View Full Version : energy drink
здрасти искам да попитам следното:
тъй като бачкам охрана по баровете и всяка вечер пия по 2 ,3, ред була или шарка днес прочетох в вестника че било много опасно . ще може ли някой запознат да каже горе долу за кфо става въпрос
Енергийните напитки могат да увеличат значително риска от инфаркт на миокарда, предупреждават австралийски учени.
Установено е, че напитки като "Red Bull", предизвиква повишаване вискозитета на кръвта, което предразполага към увеличена съсирваемост и опасност от съдов инцидент.
След тези заключения говорителката на фирмата в Австралия заяви, че темата ще бъде проучена в главния офис в Австрия. Според нея установените рискове не са по-големи от тези след консумацията на чаша кафе.
"Red Bull" е забранен в държави като Норвегия, Уругвай и Дания поради странични ефекти, описани върху кутията. Все пак обаче е регистрирана продажба от 3,5 млн. кутии в общо 143 страни.
Фирмата производител, чието лого е "Red Bull дава криле", е спонсор на Формула 1, както и на някои други екстремни спортове по целия свят.
От там предупреждават, че дневната консумация не трябва да надвишава две кутии. Рискове за здравето има само тогава, когато напитката се консумира при високо напрежение и високо артериално налягане, които влошават състоянието на съдовете и допълнително увеличават склонността към тромбообразуване.
Енергийните напитки с високо съдържание на кофеин като Red Bull, Shark, Hype и др. станаха много популярни особено сред младите хора и подрастващите. Всеки трети на възраст от 18 до 30 години ги употребява редовно.
Тази тенденция предизвика тревогата на лекарите. В Америка са зачастили случаите на посещения при лекар след употреба на енергийни напитки с оплаквания за прилошаване и силно сърцебиене.
Тревогите се предизвикани от отрицателното влияние на тези напитки на здравето на хората като цяло, и в частност на нервната система.
Най-често в състава на енергийните напитки влизат компаненти като – растителни стимулатори - гуарана, гинко и женшен; захар, аминокиселини, таурин и различни витамини, но основният действащ компонент е кофеинът.
В различните напитки количеството на кофеин. В бутилка Coca-Cola или Pepsi кофеинът е 34-38 милиграмаг, а в Red Bull – 116 мг. А при някои количеството достига до 428 милиграма. Но от друга страна кофеинът в енергийните напитки е по-мълк отколкото в чаша кафе.
Защо тогава енергийните напитки се пият повече от кафето?
Отговорът е прост – те охлаждат, газирани са и се пият бързо, а кафето е горчиво и горещо.
В последно време се наблюдава и друга тенденция смесването на енергийни напитки с алкохол. Но кофеинът и алкохолът са антиподи: първият ободрява, а вторият разпуска. Освен това кофеинът усилва действието на алкохола в мозъка.
ЩРАК (http://www.bb-team.org/articles/1690/)
;)
А също в добавка на горното - голям скок на кръвната захар...
hunter1989
17-08-2008, 01:56
Не се притеснявай нишо няма да ти стане , та ние сме българи то наще организми на какви ли не боклуци са подложини и вече имаме имунитет :D .Единственото според мен е да не се прекалява защото адреналина много се покачва и ти се тормози сърцето .Ама ако си се притесил нещо взимаи противоотрова ЧЕСЪЪЪЪЪЪЪН :D :D :D
Айде със здраве .Поздрави
Зависи все пак на колко години си, за един младеж въздействието няма да е толкова опасно, колкото за един 40-годишен човек да кажем :calc:
PEPI-2ALFA
17-08-2008, 13:19
От там предупреждават, че дневната консумация не трябва да надвишава две кутии.
Ами хората са си го казали. И това предполагам е за здрав човек.:calc:
StarChild
17-08-2008, 14:11
Всичко с което се прекалява е вредно. Консумираи умерено и няма проблем.;)
май ще взема да ги намаля до един на вечер и ще се заривам от шаркове щото на вечер ме черпат поне 5,6
PEPI-2ALFA
17-08-2008, 18:05
май ще взема да ги намаля до един на вечер и ще се заривам от шаркове щото на вечер ме черпат поне 5,6
Е , да не мислиш , че шарк-а е по-полезен. Не съм им чел съставите , ама си мисля ,че ако не еднакви , то са мнооого близки.
cassillas
17-08-2008, 19:12
Аз имах един колега които е работел охрана по заведенията 4-5 години и е пил по няколко РедБула на вечер спал е през деня и е будувал през ноща и сега резултата е ужасни проблеми със съня! Всяка вечер взима приспивателни и през няколко месеца ги сменя със все по-силни, но се случват кризи през няколко месеца и въобще не може да спи независимо какво взима и спи по 2-3 часа на ден със зор което при него води да виене на свят и доста страно състояние като пиян и малко не адекватен.Момчето е на 27 и е 100кг на 180см.Но така се е получило при него при теб нямам идея как ще подеиства!:mr-t:
Някой чел ли е състава на енергийните напитки изобщо ?
Аз на това ,какво пише по вестниците ако вярвам..
Water, sucrose, glucose, sodium citrates, carbon dioxide, taurine, glucuronolactone, caffeine, inositol, niacin, pantothenic acid, vitamin B6, vitamin B12, caramel and riboflavin.
цък (http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Bull#Ingredients)
Оновното е таурин и кофеин .
Сега някой дето обяснява колко е вредно ,да ми каже как точно би ми навредил таурина и кофеина (в тия дози за настинали )http://www.foxes2.be/phpbb2/images/smiles/lostit.gif
Вестниците само чакат някой "супер-известен" институт от Горно Надолнище да се изкаже по-някакъв въпрос . . Нали трябва да си пълнят с нещо страниците, на вестниците отдавна съм им показал :falos2: Живота е по-лесен без тях. Както и на черните новини по ТВ - по-малко чернилка - по-светло ежедневие:bounce8::dance::spell::thumbup:
Аз имах един колега които е работел охрана по заведенията 4-5 години и е пил по няколко РедБула на вечер спал е през деня и е будувал през ноща и сега резултата е ужасни проблеми със съня! Всяка вечер взима приспивателни и през няколко месеца ги сменя със все по-силни, но се случват кризи през няколко месеца и въобще не може да спи независимо какво взима и спи по 2-3 часа на ден със зор което при него води да виене на свят и доста страно състояние като пиян и малко не адекватен.Момчето е на 27 и е 100кг на 180см.Но така се е получило при него при теб нямам идея как ще подеиства!:mr-t:
eми то проблемите със съня не са от напитките, а от това, че е будувал всяка вечер и си е объркал режима. Между другото нощният сън е абсолютно незаменим от дневния, защото само нощем се отделя мелатонин (и то между 12 и 2ч.), които прочиства организма (има и антиоксидантни свойства, освен многото други функции) и е изключително важен за възтановяването на организма. Така че бих съветвале всеки ако може да избягва такъв тип работа, при която всяка вечер трябва да будува, това в случая вреди повече от напитките
а за напитките - до колкото са вредни колата и др. подобни, дотолкова и енергиините са вредни. Знае се че газираното е вредно само по себе си. Все пак не е добре да се прекалява.....
Тия натипки съдъражат основно кофеин, към който се привиква, тоест, ако не си си взел дозата, се чувстваш недобре и общо взето трябва да се избягват /да не се прекалява с тях/.Когато имаш тежка нощ, може да се удари една, но да не е редовно и дда не се увеличава количеството.
Energy Drinks са си гадост отвсякъде .. все едно да изпиеш 4 кафета + няколко коли ...
аз съм пил няколко пъти по 4-5 на вечер , отврат е на другият ден :drunk:
hunter1989
27-08-2008, 00:48
Хората са го казали 1 ябълка орусява мозъка много по добре от 1 кафе ( кафето и енергиините са пълни с кофеин) така че по добре си хапвай ябълки ,а те са и полезни :D
Ако беше полезно, щяха да го продават в аптеките, не в дискотеките, първо и второ, аз лично съм пил по два и повече РедБул-а на вечер и сърцето ми се разтуптява много сериозно след втората кутийка!
Аз съм шофьор и често ми се налага да карам прекалено дълго като часове! Незнам защо, но като изпия 2 редбула и започвам да дремя на кормилото, имам чувството че ме приспиват! Някой ми каза че като предозирам количеството кофейн на ден в сравнение с това което е свикнал да получава организмът ми и се получавало обратен ефект! Пробвал съм го доста пъти и все един и същ резултат! Така че, помислете за други неща които да ви държат будни!!!
многото кофеин няма как да те приспи :)
има нещо друго обаче което трябва да се знае от всички шофери а и не само шофери
първите 10-15 минути след като се пие нещо с кофеин ефекта е обратен тоест точно приспиване , чак след 10-15 минути идва ефекта на събуждането
така че след като пиете кафе чакайте 15 минути и след това карайте
При предозиране с кофеин индийд има обратен ефект.
Не е предположение или наблюдение.
Инсулин.
Който има желание може да прочете какво се случва,когато скочат рязко нивата на квъвната захар:wink:
Пинки като не е наблюдение как разбра че е така ?
прочети малко по темата после пиши небивалици
айде изпий 5-6 редбула или 8-10 кафета ( тва със сигурност е адско предозиране с кофеин ) и си легни да спиш :screwy: гарантирам ти че 24 часа няма да можеш да заспиш .
Препоръчителната консумация на кофеин е до 150 мг кофеин в рамките на 6-8 часа. Приемът на 300 до 400 мг. кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. Негативните ефекти от кофеиновото отравяне са:
безпокойство, безсъние, еуфория;
болки и гъделичкане в стомаха и червата, диария, учестено уриниране;
свръх стягане на мускулите, зачервяване на лицето и лицеви тикове;
ускорено сърцебиене;
склонност да се извършват много и безсмислени битови движения, несръчност, загуба на мисли, ирационалност, конфликтност, мания, депресия, липса на ориентация, липса на задръжки, параноя, поява на илюзии и халюцинации;
rammstein4o
27-08-2008, 12:52
не съвсем по темата, но все пак е свързано
http://www.youtube.com/watch?v=eFnvxOmm6tc
както каза един колега по-горе... не е хубаво да се прекалява с нищо
Аз явно съм дефектен и колкото и кафета да съм изпивал, съм лягал и :sleepy:
SFINKS-и,редно е да посочиш източника,от който си копирал инфото:DТака всеки ще може да прецени ,дали може да се вярва (на източника )http://www.foxes2.be/phpbb2/images/smiles/biggestgrin.gif
Аз явно съм дефектен и колкото и кафета да съм изпивал, съм лягал и :sleepy:
Не си дефектен. След приемането на кофеин не е задължително да се чувстваш бодър. Всичко опира до организма. Аз всекидневно поглъщам количества многократно над нормалните дози и проблеми със съня нямам. Е верно нервен съм кат глиган ама това е от друго ... шефове кво да ги правиш:pig:.
blank_jack
27-08-2008, 21:57
принципно си е вредно ... всичко е вредно, аз съм пробвал нес кафе с кола смесено и почнах да си усещам много силно пулса, но така и не ми помогна да не заспя ... :sleepy:
Много лош навик е консумация на спиртна напитка барабар с тонизираща. Както знаем кофеинът стеснява кръвоносните съдове и от там идва покачването на пулса. Алкохола има точно обратен ефект-разширява кръвоносните съдове и кръвното пада. Ха сега си представете какво му се случва на сърцето след няколко часов пиянски маратон.
@SFINKS (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=464) ударна доза кофеин от порядъка на 150-200 мл. за кратко време от порядъка на 10-15 мин си има точно обратния ефект , не те събужда а те приспива - един вид те надрусва така да се каже и заспиваш . Опитай и ще разбереш , особено ако не си привикнал към кофеин :tequilla:
явно нещо съм дефектен :shocked: имал съм случаи да пия 6-8 кафета дневно и 4-5 редбула вечерта и си спинкам като къпан на следващата сутрин (като се прибера):sleepy:.
вземал съм дневно по 400мгр кофеин + същата доза кафета ..... и още съм жив. даже и пулса ми не мърда нагоре. пробвал съм и само с 3-4 кафета на ден - само малко ми е отпуснато.
от години съм на този режим
Ранобудниче
29-08-2008, 20:20
кажи на твоя приятел да помоли някого да го понаблюдава и послуша, докато спи.
интересно ми е дали хърка и дали има прекъсвания на дишането за по няколко секунди, които да секват със силно изхъркване и после дишането да се нормализира.
кажи му.
проблемът може изобщо да не е в енергийните напитки.
http://zazz.bg/play:42d95d58 :-)