PDA

View Full Version : Странна загуба на масло

wwwolfish
01-09-2008, 18:59
Здравейте,
Купих си колата преди половин година.Дадох я в сервиз за смяна на консумативи.Казаха ми,че са ми сменили маслото и филтрите.Казаха също,че двигателя бил в отлично състояние.Направи ми впечатление,че за около 5000 км. долях около 2 литра масло.Помислих,че го гори и я закарах в друг сервиз.Прегледаха колата,форсираха я за да проверят дали пуши,но изобщо не пушеше дори и при почти максимално изфорсирване и палене на студено.В ауспуха само малко сажди,които се изчистват от пръста при съвсем леко разстъркване.Свещите - бели.Забелязаха леко омасляване около областта на картера и ми предложиха да ми сменят гарнитурата на картера.Смениха я и за 700км.. долях около 800 гр. масло.Помислих,че въпреки сменената гарнитура теча се е усилил и я върнах в сервиза.Отдолу обаче имаше съвсем леко омасляване от пробката на картера и ми казаха,че е невъзможно да е изтекло толкова много масло за 700 км.Отново форсираха двигателя ,и се очудиха че изобщо не пуши и не разбраха каде е отишло това малсо.Казаха ми,че вероятно са ми пробутали масло менте.Но все пак ако е така и би следвало да го гори защото не е подходящо за мотора,защо не пуши и свещите са бели?Казаха ми,че може и изобщо да не са ми сменяли маслото ,а само да са ми взели парите.какво да прявя,да го сменям ли?И какво е подходящо за двигател 1,8 TW alfa 146.?Някакви идеи защо губя масло-може ли да загубя вече над 3 литра масло,без грам да ми пуши мотора,само от пробката на картера?При такава загуба на масло не трябва ли отзад да е димна завеса?

code
01-09-2008, 19:36
Алфите горят масло по-принцип, някои казват че не доливат въобще ама на мене не ми се вярва. Някой се изцепи че до 1л на 1000км било нормално смятай за какво иде реч . .

lulin racing
01-09-2008, 20:02
Здравейте,
Купих си колата преди половин година.Дадох я в сервиз за смяна на консумативи.Казаха ми,че са ми сменили маслото и филтрите.Казаха също,че двигателя бил в отлично състояние.Направи ми впечатление,че за около 5000 км. долях около 2 литра масло.Помислих,че го гори и я закарах в друг сервиз.Прегледаха колата,форсираха я за да проверят дали пуши,но изобщо не пушеше дори и при почти максимално изфорсирване и палене на студено.В ауспуха само малко сажди,които се изчистват от пръста при съвсем леко разстъркване.Свещите - бели.Забелязаха леко омасляване около областта на картера и ми предложиха да ми сменят гарнитурата на картера.Смениха я и за 700км.. долях около 800 гр. масло.Помислих,че въпреки сменената гарнитура теча се е усилил и я върнах в сервиза.Отдолу обаче имаше съвсем леко омасляване от пробката на картера и ми казаха,че е невъзможно да е изтекло толкова много масло за 700 км.Отново форсираха двигателя ,и се очудиха че изобщо не пуши и не разбраха каде е отишло това малсо.Казаха ми,че вероятно са ми пробутали масло менте.Но все пак ако е така и би следвало да го гори защото не е подходящо за мотора,защо не пуши и свещите са бели?Казаха ми,че може и изобщо да не са ми сменяли маслото ,а само да са ми взели парите.какво да прявя,да го сменям ли?И какво е подходящо за двигател 1,8 TW alfa 146.?Някакви идеи защо губя масло-може ли да загубя вече над 3 литра масло,без грам да ми пуши мотора,само от пробката на картера?При такава загуба на масло не трябва ли отзад да е димна завеса?

Колега ще ти кажа от моя скромен опит,че е много възможно маслото да е кофти за Алфата! Като я взех моята беше с Приста Супер Бензини и за една седмица от понеделник до понеделник бях налял 1 литър масло,така че смятай..... Селения му е майката за Алфа Ромео!Успех :cheers:

trustworthy
01-09-2008, 20:23
Напиши 'маслен сепаратор' в търсачката и виж какво ще ти излезе ;)

wwwolfish
02-09-2008, 10:15
За 700 км. да изгори 800 гр. и изобщо да не пропушва,ауспуха да е бял и без следи от масло не ми се вярва.Това е сериозно количество и би трябвало ако го гори да дава поне част от нормалните симптоми ,когато една кола гори масло.
Не е ли така? Или може да си гори по 1 л. на 1000 км. без да пуши грам и без да има някакви симптоми за проблем с двигателя????

ALFA155Ts
02-09-2008, 11:25
Ако мотора ти е Туин спарк. Значи отиваш пак в сервиз ! и им кажи да ти отворят капака на клапаните от вътрешната му страна има един маслен сепаратор има теми за това маи аз бях пуснал една ! да ти го почистят и ще спре да гори масло ! и аз така бях се разпобъркал свалих капака промих го от събралия се нагар и вече 8000км още не съм доливал масло. Това ти е проблема сигурен съм тои се запушва и от там идва този разход. На един приятел с ГТВ тук в бургас и тои залетя да сменя сегменти и слид тази операция за 4000 км не е долял грам!http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=19444&highlight=ALFA155Ts

DerMeister
02-09-2008, 11:27
Наистина в книжката пише, че разход на масло до 1 литър на 1000км е допустим.
Моята също харчи масло, не мога да установя колко, но е по-малко от 1 литър на 1000км. и не пуши грам и няма течове(поне видими). Сега ще следя колко ще изхарчи и ако е повече от 2 литра за 10000км. мисля и аз да прочета темите за масления сепаратор.

alfozo
02-09-2008, 11:27
За 700 км. да изгори 800 гр. и изобщо да не пропушва,ауспуха да е бял и без следи от масло не ми се вярва.Това е сериозно количество и би трябвало ако го гори да дава поне част от нормалните симптоми ,когато една кола гори масло.
Не е ли така? Или може да си гори по 1 л. на 1000 км. без да пуши грам и без да има някакви симптоми за проблем с двигателя????

Ами аз три пъти съм сменял маслото,само със ЕSSO 15-40. и мотора си гори по 300-400гр. на 8000км. и съм доволен. и моята не пуши,сух ауспух.И за напред пак това масло ше наливам. :idea:

pres
02-09-2008, 19:32
може би е нормално при определен вид каране при мен сам забелязал 4е когато я кара жената по4ти не го бута а когато аз и навартя за 2-3 дни 700-800 километра и доливам

ssveto
03-09-2008, 08:35
Колега ще ти кажа от моя скромен опит,че е много възможно маслото да е кофти за Алфата! Като я взех моята беше с Приста Супер Бензини и за една седмица от понеделник до понеделник бях налял 1 литър масло,така че смятай..... Селения му е майката за Алфа Ромео!Успех :cheers:

А при мен е точно обратното! За 3000км с тази измислена Селения долях около 1,2литра. Но откакто съм с Приста Супер Бензин 10W40 вече почти минах 5000км и да съм долял 200мл. :static:

poison1912
04-09-2008, 07:43
незнам пичове обаче аз доливам на 600км. горе долу по литър и ползвам само selenia gold. и твърдо смятам да го сменям понеже ми се струва бая течно,а колата не нова ?!
алфа 146 1.4 тс. 1999

DerMeister
04-09-2008, 11:13
незнам пичове обаче аз доливам на 600км. горе долу по литър и ползвам само selenia gold. и твърдо смятам да го сменям понеже ми се струва бая течно,а колата не нова ?!
алфа 146 1.4 тс. 1999
При тебе има сериозен проблем, не е от маслото. За 600км, да харчи един литър, сигурно имаш теч! :crazy:

Pinky
04-09-2008, 12:10
Или маслото е менте, щото голд по принцип не е тънко масло.

poison1912
04-09-2008, 18:00
за течове няма, т'ва съм го гледал доста,а маслото го взимам попринцип от "динекспреса" би трябвало да е добро,но нали е синтетично и ме се вижда по рядко.
незнам защо така го духа но наистина смятам да го сменя и да пробвам дали и с друго ще е така. за двигатела казаха че е наред всичко.

INTEGRALE
10-09-2008, 11:31
за течове няма, т'ва съм го гледал доста,а маслото го взимам попринцип от "динекспреса" би трябвало да е добро,но нали е синтетично и ме се вижда по рядко.
незнам защо така го духа но наистина смятам да го сменя и да пробвам дали и с друго ще е така. за двигатела казаха че е наред всичко.

Първо колега си почисти сепаратора.
В Динекспрес не знам дали въобще са чували за този сепаратор, защото отвориха го и пак си го затвориха капака на клапаните с цяклата мръсотия
Второ твоята кола трябва да се кара със Селения 20 К, не Голд /има разлика/. И не го купувай от Александър Ауто.
Сега ще пробвам с Agip и ще пиша дали е по-добре от 20 К.
Почти сигурно, че ще се оправи разхода на маслото ти!

vlado_iv
10-09-2008, 23:23
Аз съм минал 10.000 км без грам спад
Има значение от маслото и то много голямо.
Но в един момент то става рядко за мотора и за това се преминава на по - гъсто.
Но майстор ще ви го обясни на място и точно.

poison1912
11-09-2008, 09:07
мерси колега,ще видим какво ще направим по въпроса

autoitaliano
24-09-2008, 09:04
При мен е около 3л на 10000км с Кастрол .Сега ще сложа Селения пък ще видим.Чух за този сепаратор и ще помоля майсторчето да го почисти.Любопитно ми е колко дават разход на масло по книжка,едва ли е 1л на 1000 .

DerMeister
24-09-2008, 14:28
В книжката пише: Разход до 1 литър на 1000км е допустим!

RoninNT
28-01-2009, 23:52
прати ми линк за тази книга за да видя за какво става дума ... че не мога да намеря раководство на потребителя което ме устроива