View Full Version : Студентска бригада в USA + & -
Absente_
06-04-2008, 21:00
Колеги на 10ти ми е интервюто за виза , но незнам защо все още немога да взема скапаното решение.Когато реших да заминавам нещо мн ме дразнеше всичко и един приятел тамън се върна от щатит(това беше към края на миналото лято) и ми разказваше как е минало и ква е лудница там и така с него и 2 момичета който също не са ходили решихме да задвижим нещата това лято да заминем 4мата и въобще да не се връщаме... мина много време събирахме си документи всички се записахме платихме си програмата , която до този момент грубо съм вкарал около 1500 лв. Срещнахме се с работодатели и 4мата направихме договор с еднин парк с водни атракциони в град Дестин , Флорида.
На тях 3мата им мина интервюто и всеха виза и на 15ти май е полета в който трябва да съм и аз, мисля че без проблем ще взема визата обаче...тука идва дилемата немога да преценя дали да замина ако ми откажат виза парите които съм вкарал ще ми ги върнат до стотинка , ако не трябва да замина.То е лесно да се държа като умствено изостанал на интервюто и да не ми дадът.
Нещо все ми казва да не заминавам относно парите , като си направя груба сметка то горе-долу там ще искарам колкото тук,отделно съм сигурен че ще ми е супер мъчно за родителите ми ,за кучето ми, за приятелите ми , и за алфата ми!
Ако някой е бил в щатите и има отношение нека сподели, различните мнения ще са ми полезни.
И пак ще кажа че първоначалния ни план , който все още е актуален да отидем и да не се връщаме в БГ ... Струва ли си обаче.....?
И пак ще кажа че първоначалния ни план , който все още е актуален да отидем и да не се връщаме в БГ ... Струва ли си обаче.....?
Никой освен теб неможе да ти каже дали си струва или не.
Отиди , виж, ако ти хареса ще останеш, ако не ти хареса ще се върнеш. По-просто от това неможе и да бъде.
Лично аз не съжалявам за нито едно пътуване, по-добър начин да станеш човек от този да се срещаш с различни хора и различни култури не виждам.
mariyan88
06-04-2008, 22:01
колега аз от личен опит мога да ти кажа ако имаш добра работа и зимаш добри пари не заминаваи от БГ по яко няма и ако заминеш ще се обедиш сам това е мое мнение ти си решаваш.
Иди и виж, това му е хубаво на бригадата, не е за чак толкова дълго, а и някой лев /в случая долар/ ще изкараш.Иначе знам, че е добре да си с някой, който е ходил, защото ако си за пръв път и няма по-опитен може да се набуташ с наеми и други такива "новобрански постъпки" :wink: , ама ако няма познат, пък тъкмо ще се поотракаш 8) НО АКО там ще изкараш, колкото тук, май наистина няма голям смисъл.
Той си изкарва добри пари и в България.. Ако беше за една екскурзия винаги бих го посаветвал да отиде по хубаво няма от почивката :D Но аз сам в друга даржава и виждам че без близки,приятели и хора с подобен на твоя манталитет просто не е лесно.. А пък и много искам като се върна в Бг да го те заваря там щото си ми един от най-добрите приятели!А пък сме си и алфисти :wink:
Е щом не е за пари, наистина няма смисъл-едно е почивка, а друго си е бачкането, както ти си усетил, сам и в чужда страна.
в сащ вече няма далавера откъм пари... поне с водния парк в Дъстин няма да изкараш милионите :)
но!
толкова свят никъде в европа няма да видиш :) иди и се разходи от изток до запад... е това са спомени и преживяно :)
Според мен бригадата е чудесна възможност да опознаеш САЩ отвътре, а освен това и да изкараш някой лев. Аз ходих веднъж и ми останаха страхотни спомени, яд ме е, че не отидох пак. Така че, колега, не му мисли!
Absente_
06-04-2008, 22:38
acko и аз искам да се вида с тебе , не само заради това , ама продължавам да мисля че неискам и с всяка изминала минута клона към оставане.Все си мисля че сичко дето ми го разправяше моя приятел е някъв филм и .... със сигурност има преувеличени неща.... а и acko е от малкото хора който горе-долу ме познават и знае,че дори рядко да го показвам съм силно емоционален все си мисля,че това да си далече от всички твои те мачка психически :frown:
според мен тр. да отидеш - ще видиш неща, различен начин на живот, ще придобиеш опит и изобщо има хиляди ++++
Аз съм ходил два пъти и ако не завършвах пак щях да ида! Ако единствената ти цел са парите по-добре недей ходи. Най-вероятно ще останеш разочарован с около $1500, които ще ти останат чисто!(ако работиш на 2 работи може и доста повече да изкараш).
Бригадите са нещо чудесно, защото се научаваш на много неща и якото е , че живееш сред американци и усещаш начина им на мислене и живот!!! За мен това е най-ценното от цялата работа- да опознаеш едни колкото различни, толкова и еднакви с нас хора!
Абе няма как да се обясни какво е чувството като стъпиш на чужда и непозната земя и откриваш все нови нови страни от характера си, как започваш сам да се оправяш, как започваш да говориш английски...
А и няма по-добро място да си "разчупиш" английския от САЩ или Англия(Ирландия).
Да не ти говоря за какви неща може да видиш! Съгласен съм , че България е много красива и всички много я обичаме, но в САЩ има адски интересни места, които си виждал само по филмите , а сега имаш шанса да ги видиш на живо.
Авантюрата си заслужава според мен.
Има и нещо друго. Ако си мързелив и не си свикнал да работиш ти е много тежко и подтискащо. Нагледал съм се и на такива случаи ;)
Ако си мотивиран,работиш, хората те оценяват, изкарваш добри пари, ходиш на екскурзия, прекарваш си яко със сърби,руснаци, поляци, ирландци и ти остава за цял живот!
Надявам се да съм бил полезен. Ако има нещо - питай ;)
Успех!
Absente_
06-04-2008, 23:21
1500$ ? за колко време си бил ? и по колко часа си работил , и по колко са ти плащали на час ? и колко ти е бил housing-a ? много малко ми се струва.
Аз съм за 4 месеца и имам планове да се върна с около 6-7000$
То ако не работиш 2ра работа или поне по 12-13 часа само на една няма смисъл , а иначе от работата не ме е страх.Как мислиш мойте планове може ли да съвпаднат с реалноста?
А иначе къде си бил.... разкажи малко от готините неща :o
dtenov ми е скайпа. намери ме.
Не си и помисляй да си загубиш хубавата работа в БГ за да ходиш да им караш такситата на тия олигофрени. Моят съвет е твърдо НЕ, ако мислиш да ходиш само да видиш свят по добре с парите иди в някой хубав курорт, защото и без това доста ще се изръсиш. Ако идваш гледай да е за малко, бързо ще ти се прииска да си ходиш :)
BOBBY PLEVEN
10-04-2008, 02:04
Здравей колега.Един приятелски съвет от мене.НЕ ЗАМИНАВАЙ.Аз бях 2005 лятото там и то при брат ми.Живеех при него не съм плащал наеми и такива простотий човек ще каже ти си ударил кйорвото.Не съм.Работата е гадна,няма ги приятелите, няма го семейството, няма го и любимия човек.Откъм пари вярно не мога да се оплача 6500 доларчето без харченията там чисти кинти.Обаче супер тъп народ.Супер тъпа държава.Единствените хубави работи са пътищата разбира се, ЛАС ВЕГАС, и ходих на ФОРМУЛА 1 за 1-ви и последен път в живота си.На такова пари да ми дават няма да ида втори път но тва е друг въпрос.И сега като говора с брат ми казва че е голяма набутвация и тия дето ходат нищо не изкарват и са принудени да останат там.Аз по прнцип не тръгнах заради парите.Отидох да видя брат ми защото не го бях виждал 4 години.Така че ако ти харесва да се тъпчеш с отвратителна храна, пици с ананас, готино изглеждаща пържола обаче сладка и техните простотии иди иначе не.Е вярно че ако не бях отишъл там нямаше да карам АЛФА 164 3.0 ама тва е друг въпрос.Иначе там алфи няма.Брат ми тая я беше намерил по някакъв невероятен шанс.
НЕ! не си губи времето.... това което губиш тук докато те няма......
аз съм бил там за купон и харчлък и не ми хареса.. ама аз съм си аз ама съм видял бая
Absente_
11-04-2008, 14:27
Е... мерси за всички съвети...
В крайна сметка реших да отида е така и аз да вида ;) както се казва да не остана по - назад
На 13 май ми е самолета , всичко ще си реша на място ако е яко и има няква далавера може пък да поостана за някоя друга година :roll: ще гледам да следя форума и ще пращам снимки на тамушните Алфи ,ако ония въобще са чували за Алфа Ромео ,ако пък нее... ще им отвора очите :twisted:
УСПЕХ!!! Оглеждай се за Алфи , че там се забелязват много добри екземпляри ;)
Един съвет и от мен,живял съм доста там,работех в пътуващ цирк и мисля че освен Вегас и още 3-4 града,Америка си е скръб,обиколил съм над стотина ,от които почти всички мегаполиси - едно и също е(copy-paste)наистина има какво да де види-няма нищо общо с Европа. Мнението ми е ,че без легални документи може би ще останеш разочарован,С тази виза може да работиш законно работата по договор който имаш вероятно,но няма да си добре заплатен,а за да си намериш хубава и нормално платена работа ти трябва най-малко зелена карта.Но да не ти развалям нагласата за момента ,мога само да прогнозирам как може би ще се чувстваш в началото .Ще те блъсне яко носталгията ,и ще почнеш да си мислиш как си се набутал с пари за визи,билети"бахти кво правя тук,къде са хубавите жени.....(няма)........къде са кафенетата?????? - (същата работа като с жените)" ,и в тоя ред на мисли няма да ти мине поне първите четири месеца,НО.......ще дойде и момента в който ще ти изтече законния престой - ДИЛЕМА - да остана или да се върна? В първия вариант няма проблеми - оставаш,работа има и за нелегални колкото искаш, пари - далеч от очакваното (като за нелегален) . Другия вариант - връщаш се в БГ - още пъвата седмица изпадаш в депресия от реалната социално-икономическа ситуация която много бързо си забравил (с хубавото бързо се свиква) или в някоя дупка :D . В крайна сметка всички сме различни , на някои много ще им хареса,на други не,и мисля,че една разходка зад океана ще ти подейства доста позитивно независимо от резултат и ако не отидеш няма как да прецениш.Това което пиша,може би ще ти сподели и всеки имигрант,но пътуването определено си заслужава и успех там. :D
Mind_Control
13-04-2008, 10:58
Правилно си решил да заминеш. Но недей да правиш грешката само да работиш без да почиваш и да попътуваш из америка! Моя съвет е каквото изкараш там да го дадеш за пътувания и разглеждане и да си запазиш малко пари да си покриеш разходите по заминаването!
Бил съм две лета на бригади и мога да кажа че не съжелявам грам.Лошото сега е че долара е нисък,но иначе ще видиш яко нови неща различни хора и какво ли още не.И както ти казах гледай да не се стискаш за ексукурзий.Ако можеш обикалиай яко да разгледаш.Успех
Absente_
14-04-2008, 22:41
и аз имах намерение да се поразходя , а относно оставането - няма да съм като емигрант ще мога да си почна каквато искам работа , в смисъл на договор ,не от най мизерните както съм чувал за мексиканците.
Аз доскоро също си мислех,че реши ли да остане човек е дефакто , като емигрант , но не е така! social security , която си изкарвам е за цял живот и демек мога да си продължа с каквато работа си харесам.
"И те така!"
Ама мн странно се чувствам , в смисъл няколко олеги казаха че първите дни ще ме блъска яко носталгията , а мене още не съм заминал и вече ме удря :oops: напрао незнам,странно е :roll:
еиии колега,само не ми казвай че отиваш в парка на биг кахуна при аманда.миналата година мои приятели бяха там,какво им се случваше кви пари не им даваха