View Full Version : Питане за подслушвателни/видеозаписващи устройства
trustworthy
12-04-2008, 19:40
Интересува ме казусът, когато на работното място има такива устройства, дали това трябва да се упомене в договора за наемане на работа или дали по някакъв друг начин работодателят е длъжен да уведоми служителите.
Благодаря предварително на отзовалите се
radko_88
12-04-2008, 19:42
длъжен е да уведоми служители...но това не е профисионално мнение..... тфа трябва да го пише в новия закон
trustworthy
12-04-2008, 19:45
Интересува ме дали е длъжен по закон. То иначе на добра съвест да се разчита.... :roll:
radko_88
12-04-2008, 19:58
според мен само адвокат може да те насочи
длъжен е.
Помня, че се разписвах, че съм официално уведомен.
cvetelin
12-04-2008, 20:54
Интересува ме казусът, когато на работното място има такива устройства, дали това трябва да се упомене в договора за наемане на работа или дали по някакъв друг начин работодателят е длъжен да уведоми служителите.
Благодаря предварително на отзовалите се
ко са притесняваш баце... да не разберат от де земаш крадена нафта ли :lol: :lol:
В договора не е задължително да пише - устройствата могат да се монтират и след като си подписал. Задължително е обаче служителите да бъдат предупредени- дали чрез прочитане на съобщение, дали чрез разлепване на предупреждения в помещенията, които са под наблюдение, но е задължително.
Да! Дори подписвах декларация,че съм съгласен да бъда "видеонаблюдаван" :lol:
trustworthy
12-04-2008, 22:48
А предупреждава ли се официално, че ще си 'аудионаблюдаван' ?:)
А предупреждава ли се официално, че ще си 'аудионаблюдаван' ?:)
Според Конституцията - да.
колега, трябва да се прочете закона за защита на личните данни - има някакъв текст, който казва, че трябва да бъдеш уведомен...
ние като монтираме такива устройства ЗАДЪЛЖИТЕЛНО слагаме стикери - 'обекта е под видеонаблюдение'
crazy_dude_
13-04-2008, 01:39
Нека и аз споделя скромните си познания :)
Колега, не само, че трябва да те предупредят, но си в правото си да знаеш с каква цел, кой, кога, и какви данни събира за теб. Също така имаш пълното право на достъп до тези данни, както поправянето, и дори заличаването им.
Всеки гражданин има и право на специална защита на определени данни разкриващи- етнически или расов произход, здраве, сексуален живот и др.
Поздрави! ;)
при нас в работата наслагаха - не казаха нищо - то самите ние си ги виждаме :D
Иначе има табелки обекта е под 24-часово наблюдение
PEPI-2ALFA
13-04-2008, 21:48
при нас в работата наслагаха - не казаха нищо - то самите ние си ги виждаме :D
Иначе има табелки обекта е под 24-часово наблюдение
При нас в хотела няма табели , но не са и скрити.
П.П. Кофти е да знаеш , че те наблюдават 24/7 , но понякога вършат много хубава работа. :lol:
Ако телефона ти е служебен могат да те слушат без никой да ти каже
И аз си мисля, че трябва да има съгласие, защото се казва /не помня в кой закон/, че никой няма право да бъде записван и сниман, иначе такива устройства са незаконни, осен ако това не е точно регламентирано-например в банките всички дилърски разговори се записват, както и сделките-но това се прави с цел да се представи при спорове.
На моята работа има 2 камери и ме гледат по цял ден с какви глупости се занимавам и ме уведомиха одавна, но в договора не е задължително да пише. Просто си има една лепенка "Обекта е под видеонаблюдение", но не това е интересното. Интересното в случая е отпреди една седмица, когато махнаха звука на камерите, защото можело да ни следят само със картина но не и със звук. Сега поне няма да слушат, глупостите ни на работа по цял ден :lol:
.... :shock:...не съм стигнал това ниво :!: ..за да се боя от компромати :roll: ...нека си снимат и слушат :D ...ще ми накривят шапката :D .....тези. които трябва 24 часа да са под наблюдение?!?....не са!.....та какво остава за обикновените хора!
8-милиона мишлета - 8 милиона ченгета :roll: .....май сме вече доста по малко :wink: