Log in

View Full Version : Екотакса.Законна ли е?

Слав
10-09-2008, 06:34
Не знам дали знаете колеги, но има нова такса, когато регистрираш автомобил.Наречена е "потребителска такса" от така обичаните ни КАТ.

По принцип варира взависимист от възрастта на автомобила:

1. Над 10 години - 200 лв.
2. От 5 до 10 години - 190 лв.
3. За нов автомобил - 150 лв.

Днес разговарях с адвокат и ме информира, че при обжалване тази такса ще отпадне.
Насочи ме и към кого да се обърнем:

Асоциация за Европейска интеграция и човешки права (Eurorights)

Пловдив, 4000, ул.”Хан Кубрат” №2, ет.3
тел/факс: 032/62 32 44; 032/62 32 64; 032/26 40 97
e-mail: hurights@mail.bg
www.eurorights-bg.org

Сайта, от който е инфото е този: http://www.eurorights-bg.org/bg/categories/team/biographies/m_ekimdjiev.html

Човека, към когото можем да се обърнем е Михаил Екимджиев.

Молбата ми е някой колега/и или колежка/ки от Пловдив да отделят малко време, за да отидат до посочения адрес и лично да разговарят с човека.Нека каже какви са вариантите.Това е обществена организация и няма да струва пари, които да вадим от джобовете си, за да плащаме за услугата.Нека поне веднъж направим нещо смислено за себе си.

Смятам, че сме длъжни да защитаваме правата си.Още повече, че става въпрос за не малко пари.Вярвам, че и вие не искате да плащате всеки път по 200 лв, когато регистрирате автомобил.

Благодаря предварително!

Поздрави!
Слави :)

Gogata
10-09-2008, 08:28
Аз два пъти олекнах с тази Екотакска,само за тази година...
А има една табличка в КАТ точно за тези Екотакси и тенденцията е с всяка следваща година тя да се увеличава.Не си спомням точните цифри,но до 2011 ще е почти двойна.
Лично аз не смятам,че ще стане нещо,но все пак ви желая успех!

fred
10-09-2008, 20:25
Ами според мен се плаща еднократнто, при първа регистрация в КАТ,миналата година я нямаше,явно е то тази, а дали е законна или не, има адвокати, както може да пишеш и на чист български до съответната еврокомисия и без да плащаш на адвокати или каквито и да е такси, проучи коя е точно съответната комисия.Лично аз също съм против:no_no_no: Много хора си гонят правата и така трябва, с вяра нищо не става в такива случаи - както мисли колегата Гогата

Gogata
10-09-2008, 21:11
Ами според мен се плаща еднократнто, при първа регистрация в КАТ,миналата година я нямаше,явно е то тази, а дали е законна или не, има адвокати, както може да пишеш и на чист български до съответната еврокомисия и без да плащаш на адвокати или каквито и да е такси, проучи коя е точно съответната комисия.Лично аз също съм против:no_no_no: Много хора си гонят правата и така трябва, с вяра нищо не става в такива случаи - както мисли колегата Гогата

Може би си прав,но нямам излишно време и нерви,а също така и средства да се занимавам с тромавата бюрокращина за една кауза,която най-вероятно няма да бъде спечелена.

blank_jack
10-09-2008, 21:39
т'ва е поредната простотия измислена като хранилка за някои...идиотщини, поне да знаеха защо се събират тия пари и за какво трябва да се ползват, а не да ги събират...щото и в други държави събирали ... изроди мръсни ...

Ранобудниче
10-09-2008, 21:41
ЗАКОН за опазване на околната среда
Обн. - ДВ, бр. 91 от 25.09.2002 г.; ....; изм. и доп., бр.52 от 06.06.2008 г.

Чл. 56а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2008 г.) (1) Лицата, притежаващи моторни превозни средства , които чрез своето устройство, действие или използвано гориво причиняват замърсяване на атмосферния въздух, нарушаване на озоновия слой и промяна в климата, заплащат еднократно при първа регистрация екотакса в размер и по ред, определени с акт на Министерския съвет.
(2) Екотаксата по ал. 1 постъпва в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

LeoVin4i
10-09-2008, 22:03
Ако автомобилът е регистриран вече, и се пререгистрира от новия собственик пак ли се плаща таксата или е само за "новия" внос ?

Gogata
10-09-2008, 22:20
Ако автомобилът е регистриран вече, и се пререгистрира от новия собственик пак ли се плаща таксата или е само за "новия" внос ?

Екотакса се плаща само при първа регистрация в България.

Dodo 155
12-09-2008, 07:53
ЗАКОН за опазване на околната среда
Обн. - ДВ, бр. 91 от 25.09.2002 г.; ....; изм. и доп., бр.52 от 06.06.2008 г.

Чл. 56а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2008 г.) (1) Лицата, притежаващи моторни превозни средства , които чрез своето устройство, действие или използвано гориво причиняват замърсяване на атмосферния въздух, нарушаване на озоновия слой и промяна в климата, заплащат еднократно при първа регистрация екотакса в размер и по ред, определени с акт на Министерския съвет.
(2) Екотаксата по ал. 1 постъпва в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.
Всяка година плащаш данък, като част от него отива за опазване на околната среда :respect:
Всеки ден, когато сипваш гориво, доста голяма сума отива пак за тази околна среда :respect:
Какво прави държавата с околната среда - :repuke:
Парадокс!
В Германия 1993г. ако от колата ти капнеше течност върху зелена площ или пътя, глобата стартираше от 350 марки :mrgreen:
По тази логика, Кремиковци трябваше да плаща милиарди дневно на държавата, за да може да работи :furious:

Слав
12-09-2008, 16:50
Колеги,
вместо да си чешете езиците и да анализирате ситуацията аз ви го казах простичко.

Таксата може да отпадне с едно просто обжалване!!!
Обжалването ще се направи от институцията,която е в Пловдив и на която дадох координати.

Единственото, което моля е да не ходя до Пловдив, а някой съвестен колега с гражданско съзнание да отиде да постави въпроса пред Екимджиев.

Това е всичко, което се иска в задачата!Нищо повече.Толкова ли е трудно? :no:

fred
12-09-2008, 19:08
Може би си прав,но нямам излишно време и нерви,а също така и средства да се занимавам с тромавата бюрокращина за една кауза,която най-вероятно няма да бъде спечелена.
Това ни е проблема на нас, че предварително се отказваме и не искаме по ред причини, аз лично се стремя поне да окзавам съпротива на някои неща /боря се с катаджии, за права на потребителя, не че съм поел на кръстоносен поход/.Малките камъни обръщат колата, по добре е да го направиш, даже и нищо да не стане, следващият път пак:cheers:, това ни е изхода.
Естествено това включва и предложението на колегата Слав.