View Full Version : Няма такава ЛАМЯ като моята
Аве вие сте големи баровци как ги карате тези "лами" - евала
Аз миналата седмица си взех TWIN SPARK 1.6 /99г. - като я купувах на табелата пишеше разход 6/100 :shock: :shock: а реално ми дава 19/100 градско а извънградското ми бие към 12-13/100 - нема такова нещо като моята Алфа :shock: :shock: :shock: Да кажеш че нещо не е у ред колата ДА ама поне на първо четене и нямаше никакви проблеми - пали си както требва, двигателя си мърка на 800оборота - работи добре. Ама откъде идва тоя разход ??????? и то я карам в малък град,представям си ако влезна с нея в София - акъла ще ми се вземе. И сега се чудя дали си заслужава да и сменям консумативите или да я шъткам . Ако сменя консумативите дали ще падне разхода а?????? ама дори и да падне ще падне с 1-2литра. МОЛЯ за съвет,че съм се хванал за главата с тоя разход. Иначе АЛФАТА си има много як ФЕЙС мноооо е яка ама как се карат тея коли с този разход.
А тези 2 свещи на цилиндър не са ли сложени за по добро изгаряне ... и това да доведе до по нисък разход :?:
Колега честито първо...Колата не харчи 6/100, а 11.3/100 градско и 6.9/100 извънградско по книжка. Практически не е така и зимата примерно моята харчи 13.5/100 а като е топло харчи 11.5/100..това аз приемам за нормално. Моя съвет е да си смениш консумативите, като започнеш от ремъци, ролки, всички филтри, масло задължително ново, примерно Селения. Да изчкваш да позагрее двигателя и тогава пак да си засечеш разхода...Ако продължава да е така отиди на диагностика задължително. На някой колеги високия разход се дължи на дебитомер, на други на ламбда сонда и т. нат.
П.С. Напиши под аватара си от кой град си и си сложи в подписа модела на колата и колегите ще ти помогнат къде да отидеш на диагностика...
Разгледай и тези теми, даже май са в повечко...
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=20250
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=19473
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=19283
Мойта след смяна на термостат и датчик към него ми свали на 11.5-12.0 от 26.0...... Ти сам си прави сметка дали се смъкват 1-2 литра .....
galinves71
29-02-2008, 15:18
много много е :idea:
Ясно -бойлер в багажника му е майката :(
ОК-щом по книжка дават разхода да е 11,3 то реално ще харчи малко повече 12/13 . Е според Вас не е ли множко и това ? Прочетох някъде из форума,че някои си махали катализатора за да им падне разхода - верно ли пада - моля споделете, защото много си ме кефи Алфичката и не ми се продава ама с този разход няма да мога да издържа дълго време. И моля да коментирате за свещите не са ли сложени за по добро изгаряне и по нисък разход :roll: . Не съм мнооо светнат относно автомобилите за това ако ви се струват смешни въпросите моля да ме извините-просто любопитство :oops:
Ясно -бойлер в багажника му е майката :(
Преди да мислиш за бойлер, отиди на диагностика да ти видят проблема....И ако слагаш газ, нека да е газов инжекцион или метанов инжекцион....Не погубвай Алфата...Макар че много колеги ще ти кажат че на обикновена газова е перфектна, ама тогава няма да усетиш много от качествата на автомобила. Това е лично мое мнение...
12-13/100 за тези коли не е много..все пак караш 120 коньова кола, ако искаш колата да не ти гори, тя няма и да върви, трябвало е да си купиш друга кола....Този въпрос е дъвкан многократно
ALFA155Ts
29-02-2008, 15:54
122 коня е как искаш 6-100 да гори ? 12-13 е нормално ........... :D
..... и то я карам в малък град,представям си ако влезна с нея в София - акъла ще ми се вземе.... :?:
Ми trouble ти го е казал хубаво да поизчакваш да ти загрее малко. Това че си в малък град значи и малки разстояния. Аз например живея в София обаче понеже не пътувам много време, при по-ниски температури колата загрява тъкмо като ида в университета или на работа. Поради това разхода ми не е по книжка. Това дето го е пишело 6/100 е баси наглата лъжа. Просто нямам думи. Бензиновата Алфа просто няма как да харчи толкова малко, колкото ни се иска, аз затова си взех дизел, ама пък да ти кажа доста често ме е яд, че не е някой TS 1.6 или 1.8, че тях като ги настъпиш и тръгват доста повече. Но като цяло ще трябва малко да се охарчиш и да я пооправиш малко ако искаш да ти харчи нормално / не малко, а нормално ;) /
а вие с катализатор ли карате?????
а вие с катализатор ли карате?????
Аз да, но някой колеги са го махнали...чесно да ти кажа не знам дали снижава разхода, можеби минимално...
Ранобудниче
29-02-2008, 16:18
....
12-13/100 за тези коли не е много..все пак караш 120 коньова кола, ако искаш колата да не ти гори, тя няма и да върви, трябвало е да си купиш друга кола.......
:idea: или само един кон :whip:
Sergey_gigov
29-02-2008, 16:31
а може и само така да ти се струва - ти как я засече ?
galinves71
29-02-2008, 16:34
колега днеска с моята 146т.спарк 1.6 лампичката за горивото ми примигваше,сложих за 20лв.гориво и изминах 112-113км.от които 50 на асвалт по-лош и от черен път с постоянно превключване на предавките.в момента още нее почнала да примигва лампичката,наистина може още малко да го понамалиш разхода.
ами като ми светна резервата и сложих 10л. след 60км. ми светна отново а след още 10км.(70) стрелката направо си се заби в най долна позиция.
Направи ми впечатление, че стрелката и много играе. Веднъж пак така ми заби най долу а след малко дори и лампичката изгасна :shock: :shock:
Колега поздравявам те с този разход - за завиждане си :wink:
galinves71
29-02-2008, 16:59
не мисля чее нещо фатално,иначе как са обороти,вървежа оправдавали този разход?дане би да имаш някаде изтичане на гориво,но мисля че след смяна на консумативите ще се промени в положителен аспект,споко :wink:
ами като ми светна резервата и сложих 10л. след 60км. ми светна отново а след още 10км.(70) стрелката направо си се заби в най долна позиция.
Направи ми впечатление, че стрелката и много играе. Веднъж пак така ми заби най долу а след малко дори и лампичката изгасна :shock: :shock:
Колега поздравявам те с този разход - за завиждане си :wink:
Как ще я засечеш така колега..Нито резервата знаеш точно колко, нито кога точно светва лампата...стрелката постоянно играе в зависимост от това как караш и от наклона на терена, просо толкова е относително със тая стрелка...Аз като карам по 80 км. със светната лапма и да речем че резервата ми е 7 литра да не да харчи моята кола 7-8/100 градско става дума...Пълниш догоре, караш 100 км. и пак отиваш да пълниш догоре, колкото напълниш, тва ти е разхода на 100 км. Чакаме разултати...
Баце,автомобила си мърка оборотите и са ОК и моа да кажа,че и сравнително бързо загрява след 2-3км вече си е вдигнала градусите - нямам проблем с термостата, а и водната помпа видях, че е сменяна скоро. Относно за вървежа е ОГЪЪЪЪН, обаче аз не я натискам дори мнооо внимателно си я карам гледам повече от 2000/2500 оборота да не вдигам имено заради разхода. Сега като се замисля, може ли гумите да влиаят на разхода понеже ми са доста широки ?????
Баце,автомобила си мърка оборотите и са ОК и моа да кажа,че и сравнително бързо загрява след 2-3км вече си е вдигнала градусите - нямам проблем с термостата, а и водната помпа видях, че е сменяна скоро. Относно за вървежа е ОГЪЪЪЪН, обаче аз не я натискам дори мнооо внимателно си я карам гледам повече от 2000/2500 оборота да не вдигам имено заради разхода. Сега като се замисля, може ли гумите да влиаят на разхода понеже ми са доста широки ????? Па ако имаше теч щеше да мирише на бензин
galinves71
29-02-2008, 17:31
абе мотора да нее на някакъв си ремонт?
Аз мисля че нямаш проблеми с разхода ами не си си засякъл правилно колко харчи....
Sergey_gigov
01-03-2008, 10:15
Баце,автомобила си мърка оборотите и са ОК и моа да кажа,че и сравнително бързо загрява след 2-3км вече си е вдигнала градусите - нямам проблем с термостата, а и водната помпа видях, че е сменяна скоро. Относно за вървежа е ОГЪЪЪЪН, обаче аз не я натискам дори мнооо внимателно си я карам гледам повече от 2000/2500 оборота да не вдигам имено заради разхода. Сега като се замисля, може ли гумите да влиаят на разхода понеже ми са доста широки ?????
оптималните обороти на тази кола са 3000 - 3500 - тогава можеш да разбереш как харчи наистина с 2000- 2500 об. ще влизаш в преразход - този двигател си е форсиран не е ладичка
това засичане не е никакво засичане най лесно свършваш бензина - слагаш 10 л. в резервоара и 10 л. в туба нулираш километража и отиваш да караш докато не свърши бензин
Яко си се минал с тая Алфа, трябвало е да си вземеш тигричка 1,6 - разправят, че хем повече вървяли, хем по-малко горяли, пък и някой лев от данъка щеше да спестиш :D
galinves71
01-03-2008, 11:00
оптималните обороти на тази кола са 3000 - 3500 - тогава можеш да разбереш как харчи наистина с 2000- 2500 об. ще влизаш в преразход - този двигател си е форсиран не е ладичка
това засичане не е никакво засичане най лесно свършваш бензина - слагаш 10 л. в резервоара и 10 л. в туба нулираш километража и отиваш да караш докато не свърши бензинпълни глупости :lol:
Sergey_gigov
01-03-2008, 11:41
това засичане не е никакво засичане най лесно свършваш бензина - слагаш 10 л. в резервоара и 10 л. в туба нулираш километража и отиваш да караш докато не свърши бензин
пълни глупости :lol:
Честно ли бе . като са пълни глупости земи да попиташ малко а ?
galinves71
01-03-2008, 12:40
[quote=plapla]Баце,автомобила си мърка оборотите и са ОК и моа да кажа,че и сравнително бързо загрява след 2-3км вече си е вдигнала градусите - нямам проблем с термостата, а и водната помпа видях, че е сменяна скоро. Относно за вървежа е ОГЪЪЪЪН, обаче аз не я натискам дори мнооо внимателно си я карам гледам повече от 2000/2500 оборота да не вдигам имено заради разхода. Сега като се замисля, може ли гумите да влиаят на разхода понеже ми са доста широки ?????
пълни глупости :lol:
Честно ли бе . като са пълни глупости земи да попиташ малко а ?[/quote:ov5gyvxj] бацка та то тогава по твойте приказки ferrari са ПО-икономични от renault clio бе? :D :D :D
Sergey_gigov
01-03-2008, 12:44
охххх аман - всеки автомобил си има разходна норма - или и за това не си чувал ?- оптимална работа на двигателя е на 3000 3500 оборота за алфите - сам се сети кога ще направи разхода по книжка
galinves71
01-03-2008, 12:50
добре не искам спорове вече,моята е на 117000км реални и ми гори м/у 6и10 обикновенно не я вдигам над 3000об/м :wink:
Sergey_gigov
01-03-2008, 12:53
добре спираме с тоя спор - само че я покарай малко на 5-та с 2000 об/мин по нанагорнище и ела да ми кажеш пак че ти гори 6-10/100
galinves71
01-03-2008, 12:58
стига а брато обичам та ва :roll:
[/quote]
[/quote]
ами понеже служебната ми кола е с борд комп. и там като гледам на 2000-2500 об. ми дава най-нисък разход примерно на 4скорост с 50/60км. И на мене ми се иска да и дам едни "ластици" ама тогава разхода си става бая ....... :shock:
Иначе верно алфичката си е егати гъзарията,въобще не ми се продава,другата седмица ще и сменя консумативите.
А между другото ЧЕСТИТА БАБА МАРТА - по малко Пижо повече Пенда :P
Sergey_gigov
01-03-2008, 13:29
стига а брато обичам та ва :roll:
добре уа щъ узема зъ жина нидей рюа :lol:
galinves71
01-03-2008, 13:58
ай ЧБМ :P