View Full Version : кой спазва ЗДП и ППЗДП
интересно ми е само на мен ли се смеят, че минавам по 20 метра повече за да пресека на светофар, преминавам само на червено и т.н.
признавам си, че и аз нарушавам закона и правилника, но съзнателно само това, че говоря по ГСМ като карам и не спазвам ограниченията на скороста( и то предимно при при извънградско каране)
П.П. интересно ми е има ли култира на шофиране сред форумниците, все пак в устава на клуба е записано, че ще спомагаме за подобряването и
преминавам само на червено
хехе :pfbbt:
иначе смея да твърдя и аз спазвам правилника - поне до голяма степен като мойте изключения са колан в града и лекинко скоростта
ма културата на шофиране - то може всички правилници да спазваш и пак да си не много културен шафер - да обичаш да се режеш по светофарите (само 0-50 ;) ) и тям подобни.
ми аз лично се пазя щото ми е зле дереджето с точките - на червено не минавам дори когато се вижда ясно че няма движение, винаги слагам колана, ограничението ... айде да минеме на някое друго въпросче... а за ГСМ-а имам х-фрее ма обикновено ми седи в жабката но като се сетя го слагам... абе гледам да ги спазвам законите общо взето
Ми по принцип ги спазвам...............ама чат пат при добра видимост минавам на жълточервено..........за скоростта мисля колегите добре са обяснили.........иначе да чукна на дърво точки боллллл.....а и забравих че по някой път се престроявам малко по така :roll:
така де да се чете зелено :oops: :oops: :oops:
аз също претендирам да го спазвам
с изкл на минаване на жълто, което си е нормално
карам винаги с колан, и ползвам хендсфри като говоря по телефона
скоростта в града не помня да см я спазвал, движа се с темпото на всички, а именно 60-70 на по открити участъци
от сичкото май само изпреварването от дясно ми е системна практика
и явно докато ме отнесе некоя жигула така шее, ама в тоя град сички карат в най лявата лента!!!!
Аз също се стремя да спазвам правилника-ама понякога е невъзможно да го спазваш без да създадеш опасност за движението. А и относно паркирането-ужасен проблем-макар че спирам винаги така че да не преча на никого, а и да не рискувам да ужулят колата-спирам на забранени места-не може да се въртя половин час и накрая и да мина пеш 2 километра за да стигна до мястото където искам. Иначе спирам на пешеходни пътеки и даже и спирам където няма , а съм видял че пешеходец е стъпил на платното и много се дразня като вземат да ми свиркат разни много бързащи задето съм спрял да пропусна някой пешеходец или някой да се измъкне от кръстовищети (автомобил)
Не спазвам и ограниченията за скоростта-ама съгласете се че на много места има безумни ограничения на идеално прав и хубав участък-имам чувството че се сложили ограничението само за да могат куките да застанат след него и да дебнат.
Случвало се е да наруша правилника само неволно (като преди седмица, когато минах триумфално през пешеходната зона на Варна, но се усетих, че няма никви други коли - явно съм проспал знак някакъв). По принцип карам така, че да се чувствам абсолютно сигурен, че мога да реагирам във всяка ситуация (доколкото зависи само от мен де). В резултат на това на моменти се презастраховам, докарвайки до бяс разни нерваци, в други случаи съм по-бърз от формално допустимото, но всичко според условията и в рамките на благоприличието :wink:
Светофари и пешеходни пътеки са закон, но понякога предизвиквам повече объркване, отколкото полезност - пешеходците са бая наплашени и аха да тръгнат, па се върнат, в същото време отзад все някой свирка... :wink:
А и по лошо има. Случвало ми се е един път. Пускам аз пешеходеца а отзад някав малоумен п... се засвяткал яко и пешеходеца щеше да го отнесе. Така че вече преди да пропусна пешеходец пъвро поглеждам как е положеднието отзад. А на пешеходна - винаги.
А иначе и аз съм примерен :)
И си имам максимален брой точки в книжката :firstprize:
Аз се опитвам да спазвам правилника, но не винаги ми се отдава :( . По една или друга причина. Основната е, за да уцелея в джунглата от прелитащи около мен "Голфаджии" :dark2: . Как да карам с 50 като така бройката на бездарници, който ме задминават по всякакви начини е опасно голяма :calc: :rip: .Най-стриктно спазвам правилата за предимство, светофарите и винаги, ама винаги давам мигач и следя да ми светят всички светлини по колата. Обаче GSM-а не ми излиза от устата :phone: :blah: :phone: . Ако имам например като днес 150 км градско шофиране с летящата баница, то сигурно имам и около 30-40 мин. разговори. Напоследък ползвам вградения високоговорител и оставам телефона на седалката до мен и признавам, че е по-удобно ама....Другият ми коронен номер са еднопосочните входове на бензиностанциите :super: . Дори на Мусагеница на ОМВ-то,често като съм прибрал вече колесниците на баничарката :plane: и направо минавам през бензиностанцията, за да не намалявам и да губя височина с чакане на светофара :bounce8: .
Аз какво да ви кажа за правилника - спазвам го, ама преди да почна да карам в София се стараех повече.
Сега престрояване на светофари и т.н...., ама иначе на червено и за пешеходци винаги съм примерен.
Само да уточня, че карам не алфа (за съжаление), а служебна лада Нива, което доста ме улеснява при
паркирането (нема високи бордюри и големи дупки :) ).А за превишена скорост ме спряха
в неделя на телевизионната кула към румънското - 81км/ч и сега ще си чакам последствията.
Явно все пак не съм чак толкова примерен :(
Опитвам се да спазвам закона дотолкова, доколкото обстановката позволява и се старая да карам максимално културно.Винаги се намира някой който да те изнерви(безпричинно набиване на спирачки,каране с 30 в лява лента,засичане....),но просто гледам да се пазя от тези участници в движението и ги подминавам с максимална дистанция..Засега не са ми взимали точки и не съм имал произшествия(да чукна на дърво).
В БГ да се спазва закона е мисссион импосибал...
1.Другите не го знаят
2.Няма условия за това:маркировка,нормален път, обозначения, знаци
3.Органи(КАТ) които да стимулират това
4.Култира на пътя
пс:Един стик за голф решава проблема :lol:
ами аз се опитвам да спазвам горе долу правилата но някъде не става най често превишавам скороста иначе за червено никога не минавам, спазвам си предимството абе като се замисля найстина е трудно в българия да се спазва нещо което или го няма или е лошо направено
като изключем скоростта и престрояването, съм супер стриктен
И аз съм стриктен, ама като изключим:
колан в градски условия
телефон без хендс фри
превишена скорост
жълт светофар чат пат
Иначе мигачи винаги давам и си карам със фарове постоянно (то и тия за мъгла включвам, което май не е много разрешено)
:)
Crusader
11-09-2005, 13:03
А бе и аз май съм като теб - без колан, GSM без хендс фри и превишена скорост/последното в повече - 130 кинта актове и фишове за тази година-справка в данъчна служба 02.09.2005г./ Лоша работа, пък и как да обясни на полицая, че Alfa е трудно да се кара с 50 в някое забутано селце / ама един приятел - известен, скандален футболен съдия така си сплеска А-6-цата в някякъв едър рогат добитък в едно от горепосочените забутани селца/. Пък и по горе посочените голфаджии са едно стадо дето като види Alfa и си мислят че вече си ги поканил на гонка / :D -брат ми кара такъв :D / Айде, спазвайте закона и правилника, че иначе ще станете като мен - а пък това излиза скъпичко :cry: !
:) Е хубава тема, ми по принцип спазвам доколкото е възможно това
е миналата седмица на локалното на Богров пак ми гепиха талончето :cry: в тва локално всеки кара с над 100 а мен ме лепнаха за 81км :x иначе разговори без х.ф. и жълто червено прелитане!
Aз последната година съм станал доста примерен шофьор, за разлика от първите месеци като взех книжка :bigracer: . На червено не минавам никога, защото според мен това си е груба селска проява. Коланът ми е такъв железен навик, че го слагам и като ида да преместя колата на сянка 8) .По телефона не говоря докато карам. Виж за скоростта... Обичам да настъпвам, но само където има условия. Пък и нашата френска каляска е с толкова фалирали гуми, че напоследък ме е страх да карам с повече от 90-100.
Petrakis
20-10-2005, 20:54
Много хубава тема :D .....еми и аз съм примерен така да се каже.....колан си слагам винаги....мигачи също пускам......за скороста не мога да кажа че я спазвам винаги......и няколко пъти ми се е случвало да минавам на жълто....но не съм го правил умишлено щот точно като съм 15-20 метра преди сфетофара и тои светва жълто и така....
100letov
20-10-2005, 21:25
Ми като изключиме факта че карам без книжка, повечето правила ги спазвам... (с някои скоростно и червеножълти изключения рязбира се :spiteful: )
Иначе колана го препоръчвам на всички - спасявал ми е живота... :priest: :priest: :priest: :priest:
==============
това с карането без книжка беше добре да го спестиш
не толерираме подобно поведение което е меко казано безотговорно
Аз имам 5т. в контролния талон, два пъти са ми взимали книжката за сериозни нарушения (не спиране на стоп-палка) за по 2-3 месеца, два пъти са щяли да ми вземат книжката за 0т. и за -11т., три пъти съм възстановявал по 13т..... имам книжка от Март 2000г. и правя нарушения, толкова, колкото и всеки друг, когато се налага :roll: и не се гордея с това :!:
100letov
21-10-2005, 15:56
:offtopic: Ако ти не си на това мнение, попитай който и да е шофьор, дори и най-опитния, дали книжката прави шофьора? Ако искаш на 29 може да се видим на Невски и да си поговорим на тая тема ;) :offtopic:
ПП: Споко тогава ше съм с книжка :drive:
===============
неспазването на закона не се толерира под никаква форма и оправдания за това няма
mladej_it
22-10-2005, 00:10
Скороста е напълно невазможно да се спазва ако човек иска да стигне навреме кадето е тръгнал просто няма начин.На жълто се минава червено не или изключително рядко и то на пешеходни светофари с копче когато няма хора. Признавам си влизам и в затворени улици когато няма каде да се паркира ,но винаги правя път не нахалствам прекалено.А относно паркирането в момента таркалям един Ситроен и просто ми доставя удоволствие да си правя гавра като го сложа на най-ниското с паяците :twisted: които дигат от невазможни места.А на Софиянски :guillotine:
mladej_it
22-10-2005, 00:14
Сетих се и за още едно колан слагам само на извън градско и на карулките(за което искренно се срамувам трябва да се науча да го слагам с влизането).И ся си давам сметка че ако трябва да си броя системните нарушения ми аз трябва да съм без книжка :oops: