PDA

View Full Version : ПТП ... каско ... 156 ЖТД ?!?

Bella
10-09-2008, 17:20
Здравейте!

В момента не мога да си събера мозъка и да измисля по-добро заглавие ... но както вече писах ударих Алфата.
Имам пълно каско,ще поемат щетите.
Проблема е в това че бях във Фиат сервиза и само цените на ламарините които са за смяна + радиатора + 1 фар и т.н. са над 5 000 лева без труда,без боята и без всички дребни неща които ще излезнат допълнително ... без носачи които са също засегнати ... предполагам че щетите НЯМА да паднат под 10 000 лева ...
Колата е застрахована на 11 000 лева ... как смятате как ще се процедира в такъв случай?
Цените на частите са само за оригинални части,говорих със застрахователя и след като го попитах какви части да си поръчам,турски или оригинални той възмутено отговори че трябва да са оригинални , разбира се!!!

В момента съм напълно объркана ... застрахователя ми каза че ако щетите бъдат оценени високо има вероятност да поемат само 80-90% от сумата.
Обаче не ми каза ако щетите надхвърлят сумата на която е застрахована?!?

Помагайте със съвети от личен опит,моля ви ще откача ... :shocking:

crazy_dude_
10-09-2008, 17:39
Имах същия случай преди време. При мен се случи така:
Щетите надхвърляха сумата, за която беше застрахована колата, обявиха я за тотална щета. В такъв случай наистина изплащат 80 или 90% от стойността за която е застрахована колата, защото се предполага, че по колата има останали здрави части, които ти можеш да разпродадеш и да покриеш тези 10 или 20% липса.
Най-добре изчакай и те ще ти кажат за какво иде реч.
Успех!

rtfm
10-09-2008, 18:22
Незнам къде си застрахована, но по принцип с оригинални части се ремонтират само кли до 5г. На по старите се слагат турски. Ако ти платят 80-90% трябва да си много доволна. На мен като ме удариха с Крайслера на баща ми се оказа че само задната врата нова струва 5000лв в Балкан Стар и те го оцениха на тотална щета по тази причина и платиха за цялата щета 40% от стоиността на застраховтата. Това стана с Бул Инс.

pent
10-09-2008, 19:06
ами започваш от там, че ремонта не го правиш в официален сервиз на ФАИТ.... а вече колко ще ти дадат застрахователите е тяхна си работа... аз от Бул ИНС нямам оплаквания, плащат като попове :)

Bella
10-09-2008, 19:25
Застраховката е в HDI .
Опитвам се да намеря с какво да я дръпна,имам вече платформа но не и автомобил с който да си я прибера.
Пътна помощ ми иска около 600 лв.
По 2,90 лв на километър и в двете посоки + 30 лв товарене.

Ще изчакам да я докараме,да направим оценка на щетите и да ми изготвят евентуален списък с цените от сервиза.
От там ще се решава какво ще става с нея!

Категорично отказвам да се прави от аматьори по гаражи зад блока,ако не дават пари за ремонт отива за скраб :heavy_cry:

Kuker
10-09-2008, 19:27
В момента съм напълно объркана ... застрахователя ми каза че ако щетите бъдат оценени високо има вероятност да поемат само 80-90% от сумата.
Обаче не ми каза ако щетите надхвърлят сумата на която е застрахована?!?

Помагайте със съвети от личен опит,моля ви ще откача ... :shocking:
Недей да откачаш!Със застрахователите разговаряй само за застраховката освен ако няма някоя член в договора който те задължава да си ремонтираш колата в избран от тях сервиз.По въпроса за частите на пръв поглед си основно за ламарини като по мое мнение няма значение къде са произведени т.е. дали са оригинални , турски или китайски.Първо се разбери със застрахователя срещу какво ще те обезщети, ако е срещу документи от сервизи и магазини търси евтини ламарини и изгодни части.Опитай се да намалиш сумата за обезщетение така имаш шанс да вземеш 100% и всички ще са доволни.

Bella
10-09-2008, 19:36
Преди да сключа договор за пълно каско говорех с тях точно за това ако се случи нещо къде ще се ремонтира и те казаха че нямат сервиз с който да работят,това мен ме устройва напълно.
Днес човека ме пита къде мисля да си оправям колата и след като му споделих на къде съм се насочила ми предложи да отида на едното място защото и той самият им е ползвал услугите и бил много доволен.

Не са само ламарини ... радиатор,рог,носачи са криви,не се знае какви и колко датчика са заминали ... всички щети ще са ясни след огледа , но за сега ситуацията не ми изглежда добре ...

Според мен има значение какви са частите и аз няма да карам кола кърпена с турски тенекии които не дай си Боже при следващ удар няма да поддадат по същият начин запазвайки ме жива и здрава ... !!!

Аз лично се надявам щетите да надминат очакванията и да ми изплатят колата ... в БГ няма как и кой да ми я ремонтира като нова ... карала съм удряна кола и това няма да ми се повтори надявам се ... с две думи се надявам да я бракуват и да се приключва по-бързо за да си взема нова кола ...

Kuker
10-09-2008, 19:56
Не са само ламарини ... радиатор,рог,носачи са криви,не се знае какви и колко датчика са заминали ... всички щети ще са ясни след огледа , но за сега ситуацията не ми изглежда добре ...

Според мен има значение какви са частите и аз няма да карам кола кърпена с турски тенекии които не дай си Боже при следващ удар няма да поддадат по същият начин запазвайки ме жива и здрава ... !!!

Разбира се че не са само ламарини.Реално погледнато има цяла предница да се прави.Предполагам че се отвориха и еърбеците?Те също са майка си и баща си.

Bella
10-09-2008, 20:03
Не,не се отвориха....всъщност удара стана с ниска скорост,аз карах с не повече от 30км/ч но другите бяха по-засилени :(

п.п.Успях ... поплаках си едва сега ... толкова желана и мечтана тази кола беше вторият ми дом (пътувам постоянно) и за краткото време през което я имах винаги е била вярна ... а аз за награда и размазах ламарините :shocking:

georgyg
10-09-2008, 20:12
Колежке, легни си и се наспи и изчакай да ти мине малко. Няма смисъл да му мислиш толкова, просто почини малко ако ти е възможно. Ламарини се правят, важното е че всички сте невредими.
А относно това да се прави в сервиз на Фиат, аз лично бих я продал на часто отколкото да правя ремонти за повече от 3000 лв.

Bella
10-09-2008, 20:23
Не ремонта,а само частите до сега са около 5 000 лв.

Не мога да спя,снощи не съм спала и днес няма да мога да заспя ... за малко да убия човека седящ до шофьора в Самарата ...

Kuker
10-09-2008, 20:27
Колегата е прав , почини си от преживяното после е по лесно да вземеш решение.

Kuker
10-09-2008, 20:30
Не ремонта,а само частите до сега са около 5 000 лв.

Не мога да спя,снощи не съм спала и днес няма да мога да заспя ... за малко да убия човека седящ до шофьора в Самарата ... Защо да не би да е ранен някой.

Bella
10-09-2008, 20:33
В колата която размазах е имало човек който от удара най-вероятно е седнал в шофьора защото неговото място беше размазано и вратата вдлъбната почити до скоростният лост...:shocking:

FRANKO
10-09-2008, 20:35
малко нещо съм в този бранш и ще ти дам съвет
1.питай застрахователя ти по какъв начин ще изплати автомобила на тотал. ако го устройва проформа от сервиза на ФИАТ, вземай я и им я занеси. повечето застрахователи изплащат тотална щета когато сумата по ремонта достигне 75-80% от застрахователната стойност.
2.не знам откъде си, но в българия има доволно много сервизи в които могат да я направят по-хубава от нова. втория ми съвет е да купуваш ламарини, броня, фарове втора употреба - в повечето случаи са по-добри от алтернативните и по-евтини. части по окачване спирачки и тнт - само нови и оригинални.по този начин обезщетението би трябвало да ти стигне.
алфата на аватара ми зимата и бяха откачили предницата - изглеждаше точно като Г, но усукана наляво - 2 рога, подкалници (метални), фарове, калници, халогени, броня, капак, радиатори, кутия на въздушния филтър, дифузьор, тръби на климатика, очиларка и др бяха помляни. след 3500лв за ремонт стана като нова и сега новия и собственик (този, който я блъсна) я кара като самолет.
3.последния ми съвет - не троши нерви за колата - майната и и нищо да не стане от нея - пострадалите да се оправят .... всичко останало се купува ;)

wrc
10-09-2008, 20:49

Колежке,не се заблуждавай,че във фирмените сервизи слагат оригинални части,просто няма такова нещо.Това го твърдя защото имам наблюдение как се работи във фирмен сервиз на Фолксваген например.Няма сложен нито 1 оригинален капак или калник или врата или каквото се сетиш.Просто не можеш да си представиш какви боклуци се слагат и какви печалби правят тези така наречени "фирмени сервизи".Това ти го казвам само за да не се набутваш излишно,просто си я закарай в някой добър НЕфирмен сервиз и гарантирам,че няма да стане по-лошо от "фирмения".

santo_traficante
10-09-2008, 22:25
Как се извършва ликвидацията на щети – има три възможности за това:

- по експертна оценка;

- по представени фактури;

- възстановяване в доверен сервиз на Застрахователя.
Възстановяването в доверен сервиз се извършва на база сключени между “ХДИ” Застрахователно АД и съответни сервизи договори. Възлагане на ремонт в доверен сервиз се извършва с възлагателно писмо. Стойността на извършения ремонт – нови части, труд и материали, се заплаща съгласно клаузите в договора с доверения сервиз. За автомобили до 3 години от датата на производство възстановяването може да стане и в сервиз на официален вносител.

това е опцията на ХДИ
като гледам работят с разни доверени сервизи /частни/ над 3годишен автомобил
-бягаш в ХДИ и искаш доверен сервиз
-правиш по фактура в частен
-искаш проформа да ти изчислят колко аджеба ще ти дадат за щетата и ако ти връзва сметката се навиваш да вземеш парата и да продадеш "кокала" за части или директно на някоя "морга"

Bella
10-09-2008, 22:32
Ще се възползвам от последните два варианта в такава ситуация, това коментирахме и със застрахователят ... първо оценка щети и след това решение дали ще се оправя или не и след това съответно се взимат мерки.

santo_traficante
10-09-2008, 22:38
така,така
и ако ти дадат добри кинти я махай цялата кола
коли колкото искаш;)

Bella
10-09-2008, 22:49
Не е точно така защото тази съм я търсила половин година и знам че сега в БГ няма да намеря подобна която да ми хареса ... вероятно ще се наложи да си внеса една кола отвън:rosso_spider:

DerMeister
10-09-2008, 23:04
При никакви положения не я даваш в сервиз, където само частите са ти повече от 5000лв. За парите, които ще ти вземат ще си купиш по-хубава от твоята, гаранция.

Bella
10-09-2008, 23:13
При никакви положения не я даваш в сервиз, където само частите са ти повече от 5000лв. За парите, които ще ти вземат ще си купиш по-хубава от твоята, гаранция.

Вероятно си прав .

Бобби
11-09-2008, 08:49
Запознай се добре с условията на застраховката под който си се подписала!!!
Дали ще е тотална щета, или ще се ремонтира...го решава застрахователя!!!!
Ако е тотална щета се плаща 80% от застрахователната стойност, ако явтомобила си остава твоя собственост...и 100% с минималното овехтяване от датата на сключване на застраховката и колата става собственост на застрахователя!
Още веднъж ще ти препоръчам...запознай се добре с условията на твойта застраховка...и си търси правата.....ако те размотават..има една институция застрахователен надзор, която се занимава с неуредени проблеми между застраховател и клиент....
Е ходене по мъките е при тая бюрокация, но в крайна сметка трябва да си получиш това за което си се застраховала!...не влизай в договорки с застрахователите....в повечето случай ще си ощетена!!!

Bella
11-09-2008, 09:19
Запознай се добре с условията на застраховката под който си се подписала!!!
Дали ще е тотална щета, или ще се ремонтира...го решава застрахователя!!!!
Ако е тотална щета се плаща 80% от застрахователната стойност, ако явтомобила си остава твоя собственост...и 100% с минималното овехтяване от датата на сключване на застраховката и колата става собственост на застрахователя!
Още веднъж ще ти препоръчам...запознай се добре с условията на твойта застраховка...и си търси правата.....ако те размотават..има една институция застрахователен надзор, която се занимава с неуредени проблеми между застраховател и клиент....
Е ходене по мъките е при тая бюрокация, но в крайна сметка трябва да си получиш това за което си се застраховала!...не влизай в договорки с застрахователите....в повечето случай ще си ощетена!!!

Благодаря ти за ценният съвет!
Ето от това имах нужда , ще погледна точно какво и как и до няколко дена предполагам ще си покаже какво ще става с нея.

Bella
11-09-2008, 13:18
Дали е възможно да се ползват части от 156-ца седан???

И дали някъде в БГ има авто-морга само за италиански коли?

DerMeister
11-09-2008, 13:20
nikola nikolov е твоят човек(един от възможните де).

Заро
11-09-2008, 14:41
Разбирам те как се как се чустваш. Аз ударих моята в събота. Сега съм на трънни докато разбера какви пари ще ми дадат от армеец.

Дори и с части втора употреба ремонта е свят да ти се завие...
макар, че моята е по-евтина от 156цата все пак.

Nikiboy
11-09-2008, 18:37
Абе къв е тоя рев. Видях колата в другата тема, щом са и здрави еър беговете, дори с разпъванете цената 5000 е страшно висока. Намери си друг сервиз.

Kuker
11-09-2008, 18:53
Абе къв е тоя рев. Видях колата в другата тема, щом са и здрави еър беговете, дори с разпъванете цената 5000 е страшно висока. Намери си друг сервиз.Калниците , предния капак , фаровете , бронята и боята са около 2500.Не вярвам да мине под 5000.Говорим за нови части естествено.

Galeano
11-09-2008, 20:27
ербеговете не е нормално да не се отворят при такъв удар. А иначе частите стават от седан.

Bella
11-09-2008, 21:18
ербеговете не е нормално да не се отворят при такъв удар. А иначе частите стават от седан.

Една приятелка се удари челно с БМВ 3 със 70-80 км/ч и НЕ се отвориха!
След това ги проверяваха и казаха че всичко им е наред ... което и мен ме учуди доста ...

veselinivanov
12-09-2008, 14:45
Благодаря ти за ценният съвет!
Ето от това имах нужда , ще погледна точно какво и как и до няколко дена предполагам ще си покаже какво ще става с нея.
Ако искаш повече информация за условията виж тук (http://zastrahovki.org/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=58)

Bella
12-09-2008, 21:15
Ако искаш повече информация за условията виж тук (http://zastrahovki.org/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=58)

Много ми беше полезно това!

Само не ми стана ясно след като за действителна стойност се приема стойността по Фактура защо застрахователите предлагат винаги да застраховат колата на по-висока стойност?
Ясно ми е че с това се покачва и вноската за пълното каско,но каква е ползата от това за сключилият каско?

Kuker
12-09-2008, 22:17

Само не ми стана ясно след като за действителна стойност се приема стойността по Фактура защо застрахователите предлагат винаги да застраховат колата на по-висока стойност?
Ясно ми е че с това се покачва и вноската за пълното каско,но каква е ползата от това за сключилият каско?По фактура се застраховат автомобили на възраст до една година а след това по Шваке т.е. ако си купиш нова кола за 30 000 я застраховат за 30 000 но само за първата година, следващата година отварят Шваке и там вече е 25 000 след 5 години 10 000 и т.н.

Bella
12-09-2008, 22:20
Ахааа...ясно,защото реалната цена на която съм закупил Алфата е по-ниска от тази която е посочена в Шваке,значи в такъв случай под внимание се взима цената в Шваке,а не стойността за която е закупена?!?

Kuker
12-09-2008, 22:31
Ами аз моята съм я купил по документи за 500 лева ти представяш ли си че ако ми откраднат колата с тия пари мога само една емблема да си купя да си я търкалям по улиците :haha:

Bella
12-09-2008, 22:34
Ами аз моята съм я купил по документи за 500 лева ти представяш ли си че ако ми откраднат колата с тия пари мога само една емблема да си купя да си я търкалям по улиците :haha:

Е сега ако ми кажеш и от къде си я купил за 500 лева ще ти дам още толкова за да си купиш още една за резерва,та ако ти я откраднат да си търкаляш не емблема,а кола ;)
:haha:

Kuker
12-09-2008, 22:38
Е сега ако ми кажеш и от къде си я купил за 500 лева ще ти дам още толкова за да си купиш още една за резерва,та ако ти я откраднат да си търкаляш не емблема,а кола ;)
:haha:
В договора сме писали 500 лева заради данъчните и нотариуса иначе съм я взел малко по скъпо;-)

Bella
12-09-2008, 22:50
В договора сме писали 500 лева заради данъчните и нотариуса иначе съм я взел малко по скъпо;-)

Айде от мен да мине давам ти 555 лева и нито лев повече ... и сега ако не си доволен не знам кога ;)

Kuker
12-09-2008, 22:54
Айде от мен да мине давам ти 555 лева и нито лев повече ... и сега ако не си доволен не знам кога ;)За тия пари ти увивам в един вестник капачките на джантите веднага и ти ги пращам само дай адрес:-D

Bella
12-09-2008, 23:29
За тия пари ти увивам в един вестник капачките на джантите веднага и ти ги пращам само дай адрес:-D

То както се е видяло май само с гумите и джантите от Алфетката ще си остана :neutral:

tokata_pz_flex
13-09-2008, 00:28
Аз ако мога да разбера за какво е тоя рев в тази тема .... ще е добре . Какъв е проблема ? Ударила си я , каското ще ти плати ремонта и готово . Радвай се на живота , ламарините да си гледат работата . Ти си добре , хората са добре , защо ревеш ?

BO
13-09-2008, 00:56
В колата която размазах е имало човек който от удара най-вероятно е седнал в шофьора защото неговото място беше размазано и вратата вдлъбната почити до скоростният лост...:shocking:
Най-добрия за теб вариант и най-лошия за другия участник в ПТП-то с предницата във вратите. Добре, че няма пострадали в крайна сметка от всичко това. За ламарините ще ги оправиш, ама ако рога трябва да се отреже и смени, то направо я продавай и се мятай на друга кола.

Bella
13-09-2008, 01:13
Най-добрия за теб вариант и най-лошия за другия участник в ПТП-то с предницата във вратите. Добре, че няма пострадали в крайна сметка от всичко това. За ламарините ще ги оправиш, ама ако рога трябва да се отреже и смени, то направо я продавай и се мятай на друга кола.

Рога е за смяна,видя се при първият оглед :(

veselinivanov
15-09-2008, 09:59

Ясно ми е че с това се покачва и вноската за пълното каско,но каква е ползата от това за сключилият каско?
Здравей

На въпроса ти защо са готови да застраховат колата ти на по-висока стойност веднага ще ти отговоря .
Принципно колата се застрахова по оценка на затрахователите тоест те ти оценяват колата и оценяват каква е стойността на детайлите . Сега ако колата има добър външен вид и някоя допълнителна екстра може да качиш най-много с 20% оценката на колата. Какво правят брокерите когато искат да застраховат колата на по висока стойност или ако клиента изрично поиска от застрахователният брокер по-висока оценка. Няма проблем да се застрахова обаче това което премълчават е че ако се застраховаш на по-висока оценка се получава така нареченото над застраховане. Пример ако колата струва 10 000лв. Но искаш да я застраховаш за 15 000лв. Те ти казват ок , но когато имаш щета те ти изплащат елементите на стойност от 10 000лв. А не на стойността която си платил 15 000лв.Пример ако бронята на колата от оценка 10 000лв. е 100лв. те ще ти платят 100лв. Обаче ако колата ти е оценена на 10 000лв. а ти искаш да застраховаш на 15 000лв. те ти взимат парите за тази застраховка но ти изплащат пак 100лв.за броня . А защо агентите и брокерите са готови да ти застраховат колата на по-висока стойност, еми за да вземат по-голяма комисионна.

Надявам се да сте ме разбрали!

kosi427
15-09-2008, 11:46
Ако щетите по-ремонта надхвърлят 70-80% от застрахованата сума,колата се обявява
тотал,и ти изплащат този процент. ако е затрахована за 11000 лв,и ти изплатят 75%-това са 8250лв. и колата остава за тебе!На 100% няма как да ти я платят освен ако не е изгоряла.Относно правенето,може да се направи,зависи къде и как ти я правят,има един пернишки голф правен след челен удар и върви като икарус-задницата е 50см настрани :) .Та ако е ускукано купето,взимай парите,продавай купето за части и търси нова.Ако не е нещо фатално,прави си я,и продължавай да и се радваш!
Успех