PDA

View Full Version : Проблем с осветлението в купето

Fernando
10-09-2008, 09:39
Здравейте Алфисти,

Имам проблем с осветлението в купето.Когато отворя шофьорската врата лампичката в купето светва и изгасва.Понякога въобще не светва а виждам,че отзад има още една лампичка на тавана която въобще не свети.Не съм сигурен дали е от бушон защото понякога си светва предната лампичка.Ако някой го е имал този проблем нека помогне.
Благодаря предварително.

Аlfa Romeo 146 TS 1,4 - 1997 г.

bobi_kz
10-09-2008, 11:22
ами провери за всеки случей бушона възможно е да е от него смениго и виж какво ще стане :) успех

tonov
10-09-2008, 14:06
Е къв бушон да проверява, като е един и същи и за предната и задната лампа ???
Първо провери крушката, двете лампи светят едновременно.

jjkale
10-09-2008, 17:23
провери крушката

Fernando
11-09-2008, 21:44
Проверих крушките всичките са здрави не са изгорели.Интересното е,че когато запаля двигателя и отворя вратите предната лампа си свети и когато затворя угасва,но задната и тази в багажника въобще не светят а пък не са изгорели.Проверих бушоните и всички са добре.Благодаря ви за помощта.

tonov
11-09-2008, 21:51
Може да имаш проблем с модула за управление в такъв случай :screwy: Някъде под задната седалка е. Има два вида модули и при теб може да е по-новия, при който задната лампа и тази в багажника се управляват отделно...

Fernando
11-09-2008, 22:31
Благодаря ти за бързия отговор,само да те питам какво представлява този модул и подлежи ли на ремонт или смяна.Трябва да махна задната седалка ли и коя от двете?Радвам се,че има хора които са готови да ти помогнат.

tonov
11-09-2008, 22:38
Ми честно казано не съм го и виждал този модул :? Само на картинка.
Няма да махаш седалките, вдигат се напред на панти. Модулът би трябвало да е отдолу под звукоизолацията. Ще се опитам да ти намеря схемата на свързването му.

Fernando
11-09-2008, 22:44
Mного ти благодаря за съдействието.Не е болка за умиране,но бих искал да си го оправя защото Алфата ми харесва много.Досега не бях карал Алфа,но един приятел ме запали и аз съм много очарован.Всяка марка кола си има недостатъци,но това са коли за ценители.

tonov
11-09-2008, 22:48
Ето:

Fernando
11-09-2008, 23:00
Мерси за инфото сега мисля че ще намеря проблема като проследя по схемите.

AlFonSovCi
12-09-2008, 13:31
Да ви питам и аз за това осветление в купето. Като отварям вратата не ми свети лампичката в купето, а като я светвам от копчето няма проблеми всичко е ОК. В багажника лампата си работи без проблеми. Някой да даде съвет какво да се прави. Мислих си че е от бушона на при положение че си я свтвам от копчето май не е бушон (или бъркам). :)

Fernando
15-09-2008, 10:40
Може би имаш същия проблем като мен.Изтегли си схемите и провери.Може и да е от този модул за който писахмпо нагоре.Успех

AlFonSovCi
15-09-2008, 16:54
Може би имаш същия проблем като мен.Изтегли си схемите и провери.Може и да е от този модул за който писахмпо нагоре.Успех
Ти оправили си осветлението и ако да кажи как, че по тия схеми нищо не мога да разбера.

Fernando
16-09-2008, 09:52
Не съм го оправил още защото не ми е останало време.Погледни под таблото на волана отдолу вляво има една голяма букса с много кабели.От схемите които разгледах точно от там е управлението или от този модул под задната седалка.Може да е някой кабел,поразмърдай ги.

morfius
16-09-2008, 11:31
Здравейте Алфисти,

Имам проблем с осветлението в купето.Когато отворя шофьорската врата лампичката в купето светва и изгасва.Понякога въобще не светва а виждам,че отзад има още една лампичка на тавана която въобще не свети.Не съм сигурен дали е от бушон защото понякога си светва предната лампичка.Ако някой го е имал този проблем нека помогне.
Благодаря предварително.

Аlfa Romeo 146 TS 1,4 - 1997 г.

А какво става като отвориш някоя друга врата?

Fernando
16-09-2008, 12:08
Нищо не става,лампичката отпред реагира само на двете предни врати.Интересното е,че когато двигателя работи лампичката светва когато се отворят предните врати.

morfius
16-09-2008, 12:52
Добре де как реагира на пасажерската врата тогава?
Ако си ми проследил мисълта - това светване и изгасване ме съмнява да не е от бутоните на вратите.
Но с тая добавка - че светва при запален двигател, почва да ме съмнява, за нещо по-намазано.

ivan dimitrov
16-09-2008, 13:39
---

Fernando
16-09-2008, 16:10
Индикаторите работят нормално,показват си коя врата е отворена и коя не.Сигурно е някой тъп кабел ги прави тези мизерии.

tonov
16-09-2008, 20:20
А дали не са омазали нещо алармаджиите? И това го има като вариант.

Fernando
09-10-2008, 09:50
Привет колеги алфисти,пак за проблема с осветлението в купето.Сега в момента нищо не свети и не знам какво да правя.Проверих бушоните и са ОК,лампичките също.Дали не е някое реле и да е изгоряло.Нека някой помогне ако го е имал този проблем.Благодаря предварително.

roshaf
19-12-2008, 21:37
Здравейте всички! :) Значи аз съм с алфа 145тс. Нито една лампа от осветлението в купето не свети, а всички са здрави пробвах и да ги сменя. Когато отворя някоя от вратите часовника изгасва и се включва датчика за отворен багажник o.0 + този за вратата. Когато пробвам да сложа диод 12v на мястото на някоя си свети нормално :D Дайте някои савет ако се сещате нещо или да ходя при спец :)

tonov
19-12-2008, 22:12
Може би липсва някоя маса, или алармаджиите са омазали пейзажа. Най-добре иди при специалист. Ако нямаш познания по електротехника сам няма да се справиш.

alfapz
20-12-2008, 09:28
Да не пиша нова тема ще попитам тук :) - как може да направя задната лампа на тавана на загасва постепенно ? :)

tonov
20-12-2008, 09:45
Да не пиша нова тема ще попитам тук :) - как може да направя задната лампа на тавана на загасва постепенно ? :)

С нов модул. Има доста схеми из нета

reptli
21-12-2008, 23:40
два въпроса :)

1.Задната лампа,като се цъкне принципно трябва да си свети постоянно,нали :roll: защото мойта,като я цъкна пак си гасне :dunno:

2.Нито индикатора за отворени-затворени врати,нито лампата,нито централното (ако не е затворена както трябва) не реагират при отварянето и затварянето на едната задна врата:disgust: някой има ли представа къде може да е проблема :dunno: не е в бушон 100%

tonov
22-12-2008, 09:03
два въпроса :)

1.Задната лампа,като се цъкне принципно трябва да си свети постоянно,нали :roll: защото мойта,като я цъкна пак си гасне :dunno:

2.Нито индикатора за отворени-затворени врати,нито лампата,нито централното (ако не е затворена както трябва) не реагират при отварянето и затварянето на едната задна врата:disgust: някой има ли представа къде може да е проблема :dunno: не е в бушон 100%

1. Да, явно не включва вътре

2. Проблема най-вероятно е в микроключето вътре в бравата. От него се командва осветлението и чек-панела. Може и да се е прекъснал точно този кабел в меката връзка между вратата и купето, но едва ли.

Anarki
22-12-2008, 10:37
Аз като я взех моята нито една лампа не ми светеше. Оказа се че всички са или изгорели или са с разкачени кабели. Смених ги и изникна другия проблем. Лампите не се светваха при отваряне на някоя врата. Оказа се че 3-степенния бутон на предната лампа му се гупи средната позиция...с малко нагласяне се оправи и това. Задния плафон го траях около 1 седмица и го изкорхмих, защото през всяка дупка пресветваше...пластината която дава контакт беше прекалено слегната, но ще го оправя и това. Сега имам друг проблем - когато вали шофьорската врата свети че е отворена и съответно свети и лампата. Предполагам че като стане влажно и не дава добър контакт. Дайте съвет какво да направя, май ще трябва да свалям кората на врата.

tonov
22-12-2008, 11:04
...Сега имам друг проблем - когато вали шофьорската врата свети че е отворена и съответно свети и лампата. Предполагам че като стане влажно и не дава добър контакт. Дайте съвет какво да направя, май ще трябва да свалям кората на врата.

Не е лош контакт, а има утечка, сигурно влиза вода в бравата или около нея.

Съвет: Отговорил си сам. Сваляш бравата (отвратително е), сваляш машинката за централното и почистваш много хубаво от цялата смрад буксичката към ключето за отворена врата.

Anarki
23-12-2008, 10:24
Не е лош контакт, а има утечка, сигурно влиза вода в бравата или около нея.

Съвет: Отговорил си сам. Сваляш бравата (отвратително е), сваляш машинката за централното и почистваш много хубаво от цялата смрад буксичката към ключето за отворена врата.

Само да знаех как се сваля тази проклета брава. Благодаря все пак за инфото.....ще се мъча :(

tonov
23-12-2008, 11:27
Имаш ЛС

mordohy
23-12-2008, 20:42
Хей,за бой сте!Пах сте почнали от по-сложното.Първо си проверете бутончетата на вратите и после човъркайте по-сложните неща!Проверете първо връзките,а после електрониката.Успех!

reptli
24-12-2008, 01:56
1. Да, явно не включва вътре

2. Проблема най-вероятно е в микроключето вътре в бравата. От него се командва осветлението и чек-панела. Може и да се е прекъснал точно този кабел в меката връзка между вратата и купето, но едва ли.

мерси колега ;) между другото аз разглабях вратата но просто се отказах да бърникам по бравата :no:

tonov
24-12-2008, 15:43
Хей,за бой сте!Пах сте почнали от по-сложното.Първо си проверете бутончетата на вратите и после човъркайте по-сложните неща!Проверете първо връзките,а после електрониката.Успех!

Е точно там е работата, че 146 няма бутончета на вратите :wink: Или поне "по-наточените" версии с чек панел и заден плафон със забавено изключване. Интегрирани са в бравите.