Log in

View Full Version : Не са ни отсвирили за 2007-България и ЕС какво мислите?

търтей
25-10-2005, 17:34
Corruption blights Balkan EU bids
By Oana Lungescu
BBC correspondent in Brussels

Romania and Bulgaria are poorer than any of the 25 EU states
The European Commission is to tell Bulgaria and Romania that they can still join the EU in 2007 if they speed up reforms and root out corruption.

The Commission's annual monitoring reports, issued later on Tuesday, will show that Bulgaria has lost momentum in its preparations for EU membership.

The reports will keep open the option of delaying either country's accession by a year.

Eight other former communist nations joined the EU in May 2004.

The European Commission warns it may call for a delay unless Bulgaria and Romania take forceful action to tackle a long list of serious concerns - 14 for Romania and two more for Bulgaria.

Tackling corruption

Top of the list is the fight against corruption, which the report says threatens the EU's internal market and EU-funded programmes.

It also warns that Bulgaria and Romania do not have enough well-trained staff to control thousands of kilometres of borders and that measures may be needed to protect the rest of the EU from animal diseases still endemic in both countries.

Bulgaria and Romania also have to set up agencies to pay EU farm and regional subsidies or risk losing billions of euros.

Both countries have introduced ambitious legal reforms and improved enforcement of EU rules on state aid, but serious concerns remain.

They still have a lot to do before next spring, when the European Commission will recommend to EU governments whether they can indeed join in 2007 or try harder for another year.

Other issues of serious concern for the Commission are organised crime in Bulgaria, industrial pollution and public procurement in Romania and improving the protection of intellectual property in both countries.

Having missed the last big wave of EU expansion last year, Bulgaria and Romania signed an accession treaty in April. But only four of the EU's 25 member states have ratified it so far, amid public fears that the Union has already gone too far, too fast.

статията на ВСС (http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4374444.stm)

KGB
26-10-2005, 01:55
2008 Май месец тогава ще сме в EU....мога да са хвана на бас.

crazy_
29-10-2005, 16:09
мозе и 2007_ма ама с много клизми братиа :idea:

Dodo 155
30-10-2005, 07:55
мозе и 2007_ма ама с много клизми братиа :idea:
Аз от клизма нямам нужда :wink: Когато стане, тогава :roll:
Който иска да бърза, да си направи клизма :twisted:
Сигурно като влеземе в заветния ЕС, ще трябва да си паркирам колата на някое гробище защото няма да отговаря на доста изисквания :idea: Така че, колкото по-късно, толкова по-мръсно :twisted: :twisted: :twisted:

KGB
30-10-2005, 12:19
Я да пуснем една анкета за или против ЕС.

Kostadin
31-10-2005, 08:08
2008 Май месец тогава ще сме в EU....мога да са хвана на бас.
и аз така мисля :wink:

MONI
31-10-2005, 09:09
Аз по принцип съм против от гледна точка, че в едни по добри условия можеше те да ни се молят да влеземе .......ама се видя че ни сме си идиоти и сами не можем да се оправим следователно.......по добре май да взлезем!

П.С. Щом гласуваме и за кмет на София дето почти не говори български.......

KGB
31-10-2005, 13:02
И аз съм против...поради хиляди причини...ама нека хората да гласуват...после ще пишеме 8)

Може и една анкета за кмет да пуснеме...

търтей
31-10-2005, 13:30
май нямаше да се занимаваме с политика или греша :shock:

lazy
31-10-2005, 14:37
Сигурно като влеземе в заветния ЕС, ще трябва да си паркирам колата на някое гробище защото няма да отговаря на доста изисквания
Това въобще не е така ... И не виждам поводи за притеснения ...

valjo
31-10-2005, 21:47
Против влизането могат да са само такива, които правят няква мушия от сегашната каша и хаос :grandpa:

а това в общия случай не е в интерес на нас, гражданите

най готиното от всичко е, че нито от нашата нито от квито и да е анкети зависи този процес ;))

@додо
пич, моите уважения, но ако махнат Бакрасите, ЗИЛовете МАЗовете и 2т-поверите от улиците, аз съм склонен да инвестирам в Евро3 катализатор !!!! - и изобщо, малко е тесногръдо да говорим "аз ше трябва да си измажа фасадата, а аз да си оправя емисиите на колата" и затва по добре да си тънем в хаоса и смрадта !

KGB
01-11-2005, 01:19
Всеки който е наясно с нещата би предпочел БГрия да не влезе в ЕС.

Но нещата не са толкова прости...и влизането и не влизането на БГрия в ЕС имат плюсове и минуси...за мен лично повече са минусите...

За съжеление съдбата на родината е отдавна предопределена...и щем не щем сме в ЕС през 2008година...

пс: Пропагандата която върви в БГ по повод ЕС е повече от гнусна....

valjo
01-11-2005, 07:12
Всеки който е наясно с нещата би предпочел БГрия да не влезе в ЕС.

Но нещата не са толкова прости...и влизането и не влизането на БГрия в ЕС имат плюсове и минуси...за мен лично повече са минусите...

За съжеление съдбата на родината е отдавна предопределена...и щем не щем сме в ЕС през 2008година...

пс: Пропагандата която върви в БГ по повод ЕС е повече от гнусна....
с кои неща по-точно бе Петко ?
с неспазването на редица стандарти, коио ще НИ ПРИНУДЯТ да спазваме с тоягата ли !?
ами ако това не е в общ интерес, здраве му кажи!
аз предпочитам да ги изволнат всичките чиновници, но накрая да почнат да подписват договорите за ремонт на пътищата по стандарти , и контрола на изпълнението им да е по стандарти!
а не тука да мрънкате - има дупки изкривих си джантата, а тия дупки са щото полагащия асфалта е дал рушвет да му приемат настилка която пропада след 6 месеца! и това е само един пример

така че тия "всички които са наясно с нещата" разбирай ДАЛАВЕРАТА и мушията в тая държава, да си седат наясно и да се готвят за налагането с тоягата на готови и проверени шаблончета
и за евросъда хаха

ай ся ми кажи че цената на бензина ше стане 5 евро ;)

MONI
01-11-2005, 10:00
Вале според теб само в ЕС ли трябва да си за да се спазват стандарти и норми......аз все си мисля че това си зависи от държавата и от контрола като цяло......

lazy
01-11-2005, 10:05
Ми очевадно е, че в ЕС се спазват повече ... Пък и нещо не виждам алтернативи някакви ...

Lucky
01-11-2005, 10:05
Мисля че дори и да влезем много неща ще бъдат побългарени и
хубавите плюсове на ЕС ще станат съвсем други плюсчета.
А за стандартите съм съгласен ,не да ми продават 8 кебапчета за 1,80
и да ме убеждават ,че са свински!

MONI
01-11-2005, 10:09
Ми очевадно е, че в ЕС се спазват повече ... Пък и нещо не виждам алтернативи някакви ...

Колега прочети ми и първия пост по темата :wink:

valjo
01-11-2005, 10:28
Вале според теб само в ЕС ли трябва да си за да се спазват стандарти и норми......аз все си мисля че това си зависи от държавата и от контрола като цяло......
ама Монка, ние с годините и вековете
сме доказали, че оставени сами на нас си ... ето това около мен и теб правим :)

така че ... явно ако чакаме да се развие самосъзнанието ни по естествен път, ние с теб няма да сме живи
по-добре да ни го привнесат, а ние да се нагаждаме, което сме доказали че го можем :)

MONI
01-11-2005, 10:35
ама Монка, ние с годините и вековете
сме доказали, че оставени сами на нас си ... ето това около мен и теб правим :)

така че ... явно ако чакаме да се развие самосъзнанието ни по естествен път, ние с теб няма да сме живи
по-добре да ни го привнесат, а ние да се нагаждаме, което сме доказали че го можем :)

Ма ти си прав, аз нали това съм написал че сме тупани и трябва некой да ни контролира и да ни юрка иначе .......

И поради тази причина е по добре да влезем, друг е въпроса дали като влезем немаа се разпадне вече ЕС щото и такива неща познава историята когато БГ се е коалирало..... :wink: :wink: :wink:

BatVas
01-11-2005, 10:51
Е много хора са против бе. Ами аз пък съм "ЗА" - не знам за какво са против - или са "ЗА" управлението на бившата ДС и организираната престъпност - да бе за какво ни е ЕС с някакви си правила, я по-добре да ни управляват бивши полицаи, отрочета на хората управлявали ни повече от половин век. по добре да ни тъпчат и ограбват тези които и до сега са го правили, що да се случва нещо ново (там поне малко по цивилизовано те крадат и оставят и за теб)
Само искам да кажа на всички против един исторически факт - замислете се . След освобождението от Турско робство (Османско присъствие - ако щете го наречете) Много хора не са искали новото - искали са да продължаваме да сме част от старото, изпитвали са носталгия към миналото и не са искали да става промяна - да се запазела старото че тогава било по-добре. Та в човешката природа е нормално да се страхува от промяната и новото - ама аз не се страхувам - кво си мислите извън ЕС ще си останем независими и по силни - да ама не-по силни ще станат хората които са дърпали и дърпат конците - те и тогава ще са силни, ама не толкова-да не си мислите че 500 или 900 милиона са нещо за някоя сериозна мултинационална компания, да ама не - тези си създават закони за да могат да си работят нормално и държат да се спазват (имам впредвид големите компании с обороти в пъти от БВП на Б-я) Ама всеки има право на мнение - явно още не сме дорасли щом толкова хора са против. Да не би случайно да имате повечко пари за пране и за това да се боите от влизането в ЕС - ако е така Ви оправдавам(П.П. - можем да измислим нещо и да помагам :) ) Иска ми се и аз да съм "ПРОТИВ" да имам 100 - 200 милиона и да не бързам защото все още не мога да обясня как така от ченге преди 15 години изведнъж съм станал търговски и финансов гении (за бравих да спомена че Лондон Бизнес скуул и Масачузетския икономически институт не стават за нищо щом възпитаниците има разбират (печелят) по малко от възпитаниците на школата на МВР - те Кейнс,Марковиц,Шарп,Фриидман -ако бяха учили там още по-добри икономисти щяха да са)
Да бе що да влизаме в ЕС - хората които нямат интерес от влизането вече не го казват пряко - те просто промиват мозъци и насаждат в населението негативна нагласа към ЕС. Давам ви за пример силното натякване че ЕС иска увеличение на акцизи и цени - да ви казвам ли кои постоянно повтаря че това е заради ЕС - а ми то били управляващите - ЩО ЛИ ? - те са "ЗА" - да ма не баш. Сега за всичко ще се оправдават че им е виновен ЕС и ще насаждат негативно отношение и ще се опитват да настроиват все повяече хора против ЕС - ами няма време, затова да въведем по-рано високи акцизи-че хората да видят че ЕС не е хубаво - виждам че има хора повярвали.
Е това е моето мнение - не искам да се зазягат хора с различно мнение от мен - това си мисля и си разсъждавам аз.
ЗАМИСЛЕТЕ СЕ И ВИЕ - АЗ МОЖЕ И ДА ГРЕША !!! - опитвам се да мисля!

valjo
01-11-2005, 10:58
от снощи с интерес очаквах мението на Васко :clap2: :clap2: :clap2:
и мога да кажа, че съм очарован, това което аз мисля, той го е оформил супер... :respect:

valjo
01-11-2005, 10:59
таака, а сега всички да се замислим, защо ли Петко "насажда негативно отношение" ако използвам на Васко израза :evil::evil::evil:

търтей
01-11-2005, 10:59
!!!!
ЕВАЛАРКА БАТЕ
:bowdown: :bowdown: :bowdown: :respect:

SIS
01-11-2005, 11:28
Защо съм против ли? Поради ред причини! Първото и основното е, че не влизаме като равнопоставени (стандарта ни е в пъти по-нисък). Айде сега помислете, защо ще ни приемат в евросъюза, след като за тях ние сме просто корумпирани престъпници, "циганчета", просяци и т.н. - отговора е само един - ще ни изтискат още повече. Та Великобритания вече недвусмислено заяви, че няма намерение да дава пари на бедните!!! За правилата - ОК - съгласен съм, че това ще е единствения плюс, обаче каква е цената, която трябва да платим?! Аз пари за пране нямам, но да ви питам тези, които сте толкова "ЗА", да не получавате 3000 евро заплати, че да не ви пука, че цените ще скочат няколко пъти, а заплатите ще ги догонят, АМА ДРУГ ПЪТ!!! Хайде замислете се, защо се говори, че съюза е пред разпадане (жокер: определено не е защото ние влизаме). Защо повечето членки реват, че е скъпо и сега ще въвеждат банкноти от 1 и 2 евро, надявайки се да намалят по този начин цените ?! Ами как да искам да ми се намали стандарта на живот няколко пъти?! Как да искам нещо, което хора с 10 пъти по-висок стандарт от мен не искат?! От чисто практическа гледна точка аз съм твърдо против влизането ни в съюза в следваюите 5 години (поне). Нека се вдигне стандарта, нека хората да са готови да поемат неминуемия спад в стандарта на живот и тогава да влезем.

valjo
01-11-2005, 11:32
тва със "спада в стандарта" е просто комунистическа пропаганда, и промиване на мозъци !

и няма много обшо с реалността, като има конкуренция, цените от самосебе си нагоре няма да идат!

като няма кой да купува, цените няма да идат нагоре

ние стандарта си в тая корумпирана държава няма да оправим, щото няма да има инвестиции, докато няма правила и стандарти !!!

та така ...
аз понеже работя и с двата типа фирми, и нашенските новозилюпени "бизнесменчета" бивши перачи на пари, и с онези, клоновете на чужди фирми ... и много ми е ясна разликата :)
така че, мили деца, от слушане на комунистически пропаганди, тука ше си седим, и ше си кривим джантите, и бензина ни шее скапан и така....

търтей
01-11-2005, 11:34
.
уеуеее
пуашим се то тоа мръсен империалистическоексплоататорски съюз ....
\

ПС колеги топлата вода е открита
преди да пишете некви недосмислици за стандарта и т.н. експлоатация на човек от човека четете господата Adam Smith и John Maynard Keynes
на напредналите рпепоръчвам Alan Greenspan

жокерче - има ги в уикипедията:)

EvgeniiM
01-11-2005, 11:49
Българина иска ЕС щото няма воля сили и дух да се оправи сам, тва е , който е свикнал да си чака заплатата на края на месеца и се надява да му я увеличат ,щот не е ходил пиян на работа, ще се радва на съюза нерушим. Чиновническото мислене , насаждано 50 години такива ни е направило, се искаме да сме под нечия шапка. Посрещайте ги швабите кат братушките преди 60 години и всичко ви е наред

lazy
01-11-2005, 11:50
така че, мили деца, от слушане на комунистически пропаганди, тука ше си седим, и ше си кривим джантите, и бензина ни шее скапан и така....
:th_up: и въобще пропаганди всякакви

SIS
01-11-2005, 12:31
Много ме кефи някой като ми каже как ми е промит мозъка. То верно сте много прави сега като се замислих. Значи идват добрите чичковци от европейския съзюз, оправят ни едно хубаво и нищо не искат. Пък ние между другото ще им пуснем една тълпа с цигани (свободни граници са все пак), ще им вземем работата, щото в чужбина се работи за по-добри пари и те ше ни се радват... Само дето аз не се подавам на пропаганди, защото малко или много мисля сам. Може и да греша, но това си е лично мое мнение! За стандарта на живот - така е - и тука сте прави. Ама те к'во разбират шведите, к'во разбират гърците и французите: по-скъпо им било - по-скъпо друг път. Само така им се струва. Пък и на мен не ми е по-скъпо. Голяма работа, че каското всяка година скача двойно, щото видиш ли като ни приемат в съюза ше пътуваме повече и ше трябва да можем да покрием по техните цени; голяма работа, че и горивото ще стигне техните цени; голяма работа, че искаха да закрием АЕЦ Козлодуй (трябваше един французин да каже, че нашия АЕЦ е по-сигурен от 12-те около Париж); голяма работа, че още отсега притиснаха производителите на вино, за да не могат да подбиват цените на пазара; голяма работа, че цигарите скачат двойно и ракията и тя. Ма то тия неща са ми от промития мозък. Да не говорим пък колко няма значение това, че ще дойде някакъв дебел малоумник от Евросъюза да ми каже, че няма да ям шкембе чорба след тежка вечер или пък с бирата няма да си поръчам дробчета. Верно е - бъдещето в съюза е розово и безоблачно.
Аман от чуждопоклонници, аман от хора, които си мислят, че чуждото е по-добро. Няма лошо в една промяна, но когато си готов да я направиш. С други думи: и аз искам да карам Ферари, обаче и да ми го подарят, няма да мога да си го позволя.

П.П. не съм достатъчно стар, за да съм обременен от комунистическата система!

KGB
01-11-2005, 12:45
Българина иска ЕС щото няма воля сили и дух да се оправи сам

Много кратко и точно казано.

По темата мога да изпиша томове защо ЕС не е доброто за бъдеще на България....но не ми се занимава с това.

Който говори за комунистичекса пропаганда е доста изкуфял...Все против господар плюете, все такъв искате да имате.

Това което дадени хора не можаха да направят навремето с помоща на Германия за 5 години сего го направиха за 50...

пс:Бат Вас много англиш хистори боокс си чел май8)

lazy
01-11-2005, 13:06
Българина иска ЕС щото няма воля сили и дух да се оправи сам

По темата мога да изпиша томове защо ЕС не е доброто за бъдеще на България....но не ми се занимава с това.

Колко време да чакам БГ да се оправи сам ? Още 100 години ? Мерси, аз имам само още двайсетина... Колко време да чакам да си купя нова кола ? Що ли - щото сега ако си я купя и ще трябва да я паркирам на паркинга. Да, ама не искам, не щото нямам 60 кинта, а щото искам като излеза от колата и да си влеза във входа. Не да се разхождам 500м в калта. И не да мисля дали разни кучета няма да гонят жена от паркинга до нас. Щото ако си купя нова кола, или ще ми я вземат за откуп, или кварталните наркоманчета ще отпорят всички лайсни. Кво от това, че всеки ги знае кои са ? И къде в друга държава кражбата на кола е "неправомерно отнемане на МПС" ? Бил го взел да се повози, да се скрие от дъжда или кво беше там ... Ей заради такива неща искам да дойдат дебелите чичковци от ЕС. Щото тук всички са в кюпа, вижте ги как се дърпат сега за новия НПК. За някои им е най-добре да си смърдим заедно в кочинката, кал има за всички. Мерси.
И аз мога да изпиша тонове за розовото ни бъдеще извън ЕС, ма ме мързи. Пък и леко се нервирам ... Не на вас :)

valjo
01-11-2005, 13:31
мда, бат ви Вас поне е чел нещо и може да мисли
а другите само мислят как ше им се дигнат цените ... ;)

абе мили деца, вие замисляли ли сте се, че при твърда законова рамка няма да има нужда да ходим никаде за по високи заплати?
или не сте ? то и сега ги има клоновете и представителствата, които плащат както си му е реда, и осигуровките ти осигуровки и т.н. и т.н.
но какво пречи да станат повече? вместо като досега да са за единици
...

ама шубето е голям страх де, в калта дето си я знаем, си е най добре;)

SIS
01-11-2005, 14:05
"а другите само мислят как ше им се дигнат цените ..." - явно чичко Вальо взема достатъчно пари, за да не се притеснява неколкократното завишаване на цените (евала на такива хора).

"абе мили деца, вие замисляли ли сте се, че при твърда законова рамка няма да има нужда да ходим никаде за по високи заплати" - скъпи чичко, благодаря за пренебрежителното отношение и да - замисляли сме се, само дето тези, които я определят твърдата законова мярка хич няма да им пука колко ще има и няма да има нужда от по-високи заплати.

"... представителствата, които плащат както си му е реда..." - малииииии, е с това изказване изби рибата. Те и в Китай клоновете на Nike, Adidas, Nokia, Sony и т.н. плащат както си му е реда.......5 долара на месец!!! Айде малко по-леко с това, че клоновете, на която и да е фирма, плащат пари като в техните страни в евросъюза, та нали ако беше така нямаше да идват тука.

"ама шубето е голям страх де..." - това пък даже няма нужда от коментар
"...в калта дето си я знаем, си е най добре" - не е най-добре, но просто всяко нещо си е с времето. Ма те между другото и тия, дето толкова им се кланяте си го знаят и за това точно няма да влезем сега...

търтей
01-11-2005, 14:14
мдаа
начи секи взима колкото си заслужава - ако ти е ниска заплата можеш да виниш само и единствено себе си
работи повече и нема да те стрескат цените
нито ще виждаш в ес някой който ще те оправя или не

и почетете малко книжки и ще се сетите що ще паднат цените на много стоки след като влезем в ес

valjo
01-11-2005, 14:15
@SiS
е ти съвсем лично го прие ебаси :oops:

аз не се притеснявам от нищо, това е факт :)
просто всичко е "trade off" :choice:
сами доникъде няма да я докараме, и точно затова тези процеси са необратими, защото и те там са го констатирали това преди 40-50 години, когато ние сме се чудили как да станем "задунайская губерния" :)

както и да е, извинявай ако си се засегнал, аз спорех принципно, и съм нямал предвид никого конкретно .... :handshake:

BatVas
01-11-2005, 14:40
SIS ами много ясно че обикновенния германец или англичанин ще е против неговите данъци да отиват като субсиидии в по-слабо развити икономики на ЕС. Да обаче защото мисли за сега - само че има и по умни хора които са осъзнали нуждата от единен и по възможност по голям пазар с оглед на бъдещето. Какво бъдеще може да има икономиката на една малка общност или държава изправена пред наложени икономически реалности от големите икономики. Да това бъдеще се задава от икономики с голям потенциял Китай,Индия - за да може да се гарантира един нормален пазарен статут и бъдеще на Европейските нации е нужен Евро съюза - дори сега да им струваме пари в условията на глобалните парични потоци и обвързаността на икономиките право на развитие ще има по големия и по-силния икономически, а за да стане това Европа трябва да е единна и по-голяма. Занеш ли какво ще стане след 15 гонини с една държава като Бг , ако има ограничения налагани от икономически силни държави или съюзи. Мислиш ли че ще е възможен износ и съответно развитие на икономиката ако не сме част от по глобална икономика. Защо си мислите че Германия сама по себе си е голяма и силна - хората са го осъзнали че не може да бъде вечно. Да Ви кажа ли защо големите спекуланти се отказаха от управлението на рисковите фондове и защо бе нужно еврото - обяснявал съм и преди за ралята на световна валута...няма да го повтарям.....ще кажа още нещо. Преди не много отдавна Германия загуби около 15 000 000 000 доиче марки от големите рискови фондове и спекуланти. Малко обяснение - дори Германия не може да се справи с глобалните парични потоци и най много спечели фонда на Сорос които само обяви че оттегля инвестициите си от Русия (макар и смешни) те предизвикаха реакцията на пазарите и какво стана - Германската валута реагира- защото Германия беше най-големия инвеститор в Русия (впредвид на предизвиканата криза в Русия) Да обаче преди да се предприеме този ход фондовете бяха вложили достатъчно средства в опции (спекулативни ценни книжа позволяващи с малко средства да се контролират огромни активи - първоначално създадени за хеджиране на позиции и все пак за по бърза реакция на пазара и запазване на пазарните механизми -не ми се обяснява) та от тези си вложения съвсем законно си спечелиха от Бундестага 15 000 000 000 - само за да овладее икономиката си. Това е само пример - такива операции се правеха и с валутите на много други европейски малки държави - да не ги изброявам. Обаче какво стана като се въведе Еврото - ами тези рискови фондове ги няма вече - Сорос обяви оттеглянето си от рисковите фондове също.
логиката на Европейския пазар е запазване напозициите на Евросъюза и по-големите държави и позицията не един по-голям и развит пазар. ето за това е нужно да сме там.
Нямаме бъдеще като самостоятелна икономика - ако сме такива все повече ще се влошава външнотърговския ни баланс, все по малкоо ще изнасяме - защото ако не знаете има доста по високи мита за държавите НЕЧЛЕНКИ и това е за да се защитят икономиките на Съюза. Само заедно повечето държави могат да имат повече суривини и свободното движение вътре да доведе до положително търговско салдо за самата Общност и от там нарастване на продукта в общността, а не изтичане към вече станалите Силни икономики на Китай и Индия, както и САЩ разбира се като голям и водещ пазар. И плюс това да не забравяме какво може да се прави когато валутата ти е платежно средство в много други държави (извън офицялните) изземване на чужд национален продукт (обяснявал съм го)
Мога да говоря много за отрицателните ефекти - може да ги формулирам в раздели и да понапиша към 50-100 страници минимум. Ей така заради хобито често размишлявам за световната икономика и невъзможносста на нито ена съвременна икономическа теория да я обясни напълно и да предложи точен механизъм - дърпаме това лостче и се променя това-каквото можеше преди 70 години Кейнсиянската или още по отдавна класическите икономически теории.
За съжаление и аз едва ли ще измисля някакво обяснение, но пък ми е интерсно да си занимавам главата с това - та от тук следва че може и да не съм абсолютно точен. Едно е неоспоримо - нямаме бъдеще като самостоятелна икономика - не знам дали за след 10 или 20 години. та затова е необходимо да влезем в съза колкото се може по скоро-даже и ако се абстрахираме от 3,5 милиярда евро за първите две - три години. Зашото освен тях следват и инвестиции и т.н.т Правилата и инвестициите ще доведат до вдигането на ниския стандарт - няма друг начин да си вдигнем стандарта. Просто за да имаме всички в държавата по пет ябълки вместо сегашната една ябълка (ниския стандарт) ще трябва да си ги отгледаме, а за това трябва икономика с инвестиции и работещи пазарни принципи. А относно оплакванията че цените ще се вдигнат - те и да не влезем ще се вдигнат - ние купуваме всички суровини и много стоки по международни цени и е неизбежно. По скоро до сега се задържаха на ниско ниво защото все пак се използваха не много пазарни механизми, но не си мислете че това е безплатно- рано или късно това дожежда до загуби от мащаба.
Та пак казвам - не може да се мисли на дребно и да се смята че това е истината. България трябва да е в ЕС - точка. Убедете ме в противното и ще съм ви благодарен!!!

EvgeniiM
01-11-2005, 14:51
Ами ако имаме продукция която си заслужава никой няма да спре да я купува защото имало мито. Ма ясното е че сме лигльовци и никой не иска да прави нещо уникално, малкото които са го правили вече не са в България.А и не мисля че ние сме нужни на някой в този съюз, единствено за работна ръка, тия финансови игри дето ги пишеш Василе са само за юпита, ходи ги разправяй на някой студенти.

valjo
01-11-2005, 14:58
"продукция която си заслужава" !? кво е тва понятие ?!
има продукт и има цена !
когато тази цена е неадеквата, продукта не си заслужава
това не е за студенти, а е практиката
"евтина работна ръка" ?! та ние колко хора сме, на фона на общото че да си мислим че има значение ?!? те които искаха, избягаха

абе най гот от сичкото е, че те искат да влезем
и докато е така, ще стане;)
та кой кво ще да прави/приказва :Yoda:

BatVas
01-11-2005, 14:59
Ами ако имаме продукция която си заслужава никой няма да спре да я купува защото имало мито. Ма ясното е че сме лигльовци и никой не иска да прави нещо уникално, малкото които са го правили вече не са в България.А и не мисля че ние сме нужни на някой в този съюз, единствено за работна ръка, тия финансови игри дето ги пишеш Василе са само за юпита, ходи ги разправяй на някой студенти.

Те може да са за юпита обаче после ги плащат целите нации. Не си прав за продикцията и купуването - няма да произведем нищо ако няма инвестиции и работеща икономика.
Пвярваи ми - аз ще ти повярвам за Инцисиви, Молари и Премолари :D :D :D дано не греша -май така бяха

EvgeniiM
01-11-2005, 15:11
Че ще влезем е ясно, въпроса е кви са плюсовете и минусите, а и това е субективно. В евросъюза не ми допада окрупняването и уеднаквяването, както на повечето алфисти не им допада шапката на Фиат, абе хубава тема за пиипълс утре

BatVas
01-11-2005, 15:21
Да темата е добра - ама смесена с алкохол-ще стане едно приказване :D :D :D
всъщност аз си казвам мнението - противоположните мнения са много полезни и помагат на оптимиста да погледне и други аспекти за да стигне до някаква полуистина - поне за себе си, както и обратното за песимиста е полезно да чуе оптимиста :? :?

SIS
01-11-2005, 15:23
Не съм го приел съвсем лично :D . Просто не ми допадат фрази от вида на "промити мозъци". Както и да е - факт е, че си има плюсове и минуси; факт е, че всеки вижда за себе си дали плюсовете, или минусите са вповече :handshake:. Че ще влезем е ясно, дали ще има благотворно действие това присъединяване времето ще покаже.

търтей
01-11-2005, 15:35
ааа
мноо ви молим
ко ще си говорим за политика пипълсът отпада

BatVas
01-11-2005, 15:40
Не съм го приел съвсем лично :D . Просто не ми допадат фрази от вида на "промити мозъци". Както и да е - факт е, че си има плюсове и минуси; факт е, че всеки вижда за себе си дали плюсовете, или минусите са вповече :handshake:. Че ще влезем е ясно, дали ще има благотворно действие това присъединяване времето ще покаже.
Съгласен съм :cheers: Просто оптимизма е много по-градивен :D

EvgeniiM
01-11-2005, 16:27
Абе Вальо Ферари дали си струва цената , или другите тем подобни. А за оптимистите- аз мисля че в тоя клуб песимисти няма, за да си купиш Алфа си трябва голяма доза оптимизъм

търтей
01-11-2005, 16:30
Абе Вальо Ферари дали си струва цената , и

струва си - цената е това което накой е готов да даде за данена стока
няма НИЩО общо със себестойността на стоката

EvgeniiM
01-11-2005, 16:38
Струва си дръжки, не че не знам за цената и себестойността, но именно това е уникалния продукт- нещо което би се купило на всяка цена без оглед на мита акцизи и други усложнения

KGB
01-11-2005, 21:35
"NOVUS ORDO SECLORUM"

valjo
01-11-2005, 21:53
Абе Вальо Ферари дали си струва цената , или другите тем подобни. А за оптимистите- аз мисля че в тоя клуб песимисти няма, за да си купиш Алфа си трябва голяма доза оптимизъм
абе Евгени, ако Ферари го направят 100млн Евро ще го купи един единствен - Бил Гейтс и фирмата ше фалира!
така че не ми гавари, безценни стоки няма
има безценни добродетели, но те са предмет на друга тема
цинико :)

BatVas
01-11-2005, 22:03
"NOVUS ORDO SECLORUM"

Os pecten osis pubis :D

айде малко кирилица :D :D

Dodo 155
01-11-2005, 23:09
Сигурно като влеземе в заветния ЕС, ще трябва да си паркирам колата на някое гробище защото няма да отговаря на доста изисквания
Това въобще не е така ... И не виждам поводи за притеснения ...
Искрено се надявам да си прав :wink:
Но в България винаги са се преувеличавали нещата :wink: Ще си натегнат задниците нашите политици и ще приемат някой малоумен закон, така че да не бързаме :idea: Българина е бил винаги по-европеец и от най-голямия европеец :lol: :lol: :lol:

KGB
01-11-2005, 23:20
Не знам...но ако малко си отворите очите, ще видите, че цените в България на много неща са по-високи от тези в ЕС....храната в БГрия е страшно скъпа,телефоните (за мобилните да не говорим..там сме втори),електричеството,дрехи....дори нафтата в ни е по-скъпа от Гърция....

Като сметна всичките ми застраховки...гражданска,каско,зелена карта и ги сравня с тези в ЕС не сме много далече...

НО в БГ все се опитват да ни обедят колко е ефтино....и колко още трябва да се вдигат цените...аре аман от политици в тая държава....до като народа се държи като овца...ни ЕС ни никой няма да ни оправи.

valjo
01-11-2005, 23:24
Не знам...но ако малко си отворите очите, ще видите, че цените в България на много неща са по-високи от тези в ЕС....храната в БГрия е страшно скъпа,телефоните (за мобилните да не говорим..там сме втори),електричеството,дрехи....дори нафтата в ни е по-скъпа от Гърция....

Като сметна всичките ми застраховки...гражданска,каско,зелена карта и ги сравня с тези в ЕС не сме много далече...

НО в БГ все се опитват да ни обедят колко е ефтино....и колко още трябва да се вдигат цените...аре аман от политици в тая държава....до като народа се държи като овца...ни ЕС ни никой няма да ни оправи.
ааа я какво разумно мнение от Петкан, да не верва човек :tongue:
ето батенце, виждаш ли как сам докарваш извода
а бат Вас е най-прав, човека го обясни дори
ама на такива детоне са учили ептен грам макроикономика .... няма им проговори :grandpa:
мдамм :)
ч'тение му е майката, мили деца :Yoda:

Dodo 155
01-11-2005, 23:32
... пич, моите уважения, но ако махнат Бакрасите, ЗИЛовете МАЗовете и 2т-поверите от улиците, аз съм склонен да инвестирам в Евро3 катализатор !!!! - и изобщо, малко е тесногръдо да говорим "аз ше трябва да си измажа фасадата, а аз да си оправя емисиите на колата" и затва по добре да си тънем в хаоса и смрадта !
Вальо, нито моята кола, нито твоята, нито на който и от колегите Алфисти е баркас, ЗИЛ или там двутактободобно :lol: :wink: Но "паркирането" в гробището, когато ти обявят за година - 500Е ГО, 200Е минетка и още 500Е защото нямаш ЕВРО 3, а цялата ти кола струва 2500Е, сам ще си я закараш там :wink: Ще скокнеш до първата банка да станеш роб на автокредит и ще закупиш нов автомобил, за който 2-3г. няма да си задаваш въпроса "Има ли смисъл да давам пари за годишна подръжка толкова колкото струва цялата кола :?: " След 3-4г. "филма" се повтаря .... и пак и пак :wink: Не че имам нещо против да карам нова кола, но имам против да съм роб на "еврейски" кредит или червените пари, които са парите на нашите бащи и майки:!: Кой би имал изгода от такива условия :?: Вносителите на нови коли, банките, застрахователните дружества :idea: т.е. там където е насочен основния капитал :idea:
Мога и да греша, но аз съм против режима в който живяхме до 10 Ноември 1989г., но не съм и съгласен с криворазбраната ДЕМОКРАЦИЯ, която се оформя през последните 15г. Аз съм за чистия капитализъм, там където този който си скъсва гъза от работа получава и живее добре, а тези които ги мързи биват принуждавани да си изкарват поне хляба, който им дава държавата :idea:
Аз работя по 12-14ч. на ден, ходя като ненормален из България за 2 пъти повече пари, отколкото социалните на един мързелив циганин :idea:
Е ЦИГАНИН ДА СИ В НАШАТА ДЪРЖАВА :lol: :lol: :lol:

п.с. Колкото и пари да хвърлиш по твоята кола, пак не можеш да вземеш ЕВРО 3 :wink: Той не се издава само за изгорели газове :wink:
А ГАЗ-та с която карам е по-екологична и от ЕВРО 4 :wink: Моите изгорели газове са 0,02% на ГАЗ (съвсем скоро ходих на реглаж), като в това се включва и маслото което минава през сегментите :wink: :lol:

valjo
01-11-2005, 23:35
еее де Додоооо
с тая конкретика :):)

ок де и аз ше си тура газ за пред куките мамаим дееба;)
тука идва "поблгарявабето" на евро практиката
а именно
те искат
ние викаме, да бе , как
и си праим квото си знаем :)))))))))
е ше ни изловат но 5 години мин преходен период и още 4-5 додет ни фанат спатиите
аз са надяям да см стигнал стандарта за нова алфа на секи 3 години и да не мисля за такЪви простотий ;)
ГО и Минетка да ми ги плаща фирмата, и такиви благинки
не ти ли се струва розова моята визия ;)))

Dodo 155
01-11-2005, 23:43
еее де Додоооо
с тая конкретика :):)

ок де и аз ше си тура газ за пред куките мамаим дееба;)
тука идва "поблгарявабето" на евро практиката
а именно
те искат
ние викаме, да бе , как
и си праим квото си знаем :)))))))))
е ше ни изловат но 5 години мин преходен период и още 4-5 додет ни фанат спатиите
аз са надяям да см стигнал стандарта за нова алфа на секи 3 години и да не мисля за такЪви простотий ;)
ГО и Минетка да ми ги плаща фирмата, и такиви благинки
не ти ли се струва розова моята визия ;)))
:D :D :D
ЩЕ СЕ МОЛЯ ДА СИ ПРАВ :wink:
Дано аз изглеждам черноглед тогава :wink: :D
Но това с фащането на спатиите ми хареса :lol: :lol: :lol: типично по български :wink: :lol: :lol: :lol:

KGB
02-11-2005, 00:24
Аз искам да ви дам един пример как сами можем да си помогнеме...а да чакаме на ЕС да ни оправи

В продължение на 4-5години канализацията на блока в който живея се беше пропукала и наводняваше основите на блока, както и абонатната станция...беше се стигнало до там, че ако не я оправихме до няколко години можеше и блока да тръгне да пада...(ако не беше добре построен и беше панелка до сега и да е паднал)....Но през цялато това време освен скандали нищо друго не се случваше в блока. Бившето ръководсто си е правило далаверите и освен аварийно изпомпване на водата друго не е направило с блока.

Завърших аз в Канада и противно на съветите на много хора се върнах в БГ...и малко по-малко се запознах с цялата история около блока и неговата канализация. Аз с помоща на още няколко човека от блока свикахме събрание, което беше доста бурно и както знаете простаците в подобен момент взимат надмощие, както е ставало и на предишните събрания. Трезво мислищите хора се разотиват в такъв момент и отново нище не се получава.Простаците не искат да плащат толкова "скъп" ремонт по около 250-400лв на апартамент се падаха след като събрахме оферти.

Този път не стана така.

Аз се просветих в законите на странта за етажна собственост или там както беше..както говорих и с адвокат как може да ги накараме тия да платят преди да е паднал блока. Е имало начин..имало закони....та се стигна до заплахи със съд...по време на скандалите...хората решиха да ме изберат за председател на домсъвета на блока. След като взех власта 8)

Създадохме надзорен съвет от 3ма души които да следят как ръководството си върши работа...и които да имат последната дума при завършаването на ремонти (както и да направят финансова ревизия на предишното ръководство)...дали да се превадат парите или не. Касиера на блока да няма "нищо" общо с вземенето на решения по ремонти. Тоест да не може да решава на собствена глава къде и как да се дават пари както се правеше преди и се източваха пари от блока. Назначих и Зам.предедател на блока...както и етажа на който се полагаше да оглави ръководството да стане УС съвет. С тази организация успяхме да съберем 10 000лв. да направиме цялостен ремонт на канализацията за по-малко от два месеца в това време и ремонта....преди това 5 години скандали лутане и нищо.

В момента (година по-късно) сме събрали средства за цялостен ремонт на покрива, както и за цялостен ремонт на входа, смяна на портала....а за догодина вече като са минали всички тежко ремонти и градинар ще си назначим да ни се грижи за градинката. И тогава като дойде някой ще си казе...еха къде попаднах...тука като в Европата.

Та питам се аз дали ЕС има нещо общо с това...или пък дали ако бяхме чакали да влезнем в ЕС някой щеше да дойде да ни оправя простотията...не естествено...

И дали както ние си оправихме блока, не можем и ние да си оправим държавата!

Ако САМИ не си помогнем няма кой да ни помогне...така, че драги мой не си мислите, че като ни вкарат в ЕС и изведнъж пътища, култура на пътя, мърсотията, кражбите и други неща ще спрат или променат...те си зависят напълно и само от нас. Тогава ЕС ли ще ни е виновно за нашата собствена простотия???

ТА въпроса за България и ЕС е да мислим в по далечно бъдеще, когато нещата станат "нормални"...може би тогава ще разберем, че ЕС само ни е използвало и ни спира развитието.

Зад ЕС не стоят хората от ЕС (а интересите на банки,корпораций и т.н.)...ако беше така какво по хубаво от това всички да сме заедно.

пс:пак повтарям ЕС има свойте хубави и лоши страни...но не може едни продажници каквито са нашите политици, да ни продадат без пазарлък. ЗА това в момента въобще не би било добре да влезнем в ЕС.

156 m-jet
20-05-2006, 20:30
мдаа
начи секи взима колкото си заслужава - ако ти е ниска заплата можеш да виниш само и единствено себе си

100процента е вярно това :!:
АЗ търся управител и не мога да намеря, само жмел има ..... неквалифицирана и МъРЗЕЛИВА работна ръка колкото искаш.Не , че не плащам, давам 800лева плюс премия на 3 месеца и служебен автомобил. Ама няма и няма, ще се наложи от чужбина да си докарам :!:

156 m-jet
20-05-2006, 22:50
"NOVUS ORDO SECLORUM"

Magnus ab integro saeclorum nascitur ordo :D

голямата риба
22-05-2006, 11:55
[quote="търтей":2y5vvbnq]мдаа

100процента е вярно това :!:
АЗ търся управител и не мога да намеря, само жмел има ..... неквалифицирана и МъРЗЕЛИВА работна ръка колкото искаш.Не , че не плащам, давам 800лева плюс премия на 3 месеца и служебен автомобил. Ама няма и няма, ще се наложи от чужбина да си докарам :!:[/quote:2y5vvbnq]
ами колега аз пък да ти кажа е абсолютно верно
незнам с каква представа живееш за реалноста в България
обаче вече 800 лева заплата взима персноал който няма никакви управленски функции
а ти искаш на всичко отгоре и човек дето ще е и материално отговорен

така, че както каза един съфорумник онзи ден "за грош петел, за грош пее"

търтей
22-05-2006, 12:03
мда рибата е мега прав
управител квалифициран под 3 000 забрави
е верно - можеш да си намериш и за 500, нооо нема да става за нищо

valjo
22-05-2006, 12:16
мдам , за управител тая стартова заплата няма да привлечеш нищо различно от завършващи студенти :)

BatVas
22-05-2006, 14:45
Може ама ако е управител в градче до 30-40 хил души - иначе за София за 800 лева забрави - особенно ако искаш да върши работа. Само за сведение в частна фирма мой колеги състуденти без да са управители а просто на отговорни позиции вземат чисто по 1500 лева+служебен телефон без лимит+служебна кола (колата е екстра и не им е необходима за работа - просто ходят от къщи до работа с нея и събота и неделя си джиткат) е те разбира се си заработват парите отвсякъде.
Понеже наскоро провеждах интервюта искам да ти кажа че в София има ЛИПСА на достатъчно качествени кадри и дори не говоря за ръководни позиции - просто кадърните хора струват пари и съответно изкарват пари. Преди 3 години нещата с заплащането стояха по друг начин, ама сега истината цената на квалифицирания труд доста скочи. :!: :idea:
Пожелавам ти да намериш точен човек и важното е да го мотивираш за бъдещи резултати и увеличения . Да може да му дадеш начална 800+процент и екстри, ама трябва да го убедиш че процента ще е достатъчно и ще се увеличава и це ще си струва да работи все едно фирмата е негова за да вземе процента. Ако попаднеш на способен човек се постарай да се чувства като партньор с малък дял за да може да бачка здраво , а и така ще бъде по добре закрепен към мястото и няма да те напусне заради по-добра оферта след една година- тъкмо когато си му създал контакти и си го обучил.

viki
22-05-2006, 15:16
За 555

156 m-jet
22-05-2006, 15:19
Да може да му дадеш начална 800+процент и екстри, ама трябва да го убедиш че процента ще е достатъчно и ще се увеличава и це ще си струва да работи все едно фирмата е негова за да вземе процента. Ако попаднеш на способен човек се постарай да се чувства като партньор с малък дял за да може да бачка здраво , а и така ще бъде по добре закрепен към мястото и няма да те напусне заради по-добра оферта след една година- тъкмо когато си му създал контакти и си го обучил.

Ами да де, нали това писах, 800на месец плус премия на 3 според Зависи каква работа е свършил :!: Но да дам 2000 твърда Заплата, се едно да ги хвърля на вятъра......Заплатата е според труда. Да се воЗи на служебна кола и да говори по телефона беЗплатно всеки може

156 m-jet
22-05-2006, 15:26
За 800лева на месец ,даже няма да си направя труда да излизам сутрин от къщи !Че на мен разходите са ми 2 пъти по-големи :shock: BatVas ти го е написал много точно ,вслушай се в думите му :)

Е, :D :D :D аz имам лични поЗнати който хачат по 2000 еуро на вечер като ходат да се раЗвличат и се чудат как хората живеят с по малко от 10.000еуро на месец.....

Но , тук става въпрос За нормални средностатистически хора и аЗ търся такъв един/на от тях :D

BatVas
22-05-2006, 15:42
Не че няма да намериш - може - ама се намират трудно качествени хора - като го намериш сам му кажи че това е стартово и ако ти хареса как работи му дай повече след 3-6 месеца. Просто и с работната сила е същото като с всяка стока - "Ефтиното винаги излиза скъпо" :!: :!: :!: :!:

голямата риба
22-05-2006, 22:44
За 800лева на месец ,даже няма да си направя труда да излизам сутрин от къщи !Че на мен разходите са ми 2 пъти по-големи :shock: BatVas ти го е написал много точно ,вслушай се в думите му :)

Е, :D :D :D аz имам лични поЗнати който хачат по 2000 еуро на вечер като ходат да се раЗвличат и се чудат как хората живеят с по малко от 10.000еуро на месец.....

Но , тук става въпрос За нормални средностатистически хора и аЗ търся такъв един/на от тях :D

твойта е точно
едно си баба знае и това си бае

но това е типично за нас българите, никога не се вслушваме в думите на другите защото сме специалисти по всичко
все пак рано или късно ще се убедиш в правотата на нашите думи

П.П. само за твое сведение наемите на 2 стаен в София започват то 200 евро нагоре

viki
23-05-2006, 08:19
3333