PDA

View Full Version : каво е полочението с чиповете?

JOVANI_1974
20-05-2008, 00:11
Имам 166 2.4 ДЖТ и ме интересува какво и как променя чипа- мощност , вървене , разход, живота на мотора?
и другото къде може да ми сложат и колко струва и заслужава ли си???

pinko
20-05-2008, 00:28
Имам 166 2.4 ДЖТ и ме интересува какво и как променя чипа- мощност , вървене , разход, живота на мотора?

Много е готино, вервай ми. Заслужава си всеки лев.

Мощността на 136-коньовия матор става от 160 до около и малко над 180 к.с., в зависимост от агресивността на чипа. Въртящия момент от 305 Нм се качва на около 370-400 Нм.

Вървенето се променя доста, особено при ниски обороти двигателя поема много добре. От 1500 оборота колата тръгва така, както преди при над 2000. А след това става страшно, двигателя се развърта и разгръща мощността си равномерно до доста над 4000 оборота (стандартно над 3600 вече почти нищо не се случва).

Разхода на гориво, специално при 166, (но само ако се запази предишния стил на шофиране) намалява с около 0,5-1 литра/100 км, най-вече заради 6-степенната скоростна кутия - където преди си карал на 4-та, сега караш на 5-та и т.н.

На живота на мотора почти няма отражение, според едни англичани от техния форум ресурса на двигателя намалява с около 10-15% - което за тоя мотор е нищо, той без никакви ремонти минава 750 000, че и повече километри. Ако сипваш хубаво масло и го сменяш по-често нямаш никакви грижи.

Негативите - съединителя става консуматив, но само ако караш твърде агресивно. При спокойно шофиране може и да издържи колкото и при стандартен мотор. Ако ти е тръгнал маховика, вероятно и него ще се наложи да смениш.

Силно препоръчително е да си монтираш и Q2 диференциал, защото с тоя огромен въртящ момент му идва малко множко на предното предаване.

Всъщност чип не е много точно определение, просто се сменя софтуера - източва се стария и се качва модифициран - работа за няколко минути.

Аз ти препоръчвам чиповете на колегите KGB и Alfamaniac

http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=22952

И двете ми нафтови Алфи са правени от тях, много съм доволен. Вървят като ненормални:lol:

:lol: :lol: :lol:

nvladev
20-05-2008, 22:58
И аз ти препоръчвам чиповете на KGB... Много са точни пичовете!!!!! :go: :go: :go:

JOVANI_1974
21-05-2008, 17:33
а как да се свържа? имат ли телефони и в София ли са?

JOVANI_1974
25-05-2008, 19:12
:?:

JOVANI_1974
25-05-2008, 19:13
:?: :o

Novachev
25-05-2008, 20:34
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=22952
http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?t=10814
И на двете места могат да ти направят чип ремап на сносни цени така че звънни и питай.

JOVANI_1974
25-05-2008, 22:44
мерси много :D

gigi
26-05-2008, 02:58
Аз съм с "чип" от Бобо и вече 30 000 и кусур км нямам никакви ядове. Колата харчи извън града с около 0.5л по малко и върви несравнимо по добре :D

SoHm
26-05-2008, 20:31
А при Бобо какви са цените?

Novachev
26-05-2008, 20:58
Звънни и питай за конкретен модел.

Sraaaaa
27-05-2008, 20:26

Модифицирахме софтуера на 166 2,4JTD 150hp при KGB, и да ти кажа честно каквото каза pinko e вярно, но към него ще добавя и следното:

- колата почва да пуши малко повече
- задължително си провери колата преди да я модифицираш - ГНП, дюзи, турбо, дебитомер, маркучи, ролки, ремъци (в Ямбол едно гъзе скъса ангренажа и познайте...)! Хубаво е да си сигурен в двигателя си, защото ако не е читав натоварването може да направи някоя бела... За да ти направят настройките както трябва е желателно да поправиш всичко което е необходимо, и след това да я модифицираш, за да не се занимаваш няколко пъти.
- след като я модифицираш ще разбереш, че на таблото имаш и лампа за traction control! :lol: Вземи си каска и памперс, че става страшно над 3000 оборота! :wink:
- разлика във вървежа се усеща както на къси отсечки, така и на дълъг път. 200км/ч вече се достигат и на места където преди не са били възможни (тествано на баира след Хаджи Димитрово преди Ямбол). :twisted:

Абе голям кеф е! Само, че на гумите и съединителя им се такова майката... :lol: Прецени дали реално на теб ще ти върши работа. Реално мен ме кефи само заради старта и това, че върти гуми на 2ра даже (хем е с чисто нови...). :twisted: На дълъг път се страхувам да я настъпвам, че понякога нещата стават много бързо... :roll:

Sraaaaa
02-06-2008, 15:53
Такааа ето малко прясна информация след 10000 изминати километри с чипа:

Съединителя замина... :( Докато карах миналата седмица до Атина съединителя почна да прави проблем само на 5та, но навръщане започна и на 4та, 5та и 6та. Като я настъпиш над 2000 оборота отначало съединителя почна да буксува леко, ама след това просто не можеше да захапе на нанагорнище.

Идея за съедините? Pinko беше казал, че съединителя се превръща в консуматив, ама какво значи това? На 10000км ще се хвърля съединител ли? Някакви идеи за по-добър съединител (ама без керамика)?

Колата е супер гадна за каране... Иска постоянно обороти! При 80км/ч се налага да се превключва на 3та или евентуално 4та, за да се изпреварва, а градско е просто кошмар... Само 2ра и 3та!

Novachev
02-06-2008, 16:45
Имаше някъде писано за смяна на съединител с такъв който е за новите 2,4 дето са по 175 к.с. ставали а пък и са подсилени.

pinko
03-06-2008, 20:18
Такааа ето малко прясна информация след 10000 изминати километри с чипа:

Съединителя замина... :( Докато карах миналата седмица до Атина съединителя почна да прави проблем само на 5та, но навръщане започна и на 4та, 5та и 6та. Като я настъпиш над 2000 оборота отначало съединителя почна да буксува леко, ама след това просто не можеше да захапе на нанагорнище.

Идея за съедините? Pinko беше казал, че съединителя се превръща в консуматив, ама какво значи това? На 10000км ще се хвърля съединител ли? Някакви идеи за по-добър съединител (ама без керамика)?

Колата е супер гадна за каране... Иска постоянно обороти! При 80км/ч се налага да се превключва на 3та или евентуално 4та, за да се изпреварва, а градско е просто кошмар... Само 2ра и 3та!

По-добре не я карай, щом буксува.

Вкарвай я в сервиза и сменяй. Моя съединител почна да буксува, ама при свалянето се оказа оригиналния - на 156 000 км, просто му беше дошло времето. Във Ванто монтирахме стандартно Валео за 2,4 JTD 150 к.с.

иначе глей кво праи малката Алфа с чипа

http://img.photobucket.com/albums/v145/IvanM/15619JTD116hp.jpg

netsurfer
03-06-2008, 22:12
иначе глей кво праи малката Алфа с чипа

http://img.photobucket.com/albums/v145/IvanM/15619JTD116hp.jpg
а с GPS не пробва ли?? :lol:

pinko
03-06-2008, 22:19
Утре ще повторя и ще видя какво ще покаже GPS-а. Преди чипосването вдигаше точно 200-202 по километраж или 195-198 км/ч по GPS.

Километража на 156 се оказа учудващо точен, но и гумите са по-големи - 195/65/15 вместо 205/60/15 - тоест километража лъже надолу (или по-скоро заради по-голямата обиколка на гумите лъже по-малко нагоре) :lol:

netsurfer
03-06-2008, 22:24
Утре ще повторя и ще видя какво ще покаже GPS-а. Преди чипосването вдигаше точно 200-202 по километраж или 195-198 км/ч по GPS.

Километража на 156 се оказа учудващо точен, но и гумите са по-големи - 195/65/15 вместо 205/60/15 - тоест километража лъже надолу (или по-скоро заради по-голямата обиколка на гумите лъже по-малко нагоре) :lol:
пробвай и сподели, тя 5 скоростна ли е?

gigi
04-06-2008, 01:52
И друг път съм писал, но на 156 е изключително точен километража, мерили сме на поне 4 и показва с около 4 до 6 км разлика. А скоро карахме с един приятел един зад друг и на 156 като показваше 160 при него беше към 190 :shock: :lol: не казвам на ква кола че......

Novachev
04-06-2008, 07:41
И друг път съм писал, но на 156 е изключително точен километража, мерили сме на поне 4 и показва с около 4 до 6 км разлика. А скоро карахме с един приятел един зад друг и на 156 като показваше 160 при него беше към 190 :shock: :lol: не казвам на ква кола че......
Кажи че ми е интересно. :D

търтей
04-06-2008, 10:18
еми ако знаете как работи километража на 156 ще ви е ясно що е точен и дали изобщо бърка (ако колата е с правилните гуми аф корст)

EMo0o
04-06-2008, 11:52
Кажи че ми е интересно. :D

ГоУф .. ? :roll:

Коки
05-06-2008, 01:25
Аз съм с "чип" от Бобо и вече 30 000 и кусур км нямам никакви ядове. Колата харчи извън града с около 0.5л по малко и върви несравнимо по добре :D

И аз съм с "чип" от Бобо и съм много доволен.

Първите 3 се променят, а живота на мотора - ще ти се обадя като свърши :lol: - до преди това информацията нема да е налична. Мощността и вървенето са несравними след "чипосването". Разходът е относителен, но последно го засичах по бордкомпютър на ръщане от Пловдив:

http://images26.snimka.bg/005989554.jpg

Тези близо 150 км са от района на Новотел Пловдив до нас (живея в Лозенец, близо до Хладилника). Тази средна скорост сме я постигнали така:

Излизане от Пловдив: градско, 40 - 50 км/ч., няколко светофара;

От Пловдив до магистралата: 90 - 100 км/ч.

По магистралата поддържахме 150 км/ч. през почти цялото време, но последните 20 км преди София намалихме на 110 км/ч., защото валеше. Прибавяме и едно спиране за 5 минути без да гасим моторите.

Влизане в София - 80 км/ч. по Цариградското, след това обичайното градско каране.

Лично аз бях приятно изненадан от този разход, защото обикновено на извънградско ми дава около 7.5 л / 100 км (карам бясно), но това тук е магистрала все пак.

gigi
05-06-2008, 03:21
А да покажеме ли на отиване разхода :roll: :lol:

Мен ако питате на тоз кораб чипа си е задължителен, и не се сещам за негативи освен за по бързо скапване на съединител, но това също зависи от чипа. Тъй че няма какво да го мислите толкоз :wink:

Коки
05-06-2008, 09:16
А да покажеме ли на отиване разхода :roll: :lol: ...

Недей, че ще се отвори една тема ... :lol:

valjo
05-06-2008, 10:28
А да покажеме ли на отиване разхода :roll: :lol: ...

Недей, че ще се отвори една тема ... :lol::rotfl:
абе и без чип 150 коньовите си върват не лошо, ама харчи поне 2/100 повече :)

p3shku
05-06-2008, 11:46
Аз сериозно съм се замилсил за чип... само не ми е ясно как ще се отрази това на градския разход при запазване на стила на каране :roll: .... колегата по нагоре е писал че и трябват много обороти на колата за да тругва и така нататък....

Коки
05-06-2008, 12:20
Аз сериозно съм се замилсил за чип... само не ми е ясно как ще се отрази това на градския разход при запазване на стила на каране :roll: .... колегата по нагоре е писал че и трябват много обороти на колата за да тругва и така нататък....

Никакви обороти не й трябват на колата - това е дизел for God sake! Разходът си е съвсем приличен, не мога да преценя точно колко е паднал, защото направиха "чипа" през февруари и градският разход пада както заради "чипа", така и заради топлото време.

pinko
07-06-2008, 03:19
Абе тая 166-ца ще се окаже некъв уникален автомобил. Не знам дали е от чипа, ама...

Lucky
07-06-2008, 09:25
А от задкормилното :twisted:

SoHm
07-06-2008, 15:04
Абе тая 166-ца ще се окаже некъв уникален автомобил. Не знам дали е от чипа, ама... Ай счига бе! Тука или има неизправност или фотошоп.

Sraaaaa
07-06-2008, 17:32

Абе голяма мъка е градско. Ако искаш ряз трябва да я държиш на 2000 оборота, иначе почваш да тормозиш съединителя ако я настъпваш под тази граница. 2000 оборота са ти близо 50км/ч на 2ра май (не помня точно колко бяха, ама там някъде)... Абе само на 2ра и 3та ще караш, така че забрави за икономия градско! Последната 166ца е на 58000км (реални според Боян от Вантотрейд), така че правете си сметка за съединителя. Старата е на 163 000км, един господ знае дали са реални, и никога не е ставало дума за съедините през 90 000км изминати с нея...

ОК съединителя на новата може да е бил за смяна (съмнявам се), така че какъв съединител трябва да се сложи, за да се гарантира че няма да има проблем с колата? Просто информацията за тоя чип е толкова малка, че сега повечето се учат на нас и откриваме топлата вода... Рисковано е да се прави подобна модификация, понеже не знаеш какво може да ти се случи. Кефа си е кеф, ама разходите може да са големи...

Смятате ли, че компютрите ви показват достоверна информация? Баси типия компютър има 166. Бъгав е отвсякъде и лъже не само за консумацията на гориво, ами даже запецва и на електронното измерване на скоростта. Карам със 180 а то ми пише че карам с 58км/ч в продължение на километри... Рестартирам го и се оправя... Разхода ми преминава в какви ли не цифри, но не и реални. По-добре да си седи на Radio или Main, че само глупости показва. :wink: Вече втора 166ца следя и на двете компютрите не стават за никакъв чеп.

kartell
07-06-2008, 20:15
Смятате ли, че компютрите ви показват достоверна информация? Баси типия компютър има 166. Бъгав е отвсякъде и лъже не само за консумацията на гориво, ами даже запецва и на електронното измерване на скоростта. Карам със 180 а то ми пише че карам с 58км/ч в продължение на километри... Рестартирам го и се оправя... Разхода ми преминава в какви ли не цифри, но не и реални. По-добре да си седи на Radio или Main, че само глупости показва. :wink: Вече втора 166ца следя и на двете компютрите не стават за никакъв чеп.

Колега няма електронно измерване на скороста - това е средна скорост, разхода си е доста реален и най-лесно се хваща като заредиш до горе и нулираш показанията след 100-200 км зареждаш на същото място пак до горе и ще видиш че дава реален разход 8)

gigi
07-06-2008, 21:10
И на мене ми показва горе долу реално :roll: А и незнам на колегата какъв е тоя чип ама не ми се види хубав, с моя колата и градско върви много по добре и харчи по малко. Какви са тия че не може да караш под 2000 оборота :roll: аз и на 6-та си карам в Софето 8)

Alfa166
07-06-2008, 21:23
И на мене ми показва горе долу реално :roll: А и незнам на колегата какъв е тоя чип ама не ми се види хубав, с моя колата и градско върви много по добре и харчи по малко. Какви са тия че не може да караш под 2000 оборота :roll: аз и на 6-та си карам в Софето 8)
Колега тук повечето си чешат езиците и всичко което казват не са го изпробвали ами кой разбрал кой неразбрал - само слухове :cry:

valjo
08-06-2008, 10:06
на моята трип компютъра също е много точен, засичал съм го пълно пълно адски много пъти, и дава разлика понякога по 0.1л/100 , което за мен е в рамките на статистическото отклонение

Sraaaaa
08-06-2008, 22:38
Така значи вие пълните догоре, карате и накрая засичате така ли? Аз ви говоря за временния разход а не за разхода ви за 700-800км... Никога досега не сме го засичали с цял резервоар, така че тук нищо не мога да кажа, ама като си дам Reset и като покарам няколко километра всеки път различно показва и това ме нерви много. Разхода си седи на 11-12... рестартираш и после си отвива на 8,7-8,5... после пак зацикли.... Като я насмачкам никога не съм виждал някакъв висок разход от типа на 25-30...

Тая машинка щом показва средна скорост (хич не съм погледнал, че е avеrage speed) значи е още по-зле... :lol: Как може да карам 500км постоянно със 160-180км/ч (след рестартиране на PC-то) и да ми показва 58км/ч....?!

"2000 оборота" gigi мислиш ли, че се базикам?

p3shku
08-06-2008, 22:54
Разхода си седи на 11-12... рестартираш и после си отвива на 8,7-8,5... после пак зацикли.... Като я насмачкам никога не съм виждал някакъв висок разход от типа на 25-30...

Колега то за това е средна стойност..... първо показва 8.7 и като почнеш да я настъпваш отива на към 11-12 което изглежда ти е средния разход... колкото и да я настъпвваш примерно като си минал 100 км компа не може да почне да ти отчита толкожа голям разход веднага....

Тая машинка щом показва средна скорост (хич не съм погледнал, че е avеrage speed) значи е още по-зле... :lol: Как може да карам 500км постоянно със 160-180км/ч (след рестартиране на PC-то) и да ми показва 58км/ч....?!

Каде за бога са тия 500 км дето може да подържаш тая скорост????? :shock: Само едно спиране на бензиностанцията и чакане на запалена кола зад някои да се наредиш на колонката ще ти костват поне 10-20 км/час от средната скорост....

Sraaaaa
08-06-2008, 23:04
Това което ти показва компютъра е среден разход на гориво или моментен разхода на гориво? Аз си мислех, че е моментен... :shock:

Е колко ще ти свали от скоростта това нещо? Аз ти казвам, че както карах на магистралата с тази скорост рестартирах компютъра по време на движение без да съм спирал и без да съм намалял (за 500км се поизхвърлих малко и послъгах... :lol:), и си карах така доста дълго време с тази скорост, като компютъра не мръдна от 58км/ч. След бая километри пак го рестартирах и се оправи. Бъгава машинка, но не винаги. Не казвам, че е тотално неизползваема, защото не е така. Просто е бая мудна и понякога лъже.

gigi
09-06-2008, 00:56
Това което ти показва компютъра е среден разход на гориво или моментен разхода на гориво? Аз си мислех, че е моментен... :shock:

Е колко ще ти свали от скоростта това нещо? Аз ти казвам, че както карах на магистралата с тази скорост рестартирах компютъра по време на движение без да съм спирал и без да съм намалял (за 500км се поизхвърлих малко и послъгах... :lol:), и си карах така доста дълго време с тази скорост, като компютъра не мръдна от 58км/ч. След бая километри пак го рестартирах и се оправи. Бъгава машинка, но не винаги. Не казвам, че е тотално неизползваема, защото не е така. Просто е бая мудна и понякога лъже.
Компютъра показва среден разход няма никъде моментен затова бъркаш. :wink: При мене всичко си е ок не съм засичал никакъв бъг досега. Ако искаш да ти покаже стойност от 25 примерно запали нека работи половин час на място и излез да я изцедиш 1-2пъти :D
А относно оборотите не че не вярвам, но явно просто чипа ти е скапан, защото доста често градско сменям точно около 2000 че даже и под това и нямам никакви ядове. Пак казвам ако трябваше сега да мисля за чип не бих се колебал и за момент, просто на мене много повече ми харесва колата чипосана 8)

Sraaaaa
09-06-2008, 12:35
ЕЕеее най-накравя светлина в мрака! Кух съм признавам! Аз си мислех, че това е моментен разход... :crazy:

Охх ще я смятаме какво ще правим с този чип....

Пак питам някакви идеи за съединител?

BO
11-06-2008, 00:28
ЕЕеее най-накравя светлина в мрака! Кух съм признавам! Аз си мислех, че това е моментен разход... :crazy:

Охх ще я смятаме какво ще правим с този чип....

Пак питам някакви идеи за съединител?
Както се светни също, че това е средна скорост.
Аз веднъж до Несебър съм правил 140км/ч средна скорост и половината хора не вярват, че това е възможно.
А ти си мисли, че може да направиш и повече :lol:

п.п. За първи път борд компютъра ми показа по-голям среден разход на резервоара от реалния такъв, който налях. По борд средния разход беше 7.0л/100км а реалния беше 6.7л/100км. 8)

p3shku
30-06-2008, 10:11
Добре де колеги на мойта кола ли и има нещо или аз не мога да карам?
София-Варна по борд комп 8.5 реално 8 а на връщане по борд 7.7 като средната скорост и двата случая беше 100. А между другото на отиване бях с еко елда от бензиностанцията на К. Величков и преди търговище светна лампата че има вода в навтата ама премигваше само и като я форсирах колата и загасна (лампата). Направо не мога да разбера как постигате такув малък разход 6.7.

Коки
30-06-2008, 10:14
...Направо не мога да разбера как постигате такув малък разход 6.7.

Ами човекът е с друга кола просто ;) Либрата е по-лека от 166, така че ....

EMo0o
30-06-2008, 10:33

Сега като се прибирах от Търново , понеже спирах на Микре и от там си засекох ми даде 6.8 разход до София :wink:

Коки
30-06-2008, 10:35

Сега като се прибирах от Търново , понеже спирах на Микре и от там си засекох ми даде 6.8 разход до София :wink:

Ама средната скорост не ти е била 100.

p3shku
30-06-2008, 11:56

какво имаш напредвид с това? Че 100 е малка или голяма средна скорост. и как зависи разхода от средната скорост?
От постове на други хора съм останал с впечатлението че до някаква определена граница е добре да ти е по висока скороста?

Коки
30-06-2008, 12:00

какво имаш напредвид с това? Че 100 е малка или голяма средна скорост. и как зависи разхода от средната скорост?
От постове на други хора съм останал с впечатлението че до някаква определена граница е добре да ти е по висока скороста?

100 е висока средна скорост и обикновено означава, че караш със 140-150, така че на Емо му е дало 6.8 при по-ниска скорост.

BO
30-06-2008, 18:59
Ето ви и за Алфата, която се кара също така :)
Сметнете как се е карала :)

EMo0o
30-06-2008, 20:03
[quote="Коки":z2ymutv8]Ама средната скорост не ти е била 100.

100 е висока средна скорост и обикновено означава, че караш със 140-150, така че на Емо му е дало 6.8 при по-ниска скорост.[/quote:z2ymutv8]

Средната скорост която отчете компютъра е около 100 :)

p3shku
01-07-2008, 00:38
добре значи и има 100% нещо на моята кола... до благоевград си ходех и разхода беше 6.8 - 7 ама ако няма движение ама иначе пак 8 ми е давала. каде може да се крие проблема.... климатик, джанти, качество на навтата (съмнявам се понеже си сипвам само от еко по препоръка на вас съфорумници:))... много странно защо светна тая лампа за вода в навтата... бях сложил една американска добавка която ми похвалиха много (политрон или нещо такова се казва), но ми направи впечатление че е едновременно и за дизел и за бензин.. може заради това да е светнала лампичката...

EMo0o
01-07-2008, 01:40
... но ми направи впечатление че е едновременно и за дизел и за бензин.. може заради това да е светнала лампичката...

Със сигурност , въпреки че и на Екото понякога им е гадна нафтата ... един път сипах там и колата освен че качи разхода не вървеше като хората .. Май вече е въпрос на късмет да не сипеш лоша нафта или лош бензин независимо на коя бензиностанция :?

p3shku
01-07-2008, 10:07
май е време за една нова тема да се пусне кои каде зарежда и защо :). А ти емо от каде зареждаш?

EMo0o
01-07-2008, 10:38
май е време за една нова тема да се пусне кои каде зарежда и защо :). А ти емо от каде зареждаш?

Сега зареждам Шел вИ-ПаУЪр защото имам карта , иначе на ОМВ :)