View Full Version : Електронен блок
Уважаеми колеги,някои ремонтирал ли е електрониката на вентилатора на парното.Една малка кутиика , стои до самия електро мотор.
mimouzunov
09-06-2008, 11:32
Незнам дали се бъркам ,но според мен това което описваш (ако е с две клеми само) е резистора за първа скорост на вентилатора!!!Поне аз така мисля
Не,нее с две клеми.Колата е с климатроник и на тази платка има много чаркове.Вероятно с копчетата за управление на оборотите на вентилатора зе командва тази платка а от там има жица към вентилатора
Alexanderbb
09-06-2008, 12:37
А може би колегата има климатроник и пита за управлението на неговия вентилатор.
Ако е така отговора е ДА но зависи какво не му е наред. Затова най-добре да сподели какъв е проблема ча се нуждае от ремонт
Аз вчера откачих всичко и се оказа че вентилатора се върти леко но неможе да се командва от бутончетата на дисплея там където са чертичките.На платката има 2 транзистора много чаркове интегрална схема.Транзисторите са залепени за охладител и се нагряват .На бутончетата вдигам чертичките но мотора се върти само с една скорост.
mimouzunov
09-06-2008, 13:31
Лелеее аз си мислех ,че става въпрос за вентилатора отпред за големия радиатор!!!Какво съм чел и аз :shocking: !!
Alexanderbb
09-06-2008, 14:44
Аз вчера откачих всичко и се оказа че вентилатора се върти леко но неможе да се командва от бутончетата на дисплея там където са чертичките.На платката има 2 транзистора много чаркове интегрална схема.Транзисторите са залепени за охладител и се нагряват .На бутончетата вдигам чертичките но мотора се върти само с една скорост.
По-честия вариант е вентилатора да се върти с максимална скорост и да не спира докато не му откачиш кабела. Прегледай добре точно тези два транзистора. Най-вероятно единия е изгорял. Ако имаш късмет като го смениш нещата ще се оправят. Струват около 2 лева и ги има в магазините за електронни елементи. Като го сглобяваш ги намажи хубаво с топлопроводима паста за да залепнат за охладителя. Иначе ще изгорят за 5 - 10 мин максимум. Ако проблема е в самата платка с много търсене можеш да намериш такъв регулатор по моргите за 120 - 150 лева. Нов е към 400 лева с поръчка.
Предлагат я за около 50 лева но при тази цена вероятно не са разбрали какво търся. Ще се разбере.Обаче нее добре
Alexanderbb
09-06-2008, 16:01
Пробвай първо да смениш транзисторите
Така ще направя.Сутринта с една лупа ще ги прочета ище ги търся в магазините.
Alexanderbb
10-06-2008, 09:15
Маи ми е останал един у нас (защо ли :-)) и ако го намеря довечера ще ти напиша какъв е транзистора
номера е IRFZ44N
Да транзистора е този.Вчера ги купих а тази сутрин мои колега ги смени но ефекта е нула.Купих и интегралната схема,ще я сменим и ако не стане ще търся. Благодаря за информацията.
Дали изобщо може дасе намери схема на платката?
Уважаеми колеги,някои ремонтирал ли е електрониката на вентилатора на парното.Една малка кутиика , стои до самия електро мотор.
Мда миналото лято :twisted: Точно най-голямото реле в къутията на радиатора. Вътре има платка с SMD монтаж. Спасението е 8 W поялник от Конрад за 2-3 лв , лупа и презапояване на напуканите спойки. Те са около самото реле и транзистора командващ релето.
Пипкава работа - презпояваш де що се вижда съмнително , че иначе е играчка с поставяне , проба , пак сваляне.
Опс грешка не дочетох - но е добре да се знае , че има изненада и в кутийката с релета на радиатора.