оказана с пътен знак.

Този пример не ВАЖИ. :bouncing_smiley:
Тогава защо пресичам София по Цариградско с 80 или слизам от Витоша до НДК с 80.

ФЕРАРИСТ
06-11-2011, 11:30
Теорията за задръствания, заради по-ниска скорост е недоказуема. Аз не смятам, че ще има задръствания.
Теорията за по малко проишествия при по голямо ограничение също е недоказуема........аз не смятам че ще има по малко инциденти.....

Те и сега се движат с 30 сутрин на сточна гара.
........е да.....само че ако ограничението е 30 кмч, и секи го спазва опашката на сточна гара ще почва от Софияленд.......от там до сточна ще се стига за едни 3-4 часа......което все пак си е нищо за тоя евтин бензин и дизел.......а и народа е доста свободясал и не мисля че ще му е проблем да си дреме на топло в колицата, да слуша радиу Йнжой, и да си щрака с пръсти.....
Оф.......и тва е недоказуемо нали.......но пък е някак си логично......според гледната точка.....

bager
06-11-2011, 13:58

Факт е нещо доказано, а не предположение. Факт е примерно, че си дървен философ :) .
Това казва нормативният документ, на който се позоваваш:
"...
Чл. 21

1. (1) При избиране скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скооостта в км/ч.:
2.
3.
Пътно превозно средство В населено място Извън населено място По автомагистрала
Категория А 50 80 100
Категория В 50 90 130
Категория С, D 50 80 100
Категории B+E, C+E, D+E 50 70 100
Категория T,M 50 50 -
Самоходни машини 40 40 -
4.
5. (2) Когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна е посочената в ал. 1 това се сигнализира с пътен знак.
..."

Susscrofa
06-11-2011, 15:06
Факт е нещо доказано, а не предположение. Факт е примерно, че си дървен философ :) .
Това казва нормативният документ, на който се позоваваш:
"...
Чл. 21

1. (1) При избиране скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скооостта в км/ч.:
2.
3.
Пътно превозно средство В населено място Извън населено място По автомагистрала
Категория А 50 80 100
Категория В 50 90 130
Категория С, D 50 80 100
Категории B+E, C+E, D+E 50 70 100
Категория T,M 50 50 -
Самоходни машини 40 40 -
4.
5. (2) Когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна е посочената в ал. 1 това се сигнализира с пътен знак.
..."

Тази алинея я прехвърлиха от закона по времето на соца, само дето тогава 82 година, тя звучеше по съвсем различен начин и с една камара условия тя да се прилага.
Дървен философ, може би, радвам се, че търсиш, намираш и водиш диалог аргументирано и по същество.
Аз няма да седна да те обиждам, защото имам по различен подход.
п.п Разбирам раздразнението ти касаещо темата за будителите, но не виждам какъв е проблемът да изразя своята позиция.
Имах такава и за другата ти "патриотично патосна" тема "за душите им", но се въздържах, и сега се радвам, като гледам колко лесно обидчив си.:bouncing_smiley:

bager
06-11-2011, 15:22
Тази алинея я прехвърлиха от закона по времето на соца, само дето тогава 82 година, тя звучеше по съвсем различен начин и с една камара условия тя да се прилага.
Дървен философ, може би, радвам се, че търсиш, намираш и водиш диалог аргументирано и по същество.
Аз няма да седна да те обиждам, защото имам по различен подход.
п.п Разбирам раздразнението ти касаещо темата за будителите, но не виждам какъв е проблемът да изразя своята позиция.
Имах такава и за другата ти "патриотично патосна" тема "за душите им", но се въздържах, и сега се радвам, като гледам колко лесно обидчив си.:bouncing_smiley:
Чакай сега, това което съм постнал като информация верно ли е или не е? В сила ли е или не е?
Признай че си сгрешил вместо да филосовстваш пак.
За обидчив не знам дали съм, но наистина "клъввам" понякога, признавам си :).
Не е проблем да си изразяваш позицията, но твърде настоятелно я налагаш, дори когато не се приема.

Susscrofa
06-11-2011, 15:55
Чакай сега, това което съм постнал като информация верно ли е или не е? В сила ли е или не е?
Признай че си сгрешил вместо да филосовстваш пак.
За обидчив не знам дали съм, но наистина "клъввам" понякога, признавам си :).
Не е проблем да си изразяваш позицията, но твърде настоятелно я налагаш, дори когато не се приема.

Нали знаеш, че най лесно е да изглеждаш подготвен, сред хора, които не знаят къде, какво и как да погледнат и които грам пък нямат и понятие за какво спорят. Толкова по-това дали знам за тази алинея.:bouncing_smiley:
Да, тази алинея е в сила и наистина я има.
п.п. Това не означава, че съм сбъркал.
Тази алинея имаше съвсем друг текст преди да променят, в нея се съдържаха условия, за подлези, надлези, препятствия ограничаващи преминаването на пешеходци и т.н.
Приеми този пост за признание, че съм сбъркал.:):bouncing_smiley:

old alfist
06-11-2011, 16:00
E, това не мога да го повярвам - Суско да си признава, че е сбъркал.
Забавлявайте се бе хора, обменяйте информация, но не тръгвайте по пътя на самоизтъкване и демонстрация на знания и интелект.

Susscrofa
06-11-2011, 17:31
E, това не мога да го повярвам - Суско да си признава, че е сбъркал.
Забавлявайте се бе хора, обменяйте информация, но не тръгвайте по пътя на самоизтъкване и демонстрация на знания и интелект.

Това, че рядко се случва да греша, не означава, че нямам сили да си призная.:)
Тук случаят е малко по-различен, но понеже виждам, че багерът е човек на истината, на моралът с главно М, си признах.

п.п. Който не работи, не греши.:bouncing_smiley:

nickyto
06-11-2011, 18:08
Този пример не ВАЖИ. :bouncing_smiley:
Тогава защо пресичам София по Цариградско с 80 или слизам от Витоша до НДК с 80.

Е, ако това противоречи на закона дали щеше да е така ? Или мислиш че откри топлата вода ?!? :calc::tooth:
Суска, колкото си се учил да ръководиш полетите, толкова се учи и да ръководиш автотранспорта.

old alfist
06-11-2011, 18:32
Между другото от едно време се носи приказка, че добрите авиатори са лоши шофьори, но всяко правило си има изключения.

Susscrofa
06-11-2011, 19:18
Е, ако това противоречи на закона дали щеше да е така ? Или мислиш че откри топлата вода ?!? :calc::tooth:
Суска, колкото си се учил да ръководиш полетите, толкова се учи и да ръководиш автотранспорта.

Хаха, след като лъвът и хиената са се сбили, на арената кацат един два дръгливи лешояда да кълват. :bouncing_smiley:

Ти сам не можа ли да го провериш това бре никчо, та трябваше да чакаш багера. Зае...би. Гоуем си.:bouncing_smiley:

nickyto
06-11-2011, 22:22
Хаха, след като лъвът и хиената са се сбили, на арената кацат един два дръгливи лешояда да кълват. :bouncing_smiley:

Ти сам не можа ли да го провериш това бре никчо, та трябваше да чакаш багера. Зае...би. Гоуем си.:bouncing_smiley:

Я ми прочети постовете... :Tease: особено наблегни на тоя преди цитата на багера.
Ми немоа да помна всеки член от закона наизуст бре суска... :hehe: баси как ме фана... че не съм в час.

Kuku
06-11-2011, 22:33
Суска, не ми отговаряш?!

mim
07-11-2011, 15:31
Няма законодателство, което да те оправдава, че не знаеш законите, когато си ги нарушил
както казва Кики и пешеходец може да те претрепе, като се блъсне в теб

как, къде и защо се пресича, се учи в детската градина и предучилищната

но ние си знаем, че на мнозинството им липсват първите 7, нал тъй, също и елементарно чувство за самосъхранение; що да мина 10 стъпала, като мога да преджапам над подлеза; защо да изчакам 10 секунди и да мина на зелено, като мога да припкам и на червено; що да ходя 20м до пешеходната пътека, като мога да си пресичам дето ми е кеф; кой е тоя, дето ще ми каже, какво аз да правя

безнаказаност, високопарие, фюклявщина, липса на уважение към другия и изобщо пълна простащина

old alfist
07-11-2011, 17:56
безнаказаност, високопарие, фюклявщина, липса на уважение към другия и изобщо пълна простащина
Това е валидно за всички участници в движението - повярвай ми.

Kuku
07-11-2011, 17:58
А защо тогава шофьорите да са виновни по презумция? :?

old alfist
07-11-2011, 18:04
Защото, както писахме преди, се предполага, че те са по-разумните и отговорните, поради факта, че имат тапия за шофьор - не всеки има право да кара, но всеки има право да ходи пеш.

morfius
07-11-2011, 18:09
Глоби и санкции трябва да има и за пешеходци... всеки шофьор преди да се качи в автомобила се възпитава като пешеходец.
Ако го научиш от малък (а що баби, дядовци, майки и бащи влачат невръстна челяд на червено или насред булевардите не е истина), че на пътя може да си прави каквото си ще ... с една тапия за шофьор няма да му се промени манталитета.

Имаше една приказка за едни счупени прозорци...

old alfist
07-11-2011, 18:15
Доколкото си спомням, никой в тази тема не е против да има глоби за пешеходци.

morfius
07-11-2011, 18:18
Доколкото си спомням, никой в тази тема не е против да има глоби за пешеходци.

Прасчо е никой 8)
Правилно... :hehe:

То за законността на ограниченията вече му сипаха... ама ти направо го зарина с храна.

old alfist
07-11-2011, 18:27
Прасчо е никой 8)

То за законността на ограниченията вече му сипаха... ама ти направо го зарина с храна.
На Прасчо както го наричаш не съм му адвокат, но не видях никой в прав текст да е написал, че е против, а това,че всеки има негово мнение и гледна точка, смятам, че е нормално и в реда на нещата.

Susscrofa
07-11-2011, 20:36
Прасчо е никой 8)

Не мисля, че някой ме е нахранил.
Считам Багера за коректен форумец и независимо, че аз съзнателно направих пропуск, признавам, че той е прав.
п.п. Свикнал съм когато си призная нещо всички чакали да ме хапят.

митака-пловдив
07-11-2011, 20:56
В циганска Румъния,правото на пешеходеца е само и единствено на пешеходна пътека и пешеходен светофар.От там на сетне може да го мачкаш колко ти е кеф,шофьора вина няма,ама ако пък "събориш" някой на пешеходната пътека,наказанието почва от 5 години затвор,без право на обжалване.

Е те тва ако се приеме като закон и при нас,ае да видим дали баба Вуна ще припка като кобилка по кръстовището.И дали няма да се спира на пешеходната пътека,за да пропуснем пешеходеца.

Susscrofa
07-11-2011, 21:05
В циганска Румъния,правото на пешеходеца е само и единствено на пешеходна пътека и пешеходен светофар.От там на сетне може да го мачкаш колко ти е кеф,шофьора вина няма,ама ако пък "събориш" някой на пешеходната пътека,наказанието почва от 5 години затвор,без право на обжалване.

Е те тва ако се приеме като закон и при нас,ае да видим дали баба Вуна ще припка като кобилка по кръстовището.И дали няма да се спира на пешеходната пътека,за да пропуснем пешеходеца.

А, ако баба Вуна е бабата на митака от пловдив, на която е прилошало и бърза да стигне до болница, замаяна?

митака-пловдив
07-11-2011, 21:34
А, ако баба Вуна е бабата на митака от пловдив, на която е прилошало и бърза да стигне до болница, замаяна?

Мойте са възпитани и не са по свинщините.:hehe:

dimitar_vd62
07-11-2011, 21:50
Митака от Пловдив няма да седне да гази бабички с кеф.Сигурен съм че ще направи всичко възможно да избегне човека и едва ли ще спи спокойно ако го уцели, въпроса е че в някои страни закона е закон, без ама, освен в случаите когато.Пешеходеца няма работа на пътното платно освен на указаните места.Абсолютно съм за и пешеходците да си носят отговорността.Тука има светофар който пропуска пешеходците само когато нямат пресечна точка с автомобилите.И 99,99% го спазват.Рядкост е да видиш някой да пресича на червено човече.

митака-пловдив
07-11-2011, 22:02
Естествено че няма да тръгна да газя никой.Но,виж какъв хубав закон са измислили "хората",пешеходеца няма място на пътя,освен на обозначеното.Между другото който е ходил е забелязал колко са осветени пешеходните им пътеки и колко "спящи" полицай има и т.н и т.н... "благинки" за шофьорите.

dimitar_vd62
07-11-2011, 22:23
Виж, каквито и глоби и закони да има у нас, съмнявам се че и шофьори и пешеходци ще се научат някога да ги спазват.Пък и аз всеки ден съм из града и не съм виждал полицаи от доста отдавна които да дебнат за нарушители.Дори сега мога да ти кажа къде стоят от поне 2 часа щото ги виждам.

митака-пловдив
07-11-2011, 22:42
Мисля че затвор,без право на обжалване за едните и почти сигурна смърт за другите,е достатъчно силен аргумент да внимават кой къде пресича и как пресича.

И така и така гледаме в законите на другите,колко от вас знаят че в цивизования свят,виновен е не този който те блъска от зад,а този който спре рязко или както сега е модерно да те изпревари,засече и ти тресне спирачките?

Susscrofa
07-11-2011, 23:35
Мисля че затвор,без право на обжалване за едните и почти сигурна смърт за другите,е достатъчно силен аргумент да внимават кой къде пресича и как пресича.

И така и така гледаме в законите на другите,колко от вас знаят че в цивизования свят,виновен е не този който те блъска от зад,а този който спре рязко или както сега е модерно да те изпревари,засече и ти тресне спирачките?

Кой цивилизован свят?
Това всичко, което пишеш е тъпотия.
Как ще наказвам със затвор един 10 годишен ученик бе. Нещо май не сме в час, а?
Еми, ако на улицата има болен човек, психично болен, или моментно загубил съзнание. Какво ще правиш, гази лука и бегай на тепетата. Не е сериозно това.
Никъде не става дума да не се търси отговорност от пешеходец, а става дума, че шофьорът, където и да кара, особено в града, трябва да е с 50 км в час и очите да са му на 10.

кола се кара с ГЛАВА, НЕ С таша...ци

Jivko7777
07-11-2011, 23:45
Аз имам един въпрос какво става ако недай си боже бутна някой пешеходец който е пресякъл ей тей посред някоя улица посредата и където няма нито пешеходна нито нищо кой е виновен като кажеш че аз си спазвам ограничения и всичко?

Susscrofa
07-11-2011, 23:50
Аз имам един въпрос какво става ако недай си боже бутна някой пешеходец който е пресякъл ей тей посред някоя улица посредата и където няма нито пешеходна нито нищо кой е виновен като кажеш че аз си спазвам ограничения и всичко?

Той е виновен на теория, но на практика е трудно да се каже има си органи, които ще се произнесат.
Но статистиката показва, че удар с 50 км/час с модерен автомобил, почти никога не завършва с фатален край.
Това ограничение не е случайно въведено.
Пак повтарям, никой не е против шофьорите, но ние трябва да сме тези, които внимават най-много.

Drag0
07-11-2011, 23:51

Дори и да си пиян и да караш хамър най-много да ти дадат условна присъда.

old alfist
07-11-2011, 23:52
Ще ти тежи на съвестта докато си жив - поне при мен е така.

Jivko7777
08-11-2011, 00:08
Мисълта ми е друга, да не вземат да ми казват несъобразена скорост и такива и накрая мене да изкарат виновен?

morfius
08-11-2011, 00:43
Свинчоо свинчо, преди години ходихме да свидетелстваме на шофьор на който един идиот сам му се навря под колата докато ние минавахме по тротоара.
Картинката беше много грозна, идиота пребяга по тротоара, хукна да пресича през 3 ленти на които в участъка няма пътеки или светофари (първа с паркирани коли) без да погледне изобщо и влетя излизайки иззад паркираните направо под колелата... дори с 50 ако нямаш време да натиснеш спирачка преди удара, картинката както казах е мнооого грозна.
И разследващия право в очите ни каза, че ако не идем... шофьора си го отнася.

Та заради подобни кандидати за награди Дарвин, трябва да имаме винаги едно на ум като обвиняваме за всичко шофьорите!

А заради реда и бъдещото поведение санкциите трябва да започнат преди да си се качил в колата, още като пешеходец.

Бобби
08-11-2011, 09:14
Игнорирал е някой хора ....и ако така продължава, накрая сам ще си говори :))
п.п. когато неможе да намери в гугал точното обяснение...не го търси.

---------- Post added at 07:14 ---------- Previous post was at 07:13 ----------

Суска, не ми отговаряш?!
....:lupe:

Susscrofa
08-11-2011, 09:42
Игнорирал е някой хора ....и ако така продължава, накрая сам ще си говори :))
п.п. когато неможе да намери в гугал точното обяснение...не го търси.

---------- Post added at 07:14 ---------- Previous post was at 07:13 ----------

....:lupe:

Хаха, никога не бих игнорирал никой, бъркаш ме с някой, за мен всяко мнение и всеки форумец са безценни.
Не се мисля за много умен, нито пък за нещо повече от всички тук.
На куку просто тук реших да не му отговарям, защото той упорито отказва да разбере, че аз не пропагандирам противопоставяне между пешеходци и автомобилисти, а просто се опитвам да обясня, че шофьорът е този, който няма право да бъде разсеян.
Боббка, когато не можеш да си обясниш нечие можене, недей да го омаловажаваш.
Дори и за google, ти трябва акъл.

Kuku
08-11-2011, 10:06
Аз много добре ти разбирам "не пропагандирането", ама то НЕ е отговор на въпроса ми?!
Аз никого не противопоставям - попитах те съвсем нормално, защо по презумция шофьорите да са виновни, САМО защото са зад волана?
Нали има правилник за пешеходене?

..... трудно да се каже има си органи, които ще се произнесат.Издишаш.... :D

Susscrofa
08-11-2011, 10:25
Аз много добре ти разбирам "не пропагандирането", ама то НЕ е отговор на въпроса ми?!
Аз никого не противопоставям - попитах те съвсем нормално, защо по презумция шофьорите да са виновни, САМО защото са зад волана?
Нали има правилник за пешеходене?

Издишаш.... :D

Защо да издишам, в Кат има разследващи органи също.
Къде е издишането тук.
Ако си карал с 90 км в час при ограничение 50 и си ударил и убил неправилно пресичащ пешеходец си виновен брат. Несъобразена скорост. Очаквай неочакваното.

mim
08-11-2011, 10:29
ако само болните и лудите пресичаха по овчия начин, то означава цяла една година поне да не видиш ни 1 неправилно пресичащ

и светът щеше да е едно по-хубаво място

днес за 30 мин път минимум 10 овена пред бронята ми, всичките прави и корави, още 10 бели косъма в главата

old alfist
08-11-2011, 11:02
Дори напълно да е изряден и оправдан някой водач, не знам как би се чувствал до края на живота си при една тежка телесна повреда или смърт на пешеходеца.Призива на някои колеги е да се опитваме да предотвратим конфликтните ситуации.Знаците не са сложени ей-така, може да е пресилено ограничението, но наличието на ограничителен знак не е случайно и би трябвало да бъде сигнал за опастност - обикновено поставянето му е предизвикано от някоя катастрофа.Никой не е против глобите за пешеходци, но те ще имат същия ефект, какъвто ефект имат глобите на шофьорите. В крайна сметка човешкия живот е най-важното и ако на пешеходеца му се губи инстинкта за самосъхранение, някой друг трябва да го пази.Презирайте ги, но ги пазете.

Kuku
08-11-2011, 11:13
Къде е издишането тук.
Ако си карал с 90 км в час при ограничение 50 и си ударил и убил неправилно пресичащ пешеходец си виновен брат. Несъобразена скорост. Очаквай неочакваното.Кога последно си имал допир до "разследващи органи"?
Според експертизата на гореописаната от мен катастрофа, издадена от "разследващи органи" през Март 2011г., ул.'Опълченска' все още е с две ленти за движение и няма светофар при кръстовището с ул.'Охрид'.... ?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? Що рече?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Пак ще те попитам същото, ама по друг начин - защо шофьора да очаква неочакваното, а пешеходеца НЕ ?

Бобби
08-11-2011, 11:22
Хаха, никога не бих игнорирал никой, бъркаш ме с някой, за мен всяко мнение и всеки форумец са безценни.
Не се мисля за много умен, нито пък за нещо повече от всички тук.
На куку просто тук реших да не му отговарям, защото той упорито отказва да разбере, че аз не пропагандирам противопоставяне между пешеходци и автомобилисти, а просто се опитвам да обясня, че шофьорът е този, който няма право да бъде разсеян.
Боббка, когато не можеш да си обясниш нечие можене, недей да го омаловажаваш.
Дори и за google, ти трябва акъл.
За пореден път ще ти кажа не е така...не е тук темата и мястото да ти покажа на колко въпроса не си имал желание да отговориш.......иначе много обичаш да се месиш в други разговори...
Иначе Куку добре ти го каза........според мен, не само издишаш, просто нямаш вече въздух...и колкото и дасе правиш на анонимен...за мен си напълно прозрачен

Susscrofa
08-11-2011, 11:39
За пореден път ще ти кажа не е така...не е тук темата и мястото да ти покажа на колко въпроса не си имал желание да отговориш.......иначе много обичаш да се месиш в други разговори...
Иначе Куку добре ти го каза........според мен, не само издишаш, просто нямаш вече въздух...и колкото и дасе правиш на анонимен...за мен си напълно прозрачен

Стана смешен вече с това преследване бе Бобка, обсебен ли си що си?
Ще се въздържа да ти кажа толкова много неща.
Просто, защото не си заслужава.

---------- Post added at 09:39 ---------- Previous post was at 09:38 ----------

Кога последно си имал допир до "разследващи органи"?
Според експертизата на гореописаната от мен катастрофа, издадена от "разследващи органи" през Март 2011г., ул.'Опълченска' все още е с две ленти за движение и няма светофар при кръстовището с ул.'Охрид'.... ?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? Що рече?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Пак ще те попитам същото, ама по друг начин - защо шофьора да очаква неочакваното, а пешеходеца НЕ ?

Не искам да ти споделям каквото и да било, написах достатъчно по-темата.
Ако не приемаш моето мнение, чети Старухата, там също ще откриеш истината.
Приятен обяд.

rusiq86
08-11-2011, 11:42
Винаги казвам на майка ми като пресича да внимава...това е автомобил...има мн фактори за да спре...ти си човек...оглеждаш се внимателно и тръгваш... 10 сек могата да са пагубни. Шофьора не може винаги да се пази както и теб като пешеходец.
Машината има спирачки, гуми, скорост, и още 10 фактора определящи спирачния път. А ти кога ще решиш да пресичаш е само един фактор...
Оглеждайте се пешеходци...не бъдете нагли и да пресичате както Ви харесва...за да сме добре и ние и вие.
Това е моята философия.
п.с. Полицията е shit в Бг и дано никой не се обижда от това ми изказване!

morfius
08-11-2011, 11:45
Дори напълно да е изряден и оправдан някой водач, не знам как би се чувствал до края на живота си при една тежка телесна повреда или смърт на пешеходеца.Призива на някои колеги е да се опитваме да предотвратим конфликтните ситуации.Знаците не са сложени ей-така, може да е пресилено ограничението, но наличието на ограничителен знак не е случайно и би трябвало да бъде сигнал за опастност - обикновено поставянето му е предизвикано от някоя катастрофа.Никой не е против глобите за пешеходци, но те ще имат същия ефект, какъвто ефект имат глобите на шофьорите. В крайна сметка човешкия живот е най-важното и ако на пешеходеца му се губи инстинкта за самосъхранение, някой друг трябва да го пази.Презирайте ги, но ги пазете.

Проблема е и в това, че голяма част от знаците са сложени точно ей така, забравени там, сложени за хранилка и т.н.
Имаме в пъти повече знаци на линеен метър от други държави.
Глобите са несериозни като % налагане... гони се рушвета или показността, а не превенцията.

И като следствие от горните 2 ... пренебрежение към правилата от всички, независимо как се придвижват.

Е за това иде реч... а не, че някои има мерак да прегази поредния дарвинов лауреат.
Напротив... точно за да не става лауреат, трябва да се започне от преди да се качим в колите.

old alfist
08-11-2011, 11:54
Проблема е и в това, че голяма част от знаците са сложени точно ей така, забравени там, сложени за хранилка и т.н.
Имаме в пъти повече знаци на линеен метър от други държави.
Глобите са несериозни като % налагане... гони се рушвета или показността, а не превенцията.

И като следствие от горните 2 ... пренебрежение към правилата от всички, независимо как се придвижват.

Е за това иде реч... а не, че някои има мерак да прегази поредния дарвинов лауреат.
Напротив... точно за да не става лауреат, трябва да се започне от преди да се качим в колите.

Хубаво е човек да има самочувствие, но има хора, които по-добре от теб знаят къде да поставят знаци, а у нас ги има в изобилие защото такава ни е инфраструктурата и манталитета на хората. За размера на глобите - върви събери от някоя бабка по-голяма сума.

morfius
08-11-2011, 11:58
Хубаво е човек да има самочувствие, но има хора, които по-добре от теб знаят къде да поставят знаци, а у нас ги има в изобилие защото такава ни е инфраструктурата и манталитета на хората. За размера на глобите - върви събери от някоя бабка по-голяма сума.

Какво самочувствие бре човек, нали с очите си виждам как се боде знак заради временно събитие и после си остава там... и току мине не мине се ползва за хранилка.
Нали виждам как вместо да се почистят 5 метра храсти за да се отвори видимост се боде знак 60... и куките са в храстите.
И не говорех за големина на сумите... а за % глобени.
Само в София на ден сигурно има 3 000 000 неправилни пресичания... те за месец в цялата страна глобили 1300.
Сметни си сам процента.

Kuku
08-11-2011, 12:00
Не искам да ти споделям каквото и да било, написах достатъчно по-темата.
Ако не приемаш моето мнение, чети Старухата, там също ще откриеш истината.
Приятен обяд.Това си е твоята истина, брато, сещаш ли се?
Написал си поредните бръщолево-разсъждения на твоята бръщолево-разсъждаваща особа, която се оповава само и единствено на теорията.... която пък се оказа въздух под налягане, заради практически несъответствия :D

Susscrofa
08-11-2011, 12:03
Това си е твоята истина, брато, сещаш ли се?
Написал си поредните бръщолево-разсъждения на твоята бръщолево-разсъждаваща особа, която се оповава само и единствено на теорията.... която пък се оказа въздух под налягане, заради практически несъответствия :D

Нека бъде така. Радвам се все пак, че в темата имаше и хора, които проявиха разум.
Практиката е важна прав си, но само аз знам дали имам такава.
Бъди силен и разумен.:pig:

Kuku
08-11-2011, 12:21
А ти бъди мъж на място и ми отговори на въпроса?!
За трети път те питам, ПАК по различен начин - защо проблема се разглежда от гледна точка на пешеходеца, като жертва на собствената му неспособност и незнание, водещи до вменена вина у водача?
И не ми обяснявай, че единия е подготвен, а другия е льохман, защото е очевидно, че льохмани присъстват в не по-малка степен и зад волана, както има и добре подготвени пешеходци по улиците :idea:

Susscrofa
08-11-2011, 12:35
А ти бъди мъж на място и ми отговори на въпроса?!
За трети път те питам, ПАК по различен начин - защо проблема се разглежда от гледна точка на пешеходеца, като жертва на собствената му неспособност и незнание, водещи до вменена вина у водача?
И не ми обяснявай, че единия е подготвен, а другия е льохман, защото е очевидно, че льохмани присъстват в не по-малка степен и зад волана, както има и добре подготвени пешеходци по улиците :idea:

Защото пешеходецът може да бъде ДЕТЕ, а водачът на МПС не.
Не искам да водя диалог с теб. Не се получва, разбираш ли? Пиши си спокойно и каквото поискаш, но не ме питай за нищо, нямам желание да разговарям с хора имащи твоя начин на мислене.
Успех!
Чао..........

Kuku
08-11-2011, 12:49
http://pozdrav.net/card/cc0908c53a9c2774bb812ee303fcd909/s/1

old alfist
08-11-2011, 13:57
Какво самочувствие бре човек, нали с очите си виждам как се боде знак заради временно събитие и после си остава там... и току мине не мине се ползва за хранилка.
Нали виждам как вместо да се почистят 5 метра храсти за да се отвори видимост се боде знак 60... и куките са в храстите.
И не говорех за големина на сумите... а за % глобени.
Само в София на ден сигурно има 3 000 000 неправилни пресичания... те за месец в цялата страна глобили 1300.
Сметни си сам процента.

Ами, Морфи, мойто момче, нямам намерение да споря с теб, но дай не хвърляме постоянно вината на другите, че не са си свършили работата и мой приятелски съвет - прави отвреме-навреме опити да разбереш какво ти казват другите, когато четеш.

Lei-chery
08-11-2011, 21:11
А, аз с рисунките и скиците на пътните инциденти от предния ден.

old alfist
08-11-2011, 22:58
А, аз с рисунките и скиците на пътните инциденти от предния ден.
Голям пич - жалко, че не се появява вече.

mordohy
08-11-2011, 23:12
Къде е издишането тук.
Ако си карал с 90 км в час при ограничение 50 и си ударил и убил неправилно пресичащ пешеходец си виновен брат. Несъобразена скорост. Очаквай неочакваното.
Тука грешиш!
Ако е изкочил из невиделица, тоест водача не е могъл да го види, преди да излезе на платното, то това, че е карал с превишена скорост не е от значение, защото дори и с 40 да е карал, пак е щял да го блъсне.
Върховния Съд е постановил:
глоба за превишената скорост и нищо друго!
Казуса мисля, че е от 1974 година

old alfist
08-11-2011, 23:17
Следствена възстановка - какво да правиш.

Susscrofa
09-11-2011, 07:27
Тука грешиш!
Ако е изкочил из невиделица, тоест водача не е могъл да го види, преди да излезе на платното, то това, че е карал с превишена скорост не е от значение, защото дори и с 40 да е карал, пак е щял да го блъсне.
Върховния Съд е постановил:
глоба за превишената скорост и нищо друго!
Казуса мисля, че е от 1974 година

И как доказват изкачането изневиделица?
Свидетел май трябва, та бил той и пътник от колата.

ФЕРАРИСТ
09-11-2011, 07:59
Сигурно по начина по който доказват и несъобразената скорост - спрямо гледната си точка......

nickyto
09-11-2011, 08:31
Има се предвид скоростта, с която се е движило превозното средство и мястото, където е ударен пешеходеца /от тротоара/... та от това се определя дали е излязъл внезапно пешеходеца и водача не е имал възможност да избегне удара или... просто е проспал момента.

Susscrofa
09-11-2011, 09:09
Има се предвид скоростта, с която се е движило превозното средство и мястото, където е ударен пешеходеца /от тротоара/... та от това се определя дали е излязъл внезапно пешеходеца и водача не е имал възможност да избегне удара или... просто е проспал момента.

Прав си, но пред съда се изчита както тази експертиза, така и се изслушват, ако има свидетели.:sleepy:

Kuku
09-11-2011, 10:00
И как доказват изкачането изневиделица?Не знаеш ли?:sleepy:

Доко
09-11-2011, 10:08

Не знаеш ли?:sleepy:

Хе хее, как? С едно пликче, как? Експертизи, ала-бала с тези експертизи, и там пликчета... :unsure:

Kuku
09-11-2011, 10:11
Неееееееееееееее - с експертизаааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!

Ти да видиш :!:

Доко
09-11-2011, 10:19

К'вото кажеш, т'ва пишат... :sex:

Susscrofa
09-11-2011, 10:24
Да, така е, корупция има.
Но съдът изслушва и свидетелски показания.
Експертизата е само едната част.

---------- Post added at 08:24 ---------- Previous post was at 08:23 ----------

Куку.............................:sleepy:

Kuku
09-11-2011, 10:33
ВЕрвай си, брато.....

dimitar_vd62
09-11-2011, 10:37
Който е със слаби нерви да не гледа.

http://www.vbox7.com/play:7f73a0f9

Доко
09-11-2011, 10:42
Да, така е, корупция има.
Но съдът изслушва и свидетелски показания.
Експертизата е само едната част.:sleepy:

Е не, ти ако си мислиш, че "свидетеля" не взима "пликче", и не сменя или оттегля показание! За какво се точат с години дела?

Kuku
09-11-2011, 10:42
Митко, ютубе.цом ми иска "Вход"....

dimitar_vd62
09-11-2011, 11:16
Ми съдържанието не е от приятните не знам как да дам линк директно.Един се маскирал, дебне жена си в къщи, тя като го видя се изплаши и побегна на улицата и една кола я отнесе.После я дават под колата с разбита глава.Затова иска вход.Мисълта ми бе че някой път не знаеш какво да очакваш, като едни хлапета дето скачат от един мост върху рейсовете ама един не уцели, падна зад рейса и го сгази един пикап.Тоя го изтриха.Шофьора верно трябва да внимава но не може да предвиди всичко, винаги има какво да го изненада.

Susscrofa
09-11-2011, 11:30
Ми съдържанието не е от приятните не знам как да дам линк директно.Един се маскирал, дебне жена си в къщи, тя като го видя се изплаши и побегна на улицата и една кола я отнесе.После я дават под колата с разбита глава.Затова иска вход.Мисълта ми бе че някой път не знаеш какво да очакваш, като едни хлапета дето скачат от един мост върху рейсовете ама един не уцели, падна зад рейса и го сгази един пикап.Тоя го изтриха.Шофьора верно трябва да внимава но не може да предвиди всичко, винаги има какво да го изненада.

Е, разбира се, че си прав, но това не означава, че като изляза на цариградско бих карал с по-занижено внимание, само и единствено, защото съм там. Надявам се сега да разбереш за каво иде реч.:sleepy:

---------- Post added at 09:30 ---------- Previous post was at 09:29 ----------

Е не, ти ако си мислиш, че "свидетеля" не взима "пликче", и не сменя или оттегля показание! За какво се точат с години дела?

Аз мога да отговарям единствено и само за себе си.
Аз не бих взел пликче. Но пък не знам какво бих направил, ако някой заплаши близките ми с цел промяна на показанията ми.:pig:

Доко
09-11-2011, 11:32
Който е със слаби нерви да не гледа.

http://www.vbox7.com/play:7f73a0f9

ЪЪъъъ, клипа е гаден ако не е монтаж. :cry:

dimitar_vd62
09-11-2011, 11:50
Добре бе суска, ако караш мнооого внимателно и ти падне парашутист на предния капак, това предвиди ли го.Нали това искам да кажа с клипа, че не може винаги шофьора да е виновен, и с 5 км да караш и 5 човека в колата да се оглеждате пак може да стане сакатлъка.

Susscrofa
29-03-2012, 20:40
Днес 29.03.2012 г блъснаха 8 годишно момиченце на пешеходна пътека на бул. Г.М. Димитров. То е в кома.
Типичната гнусна ситуация. Автомобилът в дясната лента спира, пешеходците тръгват, а кретен решава да задмине спрелия автомобил и размазва "подлъганите" да пресекат хора в лявата лента. Аман от тъпаци, които все бързат за някъде. Е, да никой не е застрахован от изкачащи деца на пешеходни пътеки, нали? Ограничението там е 40 км!!!!!
И тук сигурно е виновна инфраструктурата, а?

mordohy
29-03-2012, 22:04
Днес 29.03.2012 г блъснаха 8 годишно момиченце на пешеходна пътека на бул. Г.М. Димитров. То е в кома.
Типичната гнусна ситуация. Автомобилът в дясната лента спира, пешеходците тръгват, а кретен решава да задмине спрелия автомобил и размазва "подлъганите" да пресекат хора в лявата лента. Аман от тъпаци, които все бързат за някъде. Е, да никой не е застрахован от изкачащи деца на пешеходни пътеки, нали? Ограничението там е 40 км!!!!!

Случаят е като за учебник!
Дядо си води внучето, то се отскубва, изкача рязко на пешеходната пътека.
Шофьора в първата лента вижда ситуацията и спира. Тоя в съседната лента не и го забърсва.
Казуса има решение на Върховния съд от 1974 или 1976год.
Дори и автомобила да се движи с по-малко от допустимата скорост, то водача не е могъл да го види и реагира.
В ситуацията е виновен дядото и не виждам защо всинят шофьора.
Прави впечатление, че на път с две платна има зебра. Това е масово у нас. Навсякъде по света такива пътища се правят за по-голяма пропусквателна способност.
Тая ситуация може да споходи всекиго от нас и няма нищо общо с дисциплината, вниманието и прочие!
Просто си контролирайте децата, домашните любимци, патките, жените и тям подобните!

Susscrofa
29-03-2012, 22:12
Шофьора в първата лента вижда ситуацията и спира. Тоя в съседната лента не и го забърсва.
Дори и автомобила да се движи с по-малко от допустимата скорост, то водача не е могъл да го види и реагира.
Прави впечатление, че на път с две платна има зебра. Това е масово у нас. Навсякъде по света такива пътища се правят за по-голяма пропусквателна способност.
Тая ситуация може да споходи всекиго от нас и няма нищо общо с дисциплината, вниманието и прочие!
Просто си контролирайте децата, домашните любимци, патките, жените и тям подобните!

Не си прав изобщо.
Случаят е следният.
Автомобилът в дясната лента спира, Детето тръгва и в лявата лента никой не спира. Нещо повече, навъди се с идиоти, които се дразнят когато някой спре и тръгват да го изпреварват и става мазало.
Десетки такива случаи съм виждал.

old alfist
29-03-2012, 22:26
Не си прав и според мен.
Факта, че някакъв автомобил вдясно е спрял на платното, дори и да не виждаш маркировката и знаците трябва да изостря вниманието.

Omni
29-03-2012, 22:30
Колегата е абсолютно прав! Прави ми впечатление, че все повече стават невнимателните пешеходци. Има тротоари, има пешеходни пътеки, места обозначени за пресичане.

old alfist
29-03-2012, 22:36
Колегата е абсолютно прав! Прави ми впечатление, че все повече стават невнимателните пешеходци. Има тротоари, има пешеходни пътеки, места обозначени за пресичане.
Колега опитай се да бъдеш пешеходец, който вижда пред себе си пешеходна пътека и спрял автомобил, даващ ти предимство - и след това някой връхлита върху теб.
Аз като пешеходец ползвам предимството си с резерви и се озъртам, но някое дете или възрастен човек не расъждава по този начин - ти трябва да ги пазиш.

souze
29-03-2012, 22:40

Само едно ще ти кажа: да не ти дава господ да ти изкочи дете пред колата, защото не си идиот, но тогава дано да си ясновидец!

old alfist
29-03-2012, 22:46
Хора, опитайте се да разберете и прецените къде може да се бърза и да се вдигат големи скорости и къде не.

souze
29-03-2012, 22:50
Хора, опитайте се да разберете и прецените къде може да се бърза и да се вдигат големи скорости и къде не.

Това е коментирано хиляди пъти, но в момента става въпрос, че това е ситуация, в която може да попадне всеки един, дори да кара и с 30.

old alfist
29-03-2012, 22:53
Това е коментирано хиляди пъти, но в момента става въпрос, че това е ситуация, в която може да попадне всеки един, дори да кара и с 30.
Ако караш с 30 надали ще ти се случи тази ситуация, освен ако си като бабите и децата.

souze
29-03-2012, 23:05
Ако караш с 30 надали ще ти се случи тази ситуация, освен ако си като бабите и децата.

На Румен го написах, за теб ще повторя- да не ти се случва! На мен ми е излизало хлапе между спрели коли, добре е че точно прескачах спящ полицай, ако карах с 30 в момента щях да съм поредния убиец на деца. Дъртия тъпак дето е изпуснал детето къде е в схемата???

mordohy
29-03-2012, 23:11
Старуха, Прасчо, спрете с глупостите.
Аз следя случая още от самото начало.
Дядото си призна, че детето се е отскубнало и изтичало.
Шофьора, който е спрял е спрял, защото е видял как се е отскубнало детето и е набил спирачките, както се набиват на изскочила топка на улицата, а не зашото детето е било на пешеходната пътека.
Скоростта не е фактор в ситуациата, защото и с 30 да е карал, пак е щял да го удари.
Помислете малко и ще видите, че с 30 е щял точно да го премаже.
При 36 км/ч изскочи ли някой на платното, то дистанция под 15 метра е фатална, а тука имаме дете, което тича!
Нека се разбереме, че шосето е за колите , а не за пешеходците.
Нека те не се разхождат по шосето, както ние не караме по тротоара.
Пак ви казвам, че случая е обширно и изчерпателно обсъден в постановление на ВС.
Съвсем друг е въпроса, че на път с две платна е пълна простотия да има пешеходна пътека тип "зебра".
Там се поставят от другите и пешеходен светофар!

old alfist
29-03-2012, 23:12
На Румен го написах, за теб ще повторя- да не ти се случва! На мен ми е излизало хлапе между спрели коли, добре е че точно прескачах спящ полицай, ако карах с 30 в момента щях да съм поредния убиец на деца. Дъртия тъпак дето е изпуснал детето къде е в схемата???
Разбирам те, защото съм имал случай на появило се клекнало дете при движението ми на заден ход - по чудо не стана белята.
В градовете ситуациите се случват бързо, а водачите нямат кръгозора и видимостта и трябва да го компенсират с внимание.

Мordohy,извинявай но изпадаш в крайности - все още не сме толскова богати, за да избегнем пресичането на пътищата на пешеходците и колите.

mordohy
29-03-2012, 23:15
Разбирам те, защото съм имал случай на появило се клекнало дете при движението ми на заден ход - по чудо не стана белята.
В градовете ситуациите се случват бързо, а водачите нямат кръгозора и видимостта и трябва да го компенсират с внимание.

Абе какво внимание, когато това са математически капани!
Няма измъкване от тях!

mordohy
30-03-2012, 00:18
Такава ситуация ми се е случвала много пъти като аз винаги съм бил в ролята на тоя дето спира, но дебилите все са се осъзнавали на милимунда преди да блъснат някого...
То някакси логично бе, пред тебе има пешеходна пътека и предната кола спира по някаква причина - каква ли ще е тая причина..?
"Явно тоя е простак и спира е така на пътя без причина, я чеки да го заобикоуя с мауоумно изнасяне и свирене на гуми, че бързам понеже съм най-важнио у свето..."
Адаш, съгласен съм с тебе, но случая не е такъв.
Колата, в която се е блъснало детето е карала в съседната лента, малко по-отзад на спрялата кола. Тоя, който е бил зад спрялата кола също спира, защото също е видял цялата ситуация.
Шофьора на колата, в която се е блъснало детето не е имал тая видимост. Детето е по-ниско от колата, която го скрива.
Не знам защо изобщо се нахвърляте върху водача, след като детето се блъска в колата, а не тя в него. Удара от огледалото го доказва.

Едит: Ето защо твърдя, че ситуацията е от програмираните убийства. Най-виновни са кретените, които са сложили пешеходна пътека тип "зебра" на булеварда. Виновен е дядото, както и родителите на детето. Те не са го научили да се подчинява и за това носят най-голяма отговорност. Ето за това и децата трябва да се пердашат винаги, когато проявяват инат и неподчинение. Не си мислете, че е нужно да се стига до садизъм. Сина ми съм го бил точно три пъти. На 10 месеца, на 3 и 7 години. Тоя между 12и18 му се размина. Не даде повод. Но и сега много добре знае, защо трябва да се слуша.
Отплеснах се!

pace
30-03-2012, 00:54
[QUOTE=mordohy;1054028]
не е имал тая видимост

ми като нямам видимост,минавам на 1-ва на полусъединител.......и толкова ли неможе да вдене,че щом колата пред него спира значи има човек на пътя,дано с детенцето всичко е наред.......

mordohy
30-03-2012, 01:47
[QUOTE=mordohy;1054028]
не е имал тая видимост

ми като нямам видимост,минавам на 1-ва на полусъединител.......и толкова ли неможе да вдене,че щом колата пред него спира значи има човек на пътя,дано с детенцето всичко е наред.......

Вдянал е!
Обаче му трябват около 2 секунди за да вдянат той и спирачната система.
При 36 км/ч това са 20 метра. При 48км/ч са 30 метра.
А колко още трябват за спирачен път?!
Ето защо казвам, че ситуацията е математически капан!
Вниманието няма нищо общо със ситуацията.
Жалко за детето.
Дано се оправи.

Omni
30-03-2012, 03:03
Мен ми е писнало всеки ден да псувам пенсионери, които немогат да вървят, а се качили на колела, пешеходци пресичащи където им падне, оглеждат се във движение излезнали вече на шосето се оглежда да ама не се прави така (след дъжд, качулка). Като видя пресичащи на местата означени за това действие закон спирам, но хората като стадо пресичат където се сетят.

Susscrofa
30-03-2012, 08:47
Вдянал е!
Обаче му трябват около 2 секунди за да вдянат той и спирачната система.
При 36 км/ч това са 20 метра. При 48км/ч са 30 метра.
А колко още трябват за спирачен път?!
Ето защо казвам, че ситуацията е математически капан!
Вниманието няма нищо общо със ситуацията.
Жалко за детето.
Дано се оправи.

Мордохи, аз на пешеходна пътека със спрял автомобил в дясната лента намалявам и минавам с 10 км в час!!!!!!!!! През спирки минавам с 20-30, особено тези с остров-трамвайните.
Градът е населено място!!!!!!!!!!!!! Тъпите ти заключения за зебрата не искам и да ги коментирам дори.
Вие сте тотално неадекватни. Къде да пресичат тези хора бе Мордохи, не може да цвъкаме надлези и подлези навсякъде. Ай укротете се малко, то ако зависи от мен ще забраня достъпа на коли изобщо до централната част на града.
Пишеш ей така, за да не заспиш.
Квадратният знак с пешеходец, какво означава според теб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Задмини спрелия автомобил ли? Кажи ми.
Излагаш се тотално.
Не виждаш ли какви кретени, карат и как минават през пешеходни пътеки и трамвайни спирки!!!!!!!!!
Ти някога слизал ли си от трамвай на К Величков в София?
Знаеш ли че когато той отвори врати през краката ти летят селяндури с 70 км в час, които в селските си убежища не са виждали трамвай.
ЗЕБРАТА означава ВНИМАВАЙЙЙЙЙЙЙ!!!!!!! Ако усетиш нещо необичайно СПРИ!!!!!!!!
Ебахти хорат има.............:priest:

---------- Post added at 05:45 ---------- Previous post was at 05:38 ----------

Проблемът е, че това което виждам по нашите пътища не ме навежда на мисълта за внезапно изкачане. Разбираш ли къде е проблемът.
И този подход да се опитваш да уплашиш някой с това какво на него може да му се случи е тъп.
Ти, ако си циганофоб, да пази еди кой си дъщеря ти да се залюби с циганин. Ебахти тъпите "заплахи".

---------- Post added at 05:47 ---------- Previous post was at 05:45 ----------

Абе ти глава имаш ли?
Напъни медузата в нея да мисли малко.
Говорим за зебра тук, за знаци големи колкото задника на Джей Ло, дано така поне стоплиш за какво става дума.

ФЕРАРИСТ
30-03-2012, 10:22
Аз без да съм експерт видях че дтето е ударило колата, а не обратното - ако колата го беше ударила, то удара трябва да е отпред, а на ескорчето му беше строшен страничния огледал, което говори ясно за нещата.....
Шофера е 100% невинен, и да - инфраструктурата също е калпава, не може някъде на нищото да боднеш една пеш пътека дето да сече 4 платна, дето да създава ситуации като тая......
Ако светците дето се си мислят че карат бавно си мислят че биха могли да видят лапе метър и 10 през съседната кола, дори и да карат с 30 много се лъжат......щото е много лесно да се реди ей така като си слушал новините и гледаш възмутено от "малоумниците" дето незнамсикакво......

Мордохи, аз на пешеходна пътека със спрял автомобил в дясната лента намалявам и минавам с 10 км в час!!!!!!!!! През спирки минавам с 20-30, особено тези с остров-трамвайните.

Може и да не ти пука, но не си мисли че са много тия дето ще ти повярват на това твърдение......

---------- Post added at 10:22 ---------- Previous post was at 10:18 ----------

Знаеш ли че когато той отвори врати през краката ти летят селяндури с 70 км в час, които в селските си убежища не са виждали трамвай.
А там ли е мястото на трамвая - в средата на пътя......мисля че сега като местиха линиите в Надежда прекараха трамвайните лини до тротоара......тва инфраструктура му се вика нали......значи значение има и тя.....

Susscrofa
30-03-2012, 10:33
Аз без да съм експерт видях че дтето е ударило колата, а не обратното - ако колата го беше ударила, то удара трябва да е отпред, а на ескорчето му беше строшен страничния огледал, което говори ясно за нещата.....
Шофера е 100% невинен, и да - инфраструктурата също е калпава, не може някъде на нищото да боднеш една пеш пътека дето да сече 4 платна, дето да създава ситуации като тая......
Ако светците дето се си мислят че карат бавно си мислят че биха могли да видят лапе метър и 10 през съседната кола, дори и да карат с 30 много се лъжат......щото е много лесно да се реди ей така като си слушал новините и гледаш възмутено от "малоумниците" дето незнамсикакво......

Може и да не ти пука, но не си мисли че са много тия дето ще ти повярват на това твърдение......

---------- Post added at 10:22 ---------- Previous post was at 10:18 ----------

А там ли е мястото на трамвая - в средата на пътя......мисля че сега като местиха линиите в Надежда прекараха трамвайните лини до тротоара......тва инфраструктура му се вика нали......значи значение има и тя.....

Говорех за острови, но ти явно не правиш разлика:)
В населеното място сто процента давам предимство на пешеходеца, всичко друго е дебелшко, надменно и свинско отношение към шофирането.
Това, че ти се юркаш по спирки и пешеходни пътеки не ме вълнува, аз знам аз как карам и какво правя, независимо, че отзад изнервени невръстеници ми пибиткат и се чудят тъпаците защо карам бавно, а истината е, че аз ДОПУСКАМ, ПРЕДПОЛАГАМ, че при наличието на 20 човека някъде все някой може да изкочи изневиделица на платното. Знам, че няма да ме разбереш, въпрос на светоглед, себеусещане и възпитание е това.:plane:

---------- Post added at 07:33 ---------- Previous post was at 07:28 ----------

Явно не четеш какво пиша.
При спрял автомобил в дясна лента преди пешеходна пътека, какво се прави:

1. Задминаваш го и му теглиш една майна, че е спрял?
2. Спираш зад него и внимателно оценяваш ситуацията.
3. Ако си в лявата лента профучаваш покрай него без грам да си зададеш въпроса, този защо спира?
4. Ако си в лявата лента спираш до него, виждаш, че няма никой на пешеходната пътека и продължаваш.

Зебрата е знак Стоп, зебрата е знак 10 километра в час.

SIS
30-03-2012, 11:20
А всъщност, инцидента на пешеходна пътека ли е станал, или около нея?

mordohy
30-03-2012, 11:49
Прасчо , пак изместваш въпроса!
Говорим за конкретната ситуация.
Тука нямаме спрял автомобил в дясната лента и префучаващ в лявата, а дете, което изскача ненадейно на пътя. Тоя в дясната е имал видимост към тротоара, вижда какво става и спира.
Тоя в лявата не вижда нищо и спира чак когато детето се удря в колата.
Не подменяй фактите!
И аз както посочи Ники, много пъти съм обвинявал първо инфраструктурата. Направи се някоя простотия, а после водачите виновни.
Такова мислене у нас все още няма.
Ето за това са селяндурите, които фучат на пешеходни пътеки.

Susscrofa
30-03-2012, 12:00
А всъщност, инцидента на пешеходна пътека ли е станал, или около нея?

Точно върху нея.

---------- Post added at 09:00 ---------- Previous post was at 08:59 ----------

Прасчо , пак изместваш въпроса!
Говорим за конкретната ситуация.
Тука нямаме спрял автомобил в дясната лента и префучаващ в лявата, а дете, което изскача ненадейно на пътя. Тоя в дясната е имал видимост към тротоара, вижда какво става и спира.
Тоя в лявата не вижда нищо и спира чак когато детето се удря в колата.
Не подменяй фактите!
И аз както посочи Ники, много пъти съм обвинявал първо инфраструктурата. Направи се някоя простотия, а после водачите виновни.
Такова мислене у нас все още няма.
Ето за това са селяндурите, които фучат на пешеходни пътеки.

Ти започна да говориш все едно си бил там, дай малко по сериозно.

SIS
30-03-2012, 12:06
[QUOTE=Susscrofa;1054229]Точно върху нея.[COLOR="Silver"]

Ами аз тогава въобще не мога да разбера какво има да се умува кой виновен и кой не. И тези доводи от типа "вие 'що биете негрите" не ви ли омръзнаха. Шофера е доволно виновен, което обаче едва ли по-някакъв начин успокоява роднините на детето. На тях им е достатъчно тежко без някой допълнително да се опитва да им вменява вина.

mordohy
30-03-2012, 12:47
Точно върху нея.

---------- Post added at 09:00 ---------- Previous post was at 08:59 ----------

Ти започна да говориш все едно си бил там, дай малко по сериозно.
Поне слушах внимателно!
Пешеходната пътека означава, че му е разрешено да пресече там пътя, а не да си прави каквото иска.
За дете на 8 години отговорност носят родителите му. То не може да взима самостоятелни решения на опасни места: асансьори, ескалатори, кръстовища и прочие. За там се изисква придружител.
В конкретния случай е виновен дядото и стига сте заемали пози на моралисти, защото и вас може да ви стигне!
Самонавивате се като последователите на мастър Линч!
Повтаряте като латерни: Ама то е блъснато на пешеходна пътека и толкоз!
Не!
То е изкочило неправилно на пешеходната пътека, без да прецени дали автомобилите могат да го видят и спрат. Вследствие на което то се блъска в автомобила!
А не той него!

Susscrofa
30-03-2012, 12:56
Поне слушах внимателно!
Пешеходната пътека означава, че му е разрешено да пресече там пътя, а не да си прави каквото иска.
спрат. Вследствие на което то се блъска в автомобила!
А не той него!

Еми, дай тогава родителите да платят щетите на шофера.
Ти не си добре.:goodnight:

SIS
30-03-2012, 13:15
Моите уважения към mordohy, оставил си у мен впечатление за разумен и спокоен човек и някак си не ти отива тона и сравненията, които правиш само защото някой не е съгласен с теб. А аз мога да се съглася с теб само в частта за класическата ситуация. Колата вдясно спира, този от ляво минава (често и ускорява) - наистина класика. Това с блъскането в автомобила е направо нереално ...... тъп довод. Кой кого ще блъсне е чиста математика. Ако за момент оставим настрана пешеходците и хипотетично приемем, че аз се движа по път без предимство, а ти по този с предимство, но аз юнашки отшибам знака СТОП и ти се сурна пред колата, така че да ми се внедриш в задната врата, ще приемеш ли да те пишем теб виновен? Това, че има пешеходна пътека означава за пешеходеца, че може да пресече там (безопасно по принцип), а за водача, че е длъжен да подходи с внимание ("особено при наличие на деца, инвалиди и стари хора") и да осигури предимство на пешеходците. Аз от ситуацията виждам един, който не си е изпълнил препоръките и едно дете, което е в болница. Дано да внимаваме повече и да не ни стига нас, защото единствения спор по темата (според мен) може да е бъде дали водача на МПС не е внимавал или просто не е искал да спре.

mordohy
30-03-2012, 13:39
Еми, дай тогава родителите да платят щетите на шофера.
Ти не си добре.:goodnight:

Посочих ти даже годината на казуса и вярвам, че вече си го открил. Има го във всички учебници по КАТ, поне в школите на МВР.
Щом детето е не може да се види от водача и то изскача внезапно на пътя, той не е виновен за че го блъска, дори и да кара с превишена скорост.
Случая тука е същия.
Това ми е тезата, а не, че одобрявам идиотите, които не спират на пешеходна пътека.

Моите уважения към mordohy, оставил си у мен впечатление за разумен и спокоен човек и някак си не ти отива тона и сравненията, които правиш само защото някой не е съгласен с теб. А аз мога да се съглася с теб само в частта за класическата ситуация. Колата вдясно спира, този от ляво минава (често и ускорява) - наистина класика. Това с блъскането в автомобила е направо нереално ...... тъп довод. Кой кого ще блъсне е чиста математика. Ако за момент оставим настрана пешеходците и хипотетично приемем, че аз се движа по път без предимство, а ти по този с предимство, но аз юнашки отшибам знака СТОП и ти се сурна пред колата, така че да ми се внедриш в задната врата, ще приемеш ли да те пишем теб виновен? Това, че има пешеходна пътека означава за пешеходеца, че може да пресече там (безопасно по принцип), а за водача, че е длъжен да подходи с внимание ("особено при наличие на деца, инвалиди и стари хора") и да осигури предимство на пешеходците. Аз от ситуацията виждам един, който не си е изпълнил препоръките и едно дете, което е в болница. Дано да внимаваме повече и да не ни стига нас, защото единствения спор по темата (според мен) може да е бъде дали водача на МПС не е внимавал или просто не е искал да спре.

Колега, явно и ти не си следил внимателно.
Разделям станалото на две части.
Виновните за ситуациата и виновниците.
Виновни са идиотите, които слагат забри по булевардите. Те са за да могат колите да преминават по-бързо и да не се задръства града. Навсякъде там скоростта е 70-90 км/ч. Там се слагат пешеходни светофари.
Виновен е дядото, който в изпуснал внучето си.
Последният, който е виновен е водача. Виновен е, защото изобщо се е качил на кола и се е намирал там в тоя момент.
Тука не казвам някой да се съгласява с мен, а посочвам решението на ВС по такъв казус и, че според него водача е невинен.
Нищо повече!
Иначе мнението ми е, че пешеходците трябва да се газят безнаказано по улиците:sniping:.
Чак тогава, може би, те ще се сетят за своите задължения и катастрофите ще са значително по-малко с пешеходци, точно както на ЖП прелезите.
Ама не го налагам на никого.
Аз и без пешеходна пътека спирам на стари хора, жени и деца!

Susscrofa
30-03-2012, 13:48
Посочих ти даже годината на казуса и вярвам, че вече си го открил. Има го във всички учебници по КАТ, поне в школите на МВР.
малко с пешеходци, точно както на ЖП прелезите.
Ама не го налагам на никого.
Аз и без пешеходна пътека спирам на стари хора, жени и деца!

Чудесно мнение. Аз пък искам градове без коли и всички квартали обявени за жилищни зони, където децата могат да ритат топка на улицата и шофера да ги изчака да спрат и да го пуснат да мине.
Няма никъде булевард в град минаващ на кота 0 с 90 км в час разрешена скорост, без да е ограден изцяло. Нещо не ми се връзва.
Ти тогава си готов да убиеш подпийнал тинейджър, абитуриент пресичащ бул. България неправилно?
Просто съм изумен що за мислене е това.

SIS
30-03-2012, 13:54
Признавам, че не следя особено внимателно, но до тук както го виждам този в дясната лента е успял да спре и някак алибито на онзи в ляво издиша. Някак много по-трудно е да се реагира, когато си от страната на внезапно изкачащия. И ако все пак си успял да спреш, значи си внимавал или просто не е било толкова внезапно (ако не успееш вече мога да се съглася, че не си виновен). Но ако си в лявата лента и този вдясно спре, а ти не, не мога да видя как точно ще те оневинят. Аз виждам няколко отпции: не си искал да спреш или не си внимавал (все тая) - виновен си; бил си по-напред -> имал си видимост и пак към първа точка, защото 4 метра не се изминават толкова "внезапно" от дете; бил си по-назад от колата вдясно и не си имал видимост, но пък по правило при такива обстоятелства трябва да караш с повишено внимание и дори да спреш ако не си сигурен (нещо което аз примерно практикувам често когат има автобус спрял на спирка, защото почти винаги има някой, който излиза точно пред автобуса). Та както казах, аз както и да го погледна, спора ми се струва, че може да е само дали водача е проспал ситуацията, или просто не е искал да спре.
Другите работи не мисля, че има смисъл да ги коментираме

mordohy
30-03-2012, 14:16
Признавам, че не следя особено внимателно, но до тук както го виждам този в дясната лента е успял да спре и някак алибито на онзи в ляво издиша. Някак много по-трудно е да се реагира, когато си от страната на внезапно изкачащия. И ако все пак си успял да спреш, значи си внимавал или просто не е било толкова внезапно (ако не успееш вече мога да се съглася, че не си виновен). Но ако си в лявата лента и този вдясно спре, а ти не, не мога да видя как точно ще те оневинят. Аз виждам няколко отпции: не си искал да спреш или не си внимавал (все тая) - виновен си; бил си по-напред -> имал си видимост и пак към първа точка, защото 4 метра не се изминават толкова "внезапно" от дете; бил си по-назад от колата вдясно и не си имал видимост, но пък по правило при такива обстоятелства трябва да караш с повишено внимание и дори да спреш ако не си сигурен (нещо което аз примерно практикувам често когат има автобус спрял на спирка, защото почти винаги има някой, който излиза точно пред автобуса). Та както казах, аз както и да го погледна, спора ми се струва, че може да е само дали водача е проспал ситуацията, или просто не е искал да спре.
Другите работи не мисля, че има смисъл да ги коментираме

Колега, там е работата, че не си прочел всичко и не си гледал интервютата.
Тоя, който е спрял е видял, че детето се отскубва от дядото на метри преди пешеходната пътека, предвижда какво може да стане и набива спирачките преди детето изобщо да е на пешеходната пътека. Тоя който го блъска не е могъл да види това от десностоящия му автомобил. Детето е по-ниско от дясностоящия автомобил и няма изобщо никакъв шанс да бъде видяно.
Това е ситуацията, а не пиян шофьор гази наред.
Ситуацията започва още на тротоара, а не на пешеходната пътека.

Susscrofa
30-03-2012, 14:20
Колега, там е работата, че не си прочел всичко и не си гледал интервютата.
Тоя, който е спрял е видял, че детето се отскубва от дядото на метри преди пешеходната пътека, предвижда какво може да стане и набива спирачките преди детето изобщо да е на пешеходната пътека. Тоя който го блъска не е могъл да види това от десностоящия му автомобил. Детето е по-ниско от дясностоящия автомобил и няма изобщо никакъв шанс да бъде видяно.
Това е ситуацията, а не пиян шофьор гази наред.
Ситуацията започва още на тротоара, а не на пешеходната пътека.

Ай стига бе, покажи къде говореха за отскубнало се дете.
Говореха за пресичащо дете. Става дума за осем годишно момиче, а не за 5 годишно детенце.
Измисляш си вече.
Тук имаме не разбиране на ситуацията от шофьора.
Не си е дал отговор на въпроса "защо е спрял тоз в дясната лента"?

SIS
30-03-2012, 14:38
Ами посъбуди ми интереса и прочетох малко (не че може много да се вярва на журналистите). Според дядото едната кола е спряла (явно съвсем спокойно), а според този от ляво е минал с 60км при ограничение 40 (а дали не е бил с повче от 60 не знам). Та ако приемем, че си прав и той не имал видимост, не само, че не е направил нещо задължително като намаляне на скоростта, ами даже в минал с превишена скорост. Та пак да си кажа, въпроса според мен е, дали е проспал ситуацията, или просто не е искал да спре и за малко не е преценил. Според мен просто не е искал да спре, но не е знал, че детето явно нетърпеливо да отиде на тренировката, веднъж стъпило на пътеката ще се затича. Другото е сметки и скорости. Ако беше минал със 100 нямаше да стане нищо, само дядото щеше да го попсувам малко, ако беше намалил до 30, щеше да спре или да успее да намали и просто да бутне детето и всички да се разминат с уплах и малко псувни. Ако-та много, но реалността е друга.

morfius
30-03-2012, 15:17
Ей българина много обича да морализаторства на чужд гръб.
Дано се оправи детето, а кой точно е прав и кой крив в случая точно от журналистите не искам да научавам.
Масово се спира пред, на и след пътеки да се качи или слезе някой, масово се оставят пречки на видимостта като храсти или кофи за боклук, масово се правят безумия с инфраструктурата... и накрая все се вменява вина на шофьора.
Поддържа се нагласата - караш ли, все за нещо си виновен... замислете се кой има интерес.
А тази нагласа е по-опасна и от малоумна пътека на голям булевард, защото обезсмисля спазването на дребните но важни правила.
Така и така си за нещо виновен, що да не прескочиш ограничението, да не минеш през неправилната лента, да не изпревариш на пешеходна пътека ... нали!
Не слагайте каруцата пред коня, защото конкретния случай е синдром, а не заболяване.

mordohy
30-03-2012, 15:36
[QUOTE=Susscrofa;1054299]Ай стига бе, покажи къде говореха за отскубнало се дете.
Говореха за пресичащо дете. Става дума за осем годишно момиче, а не за 5 годишно детенце.
Измисляш си вече.
Тук имаме не разбиране на ситуацията от шофьора.
Не си е дал отговор на въпроса "защо е спрял тоз в дясната лента"?[/QUOTE

Той изобщо не е видял спрял автомобил, защото действието става едновременно.
Пускам си радиоточката!

ФЕРАРИСТ
30-03-2012, 17:01
Трябваше още преди 2 страници да си я пуснеш......

Susscrofa
30-03-2012, 17:02
И аз така мисля, и без това само глупости пишеше, по-добре да слуша радиоточката.:yes::humpx::humpx::humpx:

Omni
30-03-2012, 17:12
Градът е населено място!!!!!!!!!!!!! Тъпите ти заключения за зебрата не искам и да ги коментирам дори.
Вие сте тотално неадекватни. Къде да пресичат тези хора бе Мордохи, не може да цвъкаме надлези и подлези навсякъде. Ай укротете се малко, то ако зависи от мен ще забраня достъпа на коли изобщо до централната част на града.
Пишеш ей така, за да не заспиш.
Квадратният знак с пешеходец, какво означава според теб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Задмини спрелия автомобил ли? Кажи ми.
Излагаш се тотално.
Не виждаш ли какви кретени, карат и как минават през пешеходни пътеки и трамвайни спирки!!!!!!!!!
Ти някога слизал ли си от трамвай на К Величков в София?
ЗЕБРАТА означава ВНИМАВАЙЙЙЙЙЙЙ!!!!!!! Ако усетиш нещо необичайно СПРИ!!!!!!!!
Ебахти хорат има.............:priest:

---------- Post added at 05:45 ---------- Previous post was at 05:38 ----------

Проблемът е, че това което виждам по нашите пътища не ме навежда на мисълта за внезапно изкачане. Разбираш ли къде е проблемът.
И този подход да се опитваш да уплашиш някой с това какво на него може да му се случи е тъп.
Ти, ако си циганофоб, да пази еди кой си дъщеря ти да се залюби с циганин. Ебахти тъпите "заплахи".

---------- Post added at 05:47 ---------- Previous post was at 05:45 ----------

Абе ти глава имаш ли?
Напъни медузата в нея да мисли малко.
Говорим за зебра тук, за знаци големи колкото задника на Джей Ло, дано така поне стоплиш за какво става дума.
Да имам в повече мозък отколкото си мислиш Прасчо. Освен това аз говоря за случката описана от него. Не съм казал да не се спира на тези места. Говориш така както ти отърва. С теб неможе да се спори все едно да спориш с радио точка

Susscrofa
30-03-2012, 17:14
Да имам в повече мозък отколкото си мислиш Прасчо. Освен това аз говоря за случката описана от него. Не съм казал да не се спира на тези места. Говориш така както ти отърва. С теб неможе да се спори все едно да спориш с радио точка

Извинявам се, сутринта бях малко изнервен, бях го забравил този коментар. Егати колко нещо написах днес в този форум.:boost:

viki
30-03-2012, 19:03
Градът е населено място!!!!!!!!!!!!!

Преди няколко дни блъснаха детето на мой близък.Отиват на зъболекар,той паркира и малката на секундата просто изхвърча от задната врата и изкача на платното!Идващата кола я отнася,даже не е имал време да реагира шофьора,всичко става за отрицателно време!Това се случва в самото сърце на града,из малките улички,където е невъзможно да се кара бързо.И само заради това,че щофьорът(младо момче 20+ годишен) е карал бавно,детето се е разминало с натъртвания и уплаха .
Бъдете внимателни,моля ви !