View Full Version : Въпрос за чистачките
lulin_heads
12-10-2008, 00:58
Имам едно питане.Какви чистачки да си взема за колата ,има ли някакви модели или нещо подобно ,защото мойте само замазват и съм си почти сляп на пътя :) Знам,че е тъп въпроса,но нямам понятие и не искам да сбъркам когато си ги купувам :) Колата е от подписа ми :)
vlahliev
12-10-2008, 10:35
Колега ако си с оригиналните за твоята кола рамена на чистачките и чистачки, на които се сменяват само перата бих ти препоръчал (от личен опит) да смениш рамената с такива, на които се сменява цялата чистачка. Те се монтират ако не греша на 145/146 след 97 година. Предполагам стават и от Фиат Типо, но нека кажат колеги, които са слагали такива.
Аз пък ще ти препоръчам да си вземеш графитени пера за чистачките.Почистват добре и не са скъпи.Само трябва хубаво да уцелиш каналчетата като ги сменяш.Иначе има и силиконови,но не ти ги препоръчвам само замазват прозореца и скърцат. :hehe:
lulin_heads
12-10-2008, 14:37
Колега ако си с оригиналните за твоята кола рамена на чистачките и чистачки, на които се сменяват само перата бих ти препоръчал (от личен опит) да смениш рамената с такива, на които се сменява цялата чистачка. Те се монтират ако не греша на 145/146 след 97 година. Предполагам стават и от Фиат Типо, но нека кажат колеги, които са слагали такива.
Ами тя мойта е 95г. така че явно не е с тези, за които говориш и понеже колата е купена направо не съм сменял никакви чистачки.Значи направо с нови рамена да ги купя така ли ? С какъв инструмент мога да ги сменя ,защото незнам :( ;)
vlahliev
12-10-2008, 16:03
При мен старите рамена нямаха достатъчен натиск и дори с нови пера при по-висока скорост имах проблеми с видимостта и за това ги смених. Предполагам че нови рамена ще бъдат скъпи, погледни в раздел Продава за някоя 145/146 на части след 97 г. Смяната не е сложна, в основата на рамото върху гайката, която го държи има една черна капачка. Гайката я развиваш с ключ 13 и с разклащане на рамото го вадиш. При монтажа на новите рамена внимавай позицията да е като на старите(да не са по-ниско или по-високо).
Vankata85
12-10-2008, 20:18
Здравеи колега. Колеги кви рамене го съветвате човека напрао незнам.Колега отиваш в магазина казваш искам чистачки за отпред Бош струват около 26 лв бяха моите за 146 Ти и забравяш.Никви рамене нети трябват купуваш чистачки само.Моите са Бош 2-ра година са няма замазване няма нишо праят ден и в порои.Успех ти желая
НА 145/6 оригиналните са цели.Чистачката не се отделя от рамото,а се сменят само перата.Има два вариантa:
1. Купуваш си свястни пера и си играеш да ги нагласиш така,че да чистят както трябва.
2.Сменяш си чистачките с такива от Фиат,на които им се сменят чистачките само и си слагаш едни бошовски.
На мен лично с оригиналните ми допада повече визуално.
:naughty:
DerMeister
12-10-2008, 23:10
Добре де, колеги, визирам последните двама... Вие не четете ли написаното преди вас? Друг колега ни информира, че до 97-ма чистачките са едни, тези, на които се сменят само перата, а след 97-ма вече са си нормални. Не знам дали годината е точна, но моите чистачки са си нормални и мога да си купя просто нови от магазина. 99-та ми е колата. След като на колегата пита за кола 95г. да си сменя перата или да си смени рамената и така...
Е колега май Вие не четете?!Визирам колегата преди мен. :big_flowers:
Къде съм споменал,че му се сменят чистачките?Мисля,че достатъчно ясно му обясних как да си смени чистачите и какви са неговите.на моята кола са същите.
DerMeister
13-10-2008, 19:06
НА 145/6 оригиналните са цели.Чистачката не се отделя от рамото,а се сменят само перата.
Аз колега заради това ви поправих, защото следващият, който влезе в темата да чете, и е с кола след 97-ма ще реши, че трябва да сменява пера или рамена и т.н., а при него всичко ще си е както на нормалните коли.
А откъде знаете че предишния собственик не е сменял чистачките?
Ако са от типа, на които се сменят само перата, препоръчвам и аз графитени. Но ако са омекнали пружините квото и да сложиш няма да чисти. Нови рамена са от порядъка на 60лв :angry: Аз имах късмет и си намерих запазени втора употреба, сега чистят перфектно и не ми се развали вида на колата. :)
И имайте предвид, че двете чистачки са с различна дължина.
lulin_heads
15-10-2008, 01:49
Ами да споделя сега,нашите са купили само перата на Magneti Mireli (незнам дали точно така се пише ) И скоро ще ги сменят и ще кажа как е дали е по-добре или трябва нови рамена да си купя :) Благодаря на всички ,които помогнаха :)
cvetelin
16-10-2008, 10:01
отиваш купуваш си 2 рамена то фиат типо ... слагаш си ги
отиваш купуваш си бош аеро кво беше ... 60-70 лв струват и си решаваш проблема веднъж за винаги! (има и евтин вариант ние караме с него 5-5,50лв бройка в метро китайчета... ефекта е страхотен)
справки колегата stelt той направи тая процедура
за тва иде реч : http://www.bosch.co.th/content/language2/img_productworlds/01AeroTwin.jpg
Кажете размерите в сантиметри на заводските чистачки за 146, защото чух, че били различни... Аз карах 1/2 година с 2х52см, но не съм много доволен и сега мисля да ги сменя. Колко сантиметра са по принцип някой знае ли?
ако сте с тези чистачки на които им се сменя само перото-са с размера на 155-това е модела който пише на комплектите :)
Кажете размерите в сантиметри на заводските чистачки за 146, защото чух, че били различни... Аз карах 1/2 година с 2х52см, но не съм много доволен и сега мисля да ги сменя. Колко сантиметра са по принцип някой знае ли?
Мойте са 575мм лява и 450мм дясна,дадоха ми ги по каталог,затова мисля че това е точния размер!