Log in

View Full Version : Зелена карта за Гърция ?

Kontra
02-05-2008, 10:41
Хора, ако искам да отида с колата до Гърция трябва ли ми "Зелена карта" или обикновената Гражданска отговорност покрива всичко откакто и ние сме европейци :P ?

155
02-05-2008, 11:41
Аз като ходих преди 2 седмици даже документите на колата не ми искаха. :D :D :D

Kontra
02-05-2008, 14:22
ок, мерси
:P

acko88
02-05-2008, 14:24
Еми май нети трябва като сме в ЕС.И аз като минавам през гърция даже документите на колата нейскат :lol: карай няма страшно нети трябва,но ако излизаш в сърбия примерно ти трябва :wink:

Stoyan Georgiev
02-05-2008, 14:26
въобще може да не те проверят или спрат дори

миналото лято ходих 5-6 пъти отиване и връщане, само единия път ме спряха и то защото бяхме 6 души в колата, та поискаха лични карти, ама за 1 минута и ни пуснаха...

за колата никакви документи допълнителни не ти трябват

marian
02-05-2008, 14:36
Ако те спре полиция може да ти поиска така че зелената карта е задьлжителна а на границата не искат.За 30лв.не си струва да трепериш

spe4elist
02-05-2008, 14:38
Миналото лято ходих, гърците ми искаха зелена карта, а нашите - пълномощно, щото колата не е на мое име.

Stoyan Georgiev
02-05-2008, 15:04
е мене като ме спираха 2 пъти нищо не ми искаха, само книжката и документите на колата - дори не ми искаха и пълномощни и т.н. (колата не беше на мое име)

acko88
02-05-2008, 15:23
Миналото лято са ти искали защотото още нени смятаха за пълноправни членове на ЕС ако непомниш даже гърците нени пускаха да минем...Обаче като си правиш зелена карта хората ти обясняват за кой страни се прави,мен ми казаха че ако неминавам през Сърбия за да стигна до Италия а си минавам през Гърция изобщо неми трябва зелената карта !

Alexanderbb
02-05-2008, 15:35
Стига с този европейски съюз. Зелената карта важи за всички страни членки на споразумението зелена карта а не само за членките на европейския съюз. Ако не е издадена едновременно с гражданската отговорност се издава срещу 1,60 лв. и е задължително да се носи в чужбина

Xman
02-05-2008, 19:10
Съвет колега-спазвай ограниченията, че ония страшно дерат.

KGB
05-05-2008, 01:04
Зелената карта си е абсолютно задължителна!!!

Това, че не ти я искат при някои проверки не значи, че не е задължителна.

Тежко ти и горко ако не дай си боже стане нещо и я нямаш...

raiders
05-05-2008, 01:49
Стига с този европейски съюз. Зелената карта важи за всички страни членки на споразумението зелена карта а не само за членките на европейския съюз. Ако не е издадена едновременно с гражданската отговорност се издава срещу 1,60 лв. и е задължително да се носи в чужбина

напълно вярно, виж къде ти е ГО обади се на агента си и си вземи ЗК, задължително я носи с теб

Stoyan Georgiev
05-05-2008, 02:38
:shock: направо ме вкарахте в тъча

е добре, тогава как не ми е потрябвала на мен и никой не ми е поискал ? :shock:

Mind_Control
05-05-2008, 11:15
:shock: направо ме вкарахте в тъча

е добре, тогава как не ми е потрябвала на мен и никой не ми е поискал ? :shock:

Ми и на мен до сега не са ми проверявали винетката, но ако случайно някой някога се сети нали се сещаш какво става :D а пък ако вземеш да се натресеш в някой ще ти е още по- забавно! Тогава със сигурност ще се сетят да ти я поискат!

StarChild
05-05-2008, 12:50
Миналото лято са ти искали защотото още нени смятаха за пълноправни членове на ЕС ако непомниш даже гърците нени пускаха да минем...Обаче като си правиш зелена карта хората ти обясняват за кой страни се прави,мен ми казаха че ако неминавам през Сърбия за да стигна до Италия а си минавам през Гърция изобщо неми трябва зелената карта !

Абсоютно е така и аз като пътувах за италия през гърция само каране. Но Последният път като ходих през сърбия на границата питаха дали имаме въпросната карта, както и хътватите но там не са ни спирали за проверка. За страните членки на евро общността няма проблеми само газ! :wink:

marian
05-05-2008, 13:03
Ако направиш ПТП и нямаш зелена карта немога да те измисля.Абсолютно задьлжителна е!!!

piqnica
05-05-2008, 13:22
Ако направиш ПТП и нямаш зелена карта немога да те измисля.Абсолютно задьлжителна е!!!
Съгласен съм ;)
Това, че на границата не са ти искали документи не означава, че трябва да си ги държиш вкъщи. Все едно да ходиш по улиците без лична карта... :shock:
Или пък, докато шофираш да си държиш книжката у вас за по-сигурно, да не я изгубиш ;)
Недейте да карате без наличните документи у вас, особено в чужбина, далеч от дома. Ако ударите някоя скъпа трошка (да не става) последиците са големи. Лимитите на другите страни са по-високи, плащането е по-голямо, колите са по-скъпи... Закона е по-строг :roll:

Linkestis
16-03-2009, 21:02
Да вдигна една малко стара тема..
Трябва да замина за чужбина сутринта,но нямам зелена карта.Гражданската ми е на разсрочено и агента ми обясни че трябва да платя всички вноски за да ми издаде картата.Това добре само че вече нито един застраховател не работи.Имали го положението да мина през Гърция без зелена карта или някъде по магистралата да си купя такава?Чух че имали такива зелени карти за по три дни и стрували около 30 лв.Това така ли е,или ще ме ......
Ще се радвам ако някои запознат пише.Благодаря

Бобби
17-03-2009, 08:35
Айде някой да ми отговори:lupe:
Каква е разликата м/у зелена карта и гражданска отговорност;-)
п.с. говорите си за едно и също нещо с различни наименования!!!!:-)...друг е въпроса дали е валидна за Европа, или става само да ходите на риба и събирате кукуруза у наше село с "Марчето";-)

fred
17-03-2009, 09:02

Зелената карта не е необходимо да се носи в страни от ЕС, включително и в Гърция, гражданската отговорност е достатъчен документ и е със същата тежест, а извън страни от ЕС е задължително да се носи.Тоест, както казва Боби, зелената карта е гражданската отговороност, но в рамките на ЕС е достатъчна стандарнтата полица, а извън ЕС не важи същия документ, а си требе зелена карта
Друг въпрос е, че ако се натресеш в Гърция в някой грък и му извадиш документа на български...ще си имаш такива проблеми, докато се разбереш, че ще си извадиш 10 зелени карти следващия път...та от тази гледна точка е добре да си имаш зелената карта, тя поне е на английски

marian
17-03-2009, 09:19
Зелена карта искат само при ПТП

kocetobs
17-03-2009, 09:29
Ако не си си извадил зелена карта при сключването на ГО,можеш в последствие да си извадиш срещу 24 лв (това е цената в повечето застрахователни компании).При някои компании зелената карта си е включена направо в цената,например при Български имоти и Армеец мисля,там просто ти я издават в срок до 1 седмица след сключването на ГО.Ако иска колегата да ми пише на ЛС ако нещо не му е ясно или мога да помогна с още нещо (от скоро съм застрахователен агент :) )

raiders
17-03-2009, 11:04
В ЛЕВ ИНС зелената карта е само 1.60лв., ако е на разсрочено плащане ГО се прави до когато си е вноската и така колкото пъти е нужно

В Булстрад също е базплатна влиза в цената

В ДЗИ е с доплащане в зависимост от кубатурата

Армеец влиза в цената

и т.н. вече конкретно, ако имате въпроси смело питайте затова са колегите и брокерите ;)

tupantekno
17-03-2009, 12:55
Хора, ако искам да отида с колата до Гърция трябва ли ми "Зелена карта" или обикновената Гражданска отговорност покрива всичко откакто и ние сме европейци :P ?

Колега вземи си извади една зелена карта да ти е мирна главата, пък византийците ако искат да те проверяват.

ludkanar
30-08-2010, 18:02
И сега последно трябва или нетрябва?

marian
30-08-2010, 18:04
И сега последно трябва или нетрябва?
Принципно не,но ако направиш птп става проблем.

ludkanar
30-08-2010, 19:32
Принципно не,но ако направиш птп става проблем.

Да се надяваме,че няма да има проблеми.Ако не Иво(MrX) да ме прощава.Може и да извадя една да си нямам проблеми.Мерси Маряне за отговоря.

mordohy
01-09-2010, 01:31
Адаш, стига простотии!
Перманентно пиша за същото в различни теми.
Ако ме баннат модовете за спам, да знаете,че вие ще сте виновни.
Откакто влезнахме в ЕС, всички застраховки са валидни на територията на ЕС и това е идеята . Селянина с кукуруза и жигулката го оставете.
при ГТП е достатъчен кода на застраховката.
Ако някой се панира и не ще да се обади на нашего брата, който е декларирал, че ще помага в тая област, си е негов проблем!
В Европа не ви трябва зелена карта! Тя е за извън Европа!

melenikos
01-09-2010, 14:43
Адаш, стига простотии!
Перманентно пиша за същото в различни теми.
Ако ме баннат модовете за спам, да знаете,че вие ще сте виновни.
Откакто влезнахме в ЕС, всички застраховки са валидни на територията на ЕС и това е идеята . Селянина с кукуруза и жигулката го оставете.
при ГТП е достатъчен кода на застраховката.
Ако някой се панира и не ще да се обади на нашего брата, който е декларирал, че ще помага в тая област, си е негов проблем!
Напълно съгласен съм с теб, ама точно за Гърция послушайте, колегата Мариян! При възникване на ПТП в Гърция, ако нямаш ЗК полицията първо ти пише акт за 500евро, пък после се установяват възникналите щети между участниците в същото и как ще се оправат.
И за де се съмнявате в това, ще ви кажа, че го знам от гръцки катаджия!:thumbup:

pinko
01-09-2010, 15:03

Абе едно не мога да разбера: какъв е проблема да си носиш зелената карта - ще ти натежи ли? Пъхаш я в жабката и забравяш за грижите - нито яде, нито пие, нито тежи...

Наистина, зелената карта не е задължителна, но при ПТП се вкарваш в страхотен филм, поне в дълбоката провинция. Гръцките катаджии в Солун и Атина може и да са наясно, ама я да ви видя ако стане някой сакатлък в някое забравено от бога село - как ще обястиш на полунеграмотното селско ченге, дето не знае никакъв друг език освен гръцки, че според решение №ХХ на Европейския съюз не си длъжен да си носиш зелената карта? Със знаци ли? Или ще търсиш преводач?

Мен за толкова години в Гърция само един път са ме спирали за проверка на документите през 2008 г. и МИ ПОИСКАХА зелената карта - въпреки че нямат право. Ама на какъв език да им го обясня? Говоря само немски, английски, руски и малко латински. А гръцките катаджии обикновено знаят само гръцки.

Носете си зелената карта и не се циганете.

ludkanar
01-09-2010, 23:12
Абе едно не мога да разбера: какъв е проблема да си носиш зелената карта - ще ти натежи ли? Пъхаш я в жабката и забравяш за грижите - нито яде, нито пие, нито тежи...

Наистина, зелената карта не е задължителна, но при ПТП се вкарваш в страхотен филм, поне в дълбоката провинция. Гръцките катаджии в Солун и Атина може и да са наясно, ама я да ви видя ако стане някой сакатлък в някое забравено от бога село - как ще обястиш на полунеграмотното селско ченге, дето не знае никакъв друг език освен гръцки, че според решение №ХХ на Европейския съюз не си длъжен да си носиш зелената карта? Със знаци ли? Или ще търсиш преводач?

Аз лично звъна на mordohy и им давам на куките и се разправят те.А и в гърция си карат много добре хората,ако и който и от нас да е си кара добре няма да има проблеми.

marian
02-09-2010, 09:00
Аз лично звъна на mordohy и им давам на куките и се разправят те.А и в гърция си карат много добре хората,ако и който и от нас да е си кара добре няма да има проблеми.
Не леж на тая,че си караш добре:drive:

RPWWD
02-09-2010, 14:02

Ами ако по някаква причина не можеш да се свържеш с него? Остави роуминга, с който ненужно се набутваш, ами си помисли за въпросната глоба от 500 евро и чак тогава разчитай на колегата Mordohy. Колкото и да е печен, не вярвам да ти я плати ;-)
Така или иначе зелената карта си е включена в цената на гражданската при почти всички застрахователни компании, а в най-измекярските може да си доплатиш ако ще пътуваш, така че нищо не пречи да ви я разпечатат при сключването на полицата и толкова. Ако сте на разсрочено плащане, пак не пречи - просто се издава зелена карта със срок от 3 месеца например, и при всяка следваща вноска ви разпечатват нова.

viki
02-09-2010, 14:06
Цялата работа с пътуването без полица,за да се спестят 20-30-50 лева ли е?:shock::surrender:
Не разбирам каква е идеята,сериозно.:smoke:

Ramsezsh
02-09-2010, 14:21
Ами ако по някаква причина не можеш да се свържеш с него? Остави роуминга, с който ненужно се набутваш, ами си помисли за въпросната глоба от 500 евро и чак тогава разчитай на колегата Mordohy. Колкото и да е печен, не вярвам да ти я плати ;-)
Така или иначе зелената карта си е включена в цената на гражданската при почти всички застрахователни компании, а в най-измекярските може да си доплатиш ако ще пътуваш, така че нищо не пречи да ви я разпечатат при сключването на полицата и толкова. Ако сте на разсрочено плащане, пак не пречи - просто се издава зелена карта със срок от 3 месеца например, и при всяка следваща вноска ви разпечатват нова.

Абсолютно вярно! Нищо не пречи човек като му се наложи да пътува да се обърне към застрахователя си и да си извади необходимата полица (която не е зелена карта), а е допълнение на гражданската отговорност. Защо трябва да се рискува с глоба от 500 евро за да се спестят между 20 и 50 лева? Или по стар български обичай ще сме евтини на брашно и скъпи на трици. Аз си си взимам полицата когато си сключвам гражданската и ми е спокойно на главата, че когато ми се наложи да пътувам документите ще са ми ОК и това няма да ми е на главата.

ludkanar
04-09-2010, 15:54
Та ето ме вече в българско.Мисля че няма смисъл от продължаването на тая дискусия.По мое мнение зелена карта не ви е нужна от гледната точка на това че сме в ЕС.Щом сме в ЕС знчи не ви трябва.Да не мислите,че някой италиянец ще си плаща зелени карти за всяка държава от ЕС през която ще мине?Или да кажем германец.Аз лично не вярвам.За тези които си мислят че са задължителни да си ги плащат.Щом плащаш кеш гражданската значи си платил нужното за да се движиш в ЕС.Сега остава да ми кажете че и винетка ви трябва за гръцко.Та мисля да не спорим вече всеки си има глава на раменете.

Satanism
04-09-2010, 15:58
Зелена карта трябва за държавите извън ЕС(Сърбия, Турция, Македония и т.н).Тя играе ролята на застрахователната полица.За тези, в ЕС, самата полица е валидна.
+ такова нещо като зелена карта само в България знам да има...

RPWWD
04-09-2010, 19:09
Та ето ме вече в българско.Мисля че няма смисъл от продължаването на тая дискусия.По мое мнение зелена карта не ви е нужна от гледната точка на това че сме в ЕС.Щом сме в ЕС знчи не ви трябва.Да не мислите,че някой италиянец ще си плаща зелени карти за всяка държава от ЕС през която ще мине?Или да кажем германец.Аз лично не вярвам.За тези които си мислят че са задължителни да си ги плащат.Щом плащаш кеш гражданската значи си платил нужното за да се движиш в ЕС.Сега остава да ми кажете че и винетка ви трябва за гръцко.Та мисля да не спорим вече всеки си има глава на раменете.

Абе, деца млади и зелени, не разбрахте ли, че т.нар. сертификат "Зелена карта" ви е просто преведената на английски език полица ГО ;-)
И, че при почти всички застрахователи си влиза в цената на застраховката, без допълнително заплащане, просто трябва да ви я разпечатат?!?

Колегата Луд Канар, ако имаш ГО, примерно в Лев Инс, без зелена карта (с трийсетина лева надолу от базовата цена), принципно си нередовен, защото ако стане ПТП с твое участие извън територията на България освен, че трябва да платиш за превод и легализация на полицата си, след това от въпросната компания ще откажат да покрият щетите, които си причинил и подлежиш на евентуален съд, арест и т.н. приятни преживявания с гръцката правораздавателна система ;-)

Зелена карта трябва за държавите извън ЕС(Сърбия, Турция, Македония и т.н).Тя играе ролята на застрахователната полица.За тези, в ЕС, самата полица е валидна.
+ такова нещо като зелена карта само в България знам да има...

Сърбия, Македония и Хърватска са членове на европейското икономическо пространство и българските полици ГО си важат и за тяхната територия, като разбира се и за тях трябва да си носиш сертификата при евентулно ПТП, щото от чист шовинизъм във въпросните страни ще се направят, че не разбират кво пише на гражданската ;-)
Класическата зелена карта от времето преди да ни приемат в ЕС е необходима само за Турция, Албания и Босна и Херцеговина от балканските страни.

Споразумението "Зелена карта" е международно и обхваща всички европейски страни.

Satanism
04-09-2010, 19:26
МинАли са покрай ЕЕА Сърбия, Македония и Хърватска, от мен да знаеш ;)

RPWWD
05-09-2010, 16:47
МинАли са покрай ЕЕА Сърбия, Македония и Хърватска, от мен да знаеш ;)

Пък от мен да знаеш, че са си баш там, щото съм застраховател и знам ;-)

Satanism
05-09-2010, 19:21
Пък от мен да знаеш, че са си баш там, щото съм застраховател и знам ;-)

Приятелю, нямаш си идея какво е ЕЕА

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Economic_Area

Ето, да четеш от Уикипедията и да се образоваш ;)

ludkanar
05-09-2010, 20:45
Айде прекратявайте всички спорове,няма смисъл от тях.Да останем с добри чуства и да си пием бирата после на феста.

RPWWD
06-09-2010, 10:21
Приятелю, нямаш си идея какво е ЕЕА

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Economic_Area

Ето, да четеш от Уикипедията и да се образоваш ;)
Много обичам самонадеяни младежи, които си мислят, че морето е до колене :evil:
Според диаграмата влизат в Съвета на Европа, само че по отношение покритието на застраховките имат същият статут като страна от ЕС. Неслучайно от 2007 можеше да се пътува само с лична карта през Хърватска, а от тази година и през Сърбия. Поинтересувай се при твоят застраховател, че да не плащаш като балък за пълноразмерна зелена карта, ако случайно имаш път с автомобил натам или да обикаляш като гламав през Румъния ;-)

mordohy
06-09-2010, 11:00

Мен за толкова години в Гърция само един път са ме спирали за проверка на документите през 2008 г. и МИ ПОИСКАХА зелената карта - въпреки че нямат право. Ама на какъв език да им го обясня? Говоря само немски, английски, руски и малко латински. А гръцките катаджии обикновено знаят само гръцки.

Носете си зелената карта и не се циганете.
Шефе, веднага докладвам и отговарям на тия по-долу!
Зелената карта няма да ми натежи, но аз съм българин и си имам моето национално достойнство.
И да я има, няма да им я дам.
Обикновенно, като съм на работа не си нося телефона, но като знам, че е някъде там адаша, си го нося. Нали съм му казал, че съм насреща!
И последно!
Правете си свестни застраховки, а не само за риба и кукуруза!
Щото после, задължително ще копате кукуруза!
Само за 45 дене де!

Satanism
06-09-2010, 11:08
Много обичам самонадеяни младежи, които си мислят, че морето е до колене :evil:
Според диаграмата влизат в Съвета на Европа, само че по отношение покритието на застраховките имат същият статут като страна от ЕС. Неслучайно от 2007 можеше да се пътува само с лична карта през Хърватска, а от тази година и през Сърбия. Поинтересувай се при твоят застраховател, че да не плащаш като балък за пълноразмерна зелена карта, ако случайно имаш път с автомобил натам или да обикаляш като гламав през Румъния ;-)

Със застраховка от Англия, например, ще минеш през Сърбия, ама друг път...

Европейската Икономическа Зона няма нищо общо със сърбите...Хърватите са кандидат-членове на Ес, почти приети, при тях е по-друга работа

RPWWD
06-09-2010, 16:23
Абе ти явно не виждаш или се правиш, че не виждаш...има ли поне една диаграма, на която Сърбия да е оцветена в някакъв цвят освен сив-демек "никакви"?
Със застраховка от Англия, например, ще минеш през Сърбия, ама друг път...

Европейската Икономическа Зона няма нищо общо със сърбите...Хърватите са кандидат-членове на Ес, почти приети, при тях е по-друга работа

Не е лошо да се обърнеш към застрахователната си компания и да попиташ, поне при моята ГО важи и за въпросните страни (да не говорим, че от май месец насам в цената си влиза и пълноразмерна зелена карта вкл. за Турция, братската съветска страна и прочее), като знам със сигурност и за поне още няколко компании, които процедират по същият начин. Затова, не спори като дървен философ, а просто приеми фактите, когато ти ги съобщава човек занимаващ се с този род дейност ;-)
И последно, предлагам ако някой от форума изгори с глоби и такси за превод и легализация заради липса на разпечатан сертификат към гражданската, да се обръща към колегата Mordohy за финансова компенсация, той е пич и ще плати глобите на всички :bouncing_smiley:

Satanism
06-09-2010, 16:37
Ти си тоя, дето спори.Каза, че Сърбия и не знам кой още са членове на ЕИЗ, аз ти доказах-че не са, ти сега ми обясняваш за ГО и не знам какво...Нали така?
Аз за зелена карта нищо не съм плащал, но не всяка застраховка, сключена в ЕС, важи за Сърбия и Македония

RPWWD
06-09-2010, 16:46
Ти си тоя, дето спори.Каза, че Сърбия и не знам кой още са членове на ЕИЗ, аз ти доказах-че не са, ти сега ми обясняваш за ГО и не знам какво...Нали така?
Аз за зелена карта нищо не съм плащал, но не всяка застраховка, сключена в ЕС, важи за Сърбия и Македония

Обяснявам за ГО, щото темата е за нея. Пак ти казвам, че повечето ЗК в България включват въпросните страни в покритието. Към коя компания ти е гражданската (може и на лично, да не го счетат за реклама)?

ludkanar
06-09-2010, 22:35
Бе казах ли ви да спрете бе,как мислите да си пиеме бирата другата седмица?

RPWWD
07-09-2010, 10:58
Бе казах ли ви да спрете бе,как мислите да си пиеме бирата другата седмица?

Че ние не се караме, бе колега :respect: Наздраве!

adv_petrov
07-09-2010, 17:27
С 1 житейски пример белким съм полезен - 4 поредни години ходя в Гърция с кола, 2 пъти само са ме спирали (тия пограничните и то през 2007ма) и не ми искаха зелена карта още тогава. Сега въобще не си правя, на ГО пише какво е тя на английски и гръцкият полицай е длъжен да чете и да умува (зелената карта например също е на английски). Освен това кирилицата е официален език в ЕС. Ако някой се запъне, то би било продиктувано единствено от факта че понеже тука гражданската е 100 евро а в другите страни-членки - 500+, тамошните застрахователи се стремят да си пазят чергата.
Докато миналия уикенд отидох в Македония, и 1вия им въпрос и на нашите, и на техните митничари, бе за зелена карта. Излязох от Македония към Албания - пак същото.
Повечето от нас, когато си правим ГО, не питаме още тогава за зелена карта и дали струва нещо отгоре, а я правим в последствие (считай налага се да си заплащаме остатъчните вноски) а на някои ЗК тя се заплаща допълнително, за съжаление. Аз също съм плащал 30 лв допълнително за зелена карта - есента на 2008ма, към ЗК на един земеделски инвентар дето го закопчаха.
Т.е. трябва да се прави разлика между членовете на Европейски съюз (които общо са като една голяма държава), и заобикалящия ги свят, където особено на Балканите, не е препоръчително да се преминава. Независимо кой бил почти член на ЕС, къде вече можело да се ходи само с лична карта и т.н. -там не е ЕС.

Satanism
07-09-2010, 21:00
С тая разлика, че по Европа за 500 евро(има и бая по-скъпи, но средно толкова) получаваш и каска в застраховката, а тук-не...обаче иначе са много устати застрахователите да мрънкат къде какво било )