View Full Version : Някой стар винар? А може и нов де :)
Колеги, има ли някой във форума, който се занимава с винарство НЕ за лично ползване, а за продажба? :roll:
Вируса прави вино и ракия в по-големи количества.
Ако виното е бутилирано с етикети и необходимата дукоментация за произход...обарни се към някоя верига магазини :idea:..ако правилно съм те разбрал.... :roll: ..или искаш да купиш?
Правилно си ме разбрал - искам да продавам, но преди това искам други неща, преди да стигна до продажбата :)
е питай де. Ся може и някой да знае (аз, вальо), но да не е професионалист и да не смее да се обади.
То и аз НЕ съм професионалист, за това търсех професионална помощ, НО ще се радвам да чуя мненията на всеки желаещ да помогне ;)
миналата година брандирахме бутилки от Вини Сливен ама през някаква агенция
нямам си на идея каква беше :roll:
за големи тиражи ти снасят бутилки без никакъв етикет, но с изискване да пише всичките неща за тип, произход, ботилировач, регион, реколта и блаблатата на задния етикет
мисля че го прави всеки производител
ако за подобно нещо питаш де
заден, преден - а разбери кой кой е при кръгла бутилка ;-)
аз съм изчел 7-8 тома за винопроизводство, ама акъла ми с малко капацитет, та се не знае. Ако все пак споделиш, ше се пробвам да помогна - обещавам ;-)
От 30 до 50 декара лозе - памид, широка мелнишка, булгар и мерло, ако не се лъжа :roll: - идеята ми е да го изкореня и засадя със сортови лозички, като под сортови разбирам скъпи и елини сортове!
Качествен подбор на гроздето за висококачествено вино и остатъчен материал за продажба или производство на нискокачествен продукт :roll:
Малки серии от по едва няколко хиляди бутилки за продажба в страната или износ :?
Съвсем сначале, харесва ми ;-)
Както предполагам се досещаш, за вида и сорта зависи най-вече от географски район, от конкретното място, от типа почва, от наклона и от няколко други неща.
Предупреждава - ако решиш да се занимаваш, темата е интересна и по някое време може да започнеш само за това да говориш ;-)
Та не е нужно да корениш старите. Щото сортовите лозички така или иначе не могат да оцелеят самички, заради болест по кореновата система, която май няма как да бъде избегната.
Направо, дай да направим една сбирка - аз, ти и онова алкохолно петно Вальо. Трябва да видя дали ще изровя литература да ти дам вкратце да прочетеш основни неща.
До колко имаш познание ти? Да не взема пък да ти обяснявам неща, които вече знаеш...
ае ентусиазирах се, заради това така разпокъсано пиша
От както се помня обикалям из лозето, което и в момента си е напълно живо и действащо, ражда грозде, даже имам и вино в нас ;)
Района е южен - с.Пиперица намиращо се на самата граница с Гърция.
Проблема е, че лозята не се гледат от едни и същи хора, т.е. тези между 30 и 50 декара са разпределени между 7 човека и кой го гледа, кой го дал под аренда, кой нито едното от двете.... за това мисля, дали няма да е по-добре да се изкорени и да се започне от нулата, или пък да се присаждат сортове :roll:
Мисълта ми е да направя малка винарна за лимитирани висококачествени серии вино, а е ясно, че с памид няма как да стане :roll:
Викайте, ако ще декостирате. Предпочитам червено вино. Иначе, до колкото знам не е много добра идея да се изкоренява старото. Мога да питам баба ми и родата, те са по-запознати, аз съм по дегостацията. А там има слънце и виното ще е хубаво.
Нямам за продажба, това сериозно.
А иначе:
Ахмак лозе копа, юнак вино пие :P
Аз съм винар, по пиенето де :roll: , па не съм и млад вече :lol:
Crusader
13-06-2008, 20:49
Предлагам ти да заложиш на местни сортове, всички произвеждат Каберне и Мерло и вината от тях не са лоши, но имат съществен недостатък - всички ги произвеждат, както се сещаш пазара е наситен, от друга страна ако търсиш вкуса на българина - заложи на местни сортове...Гъмза, Сторгозия, обаче българина не обича да плаща скъпо за добри вина, тъй че помисли за десертни сортове, толкова на юг би трябвало без проблеми да виреят Болгар, Мискет Хамбургски, Димят, Кардинал...
Обаче за мен истинското мългарско вино е Мавруд...заложи на него :!:
Без претенцията да съм специалист, ето някои сортове които виреят у нас:Алиготе, Болгар, Брестовица, Букет, Гъмза, Димят, Дружба, Италия, Каберне Совиньон, Кардинал, Кондарев 6, Любимец, Мавруд, Мерло, Мечта, Мискет врачански, Мискет Кайлъшки, Мискет Отонел, Мискет Плевенски, Мискет Хамбургски, Мискет червен, Наслада, Палиери, Памид, Плевен, Ризлинг, Ризлинг Италиански, Ркацители, Рубин, Русалка, Русалка 3, Сензо, Совиньон, Сторгозия, Супер ран болгар, Тамянка, Хибрид Безсеменен VІ-4, Шардоне, Шевка, Широка мелнишка лоза, Юни блан, подложки – Шасла х Берландиери 41 Б
Чувал съм, че от Мавруд трудно се произвежда вино, получава се продукт със специфични фкусови качества или трябва да се смесва с друг сорт грозде :roll:
Имам наблюдения върху винопроизводството и то точно на висококачествени вина в неголеми количества (е става въпрос за няклко хиляди декара(2000 ако не се лъжа), но това се водило малък масив :lol: ), и трябва дати кажа, че мноого сложно. Мой близък приятел е 2-ро поколение професионален винар в семейството. От тая година новата им винарна близо до Благоевград функционира и трябва да ти кажа, че това си е сериозна наука, ако наистина не искаш да правиш като виното на дедо Пешо. Ше ти трябва добър технолог, какъвто според моя приятел си е голяма рядкост, а и всички работят за големите винарни. Евентуално може като консултант да наемеш някой, но не знам колко ше е удачно, при положение, че процесите във виното се следят почти ежедневно... Да не говорим за необходимото оборудване... Това за професионалното производство. А иначе имам роднина от санданско, който не знам точно колко лозя има, но прави по 7-8 тона хубаво домашно вино, като той твърди, че го прави професионално и се избиват да го купуват "гражданята". И си прави добри пари човека. С 50 декара май това е по-добрия вариант ако наистина държиш да се занимаваш с това. Такива са ми личните наблюдения :drunk:
virusalfa
14-06-2008, 11:46
От както се помня обикалям из лозето, което и в момента си е напълно живо и действащо, ражда грозде, даже имам и вино в нас ;)
Района е южен - с.Пиперица намиращо се на самата граница с Гърция.
Проблема е, че лозята не се гледат от едни и същи хора, т.е. тези между 30 и 50 декара са разпределени между 7 човека и кой го гледа, кой го дал под аренда, кой нито едното от двете.... за това мисля, дали няма да е по-добре да се изкорени и да се започне от нулата, или пък да се присаждат сортове :roll:
Мисълта ми е да направя малка винарна за лимитирани висококачествени серии вино, а е ясно, че с памид няма как да стане :roll:Ще станем комшии горе-долу.Нашите лозя са в Капатово :idea: Навярно ще садиш минетчийски сортове-Каберне,Совиньон блан и други.Батка,аз мелнишкото не си го давам за минет-сорт.Чърчил не е бил бидала и е знаел какво да пие.Някой мислят,че мелнишкото имало танин.Според мен на тия в главите има не само танин,а и много шлюпки от семки и лайна :idea:
virusalfa
14-06-2008, 11:48
Имам наблюдения върху винопроизводството и то точно на висококачествени вина в неголеми количества (е става въпрос за няклко хиляди декара(2000 ако не се лъжа), но това се водило малък масив :lol: ), и трябва дати кажа, че мноого сложно. Мой близък приятел е 2-ро поколение професионален винар в семейството. От тая година новата им винарна близо до Благоевград функционира и трябва да ти кажа, че това си е сериозна наука, ако наистина не искаш да правиш като виното на дедо Пешо. Ше ти трябва добър технолог, какъвто според моя приятел си е голяма рядкост, а и всички работят за големите винарни. Евентуално може като консултант да наемеш някой, но не знам колко ше е удачно, при положение, че процесите във виното се следят почти ежедневно... Да не говорим за необходимото оборудване... Това за професионалното производство. А иначе имам роднина от санданско, който не знам точно колко лозя има, но прави по 7-8 тона хубаво домашно вино, като той твърди, че го прави професионално и се избиват да го купуват "гражданята". И си прави добри пари човека. С 50 декара май това е по-добрия вариант ако наистина държиш да се занимаваш с това. Такива са ми личните наблюдения :drunk:За Бошкилови ли говориш?А относно виното,предпочитам от виното на дедо Пешо,отколкото трето вино с изкуствени аромати,оцветители и винена киселина.Това на пазара под 10-15лв шишето е хиляда процента ментак!!!
А за да постигна два-три пъти над тази цена, какво трябва да се случи?! :roll:
virusalfa
14-06-2008, 11:59
Предлагам ти да заложиш на местни сортове, всички произвеждат Каберне и Мерло и вината от тях не са лоши, но имат съществен недостатък - всички ги произвеждат, както се сещаш пазара е наситен, от друга страна ако търсиш вкуса на българина - заложи на местни сортове...Гъмза, Сторгозия, обаче българина не обича да плаща скъпо за добри вина, тъй че помисли за десертни сортове, толкова на юг би трябвало без проблеми да виреят Болгар, Мискет Хамбургски, Димят, Кардинал...
Обаче за мен истинското мългарско вино е Мавруд...заложи на него :!:
Без претенцията да съм специалист, ето някои сортове които виреят у нас:Алиготе, Болгар, Брестовица, Букет, Гъмза, Димят, Дружба, Италия, Каберне Совиньон, Кардинал, Кондарев 6, Любимец, Мавруд, Мерло, Мечта, Мискет врачански, Мискет Кайлъшки, Мискет Отонел, Мискет Плевенски, Мискет Хамбургски, Мискет червен, Наслада, Палиери, Памид, Плевен, Ризлинг, Ризлинг Италиански, Ркацители, Рубин, Русалка, Русалка 3, Сензо, Совиньон, Сторгозия, Супер ран болгар, Тамянка, Хибрид Безсеменен VІ-4, Шардоне, Шевка, Широка мелнишка лоза, Юни блан, подложки – Шасла х Берландиери 41 БШирока Мелнишка расте и узрява само в точно обособен район,аз имам,както и Наслада,Сторгозия,Мелник-82,Мерло и някоя лозичка от Созе и Палиери.Нека Йонко от Търново сподели ца качествата на мелнишкото от подвиде"виното на дедо Пешо" :idea:
За Medi Valley говоря, но те още не са на пазара и вероятно не ги знаете. При Смочево им са винарната и масивите. Част са от сериозен холдинг хората
А за да постигна два-три пъти над тази цена, какво трябва да се случи?! :roll:
Трябва да си направиш етикети, на които да присъстват вълшебните думички La Rioja или Napa примерно и цар киро да ти стане мениджър :lol:
Тоест е невъзможно да продам една бутилка вино за 30лв., без значение от сорта и качеството? :roll:
Тоест е невъзможно да продам една бутилка вино за 30лв., без значение от сорта и качеството? :roll:
Поне аз със такова впечатление съм останал от дългите винарски разговори. Утвърдено сравнително добро вино се търгува около 7-15 лв. - доставна цена за заведения
Crusader
14-06-2008, 17:41
Тоест е невъзможно да продам една бутилка вино за 30лв., без значение от сорта и качеството? :roll:
Трудно, добави и надценката на продавачите и отиваш на 60-70, познай колко хора ще си купят това вино, истината е че тук не е USA и стандарта на живот е нисък.
Вируса е прав за мелнишкото, онзи ден познати се върнаха от там и донесоха точно такова "ала бай Пешо" вярно че дори отбраните Каберне Совиньон, Сензо и Мерло не могат да съперничат по вкусови качества на това домашно винце, ще допълня че не съм пияч, просто обичам с хубавата паржола чаша добро вино.
П.П. Друг сорт който дава уникално по вкусови качества вино е Мискет О`тонел - разкошно бяло вино, а ракията е с неповторим аромат, обаче българите не обичат бели вина ...е с малки изключения де :wink:
Идеята ти е страхотна колега. Успех!
virusalfa
14-06-2008, 17:52
Тоест е невъзможно да продам една бутилка вино за 30лв., без значение от сорта и качеството? :roll:
Трудно, добави и надценката на продавачите и отиваш на 60-70, познай колко хора ще си купят това вино, истината е че тук не е USA и стандарта на живот е нисък.
Вируса е прав за мелнишкото, онзи ден познати се върнаха от там и донесоха точно такова "ала бай Пешо" вярно че дори отбраните Каберне Совиньон, Сензо и Мерло не могат да съперничат по вкусови качества на това домашно винце, ще допълня че не съм пияч, просто обичам с хубавата паржола чаша добро вино.
П.П. Друг сорт който дава уникално по вкусови качества вино е Мискет О`тонел - разкошно бяло вино, а ракията е с неповторим аромат, обаче българите не обичат бели вина ...е с малки изключения де :wink:
Идеята ти е страхотна колега. Успех!От сорта Наслада може да се произведе бяло трапезно вино с качествата на мискет отонел.Но за разлика от него гроздето е идеално и за пресна консумация като десерт.Поддръжник съм на идеята да се произвеждат и култивират български сортове.
За виното не знам. Ама като го докараш да запечатване се обади, да измислим нещо за капачки. Или държиш 100% на корк?
virusalfa
14-06-2008, 18:48
За виното не знам. Ама като го докараш да запечатване се обади, да измислим нещо за капачки. Или държиш 100% на корк?Обезателно тъмни бутилки и корк :wink:
Опитвам се да бъда полезен, а той си решава. Корка си отива вече. Има уплътнители гарантиращи 30 години и повече престой. За бутилки От 30/50лв е повече от достатъчен. Ама стига вече спам. Нека ги засади първо лозичките. :)
PEPI-2ALFA
15-06-2008, 09:06
... Друг сорт който дава уникално по вкусови качества вино е Мискет О`тонел - разкошно бяло вино, а ракията е с неповторим аромат...
Така е , само имато е друго. Може и да се прави от някакъв сорт Мискет , но виното е Мускат...
http://www.bulgarianwines.org/pages.php ... ins&lng=bg (http://www.bulgarianwines.org/pages.php?&name=vins_1_4&ParentName=vins&lng=bg)
Ой ти бяло вино що не си червено. :shock: единствената народна песен, за бявото вино :lol:
Мавруд и гъмза са едни от най известните местни сортове, мавруда се прави от мавруд и памид /също уникален местен сорт/.
Тая широка мелнишка излезе че се прави от половин България, ама вирее само край Мелник, както и мавруда в Пловдивско и Пазарджишко.
А иначе за пиене е хубавото младо вино, старото е за колекционери, сноби и болни :lol:След 7-10 години то си губи качеството на вино, това не е коняк, че като отлежава да става по добро примерно.
virusalfa
16-06-2008, 16:14
Бих пробвал в нашия край при мелнишкото да ровна малко мавруд,затова покрай резитбата догодина някой ако има някоя пръчка да ми даде.Ще почерпя,естествено :wink:
бай дъ уей и аз не съм фен нещо на корка - прекалено много прецаквации се случват около него. синтетични тапи.
а май не е вярно, че скъпо българско вино трудно се продава. е, аз не си купувам такова, защото френското и италианското със същото качество са по-евтини, но пък си има достатъчно патриоти и други, които са чули, че "от българското по-добро нема". примери и в този форум има ;-)
ако аз имах времето и се бях решил на подобна крачка, бих заложил на повече от един сорт. Но пък там май идва прекалено сложно, та не се знае, знае ли се.
потвърждавам предложението си за разпивка ;-)
Powered by vBulletin® Version 4.2.3 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.