Log in

View Full Version : Въпрос относно молба за напускане и правата на човека

Walker
09-05-2008, 12:37
Здравейте, колеги,

майката на моята приятелка има страхотни проблеми с болницата в която работи като счетоводител.
Имат една шефка, която само точи пари от тази болница. Водят се дела срещу нея, но тя все се измъква, защото знае къде да даде пари и никой нищо не може да и направи. Има връзки с бат Бойко и кой ли още не.
Въпроса ми е... жената (майката на приятелката ми) на няколко пъти иска да напусне въпросната болница, но шефката и не и подписва молбите нито за напускане, нито за отпуск, а напротив... иска да прехвърли вината за състоянието на болницата в/у нея и да и плати неустойка за което.
Жената в момента е пред нервен срив и може да и стане нещо от цялата история... Наела е адвокат, но се чудя дали не може и нещо друго да се направи.
От сега да ви кажа, че "господари на ефира" не са се заинтересували от цялата история ( сигурно и там има връзки :shock: ), както и други медийни предавания.

Няма да споменавам имена или коя е болницата, за да си няма допълнително проблеми после.

Mind_Control
09-05-2008, 13:17
Бие си камшика още днес, плаща едномесечна заплата неустойка и е свободен човек. Кое е сложното?

Wolfy
09-05-2008, 13:32
Бие си камшика още днес, плаща едномесечна заплата неустойка и е свободен човек. Кое е сложното?

После ще я обвинят по-лесно нея като напусне "без предупреждение" :roll:

bobi_j_i
09-05-2008, 14:10
Ами тогава си пуска едномесечно предизвестие и после свободен човек. За него няма нужда от съгласие на работодателя.

Mind_Control
09-05-2008, 14:17

Ами то реално си е виновна до някъде за прикриване на престъпление :? не, че заслужава да влезе в затвора, освен ако не е била облагодетелствана по някакъв начин от цялата работа.

Но според мен шефката й ако я обвини рискува да започне разследване по случая и накрая да се стигне до истината къде са отивали парите. Така че според мен ако напусне няма да има проблеми.

Mapтo
09-05-2008, 14:35
Ами като се пенсионира...по-рано!!!
Мисля,че става...

Kuku
09-05-2008, 15:02
Служителката подава молба за напускане, която да се счита и за едномесечно предизвестие за напускане - нищо повече!
Молбата за напускане, считана и за предизвестие, е едностранен документ - завежда се с входящ номер в деловодството и след един месец служителката напуска!
Не виждам какъв е казуса тук - нещата са повече от ясни :roll:

Walker
09-05-2008, 15:46
Служителката подава молба за напускане, която да се счита и за едномесечно предизвестие за напускане - нищо повече!
Молбата за напускане, считана и за предизвестие, е едностранен документ - завежда се с входящ номер в деловодството и след един месец служителката напуска!

Значи не е нужно да бъде подписана?

Walker
09-05-2008, 15:48
[quote="Mind_Control":3j74a3ah]Бие си камшика още днес, плаща едномесечна заплата неустойка и е свободен човек. Кое е сложното?

Ами то реално си е виновна до някъде за прикриване на престъпление :? не, че заслужава да влезе в затвора, освен ако не е била облагодетелствана по някакъв начин от цялата работа.
[/quote:3j74a3ah]

Жената просто си е вършила работата, а шефката им е правила мизерии зад гърба на служителите.

alra
09-05-2008, 16:11

Подкрепям колегата! Заведедна молбата в деловодството с едномесечно предизвестие, след един месец е свободна!

Няма нужда от подпис, това адвоката не го ли е казал?????

Kuku
09-05-2008, 16:13
Единственото право на шефката е да реши, дали да освободи служителката веднага след подаване на молбата за напускане или да използва молбата като едномесечно предизвестие за напускане!
Има работодатели, които се разбират добре със служителите си и ги освобождават по взаимно съгласие веднага - пито-платено, НО някои работодатели ползват едномесечния срок за предизвестие, в което няма нищо лошо - тяхно право е ;)

Walker
09-05-2008, 17:55
Единственото право на шефката е да реши, дали да освободи служителката веднага след подаване на молбата за напускане или да използва молбата като едномесечно предизвестие за напускане!
Има работодатели, които се разбират добре със служителите си и ги освобождават по взаимно съгласие веднага - пито-платено, НО някои работодатели ползват едномесечния срок за предизвестие, в което няма нищо лошо - тяхно право е ;)
Ясно.
Много благодаря за отговорите! :)

Nasko_77
09-05-2008, 20:12
Хахх... Уолкър тя не е робиня все пак, че да се иска подписа на шефката за свободата й бе. Минава месеца и... Сбогом Гергино!

pa4ito
09-05-2008, 21:04
http://www.bgfirmite.com/zakoni/kodeks%20na%20tuda.htm

Чл. 326. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

(2) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

Аз така напуснах от предната фирма - написах си предизвестието, отидох при секретарката връчих й го, изчаках да ми го завери с изходящ номер и това беше.

vlado_iv
10-05-2008, 00:36
Но трябва да да си спомни върху какви документи се е подписвала за да и прави спънки има нещо -да помисли!!!!!!!!!!

sa6o_roman
10-05-2008, 00:52
Аман от зли кучки!!! Още повече ако са шефки в болници

milenamr
10-05-2008, 01:18
не е толкова лесно, колкото мислиш.Аз преди месец имах подобен проблем.Бях си намерила по-добра работа и исках да напусна, но шефката ми заяви категорично,че няма да ме освободи в никакъв случай.И дори ме заплаши,че ако напусна на своя глава ще го извърти като неявяване на работа и ще ме уволни дисциплинарно.Аз тогава се консултирах с адвокат и адвоката ми каза,че има вратички, по които може да ме прецака ако иска,а това да ми се отрази на бъдещите работи.За това е договора, в който пише, че трябва да има едномесечно предизвестие.И при неспазването му на една от страните , тя попада в нарушение.Но естествено има някои специфични случаи , в които работниците се измъкват по някакъв начин без предизвестие(най-вероятно ако работодателя не е толкова злокобен и злонамерен), но доколкото разбирам случая не е такъв.
За това най- добре е да действа с адвоката и дано да успее да излезе успешно от ситуацията

milenamr
10-05-2008, 01:19
или на училища :twisted:

sa6o_roman
10-05-2008, 07:53

ооооо не думай........ само една ще кажа - бившата на 2аег (преди да се пенсионира най-накрая)

Max
10-05-2008, 17:23
[quote="sa6o_roman":22gi14eb]Аман от зли кучки!!! Още повече ако са шефки в болници

ооооо не думай........ само една ще кажа - бившата на 2аег (преди да се пенсионира най-накрая)[/quote:22gi14eb]

Попова пенсионирала ли се е? Виж ти, виж ти :)

valjo
10-05-2008, 20:13
не е толкова лесно, колкото мислиш.Аз преди месец имах подобен проблем.Бях си намерила по-добра работа и исках да напусна, но шефката ми заяви категорично,че няма да ме освободи в никакъв случай.И дори ме заплаши,че ако напусна на своя глава ще го извърти като неявяване на работа и ще ме уволни дисциплинарно.Аз тогава се консултирах с адвокат и адвоката ми каза,че има вратички, по които може да ме прецака ако иска,а това да ми се отрази на бъдещите работи.За това е договора, в който пише, че трябва да има едномесечно предизвестие.И при неспазването му на една от страните , тя попада в нарушение.Но естествено има някои специфични случаи , в които работниците се измъкват по някакъв начин без предизвестие(най-вероятно ако работодателя не е толкова злокобен и злонамерен), но доколкото разбирам случая не е такъв.
За това най- добре е да действа с адвоката и дано да успее да излезе успешно от ситуацията
а на теб кво ти дреме дали ще те "уволнят дисциплинарно" или "по взаимно съгласие" ? кой ги чете тия неща в наши дни, като се знаем в ква държава живеем ?
иначе
Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
5. постъпва за отбиване на редовната си военна служба. Когато повиканият бъде отложен или освободен от редовна военна служба, трудовият му договор по негово искане се смята за непрекратен, ако в 1-месечен срок от отлагането или освобождаването му, но не по-късно от 3 месеца от напускането на работата се яви, за да я заеме отново;
6. продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
7. (доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;
8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г.) постъпва на държавна служба.

от тези интересни са ал. 6 и ал.9 :)
от опит мога да ви кажа че едно уверение от НБУ или подобно учебно заведение, може да се изкара с/у там неква платена такса за един семестър и воала.....

и тогава напускаш от днес за веднага, и му пращаш и Инспекция по труда, ако се опита да ти задържи трудовата книжка, или да не ти плати неползваната отпуска - все "стандартно" случващи се неща ....

sa6o_roman
11-05-2008, 03:21
[quote="sa6o_roman":kdtn89ou]Аман от зли кучки!!! Още повече ако са шефки в болници

ооооо не думай........ само една ще кажа - бившата на 2аег (преди да се пенсионира най-накрая)

Попова пенсионирала ли се е? Виж ти, виж ти :)[/quote:kdtn89ou]

в даскалото е станала голема чистка, ма децата май още не са доволни.

иначе в тва даскало научих какво е туй корупция

fred
11-05-2008, 22:25
Тия неща са регламентирани в Кодеска на труда /скаро не съм го чел/.За почечето работещи предизвестието е месец, тримесечно предизвестие има за материално отговорни длъжности-касиери, глав. счетоводители, директори др.Този срок май може и да е различен, ако е договорен предварително, за това точно не съм сигурен в какви точно граници е.
В крайна смета има и съдилища.

Pinky
12-05-2008, 11:55
Но трябва да да си спомни върху какви документи се е подписвала за да и прави спънки има нещо -да помисли!!!!!!!!!!

сега доста промениха нещата. На практика, главния счетоводител не е отговорен за почти нищо - изцяло се поема от директора.

pakumba
16-05-2008, 21:42

кофти е, но ако не прецакаш ще те прецакат. в твоя случай спокойно си можела да ги прецакаш с точно 2 седмици без грижи- болничен без прекъсване до 10 се дава, ако направиш прекъсване май пак можеш още 10. като имаш само 1 ден прекъсване на болничния, пак можеш 10 ако не се лъжа. за повече от 10 наведнъж се иска телк

milenamr
17-05-2008, 02:04
кофти е, но ако не прецакаш ще те прецакат. в твоя случай спокойно си можела да ги прецакаш с точно 2 седмици без грижи- болничен без прекъсване до 10 се дава, ако направиш прекъсване май пак можеш още 10. като имаш само 1 ден прекъсване на болничния, пак можеш 10 ако не се лъжа. за повече от 10 наведнъж се иска телк
Колега , бях проверила всички възможни варианти и този с болничния също, но той не ми вършеше работа,защото идеята за напускането ми бе,че си намерих друга работа.И от там искаха да започна веднага, е незаконно да те назначават на работа докато си в болничен(става въпрос за държавния сектор, за частния не съм наясно).Така ,че общо взето нямах вариант да напусна, без от това да последват проблеми, които ще наследя в новото училище.А в никакъв случай не ми се искаше да е така.За това реших,че и без това малкое останало от учебната година, ще избутам, а наесен никой не може да ме спре:)