Log in

View Full Version : Смяна на странично огледало.

VFTI
08-05-2008, 18:39
Ами ще се опитам и аз да пусна една полезна тема :lol:
Пък ако е в полза добре, ако не може и да се затрие няма да го приема навътре :)

ВАЖИ ЗА ЕЛ. ОГЛЕДАЛО БЕЗ ПОДГРЯВАНЕ!

Процедура по смяна на странично огледало:
Това е цялата процедура, ако е цяло и т.н, ако е счупено вече нещата ще започват от друга част на поста ми.

1. Вдигате огледалото нагоре. Отдолу ще видите малка видийка.
http://images25.snimka.bg/005800651.jpg
Вижда се като полумесец и е пластмасата и има една малка видийка на снимката.
Развивате я и така сте готови да отстраните капака на огледалото. Махането става с леко издърпване в двата края. То е на едни каналчета. Тук някой колега може да допълни ако желае.

http://images25.snimka.bg/005800533.jpg

2. Огледалото се състои от две части.: http://images25.snimka.bg/005800547.jpg Разделянето им става с едно ключе 22 и доста голям напън. Тук трябва много да се внимава за да не да се напъне прекалено много да се изкриви ламарината на вратата и счупи евентуално стъклото. Часта е хваната с три болта към ламарината на вратата. Аз лично за моята смяна извадих и двете части, понеже бяха яко клеясали и чак като ги свалих от колата с два сериозни ключа и помоща на приятел успях да развия болта и да ги разделя.

http://images25.snimka.bg/005800538.jpg

http://images25.snimka.bg/005800650.jpg

http://images25.snimka.bg/005800547.jpg

3. За да извадите едната част или ако не сте ги разделяли двете трябва да поработите от вътре. Капака за огледалата се сваля лесно..>Леко надигате нагоре и издърпвате...Хванато е на 3 "щипки" пластмасови, та лесно се сваля. След това се развиват 3 те видии, които реално държат огледалото. И вече можете да отделите огледалото от вратата.

http://images25.snimka.bg/005800540.jpg

http://images25.snimka.bg/005800542.jpg

4. За да го свалите е нужно да срежете и трите кабела. Съветвам ви да ги срежете, след като свалите първия капак и си оставите достатъчно за да свържите новите кабелчета. Също така за да не си играете да налучваквате връзването на новите кабели, може да си отбележете с маркер примерно кой кабел е бил вързан към кой. Аз си отбелязах средното кабелче на буксата с маркер, т.к. два от кабелите са с един цвят. После нямах трудност да ги вържа правилно.

http://images25.snimka.bg/005800536.jpg

5. Допълнителни разяснения. В мои случай имах едно огледало, на което е счупено ВЪНШНАТА част--> http://images25.snimka.bg/005800650.jpg (нали казах, че е от две части) и имах едно което си намерих, на което пък беше счупена вътрешната част. Съответно правих от 2 огледала 1 -->.. Използвах моята стара вътрешна част и новата външна част. Аз лично можех да мина само с рязане на кабелите и подмяна на външна част, но понеже болта който ги съединява беше многооо клеясал се наложи да свалям цялото огледало и да действам по по-груб метод с оглед на това да не повредя нещо по колата.

6. След разделянето на двете части НЕЗАВИСИМО дали вътрешната сте я сменяли или не смажете механизма с грес за да може в бъдеще по лесно да се движи огледалото ви! В моя случай огледалото не беше смазвано от 92г. и изобщо не се движеще, за това и трудно го развих.

7. Вътрешната част която е метална върви в комплект с пластматасата за отвън и едно уплътнение. Няма нужда да развивате 2 те болтчета, които държат пластмасовия триъгълник и тази вътрешна метална част, освен ако няма да сменяте тази триъгълна част. В моя случай я подменях, т.к. се наложи да я посчупя предишната и за това развих и тези 2 болтчета. Говоря за триъгълника очертан със синьо....
http://images25.snimka.bg/005800547.jpg

8. Завършване. Според разглабянето направете сглабянето...Сложете вътрешната част към вратата. Наместете уплътнението и пласмасата. Не забравяйте да прокарате и кабелчетата. След това от вътре завийте 3 те видии и поставете обратно пласмасовия капак.

Отвън прокарайте кабелчетата през болата и добавете другата част на огледалото. Естествено след като сте смазали с грес мястото на свързката на двете части. Завийте болта докрай и проверете подвижността на огледалото във ВСИЧКИ посоки. Свържете кабелите и направете проба дали всичко е изправно. Не забравяйте и добре да съедините и изолирате кабелите.

След това поставяте външния капак докато щракне хубаво и завъртате огледалото нагоре. Завивате и малката видийка, която съединява двата капака ето нейна снимка: http://images25.snimka.bg/005800651.jpg

И вече всичко е готово. Проверявате дали всичко е закрепено правилно и стабилно. За целта правите един тест драйв до 280км. и ако нищо не излети или отчупи всичко е както трябва:lol: :lol:

http://images25.snimka.bg/005800649.jpg

Тук може да видите всички снимки от темата, само че в по голям формат ако кликнете върху тях.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=244464&photo=1

Ами това е всичко. Ако някой желае може да допълни нещо.
:P :P :P

Xman
08-05-2008, 19:08
Браво колега.Темата ти е много добра и изчерпателна.
Наскоро и аз имах подобен проблем-от 2 огледала сглобих едно, но нямах нерви да правя снимки и да ги пусна тук. :clap2:

fiore
09-05-2008, 20:03
При огледалата с подгряване разликата е във връзването на още два кабела:)))

ALFA CORSE
09-05-2008, 20:29
Дали темата не е подходяща за Технически справочник?

Мога да допълня, че кабелите не е необходимо да се срязват, куплунга е зад жабката. Но тъй като куплунга много трудно може да мине през връзката между купето и вратата за по-лесно може да се откачи самият куплунг от кабелите при монтажа/демонтажа и след това да се сложи пак.

Също така има готово окабеляване за подгряващи огледала, така че ако си вземете огледало с подгряване, а преди това сте нямали ще работи :)

fiore
10-05-2008, 14:56
Дали темата не е подходяща за Технически справочник?

Мога да допълня, че кабелите не е необходимо да се срязват, куплунга е зад жабката. Но тъй като куплунга много трудно може да мине през връзката между купето и вратата за по-лесно може да се откачи самият куплунг от кабелите при монтажа/демонтажа и след това да се сложи пак.

Също така има готово окабеляване за подгряващи огледала, така че ако си вземете огледало с подгряване, а преди това сте нямали ще работи :) това е вярно, но условието е да си вземеш ново огледало с кабели и куплунг, което е доволно скъпо. При всики огледала втора употреба кабелите са вандалски изрязани.

bass
10-05-2008, 15:12
Не разбрах само защо е нужно рязането на кабели!?!

Аз съм свалял и двете огледала, близо до захващането за вратата си имат букси. Ако по някаква причина искаш да не сваляш цялото огледало от вратата (а само подвижната част), има си букса/клеми и от другия край, където жиците влизат зад стъклото - успявал съм да я разкача с отверка без особени трудности.

Да отбележа обаче, че има разлики в моделите огледала (захващане на капаците, брой рапидки и т.н.), та може нещата да не са общовалидни. Поне с това впечатление съм останал от снимки на колеги из други теми.

VFTI
10-05-2008, 15:42
Ами в моя случай, единсвената букса, която можех да сваля беше тази върху самото огледало, обаче не можах и реших културно и цивилизовано да клъцна кабелите. После едно качествено връзване и нямах грижи :)

Та то за това и е тема да се допълваме тук :P :P

Ами аз тази тема я пуснах за ел.огледало на 155ца от 93г. :)

Ако някой с друг вид - механично огледало, или огледало с подгряване и т.н. нещата са по различен начин, нека напише тук за да имаме за всички модели огледала свалянето им :P :P

Xman
11-05-2008, 10:37
При мен се наложи да си отрежа буксата, защото огледалото което купих беше с вандалски изрязана букса. Навързах кабеляците и ги запоих.

monigt
11-05-2008, 23:18
браво колега , трябва да има повече информация за тези който се нуждаят от ремонтите по колите.... :wink:

dogggg
15-05-2008, 19:27
А на мен ми се наложи да срежа кабелите щото един ми отнесе лявото огледало и то увисна на тях,щеше да драска по вратата като се лашка напред назад докато се прибера.И то в най-големия дъжд вчера.

The_Game
17-03-2009, 00:30
A самото огледало (стъклото) как е хванато за механизма ? Че ми се прецака настройката САМО на дясното огледало за нагоре/надолу

На лявото работи във всички посоки, дясното само наляво-надясно.

Зимата беше замръзнало и го цъкнах на горе, и веднага се усетихм че е замръзнало и пуснах. Не съм го напъвал.Но явно нещо се е откачило.
Та как е захванато самото стъкло за механизма.
С ябълка и яко издърпване ли ще излезне?

И как мога да уплътня шофьорскто огледало за механизма. Защото като карам с 150-160км/ч и от вибрациите направо нищо не се вижда на него.
И от музиката ми подскача доста и пак нищо не се вижда, докато с дясното нямам тези проблеми.

DJ Vladic
17-03-2009, 12:06
Браво колега... ама моя проблем е съвсем друг.Нямах време за снимки.Моето огледало е избочено цялото.Олигофрена е минал ударил го е и се е сцепило от алуминия дето го държи... даже нямах и онова триъгълниче което е като капак.Махнах капачето като на снимките, след това погледах долу да намеря буксичка.. но кабела си отиваше надолу.... еехе...И като видях новото колко му е дълъг кабела и ми стана ясно.Потърсихме в краката на пасажера куплонга с буксите...и... бинго.Намерихме това което ни трябва.След това махнахме кората внимателно със всичките и отвратителни щипки и конзолата със ел. бутона и механизъма за отваряне..Под кората има едно уплатнение залепено с нещо като болкит.Внимателно се разлепя и се отделя от държачите на щипките.Седващото нещо е да се прекара кабелчето-махат се всичките капачета нна пътищата за парното на вратата... откача се тръбичката от купето към вратата, прекрва се буксата закача се.. и готово.След това в обратната последователност внимателно носете си пълен наръч от клъчове и инструменти.Ще ви трябват звездичка, отверки, ключ 10... клещи и много нерви.Успех на всички дръзнали да го направят.

Yureti
19-03-2009, 20:19
Некой знае ли как да махна само огледалото...

1239
19-03-2009, 22:13
стъклото е залепено за пласмаса с двоино лепещо(отлепя се внимателно),пласмасата е хваната с щипки и пак с двоино лепещо.Отлепяш пласмасата и се показва механизма който ти трвбва.:thumbup:

Yureti
20-03-2009, 07:04
стъклото е залепено за пласмаса с двоино лепещо(отлепя се внимателно),пласмасата е хваната с щипки и пак с двоино лепещо.Отлепяш пласмасата и се показва механизма който ти трвбва.:thumbup:
менахизъм не ми трябва
искам да сменя огледалото...
ама просто не го виждам, как ще го махна цяло..
ако някой е "отлепял" ще съм му благодарен, ако сподели как точно става...

TRENDi
20-03-2009, 10:25
Сменявах само огледалото(скъклото) на моята(шофьорското), че беше с 2 вертикални пукнатини. ...Ми свалих го на сол, ама тогава нямах пистолет за горещ въздух (ако е от модерните - на по ниски градуси и въздушна струя, за да не си стопиш някоя пластмаса на корпуса):hmm:. Предполагам, може да пробваш и със сушоар. Във всички случаи -
(отлепя се внимателно), ако го искаш свалено в цялостно състояние.

pando
18-04-2009, 16:14
благодариа на колегата за обясненииата за огледалото самоче явно не всички огледала се разглобяват така.
на моята кола дясното е като това за което колегата е писал,но лявото не се сваля така няма видия отдолу ,и не мога да сваля капака му,понеже ми се счупи планката която го държи за колата сега сам го облепил с изолир банд защото не може да се кара без ляво докато намеря да си купя от моргата .
благодаря предварително ако някой даде съвет как да го разглобя за да си направя нова планка.
огледалото е електрическо с подгрев поне толкова видях през пласмасите нещо го държи от страната на самото огледало но ме е страх да не потроша пласмасите.

ALFA CORSE
18-04-2009, 18:10
благодариа на колегата за обясненииата за огледалото самоче явно не всички огледала се разглобяват така.
на моята кола дясното е като това за което колегата е писал,но лявото не се сваля така няма видия отдолу ,и не мога да сваля капака му,понеже ми се счупи планката която го държи за колата сега сам го облепил с изолир банд защото не може да се кара без ляво докато намеря да си купя от моргата .
благодаря предварително ако някой даде съвет как да го разглобя за да си направя нова планка.
огледалото е електрическо с подгрев поне толкова видях през пласмасите нещо го държи от страната на самото огледало но ме е страх да не потроша пласмасите.
Има няколко видийки под самото стъкло, които държат капака. Виждат се чрез разместване на огледалото на различни страни и се развиват с тънка отверка. Освен това капака има една щипка от външната страна.

MUROMAN
31-05-2010, 19:38
Малко уточнение по тази тема за Ел.Огледало с подгряване. Днес сменях моето и разбрах ,че са 2 чешита.:no:

1 Показва кабелите ,който се свалят от самото стъкло на огледалото ,2 от тях са закачени на самото стъкло от задната му страна и служат за подгряване.Белия куплунг е закачен отзад на машинката и управлява движението на оглевалото.

2 Новото ми огледало се оказа с някаква букса с 5 куплунга вътре, която за съжаление липсваше при предишното огледало. Като цяло цветовете на кабелите съвпадаха и след преправяне и изрязване на въпросната букса и снаждане на старите с новите кабели нещата станаха и всичко заработи нормално.

PEPI-2ALFA
01-10-2014, 21:28
Да знае някой "алуминиевата" основа дали е алуминий и дали подлежи на заварка?

wrc
01-10-2014, 21:47
Не е алуминий,някаква гадна сплав е и едва ли се заваря.Аз съм я лепил с поксипол и си държи без проблем.

Dimicha
01-10-2014, 22:36
Да знае някой "алуминиевата" основа дали е алуминий и дали подлежи на заварка?

При мен беше заварена доста сполучливо, смея да кажа. Дори не знаех до преди една автомивка. Счупи се около заварката, но беше карала така откак имах колата-значи 2-3 години. Впоследствие я "шинирах" с една ламаринка и няколко болтчета

PEPI-2ALFA
01-10-2014, 23:54
ОК, благодаря ви. Приготвил съм я за заваряване, утре майстора ще я гледа дали ще стане.

TRENDi
02-10-2014, 01:32
... Впоследствие я "шинирах" с една ламаринка и няколко болтчета

При мен и 2-те са оправени по този начин :mrgreen:. Според мен не става за читава заварка.

Dimicha
03-10-2014, 16:29
При мен и 2-те са оправени по този начин :mrgreen:. Според мен не става за читава заварка.

Ае той материалът е малко като айрошоколад...дрелката минава като през въздух

Furious 155
03-10-2014, 17:18
ми да е леко е правено :)

siniqtzmey
04-10-2014, 14:50
Едва си намерих механично дясното огледало и беше счучено и го залепих с лепило, но вече огледалото не трябва да се сгъва, че го счупих един път.

firedragon
04-10-2014, 15:32
Аз да кажа,че огледало от 146 може и да става за нашите баби,но за да го докажа ми трябва някое счупено да експериментирам с него.

Furious 155
04-10-2014, 22:17
Аз да кажа,че огледало от 146 може и да става за нашите баби,но за да го докажа ми трябва някое счупено да експериментирам с него.
Виждал съм 155 с огледала от Типо, но става УЖАСНО на външен вид...

Dimicha
05-10-2014, 01:45
ми да е леко е правено :)

:D :D

firedragon
05-10-2014, 09:36
Виждал съм 155 с огледала от Типо, но става УЖАСНО на външен вид...

Типовото е ясно,ама вярно си е отвратително. От 146 може би ще изглежда добре,но докато не се пробва не се знае.

harpiata
06-10-2014, 13:51
Колеги,а от Дедра няма ли да пасне огледалото?Поне изглежда като да стане и се сгъва нормално навътре,а не вашите като на БМВ нагоре.