Log in

View Full Version : Призив: Карайте с изправни светлини, МОЛЯ ВИ!!!

koolio
16-09-2008, 21:32
Поводът за емоционалния ми призив е снощното ми прибиране, през което поне 7-8 пъти ми се случи да съм абсол/тно сляп за случващото се пред мен. Пълно беше с галфони с недобре регулирани фарове, които светят точно в очите на насреща идващите. Особено опасни са разните дето са си нацвъкали ксенони. Заслепяването, особено за хора с чувствителни на светлина очи, е такова, че за период от няколко секунди и слон да има пред теб, няма да го видиш.
Затова, колеги, моля ви - съобразявайте се и имайте добрината да карате с изправни и добре регулирани светлини!!! Благодаря за вниманието!

Bella
16-09-2008, 21:46
Поводът за емоционалния ми призив е снощното ми прибиране, през което поне 7-8 пъти ми се случи да съм абсол/тно сляп за случващото се пред мен. Пълно беше с галфони с недобре регулирани фарове, които светят точно в очите на насреща идващите. Особено опасни са разните дето са си нацвъкали ксенони. Заслепяването, особено за хора с чувствителни на светлина очи, е такова, че за период от няколко секунди и слон да има пред теб, няма да го видиш.
Затова, колеги, моля ви - съобразявайте се и имайте добрината да карате с изправни и добре регулирани светлини!!! Благодаря за вниманието!

Напълно съм съгласна с теб!

Не рядко ми се случва да се разминавам с автомобили чиито водачи са решили че между 7 и 8 часа в момент на здрачаване НЕ са им нужни светлини!
Това е доста опасно ... но не се спира до тук,има и такива които дори през ноща карат на градско БЕЗ светлини!
Бих си сложила на следващият автомобил Ксенон,но само на дългите светлини ... не мисля че за къси в градски условия това е добре за останалите участници на пътя.

tokata_pz_flex
17-09-2008, 00:14
А извънградско по магистралката на дълги ли ще караш ? :) Много е неприятно , когато на шофера срещу теб не му дреме за другите , и си кара на дълги , или с не регулирани фарове .

mordohy
17-09-2008, 02:26
забелязам съм те , колега и за това ти обръщам по сериозно внимание.на теб ,а не на темата.Тя си е сериозна ,от където и да я гледаш.хубаво е да имаш ксенони,но регулирани.тогава е супер и за тойа,който ги има и за тоя отсреша.Обратното е отврат Регулирайте си фароветв

Бобби
17-09-2008, 08:38
Смяташ ли, че някой ще те послуша?!?...а пък и незнам дали има наказание за нерегулирани фарове в закона за движение по пътищата...

Susscrofa
17-09-2008, 08:57
Смяташ ли, че някой ще те послуша?!?...а пък и незнам дали има наказание за нерегулирани фарове в закона за движение по пътищата...

Защо ти е наказание, ако прегледа, техническия, се прави както трябва с нерегулирани фарове няма да те пуснат. В КАТ на гаражната врата има една линия, ако когато светнеш фаровете биеш над нея не би трябвало да те пуснат и фаровете са ти неизправни.
АЗ СЪМ ТВЪРДО ПРОТИВ КСЕНОНА, поредната простотия захранваща нечии джобове и нечий гъзарски комплекс.:tv:

Бобби
17-09-2008, 09:40
Защо ти е наказание, ако прегледа, техническия, се прави както трябва с нерегулирани фарове няма да те пуснат. В КАТ на гаражната врата има една линия, ако когато светнеш фаровете биеш над нея не би трябвало да те пуснат и фаровете са ти неизправни.
АЗ СЪМ ТВЪРДО ПРОТИВ КСЕНОНА, поредната простотия захранваща нечии джобове и нечий гъзарски комплекс.:tv:
Ти май ще оправиш нещата..:)
..ама ти трябва власт:busted_cop:

Susscrofa
17-09-2008, 09:47
Ти май ще оправиш нещата..:)
..ама ти трябва власт:busted_cop:
Не съм само аз, има доста такива хора, но те до власт не се допускат. :meeting: а и аз не искам много власт, ще се налага да ме возят в БМВта и Мерцедеси и няма да мога да си карам алфата. А това е проблем.

mim
17-09-2008, 10:11
ксеноните нямат нищо общо с нерегулираните фарове и халогените, светещи в луната
призивът е правилен "регулирайте си фаровете!" и това е достатъчно

fnt
17-09-2008, 10:17
ксеноните нямат нищо общо с нерегулираните фарове и халогените, светещи в луната
призивът е правилен "регулирайте си фаровете!" и това е достатъчно
:bravo: Най-накрая някой да го каже

monimsl
17-09-2008, 10:19
Да питам каде правят реглаж на фарове СБА или и по други сервизи че мойте са мноо зле и много често карам на далги щото късите са ми зле(естествено гледам да не заслепявам другите,но се е случвало).Даже и аз съм пред дилема за ксенон щото едни приятели си сложиха и стана много яко,единият от тях си сложи ксенони на къси, далги и халогените-май ще яде бои някаде ма незнам.Как са халогените при мъглите по добре или по зле от едни нормално добри крушки Филипс блу ......например,щото моите наблюдения са че не са толко добре ксеноните в мъглите.:new_Eyecrazy:

morfius
17-09-2008, 10:27
Да питам каде правят реглаж на фарове СБА или и по други сервизи че мойте са мноо зле и много често карам на далги щото късите са ми зле(естествено гледам да не заслепявам другите,но се е случвало).Даже и аз съм пред дилема за ксенон щото едни приятели си сложиха и стана много яко,единият от тях си сложи ксенони на къси, далги и халогените-май ще яде бои някаде ма незнам.Как са халогените при мъглите по добре или по зле от едни нормално добри крушки Филипс блу ......например,щото моите наблюдения са че не са толко добре ксеноните в мъглите.:new_Eyecrazy:

Иди в някой сервиз който има стенд... аз ходя до Друмник на бул. България, че ми е най-удобен (там си сменям и гумите и правя реглажите) - ако искате и за реклама го считайте, но споделям опит :)
Колкото до халогените - хубави крушки и пускане само когато са ти необходими - понякога заслепяват повече от фаровете.
Дългите не носят на ксенони - често се включват и изключват.

virusalfa
17-09-2008, 10:29
Повечето селяци не знаят,че фаровете се проверяват и регулират.След като даде на вторични,нашия БАРОВЕЦ търчи да си купи голф,по възможност тройка 1.4/ногу връвът....на пазара/.И след като селтика си купи КОЛА,си мисли,че всичко е ''цайс''.СЕЛЯЦИ,КАТО ОДИТЕ НА ПРЕГЛЕД,ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ НЕМА ДА ВИ ЗЕМАТ ПАРИ!!!!

morfius
17-09-2008, 10:36
Оставете ксенона на мира, той на никого сам по себе си не пречи!
Реглаж на фаровете трябва, ако е правилно нагласен фара няма да заслепява независимо от вида осветително тяло вътре.
Е аз моите си ги регулирам... по-безопасно е и за мен, да не заслепявам.

morfius
17-09-2008, 10:39
Напълно съм съгласна с теб!

Не рядко ми се случва да се разминавам с автомобили чиито водачи са решили че между 7 и 8 часа в момент на здрачаване НЕ са им нужни светлини!
Това е доста опасно ... но не се спира до тук,има и такива които дори през ноща карат на градско БЕЗ светлини!
Бих си сложила на следващият автомобил Ксенон,но само на дългите светлини ... не мисля че за къси в градски условия това е добре за останалите участници на пътя.

Напротив мястото на тоя ксенон е точно на късите - на дългите само ако е биксенон - ксенона не се гаси и пали през секунди, а на дългите се налага.
Регулирания ксенон не заслепява повече от регулиран фар без ксенон.

morfius
17-09-2008, 10:41

Чудно защо тогава се налага като стандартно оборудване в новите автомобили среден клас и нагоре?!?
Я мислете малко преди да пишете и не бъркайте реглажа с осветителното тяло.

Susscrofa
17-09-2008, 10:46
Оставете ксенона на мира, той на никого сам по себе си не пречи!
Реглаж на фаровете трябва, ако е правилно нагласен фара няма да заслепява независимо от вида осветително тяло вътре.
Е аз моите си ги регулирам... по-безопасно е и за мен, да не заслепявам.

Не мога да оставя нещо на мира, което на мен лично ми пречи, и изобщо не приемам обясненията, че не заслепява или че заслепява само когато не са регулирани. И повтарям, че за мен това е поредната комплексарска гъзария.

Susscrofa
17-09-2008, 10:53
Чудно защо тогава се налага като стандартно оборудване в новите автомобили среден клас и нагоре?!?
Я мислете малко преди да пишете и не бъркайте реглажа с осветителното тяло.

Еми на мен ми е чудно защо се пускат и се налагат безумно мощни автомобили, които дори е невъзможно да бъдат шофирани както трябва в една градска или извънградска среда, но се търсят и се купуват просто някои хора търсят всевъзможни начини да бъдат уникални да се покажат да изпъкнат с нещо.

morfius
17-09-2008, 10:55
Говоря за среден клас автомобили, не за Вейрон или Мустанг!
Иди разгледай какво се предлага от основните марки включително нашите.
Почваш да мязаш на рак ... все наопаки :D

Susscrofa
17-09-2008, 11:07
Говоря за среден клас автомобили, не за Вейрон или Мустанг!
Иди разгледай какво се предлага от основните марки включително нашите.
Почваш да мязаш на рак ... все наопаки :DРазбрахте добре, наистина, но продължавам да твърдя, че ксенона е повече гъзария отколкото необходимост. А знаеш, че производителите слагат изгъзици, зада повишават продажбите а и купувачите винаги се кефат на гъзарии.

morfius
17-09-2008, 11:14
Разбрахте добре, наистина, но продължавам да твърдя, че ксенона е повече гъзария отколкото необходимост. А знаеш, че производителите слагат изгъзици, зада повишават продажбите а и купувачите винаги се кефат на гъзарии.

Позволи ми да не се съглася за това, ксенона има много по-ниска ел. консумация за еденица отделена светлина, много по-голяма отражателна способност (виждал ли си каква е разликата на нова маркировка, дрехи/чанти/велосипеди с отражатели или читави табели/пътни знаци?).
Та ползата е ясна, по-ниската ел консумация намалява товара на алтернатора и удължава живота на инсталацията.
Ползата от по-доброто отражение мисля е ясна.

Пак казвам, не бъркай реглажа с осветителното тяло.

DerMeister
17-09-2008, 11:22
И все пак, нефабричен ксенон, наслаган на фарове тип "газка" и тем подобни каруци е убиец на пътя, ако щеш с лазер си регулирай фаровете.

Bella
17-09-2008, 11:25
Напротив мястото на тоя ксенон е точно на късите - на дългите само ако е биксенон - ксенона не се гаси и пали през секунди, а на дългите се налага.
Регулирания ксенон не заслепява повече от регулиран фар без ксенон.

Вероятно си прав,аз не разбирам толкова много от това ... но в градски условия според мен Ксенон и то не добре регулиран си е доста неприятно за останалите участници идващи срещу ти ... а дойде ли време и аз да оборудвам колицата с ксенони ще се консултирам с вас момчета ... иначе вероятността да сложа нещо което не е подходящо е огромна.

morfius
17-09-2008, 11:27
И все пак, нефабричен ксенон, наслаган на фарове тип "газка" и тем подобни каруци е убиец на пътя, ако щеш с лазер си регулирай фаровете.

Така е, а обикновени крушки 110 вата с релета гледал ли си насреща на "газка"?
Изобщо трябва да се мисли, а не да се отрича едното или другото - и двете си имат място и начин.

gigi
17-09-2008, 11:37
Явно никой не кара извънградско. Това че ксенона е гъзария просто не го коментирам. Искам с нормалните добре регулирани фарове на 156 или на 166 в 1 часа през ноща да отидете до Бургас и после да отидете с добре регулиран ксенон на същите коли. Е тогава ще видите каква е разликата и че ксенона е 3-пъти по добър от нормалните свещички на колите. И да ви кажа че много по рядко ме заслепява ксенон отколкото на чичо манчо 100 ватовите "плазмени" крушки които светят в облаците а пък и той кара на дълги защото на къси нищо не вижда:tv:

Susscrofa
17-09-2008, 12:02
Явно никой не кара извънградско. Това че ксенона е гъзария просто не го коментирам. Искам с нормалните добре регулирани фарове на 156 или на 166 в 1 часа през ноща да отидете до Бургас и после да отидете с добре регулиран ксенон на същите коли. Е тогава ще видите каква е разликата и че ксенона е 3-пъти по добър от нормалните свещички на колите. И да ви кажа че много по рядко ме заслепява ксенон отколкото на чичо манчо 100 ватовите "плазмени" крушки които светят в облаците а пък и той кара на дълги защото на къси нищо не вижда:tv:
Аз ходих тази година до Бургас с на чичо ти манчо обикновенните крушки и стигнах без много да се натоварвам. Знам добре предимствата на ксенона, които колегата morfius изброи, но искам да кажа, че и луминисцентната светлина има тези предимства, но в последствие се оказа колко е шибана за човешкото око и колко бързо се изморява то при такава светлина. КСЕНОНА ПРАВИ КОЛИТЕ ДА ИЗГЛЕЖДАТ ПО ГОТИНИ срещу това някой има ли нещо да каже, не мисля. Това е причината заради, която 90% от вас си слагат ксенон, другото са празни приказки.

fnt
17-09-2008, 12:03
Разбрахте добре, наистина, но продължавам да твърдя, че ксенона е повече гъзария отколкото необходимост. А знаеш, че производителите слагат изгъзици, зада повишават продажбите а и купувачите винаги се кефат на гъзарии.
Добре де на 156-цата си заслепяват и без ксенон, кво сега без фарове ли да карам. А това, че ксенона е САМО изгъзица е голям смях. Карал ли се с ксенон и после да се качиш на кола без?

търтей
17-09-2008, 12:13
Добре де на 156-цата си заслепяват и без ксенон

е тва па как го измъдри? :tv:

fnt
17-09-2008, 12:17
Ми докато карах на дълги всичи ми светкаха :crazy:

търтей
17-09-2008, 12:18
Ми докато карах на дълги всичи ми светкаха :crazy:

а тва че тоята е идиотски регулирана е съсем отделна тема

fnt
17-09-2008, 12:21
Ми не съм знаел, аз за първи път се качвам на западен автомобил:rosso_racers: Трябва ми време да свикна:?

gigi
17-09-2008, 12:23
Аз ходих тази година до Бургас с на чичо ти манчо обикновенните крушки и стигнах без много да се натоварвам. Знам добре предимствата на ксенона, които колегата morfius изброи, но искам да кажа, че и луминисцентната светлина има тези предимства, но в последствие се оказа колко е шибана за човешкото око и колко бързо се изморява то при такава светлина. КСЕНОНА ПРАВИ КОЛИТЕ ДА ИЗГЛЕЖДАТ ПО ГОТИНИ срещу това някой има ли нещо да каже, не мисля. Това е причината заради, която 90% от вас си слагат ксенон, другото са празни приказки.
Ми колата ми има оригинално ксенон, пък и боли ме как изглежда щото аз пътувам вечер и искам да виждам, ти като ходиш неделно един път в годината на море до Бургас може и на габарити да си караш до там:busted_cop::crazy: Спорете си колкото искате аз гледам на мене да ми е ОК, пък съм забелязал че всички без ксенон много плюят по него, не ясно защо. А докато не стане така че на технически да не може да се минава без реглаж на фарове и крушките да са такива който спазват някакви норми ше си блестиме и ше си се псуваме.

Susscrofa
17-09-2008, 12:38
Ми колата ми има оригинално ксенон, пък и боли ме как изглежда щото аз пътувам вечер и искам да виждам, ти като ходиш неделно един път в годината на море до Бургас може и на габарити да си караш до там:busted_cop::crazy: Спорете си колкото искате аз гледам на мене да ми е ОК, пък съм забелязал че всички без ксенон много плюят по него, не ясно защо. А докато не стане така че на технически да не може да се минава без реглаж на фарове и крушките да са такива който спазват някакви норми ше си блестиме и ше си се псуваме.
Не ходя неделно, а и такива в България, за които "АЗ ГЛЕДАМ НА МЕН ДА МИ Е ОК" с лопата да ги ринеш то за това сме на това дередже, защото всеки гледа само собствения си задник. Не знам при заводските ксенони как е ама щом се търси производителя не го е.. заслепява или не. А ако толко не виждате с обикновени фарове има офталмолози за тази работа.

morfius
17-09-2008, 12:57
Не ходя неделно, а и такива в България, за които "АЗ ГЛЕДАМ НА МЕН ДА МИ Е ОК" с лопата да ги ринеш то за това сме на това дередже, защото всеки гледа само собствения си задник. Не знам при заводските ксенони как е ама щом се търси производителя не го е.. заслепява или не. А ако толко не виждате с обикновени фарове има офталмолози за тази работа.

За някои работи има и други доктори...
Не се ли усещаш, че мислиш точно по начина който хулиш - на мен ми е добре това и всички които не са съгласни ми пречат!
А абсурда дето производителя не го интересувало - алоу, има си стандарти които много го интересуват - инак няма допускане до продажби.

fnt
17-09-2008, 13:00
Не се ли усещаш, че мислиш точно по начина който хулиш - на мен ми е добре това и всички които не са съгласни ми пречат!
А абсурда дето производителя не го интересувало - алоу, има си стандарти които много го интересуват - инак няма допускане до продажби.

Няма да те разбере, защото човек каквото си има това е най, ако ме разбираш.

morfius
17-09-2008, 13:06
Остави мисленето - моето гардже най-хубаво... друга ми е идеята, ама колегата е решил да е вечната опозиция и то без смислени доводи :D

SFINKS
17-09-2008, 13:29
"ксинонъ" свети доста по силно от нормалните крушки и съответно заслепява доста повече
Да ,ти виждаш много по добре пътя ама тоя срещу теб и волана не може да си види .колкото и да го регулираш пак светлината си остава по силна от нормалните крушки ..........
HID ала бала портокала китайски лайна . Кола с истински фабричен ксенон , тоест коли от доста висок клас изобщо не заслепяват и светлината която правят техните фарове няма нищо общи с HID лайната .Винаги мога да позная отдалече кола с HID и някое ново Audi A8 примерно

Бе май стига да се каже че подобни тунинг HID лампи са забранени в по цивилизованите страни ... що ли ...там точно ги третират като тунинг аксесоар който можеш да си сложиш ама за някое тунинг шоу а не да тровиш останалите шофери

fred
17-09-2008, 15:23
"ксинонъ" свети доста по силно от нормалните крушки и съответно заслепява доста повече
Да ,ти виждаш много по добре пътя ама тоя срещу теб и волана не може да си види .колкото и да го регулираш пак светлината си остава по силна от нормалните крушки ..........
HID ала бала портокала китайски лайна . Кола с истински фабричен ксенон , тоест коли от доста висок клас изобщо не заслепяват и светлината която правят техните фарове няма нищо общи с HID лайната .Винаги мога да позная отдалече кола с HID и някое ново Audi A8 примерно

Бе май стига да се каже че подобни тунинг HID лампи са забранени в по цивилизованите страни ... що ли ...там точно ги третират като тунинг аксесоар който можеш да си сложиш ама за някое тунинг шоу а не да тровиш останалите шофери
И аз така си мисля.

Susscrofa
17-09-2008, 15:41
Кой хуля, че нещо не ти хващам логиката. Доводите са ми достатъчни, и щом и тях не долавяш няма смисъл изобщо повече да пиша. Когато умниците говорят, разумния ще замълчи. Аз не си хваля моите фарове те определено са по слабички от ксеноните, но не слагам ксенон ЗА ДА НЕ ПРИТЕСНЯВАМ ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО. Иначе ако беше разрешено някои от вас, зада виждат добре биха си сложили и прожектори по тавана на колата за да ви е по осветено, както правеха в ранния мутробарок 90те години. Живи и здрави и дано по рядко срещам по улиците технологично по съвършения ксенон, който разбираш ли щадял консумацията на ток с този довод ме разсмя morfius или както там беше.

StarChild
17-09-2008, 20:23
Да подкрепям призивът! Аз попоринцип нон-стоп си карам на фарове и денем и ношем разбирасе:)

Оги
17-09-2008, 21:11
Добре регулиран фар не заслепява пък ,ако ще и гомна да светят в него.Не защитавам ксенона ,даже нямам такъв.
Просто има тъпанари където не си регулират фаровете и за това ви заслепяват , не може единия ксенон да заслепява пък друг модел да не заслепява така и при обикновените крушки

миро
17-09-2008, 21:20
Карайте с изправни светлини, МОЛЯ ВИ!!!
Това го кажете на бакшишите:whip:

didod
17-09-2008, 21:29
Стига, не обръщайте темата на 'ЗА и ПРОТИВ ксенон'. Просто да си оправим фаровете- регулирани и със стандартни крушки. А да се твърди, че 3 или 4 пъти по- осветено пред колата не помага, е излишно.

kalata8
19-09-2008, 10:28

И като са забранени в по - цивилизованите страни какво мислиш че хилядите китайски фабрики за ксенон съществуват само заради нас Българите ли и заради други "цивилизовани" страни от 3тия свят където няма закони?
Основния им пазар е Западна Европа и САЩ!

koolio
19-09-2008, 21:17
Като автор на темата ви моля да спрете да дрискате.
Радвам се, че споделяте виждането ми, остава да го претворите и в дело. Радостното е, че почти не съм засичал Алфи със заслепяващи светлини.:rockon:

EMo0o
19-09-2008, 22:06
Аз след като си сложих ксеноните заслепявах насрещно движещите се и всеки път свалях по малко фаровете , докато спряха да ми присветкат .. понеже знам какво е да те заслепят - нищо че нямам проблем с карането на фарове и виждам добре , пак е ужасно .. напълно подкрепям призива на колегата ! :waving:

Susscrofa
23-09-2008, 09:03
Ксенона заслепява особено когато не е качествен и фабрично монтиран при производството на автомобила, но и тогава пак заслепява повече от нормални крушки.
P.S. Моите уважения г-да, но не разбирам защо триете тук с основание спам, в темата ОБЩИ ПРИКАЗКИ. :choice: