PDA

View Full Version : Глоба в Гърция, някой да има опит...

Chimev
14-07-2008, 09:12
Вчера ме засекоха малко съмнително с 23 км/ч превишена скорост, въпреки, че бях втора кола и нищо не ми показаха на радара :bowdown: . Аз понечих да проведа разговор, но полицаите знаеха 2-3 думи на английски :lol: . Написа ми другаря едно фишче ли що ли за 100 евра. Нито разбрах как нито къде да го плащам, та някой ако има представа да сподели :cheers:

KGB
14-07-2008, 09:28
Не помня в какъв срок беше, да речем до 3 дни ако си платиш, глобата става 50 евра...обаче ако решиш да не плащаш никога, с лихвите ще стане майка плаче!!!

Моя съвет отивай и плащай максимално бързо, във всяка Гръцка поща става работата ако не се лъжа.

Къде те хванаха на Двойното след/преди Серес???

Chimev
14-07-2008, 09:34
Точно там, има едно дъгообразно спускане - качване преди Серес на връщане от морето. Има една цифра 10 дето е подчертана, дано е до 10 дни, та да може пак на плаж да отидем другата седмица :lol: . Днеска ше се консултирам с гръцкоговорящ. А по банков път не става ли?

marian
14-07-2008, 10:02
Точно там, има едно дъгообразно спускане - качване преди Серес на връщане от морето. Има една цифра 10 дето е подчертана, дано е до 10 дни, та да може пак на плаж да отидем другата седмица :lol: . Днеска ше се консултирам с гръцкоговорящ. А по банков път не става ли?Става и по банков пьт а глобата която са ти наложили за превишена скорост е минимална

pinko
14-07-2008, 18:53
Вчера ме засекоха малко съмнително с 23 км/ч превишена скорост, въпреки, че бях втора кола и нищо не ми показаха на радара :bowdown: . Аз понечих да проведа разговор, но полицаите знаеха 2-3 думи на английски :lol: . Написа ми другаря едно фишче ли що ли за 100 евра. Нито разбрах как нито къде да го плащам, та някой ако има представа да сподели :cheers:

Ако платиш до 10 дена, глобата е наполовина, тоест 50 евро. След това си става 100 евро, а след 30-тия ден почва яко да се олихвява.

Отиваш в която и да е поща и там плащаш, взимат ти розовата квитанция и всичко е окей. Ние платихме в Сидирокастро, пощата е точно в центъра, една голяма административна сграда.

Ние също бяхме втора кола, но там използват лазерни радари-камери и могат да засекат поотделно скоростта на всяка кола от една колона.

И внимавайте, при над 30 км/ч превишение глобата става 350 евро :shock:

Chimev
14-07-2008, 20:13
Гърците направо не познават парите бре. Днеска един познат разправяше, че са глобили баща му с 350 евро за неправилно изпреварване, тип "гръцко" - предната кола била половината в аварийното и той си го минал съвсем спокойно. Вече с 90 бавно и славно :lol:

PEPI-2ALFA
14-07-2008, 20:25
...Ние също бяхме втора кола, но там използват лазерни радари-камери и могат да засекат поотделно скоростта на всяка кола от една колона...

Брат ми го бяха спрели по същия начин - в колона 5-6 коли. Тогава минал метър -и той не знае как - на другите раздали по 1 бележка :wink: и ги пратили в ...близкото село (Сидерокастро) , а на него нищо. След това внимаваше като влиза в Гърция да не го хванат да плаща , ама нищо. Мисля , че на другите в колоната им бяха взели нещо (както при нас взимат талона ) докато си платят , не знам Чимев в твоя случай как ще те хванат после :?:
П.П. Аз съм плащал глоба за неправилно паркиране в Солун , но тогава ми свалиха предния рег. номер. Прибрах се в България и като разбрах , че ще ми е по-сложно да си сменя номера отидох и си платих - към 60 евро май беше.

pinko
14-07-2008, 20:35
Вече с 90 бавно и славно :lol:

Ми то затова в Гърция 166-цата с двама човека и много багаж ми харчи средно 4,6-5,3 литра нафтичка на 100 км :lol: :lol: :lol:

При 90 км/ч на шеста горкичкия матор работи с 1400 об/мин, направо не може да загрее :lol: :lol:

Chimev
14-07-2008, 20:36
Е това със свалянето на номера и аз го чух, чак не ми се вярваше. Ми де да знам, нищо не ми взеха, но при положение, че редовно ходим на плаж май не е добра идея да експериментирам с неплащане. Просто трябва да се спазват правилата по-стриктно, макар, че с ограничения 50 на доста места не знам как ше стане :bangin: ...

PEPI-2ALFA
14-07-2008, 20:38
Е..ти докато си открия темата ...
Ето - виж ми патилата :

http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopi ... ht=#108022 (http://clubalfaromeo.com/forum/viewtopic.php?p=108022&highlight=#108022)

pr_00f
14-07-2008, 20:42
Абе най дразнещото за мен в Гърция е че както имаш 90 и в следващият момент -50 - няма межднни знаци , няма дявол. А те тия знака за ограничение 60 почти не го познават.

Stoyan Georgiev
14-07-2008, 21:05
аз пък за 7-8 ходения до Гърция и газ до дупка ни един полицай или камера не видях :shock: :shock: :shock: а това да карам с 150-160 попо магистралата и да ме задминават през 2 минути гърци, си е редовно :shock:

не ви знам къде карате вие ама аз мисля само на едно място съм виждал полицаи и те си седяха на масичка под дръвцето до пътя, дори радар не се виждаше :lol:

nikolaaaay
24-07-2008, 22:14
и аз не съм виждал полицай в гърция, но това с 350 евро глоба е голяма простотия. аз се кефя в германия. там знаците са толкова адекватни, че ако намалиш на 100 и след малко идва знак 100. ако има знак 30, значи е нещо изключително, например училище. общо взето преценката всеки си прави сам. по магистралите можеш да се нарадваш на колата си и после в града си караш спокойно.

marian
26-07-2008, 13:53
Пътуване
Нови глоби в Гърция
19.06.2007 г.

За всички които ще пътувате това лято до Гърция, карайте внимателно, че глобите са страшнички...

Нарушение на скоростта до 20 км - 40 евро.
Нарушение на скоростта над 20 км - 100 евро.
Нарушение на скоростта над 30 км - 350 евро и вземат книжката за 60 дни.
Алкохол от 0,5 до 0,8 гр/литър - 200 евро.
Алкохол от 0,8 до 1,1 - 700 евро и книжката за 90 дни.
Алкохол повече от 1,1 - 1200 евро, вземат книжката за 180 дни и затвор поне 2 месеца.
Повторно нарушение алкохол повече от 1,1 - 2000 евро, 5 години книжката и затвор поне 6 месеца.
Неизползване на предпазен колан или каска за мотоциклетистите - 350 евро и отнемане на книжката за 10 дни.
Неправилно изпреварване - 700 евро, 20 дни отнемане на книжката и 20 дни отнемане на талона и регистрационните номера на колата.
Преминаване на червен светофар - 700 евро, 60 дни отнемане на книжката и 20 дни отнемане на талона и регистрационните номера на колата.
Неспазване на знак СТОП - 700 евро, 20 дни отнемане на книжката и 20 дни отнемане на талона и регистрационните номера на колата.
Състезания на пътя и спиране на платното за движение - 700 евро, 30 дни отнемане на книжката и 30 дни отнемане на талона и регистрационните номера на колата.
Опасно шофиране - на зиг заг - 700 евро , 30 дни отнемане на книжката и 10 дни отнемане на талона и регистрационните номера на колата.
Преминаване при спусната мантинела на влака - 700 евро, 60 дни отнемане на книжката и 20 дни отнемане на талона и регистрационните номера.
Обратен завой на непозволено място - 700 евро, 20дни отнемане на книжката и 20 дни отнемане на талона и регистрационните номера на колата.
Шофиране по тротоара или неспиране пред пешеходна пътека, когато има пешеходец - 200 евро и отнемане на талона и регистрационните номера на колата за 10 дни.
Спиране на непозволено място - 80 евро, 10 дни отнемане на книжката и 10 дни отнемане на регистрационните номера
Непозволено спиране на местата за инвалиди - 150 евро, 10 дни отнемане на книжката и 10 дни отнемане на регистрационните номера.
Използване на радио или мобилен телефон от мотоциклетисти - 150 евро и отнемане на книжката за 30 дни.
Използване на мобилен телефон или телевизор от шофьори на автомобили (забранено е и използването на handsfree, може да се говори само с bluethooth) - 100 евро и отнемане на книжката за 30 дни.
Непоставяне на пътни обозначения от фирми извършващи ремонти по пътя - 1500 евро глоба и затвор поне 6 месеца.
Нарушение шофиране в еднопосочен път - 200 евро и отнемане на регистрационните номера и контролния талон на колата за 20 дни.
Спиране на кръстопът - 350 евро, отнемане на книжката за 20 дни и отнемане на контролния талон и регистрационните номера за 20 дни.
Използване на устройства като анти-радар - 2 000 евро, 30 дни книжката и отнемане на регистрационните номера и талон на колата за 60 дни.

Ако все пак ви глобят, знайте че ако си платите паричната глоба до 10 дни, плащате наполовина!
обратно

fred
26-07-2008, 23:32
аз ходя много често, най вече пътувам в почивните дни и също не съм виждал полицаи.за пръв път тая година на връщане видях една хайка след серес, но си карах нормално и нямаше проблем.един приятел веднъж отиде и на връщане им натресли 350 евра, ако се плати веднага е наполовина, но май им прибрали и талона /не съм сигурен за това, трябва да питам/иначе там няма плащания на ръка, само по банков /или чрез пощата/.абе има ред, това е. Иначе гърците карат като улави, това е вярно, бетер и у нас е положението.Но това лято ми направи едно друго нещо впечатление-по едно време гледам една полицейска кола кара с буркани и без звук и точно с 90, не беше магистрала, е да видиш как всички гърци се укротиха.....
А другото,което ми прави впечатление - попаднах в едно огромно задръстване в обратното платно, е един мунчо с джип, голф или каквото щете не направи опит да изпреварв,в нашето платно всеки си караше нормално, в отсрешното си чакат културно и това е, у нас ако беше сто селянина и гражданя щяха да минат най отпред, ако че гърците са единствените у нас които ни бият по брой загинали на пътя........

ФЕРАРИСТ
27-07-2008, 21:43
Аз така найвно да попитам, след като са ти писали фиш и са те пуснали, какво аджеба ще стане ако не платиш на никой - доколкото видях не са ти взели талона, или нещо от сорта....??????
Иначе и аз съм карал из Гръцко, но там ме беше страх повече да карам с антирадара, щото ми казаха че можело да го конфискуват, а това би ме заболяло......не че не карах тотално в нарушение......

Chimev
27-07-2008, 23:04
до колкото разбрах за антирадар дори в жабката глобата е 3000 евро, а включен е съвсем нечовешка работа. Та антирадарите не ги носете. Иначе ако не платиш се трупат здрави лихви, а все пак възнамерявам пак да влизам в страната :) . Аз минах с 50 евро

nikolaaaay
27-07-2008, 23:17
до колкото разбрах за антирадар дори в жабката глобата е 3000 евро, а включен е съвсем нечовешка работа. Та антирадарите не ги носете. Иначе ако не платиш се трупат здрави лихви, а все пак възнамерявам пак да влизам в страната :) . Аз минах с 50 евро
То е ясно, че се трупат лихви, ама въпрост е как си ги взимат?! Аз в БГ допреди 2.5 години имах 3 точки и към 500 лева глоби, но не съм платил нищо естествено. Там сигурно има по-стегнат ред за събиране на кинтите, ама въпросът е какъв и доколко е надежден.
П.С. А как стои въпросът с глоба за паркиране от Германия? Там ни глобиха с рентакар във Франкфурт през Април. Естествено не сме ходили в полицията да питаме колко ни е глобата.

Chimev
27-07-2008, 23:52
Предпочитам да не рискувам и за това си платих, а иначе при евентуална проверка следващия път ще ти приберат книжката. Така правят явно при по-високите глоби, защото днеска един познат се похвали, че са го треснали 350 евро и са му взели книжката:shocking:. А иначе в Германия ситуацията е подобна - ако те спрат и те проверяват ше те накарат да си платиш. Пращат и по пощата известия, но май само за по-сериозни нарушения.

virusalfa
28-07-2008, 10:55
Не е задължително да те засекат и да те спрат на място.Имат цивилни коли с радари и по телефона съобщават на следващ патрул номера на колата и допуснатото нарушение.Аз си спазвам всичко и нямам проблеми.А на ПроФ ще му кажа,че не е задължително да има преходни знаци да речем от 90 на 50.Естествено,че в населено място е 50!А освен това има едни други знаци,които не е видял

pr_00f
28-07-2008, 11:12
Е да ама е гадно както си караш с 90 и изведнъж бам - 50 ( а знаци 50 хич ги няма да го...) на всеки 2 км.

Я кажи какви знаци не съм видял?
Внимание извънземни ДАЙ-аджии ли :drinking:

virusalfa
28-07-2008, 11:19
Е да ама е гадно както си караш с 90 и изведнъж бам - 50 ( а знаци 50 хич ги няма да го...) на всеки 2 км.

Я кажи какви знаци не съм видял?
Внимание извънземни ДАЙ-аджии ли :drinking:НЕЗАБАВНО СИ МИ ВЪРНЕТЕ АВАТАРА!
В противен случай ще ходите на тълпи при Стаси!!!

fred
31-07-2008, 17:47
Всъщност, антирадар е съвсем друго устройство /заглушава радара/, а не това което се продава у нас масово-нещо като което идентифицира радара, това е предвидено в нашия закон и затова тия последните устройства се продават навсякъде а за Гърция предполагам е същото, ама как ще им го обясниш, не знам:horror: А и ползата им често пъти е съмнителна за по новите радари които ползва полицията, най ефективно е премигването с фарове, ама в Гърция го няма и ако мигнеш за това също има глоба.