Log in

View Full Version : Стоповете ми не светят - моля за помощ

SoHm
21-05-2008, 14:59
Всъщност мисля че светят, но непрекъснато, а не когато е натисната спирачка, но пък е странно, че третия стоп изобщо никога не свети. Възможно ли е от изключването и включването на датчиците на ABS нещо да се е огелпила електрониката и да си мисли, че постоянно има натисната спирачка (но пак остава загадката с третия стоп). Снощи проверих бушоните отпред до филтъра на купето и отзад в багажника и излезе, че отпред имаше стопен един 15 амперов, но пък всичко в колата си работи. Прилагам и една снимка на която колата е на контакт със запалени фарове.

S@gittarius
22-05-2008, 17:47
Всъщност мисля че светят, но непрекъснато, а не когато е натисната спирачка, но пък е странно, че третия стоп изобщо никога не свети. Възможно ли е от изключването и включването на датчиците на ABS нещо да се е огелпила електрониката и да си мисли, че постоянно има натисната спирачка (но пак остава загадката с третия стоп). Снощи проверих бушоните отпред до филтъра на купето и отзад в багажника и излезе, че отпред имаше стопен един 15 амперов, но пък всичко в колата си работи. Прилагам и една снимка на която колата е на контакт със запалени фарове.
ABS-а няма нищо общо с лампите на стоповете. Те се включват от прекъсвач, монтиран на педала на спирачката, който подава сигнал към модул М45, който се намира до кутията с предпазители в купето, вляво от водача. Този модул управлява всички задни светлини, трети стоп, габарити и др., както осветление и индикация на таблото.
По описанието ми се струва, че или прекъсвачът на педала е блокирал, или се е повредил споменатия модул.
Лошата новина е, че не съм чувал някой да е ремонтирал М45, а нов е около 300 лв.

iv811
24-05-2008, 20:15
провери си стоп машинката която се намира под педала на спира4ката

pinko
24-05-2008, 20:51
На старата ми Ланча Капа въпросната клюкарка (модулът, който дава информация коя крушка е изгоряла) беше изгоряла и въпреки това стоповете светеха - просто ми даваше лъжлива информация, че стоповете не светят.

Но наистина е адски скъпа дееба и клюкарката и не може да се ремонтира :lol:

SoHm
28-05-2008, 18:26
За късмет се оказа най-тривиалното - стоп-машинка. Не разбрах каква е точно повредата, щото на жичкаджията не му се говореше много-много, но вече ми е ясно, че прехвалените "Бош" на кукленско шосе нищо не успяха да аправят, оттам ме пратиха при Джими в двора на "Мототехника" и той като каза, че нищо не може да направи ме прати при тия пичове на рогошко шосе. Забравих как се казва сервиза, ама им имам номера и знам, че ми взеха само 20 лв. - по едно време чак кошмари сънувах за тоя модул за 300лв :D

BO
28-05-2008, 19:28
За късмет се оказа най-тривиалното - стоп-машинка. Не разбрах каква е точно повредата, щото на жичкаджията не му се говореше много-много, но вече ми е ясно, че прехвалените "Бош" на кукленско шосе нищо не успяха да аправят, оттам ме пратиха при Джими в двора на "Мототехника" и той като каза, че нищо не може да направи ме прати при тия пичове на рогошко шосе. Забравих как се казва сервиза, ама им имам номера и знам, че ми взеха само 20 лв. - по едно време чак кошмари сънувах за тоя модул за 300лв :D
Стига пък ти бе.
Караш 166-ца, тези 300лв са троха, не могат да те уплашат :)

SoHm
28-05-2008, 20:12
Триста лева са си триста лева откъдето и да ги погледнеш, а и предпочитам да ги дам за едни прилични предни дискове и накладки, отколкото за няква платка, дето сигурно производствената й цена е 2.68лв.

S@gittarius
28-05-2008, 21:20
Мдааа 8)
Бая народ се изхранва на наш гръб 8)

pinko
28-05-2008, 21:35
Мдааа 8)
Бая народ се изхранва на наш гръб 8)

Яка гърбина трябва, за да си алфист :lol: :lol: :lol: