Log in

View Full Version : пак за камери и парите на данъкоплатците!

lyuli
25-09-2008, 13:43
http://www.obshtestvo.net/content/view/814/5/

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПАРИ ОТ ГЛОБИ ЗА КАМЕРИ Е ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАН РЕКЕТ
Автор Общество нет
25 September 2008
Половината от глобите по пътищата ще отиват за системи за видеонаблюдение. До този консенсус стигнаха депутатите при обсъждане на промените в Закона за движение по пътищата, обяви пред журналисти в парламента председателят на транспортната комисия проф. Йордан Мирчев (НДСВ). По този подовод политическа партия "Общество за нова България" излезе със специална позиция разпратена до всички медии. Публикуваме я без съкращения.

а тук е непълния текст
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=290671

mim
25-09-2008, 14:05
вместо да рекетират патрулките по пътищата, пращат ти картичка по пощата и си плащаш глобата в кат
там вече дали ще има корупция на по-високо ниво е друга работа
но по принцип при камерите няма лабаво и десетолевки в джоба

Партии! айде молим се, предизборни глупотевини - защита на корупцията на дребно!

fred
25-09-2008, 14:40
По принцип в много страни от ЕС това е практика и аз я одобрявам, а това и намалява корупцията, както и повишава разкритието на престъпления от всякакъв характер.Защото друго е, когато се заснема нарушението и действията на полицията, отколкото да те спре катаджия в храста.
Така че смятам идеята за добра.Правата ни се нарушават ежедневно от простаци /за ме е свързано с темата от какво се дразним :shoot:/, камерите са едно от средствата срещу тях.

ФЕРАРИСТ
25-09-2008, 15:16
По принцип в много страни от ЕС това е практика и аз я одобрявам, а това и намалява корупцията, както и повишава разкритието на престъпления от всякакъв характер.
Въпреки че аз съм против безразборното наблюдение, ако това намали корупцията между куките - подкрепям......

DerMeister
25-09-2008, 15:18
Айде, пак българска работа. Едно хубаво нещо да се подхване и почват от 100 кладенеца вода с тъпотии да носят само и само да си популяризират тъпите партийки. Долен популизъм му се вика на това.

lyuli
25-09-2008, 15:52
аз пък не съм навита да ме следят, ако искам щя вляза в big brother.....

Mind_Control
25-09-2008, 16:20
Какво толкова имат против да ги снимат на обществени места?? Така хората няма да простеят толкова и ще е много по сигурно навсякъде!

morfius
25-09-2008, 16:22
Популизъм или не някой да отрече това:

Страната и особено нейната столица са затънали в зверски задръствания.
Пътищата са тесни и надупчени. Пъпли се в колони с часове.
Магистралите (там, където ги има) са в постояннен ремонт (!!!).
Толкова години не се направи нищо за пътищата и трафика, а сега в публичното пространство тенденциозно се налагат митове като „войната по пътищата”. Война по пътищата няма – просто защото няма пътища. Евтиният популистки трик се използва, за да не мислим за другата престъпност – голямата и покровителствена.

Някой да отрече, че се създава изкуствено напрежение около и по пътищата?
Състоянието на пътищата, маркировката, знаците, светофарите и т.н. е с не по-малка заслуга за жертвите от малоумието и алкохола.
А камерите няма да решат нищо, който има връзки или пари - не го ловят, доказано е.

lyuli
25-09-2008, 16:25
А камерите няма да решат нищо, който има връзки или пари - не го ловят, доказано е.

така си е.....

mim
Цариградско не е нито тясно, нито надупчено
някой ще ми обясни ли защо 2 седмици вече на излизане от центъра разни оли*ни се влачат защото не знаят как се кара като завали малко дъжд

Mind_Control
аз пък не съм навита да ме следят, ако искам щя вляза в big brother.....

Ако мислиш, че на някой му пука къде и с кого си пиеш кафето... Тия записи ще ги гледа някой само ако згазиш лука някъде!!

koolio
25-09-2008, 18:36
Бах тоя негативизъм, някой като говори глупости - що говори глупости, като каже нещо умно - било популизъм! Колегата по-горе много правилно забеляза, че "войната по пътищата" е евтин медиан трик, който отвлича вниманието от сериозните проблеми.
Колото до камерите - повсеместното видеонаблюдение и униформите са неща, кооито няма да приема никога, колкото и хора да ми носят от девет кладенци вода, че били много полезни.

ФЕРАРИСТ
25-09-2008, 18:40
Война по пътищата няма – просто защото няма пътища. Евтиният популистки трик се използва, за да не мислим за другата престъпност – голямата и покровителствена.[/I]
Абсолютно......

Някой да отрече, че се създава изкуствено напрежение около и по пътищата?
Съ[QUOTE=morfius;328729]стоянието на пътищата, маркировката, знаците, светофарите и т.н. е с не по-малка заслуга за жертвите от малоумието и алкохола.
Още по абсолютно......

Мда, аз затова имам колебания в мнението си......могат да се използват за информация, но не и като решение на проблемите.....

Pebles
25-09-2008, 19:13
Какво толкова имат против да ги снимат на обществени места?? Така хората няма да простеят толкова и ще е много по сигурно навсякъде!

Напълн съм съгласна с теб.Нека да снимат,колкото си искат,щом тВа ще намали безумието което става по пътищата....

Stoyan Georgiev
25-09-2008, 19:21
почва се със снимането на трафика, после на пешеходците и така се стига до масово наблюдение и контролиране - който е чел повече научна фантастика и кримита знае какво имам предвид

не сега не след 10 години, но в един момент в не толквоа далечното бъдеще ще ни наблюдават всяко действие - замислете се върху това ;)

ние си живеем в много свободна държава, ами ако живеехме примерно в англия ? - в лондон по-точно има по една камера на всеки 50 души, ако не бъркам... 1 камера на 50 души е АААААААААААААААДСКИ много там всичко се наблюдава и пресява от компютри :) т.е. част от личната свобода се отнема :) радвам се, че в БГ още не е така , ама и това ще стане - а като се знаем какви сме изруди, нашите политици и влиятелни костюмари все ще измислят начин да се печели от това ;) въпрос на време :)

Stoyan Georgiev
25-09-2008, 19:26
сега чакам някой да ми каже , че съм лудак дето се връзва на конспиративни теории :alien::alien::alien:

fred
25-09-2008, 19:41
Ами какво да ви кажа, в крайна сметка, тоя негативизъм е породен от средата в която живеем.Преди 20, преди 50 години не е било, така, не е било и така преди 70 години-тоест, времената се менят./То всъщност преди 30-40 години пак си беше така за някои дето бях "членове" на разни ЦК и прочее/
Наистина в момента сульо и пульо от Горно Нанадолнище са неуловими, защото имат пари, но съм сигурен че след 20 години ще е по различно, не случайно почнах и от миналото.Все трябва да се почне от някъде, никога нещата не стават от раз, пътя към рая е стръмен и тесен с други думи, а този към ада е лесен и удобен.Тая мисъл не е от вчера и оня ден, нищо ново под слънцето.

Furious 155
25-09-2008, 23:32
По принцип в много страни от ЕС това е практика и аз я одобрявам, а това и намалява корупцията, както и повишава разкритието на престъпления от всякакъв характер.Защото друго е, когато се заснема нарушението и действията на полицията, отколкото да те спре катаджия в храста.
Така че смятам идеята за добра.Правата ни се нарушават ежедневно от простаци /за ме е свързано с темата от какво се дразним :shoot:/, камерите са едно от средствата срещу тях.

то идеята е добра, ама в БГ да си видял нещо, дето е направено някъде навън и работи по верния начин, тук да е работило така??? Винаги е наопаки и то срещу обикновеният човек!

dimo
26-09-2008, 00:16
в Лондон е пълно с камери обаче от както са ги въвели са спаднали нивата на уличните престъпления а трафика е станал невероятно дисциплиниран и закона се прилага с пълна сила .Приходите от глоби са скочили десетократно а парите се влагат в подръжката на пътищата.Глобите са солени и вината се доказва с видеозаписи.Патрулка те спира само ако са им сигнализирали че нарушаваш драстично правилата за движение или ако се види че колата ти е с изтекла застраховка или преглед и пътна такса.Колкото по бързо се въведе подобна система в България толкова по добре защото нашите улици са пълни с идиоти и камикаддзета без какпка разсъдък в главите си.

lyuli
26-09-2008, 09:29
според мен приритетите не са структурирани правилно, първо да оправят пътищата и да урегулират светофарите (а не пешеходен светофар да свети х1-2 мин. и да няма нито един пешеходец....) и след това да наливат пари където си искат. и пак няма да съм фен на камерите - на летището да, но не навсякъде......

Furious 155
26-09-2008, 09:41
в Лондон е пълно с камери обаче от както са ги въвели са спаднали нивата на уличните престъпления а трафика е станал невероятно дисциплиниран и закона се прилага с пълна сила .Приходите от глоби са скочили десетократно а парите се влагат в подръжката на пътищата.Глобите са солени и вината се доказва с видеозаписи.Патрулка те спира само ако са им сигнализирали че нарушаваш драстично правилата за движение или ако се види че колата ти е с изтекла застраховка или преглед и пътна такса.Колкото по бързо се въведе подобна система в България толкова по добре защото нашите улици са пълни с идиоти и камикаддзета без какпка разсъдък в главите си.
И да го въведат пак няма да се оправят нещата - проблема е в полицията. Те са тия дето не си вършат работата нормално. Оттам трябва да се започне с промените. Те са тези които трябва да следят за спазването на правилника и закона. Докато правилата продължават да важат само за някои и GPS-и на колите да наслагат да следят за скорост и т.н., пак ще сме така...

Mind_Control
26-09-2008, 09:52
според мен приритетите не са структурирани правилно, първо да оправят пътищата и да урегулират светофарите (а не пешеходен светофар да свети х1-2 мин. и да няма нито един пешеходец....) и след това да наливат пари където си искат. и пак няма да съм фен на камерите - на летището да, но не навсякъде......

Добре де, защо си толкова против камерте? + това не може всеки да бъде наблюдаван, защото няма да има толкова наблюдаващи.

dimo
26-09-2008, 13:20

Представи си следната ситуация пресичаш си улицата на пешеходна пътека и там с привишена скорост те блъска пиян, дрогиран шофьор или квартален гамен, който си е устроил улична гонкка и бяга и няма свидетели и човека си продължава да си живее безгрижно.А твоя и на близките ти живот е съсипан.Обаче ако има камера и тя заснеме случката, въпросния човек може лесно да бъде разкрит в повечето случаи и ти ще можеш да го осъдиш да ти заплати лечението и обезщетение, също като влезе на топло няма да застрашава живота ти твоя и на близките ти отново.
Още един пример внезапно както си караш по правилата за движение пред колата ти изкача човек нямаш възможност да предотвратиш удъра(да не дава Господ) въпреки че си натиснала спирачките ....съдят те и влизаш в панделата и животът ти отново отива по дяволите или пък гледа се записа на камерата и там се вижда какъв е в действителност случая и те оправдат.Трети случай крадат ти колата обаче камерата снима хората виждат пращат патрулка и хващат крадците - няма камера никой не знае кой е откраднал колата ти а ти можеш да ходиш да гониш вятъра .Поне на мен ми се вижда, че да има камери е много по добре от колкото да липсва какъвто ида е контрол и всеки да си прави каквото си иска !
Накрая искам да кажа, че ако човек знае че го наблюдават върши значително по малко простотии от колкото ако си мисличе никой не го вижда .

mim
26-09-2008, 13:24
миналата година из нета се шматкаше 1 филмче с такива записи от уличните камери, което показваше разни камикадзета, някой може да го изрови опреснително

pr_00f
26-09-2008, 13:49
напишете във http://vbox7.com/

камери софия

и се наслаждавайте

morfius
26-09-2008, 13:59
И това филмче освен за примерчета да знаете да е послужило за нещо?

pipi
26-09-2008, 14:31
Аз също съм против камерите. Ако искат да направят нещо да изкарват пари трябва и да вложат, но не в камери, а в пътища и регулиране на светофарите.
Хора, не се ли замисляте, че камерите само ще повишат корупцията, но ако до сега си давал десетачки на полицай, сега ще се цака много повече.

DerMeister
26-09-2008, 14:35
Дамм ,ясно, няма скоро да се оправим... :surrender:

morfius
26-09-2008, 17:48
Няма естествено, защото все чакаме някой да ни "оправи"... било с камери, било за 800 дни, било чрез друго!

Mind_Control
26-09-2008, 20:51
Аз също съм против камерите. Ако искат да направят нещо да изкарват пари трябва и да вложат, но не в камери, а в пътища и регулиране на светофарите.
Хора, не се ли замисляте, че камерите само ще повишат корупцията, но ако до сега си давал десетачки на полицай, сега ще се цака много повече.

Дори така да е пак има полза! Щото тарикатите на дребно ще изгорят и няма да могат да плащат рушвети, защото няма да могат да си го позволят и тия с голфовете, алфите и бмв-тата ще мислят преди да набичат газта до дупка в града! Защото замисли се колко катастрофи с С класа си виждала и колко с трошки за по 2000-3000 лв!

pipi
26-09-2008, 23:19
Дори така да е пак има полза! Щото тарикатите на дребно ще изгорят и няма да могат да плащат рушвети, защото няма да могат да си го позволят и тия с голфовете, алфите и бмв-тата ще мислят преди да набичат газта до дупка в града! Защото замисли се колко катастрофи с С класа си виждала и колко с трошки за по 2000-3000 лв!
Извинявай, но това са същите хора. Не разбираш ли едни и същи хора ще си плащат за същите неща, разликата е, че ще дават повече пари на различни хора. Гледат и другите да хапнат. много голям оптимист си, че нещо ще се оправи. Би се оправило, ако оправят улиците. Незнам, защо толкова се крие, че повечето катастрофи стават именно заради лошите пътища и лошата маркитовка. Там да вложат пари. Не може една улица вече 3-ти месец да стои разкопана, иначе е насипана с баластра, или пък така да се асфалтира, така че да има локва, в която да се удавиш. А бабуните на новоасфалтираните булеварди? Преди всичко това да оправят, нямат право да слагат камери. Аз лично съм против утре някой ще ме рекетира затова, че съм пила кафе с някой. Камерите у нас са повод за рекет. Не сме дораснали за тях!

fred
26-09-2008, 23:53
Мда, ама ако се мислеше така, че никога нищо няма да се оправи, щяхме да сме още по дърветата, трябва да прави това което трябва, да се подкрепят положителните промени, иначе с какво са различаваме примерно от овцете:neko:
В крайна сметка всичко тече и се променя /по бързо или по бавно, зависи от други фактори/, това е истината.

DerMeister
27-09-2008, 00:13
Извинявай, но това са същите хора. Не разбираш ли едни и същи хора ще си плащат за същите неща, разликата е, че ще дават повече пари на различни хора. Гледат и другите да хапнат. много голям оптимист си, че нещо ще се оправи. Би се оправило, ако оправят улиците. Незнам, защо толкова се крие, че повечето катастрофи стават именно заради лошите пътища и лошата маркитовка.
Айде стига тъпотии ако обичате! Улиците са виновни сега! Ама някой друг път! И точно камерите ще оправят нещата ДА! Защото днеска бях свидетел на поредното безумие и се моля да няма пострадало малко дете, ако не и бебе! На перфектен, маркиран ,осветен и т.н. булевард! Улиците ли бяха виновни а? Или тъпанара, който не можа да спре понеже не караше с 50, ами с 80! Кой е виновен? Е същия тоя ако го бяха снимали 5 пъти за по 50 лв, щеше да мине с 40 тогава и нямаше аз да съм депресиран за 3 дни напред. Ама е заради такива умници, които все са недоволни и наобратно и дори нещо положилтено и доказало се по света да се въвежда пак виждат отрицателните страни и плюят, ето затова утре пак някой ще пострада. Аман!

dimo
27-09-2008, 10:28
Аз мисля, че самото наличие на камери, възможността да бъдеш сниман и на после наказан действа доста възпитателно.
Другото което е доста положително е че като те глобят 5 пътии като накрая останеш без книжка за известно време следващия път ще си помислиш малко повече .

koolio
27-09-2008, 20:36
Аз лично съм солидарен с мнението на Пипи. За съжаление обаче "народът иска здрава ръка:mf_Flush:". И не чете историята...

fred
27-09-2008, 21:07
Може би не е точно, че народа иска здрава ръка, а само здравата ръка понякога оправя народ, който няма волята да бъде свободен.
Навремето група Джендема пееше.
"Свободата брат е нещо относително
Свободата брат е нещо приблизително
Свободата брат е блюдото, което вчера си облизал...."

А свободата е не в блюдото, а на върха на копието :wow: