PDA

View Full Version : Шофьорски опит

Orm
20-03-2008, 09:58
Ами колеги ... предлагам да се обменяме със шофьорски опит и да бъдеме полезни един на друг , кой знае може нещата които се напишат тука да помогнат на някой да избегне някоя опасност. Става дума за поведение на колата, от кой шум какво може да последва, спирачен път та и дори за психология.

Ами ще започнем примерно от това ..... знаете ли че - спирачния път на колата дори на леко нанадолнище може да се увеличи до 3 пъти , и не само заради гравитацията и ускорението, има и един друг момент при минаване от равен път към надолнище клата има много по малко сцепление с пътя и почти винаги при рязка спирачка хлъзгането ви е гарантирано , независимо от АBS и подобни.......

Бобби
20-03-2008, 10:33
Ако се панираш и одървиш на педала на спирачката :?: :!: :?: ....си до там :!: ....трябва и волана да се върти :idea: ....и куп други неща...според ситуацията

SFINKS
20-03-2008, 10:43
Ами колеги ... предлагам да се обменяме със шофьорски опит и да бъдеме полезни един на друг , кой знае може нещата които се напишат тука да помогнат на някой да избегне някоя опасност. Става дума за поведение на колата, от кой шум какво може да последва, спирачен път та и дори за психология.

Ами ще започнем примерно от това ..... знаете ли че - спирачния път на колата дори на леко нанадолнище може да се увеличи до 3 пъти , и не само заради гравитацията и ускорението, има и един друг момент при минаване от равен път към надолнище клата има много по малко сцепление с пътя и почти винаги при рязка спирачка хлъзгането ви е гарантирано , независимо от АBS и подобни.......

Шофъорския опит на терория не се учи , то затва и се нарича опит :wink:

Все пак има едно Гарантирано избягване на оспаноста - караш бавно-
по каквото и нанадолнище да се спускаш ни гравитация ни ускорение ни седморката на Блейк ще ти увеличат спирачниа път ако просто караш по бавно

Kuku
20-03-2008, 10:49
Бавното каране НЕ гарантира сигурност :wink:

търтей
20-03-2008, 10:50
то рпосто некои коли не могат да се карат бързо и така :lol: :lol: :lol:

Бобби
20-03-2008, 10:55
...така си е :!: ...тоя срещу теб, ако кара бързо и не овладе колата в дадена ситуация :?: ...пак си "пътник" :wink:

Orm
20-03-2008, 10:58
OK. нека го наречем полезни съвети.

Знаете ли че при 60 км/ч тежеста на пътниците се увеличава 10 пъти?!? Всмисъл ако тежиш 80 кг то при катастрофа със 60 км/ч е все идно да те ударят с 800 кг.....

Orm
20-03-2008, 11:10
Шофъорския опит на терория не се учи , то затва и се нарича опит :wink:

Все пак има едно Гарантирано избягване на оспаноста - караш бавно-
по каквото и нанадолнище да се спускаш ни гравитация ни ускорение ни седморката на Блейк ще ти увеличат спирачниа път ако просто караш по бавно[/quote

Съгласен съм с теб , но и колегите са прави - ти може да си спрял и пак да те нацели някой с 120 - всичко може да се случи ...... за това идеята е да обменяме опит а не да се караме

Kuku
20-03-2008, 11:13
Аз пък, да Ви кажа, съм се удрял с 60км/ч., без спирачен път в спрял ТИР и тези 800кг. натоварване някак не мога да ги приема за истина, а при мен даже са над 900кг., ако теглото се увеличава 10 пъти :lol:

SFINKS
20-03-2008, 11:15
бавното каране не гарантирало сигурност
изобщо не сте в час ама не ми се спори .....

аз поне засега човека да е умрял или пострадал много сериозно със скорост 40-50 км не съм чувал .

Kuku
20-03-2008, 11:23
Ти колко пъти си катастрофирал с 60км/ч.?
А колко пъти си катастрофирал с над 100км/ч.?
А колко коли си смачкал на тотал?
Катастрофирал ли си изобщо някога :lol:

Orm
20-03-2008, 11:31
Аз пък, да Ви кажа, съм се удрял с 60км/ч., без спирачен път в спрял ТИР и тези 800кг. натоварване някак не мога да ги приема за истина, а при мен даже са над 900кг., ако теглото се увеличава 10 пъти :lol:

Това става при 64 км/ч

http://youtube.com/watch?v=f7Ts94rjr4M

Бобби
20-03-2008, 11:40
бавното каране не гарантирало сигурност
изобщо не сте в час ама не ми се спори .....

аз поне засега човека да е умрял или пострадал много сериозно със скорост 40-50 км не съм чувал .
Вземи ни свери часовниците :D :D :D

lyuli
20-03-2008, 11:59

тaka e,

но е вярно, че и бързото каране не гарантира сигурност.

Сигурността се гарантира, ако човек има реална оценка за способностите и и най-вече за това дали може преценява правилно ситуацията на пътя. Правилото е да си нащрек, зашото от всички може да се очаква всичко... малко тъпо звучи, но е факт. Трябва да си поготвен във всеки един момент, че някои ще направи тъпа маневра..... че ще те засече или нещо подобно и така можеш да отреагираш.

по въпроса за килограмите - и аз не съм сигурна, че е така, братовчеда като се блъсна със 80-100 км.х в един стълб, колата беше тотална щета, а той беше ок (малко охлузвания и сътресение, което си е нищо за такъв удар) , хем без колан......

gigi
20-03-2008, 12:01
От много неща зависи по принцип е по добре да се кара бавно но не винаги е по безопасно от бързото каране. На кръстовището на Сливница и Димитър петков (Кенар-а) съм се нагледал на какво ли не, но една случка няма да я забравя. от центъра по Сливница Тойота авенсис, тогава най новата сега стария модел, завива на ляво по Димитър петков. От Люлин към центъра лети мерцедес С-класа -пурата, та авенсиса трагва плахо, и с много бавна скорост завива в този момент пура-та движеща се със 140-150 изкача от лекия вираж и след секунда нацели централно тойотата в десните врати. Този от пурата слезе жив и здрав с малко синини от стъкла и въздушна възглавница, но в Авенсиса кайма десните врати бяха залепнали за лвите стряшна работа. Та то ясно че мерцедеса беше виновен с тази скорост и ако беше с по ниска нямаше да стане така,но в случая той си е ОК докато Авенсиса с 20-км загинаха хорат ами ако беше карал по бързо щше да се изнесе, а най лошото е че полицайте казаха че авенсиса е виновен - отнемане на предимство :shock: :?
Случай такива много така че не винаги скоростта е проблем по някой път може и с ниска скорост пак да стане най лошото. :frown:

Chimev
20-03-2008, 12:20

Това става при 64 км/ч

http://youtube.com/watch?v=f7Ts94rjr4M
Е те това 100% не е при 64 км/ч :wink:

Kuku
20-03-2008, 12:23
Баш при 64км/ч е - при толкова се правят тестовете на всички автомобили в EuroNCAP, но джипката е кашкавалена ;)

fred
20-03-2008, 12:24
Имам някъде едни стари книги, но са хубави на тема майсторско шофиране, от един полски състезател Засада. Е може би има и по нови неща, но принципите остават.

В един форум намерих това:

Казаха ми,че навремето един полски рали-пилот-,,...Засада''бил издал книга със всички подробности и техники на каране...откъде може да се намери тази книга...или някоя друга такава... независимо дали е българска или не...

Mod.edit: Авторът се казва Собеслав Засада, а книгата "Безопасна скорост". Има я качена и в интернет на няколко места.
П.С. Например - http://www.rally-club.net/articles/bezop.htm

Chimev
Баш при 64км/ч е - при толкова се правят тестовете на всички автомобили в EuroNCAP, но джипката е кашкавалена ;)
Така може, инак и аз знам от личен опит как е с 60 челно :lol:

ShoxXx
Аз мисля, че всички трябва да сушаме SFINKS. Той има опит и знае как стават нещата...

Kuku
20-03-2008, 12:25
Па и часовника му е верен :lol:

viki
20-03-2008, 12:27
:roll2:
като се кара назад не е добре да се гледа напредhttp://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/725855.gif

gigi
20-03-2008, 12:38
Па и часовника му е верен :lol:
Тва сигурно щот му е японски кварцов без турска намеса и със специални части зглобяван :bouncing_smiley:

Kuku
20-03-2008, 12:40
Ръчна изработка :lol:

viki
20-03-2008, 12:42
Ай стига и вие де..'кви сте злиhttp://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/52226.gif

ShoxXx
20-03-2008, 12:50
Всичко е поръчково...даже е и графитен...това е специален цвят за тези от вас, които не знаят.

Инак по темата...хубаво е когато караме да не ни разсейват голи и разголени жени вътре в автомобила...некво не е много безопасно за околните в движението... :humpx:

fred
20-03-2008, 13:41
Всичко е поръчково...даже е и графитен...това е специален цвят за тези от вас, които не знаят.

Инак по темата...хубаво е когато караме да не ни разсейват голи и разголени жени вътре в автомобила...некво не е много безопасно за околните в движението... :humpx:

То не само вътра, а и отвънка може да ни разсейват я :shock: :D

Orm
20-03-2008, 13:51
Сетих се за още нещо интересно и полезно .....

Когато на пътя има кон или коне в никакав случай не натискайте клаксон , щото едно че се стряскат и не се знае на каде ще скочи но и ритат ..... могат дори при спряла кола да ви оставят едни копита по ламарината......
С крави овце и.т.н може да си натискате клаксона ктолкото искате ...... ( не че помага де :D :D :D )

Бобби
20-03-2008, 13:51
...ето една дето не е кашкавалена :D
http://youtube.com/watch?v=STFAlYkNelw

Kuku
20-03-2008, 13:54
Оригинала на реклама е на "G-класа" :lol:

lyuli
20-03-2008, 13:55
Сетих се за още нещо интересно и полезно .....

Когато на пътя има кон или коне в никакав случай не натискайте клаксон , щото едно че се стряскат и не се знае на каде ще скочи но и ритат ..... могат дори при спряла кола да ви оставят едни копита по ламарината......
С крави овце и.т.н може да си натискате клаксона ктолкото искате ...... ( не че помага де :D :D :D )

на мен ми се е слу4вало кон да търчи срещу колата и то на магистралата със 100 км/х (бях с един опел, та за това толкова бавно ;)) но си изкарах акъла. ужасно беше, не можех и да се престроя, че точно изпреварвах когато видях животното срещу ми.... просто намалих и запазих самообладание. за щастие коня реши да се престрои в друга лента. няколко стотин метра по-надолу братя роми търчеха в локалното и го викаха.... абе мила родна картинка, само дето ако беше имало сблъсък можеше и да не пиша сега във форума (а бяхме 4-ма в колата)..... и това на магистралата ,към Варна........

Бобби
20-03-2008, 14:19
Оригинала на реклама е на "G-класа" :lol:
..не съм я гледал...но тая ме съсипа от смях :D :D :D

PEPI-2ALFA
20-03-2008, 14:52
Преди да се стигне до скорости , до безопасно спиране и т.н. има елементарни неща като правилна стойка и правилен захват на волана. Много хора карат "от задната седалка" и като натискат съединителя се изпъват катоо.... Набират се на волана, когато пускат музика. Държат волана с лявата ръка отгоре по средата- и чакай ти да си я премести да ти пусне мигач.
Ония ден случайно попаднах на една тема в Субару-форума. Прувод на книга от авто-състезател- описва точно тия неща. На който му се чете - воала: http://www.subaru.bg/forum/viewtopic.php?t=1174
П.П. Не е много дълго за четене , даже е по-малко от "голф и гъзария" :lol:

Бобби
20-03-2008, 15:02
А бе то има ли някой да си признае, че е слаб любовник или шофер:!:

SFINKS
20-03-2008, 15:36
специалистите пак са се поизказали гледам :lol:
Освен от футбол и политика и от шофиране всички разбирали :Suicide:

карайте както искате майстори на геврека щото така като ви слушан никакви шофери не сте .
Ако не мое да потвърдите следният прост факт ,а именно ,че като караш по бавно риска е много много по-малък да се потрошиш и утрепеш , това говори колко опитни шофери сте ... с две думи гола вода :wink:

некой беше питал колко катастрофи съм имал .... за тебе гордост ли е да имаш колкото може повече тоталки ??? Според мен колкото повече имаш толкова по измислен шофер си щото катастрофите ти доказват че просто си мислиш че можеш да караш а всъщност не е точно така

Бобби
20-03-2008, 15:50
Ако ти е писано да се потрошиш и отрепеш!....трудно е да го избегнеш!....тоез да се удавиш :D

SFINKS
20-03-2008, 15:52
Ако ти е писано да се потрошиш и отрепеш!....трудно е да го избегнеш!....тоез да се удавиш :D

не си много интелигентен бате :wink:

бе вие с.......и ли сте бе ???????????????

само за последните седмици сумати и народ се изтрепа поради факта че се кара бързо и на никой дървената му глава не увира че като караш бързо умираш или още по зле умира някой друг .

Няма оправия в тая държава

Kuku
20-03-2008, 15:55
Не се гордея, че имам няколко катастрофи зад гърба си, само те питам ти колко имаш, защото даваш оценки за катастрофи, без да си преживял нито една, което е смешно :lol:

П.П.
Това с кава скорост е станало, според теб?

SFINKS
20-03-2008, 16:00
kuku ,
Имам 2 много тежки катастрофи , други въпроси имаш ли
Само че тогава бях на акъла на повечето рацери в тоя форум и карах много бързо и неразумно.
Знам че е трудно някой като ти каже карай по бавно пич и ще уживееш. Трудно влиза тва в главата особенно на по малките , много трудно . Мен да не си мислиш че лесно ми е влезло в главата , ма накрая влезе като се размазах

Бе да те питам , Ти верно ли не разбираш че като караш по бавно е много по малко вероятно да се утрепеш или просто спориш заради спора :?:

Kuku
20-03-2008, 16:09
И мислиш, че при удар с 60км/ч не можеш да загинеш или при удар с 120км/ч не можеш да оцелееш?
Не ми каза, с каква скорост е размазана колата горе?

П.П.
Знам, че както с 60км/ч така и с 120км/ч може да се случи и най-лошото, а може и всички да са невредими :idea:

Бобби
20-03-2008, 16:09

не си много интелигентен бате :wink:

бе вие с.......и ли сте бе ???????????????

само за последните седмици сумати и народ се изтрепа поради факта че се кара бързо и на никой дървената му глава не увира че като караш бързо умираш или още по зле умира някой друг .

Няма оправия в тая държава
Не участвам в тест за интелигентност!....а се изказвам по темата!...и никаде не съм споменал, че бързото каране те спасява!!!.....а друго е да умееш да владееш автомобила!!!...в други спорове съм видял и ти колко си културен :roll: ....но едва ли може да си правим оценки един на друг...и то тук..

SFINKS
20-03-2008, 16:13
ГАРАНТИРАМ ти че една и съща катастрофа , при абсолютно еднаква ситуация , абсолютно еднакъв удар , вероятноста да уживееш е обратно пропорционална на скороста с която се движиш

Виж вече изгубих всякакво желание и не намирам никакъв смисъл да споря с самоубийци .Карайте както искате и си мислете че скороста не убива ....Всеки има избор да прави каквото иска с живота си

Само не се опитвайте повече да ми доказвате че скороста нямала значение . Няма смисъл тва , как да го кажа по друг начин ....

Galeano
20-03-2008, 16:24
Ето малко шоферски опит.
Колко от вас слагат предпазния колан?
Колко от вас мислят,че правилника за движение е за балъците?Щото ако всеки го спазваше, никой нямаше да има нужда от шоферски умения

Kuku
20-03-2008, 16:31
Аз само се опитвам да кажа, че скоростта, сама по себе си, НЕ убива :idea:

kiler_4o
20-03-2008, 17:12
Ето малко шоферски опит.
Колко от вас мислят,че правилника за движение е за балъците?Щото ако всеки го спазваше, никой нямаше да има нужда от шоферски умения
Не съм карал нито веднъж без колан, дори за 10 метра...
Правилника съм го чел, закона също, даже го имам и в колата ... Други въпроси ?

Аз съм "пишлеме" на 18 год. дето кара от около година... От италфест-а - насам си позволявам от време на време да правя някои лудории, които преди не бих направил, защото там си тествах колата какво може ... Всеки ден се уча още и още, защото никой не е научил всичко... Много хора ми се смеят, че седалката ми била много напред - е аз не мога да карам легнал - да нямам чувство с педалите и волана достатъчно, както и видимост ...
Винаги когато правя нещо първо премислям 2-3 пъти ситуацията, поемал съм рискове, но единствено ако се наложи... И винаги са преценени ... завъртал съм колата, за да не изляза в насрещното в друга кола при хлъзгав път - някой ще каже: "аа виж го тоя, как се завъртя", ама друг можеше да каже - виж го тоя как се натресе челно ... Стремя се никога да не карам по-бързо, от колкото мога да спра, макар че съм го правил - всеки е вършил лудории, но пак не прекалявам ...

но като заговорихме за спиране - Бих посъветвал всеки, който е решил да научи нещо да започне първо с това - Много пъти съм се измъквал от катастрофа именно, защото знам как точно да спирам с колата си - Никога не оставям гумите да започнат да приплъзват или ако го направят винаги отнемам плавно спирачката малко докато спрат и отново я натискам до ръба на възможностите на колата ... Ако имате ABS – частично отпада това, но само ЧАСТИЧНО ... Тойотата въпреки, че има ABS пак щеше да се завърти на леда, ако не бях пуснал спирачката в един завой (при каране с около 30 км/ч) ... Мисля, че много малко опит може да се научи с четене, но е много важно човек да има и теория, а не само практика ... преди да взема книжка доста съм чел - започнах с техники за дрифт, но после продължих с техники на шофиране и сега по някой път като бързам дори ползвам heel-n-toe (но ми се случва много рядко и то само в един завой - този за м.р. от околовръстното, защото почти винаги преди завоя вече съм превключил на по-ниска предавка - това като стана въпрос за състезателно шофиране) ...
Но въпреки това бих казал, че най-доброто, което можете да направите е да излезете и да си изпровате колата някъде, където е безопасно (автополигон, автомобилна писта и т н) - най-добре на писта ... Мисля, че има достатъчно по-опитни хора от мен, които пишат тук и предпочитам да спра до тук, защото знам, че веднага хората ще започнат да ми казват, че съм бил голям разбирач...

Orm
20-03-2008, 17:21
[quote="SFINKS"]специалистите пак са се поизказали гледам :lol:
Освен от футбол и политика и от шофиране всички разбирали :Suicide:

карайте както искате майстори на геврека щото така като ви слушан никакви шофери не сте .
Ако не мое да потвърдите следният прост факт ,а именно ,че като караш по бавно риска е много много по-малък да се потрошиш и утрепеш , това говори колко опитни шофери сте ... с две думи гола вода :wink:

некой беше питал колко катастрофи съм имал .... за тебе гордост ли е да имаш колкото може повече тоталки ??? Според мен колкото повече имаш толкова по измислен шофер си щото катастрофите ти доказват че просто си мислиш че можеш да караш а всъщност не е точно така[/q

Като ти гледам колата - едва ли на магистралата караш със 50-60 км/ч
Това което казваш ти е ясно на 5 годишно дете ...... Става дума съвсем за други неща като например непредвидени ситуации на пътя . Извън града се кара бързо ( 90 км/ч е вече опасна скорост ) И никой не те пази от тъпанарщините от другите ще ти дам два примера :

1) Карам си от Бургас за София едно поло (1.1 мотор ) сам се сещаш за възможностите на тези 45 коня. Тръгвам да изпреварвам една монтанска вектра , при което тоя тъпанар как ме вижда почва да дава газ и срещу мене един тир. Естествено никой не пази дистанция и аз няма как да натисна спирачка и да се върна на мястото си . В последния момент вече пребледнял реших да натисна спирачката и да се върна в платното та каквото ще да става ( поне не е челен удар с тир ) Както и да е тоя от зад ми направи място . След това отбих спрях и 15-20 минути ръцете ми трепереха като от паркинсон.
Как ще предвидиш че този монтанския е решил да ти покаже колко му е бърза колата???

2) Наложи се да преспим в един тироджийски мотел в Украина с двама приятели слязохме в кръчмата и знаеш ли какъв разговор чух ?І? Расправяха си кой колко коли е бутнал от пътя през ноща ...... Как ще се опазиш от това????

Orm
20-03-2008, 17:28
Ето малко шоферски опит.

Аз съм "пишлеме" на 18 год. дето кара от около година... От италфест-а - насам си позволявам от време на време да правя някои лудории, които преди не бих направил, защото там си тествах колата какво може ... Всеки ден се уча още и още, защото никой не е научил всичко... Много хора ми се смеят, че седалката ми била много напред - е аз не мога да карам легнал - да нямам чувство с педалите и волана достатъчно, както и видимост ...
Винаги когато правя нещо първо премислям 2-3 пъти ситуацията, поемал съм рискове, но единствено ако се наложи... И винаги са преценени ... завъртал съм колата, за да не изляза в насрещното в друга кола при хлъзгав път - някой ще каже: "аа виж го тоя, как се завъртя", ама друг можеше да каже - виж го тоя как се натресе челно ... Стремя се никога да не карам по-бързо, от колкото мога да спра, макар че съм го правил - всеки е вършил лудории, но пак не прекалявам ...

но като заговорихме за спиране - Бих посъветвал всеки, който е решил да научи нещо да започне първо с това - Много пъти съм се измъквал от катастрофа именно, защото знам как точно да спирам с колата си - Никога не оставям гумите да започнат да приплъзват или ако го направят винаги отнемам плавно спирачката малко докато спрат и отново я натискам до ръба на възможностите на колата ... Ако имате ABS – частично отпада това, но само ЧАСТИЧНО ... Тойотата въпреки, че има ABS пак щеше да се завърти на леда, ако не бях пуснал спирачката в един завой (при каране с около 30 км/ч) ... Мисля, че много малко опит може да се научи с четене, но е много важно човек да има и теория, а не само практика ... преди да взема книжка доста съм чел - започнах с техники за дрифт, но после продължих с техники на шофиране и сега по някой път като бързам дори ползвам heel-n-toe (но ми се случва много рядко и то само в един завой - този за м.р. от околовръстното, защото почти винаги преди завоя вече съм превключил на по-ниска предавка - това като стана въпрос за състезателно шофиране) ...
Но въпреки това бих казал, че най-доброто, което можете да направите е да излезете и да си изпровате колата някъде, където е безопасно (автополигон, автомобилна писта и т н) - най-добре на писта ... Мисля, че има достатъчно по-опитни хора от мен, които пишат тук и предпочитам да спра до тук, защото знам, че веднага хората ще започнат да ми казват, че съм бил голям разбирач...

На колко хиляди си сменяш накладките?????

kiler_4o
20-03-2008, 19:12
Ето малко шоферски опит.

На колко хиляди си сменяш накладките?????
От както съм я купил съм ги сменил и съм изминал 10000 км. с чинкуечентото съм изминал по-малко, но и на него само 1 път съм ги сменял ...
Това в каква връзка ? Аз спирачки по някой път почти не ползвам ... За това пък смених лагер на първичния и лагер на вторичния вал в ск. кут ... Това за спирането не говоря системно, а когато съм тръгнал да си правя кефа ...

tipo1960
20-03-2008, 19:34
Ето малко шоферски опит.

Но въпреки това бих казал, че най-доброто, което можете да направите е да излезете и да си изпровате колата някъде, където е безопасно (автополигон, автомобилна писта и т н) - най-добре на писта ... Мисля, че има достатъчно по-опитни хора от мен, които пишат тук и предпочитам да спра до тук, защото знам, че веднага хората ще започнат да ми казват, че съм бил голям разбирач...Браво,ако всички нови шофьори са като теб,катастрофите ще намалеят с 90 %.От 86 г. имам книжка и още разни карачи ми се чудят как може да карам в състезателна поза/предполагам знаеш как стои седалката,а също и ъглите на коленете и лактите/,не с лявата ръка отгоре на волана,дясната някъде около ръчната, главата килната на дясно и гледаш лошо :idea: .А и седалката изместена назад до багажника.Като видя някой да кара така и гледам да съм по надалеч от този карач.Още веднъж браво за това което правиш да си подобряваш уменията на шофьор.А това че си на 18 г. нищо не значи,има и хора на 50 г.,които само въртят волана.

kiler_4o
20-03-2008, 19:42
...А това че си на 18 г. нищо не значи,има и хора на 50 г.,които само въртят волана.

За това съм напълно съгласен ... Но има и 18 годишни, които са много зле ... 2-3 съученици си смляха колите, други през 2-3 месеца ги осуркват или удрят ... за сега за щастие само единия таз(с) съм си счупил и то при избягване на ПТП, защото не ми стигна мястото да спра - карах в колона по околовръстното и добрия шофьор в началото на колоната реши да спре, за да види една катастрофа както караше с около 100 ... дистанция, дистанция, ама отпред чисто нов C4, дето се закова на място ... та предпочетох бордюр и таз(с) пред кола, предна броня, може би радиатор ...

Stoyan Georgiev
20-03-2008, 19:52
е аз ако не мога да се събера в колата ако не ми е на макс назад седалката, по-лош шофер ли съм? или пък щото ръцете не са ми на 90 градуса в лактите ?

в града се кара така че да не ти се налага да прилагаш умения придобити на пистата.

който мисли, че не е така си е кандидат-донор според мен ;)

Wishmaster
20-03-2008, 19:56
За това съм напълно съгласен ... Но има и 18 годишни, които са много зле ... 2-3 съученици си смляха колите, други през 2-3 месеца ги осуркват или удрят ... за сега за щастие само единия таз(с) съм си счупил и то при избягване на ПТП, защото не ми стигна мястото да спра - карах в колона по околовръстното и добрия шофьор в началото на колоната реши да спре, за да види една катастрофа както караше с около 100 ... дистанция, дистанция, ама отпред чисто нов C4, дето се закова на място ... та предпочетох бордюр и таз(с) пред кола, предна броня, може би радиатор ...

Няма да забравя какво ми каза моят инструктор когато ми даваше документите след като си взех изпита. Първата година ще караш както искаш, след това ако си още ЖИВ и ЗДРАВ ще караш както трябва. Това никога няма да го забравя имам си вече 1 на ум за мое щастие се разминах само с уплаха, но вече ....... не знам кой ми е насреща. И както каза колегата няма значение че си на 18, според мен шофьорската книжка не те прави шофцор.

kiler_4o
20-03-2008, 20:00
е аз ако не мога да се събера в колата ако не ми е на макс назад седалката, по-лош шофер ли съм? или пък щото ръцете не са ми на 90 градуса в лактите ?

в града се кара така че да не ти се налага да прилагаш умения придобити на пистата.

който мисли, че не е така си е кандидат-донор според мен ;)
Не става въпрос за това дали ти е най-отпред седалката или най-отзад, а за това до каква степен ти позволява да държиш колата под контрол - аз примерно съм си настроил седалката така, че да мога да натисна педалите до край + още малко, така че да не са ми нито свити краката, нито опънати ... волана ми е на по-малко от 1 ръка разстояние...
А това за градусите - то вече си е до удобство, аз по околовръстното по някой път хващам волана най-отдолу, подпирам си ръката на крака и го държа в права посока, но това само на околовръстното с 80 км/ч, с повече просто страха надделява (да го държа там) ... по принцип едната ми ръка е вляво на около 9 часа, другата на скоростния лост, когато трябва да правя повече завои или карам бързо - някъде към 2-3 часа ... това за ръцете къде да са - много зависи от ситуацията, по някой път като съм уморен ги държа по-различно... всеки с вкуса си дето се вика ...

tipo1960
20-03-2008, 20:18

който мисли, че не е така си е кандидат-донор според мен ;)Нещо не си ме разбрал какво изкам да кажа,естествено че ще си нагласиш седалката да ти е удобно за шофиране.А това което е научено на пистата най-много се използва в града и то дори като си спазваш правилата,но онези с наклонените глави постоянно ме карат да използвам /наученото на пистата/.Но те са си родени рали състезатели и могат да си карат както си изкат,а правилата са за простосмъртните.

Stoyan Georgiev
20-03-2008, 20:30

който мисли, че не е така си е кандидат-донор според мен ;)Нещо не си ме разбрал какво изкам да кажа,естествено че ще си нагласиш седалката да ти е удобно за шофиране.А това което е научено на пистата най-много се използва в града и то дори като си спазваш правилата,но онези с наклонените глави постоянно ме карат да използвам /наученото на пистата/.Но те са си родени рали състезатели и могат да си карат както си изкат,а правилата са за простосмъртните.

сега вече те разбрах ;)

мисълта ми беше, че ако всеки си кара както трябва, рали-умения не ти трябват за градско :P :lol:

nuvolari
20-03-2008, 21:29
Разбира се че скороста е най важния фактор,колкото по бързо караш,толкова е по голяма вероятноста да се удариш......Например:път с доста остри завой и намалена видимост,а такива в БГ колкото искаш....та ,караш със 100 ,завой-80 права отсечка с нанагорнище и решаваш да отвееш тоя пред тебе ,че се движи доста по-бавно ,вече си на 130-140 почти си го минал но срещу тебе внезапно виждаш кола която изкача от завоя и също изпреварва б авно движеща се кола и се движи със твойта скорост към теб.......

BO
20-03-2008, 21:38
Разбира се че скороста е най важния фактор,колкото по бързо караш,толкова е по голяма вероятноста да се удариш......Например:път с доста остри завой и намалена видимост,а такива в БГ колкото искаш....та ,караш със 100 ,завой-80 права отсечка с нанагорнище и решаваш да отвееш тоя пред тебе ,че се движи доста по-бавно ,вече си на 130-140 почти си го минал но срещу тебе внезапно виждаш кола която изкача от завоя и също изпреварва б авно движеща се кола и се движи със твойта скорост към теб.......
И тогава се надяваш някой от твоята кола или от другата кола да е като на филма "Телепорт" :lol:

Аз съм 100% сигурен, че няма нито един човек, било от този форум, било от който и да е друг форум да кара 100% по правилата, зададени от закона. :idea:

The_Game
20-03-2008, 21:40
...

Браво. Не съм само аз явно :lol:

Теорията помага, но малко. Важно е да знаеш какво и как да го правиш.

Всички тези техники малко или много помагат.

Важно е да не се панираш при екстремна ситуация. До сега само няколко екстремни спирания съм имал.
При които ме е спасявала концентрацията. Нямам АБС, но както каза Килър4о спиранечното усилие беше на границата.
Даже единия път веднага спрях в една уличка да видя какви черти съм оставил. Еми нямаше само личеше леко избърсан асфалта и свиренето от гумите беше леко . Та даже единия авер в колата каза "Друго си е с АБС :lol: "

Та си се изкефих от себе си. Което става рядко. По принцип нхаресвам как карам. Като седна при някой който е по зле от мен се успокоявам, но като баща ми ме вози някъде и виждам колко зле съм в действителност.
То е и нормално де от почти 1 година карам.

Правил съм си опити при спиране и плавното увеличаване на натиска в/у спирачките намалява спирачния път и имам по добро усещане за сцеплението на гумите. Докато при рязко "изцепване" на спирачките гумите блокират моментално и вече се влачиш като шейна и никаква управляемост докато не отпуснеш спирачката.

Високите скорости все още не ми допадат когато съм по улиците. Сега ако съм на Калояново или на някоя писта с удоволствие. :)

Както се казва от екстремна ситуация се излиза с много газ и въртене на волана. Спирачки не се пипат.

Всичко това което съм изчел (а то е доста и на Англииски съм ровил за техники на шофиране и т.н. Дрифт Heel and Toe, Engine bracking)ми е помогнало, и продължавам да чета такива статии като видя някъде.

От Heel and toe downshifting не се хабят спирачки. Ако се прави както трябва се пази съединител, спорости спирачки, че даже и гориво се пести като се спира с двигателя.

Почти винаги при спиране си помагам със двигателя, даже когато не е много натоварено движението, спирачки ползвам много малко.

Обичам да си пробвам възможностите на колата, при променени ословия. Когато заваля снега веднага пробвах как се държи колата при спиране при даване на много газ в завой и т.н.

Седалката ми е максимално на зад и в същото време на 70-80% вдигната на горе. Облегалката е на зад и подглавника се пада точно на колонката м/у двете врати. При натиснат съединител крака ми е леко свит в коляното.

Ръцете ги държа или поне едната точно на лъчите на волана (При трилъчевия ) и винаги едната от ръцете ми е в/у волана. Ако си пусна и 2 те ръце и започна да си прехвърлям волана губя всякакво усещане къде ми се намират гумите.

Та така мисля аз.

Изключително се дразня когато някой до мен избива комплекси и даде газ докато го изпреварвам :evil: :evil:

п.п. Бавното каране имам в предвид влаченето е Изключително опасно на магистрала.
Винаги се гледайте в огледалата и то постоянно. Или някой ще се засили да те изпреварва от дясно друг пък ще кара бързо в лявата лента и този зад теб решава да те изпревари свива пред бързащия и той от своя страна няма къде да свие и влиза в средната лента.
В такава ситуация докато се усетиш че този от зад ще те удари вече е късно но поне може да хванеш здраво волана...

nuvolari
20-03-2008, 21:42
Та исках да кажа,че това са най тежките катастрофи,когато и двата авт.са със доста над нормалната за този път скорост и най вече видимоста на пътя.И най важното е:да можеш да предусетиш дадена ситуация,път скорост,маневра,внезапно излизаща каруца,човек и т.н.и очите ти да са на 6 :shocked: :shocked:

nuvolari
20-03-2008, 21:56
Разбира се ,че всеки кара както си иска,а не по ЗЗДП,то за това сме на това дередже с толкова много катастрофи,убити и ранени,а особено като доиде лятото и морето......тогава не е за приказване,като че ли ,който е първи на плажа и ще му дадът 100 000. :big_money: Глупости само ще изхарчиш повече гориво и ще си потрошиш колата по хубавите пътища родни.

Orm
20-03-2008, 23:38
Да всеки сам преценява кога и как да кара , въпросът е че едните карат бързо когато има условия , има опит , има видимост и.т.н , другите -защото тати е купил Х5-цата и тя има ABS , X-drive и куп други неща и няма проблеми...... Само че колкото ABS - а да имаш при скорост над 120-130 км/ч няма да ти помогнат .... все пак и най добрата кола е напражена от ламарина.... а ламарината и частите се чупят.....
Ако се сражняжате със състезателни коли помнете, че тези коли преди да излезнат на състезания се гледат до последна пича въшка и пак се чупят .... а един средностатистически шофьор никога не може да бъде сигурен в колата си на 100%

sa6o_roman
21-03-2008, 05:33
От много неща зависи по принцип е по добре да се кара бавно но не винаги е по безопасно от бързото каране. На кръстовището на Сливница и Димитър петков (Кенар-а) съм се нагледал на какво ли не, но една случка няма да я забравя. от центъра по Сливница Тойота авенсис, тогава най новата сега стария модел, завива на ляво по Димитър петков. От Люлин към центъра лети мерцедес С-класа -пурата, та авенсиса трагва плахо, и с много бавна скорост завива в този момент пура-та движеща се със 140-150 изкача от лекия вираж и след секунда нацели централно тойотата в десните врати. Този от пурата слезе жив и здрав с малко синини от стъкла и въздушна възглавница, но в Авенсиса кайма десните врати бяха залепнали за лвите стряшна работа. Та то ясно че мерцедеса беше виновен с тази скорост и ако беше с по ниска нямаше да стане така,но в случая той си е ОК докато Авенсиса с 20-км загинаха хорат ами ако беше карал по бързо щше да се изнесе, а най лошото е че полицайте казаха че авенсиса е виновен - отнемане на предимство :shock: :?
Случай такива много така че не винаги скоростта е проблем по някой път може и с ниска скорост пак да стане най лошото. :frown:

а представи си 2 автомобила със по 150 челно и 2 автомобила с по 50 челно

не може да караш в града със 120, а на магистрала с 50.

идеята е всички да карат с близки скорости (освен ако не нужно разминаване [демек изпреварване])

според мене няма нищо лошо да караш и с 200, ама да караш с акъл, а не с егото си.

(тва не е лично към тебе колега Гиги, при 2л ед.ч е най въздействащ изказа)

бтв зелената вълна на светофара се фаща като си караш с 50 :lol: логично е да я направат съобразена с такава скорост

lyuli
21-03-2008, 10:07
абе хора няма общовалидно правило за това как да се държи волана и как да ти е седалката - всичко зависи от конкретната ситуация - дали караш в града или извънградско, дали има мъгла и т.н.

Аз например карам с доста излегнала седалка, защото иначе ме боли гърба. Т. е ако седалката ми е изправена, аз няма да съм по-добър шофьор, а напротив - по-лош, защото ще изпитвам постоянно напрежение в гърба.

и недейте да слагате знак за равенство между бързото каране и безрасъдното каране....

SFINKS
21-03-2008, 10:16
мда добре .... щом си мислиш че не е едно и също ,
според теб да караш с 120 в града и с 200 извън града бързо или безрасъдно каране е това според теб ?

viki
21-03-2008, 10:21
Пиян с мерцедес блъсна и уби младеж на спирка (http://dnes.dir.bg/2008/03/21/news2798235.html)
Този сигурно също се е мислел за голям шАфьор....http://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/11560.gif

SFINKS
21-03-2008, 10:25
ти остави го тоя ......., тука целия форум са мега добри шофери
особенно тия дето имат от 1-2 години книжка

viki
21-03-2008, 10:28
ако ми е пред очите такъв ще го потроша от шутове в главатаhttp://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/11560.gif
Писна ми от безрасъдни малоумнициhttp://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/11560.gif

Gho5t
21-03-2008, 10:37
в града според мен е хубаво да се кара 50-80 зависи щото пък е и много дразнещо на сливница или тн някои да ми кара с 50 и почвам да ги задминавам а по малките улички особено около блоковете трябва да се внимава защото има малки деца и тн извънградско 140-160 е допустимо :) амаа само си говоря смисал аз тка се ударих влизам в некаф завои с 70 и дърпам ръчна на дъжд с зимни гуми :)..... трес в бурдиура... или видя някое бмв или нещо такова и трябва нещо да го заиграя :) ддз можеби като станеш на 30-40 ти минава мерака за бързко каране но вече се удрях 2 пъти и внимавам :) с скоростите вече

viki
21-03-2008, 10:43
Не бе..те законите са за балъцитеhttp://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/566524.gif
Много съм ядосана !http://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/11560.gif
Ако са сложили ограничение 20,ще караш с 20 -това е положението !http://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/433885.gif
Много сте отворени бързаци,ама недай си Боже се случи нещо с ваш близък -тогава друга песен ще запеетеhttp://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/52226.gif Защо всеки се мисли за богоизбран , и че на него такова нещо неможе да се случи...http://place.forumotion.com/users/84/14/08/smiles/52226.gif

alfamicin
21-03-2008, 10:47
"Не става само с яденееее(каране)!Трябва и акъл"
И много добре,технически подготен,шофьор ако не помисли дадена ситуация,пишете го"пътник"!
Примери за това много.

SFINKS
21-03-2008, 10:56
колкото и да я помисли дадена ситуация и колкото добър шофер да е ако кара барзо пак го пиши "пътник"

с голяма скорост нямаш никакво време да реагираш ако стане нещо непридвидено . С малка скорост пак може да не успеш да спасиш положението ма поне няма да се утрепеш

mim
21-03-2008, 10:57
поредната шит тема :frown:

SFINKS
21-03-2008, 11:00
кое и е шит на темата ???
и на мен ми гъбясаха пръстите да обяснявам че трябва да се кара бавно ма поне 1 да го вдене тва ще си е заслужавало .

Gho5t
21-03-2008, 11:01
Ако ти е писано да се удавиш няма да се обесиш..... : ) А иначе това ще се оправи само ако куките незимат по 10-20 лева и те пускат :) щото като ти напишат акт ще се редиш като луд в кат ако направят глобите по големи... ще ме спрат 2-3 пъти ще платя големи глоби ще се редя в кат ще ми е супер тъпо и верно като пише 20 ще карам с 20 :))) ще има респект а сега носиш в тебе някви кинти и винаги се измъкваш кат са виновни за това че се кара тка в българия :)

mim
21-03-2008, 11:01
никой нищо няма да вдене
затова и темата е шит

SFINKS
21-03-2008, 11:04
не се знае , може пък някой да му светне и да вдене

пък ако ще караш бавно само заради глобата звучи много глупаво ..

по вероятно е като видиш на живо някои с 10 строшени ребра и 2 строшени крака тогава да се сетиш че е можело и да не се стига до там

затва аз по напред писах че опита си е опит с четене и писане не става , става само с много каране

Gho5t
21-03-2008, 11:05
никой нищо няма да вдене
затова и темата е шит какво трябва да вденем?:) A SFINKS несме ли ги виждали всички ?:) ест че трябва да се внимава... ама селяните освен с глоби с кво ще ги накараш да карат бавно ? като му праснат 2 пъти по 150 евро глоба и кара голф 2ка ще се замисли другия път дали да кара бързо :)

mim
21-03-2008, 11:06
като например че форумно пишкомерене не налива акъл :D

Chimev
21-03-2008, 11:09
Що бе, не е изключено некой да се позамисли. Предполагам не са всички тийнс :lol:

SFINKS
21-03-2008, 11:11
никой нищо няма да вдене
затова и темата е шит какво трябва да вденем?:) A SFINKS несме ли ги виждали всички ?:) ест че трябва да се внимава... ама селяните освен с глоби с кво ще ги накараш да карат бавно ? като му праснат 2 пъти по 150 евро глоба и кара голф 2ка ще се замисли другия път дали да кара бързо :)

тука селяни с голф 2 няма , тука са интелигенти с Алфа

Gho5t
21-03-2008, 11:14
Само ми кажи кво да се мисли ако караш с 50 по сливница или тодор александров и тн всички ще засичат :)) то неможе да се кара по правилата примерно правят ляв завои от 3те ленти...... то са масови нарушенията просто ти учиш листовки после гледаш как се кара на практика в софия и се приспособяваш към тва каране :)... да не говорим колко путки карат x-5 кайен и тн даже ж малл-а видях една дето беше колко мене сигурно и се качи в некаф огромен джип засичат те мизерстват... карам си бавно некаф ме засича едвам спира само да ме мине и ми е писнало като съм първа кола газ яко ония остаат в точка и съм си самичак на сфетофара :)))))

pr_00f
21-03-2008, 11:20
Абе колкото и да не ви се иска - подкрепям Сфинкса.
А за всички луди глави.
Намерете си техника и си измерете спирачният път на сухо и на мокро.
При 80, 100, 120 и 150.
И после ще си говорим.
И един въпрос?
Колко метра щв измине колата когато се движиш със 150 и стане нещо изискващо незабавно спиране ?
Колко метра ще изминеш за тази 1/2 секунда която ти е непбходима да видиш какво става, да прецениш ситуацията, да си вдигнеш крака от газта и да натиснеш спирачката, и за да започне колата да спира ефективно. Аз кавзам в случая половин секинда ами ако е една ?

И трябва ли да се добавят тези изминати метри към спирачният път измерен при идеални условия.

Айде един бонус от мен - 150 kilometer/hour = 41.666 666 666 7 meter/second.

40 метра в секунда а ? Е то нищо не е да го :roll:

Това за хората който си мислят че колата им от 100-0 спира за 40 метра. Спира ама при контолирано спиране. Като сложиш и времето за реакция ще станат поне 60.

Темата си има някакъв смисъл но доста се поразми, покрай хинтелигентни изказвания от типа аз карам бързо ама сигурно.
ЧУШКИ. Когато си на пътя с много други коли и непредвидими фактори ( най -вече малоумни шофьори) тези 2 понятия са меко казано НЕСЪВМЕСТИМИ.

Вярно е че може и да си спрял и пак да те утрепят, бярно е също така че бавното каране не ти гарантира че ще оцелееш на пътя. Ама поне ти дава по-голяма вероятност да оцелееш. А ако това го проумят всички - няма да бройм всеки ден по 3-4 загинали по пътищата на страната.

Айде живи и здрави.

alfamicin
21-03-2008, 11:24
колкото и да я помисли дадена ситуация и колкото добър шофер да е ако кара барзо пак го пиши "пътник"

с голяма скорост нямаш никакво време да реагираш ако стане нещо непридвидено . С малка скорост пак може да не успеш да спасиш положението ма поне няма да се утрепеш
Това важи и скоростта.Ако помислиш и прецениш,какви рискове крие високата скорост,според конкретна пътна обстанвка,ще върнеш педала на гаста!
А за скоростта съм съгласен с теб.То си е проста физика :wink:

търтей
21-03-2008, 11:24
айде пак

скоростта сама по себе си не е проблем

едно ферари енцо спира 200-0 по-бързо от опел корса 50-0

въпросът е в правилната преценка наситуацията
не може да се гледа само един фактор
:idea:

със 160 на бул. българия е точно толкова опасно колко и със 60 на магистрала тракия :idea:

SFINKS
21-03-2008, 11:27
тва е за kuku дето питаше колко катастрофи съм имал че съм давал акъл .

тва е по предната ми кола , карах я 2000-2002 година
Типо 2.0 , с не лош тунинг , абе беше си бърза кола ...

тва е което остан след удар с 140 km/h в мантинела
акомулатора го намерих на 40 метра от там .....

Gho5t
21-03-2008, 11:29
Вярно е тва за спирачния път... баси тъпите алфи ще се ориентирам да си купя голф4 1.9 сди

pr_00f
21-03-2008, 11:29
Кога почнем да караме всички Енцо - и да спираме като змейове - тогава ще си говорим :)

Gho5t
21-03-2008, 11:34
да бе гледах по топ гиар новия макларън слр с купе от карбонови нишки нз си кво с въздушна спирачка и нали по закон трябвало еди колко си метра да спреш със 100 и тоя засили слр-а с 200 и спря по часовник :) ама тва са некфи супер коли

Kuku
21-03-2008, 11:34
Добре бе, какъв опит може да има един човек, който цял живот е карал с 50км/ч градско и 100км/ч на магистралата, защото се е пазил от катастрофи?!
Нали утре ще му се наложи да вдигне по-висока скорост и като никога не е карал с 160км/ч ще се напикае от страх :idea:
Пак повтарям, СКОРОСТТА САМА ПО СЕБЕ СИ НЕ УБИВА - прумейте го най-накрая :idea:
Точно това има предвид и Люли, като казва, че има разлика между бързо каране и безрасъдно каране, защото безрасъдното каране може да те убие и с 40км/ч, и с 140км/ч, а разумната преценка на ситуацията и риска позволява безопасно шофиране и с ниска, и с висока скорост :idea:

П.П.
Сфинксе, още не си ми отговорил, с каква скорост според теб се е смазала колата, която ти показах?

alfamicin
21-03-2008, 11:35
Експерти твърдят,че при челен удар,със скорост над 100км/ч,дори и ако колата е доста здрава и човека в нея не е смачкан от ламарините,вероятността човека да остане жив много малка защото се получават вътрешни разкъвания и много вътрешни органи немогат да издържат на такова натоварване!

morfius
21-03-2008, 11:40
Пропускате една подробност - 1 птичка пролет не прави... или докато не си оправим кочинката, нито подобни теми, нито личния пример ще помогнат с нещо.
Карането по правилата у нас носи не по малко рискове от заобикалянето им, неколкократно съм се разминавал на косъм с тежък удар, защото спирам при изтичащо жълто, а не влитам в светофара или спирам защото има тичащи деца на пътя или карам със сходна с ограничението скорост или със подаден мигач или в правилна лента или пропускам линейка във специален режим.
Просто първия малоумник който реши, че си балък и трябва да ти го покаже, проваля идеята тотално... а след 3 ия малоумник, почваш щеш не щеш да действаш като тях защото виждаш, че иначе не може.
Не си падам рацер, особенно пък в града... но мисля, че първо трябва да си оправим кочинката, после да сочим другарчето с ръка.

pr_00f
21-03-2008, 11:42
Кики прав си.Скоростта сама по себе си не убива.
Алкохола също - или поне не толкова бързо.
Цигарите и те, слушането на музика в колата - и то.
Ама пусти шанс понякога така се комбинират нещата че и най- невинните на пръв поглед неща могат да те утрепят.
Живота все пак е поредица от случайности - да не го забравяме :)

SFINKS
21-03-2008, 11:43
Добре бе, какъв опит може да има един човек, който цял живот е карал с 50км/ч градско и 100км/ч на магистралата, защото се е пазил от катастрофи?!
Нали утре ще му се наложи да вдигне по-висока скорост и като никога не е карал с 160км/ч ще се напикае от страх :idea:
Пак повтарям, СКОРОСТТА САМА ПО СЕБЕ СИ НЕ УБИВА - прумейте го най-накрая :idea:
Точно това има предвид и Люли, като казва, че има разлика между бързо каране и безрасъдно каране, защото безрасъдното каране може да те убие и с 40км/ч, и с 140км/ч, а разумната преценка на ситуацията и риска позволява безопасно шофиране и с ниска, и с висока скорост :idea:

П.П.
Сфинксе, още не си ми отговорил, с каква скорост според теб се е смазала колата, която ти показах?

скороста не убивала .. не убива като четеш учебника по физика у вас на леглото , там няма как да те убие

ракията и тя не убива като си на масата

много ама много бъркаш , няма разумна висока скорост
има разумна висока скорост и тя е опредлена в правилника за движение
градско - 50 км
извънградско - 90 км
магистрла - 120 км

всичко над тези скорости е риск
а с 40 км че се утрепеш ама друг път,

тая снимка дето си я сложил какво искаш да ти кажа ????
на боб не мога да гледам нито на снимки , виж обърни се към един друг колега забравих му ника , той хваща нюанси на сивия цвят по снимка от телефон правена в мрачен дъждовен ден :roll2:

mim
21-03-2008, 11:44
магистрала 130
някой не си е чел листовките скоро

Kuku
21-03-2008, 11:56
Оооо, боже - имам чувството, че трябва да ти се случи нещо с 40км/ч, за да видиш, коооолко не са ти ясни нещата - дано не се стига до там :idea:

Заповядай:

Gho5t
21-03-2008, 11:56
Пропускате една подробност - 1 птичка пролет не прави... или докато не си оправим кочинката, нито подобни теми, нито личния пример ще помогнат с нещо.
Карането по правилата у нас носи не по малко рискове от заобикалянето им, неколкократно съм се разминавал на косъм с тежък удар, защото спирам при изтичащо жълто, а не влитам в светофара или спирам защото има тичащи деца на пътя или карам със сходна с ограничението скорост или със подаден мигач или в правилна лента или пропускам линейка във специален режим.
Просто първия малоумник който реши, че си балък и трябва да ти го покаже, проваля идеята тотално... а след 3 ия малоумник, почваш щеш не щеш да действаш като тях защото виждаш, че иначе не може.
Не си падам рацер, особенно пък в града... но мисля, че първо трябва да си оправим кочинката, после да сочим другарчето с ръка.

Тва е много точно казано ! :) бтв само да ви питам шом е магистрала 130 защо правят коли по 500-600 коня който дигат 300+ ? и дигат от 0-100 за 4 сек ? при тези ограничения смисал несе заяждам питам защото ми е интересно :) да ги праят всички по 50 коня и да искаме неможем да караме бързо :)

SFINKS
21-03-2008, 12:00
ти съвсем за канарчета ни взе май
и я разкажи малко за тая катастрофа с 40 км
доста катастрофи съм виждал и да ти кажа малко трудно се ма4кат токова ламарини с 40 км
пък ако наистина си се треснал сам някъде с 40 км и я няма половина кола , бахти у миризливия фиат е тая кошница да се разплете така с скорост дето много хора бягат с нея
сам се удари някаде или катастрофа с друга кола ?
като гледам е извън града , къде как защо ?, разкажи малко да ти кажа къде бъркаш

аз съм виждал 3 пъти по смазана кола дето си стоеше паркиран на един паркинг и един 40 тонен камион я направи на консерва с 30 км

morfius
21-03-2008, 12:07
Тва е много точно казано ! :) бтв само да ви питам шом е магистрала 130 защо правят коли по 500-600 коня който дигат 300+ ? и дигат от 0-100 за 4 сек ? при тези ограничения смисал несе заяждам питам защото ми е интересно :) да ги праят всички по 50 коня и да искаме неможем да караме бързо :)

Защо се произвеждат яхти според теб?
Та и с тия коли е същото.
Не е проблема дори вейрони да се карат, въпроса е как и при какви условия се карат.
В Германия по някои аутобани ограничения няма... например.
В други държави хората си вдигат адреналина на писти.
Манталитета е важен, не конете.

Kuku
21-03-2008, 12:17
Канарчета???
Две дузини народ от клуба мина след катастрофата и всички те са канарчета?
Толкова ламарини се мачкат при удар с 58км/ч. в спрял ТИР на магистралата :idea:
Ако карах с 158км/ч. нямаше да се ударя, защото нямаше да съм в дясната лента, а в лявата лента и да изпреварвам такива бавнодвижещи се, като мен, а ако не бях сам, пак нямаше да се ударя, защото някой друг щеше да блее, вместо мен по касетофона, а пък ако камиона беше стъпил с външните си гуми на тревата, щях да мина покрай него и само да се стресна, но без да се удрям или пък, ако шофьора в този момент се намираше в задната част на камиона сега щях да съм го убил и най-вероятно да съм в затвора, но аз само му спуках резервната гума, която знаеш къде се намира и можеш да си направиш изводи за удара който е станал, преди да спра в мантинелата по средата на магистралата, като за моя радост точно в този момент не минаваше кола, която да се удари в мен и да ме повлече още толкова, да ме преобърне, да ме убие на място.... нещо май се отплеснах, за какво говорехме - аааа, да, за скоростта, която НЕ убива - убиват факторите съпътстващи скоростта :idea:

SFINKS
21-03-2008, 12:23
1/ 58 не са 40 , ако беше с 40 пораженият щяха да са много по малки
2/ ако беше с 158 и се беше ударил по същият начин мислиш ли че сега щеше да си тук и да пишеш

по добре си благодари сам за късмета че си бил с малка скорост а не с голяма , и си направи съответните логични изводи , повтарям логични .

Gho5t
21-03-2008, 12:23
ест то може да караш с 100 и да ти искочи крава на пътя :) и да згънеш на място... имаше един по бтв го гледах дето е заспал с 190 км на волана и се ударил вече като бил с 100 км в някфа друга кола отзад той се събудил като били го искарали вече от колата ... смятай :)
бтв ако е с 158 верно няма как да се удари щото кво ще прави в дясна лента с 158 ? а да а 1 фр си кара тва изън бг някфа бърза кола се сили къси дълги той се дърпа а няква жена си кара бавно в лява лента тоя застава зад нея къси дълги жената се стреска явно и рязко завърта волана в мантинелата таркаля се жената на място... ткаче всичко става

morfius
21-03-2008, 12:28
ест то може да караш с 100 и да ти искочи крава на пътя :) и да згънеш на място... имаше един по бтв го гледах дето е заспал с 190 км на волана и се ударил вече като бил с 100 км в някфа друга кола отзад той се събудил като били го искарали вече от колата ... смятай :)
бтв ако е с 158 верно няма как да се удари щото кво ще прави в дясна лента с 158 ?

Ще изпреварва някой заспал в лявата с 90 км например.

Kuku
21-03-2008, 12:28
Аз нали точно това обясних - ако бях с висока скорост нямаше да се ударя в този камион, защото нямаше да съм в дясната лента или щях да изпреварвам от вътре, ама тогава пък нямаше да се заблея.... нищо общо нямаше да има пътуването, обаче това няма как да го знам, след като не съм карал бързо :idea:
В крайна сметка, хората са казали: "Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!"

SFINKS
21-03-2008, 12:31
наистина ми омръзна ......
карай отсега нататък с 158 км и ти пожелавам успех

alfamicin
21-03-2008, 12:34
Канарчета???
Две дузини народ от клуба мина след катастрофата и всички те са канарчета?
Толкова ламарини се мачкат при удар с 58км/ч. в спрял ТИР на магистралата :idea:
Ако карах с 158км/ч. нямаше да се ударя, защото нямаше да съм в дясната лента, а в лявата лента и да изпреварвам такива бавнодвижещи се, като мен, а ако не бях сам, пак нямаше да се ударя, защото някой друг щеше да блее, вместо мен по касетофона, а пък ако камиона беше стъпил с външните си гуми на тревата, щях да мина покрай него и само да се стресна, но без да се удрям или пък, ако шофьора в този момент се намираше в задната част на камиона сега щях да съм го убил и най-вероятно да съм в затвора, но аз само му спуках резервната гума, която знаеш къде се намира и можеш да си направиш изводи за удара който е станал, преди да спра в мантинелата по средата на магистралата, като за моя радост точно в този момент не минаваше кола, която да се удари в мен и да ме повлече още толкова, да ме преобърне, да ме убие на място.... нещо май се отплеснах, за какво говорехме - аааа, да, за скоростта, която НЕ убива - убиват факторите съпътстващи скоростта :idea:
Абсолютно си прав за факторите съпътстващи скоростта.
Обаче,в аналогичен случай като този(не го пожелавам на никой) ако скоростта беше не 58км/ч а 98км/ч последствията за човека управлявал колата щяха да бъдат различни.А на повечето от на ни се е случвало да караме в дясната лента по магистралата с 100км/ч,което е съвсем нормално, и да се заплесваме по касетофона или нещо друго!

Kuku
21-03-2008, 12:35
наистина ми омръзна ......
карай отсега нататък с 158 км и ти пожелавам успехГледай да не си наоколо, че не знам, как ще се опазиш :lol:

SFINKS
21-03-2008, 12:38
бе то да си само ти ... ще ти звъня педварително да казваш къде си да не минавам от там . Лошото е че сте много .. състезателите

alfamicin
21-03-2008, 12:41
В крайна сметка,не мислите ли че има по малко истина във всяко едно мнение и нещата са комплексни.Кола,скорост,умение на шофьора,пътна обстановка,правилан преценка,физични закони и т.н.т.!

Kuku
21-03-2008, 12:42
.... Състезавам се с 58км/ч и 60к.с.? :lol:
Виждаш ли, къде ти е грешката - слагаш всички под общ знаменател :idea:
Хората са различни, както са различни и факторите при висока и ниска скорост, при градско и извънградско шофиране, при млади и стари шофьори.... при всеки е различно - реакция, мисъл, съзнание, опит :idea:

pr_00f
21-03-2008, 12:47
Е да де ама и с 60к/с може да се наберат 160 и да се утрепеш като куче.
Абе чукайте на дърво и се пазете.

SFINKS
21-03-2008, 12:48
аз мога да се състезавам и с 50 к.с кола
ти колко коня мислиш че са останали в 10-15 годишните алфи, голфове и т.н кошници , тва не пречи на младежите да се състезават
от всичките фактори които си изброил скороста е най-решаващия
ако тя е много висока нищо не може да ти помогне

lyuli
21-03-2008, 12:57
Хората са различни, както са различни и факторите при висока и ниска скорост, при градско и извънградско шофиране, при млади и стари шофьори.... при всеки е различно - реакция, мисъл, съзнание, опит :idea:

точно това е - хората са различни и добрия шофьор е този, който може да преценява пътната обстановка и собствените си способности-рефлекси и тн., да си дава реална оценка, независимо дали кара бързо или бавно. защото има такива дедеци, дето и с 40 км/х могат да те претрепят .......
Аз например в града карам по-скоро бавно, но понякога така се изстрелвам на сфетофар, 4е съм доста над ограниченията.....

SFINKS
21-03-2008, 13:00

точно това е - хората са различни и добрия шофьор е този, който може да преценява пътната обстановка и собствените си способности-рефлекси и тн., да си дава реална оценка, независимо дали кара бързо или бавно. защото има такива дедеци, дето и с 40 км/х могат да те претрепят .......
Аз например в града карам по-скоро бавно, но понякога така се изстрелвам на сфетофар, 4е съм доста над ограниченията.....

точно тия дето си мислят че могат да плуват се давят ....

Kuku
21-03-2008, 13:02
Сфинкс, при висока скорост може да ти помогне множеството от фактори заобикалящи скоростта - случайности, стечение от обстоятелства, избор и т.н. :idea:
Аз много добре разбирам вие за какво говорите и съм напълно съгласен, че при удар "Х" с 60км/ч и с 160км/ч - разликата е от земята до небето, за това смятам да прекратя спора!
Важното е да знаете (а аз съм сигурен, че знаете), че колкото повече внимава един човек, толкова възможностите пред него са по-големи :idea:

SFINKS
21-03-2008, 13:04
:th_up:

lgancho
21-03-2008, 13:53
И аз искам да споделя нещо което съм забелязал:
Доколкото знам магистралата си има 3 ленти: лява, дясна и аварийна в която не се кара, ами се спира в случай че нещо ти се скапе, да не дава Господ. От опита по магистралата съм забелязал следното: има много хора които си карат примерно със 140км/ч и понеже разбираш ли това е висока скорост си карат нон-стоп в лява лента. Това ми се струва супер малоумно, защото доколкото знам в лява лента се кара, когато се изпреварва, все пак то затова я има там. Аз като карам по магистралата карам със 120-130км/ч най-много, т.е. следя си да съм в ограничението, не заради глоба ами защото вярвам че тези ограничения имат смисъл, за моята безопасност и тази на останалите. Въпреки че не карам с 80 ами с 120, аз влизам в лява лента само когато изпреварвам някой. Логиката ми е следната: ВИНАГИ ИМА НЯКОЙ КОЙТО ЩЕ КАРА ПО-БЪРЗО ОТ МЕН и той за да ме изпревари трябва той да е в лявата лента. Ще дам и пример с реална ситуация отпреди 5 години в Германия:
Пътувам с германец с личния му Мерцедес Е-класа, доста мощно дизелче, бърз, човека кара по Аутобан-а с 150, щото така му се струва редно и забелязвам че влиза в ляво само когато изпреварва. Питах го защо не кара по-дълго време само в ляво, щото имаше трафик и той ту ляво, след малко пак, след малко пак и така. Той ми отговори следното:
Ами тука няма ограничения на скоростта и винаги може да се случи някой с много бързо примерно Порше да хвърчи с 200 и повече и да кара само в ляво. Ти докато го видиш той вече се е лепнал за теб. Затова е по-разумно да си карам вдясно освен когато изпреварвам.
Ще кажете ама то у нас така или иначе ограничението е 130, е да ама има ужасно много хора които не го спазват. Затова мисля, че е глупаво да се кара само вляво, пък който има мерак да го прави, нека, то си е за него.

SFINKS
21-03-2008, 14:07
ти остави я Германията на мира , нямаме много общо с нея
аз доста често си карам в лявата лента само че с постоянно пуснат мигач . Често ми се случва да си карам по 5 минути с пуснат мигач , не щото карам много бързо а за да са наясно какво правя както тия които изпреварвам така и поршето дето идва отзаде с 200 , пък ако иска и с 300 да идва обикновено не си давам някакъв особен или рискован зор да се прибера вдясно . ....

lyuli
21-03-2008, 14:08
............. Ще дам и пример с реална ситуация отпреди 5 години в Германия:
Пътувам с германец с личния му Мерцедес Е-класа, доста мощно дизелче, бърз, човека кара по Аутобан-а с 150, щото така му се струва редно и забелязвам че влиза в ляво само когато изпреварва. Питах го защо не кара по-дълго време само в ляво, щото имаше трафик и той ту ляво, след малко пак, след малко пак и така. Той ми отговори следното:
Ами тука няма ограничения на скоростта и винаги може да се случи някой с много бързо примерно Порше да хвърчи с 200 и повече и да кара само в ляво. Ти докато го видиш той вече се е лепнал за теб. Затова е по-разумно да си карам вдясно освен когато изпреварвам.
Ще кажете ама то у нас така или иначе ограничението е 130, е да ама има ужасно много хора които не го спазват. Затова мисля, че е глупаво да се кара само вляво, пък който има мерак да го прави, нека, то си е за него.

така си е, в Герамания лява лента се използва само за изпреварване, а не както тука - закрепят се със 100 км/х в лява лента и ти да се чудиш от къде да минеш.
аз за това си пътувам по Подбалканския, когато мога. тия магистрали ме дразнят много. досадни са просто.

Gho5t
21-03-2008, 14:10
ти колко коня мислиш че са останали в 10-15 годишните алфи, голфове и т.н кошници , тва не пречи на младежите да се състезават
ако тя е много висока нищо не може да ти помогне хаха ела с тфоя гроб да се пуснем да останеш в точка пенсионер карай си бавно и ходи в на тойота форума немога да разбера къв ти е случея

SFINKS
21-03-2008, 14:27
ако тя е много висока нищо не може да ти помогне хаха ела с тфоя гроб да се пуснем да останеш в точка пенсионер карай си бавно и ходи в на тойота форума немога да разбера къв ти е случея

ти първо порасни , второ се научи да пишеш и говориш и тогава ще ти обърна внимание . Ти дали видя по нагоре една снимка кога и каква кола съм карал много преди ти да си имал книжка ???

BO
21-03-2008, 15:59
аз доста често си карам в лявата лента само че с постоянно пуснат мигач . Често ми се случва да си карам по 5 минути с пуснат мигач , не щото карам много бързо а за да са наясно какво правя както тия които изпреварвам така и поршето дето идва отзаде с 200 , пък ако иска и с 300 да идва обикновено не си давам някакъв особен или рискован зор да се прибера вдясно . ....
И какво постигаш с това, освен да застрашаваш личния си живот и може би живота на доста хора, около теб, които дори карат и с по-ниска скорост от твоята.
Бай' гъзар като иска да се трепе пускай го да си бега. За какво трябва да правиш сечено на другите около теб?

Много ми е интересно да те видя как караш в закона постоянно.
Как не превишаваш скоростта.
Залагам си колата, че това не можеш да го направиш никога.
Е и аз ако за 1 месец мога да се огранича до 20км/ч да вдигам, ако е за 10 хиляди лева примерно - кой ти ги дава :lol:
Искам да ми покараш в София 1 месец без да превишиш 50км/ч никъде!
Нали си примерен, само плюеш по хората, които карат с над разрешените километри в закона.

gigi
21-03-2008, 16:05
До сега обясняваше как било правилно, как видиш всички сме шопи и не ни е верен часовника, как трябвало да се спазват правилата и сега какво, ми той карал по 5 минути в лявата лента без да си дава зор е те такива най ги мраза, пък като не може колата да ти поеме в байра земи се дръпни вместо се пънеш. И скачаш ли от радост че си запушил някой който кара по бързо??? Ще ти кажа един приятел като тебе как си изпати. Пречил той нашия на някакъв джип пречил и накрая джипа го омазал отзад, след това го понатупали, но той им бил записал номера и при проверка ооо боже той бил на инвалид от село Владо Тричков :shock: и то на някакъв фиат уно не на джип :shock:
Такова е положението в България всеки си мисли че е прав че нищо няма да му се случи че е с предимство и че е по тарикат от другите, и трябва да покаже че те са балъци.
Най добре КАРАЙТЕ УМЕРЕНО И СПОРЕД УСЛОВИЯТА И АВТОМОБИЛА, НЕ ПРЕЧЕТЕ НА ДРУГИТЕ УЧАСНИЦИ И НИКОГА НЕ СИ ВЗИМАЙТЕ ПРЕДИМСТВОТО!!!!! СЪЩО ТАКА НИКОГА АКО СТЕ ПИЛИ НЕ СЯДАЙТЕ ДА КАРАТЕ - това е по голям проблем от скоростта според мене :roll:

SFINKS
21-03-2008, 16:15
бъффф , никой не чете , а пък съвсем никой не разбира написаното

Често ми се случва да си карам по 5 минути с пуснат мигач , не щото карам много бързо а за да са наясно какво правя както тия които изпреварвам така и поршето дето идва отзаде с 200 , пък ако иска и с 300 да идва обикновено не си давам някакъв особен или рискован зор да се прибера вдясно

айде напънете се малко и осъзнайте тва дето съм го написал
знам че е трудно но все пак ....

1/ като изпреварвам редица от коли на магистрала оставям пуснат левия мигач дооато не се прибера колкото и време да е тва . повечето хора изобщо не го правят това , дават мигач отиват в лявата лента и го спират , което е много много тъпо

2/ като ме застигне някои кретен с 200 , не се прибирам рязко и рисковано в дясно да си рискувам собствения живот да не би да му убия малко скороста , а изчаквам и се прибирам когат е удобно уместно и безопасно

сега изясни ли ви се малко :wink:

Orm
21-03-2008, 16:26
Колеги аз тази тема я открих имено заради това че се кара безрасъдно, според мене няма смисъл да се обяснява че трябва да се кара по правилник ( просто няма да помогне ) Този който нарушава пак ще си нарушава независимо какво ще се напише във форума .... Идеята е да помогнем един на друг с опит как да се пазим от джигитите и различни непредвидени ситуации.

kiler_4o
21-03-2008, 16:29
бъффф , никой не чете , а пък съвсем никой не разбира написаното

Често ми се случва да си карам по 5 минути с пуснат мигач , не щото карам много бързо а за да са наясно какво правя както тия които изпреварвам така и поршето дето идва отзаде с 200 , пък ако иска и с 300 да идва обикновено не си давам някакъв особен или рискован зор да се прибера вдясно

айде напънете се малко и осъзнайте тва дето съм го написал
знам че е трудно но все пак ....

1/ като изпреварвам редица от коли на магистрала оставям пуснат левия мигач дооато не се прибера колкото и време да е тва . повечето хора изобщо не го правят това , дават мигач отиват в лявата лента и го спират , което е много много тъпо

2/ като ме застигне някои кретен с 200 , не се прибирам рязко и рисковано в дясно да си рискувам собствения живот да не би да му убия малко скороста , а изчаквам и се прибирам когат е удобно уместно и безопасно

сега изясни ли ви се малко :wink:
да, той точно това казва ! Защо трябва да правиш сечено на тоя отзад ? За да се е засилил с 200 явно иска да кара с 200 ... Или му се е наложило ... Това, че ти не искаш той да кара с 200 си е твой проблем... Аз много рядко спазвам ограниченията абсолютно, обикновено карам с малко над тях ... не за да съм гъзар, а защото ми е приятно ... Става въпрос за околовръстното и големите булеварди ... А по малки улички и особено в центъра не си позволявам повече от 40-50 ... Зависи от условията по някой път и повече съм вдигал, но когато имам видимост и пътя не е хлъзгав ...
Аз много се дразня на такива дето минават в лява лента да изправарят някого и половин час стоят в нея, защото едва ли не не знаят, че педала на газта може да се натисне и малко повече, за да не пречат... Аз когато съм в дясна лента и искам да изпреваря през лявата (при две ленти в едната посока) ако се наложи по някой път връщам две предавки надолу, за да имам достатъчно мощност да изпреваря без да преча на колите в лява лента ... ако карам с 60-70 връщам втора :!: Предполагам, че ти би си карал на пета ... На околовръстното тук ограничението е 80, само да знаеш ...
Не е важно дали караш със 50 или 150, стига условията да го позволяват... Извинявай, но не винаги ограниченията са вярно сложени ... На пътя Бургас-Варна примерно определено половината знаци вярно са сложени...
Ама да ми кажеш, че няма разлика дали карашс 50км/ч 28-годишна лада или 8-годишен фиат - това ще е голяма грешка...
Времето за реакция също много зависи от човека, познавам хора, които половин час ще блеят, преди да реагират, има и такива, които даже не могат да реагират и скачат в паника... Но познавам и хора, които ще направят всичко възможно да намерят най-лекото решение в случая ...
Просто скоростта не е най-важния фактор при шофирането ... при вече настъпило ПТП - да, скоростта е важна, но може да се удариш с 50 и да се прекатуриш по таван, да има и ранени, а може да се удариш със 100 и да има само материални щети ... Просто това е един вечен спор, защото всеки си държи на своето ...

Особено SFINKS :) Който е сам (+1-2 още) срещу народа :D

Peace :)

SFINKS
21-03-2008, 16:47
Виж СФИНКС винаги е сам срещу народа . По някое време на някой друг му светва лампичката и се присъединява към моята позиция , и обикновено на тия които им светва са на малко повечко годинки и ме разбират за какво говоря :idea:

Какво значи да правя сечено на тоя отзад бе приателю ?????
Какво съм му виновен аз че той кара с +200 а ????
да се хвърлям да бягам рязко вдесно с риск да се утрепя да не би да му разваля кефа ли кво ???? НЕ !! Прибирам се когато е удобно , уместно и безопасно , кое не можеш да схванеш ??

тва че при изпреварване си се научил да свляш предвака на малолитражката не значи че можеш да караш .

Ти мислиш ли че в момента караш по добре отколкото преди година или две да речем ? Да предполагам ?Научил си нови работи предполагам ?

Е замисли се колко по добре ще караш след 10 тина години

pr_00f
21-03-2008, 16:58
Сфинкс,
Случайно да ти прави впечатление че май са малко темите в който не си експерт. Задминаваш даже и Търтея.

В тази тема си прав и те подкрепям.
Но има и теми в който не си прав. Ама не само се опитваш да убедиш хорате в правотата си - което си е ОК за всеки нормален спор.
Ами се и опитваш да ги обиждаш когато не са на твоето мнение.
А замислял ли си се че може и да не си прав.
Ще има и продължение ама в друга тема.

миро
21-03-2008, 17:02
Това с лявата лента и карането по средата между лява и дясна е тираджийски мурафет. НЕма по-бърз от ОН и с по-убава кУла.. Въпрос на култура..
Евала на kiler_4o, човека гледа бързо да изпревари колата, а не да се точи половин час. Това значи ли, че не може да кара????

SFINKS престани да пишеш глупости

BO
21-03-2008, 17:09
Виж СФИНКС винаги е сам срещу народа . По някое време на някой друг му светва лампичката и се присъединява към моята позиция , и обикновено на тия които им светва са на малко повечко годинки и ме разбират за какво говоря :idea:

да се хвърлям да бягам рязко вдесно с риск да се утрепя да не би да му разваля кефа ли кво ???? НЕ !! Прибирам се когато е удобно , уместно и безопасно , кое не можеш да схванеш ??

тва че при изпреварване си се научил да свляш предвака на малолитражката не значи че можеш да караш .

Ти мислиш ли че в момента караш по добре отколкото преди година или две да речем ? Да предполагам ?Научил си нови работи предполагам ?

Пак да те попитам, ти никога ли не превишаваш максималната позволена скорост навсякъде? Винаги на 100% караш по правилник, че стоиш и говориш колко било супер тъпо да се нарушава закона?
Аз карам възможно най-благоприятно за пътната обстановка.
Вдигал съм и 200км/ч. Карал съм и с 90км/ч посред лято цялата магистрала до морето. Ти правил ли си го това?
Колата с най-слабия двигател ли ти е за модела?
Ако не е най-слабия, защо си си взел с по-голям. Най-малкото разликата между най-малкия и най-големия двигател е точно 0% ако спазваш абсолютно всички закони?

Orm
21-03-2008, 17:20
Sfinks е прав за едно - че не трябва да се панираш ако си излязъл на магистралата да изпреварваш и ти се залепи някоя Х5-ца ( това залепване обикновено е съпроводено с енергично светкане и клаксон ) изпреварваш си и се прибираш спокойно в лентата , обикновенно младите шофьори се стряскат от това светкане и свирене, а не трябва .
Но да си караш в лява лента нарочно със 130 защото ограничението е толкова и че не си виновен че някой кара с 200 - това просто е грозно , неколегиално и тъпо , защото никога не знаеш какъв е случая с този който кара с 200 . Ами ако става дума за детски живот ( не дай си боже ) Нали ако трябва ще карам и с 1000 и ако заради някой като теб който е решил че е катаджия го изгубя това дете , бъди сигурен че и в Багдад да живееш пак ще те намеря ....

Просто има всякакви ситуации и най тъпото което можеш да направеш на пътя е да пречиш на другите

Orm
21-03-2008, 17:23

Пак да те попитам, ти никога ли не превишаваш максималната позволена скорост навсякъде? Винаги на 100% караш по правилник, че стоиш и говориш колко било супер тъпо да се нарушава закона?
Вдигал съм и 200км/ч. Карал съм и с 90км/ч посред лято цялата магистрала до морето. Ти правил ли си го това?
Ако не е най-слабия, защо си си взел с по-голям. Най-малкото разликата между най-малкия и най-големия двигател е точно 0% ако спазваш абсолютно всички закони?

Ако съдим по коментарите излиза че някакви извънземни идват в Българея всяка сутрин и почват да правят нарушения..... а ние естествено сме невинни всички сме примерни шофьори.

SFINKS
21-03-2008, 17:34

виж пич , аз съм от морето а работата ми е основно в София и тоя път го минавам всяка седмица от 10 години насам.
Минавал съм го толкова пъти колкото ти на кафе с колата не си ходил .Минавал съм го за 3 часа и за 10 часа с всякакви коли , мои и на мои приятели. Ти правил ли си го това ?

Orm
21-03-2008, 17:36
Ето ви един телефон колеги - 0886600602 - това е фирма която - ако излезете с кола и се напиете звъните идват и ви прибират с ваща кола. Излиза малко по скъпо от такси . НЕ КАРАЙТЕ ПИЛИ!!!!!!!!!!

SFINKS
21-03-2008, 17:42
http://www.blingit.us/blog/2008/02/27/p ... ight-time/ (http://www.blingit.us/blog/2008/02/27/pictures-taken-just-at-the-right-time/)

BO
21-03-2008, 17:44

виж пич , аз съм от морето а работата ми е основно в София и тоя път го минавам всяка седмица от 10 години насам.
Минавал съм го толкова пъти колкото ти на кафе с колата не си ходил .Минавал съм го за 3 часа и за 10 часа с всякакви коли , мои и на мои приятели. Ти правил ли си го това ?
Я сега нещо започваш пък да си състезател на улицата.
Колко ти е била средната скорост по борд компютър?
Нали трябва да караме примерно?
Без аз да съм шофьор от София (кв. Хаджи Димитър - от запалването на двигателя) до центъра на Несебър (пред квартирата) съм бил за 3 часа и 20 минути. За това време 3 пъти виждах как правиме от две платна на 3. Но аз не карах, обичам до умерена степен висока скорот, ама да караш да ти правят път защото трябва да минеш ей това не е добре.

lgancho
21-03-2008, 18:16
Напълно съм съгласен с мненията на SFINKS по повдигнатия от мен върпос за карането в лява лента.
Това което ме възмущава е когато няма жива душа в дясно и некой си пич си кара със 100 вляво.
Ако е предприето изпреварване на колона както е писал той, ако ще и със 300 да идва някой отзад е много по-разумно да си направиш маневрата която си предприел, както си я планирал, а не да правиш някакви нервни и прибързани престроявания само и само да мине без да му пречиш. Затова оставянето на ляв мигач докато изпреварвам е полезно нещо, аз не разбирах защо се прави ама сега вече ще го ползвам и аз. НЕРАЗУМНО е да се правят резки маневри особено при скоростите на магистралата. То е ясно че ако ти се лепне некой отзад и нон-стоп ти светка може да има причина за това и ще се позабъраш малко да си довършиш маневрата, но все пак не бива да се рискува за да му се осигури път на всяка цена, щото може да стане ПТП и в него да се окаже даже и този който много бърза.

И сега малко :offtopic: макар че то няма да съм само аз.
Абе SFINKS, изби рибата с тия снимки бе, направо умрех да се хиля. Току пуснеш в некоя нервна тема такъв линк и направо трепеш рибата! :lol: :lol:

code
21-03-2008, 18:51
Прибирайте се в дясно след пускане на десен мигач независимо колко напира тоя отзад иначе тръгва и той вдясно на слалом и става една . .

Orm
21-03-2008, 20:35
Прибирайте се в дясно след пускане на десен мигач независимо колко напира тоя отзад иначе тръгва и той вдясно на слалом и става една . .

Ей най на края един човек който не се кара с другите а дава полезни съвети :th_up:

SFINKS
21-03-2008, 21:29
Без аз да съм шофьор от София (кв. Хаджи Димитър - от запалването на двигателя) до центъра на Несебър (пред квартирата) съм бил за 3 часа и 20 минути. За това време 3 пъти виждах как правиме от две платна на 3. Но аз не карах, обичам до умерена степен висока скорот, ама да караш да ти правят път защото трябва да минеш ей това не е добре.

пич аз не започвам да съм състезател на улицата , аз съм приключил с това преди доста време в една мантинела (за справка виж една снимка по нагоре в темата)

А колко бързо бил стигнал някой до някъде си ми е ...... да не казва, през къде . Само за инфо има много много по добри времена тоя маршрут . Кажи ти за колко си стигал и колко ти е стискало с твоята кола :lol:

Gho5t
22-03-2008, 10:24

Минавал съм го толкова пъти колкото ти на кафе с колата не си ходил .Минавал съм го за 3 часа и за 10 часа с всякакви коли , мои и на мои приятели. Ти правил ли си го това ? не никой него е правил досега как го направи дай повече инфо.

kiler_4o
22-03-2008, 12:44

пич аз не започвам да съм състезател на улицата , аз съм приключил с това преди доста време в една мантинела (за справка виж една снимка по нагоре в темата)

А колко бързо бил стигнал някой до някъде си ми е ...... да не казва, през къде . Само за инфо има много много по добри времена тоя маршрут . Кажи ти за колко си стигал и колко ти е стискало с твоята кола :lol:

Вие питайте ne0 за колко време прави Бургас-София :D
А за карането в лява лента имах предвид не като видиш някой засилен зад теб да скочиш вдясно, а когато имаш възможност ако трябва да се върнеш замалко вдясно, за да мине и после да се върнеш вляво ... не веднъж съм го правил ... Не мисля, че някой ще се умори ако пусне 2 пъти повече мигач и завие 2 пъти ... за да е толкова засилен не би трябвало дори да ти се наложи да ползваш спирачка, защото ще те задмине за 1-2 секунди :)
Не че нещо, просто не ми се рискува този зад мен да не си познава колата и да свърши в багажника ми ...

Но да сменим темата с лявата лента - много се дразня когато някой кара на милиметри зад мен (въпреки, че 2-3 пъти и аз съм го правил, но нарочно)... Какво като кара на милиметри зад мен, не мога да се дръпна в дясна лента, защото е бъкано с коли и дори да искам - няма място, а карам с колкото мога ... В такива ситуации пускам стопа за мъгла :lol: Когато светне ония отзад изостава с поне 2-3 коли, защото скача на спирачката :D Ако и това не свърши работа, защото моя стоп е само 1 (като съм с ланчията става, защото са 2 ама като съм с миниван се пазят много :D ) - та ако не стане - с десния крак си давам газ, с левия само докосвам спирачката, колкото да светне ... ако и така не стане наистина натискам спирачка, но не прекалено рязко, макар че ще си купя един москвич и някой път ще си направя кефа да набия спирачки на някой такъв ...
А когато аз съм карал по този начин е било, защото не искам да изпреварвам отдясно, а тоя идиот си стои в лява лента ... стоя плътно зад него, с половин кола настрани, за да ме вижда добре в огледалата и карам с крака на спирачката, от време на време докосвам газта , без да си махам крака от спирачките (защото не искам да ми взимат книжката по този глупав начин :) ) - присветвам му два-три пъти с дългите, ако не мръдне пускам дълги за 2-3 секунди и ако не се махне го изпреварвам отдясно с клаксон ... Може да ви изглежда тъпо и селско, ама така е правилно според мен ...
Тези случки стават на околовръстното - в града не си позволявам такива рискове ...
п.п. Снощи за пръв път ме спряха катаджии :) при ограничение 40 аз карах с ........ 40 :), Алкохолна проба 0.00, много шеговити хора :) Дадоха ми и 2 календарчета :D Като си тръгвах отидох да обърна, защото заради тях се набутах в ужасна улица и където не ме виждаха обърнах на паветата с малко повечко шум (ръчна) ... После се върнах и на първа изфорсирах колата по баира до 40 км/ч :D После естествено на връщане не минах по същия път :D Не че нещо, просто исках да видя как ще реагират - е, и двамата се обърнаха :D но нищо не съм направил - не съм превишил скоростта, това, ч еколата е избръмчала нищо не значи :D

fred
22-03-2008, 17:55
Има и любезни Катаджии, аз например един ден /търсех непознат адрес/и минавам край едни и гледам, нещо ме гледат, ама нищо, обаче изпуснах пряката, която се оказа същата с катаджиите, и след десет метра обръщам в един паркинг и обратно срещу тях.На пряката където трябва да завия, махат с палкат, то всичко си беше ОК, но си викам, ей сега я втасахме, неприятно все пак, но докато се чудя, единия ми дава знак да не слизам и само ми натисна предния капак-не бил добре затворе :shock: :D , наистина ме изненадоха приятно.

Orm
23-03-2008, 00:05
Има и любезни Катаджии, аз например един ден /търсех непознат адрес/и минавам край едни и гледам, нещо ме гледат, ама нищо, обаче изпуснах пряката, която се оказа същата с катаджиите, и след десет метра обръщам в един паркинг и обратно срещу тях.На пряката където трябва да завия, махат с палкат, то всичко си беше ОК, но си викам, ей сега я втасахме, неприятно все пак, но докато се чудя, единия ми дава знак да не слизам и само ми натисна предния капак-не бил добре затворе :shock: :D , наистина ме изненадоха приятно.

Да , има и такива весели моменти :D