View Full Version : Вече може и без фарове през деня
nickalas
29-02-2008, 18:00
От утре колеги може да се кара без включени светлини. Един дерт по-малко вече, че полицаите като те видят от далеко без светлини то мигновенно те привикват. Изкарваха по някои лев, сега да ни ядат мушмулите!
Разгеле, ама сигурен ли си че е от утре?
На мен тва не ми пречи. Аз целогодишно си карам на фарове..... :)
Wishmaster
29-02-2008, 18:05
От 1-ви март до 1-ви ноември(мисля че беше). След това пак 24 часа на свещи.
Какво ви пречи карането на светлини?!
Предимства не много, но важни, недостатъци никакви (почти).
и аз карам целогодишно на фарове:))да не ви е страх че ще ви надпишат сметката за ток та да е дерт:)))
cvetelin
29-02-2008, 19:11
и аз карам цяла година на фарове ....
доста по добре е особено извън града като има слънце .... доста добре се вижда острещния ако е на фарове
наистина ли вече ще караме без свещи и през деня?Не ми работи зумера за пуснати светлини и ме е страх да не ги забравя някога. :?
Alexanderbb
29-02-2008, 20:05
За извън града и аз съм за фаровете ама в Софийските задръствания смисъл няма. А и така пада един повод за изнудване от катаджийте което е голям +
Какво ви пречи карането на светлини?!
Предимства не много, но важни, недостатъци никакви (почти).
не виждам показанията на таблото като е мн. светло..... това е осн. минус, поне за мен. Иначе с алфите няма как да забравиш да ги включиш, аз ги включвам през ноември и сега ще ги изключа. Но мисля че е до 1-ви април, незнам
и аз карам целогодишно на светлини,не виждам разлика дали е лято или зима.............
AlfaRomeo
01-03-2008, 01:47
не виждам показанията на таблото като е мн. светло..... това е осн. минус, поне за мен. Иначе с алфите няма как да забравиш да ги включиш, аз ги включвам през ноември и сега ще ги изключа. Но мисля че е до 1-ви април, незнам
До 1-ви март е :) Карайте си на фарове нон-стоп като по добре да ви виждат от колкото...някой блейка да ви стори нещо
на фарове е по добре,поне с поред мен ,имал сам ситуации изван градско през деня след завои в парвия момент да не вида колата дето 6те се разминавам с нея,фаровете помагат много,простом ти се набиват на о4и,колата просто се слива с околната среда,зависи и от цвета де ,аз сам за фарове :!:
За извнън градското спор няма, че с фарове е по-добре.
Раздел XVII. Използване на светлините
Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните
превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини,
габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния
номер.
(2) Използването на дългите светлини е забранено:
1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини
става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в
момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;
2. при движение по осветени участъци от пътя;
3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по-малко
от 50 метра.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за
движение през деня или с къси светлини.
:) Все пак по-добре на фарове постоянно, нищо няма да се изхаби ако ги държим включени. :)
т.е. и днес с фарове, а утре може вече и без.
И аз съм свикнал да карам постоянно на фарове, но хубаво е, че ако забравя да ги включа няма да ме глобят :lol: .
PEPI-2ALFA
01-03-2008, 17:32
и аз карам целогодишно на фарове:))да не ви е страх че ще ви надпишат сметката за ток та да е дерт:)))
И аз така :wink:
Mind_Control
01-03-2008, 19:30
Не мислите вие за околната среда :lol: производтво на електричество= по- висок разход.. Верно, че тва да 100 мл на 100 км ама я се замислете 1 000 000 000 коли по целия свят за какво става въпрос! През деня в града е пълна глупост това със светлините- за извънградко съм съгласен вече, че е по- добре!
Включени светлини = на по-вече газове.
И без това в този скапан град вече трудно се диша,за това карането на фарове през деня трябва да бъде забранено.
Ако някой блее зад волана и 6 фара да му светнеш се тая.
От друга страна,като се има на впредвид,че на поне половината коли фаровете не са регулирани, то поне през деня нямя да ми вадят очите.
Такаа, понеже подхванахме темата за екологията - по принцип съм много "за" опазване на околната среда и на работа ходя пеша или с колело. Не че не мога да си позволя друго, но така ми харесва повече, пък и малко движение никога не вреди. :)
Я да питам колко от вас вместо да идат с алтернативен транспорт яхат колата? Колко са посадили дръвче последната година и колко си хвърлят боклуците разделно? А ползвате ли листата на принтера в офиса и от двете страни? :)
Аз ходя на работа без колата. Работата ми е на достатъчно голямо разстояние, за да използвам кола, но не чак толкова далече, че да не мога да отида пеша. Ходя си и ми е добре да се разхождам, дори и през зимата.
Аз посадих 7 храстчета тази година в двора си на вилата.
Аз си хвърлям боклуците разделно, когато не живея с други хора, защото контролирането тогава е турно кой какво кога и къде е хвърлил.
Аз бих искал да ползвам листата и от двете страни, но уви принтера като му вкарам стари листа и се задръства, за което нямам никаква вина.
И да попитам...какво като ги правя всички тия неща??? В крайна сметка има хора, които за 500м си палят колата и карат. Има хора, които въобще не се интересуват къде си хвърлят боклука и които не знаят как се съди дърво...и аз като не съм един от тях си оставам едно малцинство и си мисля, а бе я да си живея и да си се кефя...
Шоко, тия неща ги написах съвсем умишлено :)
И аз имам напъни в тая посока, снощи отидох до магазина пеша.:lol: Досрамя ме за 150м някак си . . :oops:
Такаа, понеже подхванахме темата за екологията - по принцип съм много "за" опазване на околната среда и на работа ходя пеша или с колело. Не че не мога да си позволя друго, но така ми харесва повече, пък и малко движение никога не вреди. :)
Я да питам колко от вас вместо да идат с алтернативен транспорт яхат колата? Колко са посадили дръвче последната година и колко си хвърлят боклуците разделно? А ползвате ли листата на принтера в офиса и от двете страни? :)
да на последните два въпроса!!!!
@Mind_Control и @cufti,
ако бяхте такива природозащитници нямаше да карате тези коли, или поне щяхте да ги карате на газ!
Това със светлините и екологията беше много глупав довод според мен.
Извинявам се ако съм обидил някой! :roll:
Mind_Control
03-03-2008, 00:12
@Mind_Control и @cufti,
ако бяхте такива природозащитници нямаше да карате тези коли, или поне щяхте да ги карате на газ!
Това със светлините и екологията беше много глупав довод според мен.
Извинявам се ако съм обидил някой! :roll:
Идеята е, че колкото има смисъл да се кара на светлини в града, толкова и няма смисъл... иначе си прав, че светлините допринасят не с повече от 1% за замърсяването от коли.. ама един процент от тук, един от там и то се събират :)
Що се отнася до мен аз карам 7месеца в годината колело и мотор /става въпрос в София/.Кола в града ползвам само за служебни цели и през зимата.
Мотора ми има 2катализатора,но това не пречи на тъпоглавците от общинския съвет да ми сложат данък,който се равнява на данъка на два автобуса!
Ако имаха грам мозък в главите си щяха да сложат символични данъци за мотоциклетите,защото замърсяват по-малко,не задръстват и не заемат място при паркиране.
На колегите които растягат локуми за стари и нови автомобили ще им кажа,че годините нямат никакво значение за един автомобил.Единствено техническото състояние има значение и годишните прегледи са за това, то да се контролира.
Един автомобил на третата година може да бъде пълна гробница,както и един автомобил на 11г. да е в прекрасно техническо състояние.
Друг е въпроса ,че техническите прегледи са пълен ташак,а голяма част от колегите водачи на МПС са пълни безхаберници и мърлячи.Е те това е проблема а не годините на автомобилите.
Ами колко е гот като колата пред теб си отвори прозореца и от там залетят фасове, хартии, остатъци от закуски и пластмасови бутилки. Истината е че масата народ сме си цървули. Освен това и закони нямаме,вместо в общината да влизат пари от глоби,те влизат от такива като нас и колегата с моторедката.
Ами колко е гот като колата пред теб си отвори прозореца и от там залетят фасове, хартии, остатъци от закуски и пластмасови бутилки. Истината е че масата народ сме си цървули. Освен това и закони нямаме,вместо в общината да влизат пари от глоби,те влизат от такива като нас и колегата с моторедката.
Абсолютно съм съгласен!