Log in

View Full Version : Alfa 146 1.6 Boxer - Не пали на бензин... и още нещо?

blackcodda
29-02-2008, 10:59
От скоро й се случва следното на моята - първо почна да не пали на бензин на студено или съответно много топло (2 часа по градски задръствания например).

Мислех, че е от изкуствено намаления приток на въздух, защото пък гаснеше на газ след форсаж и инерция (според газаджията - изпарителя тогава намалява подаването на газ и в един момент се оказва много въздух = бедна смес и гасне).

Сега обаче въобще спря да прави каквото и да е на бензин (последно зареждане ОМВ) - не пали, а ако съм на газ и на ход и превключа на бензин - не качва нищо и ако я оставя така - си гасне директно. По таблото не свети нищо особено. Проверих бушони - ОК са. Релетата за бензиновата помпа ги извадих и прегледах на око - изглеждаха наред, но знае ли човек. Все пак - едва ли е от там?

Мисля си за горивен филтър (въздушния е на 5000 км), някакво запушване по пътя на горивото, евентуално помпа или нещо по компютъра...

Мнения и съвети са добре дошли.

А, и още нещо - чува се едно стържене и леко просвирване когато е още студена колата, а от няколко дни и през цялото време - някъде откъм съединителя - когато го натисна спира, но пък и нещо взе да издава особено скърцане при натиск.
Съмнения за лагер на съединителя?

Sergey_gigov
29-02-2008, 11:11
само предложение - почисти цялата бензинова система - горивен филтър - и инжекторите най вероятно нещо се е задръстило

blackcodda
29-02-2008, 13:48
Сложих може би малко над 1/3 от това на 1/4 резервоар, но нищо не се получи. Стигам до извода, че или не може да премине въобще горивото (примерно някоя бучка парафин или друга простотия в бензина задръстила яко), или бенз въобще не излиза от резервоара.

А как по друг начин бих могъл да почистя горивната система (освен с такива добавки Liqui Molly, Redex и т.н.). Има ли начин да разбера дали работи помпата, като за начало?

SFINKS
29-02-2008, 17:11
като за начало отиди в някой свестен сервиз , може да е от 101 неща проблема ти ....

hsr
29-02-2008, 18:31
А като дадеш на контакт чува ли се "бучене" откъм резервоара ?

tonov
29-02-2008, 21:37
На боксер 1,6 помпата не работи само на контакт. Трябва да завърти и стартера та да тръгне.

Колега, пробвай да откачиш маркуча за горивото и го напъхай в някое пластмасово шише. Като почнеш да въртиш на стартер то ще си покаже стига ли бензин до двг.

hsr
01-03-2008, 08:42
На боксер 1,6 помпата не работи само на контакт. Трябва да завърти и стартера та да тръгне.

Много важно уточнение, мерси :th_up:

Колега, пробвай да откачиш маркуча за горивото и го напъхай в някое пластмасово шише. Като почнеш да въртиш на стартер то ще си покаже стига ли бензин до двг.

Тава щеше да ми е второ предложение :D

.....Проверих бушони - ОК са. Релетата за бензиновата помпа ги извадих и прегледах на око - изглеждаха наред, но знае ли човек. Все пак - едва ли е от там?

Колега, ако имаш игоряло реленце неможеш да го познаеш с оглед на око .Затова взимаш отнякъде същото(напр. от фарове, клаксон и т.н. незнам как е при боксера), сменяш и пробваш .Аз обаче си мисля, че ако ти е правила проблеми от по-рано най-вероятно са запъшени дюзите или бенз. филтър (ако има такъв) .Един приятел си караше Браво-то само на газ и в един момент се оказа, че не иска да работи на бензин .Оказаха се запушени дюзи .

blackcodda
04-03-2008, 10:53
Това дали работи помпата на контакт го опитах, но наистина не се чува нищо.
По принцип когато слагах газовата го направихме така, че дори и когато е на газ колата, бензиновата помпа пак да реаботи, за да циркулира горивото, да охлажда инжекторите и т.н. Това е добре поради горните причини и би могло да е зле, ако остане колата без бензин - но аз гледам винаги да е поне на 1/4 пълно. Така, че да е изгоряла по този начин помпата или пък да са се запушили инжекторите ме съмнява. Освен това по таблото не свети нищо в червено.
Смятам да направя една лека смяна на горивен филтър - така или иначе не е сменян откак имам колата пък ще видим.

blackcodda
28-05-2008, 13:33
От тази история резултата е - сменен горивен филтър (не беше от него), както и сменена бензинова помпа - май си е била към края така или иначе.

SFINKS
28-05-2008, 14:50
и пак ли няма резултат

една проба направи , извади маркуча който е от изпарителя към кутията на възд филтър(върви газ по него ) , и пробвай така с изваден маркуч да запалиш на бензин , ако пък земеш че запалиш пиши да ти кажа по нататъка ко се прави , ако нищо не стане просто отиди в сервиз

Orm
28-05-2008, 14:53
А, и още нещо - чува се едно стържене и леко просвирване когато е още студена колата, а от няколко дни и през цялото време - някъде откъм съединителя - когато го натисна спира, но пък и нещо взе да издава особено скърцане при натиск.
Съмнения за лагер на съединителя?[/quote]

Ами при мене това стрържене се появи когато лагера си беше издълбал гнездо върху притескателния диск.

ivan dimitrov
28-05-2008, 17:50
---

blackcodda
29-05-2008, 12:29
След смяната на помпата и филтъра всичко си дойде на мястото. Сега - от няколко дни при палене - когато е все още на бензин леко се замисля двигателя (въпреки, че е топло вече)... Превключа ли на газ обаче - всичко се оправя? Филтри съм сменил съвсем скоро.

А и наскоро му смених масълцето- Kutenkeuler 10W40 semi-synthetic, не знам дали не е нещо и от него - смятам да му сложа нещо - примерно Ресурс добавка или нещо от сорта.

М/у другото - предишното масло ми беше 15W40 и с него като че ли ми беше по-кротък двигателя...

А съединителя още си го карам и ми щрака - така че на дневен ред е той. Наистина мисля, че е откъм лагера, ама то си означава целия комплект да се сменя, а Виалето е много кинти и не знам още какво ще направя...

Айде със здраве.